Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Lia

Lia

01-07-2016 om 22:44

Wel of geen hond?


Triva

Triva

07-07-2016 om 10:11

hehe

we komen ergens. Kaaskopje ergert zich aan het keuren maar daar gaat het helemaal niet om. Het gaat er om dat er goede gezonde honden gebruikt worden om nestjes mee te fokken en de vereniging bepaalt wat een goede gezonde hond is. Dus getest op bijv ED en HD en de ogen en dat er bepaalde combinaties tussen reu en teef niet gemaakt mogen worden en dat dus allemaal per ras verschillend. Het gaat helemaal niet om een 'broek'.

Ik wil, als ik een bepaald ras wil, een hond die de meeste kans heeft om gezond te zijn en garanties als dat niet zo is en daar zit de club dus tussen. Er zijn zat lijnen met werkhonden waar geen 'hond' mee naar een keuring wil maar dat is toch handig om zeker te weten dat de hond goed is. Met die pups kun je gewoon lekker werken en niet keuren tenzij je dus weer wil fokken met die pups maar dat doet dus alleen een fokker. Waarom jij met je hond naar een keuring bent gegaan is mij dan ook een raadsel. Het heeft geen enkel doel als je er niet mee wil gaan fokken.

Triva

Triva

07-07-2016 om 10:16

wat ik dus ook van een rasvereniging verwacht

is dat zij in de gaten houden of er een broodfokker zich probeert aan te sluiten. Ze houden ook in de gaten of een teef niet te vaak gebruikt wordt.

Daarom vind ik het ook altijd grappig dat er mensen zijn die een pup zonder stamboom willen (want dat is duurder). Je loopt dan dus weer de kans op verkeerde bloedlijnen.

Dat er fouten zijn gemaakt vroeger en dat het vroeger meer ging om mooie honden ipv gezond is helder. Martin Gaus kotst daar dus inderdaad op (de Berner Sennens als voorbeeld) en ik hoop ook dat daar nu goed op gelet wordt.

Ik vind ook dat al die hondjes zonder echte neus verboden zouden moeten worden, die hebben de hele tijd ademhalingsmoeilijkheden. Zo ook die hondjes die zo klein zijn dat hun hersens niet in de schedel passen of hondjes die zo'n grote kop hebben dat ze alleen per keizersnede ter wereld kunnen komen. Dat is ook de mening van Martin Gaus. Een nestje 'vuilnisbakken' pups is prima maar je moet wel een beetje weten wat je moet doen met die pups de eerste weken.

Overigens bedoelde ik met die 1500 euro dat dat dus een broodfokker is. Waarom jij 1500 te laag vindt en 2000 weer veel te veel vind ik dan weer onduidelijk.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-07-2016 om 10:19

Mijn enige aanvaring met een berner sennenhond

was met een opgewonden reu die zo'n 80 meter verderop woonde. Onze hond was voor het eerst loops en dat had de reu opgemerkt. Tot mijn schrik stond deze hond op een dag voor onze voordeur te hijgen. Ik heb hem netjes teruggebracht, maar dat ging niet zonder moeite. Hij vond mij een redelijk alternatief voor onze hond, dus hij hing praktisch het hele stuk om mijn been. Het moet een idioot gezicht geweest zijn. De honden die ik meegemaakt heb, waren lieve lobbesen. Maar als ik even google vind ik al heel snel dat ze inderdaad met het ouder worden gedragsproblemen kunnen krijgen en de lijst met mogelijke gezondheidsproblemen is ook niet mals. Ik snap niet dat een rasvereniging dan niet ingrijpt en een voorlopige fok- en verkoopbeperking instelt en zich te richten op het weer gezond maken van het ras. Ja, ik snap het eigenlijk wel hoor. Dan zitten de fokkers zonder inkomsten.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-07-2016 om 10:46

Triva

Bovenstaande heb ik geschreven zonder jouw reacties gezien te hebben..

Dat wij met onze honden naar een keuring zijn geweest, was uit pure nieuwsgierigheid naar de mening van een deskundige keurmeester. We waren nog redelijk onervaren op dat gebied. Opvallend vond ik dat onze mening van toen, dat de sfeer ons niet aanstond, later meerdere keren werd bevestigd door wat ik erover las, hoorde en zag. Als je ziet wat mensen allemaal met hun hond (moeten) doen voor een goed keurverslag is toch soms zacht gezegd verbazingwekkend? De tweede keer was omdat het ons leuk leek en dat was ook inderdaad leuk, maar niet 'ons ding' verder.

1500 euro voor een Labradoodle is voor wat de werkelijke prijzen zijn te laag. Dat ik 2000 euro te veel vind, is puur omdat ik het belachelijke bedragen vind. Andere rassen kunnen het voor minder, wat maakt deze pups zo duur? Is dat echt omdat er zoveel kosten gemaakt worden dat fokkers onder de 2000 euro niet kostendekkend kunnen fokken, of is het toch omdat er een (te) exclusief kaartje aan hangt?

Er zijn meer rassen die duur zijn. O.a. omdat pups via een keizersnede geboren worden. Puppykopers houden dat net zo goed in stand als de fokkers. U vraagt wij draaien... Ik lees net dat is bepaald dat Engelse bulldoggen 'nog maar' twee keer een keizersnede mogen ondergaan en dat er dan niet meer mee gefokt mag worden. Dat is positief. Het gekke is dan wel, dat niet meetelt hoeveel keizersneden voor 2013 hebben plaatsgevonden. Die tellen voor 1 keizersnede. Arme honden.

Uitzoeken

Toen wij een hond wilden ben ik alles tot op de bodem uit gaan zoeken. Ik wilde een rashond (want ik moest er eentje hebben met anti-allergische vacht) anders had ik gewoon ergens een leuke kruising vandaag gehaald. Maar ik heb me dus in alle rassen verdiept en dan vooral ook in de gezondheid en gedrag. Poeh, dan kom je echt een waslijst van aandoeningen tegen bij heel erg veel rassen. Vooral knieen en heupen, maar ook hartproblemen, ademhalingsproblemen, extreme dominantie. Wat een ellende. Een labradoedel kwam in aanmerking, maar ook daar komen steeds meer problemen voor. En inderdaad: je betaalt er 2000 euro voor en dan wordt ook nog het beestje heel jong gecastreerd of gesteriliseerd. Verplicht. Nou dan ben ik er al wel klaar mee.

De selectie voor ons huidige hondje was ook een rampzalig traject. We moesten meerdere keren komen opdraven met het hele gezin. Urenlang. Werden echt gekeurd. Uiteindelijk is het gelukt en kregen we een puppy mee. We zijn er heel gelukkig mee, het is een schatje met een onderbeetje (daarom kregen we haar mee, want er kon niet mee gefokt worden), maar van een kerngezond en energiek ras. Die zorgvuldigheid in het kiezen van een baasje zag ik ook terug in het fokken, dus dat is dan weer positief.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-07-2016 om 11:08

Oh ja

(sorry voor al die verschillende reacties, kon je een tekst maar bewerken)

Ik ben niet tegen keuringen Triva, maar ik vraag me wel af waarom rassen de kans krijgen om steeds verder misvormt te raken en, minder belangrijk, hou ik niet van de mentaliteit in die wereld. Waarom keuren keurmeesters het goed dat neuzen platter zijn geworden, of een herder steeds lager op de achterpoten is komen te staan? Wat is hun functie als het niet om het welzijn van de honden gaat, maar om het belang van de fokker?

Kaaskopje

Kaaskopje

07-07-2016 om 11:19

Drietje

De selectie voor ons huidige hondje was ook een rampzalig traject. We moesten meerdere keren komen opdraven met het hele gezin. Urenlang. Werden echt gekeurd. Uiteindelijk is het gelukt en kregen we een puppy mee. We zijn er heel gelukkig mee, het is een schatje met een onderbeetje (daarom kregen we haar mee, want er kon niet mee gefokt worden), maar van een kerngezond en energiek ras. Die zorgvuldigheid in het kiezen van een baasje zag ik ook terug in het fokken, dus dat is dan weer positief.===

En zo hoort het ook. Vervelend als er 200 kilometer tussen ligt (stel dat dat zo is ), maar ik zie dit liever dan dat een fokker meteen op de mooie blauwe ogen van een geïnteresseerde afgaat. Maar ook andersom. Als je urenlang bij een fokker zit, wordt het steeds moeilijker om kwalijke praktijken weg te stoppen. Achteraf gezien, hadden wij bij ons bezoek aan de fokker van onze eerste hond aan moeten dringen op een kijkje 'achter'. De honden mochten in de huiskamer, de hele kamer was berekend op hun aanwezigheid. Ze mochten overal op en overheen springen en op liggen, maar waar ze verder verbleven heb ik niet gezien. Wij kwamen op gesprek, hebben een uurtje aan de koffie gezeten en kregen de pup mee. Wij zielsblij natuurlijk, maar goed beschouwd ging dat te gemakkelijk.

Kaaskopje

Klopt, ik heb het hele huis tot in detail kunnen bestuderen en weet zeker dat de honden zich geen betere fokker kunnen wensen. Maar naar onze kinderen was het minder correct allemaal. Ze lieten zich nogal intimideren door een hele bubs springende, grommende, blaffende honden (de hele meute was aanwezig in de keine woonkamer elke keer dat wij er waren). Heel lief allemaal hoor, maar nogal imponerend voor onze kinderen. Zaten ze op de bank dan sprongen de honden op schoot en gingen uitgebreid hun gezichten aflebberen. Vonden ze niet fijn en de fokker vond dat ze dat wel fijn moesten vinden. Bewoog er iemand, begon het geblaf en gespring weer opnieuw. Dus twijfelde de fokker openlijk tot het laatste moment of wij wel een hondje konden krijgen. Zelfs na een paar keer puppyknuffelen nog (dat vonden de kinderen geweldig natuurlijk en ze wilde zooooo graag een hondje). Het was pas zeker dat we er eentje kregen toen we met pup in de auto wegreden. Dat was dus maandenlang stressen voor de kinderen en ons, want we wilden allemaal zo graag! Ons eigen springende blaffertje kunnen ze prima handelen, precies zoals we al hadden verwacht. Ze zijn er stapelgek op.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-07-2016 om 14:22

Tjonge

Het kan ook te gek.

Vonden ze niet fijn en de fokker vond dat ze dat wel fijn moesten vinden.===

Dat is doorgeslagen 'mijn hond is niet vies' dierenliefde. Mijn eigen honden mogen mij na een verzoek van 3 A4-tjes ingevuld te hebben, een mini-likje ergens onder mijn kin geven, maar dat is dan ook echt het uiterste. Ja mijn handen mogen ook, die kunnen onder de kraan.

Triva

Triva

07-07-2016 om 16:39

Kaaskopje

Dat van die neuzen zei ik ook al. Dat hele ras moet verboden worden, het ras op zichzelf is al dierenmishandeling.

Verder bepalen die keurmeesters dat niet zelf, dat doet de rasvereniging in samenwerking met de leden.

Nogmaals een rasvereniging is nuttig omdat ze strenge eisen stellen rond het testen op bepaalde ziektes, op hoe vaak een teef gedekt mag worden en nog heel wat regels. Verder heb je met een pup die aangemeld is bij de vereniging veel meer rechten als je die pup koopt dan zonder stamboom.

Dat er veel misging en wellicht nog misgaat ontken ik helemaal niet maar er gaat ook van alles mis bij Postnl, bij supermarkten, bij dierenasiels en ga zo maar door.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-07-2016 om 17:32

Triva

Ik heb gezien dat jij de neuzen ook afkeurde

Het is een lastig onderwerp. Ik heb geloof ik niet ontkend dat rasverenigingen belangrijk zijn. Ik heb van vrij dichtbij wel meegekregen dat rasverenigingen (meer dan 1) niet altijd openstaan voor 'verbeterpunten' als er iets minder gaat met een ras. Als de vereniging niet wil horen (ik heb het nu niet over mezelf), dat er steeds vaker agressief gedrag in het ras sluipt, worden er geen maatregelen genomen, bijvoorbeeld. Dat is jammer.

Je bedoelt met meer rechten bescherming bij de koop/verkoop van pups neem ik aan?

Natuurlijk gaat er van alles en nog wat mis overal, maar met levende wezens waarvan er zoveel in de samenleving wonen, is het lijkt mij wel extra belangrijk dat er zorgvuldig mee omgegaan wordt. Ik ga er vanuit dat de rasverenigingen altijd wel de intentie hebben om dat te doen.

Woef

Woef

07-07-2016 om 17:49

Kaaskopje

In posting 48 noem ik helemaal geen rasverenigingen die dat verplichten. Ik noem fokkers. En dat zijn er toch echt teveel om rond te vragen

Elfje65

Elfje65

07-07-2016 om 20:15

Triva

Tja, de stap van zeer dominant naar agressief was een kleine idd. Het blijft lastig dat hij niet constant zo was. In de laatste 3 jaar waren er denk ik 4 of 5 incidenten die net goed afliepen. Maar goed was het niet natuurlijk. Later toen hij dood was hoorde ik dat bij het oppassen mijn ouders mijn zoontje net weg konden trekken toen hond naar kind een uitval deed. Ik wou dat ik dat eerder gehoord had.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-07-2016 om 00:18

Woef

Oeps, dan heb ik daar overheen gekeken. Ik snap alleen niet waarom zoveel fokkers dat doen. Ik zou mij dan toch afvragen wat er mis is met de pups. Of willen zulke fokkers geen concurrentie van hun eigen pups? Alleen van Labradoodles heb ik gezien, dat er een castratieverplichting is (al dan niet uitgesteld).

Kaaskopje

Kaaskopje

08-07-2016 om 00:37

Elfje

Wij hebben een grote keeshond gehad. Achteraf een miskleun, maar goed, van je fouten leer je, zal ik maar zeggen. De hond was veel te waaks voor hoe wij wonen. Hij kwam bij twee rustige dames vandaan, en was daar niet gewend aan veel mensen rond het huis. Bij ons liepen altijd kinderen rond het huis, de postbode kwam uiteraard in de tuin e.d.. Maar dat vond meneer de keeshond niet goed. Hij heeft een keer zijn tand (echt alleen 1 waarschuwingstandje) in de oksel van een vriend gezet. Er was alleen een putje te zien. Daar waren we natuurlijk al van geschrokken. Later deed hond hetzelfde bij een vriendinnetje van mijn dochter. Ik vond het vréselijk. Ik ben vol berouw en met excuses naar haar moeder gegaan, maar die was ontzettend begripvol. Voor ons was de maat toen wel vol. We hadden hem toen een jaar. Deze keeshond was niet agressief in de zin van verknipt en onberekenbaar, maar hij vatte zijn taak een beetje te serieus op. Gelukkig ontmoeten we iemand met een mooie gesloten achtertuin, zonder aanloop en ingewikkeld gedoe rond huis (het is bij ons echt druk rond huis), daar is de hond heengegaan en toevallig hoorden we vorig jaar dat hij daar nog 9 jaar gelukkig heeft gewoond.

Ik vind het heel verdrietig voor jullie dat jullie hond gewoon niet meer te handhaven was. Afstand van een hond doen voelt al belabberd, maar zo'n grote beslissing als bij jullie is vreselijk.

Triva

Triva

08-07-2016 om 09:59

Kaaskopje

Het gaat er dus vooral om dat als jan en alleman met een rashond gaat 'fokken', Jan en alleman ook bepaalt waarmee er gefokt wordt met als gevolg juist DAT waar jij die verenigingen van verdenkt: niet kijken naar hoe lief de hond is maar alleen het uiterlijk. Niet kijken naar hoe gezond de combinatie reu en teef is voor bijv HD maar kijken naar het geld wat je kunt verdienen.

Verbazingwekkend hoe jij alles negatief uitlegt richting fokkers en verenigingen.

Ik ben momenteel flink bezig met fokkers van verschillende honden en overal lees ik dat ze zoeken naar goede combinaties van lieve, zachtaardige en zeker geen dominante honden maar dat ligt natuurlijk ook naar het ras waar je naar kijkt. Er zijn ook mensen die best een dominante (nog steeds niet agressieve, die twee zijn heel verschillend) hond willen en die kiezen dan ook sneller een ras waar dat normaal is.

Woef

Woef

08-07-2016 om 11:06

idd

dat is om te voorkomen dat er een: ooo-leuk-voor-de-kinderen-nestje komt, of zoals bij een kennis van mij: te beroerd om te steriliseren en te slordig voor de pil.
Dat is om het ras zo zuiver en volgens de standaard te kunnen fokken. Sommige mensen slaan daar wellicht wat in door, maar het komt dus om de gewone leek van de fok af te houden. En dat is heel terecht vind ik. Eén er zijn al genoeg honden en katten, twee een leek heeft geen verstand van fok, dracht en bevalling en drie je krijgt er al te vaak ellende van en door pleziernestjes met fouten kan een heel ras een slechte naam krijgen.
Mijn DA was aangevallen, door een hond die hetzelfde ras was als mijn hond, in zijn spreekkamer, en toen mijn hond langskwam zei hij: eindelijk zie ik weer eens een Xhond zoals een Xhond hoort te zijn. Ook mijn katten zijn zo geweest (nog eentje over); een zuiverder karakter kon je niet vinden. Daar wordt tijd in gestoken en dat moet ook vind ik.
Zeker met kinderen in een huis moet je dat risico ook niet nemen.

Jaina

Jaina

08-07-2016 om 11:26

Ras

Persoonlijk heb ik nog nooit van een fokker gehoord dat ik de hond zou moeten laten castreren/steriliseren maar misschien is dat erg ras gebonden. Ik kan me voorstellen dat bij Labradoodles waar een enorme wildgroei is van honden dat misschien anders werkt. Ik ben er ook helemaal geen voorstander van om altijd standaard te steriliseren/castreren. Bij de rasvereniging waar ik het meest mee te maken heb gehad wordt dat ook niet aangeraden. Het is erg slecht voor de vacht bijvoorbeeld. Maar uiteraard zijn er omstandigheden waarin het heel handig is (meerdere honden bijvoorbeeld die je niet uit elkaar kan halen, bepaalde terugkerende ontstekingen bij de hond).

Bernensennen zijn inderdaad typisch een voorbeeld van volkomen doorgefokte honden. De gemiddelde leeftijd die de Bernensennen bereikt is 8 jaar. Dat is natuurlijk erg jong. Het is een ras wat lange tijd met rust gelaten moet worden en waarbij je alleen met de gezondste exemplaren moet verder fokken. Natuurlijk moet de basis niet te smal worden (dan krijg je weer andere problemen) maar het is wel een ras wat te populair is (geweest) en wat tijd nodig heeft om weer gezond te worden.

Rassen die te populair zijn hebben hier ook vaak last van. Maar goede fokkers kunnen wel helpen. Cockers waren heel populair in de jaren 70 en toen was er ook met name bij de eenkleurigen vaak een agressiviteitsprobleem. Dat is nu wel veel en veel minder en veel fokkers hebben hun verantwoordelijk genomen door hier een prioriteit van te maken. Het heeft ook geholpen dat de cocker spaniel de afgelopen decennia veel minder populair is. Populariteit is wat dat betreft echt een vloek voor een hondenras.

We hebben nu ook een hond van een ras wat nooit erg populair is geweest. Minder populaire rassen hebben veel minder van doen met broodfokkers. Bovendien zijn de mensen die ze gaan fokken ook echt liefhebbers. De vraag is namelijk veel minder groot dus die mensen doen het echt als hobby.

Triva

Triva

08-07-2016 om 12:34

Fijn

om te lezen dat het niet allemaal zo slecht is zoals wat Kaaskopje steeds zegt. Ja er zijn binnen rasverenigingen veel onenigheden geweest, en nog steeds, komt ook in elke sportclub voor, er zijn niet voor niets twee labradorverenigingen bijv en ik geloof echt dat de meeste verenigingen zich drukker maken om gezonde honden met goede karakters dan om het uiterlijk maar het uiterlijk is er om het ras het ras te houden, het is zo makkelijk om alles maar toe te staan maar dan is er geen ras meer. Bij Weimaraners bijv is er onenigheid geweest over de kleur: wat is wel en wat is geen Weimaraner, 80 jaar geleden ging het over het haar: is een langharige wel of geen Weimaraner. Als je alles zomaar toestaat lopen alle rassen weer in elkaar over en dat willen ze niet en dat is hun goed recht. Toen ze er achter kwamen dat er een langharige Weimaraner kon komen met alleen maar ouders en grootouders met korthaar zijn ze de langharige er bij gaan nemen. De blauwe kleur is niet goedgekeurd en zo heb je dat soort vraagstukken bij meerdere rassen.

De labradoodles willen ze echt op hun karakter hebben maar omdat dat een jong 'ras' is moet je heel voorzichtig zijn met wat nog wel en wat niet een doodle is (australian is weer anders) en als er zoveel geld te verdienen is op de pups moet je heel voorzichtig zijn.

Er is ook geen rasvereniging die wil dat Disney hun hond gebruikt voor een nieuwe film...

Overigens Jaina, staat de Cocker wil in de top 10 hondenrassen. http://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-hondenrassen-in-nederland-en-belgie/

Kaaskopje

Kaaskopje

08-07-2016 om 12:36

Triva

Verbazingwekkend hoe jij alles negatief uitlegt richting fokkers en verenigingen. ===

Natuurlijk kan ik daar té negatief in zijn. Dat komt puur door wat ik er tot nu toe van gezien heb en dat was niet altijd positief in mijn ogen.

Ik snap de functie van verenigingen zeker. De intentie van zowel de vereniging als de meeste fokkers zal goed zijn.

Maar zoals gezegd vind ik 'het wereldje' in het algemeen niet prettig. Als ik het allemaal prachtig mooi gevonden had, zou ik er misschien met een rozere bril naar gekeken hebben. Maar ik constateer 'kliekjes', keurmeesters die niet altijd neutraal zijn, competitiegedrag e.d.. Kortom, niks voor mij. Nu ik eenmaal overstag ben naar rasloze honden, hoef ik ook echt geen rashond meer.

Triva

Triva

08-07-2016 om 13:02

Kaaskopje

Als je, zoals ik, een potentiële pupkoper ben heb je helemaal niets te maken met die kliekjes, dat zoeken ze daar maar lekker uit. Ik wil een gezonde pup of in ieder geval een pup met de grootste kans dat die gezond is. Dat er een teef is gedekt die niet te vaak gedekt is. Dat de ouders zowel gezond als goed van karakter zijn en dat ik een garantie heb als er ergens iets mis is gegaan. Ook wil ik een pup kopen van een fokker die weet wat hij/zij doet, die de pup op de juiste manier socialiseert en meeneemt naar het een en ander en ook alvast de eerste beginselen doet rond zindelijkheid. Daar betaal ik graag wat meer voor dan. Die garantie heb ik niet als Jan en Alleman zomaar wat honden gaan kruisen omdat dat leuk is voor de kinderen bijv.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-07-2016 om 13:29

Cocker

Wij hebben 6 jaar een Engelse cocker spaniel gehad. Een hele lieve hond. Hij was door de eerste eigenaar ontzettend goed getraind. Maar hond was niet meer nuttig als dekreu en toen heeft men er toch voor gekozen hem na 6 jaar weg te doen. Wij waren er blij mee, maar ik snap die reden toch niet zo goed.

Populariteit is wat dat betreft echt een vloek voor een hondenras. ===

Het is natuurlijk ook maar net hoe een vereniging en fokkers daarmee omgaan. Als het 'u vraagt, wij draaien' is, komt dat het ras niet ten goede. Een vereniging is toch niet alleen een verzameling fokkers, een vereniging moet dan toch ook regels afspreken, als fokkers dat niet zelf doen?

Eigenlijk vind ik dat elke fokker het uit liefhebberij zou moeten doen en niet om van te leven. Als het echt de enige bron van inkomsten is, kan dat er voor zorgen dat er minder nauw wordt gekeken naar wat écht het beste is voor de pups. Dan moet er geproduceerd worden.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-07-2016 om 13:53

Triva

Daar heb je ook wel weer gelijk in. Ik denk misschien te ver door. Als je eenmaal zo'n rashond hebt, kun je wel weer betrokken raken bij zo'n vereniging. Wij hebben ervoor gekozen om dat niet te willen.

Ik ben nog steeds aan het raden van welk ras onze jongste afkomstig is. Ik denk het te weten. Typisch Spaanse rassen zitten erin. Normaal zou ik niet voor een van die twee rassen gekozen hebben, maar ik vind het zo'n leuke hond. Door de oudste hond heb ik geleerd dat het plezier wat je met en van een hond hebt, niet hoeft af te hangen van 'ras'. Zolang je maar een goede klik (ik hou niet van dat woord) met de hond hebt.

Woef

Woef

08-07-2016 om 15:55

Maar kaaskopje

Wat denk je nou dat een beetje fokker met naam overhoudt van het fokken? Daar kun je niet van leven hoor met 1 a 2 keer per jaar een nest. Als je pech hebt zijn het er weinig bv om maar een voorbeeld te noemen. Daar heb je dan de broodfokkers voor en die interesseert het werkelijk geen biet hoe een dier er uitziet, gezond is, een goed karakter heeft.

Triva

Triva

08-07-2016 om 15:59

Kaaskopje

'Het is natuurlijk ook maar net hoe een vereniging en fokkers daarmee omgaan. Als het 'u vraagt, wij draaien' is, komt dat het ras niet ten goede. Een vereniging is toch niet alleen een verzameling fokkers, een vereniging moet dan toch ook regels afspreken, als fokkers dat niet zelf doen?'

Je mist hier echt volledig het punt... Het gaat er om dat als een hondenras opeens erg populair is het aantal aangeboden honden omhoog gaat. Die zijn juist helemaal niet van de rasvereniging en de fokkers maar van die Jan en Alleman die het misschien nog niet eens als broodfokker doen maar in ieder geval niet op de goede manier, met de juiste combinatie honden ivm gezondheidsproblemen of gekeken naar karaktereigenschappen. Daar kan een vereniging helemaal niets mee omdat mensen nu eenmaal niet de 'normale' prijs willen betalen voor de pups en ook niet lang willen wachten. Juist jouw stukje over dat je vindt dat elke fokker het uit liefhebberij zou moeten doen en niet om van te leven tekent jouw vreemde gedachten over een rasvereniging. Een échte fokker doet het uit liefhebberij, een broodfokker (niet aangesloten bij een rasvereniging) doet het om er van te leven. Je blijft me verbazen moet ik zeggen...

Overigens had je nog een vraag over die doodles en hun prijs: het DNA van de pups wordt in kaart gebracht en dat maakt het erg duur.

Verder is een vereniging leuk om bijv naar een wandeling te gaan die georganiseerd wordt door de vereniging, of een cursus over het een of ander, of bij de shows juist te kijken naar hondensport en andere zaken. Ook hier zit je fout: een goede vereniging doet echt veel en veel meer dan alleen maar showen in kliekjes!

Triva

Triva

08-07-2016 om 16:01

Woef

We tikten weer gelijk. Ik begrijp echt niet hoe Kaaskopje zo blijft denken. Ze zit er echt volledig naast alleen maar door wat ervaringen uit het verleden en een zus die er in zat. Alsof je daarmee van alle hondenrassen en verenigingen in 2016 precies weet hoe het zit. Het wordt ook steeds duidelijker dat ze dat niet weet door wat er nu gezegd wordt. Jammer!

Rasvereniging

Bij onze hond controleerde de rasvereniging de kruising voordat de nestjes mochten worden aangekondigd op de site van de rasvereniging. De fokkers die aangesloten waren moesten zich aan regels houden, bv een teefje mag max 1 keer per jaar een nest en dat ook maar een paar keer in totaal. Maar ook aan tests (ogen, knieën) en de verwantschap werden eisen gesteld. Heel vaak werd dan ook een reutje uit het buitenland gehaald omdat er geen verwantschap mocht zijn.

Wij hebben daarom ook alleen maar naar fokkers gekeken die aangesloten waren bij die rasvereniging. De papieren (testresultaten en alles) kregen we mee bij aankoop.

Elfje65

Elfje65

08-07-2016 om 20:26

Triva

Deze hond was anders keurig via de rasvereniging gfokt. Ik zei al eerste nest versus uitgekozen reu. Dus zeker geen doorfok. Dat het achteraf geen gelukkige combi was is wat anders. We hebben een jaar op de wachtlijst gestaan. Dus ik weet niet wat je bedoelt met je Martin Gaus/ Berner Semnen verhaal...

Triva

Triva

08-07-2016 om 21:49

Elfje

Je ziet al dat er meer hier het verhaal van de Berner Sennens kennen en Martin Gaus beschrijft in meerdere van zijn boeken waar het fout ging met dat ras in de jaren 80-90 dus dat klopt wel zo ongeveer. Het zat toen volgens mij ook fout in de rasvereniging maar ik kan het niet nazoeken. Jij hebt echt niet de enige dominant/agressieve Berner Sennen gehad. Gaus beschrijft een verhaal van een hond die het heerlijk vond om auto te rijden, bazin deed dat ook vaak om ergens te gaan wandelen. Op een dag wilde hij de auto niet meer uit en deed echt extreem agressief. Ze had de auto gesloten en dierenarts gebeld die na het verhaal maar 1 ding zei: die hond moet dood. In paniek belde ze Martin Gaus en ze vroegen of ze durfde te rijden met de hond. Dat durfde ze want dat wilde de hond dus alleen nog maar. Om elf uur 's avonds kwam ze aan in Lelystad en met veel moeite hebben ze de hond uit de auto gekregen en hem in drie weken opnieuw opgevoed. De hond had gewoon zijn bazin helemaal onder controle gekregen zo dominant was de hond. Het is uiteindelijk wel weer goed gekomen met dit exemplaar maar er zijn dus volgens Gaus echt heel veel fouten gemaakt in die tijd met dit ras.

Elfje65

Elfje65

08-07-2016 om 22:52

Wat ik bedoel

Is dat jij insinueert (althans zo komt het op mij over) dat wij ondoordacht te werk zijn gegaan bij de aankoop van deze pup. Zie #82. Maar dat kan aan mij liggen. Volgens jouw post krijg je een prima pup als je deze regels volgt. Wij hebben deze regels gevolgd en uiteindelijk bleek het toch niet de perfecte hond te zijn. Toen wij deze hond kochten was er geen internet maar waren we wel op de hoogte van doorfok. Daarom ook de genoemde procedure gevolgd, bij fokker geweest etc. en zijn we uiterst voorzichtig geweest. Dan nog steeds heb je geen garantie. Toen niet en nog steeds niet. Sorry, maar deze arrogantie irriteert mij een beetje.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.