Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Lia

Lia

01-07-2016 om 22:44

Wel of geen hond?


triva

triva

08-07-2016 om 23:07

elfje

#82 was geen reactie op jou en jouw hond dus nee ik insinueer helemaal niets over jou. Sorry dat je dat gevoel hebt. Ik begrijp juist van martin gaus dat de fouten TOEN bij de berner sennens niet bij de pupkopers lág.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-07-2016 om 03:19

Triva

Ik gaf al aan dat ik misschien te negatief ben door wat ik gezien en meegekregen heb. Niet alleen van mijn zus.

Ik denk dat de meeste fokkers het goed doen, maar er zijn ook fokkers, die aangesloten zijn bij de rasvereniging, die meer puppy's leveren, als een ras populair is en daardoor ook meer geld op kan leveren. Er zijn ook fokkers te vinden, die redelijk rond kunnen komen van wat de puppy's opbrengen. Maar dat is een minderheid. Hiermee kom ik dus terug op 'u vraagt, wij draaien'. Dat was wat te kort door de bocht. Een enkele erkende fokker is daar gevoelig voor, het merendeel niet. Dat geldt wel voor broodfokkers en wat mensen met stamboomloze honden doen, wordt ook niet gecontroleerd, dus je weet niet wat daar gebeurt. Als fokkers zich niet aan de regels houden, zullen ze in eerste instantie geen stamboom meer krijgen voor pups en bij hardnekkig wangedrag kunnen ze voor de tuchtraad moeten verschijnen. Maar dan moet het grondig mis zijn.

Verenigingen kunnen zeker leuk zijn. Zolang alle neuzen naar een kant staan tenminste. Dat is niet uniek voor rasverenigingen trouwens. Ik ontwijk het maar zoveel mogelijk.

Ik heb even gekeken wat het tarief van een dna onderzoek is en dat is op zijn hoogst 450 euro. Dan constateer ik dat exclusievere honden zomaar 1500 euro kosten en ook dat een labradoodledekreu 8000 euro kost. Mijn hemel. Nou ja, dan begin ik te snappen dat je op 2000 euro voor een pup komt. Misschien ben ik weer negatief, maar ik proef hier toch een prijs in die bewust hooggehouden wordt. Net als de prijs van andere duurdere rassen. Als de kosten voor een dekreu gelijk zou liggen met de prijs van een teefje, zou het al schelen en je hoeft ook niet de hoofdprijs voor een pup als je doel is om een mooi ras te helpen ontwikkelen. Het eten, de puppyren, de oude kranten, de hogere energiekosten, de riempjes en de stambomen, zijn voor een labrador volgens mij niet minder duur dan voor een labradoodle. Maar goed, waar maak ik mij druk om? Mensen hebben dat bedrag er blijkbaar voor over. Ik denk ook omdat ze dénken dat de labradoodle het enige antwoord op het allergieprobleem is. Maar dat is niet zo. Een poedel is o.a. ook geschikt.

Ik heb hier een link over de tarieven van raspups. Een labradoodle heet daar een Australian Cobberdog.

http://www.huisdierenprijzen.nl/honden/honden_a.htm

Triva

Triva

09-07-2016 om 09:33

Kaaskopje

Ik heb nu ook fokkers gezien die vaker dan 1-2x per jaar een nestje hebben maar die hebben dus ook meer fokteven. Ik ken er eentje die een winkel voor hondenspullen aan huis heeft en een hondenopvang dus dan kun je het fokken erbij doen zoveel als je wil. Dan ben je nog geen broodfokker in de negatieve zin van het woord. Wel heb je veel fokteven.

Je kunt niet 'u vraagt wij draaien doen' omdat je dan opeens meer fokteven ergens vandaan moet toveren. Een labradorteef mag maar eens per jaar een nest werpen en als het tweede nest aan de vroege kant is (binnen 365 dagen na het vorige) is het te vroeg dus fokkers houden al snel 1,5 jaar aan: 'Voorbeelden
Op 1-1-2016 wordt de teef Luna gedekt. Ze krijgt een nest op 1-3-2016. Luna mag dan geen nest werpen voor 1-3-2017. Er moet minimaal 12 maanden tussen de nesten zitten. Ook mag een teef maar 5x werpen dus nogmaals een fokker kan niet opeens meer nestjes leveren ook al zou die dat willen.

Verder: waarom zou je een fokreu willen kopen als je je teven gewoon kunt laten dekken? Fokkers ruilen zo ook makkelijk van fokreu: laat jij mijn teef door jouw reu dekken dan laat ik mijn reu jouw teef dekken.

Ik voel overigens niet de behoefte om het beleid van de doodles te verdedigen. Die hoek krijg je mij niet in. Ik heb alleen uitgelegd dat ze een DNA onderzoek laten doen. Er zijn ook doodles van 1750 en labradors van 1250 dus met die DNA test kom je dan al aardig in de buurt.

Een border collie voor 400-850? Geloof ik niks van. Klopt ook niet, er staat dat een labrador tussen de 650-900 zit. Die zitten toch echt tussen de 800-1200. Slechte site.

Oja een labradoodle is GEEN australian cobberdog: 'De Australian Cobberdog is overigens beslist geen kruising tussen een Poedel en een Labrador Retriever. Zo begon ooit (25 jaar geleden) slechts zijn ontstaansgeschiedenis. Alle daarop volgende generaties en infusies hebben de Australian Cobberdog gemaakt voor wat hij vandaag de dag is.'

Elfje65

Elfje65

09-07-2016 om 10:49

Triva

Ok, duidelijk nu

Woef

Woef

09-07-2016 om 11:11

kosten

De kosten zitten uiteraard in veel meer dan dat.
Aanschaf hond, kosten dekking, verzorging, rontgenfoto's, inentingen, extra kwaliteit voer/meer voer, verzorging pups (dierenarts), entingen pups, foto's pups, chippen, stamboom (toendertijd ook 15 euro, nu weet ik het niet) en ga nog maar even door.
Het eerste nest kwam bij de honden van mijn fokker pas op 3-jarige leeftijd (met keuring /goedkeuring en al). Ze hadden 5 honden waarvan ze met 3 teven fokten.
Ze hadden elk jaar een nest maar mochten niet ouder dan 8 zijn. Dus max 5 nesten per teef. Tja en die worden wel ouder dan 8, dus je verdient er 5 jaar aan. Beetje pech en ze hebben 3 pups.
Door die bedragen reken je je misschien rijk als buitenstaander, zo van das makkelijk verdient, maar het ligt wel anders. Het houdt niet op met een dna-test natuurlijk. Mijn hond was toendertijd al 1250 euro en daar heb ik gewoon naartoe gespaard. En ondertussen alles gelezen wat los en vast zat, bekeken, gehuurd, gekocht aan filmmateriaal. En dat stukje slaan mensen vaak over, evenals de trainingen. Dat doen we zelf wel. En weet je wat het is, dat is bezuinigen op het verkeerde. Maarja, het mag nooit geld kosten helaas. Mensen willen alles, leven als God in Frankrijk, maar geld sparen of er voor overhebben is dan toch altijd weer een dingetje. Daar heb ik persoonlijk wel moeite mee. Ook op het ongeduld. Ik wil NU een hond dus we gaan er nu voor kijken.
Ik heb ruim 1 jaar op een wachtlijst gestaan.
Ook als mensen denken dat fokkers eigenlijk slapend rijk worden. Dan is er toch iets niet goed begrepen.

Verdienen

Waarom zou een fokker er niets aan mogen verdienen? Zo lang er goed met de dieren wordt omgegaan is het gewoon een kwestie van vraag en aanbod. De fokker van onze hond sliep de laatste dagen bij de drachtige hond en de eerste dagen bij het nestje. Controleerde de pups, socialiseerde ze, maakte ze al een klein beetje zindelijk, wende ze aan borstelen. Een nestje heeft zorg en aandacht nodig daar kun je niet gewoon 40 uur bij werken.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-07-2016 om 16:01

Oja een labradoodle is GEEN australian cobberdog:

Triva, ik neem dat van je aan hoor. Alleen zag ik al googlend dat die twee wel in een adem genoemd werden als het een is hetzelfde als het ander.

De link die ik stuurde, geeft niet van alle honden 100 procent juiste prijzen aan, dat heb ik ook al gemerkt, maar het geeft wel een indicatie van hoe de verdeling ongeveer ligt.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-07-2016 om 16:30

Drietje

Ik zeg nergens dat een fokker niet aan pups mag verdienen. Dat zou wel erg demotiveren. Je kunt 'winst' goed gebruiken voor de eigen honden, de shows, het volgende nest of voor materiaal. Ik waardeer een fokker die de prijzen gematigd houdt, ondanks populariteit van het ras, of een reeks bekers in de kast. Zo hou je het voor iedere ras-liefhebber meer bereikbaar. Ik begrijp uit eerdere reacties dat fokkers het vooral als hobby zien. Als je niet kunt werken door je hobby, maar de inkomsten van de hobby nodig hebt om rond te komen, is het geen hobby meer, toch?

Mijn zus was, ze is gestopt, ook een zeer toegewijde fokster. Een nestje kost flink wat energie. Ik heb een dag opgepast en was blij dat de dag om was. Ik moet er niet aan denken. Katten zijn daarmee vergeleken zo makkelijk. Maar daar kies je voor als fokker. Als je dat niet wilt, moet je er niet aan beginnen. Haar toewijding werd, naast het normale bedrag voor de pups, beloond in de vorm van verbazing over hoe ver de pups al waren. Als je letterlijk alles in de prijs van een pup zou verrekenen, zou een pup onbetaalbaar worden. Reken maar eens uit hoeveel ruim 2 tot 3 maanden arbeidskosten bij elkaar is.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-07-2016 om 17:26

Woef

Door die bedragen reken je je misschien rijk als buitenstaander, zo van das makkelijk verdient, maar het ligt wel anders. ===

Nee zo ligt dat inderdaad niet. Het is hard werken en er zitten ook risico's in. Je kunt niet opeens het dubbele vragen, omdat je meer echo's moest laten doen, of onverhoopt een keizersnee moet betalen. Je kunt ook 'mazzel' hebben. Als het aantal pups best groot is en in goede gezondheid opgroeien. Dan kun je er een prettig bedrag aan overhouden.

Ik zag net een berekening van wat de totale kosten van een dekreu en fokteef van een fokker zijn geweest over acht jaar. Deze berekening was gemaakt in reactie op de mening dat fokkers 'makkelijk geld verdienen'. In die berekening werden de aanschafkosten, het voer en de vaccinaties van deze twee honden meegerekend. Daar gaat het naar mijn idee toch wel mis. Je neemt honden in huis, omdat je dat leuk vindt en vervolgens ga je met die honden fokken. Alleen de kosten die je moet maken ten behoeve van het fokken en de pups, tellen naar mijn idee mee. Ik zie dat er een bedrag is opgenomen in de berekening voor éxtra voer voor de moederhond. Dát zijn terechte kosten die je doorberekent in de prijs van de pup. De eindconclusie in het artikel over deze kosten is dat de fokker door de jaren heen flink heeft toegelegd op de honden. Laat dat nou juist een groot deel van de kosten zijn die voor de eigen honden zijn gemaakt. Totale kosten waren afgerond 15000 euro, kosten reu en teef ruim 8000 euro, opbrengst pups ruim 9000 euro. Er zou dus volgens hun gedachtengang 6000 euro zijn uit eigen zak zijn toegelegd op de kosten.

Woef

Woef

09-07-2016 om 18:27

dat zou kunnen

Mijn fokker kreeg op de snelweg een aanrijding met de fokteef in de auto. Niet zijn schuld, maar de teef (het is nog ergens op het internet terecht gekomen door een soort politiesite oid) die net op weg was om te kijken met een echo of ze drachtig was, hebben ze moeten laten inslapen.
Een andere fokteef kreeg botkanker.
Ze werkten allebei. Het was dus niet zo dat dit hun broodwinning was, dan hadden ze het groots aan moeten pakken. Dat doen de meeste fokkers niet. Zij werkte in de gevangenis, in het ziekenhuis als verpleegkundige. Allebei wisselende diensten en daardoor iets beter behapbaar als er een nest was (1 nest per keer). Hij sliep 3 weken bij de pups in de kamer. Daar spreekt toewijding uit en ook zij moesten toeleggen op het fokken. Hun nesten hebben 4-8 pups geleverd gemiddeld. Met een enkele keer 10 of maar 2. En dan zijn de honden 8 en mag het niet meer. Je moet dus wel grote liefhebber zijn en bereid zijn toe te leggen en dat hebben zij echt moeten doen. Daarbij staart een fokker ook niet de hele dag naar een nest natuurlijk, dus er kan best gewerkt worden.

Ik vind helemaal niet dat alles voor iedereen bereikbaar of goedkoop moet zijn in het leven. Een rashond is bereikbaar als je spaart. Als mensen zonder beetje spaargeld op zak een zieke hond krijgen en de dierenartskosten niet meer kunnen betalen, wat dan? Als ik geen baan had gehad hadden er geen huisdieren geweest. Ik wil namelijk zeker zijn dat ik dierenartskosten kan betalen. Zoals ook nodig bleek helaas, maar dat is een ander verhaal

Kaaskopje

Kaaskopje

09-07-2016 om 18:46

Nou...

Ik vind helemaal niet dat alles voor iedereen bereikbaar of goedkoop moet zijn in het leven. ===

Goedkoop is wat anders, maar dat niet alles bereikbaar moet zijn voor iedereen, vind ik wel een vervelend standpunt. Niet alles ís bereikbaar voor iedereen. Soms is dat niet erg, soms wel. Het is maar net waar het over gaat.

Gelukkig is het hebben van een hond redelijk bereikbaar voor de meeste mensen. Je hoeft niet rijk te zijn om je leven met een hond te mogen delen.

Triva

Triva

09-07-2016 om 20:52

2-3 mnd?

'Reken maar eens uit hoeveel ruim 2 tot 3 maanden arbeidskosten bij elkaar is.'

Waarom zou ik dat doen? Pups verlaten het nest rond de 8 wk en in die 8 wk hoef je er echt niet alle dagen 24/7 naast te zitten.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-07-2016 om 01:34

Triva

8 weken is inderdaad een verstandige leeftijd, met wat pech kan het langer duren. Wij kregen de boxer met 13 weken mee, omdat de fokker tot op het laatst twijfelde welk van de nog aanwezige teefjes ze zelf wilde houden. Dit had geen negatieve gevolgen.

Je zit er niet naast, maar je steekt er tijdens die weken wel veel tijd in. Je kunt het niet op zijn beloop laten, dus je bent er de hele tijd mee bezig. Zeker als ze groter worden en op verkenning uit willen gaan. Tijdens dat dagje oppassen was ik echt de hele tijd bezig om krantjes op te ruimen en te kijken of ze naar buiten wilden voor een plasje. Want zindelijk maken voor de nieuwe eigenaar gaat niet vanzelf .

Triva

Triva

10-07-2016 om 10:43

Dus jij gaat weer uit van jouw ervaring met een pup van 13 wk? Dat is echt idioot lang en dat zou ik als pupkoper dus niet accepteren. Een pup hoort echt na 7/8 wk naar het nieuwe huis te gaan vanwege de fase die de pup dan in gaat. Na 12 wk komt de angst voor het onbekende en dan neem jij opeens die pup naar een nieuwe plek. Dat had 4 wk eerder moeten gebeuren. Een fokker die niet kan kiezen is wat mij betreft al verkeerd bezig. Zonde van jouw tijd en jouw kosten.

Triva

Triva

10-07-2016 om 10:45

vergat ik nog

Juist tussen 8 en 12 wk begin je met de puppycursus omdat je pup jou dan tenminste altijd nog volgt, daar was jouw hond dus ook al overheen. Vreemde fokker, die had ik aangegeven bij de vereniging.

Aangeven.

Er is vastgelegd in de wet hoelang pups minimaal bij hun moeder moeten blijven, niet maximaal. Een goede fokker kijkt naar het gezin en naar de pup. Is de pup netjes op gewicht? Wil de eigenaar eerst de inentingen afronden? Gaat de nieuwe eigenaar eerst op vakantie?
Gaan alle pups in 1x weg of verspreid? Heb je al ervaring met pups?

Mijn eerste hond kreeg ik mee met 10 weken, was zindelijk en gesocialiseerd in het gezin. Heeft ook nooit bijtgedrag gehad, had moederhond afgeleerd. Jankte en piepte niet, geen verlatingsangst. Was ook gewend om een riempje te dragen.
Mijn 2e pup kreeg ik met 7 weken mee en ik had mijn handen er vol aan. Beet overal in, jankte de hele buurt bij elkaar en was heel angstig.
De eerste pup kwam uit een gezin met een "toevallig" nestje. De tweede was een rashond van een fokker.

Dertien weken is idd laat, maar het ligt eraan wat de eigenaar intussen de hond heeft aangeleerd.
En net zoals bij kinderen is de ene hond eerder klaar om het nest te verlaten dan de ander. Een fokker hoort, wat mij betreft, daar ook rekening mee te houden.

Triva

Triva

10-07-2016 om 11:56

Wil

Het had hier niets te maken met 'er aan toe zijn' maar een fokker die niet kon kiezen welk teefje hij/zij wilde houden. Een fokker hoort met een week of 5/6 een test te doen om te kijken wat voor soort hondje het is en als je dan nog niet kunt kiezen ben je wat mij betreft een slechte fokker, je ziet die pups toch de hele dag?

Zeven weken is inderdaad te vroeg maar niet als het om een slechte fokker gaat (of broodfokker) die te weinig doet met de pups. Dan kun je de pup beter meenemen. Dat je elke dag een andere pup laat weggaan is prima maar een nest van meer dan 10 is zeldzaam dus je hoeft de 10 wk niet te halen om die reden (en er kunnen heus wel 2 of 3 pups weg op een weekenddag).

Triva.

Het kan dat jij het daarom een slechte fokker vindt, dralen bij de verdeling, mij ging het erom of dat een reden is om de fokker aan te geven. Ik denk van niet dus.
Ook zeg je dat als de fokker weinig doet met de pups je "hem beter mee kunt nemen." Je kunt om die reden afzien van de aankoop, dat is een keuze. Maar de fokker is eigenaar, meenemen "wanneer je wilt" gaat in overleg.

Triva

Triva

10-07-2016 om 12:43

wil

Dat meenemen bij 7 wk zeg ik om uit te leggen dat er reden kán zijn om een pup eerder mee te nemen en nee dat is niet de bedoeling als je een pup van een goede fokker koopt en ook neem je die dan niet mee, die krijg je.

Het was een voorbeeld (zoals jij voorbeelden noemt van pups die later naar hun 'baas' gaan) en natuurlijk moet je geen pups kopen van een broodfokker maar nogmaals: met 7 wk een pup meenemen is dus alleen zinvol als de pup daar beter van wordt ivm de slechte omstandigheden (en daar had je inderdaad bij voorbaat al geen pup moeten kopen dat lijkt me duidelijk).

Kaaskopje

Kaaskopje

10-07-2016 om 22:19

Triva

Ik gaf aan dat 8 weken het meest verstandig is... punt. Vervolgens zeg ik dat wij de boxer met 13 weken meekregen en dat dat geen negatieve gevolgen had...punt. Gewoon een constatering. Geen mening dat dat beter is. Over het beste moment waren de meningen niet altijd hetzelfde. Ik heb het over 1989. En het is ook echt goed gegaan. Het was een fantastische stabiele hond.

Taruh

Taruh

11-07-2016 om 06:54

advies dierenarts

het advies dat hier gegeven wordt is een pup pas met 10 weken bij de moeder vandaan te halen. En zeker niet eerder dan 8.5 week. juist omdat de moeder rond de 7-8 weken de pup belangrijke dingen leert. Pups die rond de 9 weken of later weggaan vertonen minder bijtgedrag dan pups die met 7 weken al weggaan.

Eerder dan 7 weken is bij wet verboden zelfs.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-07-2016 om 13:13

Taruth

Vanuit de 'hondenwereld' is 10 weken echt aan de late kant. Ik denk dat dit nog geen ramp is. Als een pup toevallig wat meer tijd nodig heeft om aan de man gebracht te worden, heb je er niet automatisch een 'beschadigde' hond door. Veel hangt af van hoe de fokker ermee om gaat, wat de fokker de pups al heeft kunnen bieden. Maar als je het hebt over wat de voorkeur heeft, dan is dat 8 weken, dus niet vanaf 7 weken.

Anne

Anne

18-07-2016 om 18:22

Heb hond, wilde dat ook maar idd... Het is ook gedoe!

Zie titel.
Ik ben heel blij met mijn hond. Ze is een schat en héél makkelijk. En tóch, als zij er over Veen poos niet met is, komt er geen andere hond. Ik sta er té vaak alleen voor. Dus als jij dat nu al weet, zou ik het niet doen!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.