Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Lia

Lia

01-07-2016 om 22:44

Wel of geen hond?


Kaaskopje

Kaaskopje

04-07-2016 om 14:36

Ja Triva

Gaan we inderdaad weer. Wij hebben twee honden, waarvan een helaas een probleem heeft waar alleen deze hond last van heeft. We hebben nu echter een nieuw tuig, waar hij niet uit kan ontsnappen en we kunnen nu gewoon weer met hem wandelen. Eenmaal in een losloopgebied geniet hij met volle teugen. Hij is geen gevaar voor anderen, ontwijkt vreemden als het even kan. Door deze hond, weet ik nu dat het verstandig is om na te gaan of de socialisatieperiode voorbij is gegaan zonder uitgebreid menselijk contact. Ook dan is er nog geen man over boord, maar dan zou het ideaal zijn als een nieuwe eigenaar meer landelijk dan stads woont. Onze andere hond verdedigt zijn bezit, maar nu we weer een aantal maanden verder zijn en hond puppy-af is, merk je duidelijk dat hij de regels kent. Hij is zeer gesteld op mensen. Buiten gedraagt hij zich zoals Nederlandse honden zich ook kunnen gedragen. Bij tijd en wijlen vind hij tegemoetkomende fietsers en wandelaars nog wel eens 'gek' en wil ernaartoe, maar door consequent op te treden verdwijnt die neiging weer. Gelukkig laten wij de honden nooit los, daar waar fietsers mogen fietsen en krijgt hond de kans niet om ze te belagen. Ik weet niet of dit nu zo speciaal aan buitenlandse honden toegeschreven kan worden. Ik ken ook Nederlandse honden die achter alles wat los en vast zit aanjagen, tegen iedereen blaffen en lelijk gedrag vertonen. Een rashond uit de wijk heeft standaard een gele halsband om.

Ik ben zelf wel voorzichtig met volwassen buitenlandse honden. Het hangt van hun achtergrond af of ik dat zou willen doen. Pups, waarvan ik weet waar ze gevonden zijn en dat als 'veilig' inschat, durf ik aan. Nadat wij een paar volwassen Nederlandse honden hebben overgenomen, gaat mijn voorkeur sowieso uit naar een pup. Nederlandse 'tweedehandsjes' kunnen ook al hopeloos verpest zijn door hun vorige eigenaar. Alleen al binnen mijn eigen familie (zus en ik) heb ik daar twee voorbeelden van. Ik adopteer liever een buitenlandse pup, dan een volwassen Nederlandse asielhond. Maar dat kun je op 'persoonlijke voorkeuren' schuiven.

Je mag van mij de stichting weten waar de jongste hond vandaan komt. Stuur mij maar een mailtje.

Kaaskopje

Kaaskopje

04-07-2016 om 14:37

Zin klopt niet

Gaan we inderdaad weer. Wij hebben twee honden, waarvan een helaas een probleem heeft waar alleen deze hond last van heeft.

Ik bedoel daarmee dat hond zichzelf daarmee in de weg zit, maar geen gevaar is voor andere honden en mensen. Hij is dus niet de enige hond die bang is voor vreemde geluiden e.d..

mama2

mama2

05-07-2016 om 14:19

Nee

maar denk dat er niemand zal zijn die zegt "oh meid, joh doe niet zo moeilijk joh en neem een hond"

Als je er al met een pffft ingaat is het sowieso geen optie. Een hond moet leuk zijn, aanvulling op je gezin, je moet enthousiast denken "oh geweldig"....kun je dat niet dan zou bij mij zelfs een goudvis een no go zijn.

Mocht je ooit besluiten toch een hond te willen, diverse rasverenigingen hebben een bemiddeling in herplaatsing. De meeste eigenaren wensen enkel een goed huis en bij die ik ken wordt er ook eerst een screen gedaan op hond en gezin waar hij vandaan komt, om zo een goed mogelijk beeld te krijgen.

Wij hebben sinds 3 maanden een 4 jarige Franse Bull via de FB herplaatsing en het is het meest dankbare en lieve beestje wat er bestaat.

Fiorucci

Fiorucci

05-07-2016 om 18:59

Triva

Bij deze, een onervaren hondenbezitter met twee Roemeense honden. Een van hen kwam hier als pup, en hebben wij zelf opgevoed. Zijn maatje was een jaar en reeds opgevoed door het eerste tijdelijke opvanggezin in NL.
Los daarvan, ik ken eigenlijk geen hondenbezitters met DE perfecte hond.

Woef

Woef

05-07-2016 om 19:05

dat ligt

er maar aan wanneer je tevreden bent.

Je honden zelf trainen of een geschikte trainer met kennis van zaken uitzoeken is natuurlijk al een verschil, zeker als onervaren hondeneigenaar.
Ik weet niet hoe lang je ze al hebt, maar waarom kunnen ze nog niet alleen zijn?

Elfje65

Elfje65

05-07-2016 om 20:00

Ik zou het niet doen

Ooit hadden wij ook een hond. Netjes op de wachtlijst van de vereniging, een schattige pup gekocht. Eerste nest van moeder met geselecteerde vader. Tot zijn puberteit was het een schat, maar toen bleek hij ontzettend dominant en geen correctie te accepteren. Toen hij 5 was hebben we hem helaas in moeten laten slapen omdat hij mijn man serieus heeft gebeten. Ook andere keren ging het maar net goed. Het volgende moment was het weer een schatje en kroop hij op schoot met zijn volle 60 kg. Later bleek dat zowel vader als moeder behoorlijk dominant waren en deze 2 nooit met elkaar hadden mogen fokken. Waarbij ik alleen wil zeggen, ook al ga je nog zo zorgvuldig te werk, zekerheid heb je nooit. Het ras staat absoluut niet bekend als agressief en toch kon deze hond dat zijn.
Ook de verzorging, uitlaten in de regen, rekening houden met uitstapjes, vakantie, vieze poten, 's nachts snel naar de bosjes lopen omdat anders je gang ondergescheten was, viel niet altijd mee. Als niet iedereen wil niet doen.

Kaaskopje

Kaaskopje

05-07-2016 om 21:06

Elfje

Dominantie is niet hetzelfde als agressief en onberekenbaar. Als de vader zo goed bekend stond, ik neem aan ook bij de rasvereniging en men de moeder ook geschikt vond, hoe kan een kind daarvan dan zo geworden zijn? Wat was het voor ras?

Kaaskopje

Kaaskopje

05-07-2016 om 21:10

Elfje

Ik heb gelezen dat achteraf bleek dat de ouders dominant waren, maar juist daarom verbaas ik me er over over de gang van zaken. Hoe kan een reu eerst na goede selectie geschikt zijn en achteraf toch niet?

Woef

Woef

05-07-2016 om 21:28

nou ik denk, maar weet dat niet zeker natuurlijk

Als ze allebei hetzelfde dominante stukje hebben overgegeven dat het doorfokken op het foute stuk is.
Als het een ingehuurde reu is geweest en het was pas het eerste nest van de teef zoals TS aangeeft, dan is misschien 1 van de fokkers of niet eerlijk of duidelijk geweest, of had die hond nog wat positief gen in zich en is het pas met het fokken fout gegaan (dubbelop doorgeven van de dominantie bedoel ik)

Elfje65

Elfje65

05-07-2016 om 21:49

Ja zo iets

Zal het wel geweest zijn. Het was een ingehuurde reu. Later las ik idd in het rasverenigingsblaadje dat reu x uit de fok werd gehaald. Maar toen was onze hond inmiddels 3 ofzo.

Elfje65

Elfje65

05-07-2016 om 21:50

Kaaskopje

Was een Berner Sennenhond.

Kaaskopje

Kaaskopje

06-07-2016 om 00:16

Ach

Dat zijn juist zulke lieve honden. Vervelend dat het zo gelopen is.

Kaaskopje

Kaaskopje

06-07-2016 om 00:38

Woef

Als twee ouders dominant zijn en ze hebben dat doorgegeven aan de pup, dan is dat volgens mij niet pas merkbaar in de puberteit. Grote honden zitten laat in de puberteit, dus in die jaren, had er dan toch iets merkbaar moeten zijn. Maar goed, voor mij is het ook gissen. Het is hoe dan ook verdrietig als het misgaat.

Kaaskopje

Kaaskopje

06-07-2016 om 00:53

Fiorucci

Bij jou gaat het toch ook goed? Het deel wat hier aanvankelijk echt niet goed ging, samen eten, is ondertussen zo'n duidelijke routine geworden, dat we de oudste eerst eten kunnen geven, we lopen dan met beide bakken rond. Dan wacht de jongste in het halletje met open deur. Dan zetten we het eten van de jongste in het halletje, dan doen we toch de deur maar even dicht, zodat ze rustig kunnen eten. Als ze klaar zijn halen we de bakken van de grond en mag de oudste de bak van de jongste nog even keuren, of er écht niets in achtergebleven is. Jongste accepteert dat volledig. Mooi toch?

Woef

Woef

06-07-2016 om 08:59

toch wel

In de pubertijd veranderen honden qua gedrag door toename van hormonen naar sexuele volwassenheid. Teefjes krijgen hun loopsheid, mannetjes gaan uitdagen (castreren is een must en niet alleen om geen pups te verwekken).
De pubertijd is een gemiddelde. Zo tussen de 4/6 en 9/12 maanden het hoogtepunt. De ene voor weken, de ander voor maanden. Dat is dus nogal een verschil maar niet tussen grote en kleine honden.
Mijn grote hond (reu) ging met 10 maanden de pubertijd in en vervolgens nog eens met 18 maanden. Toen ben ik ook voor de tweede keer op cursus gegaan om alles te herhalen.

Kaaskopje

Kaaskopje

06-07-2016 om 10:02

Woef

Al met al kun je er zo'n beetje tussen de 5 maanden en 2 jaar in zitten, even heel ruim genomen. Afhankelijk van wat voor hond je hebt.

Op cursus gaan als je onzeker bent, of onervaren, kan heel verstandig zijn. Ik vogel het meestal zelf uit of met mijn zus. We hebben samen al heel wat honden gehad. (Apart van elkaar.) En ik heb ook door schade en schande mijn lessen geleerd, zo eerlijk moet ik wel zijn. Net als met mijn kinderen, heb ik bij de honden ook wel eens dingen niet meteen begrepen en goed gedaan.

Ik weet wel dat als een jonge hond al bepaald gedrag vertoont, het zaak is daar voor de puberteit al alert op te zijn. Je kunt aan een jonge pup al wel zien of het een haantje of een sulletje is. Dat hoort een fokker ook op te merken en daarop te adviseren. Ik krijg de indruk dat de fokker van de hond van Elfje er niet naar behoren mee is omgegaan.

Tijdens de puberteit is het zaak vooral consequent en duidelijk te zijn. Wat ik door onze oudste hond ook heb geleerd, je blijft leren , is dat honden ook angstfases hebben. Na zo'n 4 maanden is zo'n periode en later nog een paar keer. De socialisatie houdt dus niet op bij 3 maanden, maar moet in de fases dus ook nog goed doorstaan worden. Het bezwaar wat ik heb tegen het invoerbeleid van honden (dat komt door de rabiësvaccinatie) is dat pups dus juist in of vlak voor de eerste angstfase verhuisd worden, als ze als pup geadopteerd worden. Geen idee of het mogelijk is, maar het zou beter zijn als een dierenarts met een druppeltje bloed zou kunnen zien of een hond veilig de grens over kan als hij iets jonger is. Maar goed, zo is het nu, het is niet anders.

Het schijnt, maar dat heb ik van horen zeggen, beter te zijn als je vóór de loopsheid of geslachtsrijpheid laat steriliseren/castreren. Als je dat voorbij laat gaan, zegt men, kan het 'foute' gedrag zich verankeren en is het moeilijk om dat er nog goed uit te krijgen. Dat is hier gelukkig wel meegevallen. Door omstandigheden waren we toch 'te laat' met steriliseren en is het er dus na gebeurd. Wij hebben niet gemerkt dat dat vervelende gevolgen heeft gehad.

Bij rashonden staat men niet echt te springen om honden te laten castreren natuurlijk, maar als bekend is dat er een fokfout in is geslopen, moet naar mijn idee meteen het mes er in (bot gezegd).

Woef

Woef

06-07-2016 om 12:22

Fokker

De fokker moet inderdaad goed kijken welke hond uit het nest er bij de aanstaande baasjes past; er moet een match zijn maar ook omstandigheden, gezinssamenstelling enz tellen mee.

Bij rashonden is er vaak juist een "verplichting" tot castreren, juist vanuit de fokkers. Mijn honden en katten zijn allemaal jong gecastreerd.

Triva

Triva

06-07-2016 om 14:06

Kaaskopje

'Bij rashonden staat men niet echt te springen om honden te laten castreren natuurlijk, maar als bekend is dat er een fokfout in is geslopen, moet naar mijn idee meteen het mes er in (bot gezegd).'

Nou dat is juist andersom. Ze zijn veel te bang dat er met die rashonden een broodfokkerij tot stand komt. De meeste doodles krijg je al gesteriliseerd als pup om die reden. Dat is ook de reden dat je maar weinig rashonden in het asiel tegenkomt, die worden weer opgenomen binnen de vereniging om zeker te zijn dat ze niet gebruikt worden voor de broodfok. Je kunt zo 1500 euro vragen voor een doodlepup.

Triva

Triva

06-07-2016 om 14:08

sorry

Dat zei Woef ook al, pagina stond lang open, had vergeten te 'verversen'.

Elfje65

Elfje65

06-07-2016 om 19:41

1,5

Was hij toen hij met vlagen moeilijk te hanteren was. Juist voor die tijd altijd heel sociaal en lief. Ik herinner me dat ik hem strafte voor iets en hij met opgetrokken lip voor mij stond. Omdat ik hem juist wilde laten zien wie de baas was legde ik hem op zijn rug (toen al een kleine 35 kg en hij weigerde om onderdanig te worden. Die bovenlip bleef opgetrokken en soms was het echt niet leuk.Maar daarna was het weer een schat en dat was lastig. Het waren momenten dat hij niet pikte om gecorrigeerd te worden. Misschien lag het aan ons, maar het was niet conform zijn raskenmerken in ieder geval.

Woef

Woef

06-07-2016 om 21:43

oei

Straffen werkt niet, je fysiek de baas tonen verlies je altijd, de hond is in de mond zo sterk.
Dus ik denk dat er in de opvoeding in combi met een dominante hond bij misschien wat onervaren bazen dan toch iets is misgegaan, zeker in de communicatie tussen allebei.

Gaat te ver om dat uit te leggen, maar er valt veel over te lezen, hondentaal, gehoorzaamheidstraining, rust uitstralen, niet straffen. Op het moment dat jij de hond die eigenlijk te zwaar voor je is op zijn rug wilt leggen straal je zelf een houding uit die weer wat oproept. In elk geval, als je zou willen zou je er nog over kunnen lezen. Helaas in jullie geval te laat.

Elfje65

Elfje65

06-07-2016 om 21:47

Woef

Ja, je zult wel gelijk hebben. Maar wat is dan een optie als hond geen gezag accepteert?

Berner Sennen

Wij hadden vroeger een Berner Sennen en ook die werd vals toen hij wat ouder was (jaar of vier). Ook niet meer te handhaven, heeft verschillende mensen gebeten. Mijn ouders hebben toen wat spitwerk gedaan en het bleek dat met dit ras zo ver was doorgefokt, dat er best wel veel vals werden (relatief dan, want het horen juist hele betrouwbare honden te zijn). Dus misschien had je gewoon pech....

Elfje65

Elfje65

06-07-2016 om 22:48

Drietje

Het klinkt gek, maar dat hoop ik dan maar. Het is nu 18 jaar geleden dat we hem hebben moeten laten inslapen en ik heb me heel lang afgevraagd of we dit niet hadden kunnen voorkomen. Maar onze oudste was 3 en tweede op komst en we konden niet het risico lopen dat hij ons zoontje zou bijten. De wond bij mijn man heeft 4 dagen gebloed. Je moet er niet aan denken dat hij dat bij een kleuter doet.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-07-2016 om 00:47

Castreren

Ik heb even rondgevraagd en het is echt onzin dat vanuit de rasverenigingen aangedrongen wordt op castratie. Rasverenigingen willen juist dat er met goed beleid pups geboren worden. Er kunnen een paar rassen zijn die hierin afwijken. De labradoodle heb ik ook eerder gehoord. Maar gebruikelijk is het niet. Er kunnen wel afspraken vanuit een fókker gemaakt worden. Als de fokker een nieuwe eigenaar laat tekenen voor een castratieverplichting, dan staat dat los van de rasvereniging. Ik ken ook fokkers die honden in co-bezit houden. Dan bepaalt de fokker bijvoorbeeld dat de eigenaar mee gaat doen aan hondenshows (of de fokker doet dat zelf). Dan is er al helemaal geen sprake van een castratieverplichting, want eenmaal gecastreerd mogen ze niet meer meedoen aan shows. Zo kunnen er meer afspraken tussen de fokker en nieuwe eigenaar gemaakt worden. Worden er geen afspraken gemaakt, dan is een nieuwe eigenaar vrij om de hond te laten castreren of niet.

Het op zo'n jonge leeftijd castreren van labradoodles, blijkt gezondheidsproblemen te veroorzaken. Daar begint men dus van terug te komen. Het is toch ook wel een beetje vreemd om een peuterhondje al te castreren? Dan is echt alles nog in de groei. Ik begrijp dat door castratie de botten langer doorgroeien en dat daar mogelijk problemen door kunnen ontstaan.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-07-2016 om 01:09

Triva

Doodlepups voor 1500 euro zijn een koopje. Als ik dat zou zien, zou ik contact opnemen met de rasvereniging om te vragen of dat betrouwbare fokkers zijn. 2000 euro voor een pup vind ik overigens belachelijke bedragen. Daar kun je 2 1/2 andere rashond(en) voor kopen die ook bij allergische mensen kunnen.

Ik vind net een fokker die ervoor gekozen heeft om nieuwe eigenaren te laten tekenen voor een uitgestelde castratie. Dat lijkt mij een verstandige fokker. Die vroege castratie/sterilisatie is deels om te voorkomen dat er in het wilde weg pups geboren worden, maar voor een groot deel ook om het doorfokken tegen te gaan.

Elfje 65

Dat is een verstandige beslissing. Mijn ouders hebben na de eerste beten heel lang geprobeerd hem gescheiden te houden van ons (we waren een stuk groter al), maar hij heeft toch een vriendinnetje van mij gebeten en mijn vader meerdere malen. Op een gegeven moment kon niemand meer bij hem in de buurt komen. We konden er niet eens meer mee wandelen en hij kon ook niet los in de woonkamer. Het was een goed opgevoed dier. Meerdere cursussen en hij luisterde geweldig goed. Zo lief toen hij jonger was.

Bleek later dat de fokkers geheim hielden dat er relatief veel Berner Sennens vals werden op latere leeftijd. Soort genetische fout, door doorfokken. Die honden kregen ook hele slechte heupen, ook door doorfokken. Nu zijn er nog steeds problemen mee, maar ze proberen het wel te verbeteren. Het zijn voor mij de mooiste honden die er bestaan, maar ik zal er nooit eentje nemen.

Geen hond nemen.

Alle redenen zijn al genoemd, dus ik heb verder geen zinvolle toevoegingen.

Triva

Triva

07-07-2016 om 09:20

Berner Sennen

Martin Gaus heeft het vaak over de verknipte Berner Sennens in de jaren 80/90 in zijn boeken, dat is echt een bekend probleem. Overigens is het woord in dit geval niet 'dominant' maar 'agressief'.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-07-2016 om 10:00

Misstanden

Wat ik door de jaren heen meegekregen heb uit de fokkerswereld, is dat het een wereld is die niet bij mij past. De meesten doen zonder twijfel hun stinkende best om mooie gezonde pups af te leveren, maar er is veel onderling 'gedoe', je past ertussen of niet, keurmeesters met voorkeuren en helaas ook oostindische blindheid voor weeffouten in het ras e.d..Ik heb hieronder ook een link met daarin voorbeelden van hoe honden van een redelijk normaal model tot honden met rugpijn, hoofdpijn en naar adem snakkend zijn gefokt. Ik ben niet tegen rashonden, maar het zou misschien goed zijn als binnen alle verenigingen wordt gekeken of het bij alle fokkers nog wel puur om het welzijn van de hond gaat.

http://www.hondenpage.com/hondenforum/186269/

Wij zijn twee keer met een hond bij een hondenkeuring geweest. De eerste keer met een rashond, deze werd mooi gevonden, maar 'hij heeft een broek', stond in het keurverslag. Op onze vraag wat dat betekende kregen we als antwoord dat hond te lange haren bij de billen en achterpoten had. Later leerden wij dat we dat af hadden moeten scheren, dan was het goed geweest. De tweede keer waren we op een bastaardhondenkeuring met onze kruising. De sfeer was veel leuker, geen gestresst gedoe over het perfecte uiterlijk, de perfecte stand in de ring en dergelijke. We wonnen daar met onze hond de tweede prijs. Desondanks besloten we dat dit de laatste keer was. Het gaat bij het houden van een hond om het plezier wat je met en van elkaar kunt hebben en niet om de beker, vind ik.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.