Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Kinne

Kinne

08-09-2016 om 17:21

Olijven


Kaaskopje

Kaaskopje

09-09-2016 om 11:50

Ad Hombre

Ik kan me regelmatig verbazen over hoe bijzonder het is, dat er ooit mensen waren die door toeval, of nieuwsgierigheid bepaalde dingen hebben ontdekt en ontwikkeld tot iets drink- of eetbaars.

Stickertje

Stickertje

09-09-2016 om 12:04

Soms komt het niet goed

Als kind lustte ik geen spruitjes, geen gekookt witlof, geen tompoezen. Inmiddels eet ik die spruitjes maar al te graag. De witlof eet ik wel, heel en dan gerold in ham en dan in de oven met kaas. Echter niet gekookt met zo'n antiek papje, daar heb ik namelijk een nare herinnering aan. Ik moest mijn bord leegeten, maar had geen trek, voelde me "niet lekker". Mijn moeder dacht dat ik toneelspeelde om de witlof niet op te hoeven eten. In de nacht na die maaltijd bleek ik een buikgriep te hebben, heb de hele nacht gespuugd.
Alle componenten van tompoezen lust ik, slagroom, glazuur, bladerdeeg en banketbakkersroom maar als ik er een krijg blokkeer ik wel een beetje. Brengt nare herinneringen naar boven aan de gespannen sfeer op verjaardagen van opa en de herrie die het opleverde als je als kind knoeide met je tompoes (hoe je als volwassene een tompoes netjes kunt eten is mij al een raadsel dus dat verwacht ik noet van een kind).
Ik lust best veel en heb dingen ook nog leren eten, die ik als kind nooit kreeg. Zoals olijven en geitenkaas. Haring moesten wij als kimdere altijd een stukje proeven en na jaren lustte mijn zus een hele haring. Ik 40 jaar na de proefstukjes nog steeds niet. De smaak valt wel mee maar hoe het voelt in je mond! Yek!

ijsvogeltje

ijsvogeltje

09-09-2016 om 12:14

'lust ik niet'

Leuk draadje. Het dat-lust-ik-niet-thema staat altijd garant voor veel reacties en emoties. "Is het nou een opvoedingsdingetje of niet?"

Ik werd getriggerd door wat Target schreef. 'Ik lust geen vis'. Vervolgens lees ik later in het bericht 'met wit vis heb ik geen moeite'. Een weer een paar zinnen later lees ik dat er andere vissoorten zijn die vroeger wel werden gegeten, maar nu niet ('want ik mag kiezen').

Ik snap dan niet waarom je zegt dat je geen vis lust. Je lust toch gewoon (de meeste) vis wel? Zeg dan gewoon 'ik ben niet zo dol op vis, ik kies liever vlees'. Daar zal werkelijk niemand moeite mee hebben. Juist door te roepen 'dat lust ik niet', gaan mensen reageren. Er iets van vinden. Ik zelf ook hoor, ben ik heel eerlijk is. Ik heb dan direct het beeld van iemand die enorm loopt te miepen over eten. Want: hoe kun je beweren dat je geen vis lust, terwijl de smaken zo enorm variëren? Ik bedoel: vergelijk een sardientje maar eens met zalm of een stukje witvis. Ik geloof er niets van dat mensen heel toevallig álle vissoorten 'écht niet lusten'.

Er zit echt een verschil tussen ik-lus-het-niet en ik-vind-het-niet-zo-lekker. En om het even door te vertalen naar de opvoeding: kinderen hoeven het eten niet altijd lekker te vinden. Lekker = luxe. Eten is in de eerste plaats noodzakelijke brandstof. En we doen ons best het zo lekker mogelijk te maken, maar soms vind je het misschien niet zo lekker. Dat is dan heel jammer, maar geen reden om je eten te laten liggen.

bieb63

bieb63

09-09-2016 om 12:21

Geen bier en koffie lusten, is niet zo gek....... zijn beiden bitter en dat is een smaak die bij (kleine) kinderen 10x meer naar voren komt dan bij volwassenen (zie ook de link die ik heb gegeven). Overigens geldt dat voor alle smaken.
En trouwens: HEEL veel echt kleine kinderen vinden bier juist wél lekker. Heel apart en heeft niets met stoer doen te maken, want als ze iets ouder zijn, vinden ze het ronduit smerig.
En wat je zegt over geen koffie of bier mogen/kunnen/willen drinken en 'dus' aangewezen zijn op zoet, lijkt mij onzin: volgens mij is water toch hetgeen wij als vocht nodig hebben en verder in principe niets.

Natuurlijk vind ik het ook heerlijk dat we tegenwoordig toegang hebben tot allerlei producten die er vroeger hier niet waren met idem kennis van bereidingswijzen, toepassingen enz. Maar oorspronkelijk at men gewoon wat in z'n eigen leefomgeving voorradig was (groeit of leeft). En in de meeste leefgebieden (uitzonderingen natuurlijk in bijv. delen van Afrika, wat wat mij betreft ook geen menselijk leefgebied is), is er meer dan voldoende om volwaardig te kunnen eten. En ik denk dat het daarom ook heel normaal (natuurlijk) is dat jonge kinderen niet opgewassen zijn tegen talloze verschillende smaken en elke keer wat anders. Dat leer je later, gewenning. We hebben er een cultuurding van gemaakt. En daar is niks mis mee, want fijn. Anderzijds is dat ook een oorzaak van de vele allergiën....., dat is dan weer de andere kant van het verhaal. Niet iedereen is daar vatbaar voor of heeft aanleg. Maar ik denk wel dat ons lichaam heel hard moet werken om al die verschillende stoffen te herkennen en mee om te gaan. En feitelijk hebben we dat ook niet nodig. Dus eigenlijk leren we kleine kinderen 'verplicht' een eetcultuur aan, terwijl het eigenlijk gewoon zou moeten zijn, dat je eet voor de noodzakelijke brandstof en daar voldoen de hier groeiende groentes en fruit, zaden en evt. hier levende beesten voor vlees/vis en bijv. eieren meer dan voldoende aan.

Ad Hombre

Ad Hombre

09-09-2016 om 12:34

Bieb & Kaaskopje

"En wat je zegt over geen koffie of bier mogen/kunnen/willen drinken en 'dus' aangewezen zijn op zoet, lijkt mij onzin: volgens mij is water toch hetgeen wij als vocht nodig hebben en verder in principe niets."

Een waarheid als een koe, maar voor mij wordt het drinken wel heel saai wordt als ik alleen op water en frisdrank en melk ben aangewezen. (ik mocht een tijdje geen koffie en alcohol)

Kaaskopje:
"Ik kan me regelmatig verbazen over hoe bijzonder het is, dat er ooit mensen waren die door toeval, of nieuwsgierigheid bepaalde dingen hebben ontdekt en ontwikkeld tot iets drink- of eetbaars."

En dan al die procedures en recepten. Om kaas te maken, om koffie te maken, brood te bakken. Hoe ze het allemaal verzonnen hebben.

Cup of tea

Cup of tea

09-09-2016 om 12:36

Ad Hombre

En dan zijn ze soms er nog bijna trots op ook. Ik vind dat echt een culinaire ontwikkelingsstoornis.

Nou omgekeerd ook. In mijn omgeving moet met veel bombarie worden aangekondigd dat kind toch echt geen Mac, patat en alle andere P's lust. En idd. die ober kijkt zo meewarig als mijn kind geen kindermenu wil (hmm was er de vorige keer zelf bij maar de ober vertrok geen spier ).

bieb63

bieb63

09-09-2016 om 12:38

stickertje

Ook dat is een punt. Herinneringen aan iets, wat weerzin oproept.

Maar ook geloof ik heilig in persoonlijke voor- en afkeuren. Soms ook niet helemaal begrijpelijk, maar het is wél waar. Zo bij mij met bladerdeeg: in hartige vorm, zoals een saucijzenbroodje of een hartige taart of een pasteitje: héérlijk. Maar in zoete combi, zoals bladerdeeg verwerkt in gebak, tompoes: ik gruwel er werkelijk van. Terwijl ik een gebakje of taart op zich lekker vind. Maar die combi bladerdeeg met zoet... brrrr. Geen idee, maar dat is nooit goed gekomen. Is echt een persoonlijke afkeer. M'n mond weigert en ik word er misselijk van.
Ik vind yoghurt heerlijk: maar dan wél glad! Ik moet niets hebben van Griekse yoghurt of dergelijke. Dat is dan typisch weer een mondgevoel. Heel eigenaardig, maar het is zo. Overigens denk ik dat dat iets is wat toch best veel mensen hebben. Denk maar eens aan de vel op de vla. Smaakt die vel vies? Welnee, die vel smaakt gewoon naar vla. Die heeft echt geen, voor de meeste mensen, mensen die wel vla lekker vinden, een uitgesproken vieze smaak. Het is het mondgevoel.
Het grappige (maar misschien wel logische) punt is dat er geen enkele groente of fruit soort is dat ik niet kán eten. Ook al is het verder niet aangemaakt of wat dan ook. Tuurlijk heb ik voorkeuren (eet liever rauwe peentjes, dan een bordvol gekookte sperziebonen) en zijn er dingen die ik niet echt lekker vind (bijv. venkel). Maar dusdanig vies, dat ik het niet kan eten? Nee.

Ad Hombre

Ad Hombre

09-09-2016 om 12:39

Target

"Dat meewarig aankijken heb ik nog nooit meegemaakt."

Ik schreef ook dat ze dan heel erg hun best gaan doen om niet meewarig te kijken. Blijkbaar is dat goed gelukt in jouw geval

Wilgenroosje

Wilgenroosje

09-09-2016 om 12:54

Kwestie van smaak

Soms moet je het ook gewoon opgeven. Dan wordt het 'm niet. Brrrrr...kokos- (brood, macaronen, in Bounty). Ik krijg het echt niet weg hoor. Een beetje kokosmelk door een gerecht trek ik wel, maar in vaste vorm...ik heb het zo vaak geprobeerd, maar ik vind het echt heel vies. Net als olijven en brie.

Van die garnalen waar de kop nog vanaf geknakt moet worden en waar nog zo'n darmpje uitgetrokken moet worden durf ik niet eens aan te raken. Ben toch altijd n beetje bang dat er nog één n beetje leeft of zo.

En uit n eerder draadje: ongeschilde peer en perzik.

Je kunt sommige kunst lelijk vinden en de geur van sommige bloemen en de smaak van sommige etenswaren vies. Zo kan ik nog wel een poosje doorgaan. Het is allemaal een kwestie van smaak.

En ondanks het feit dat ik een paar dingen dus echt om te gruwen vind, vind ik mezelf eerlijk gezegd een hele makkelijke eter.

Juno

Juno

09-09-2016 om 13:04

Hmm

Als kind lustte ik veel meer dan nu. Vond ik vroeger witlof niet zo lekker, tegenwoordig krijg ik het niet doorgeslikt. Geitenkaas, werkelijk kílo's heb ik gegeten en nu peur ik heel kinderachtig alles uit mijn eten. Jaren vegetarier geweest, onvoorstelbaar hoe vaak je bij voorkeur warme want nog viezer, geitenkaas in het eten krijgt.
Ik hou ook niet van verschillende temperaturen samen met verschillende structuren in mijn mond. Toppunt van vies vind ik roomijs met slagroom en vruchtjes. Drie temperaturen, drie structuren brr. Yoghurt met ondefinieerbare stukjes is ook zoiets. Ik kan prima zelf aardbeien door mijn yoghurt doen, maar die glibberige stukjes van de fabrikant lust ik niet. Ook geen vruchtenpulp bij sap uit pak alstublieft.
Tompoucen vind ik dan weer heerlijk. Allemaal dezelfde temperatuur, dat zal het zijn.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-09-2016 om 13:04

Wilgenroosje

Als jij een garnaal wil ontleden à la het schilderij 'de chirurgijn' (of hoe die ook heet), hou je weinig meer over. Je pelt de harde onderdelen eraf en klaar. Leven doen ze niet meer als ze gepeld kunnen worden, want heel wreed zijn ze in een ketel met kokend water gekieperd.

Wilgenroosje

Wilgenroosje

09-09-2016 om 13:18

Kaaskopje

Bedankt voor de tip, maar ik raak ze echt niet aan. Ook om de harde onderdelen eraf te halen moet je ze in je handen nemen. Dat geluid, dat glibberige (denk ik). Ik vind ze er ook heel eng uitzien. En het idee dat je ergens een darm uit moet trekken. Ik durf het echt niet. Nou ja, er zijn ergere dingen. Het is niet zo dat ik er ongelukkig van wordt of zo.

Wilgenroosje

Wilgenroosje

09-09-2016 om 13:20

En die garnalen

En ze moeten daarna toch nog gekookt worden of zo? Ik bedoel die grijze grote dingen, met van die zwarte ogen. Volgens mij moeten die daarna nog oo de bbq of in de pan.

Wilgenroosje en ontopic

Als ze grijs zijn, moeten ze idd nog gekookt worden. Meestal zijn ze dan wel diep ingevroren geweest, dus de kans dat ze nog leven is bijzonder klein Eenmaal gekookt, zijn ze roze/rozerood.

On topic: zwarte olijven zijn oha zachter van smaak dan groene. Met wat kwade wil zou je ze flauw of smakeloos kunnen noemen. Misschien juist goed om erin te komen. Ik weet niet exact hoe het zit, maar meen dat de kleur iets zegt over hoe rijp ze zijn.

Zwarte (paarse) olijven die ook nog een lekkere smaak hebben, zijn kalamata-olijven. Zijn wel vaak wat duurder.

Als je in de buurt van een Turk/toko woont, zou ik het idd zeker daar proberen. Of op de markt. Verder heeft Aldi een paar maal per jaar grote groene stevige Griekse olijven in een pot. Hoe lekker ik olijven met knoflook, kruiden en weetikwat ook vind: die grote stevige olijven au naturel vind ik toch het allerlekkerst.

Verder: ik heb zo'n beetje alles leren eten, ben een heel grote meid (heb me een paar jaar geleden zonder blikken of blozen door een worst vol met elastieken gewerkt - andouillette), er is één ding (in helaas vele verschijningsvormen) dat ik écht niet naar binnen krijg. Kaas. Ieuw.

(Behalve gesmolten).

Ad Hombre

Ad Hombre

09-09-2016 om 13:42

Anneque

"Verder: ik heb zo'n beetje alles leren eten, ben een heel grote meid (heb me een paar jaar geleden zonder blikken of blozen door een worst vol met elastieken gewerkt - andouillette)"

Dan ben je echt stoer idd, een hap, verder ben ik niet gekomen...

", er is één ding (in helaas vele verschijningsvormen) dat ik écht niet naar binnen krijg. Kaas. Ieuw"

Onze lieve heer heeft vreemde kostgangers...

Stickertje

Stickertje

09-09-2016 om 13:48

Anneque stoer!

Andouillette gegeten! Verderdan er naar kijken en er aan ruiken ben ik niet gekomen. Wat ziet dat er onsmakelijk uit en dan die weeïge geur. Ik durfde echt niet. Maar dan wel tripe (pens) en escargots(slakken). Dus ach ja vreemde kostgangers, daar hoor ik ook wel bij.

Target

Target

09-09-2016 om 13:50

Ik bestel het niet, nog simpeler.

AnnaG: "Hoe beperkt is je opvoeding geweest?? Te weinig blootgesteld aan nieuwe smaken zoals bieb ook zegt."

Dat heb ik al eerder uitgelegd, heel uitgebreide culinaire opvoeding gehad met tegengesteld effect.

Ijsvogeltje: Lust ik niet is korter, kordater, dan hoef ik erna niets meer uit te leggen over structuur, nasmaak, dat ik vroeger rauwe garnalen moest pellen bij mijn Scheveningse oma en dat ik ze toen al niet lekker vond en vond stinken, dat ik de palingen moest onthoofde en schoonmaken die opa gevangen had met de inhoud op een krant zodat hij ze ging roken enz. Geloof me ik heb echt heel veel moeten eten.
Witvis krijg ik weg. Dat is iets anders dan met graagte kiezen en met plezier opeten. De rest kan ik met kippenvel wegslikken zoals bij een proef bij een spelprogramma waar je vreemde dingen moet eten. Paling vond ik vroeger niet lekker maar moest het eten. Nu kies ik ervoor om dat niet meer te doen, zalm ook niet.
Ik hoef van mezelf ook niet meer in een achtbaan omdat anderen vinden dat ik dat niet eng mag vinden.

Ik vind het trouwens ook wel beperkt als een restaurant alleen maar zeedieren in het voorgerecht zou hebben. Zalm en tonijn word je ook aardig mee doodgegooid, maar het wordt nog steeds als exclusief lekker hapje gezien.
Kaviaar, een dure exclusiviteit, en ik vind het net een hap zout water in je mond met kruimeltjes.
Maar ik gun het anderen wel het lekker te vinden.
Alleen accepteren die anderen weer niet dat ik bepaalde dingen liever niet eet.
Ik vind het leuk voor andere mensen als ze alles eten. Prima.
Ik begrijp het als anderen dat niet hebben.

Anna G.

Anna G.

09-09-2016 om 14:33

thuis

In een restaurant heb je die keuze, maar bij mensen thuis? Leg je eerst een wensenlijstje neer bij de gastheer/vrouw, of houd je je groot?

Ik had laatst eters, mensen uit de straat waarvan ik de voorkeuren nog niet zo goed kende, nou die kwamen eten. We lusten geen vis (alle vis?), geen kaas (alle kaas?), geen champignons, geen sauzen op roombasis, geen vleeswaren als salami en rauwe hammen, geen noten, etc. En niet omdat ze een allergie hadden he?

Ik heb maar een hele simpele maaltijd op tafel gezet en vraag ze volgende keer voor de borrel en koffie.

Juno

Juno

09-09-2016 om 15:31

Nou

Ik geef geen wensenlijstje door maar wel mijn allergieën. Dat is toch wel van levensbelang.

Target

Target

09-09-2016 om 15:44

Anna

In die situaties kom ik eigenlijk zelden tot nooit. Als de gastvrouw een keuze geeft dan kies ik en anders houd ik mijn mond en hoop ik dat er niets glibberigs op mijn bord zal liggen dat mij aanstaart.

Ik vind alleen dat mensen er wat minder vanuit moeten gaan dat iedereen alles op dezelfde manier waardeert als zij dat doen.

bieb63

bieb63

09-09-2016 om 15:50

wat ik apart vind (door een ander al ook iets over gezegd)

dat men sommige dingen (zgn?) vreselijk lekker vind en je je werkelijk afvraagt: waaróm vind je dat nou zo vreselijk lekker? Daarmee bedoel ik niet dat ieder een andere smaak kan hebben, m.n. met uitgesproken smaken, zoals pittige kaas. Maar vooral bijv. coquilles. Die dingen smáken naar niks. Het is een slappe hap in je mond met nauwelijks smaak. Ja, je kan ze opleuken en smaak geven met sausjes en uitgebakken bacon o.i.d. Maar waarom moet je dan zonodig coquilles eten? Is het hip? Deftig? Stoer? Man/vrouw van de wereld? Wat is het? Die dingen zijn van zichzelf toch helemaal niet echt lekker (ook al heb je geen moeite met de slappe textuur e.d.). Net als slakken. Eet je die ook gewoon zo. Zonder knoflook olie o.i.d. Eigenlijk vind ik het gewoon onzin. En ja, ik hou ook best van sausjes en smaakmakers. Maar niet voor iets wat totaal geen smaak heeft, of zelf zompig in je mond, om op te leuken/smaken. En nee, een stukje gebakken kipfilet dat zelfs geen zout of peper heeft gezien is ook niet echt een feest, maar nog wel structuur. En vooral een gewoon voedingsproduct en niet een zgn. delicate coquille. Ik vraag me nou echt af of er werkelijk mensen zijn die een kale cocquille, oester of slak lekker vinden, of alleen maar eten voor het zgn delicate en dan wel graag weggemoffeld door een smaakmaker.

Triva

Triva

09-09-2016 om 15:52

reactie

'Toppunt van vies vind ik roomijs met slagroom en vruchtjes. Drie temperaturen, drie structuren brr. '

Ha eindelijk iemand gevonden die denkt zoals ik. Ik zal het nooit 'vies' noemen want alle ingrediënten los vind ik gewoon prima te eten maar die rare combinatie! Overigens vind ik een crepe met ijs dan wel weer goed bedacht

'", er is één ding (in helaas vele verschijningsvormen) dat ik écht niet naar binnen krijg. Kaas. Ieuw"

Onze lieve heer heeft vreemde kostgangers...'

Ad je vergat dat ze het wel gesmolten neemt (vreemd dat dat niet onder die vele verschijningsvormen valt). Dat heeft mijn man dus ook en ik heb dat al veel vaker gehoord. Ik begrijp wel wat je zegt over 'ik lust geen vis', ik vind inderdaad dat je dat niet zo kan zeggen en ik heb mijn man ook heus wel eens een salade met blokjes kaas zien eten Ik begrijp alleen je felheid niet zo goed. Wat mag nu wel en wat mag nu niet? Mijn zoon mag dus van jou zonder problemen niet van speculaaskruiden houden maar als ik zeg dat hij bijna 18 is en geen koffie (je vergat overigens helemaal de thee in je betoog) en thee drinkt is dat weer kinderlijk? Waar ligt de grens?

Ad Hombre

Ad Hombre

09-09-2016 om 16:07

Triva

Ad:
"Onze lieve heer heeft vreemde kostgangers...'"

Triva:
"Ad je vergat dat ze het wel gesmolten neemt (vreemd dat dat niet onder die vele verschijningsvormen valt)."

Ik welk deel vergat ik dat? Het deel van de kostgangers of dat van de lieve heer? Me dunkt dat je meer in die zin leest dan ik er ooit ingestopt heb.

"Ik begrijp alleen je felheid niet zo goed."

Dat is geen felheid, maar passie.

"als ik zeg dat hij bijna 18 is en geen koffie (je vergat overigens helemaal de thee in je betoog) en thee drinkt is dat weer kinderlijk?"

Ja, dat vind ik wel een dingetje. Klinkt als een verwend knaapje. Geen koffie, vooruit, maar geen koffie en geen thee is een beetje gek. Wat drinkt ie dan de hele dag? Melk? Red bull? Water?

(BTW: ik drink veel thee, maar ik geloof niet dat ik verplicht ben alles mee te nemen in mijn betogen)

"Waar ligt de grens?"

Dat bepalen ik en skik en Kaaskopje en de anderen allemaal zelf. En over sommige zaken zijn we het eens en over sommige niet

Yaron

Yaron

09-09-2016 om 16:35

structuur

Ik ben een kieskeurige eter, ik lust wel vlees, maar ik eet het net zo lief niet, tenzij het een goed gebakken kalfsoester is. In een restaurant kies ik bijna altijd vis, maar ik hou niet van gebakken tonijn en zalm gerookte zalm daarentegen vind ik heerlijk. Het gaat bij mij vaak niet eens om de smaak waarom ik iets niet lust, het komt door de structuur, een karbonade met vet eraan eet ik niet, zodra ik het vet in mijn mond heb krijg ik kokhals neigingen en zo heb ik dat met meer dingen die glibberig/zacht zijn.

Onze vier kinderen krijgen hetzelfde voorgeschoteld, maar toch lusten ze heel verschillende dingen niet. Naarmate ze ouder worden gaan ze wel meer verschillende dingen lusten. En oudste eet regelmatig ergens anders een doet ons sinds verbazen wat hij ineens wel lekker vindt, terwijl hij het thuis nooit wou eten.

Triva

Triva

09-09-2016 om 18:54

wat hij drinkt?

'Ja, dat vind ik wel een dingetje. Klinkt als een verwend knaapje. Geen koffie, vooruit, maar geen koffie en geen thee is een beetje gek. Wat drinkt ie dan de hele dag? Melk? Red bull? Water? '

De hele dag? Geen idee, ik zit er niet bij maar melk ja, water ja, ijsthee/fris etc zeker geen red bull. Wat is er mis mee? Mijn broer heeft maar koffie leren drinken toen hij ging werken bij de politie, hij heeft nog steeds liever thee en nam dat ook toen er eindelijk die mogelijkheid kwam.

Zou het minder kinderlijk zijn als mijn zoon cappucino drinkt of senseo? Wat maakt dat jij hem een verwend knaapje vindt alleen omdat hij geen koffie/thee drinkt op zijn zeventiende? Waarom moet iemand koffie leren drinken om mee te tellen bij Ad?

Ik vind het vooral jammer dat ik hem nooit eens iets warms kan geven als hij in de winter thuis komt, altijd maar cupasoup is ook wat overdreven maar hij blieft het niet. Ook niet op scoutingkamp bij lage temperaturen. Overigens drinkt mijn jongste al jaren thee, ik geef ze eigenlijk ook nooit koffie, ze vragen er niet eens om, ik geef er zelf ook niet zo om eigenlijk. Heb liever thee.

Culinair snobisme

Mijn peuterneefje is dol op dingen die kinderen meestal niet lekker vinden. Zijn ouders zijn daar zo trots op dat ze bij familie-aangelegenheden altijd net iets te duidelijk vragen: oh, kijk, lekker olijven/avocado/garnalen, daar ben jij zo dol op he? Waar het uiteindelijk op uitdraait is dat neefje de garnalen uit de nasi plukt of de avocado uit de salade maar hij verder nauwelijks iets normaals eet. Die eet dus alleen de kers van de taart maar laat de rest van het eten onaangeroerd. En voor de rest van de gasten rest garnaalloze nasi of avocadovrije sla.

skik

Triva

"Ik vind het vooral jammer dat ik hem nooit eens iets warms kan geven als hij in de winter thuis komt"

Warme chocomel! of warme melk met anijs.
Of dit:

http://www.voedingscentrum.nl/recepten/recept/warmgekruidappelsap.aspx

Triva

Triva

09-09-2016 om 19:03

anneque

Zou ik kunnen proberen maar volgens mij geeft hij gewoon niet om warm.

Ik houd het in gedachten als het over een poosje weer eens wat kouder wordt

Ja dat doe ik ook

Op een familiefeest hield iemand een Ome Willem act met de peuters. En op de vraag: Lust jij ook wel spruitjes dan? Brulde zoon als enige 'ja!'.
Die heb ik nog vaak verteld.
Ergerlijk die ouders altijd maar opscheppen over hun grut.

Kinne

Kinne

09-09-2016 om 20:49

Leuk

Bedankt voor alle tips. Helaas hier geen Turkse winkel in de buurt. Moet binnenkort naar een grotere plaats en zal dan eens op zoek gaan.

Moet toevallig volgende week ergens zijn met een redelijk grote markt. Zal daar ook eens speuren.

Grappig dat smaken zo verschillen. Zelf houd ik bijvoorbeeld ook niet van bier. Heb dat toen ik jongvolwassen was regelmatig geprobeerd maar word er misselijk van, tot overgeven aan toe. Vermoed dat ik dat nooit zal lusten maar er zijn zat andere dranken die ik wel lust.

Kind eet geen warme kaas,vdaar wordt hij misselijk van. Dat vind ik een stuk lastiger. De rest is er gek op.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.