Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lees ook op

Peuter doet baby's bewust pijn

Hallo allemaal,

Ik heb even een andere visie nodig, want loop tegen een blokkade aan. Voor de voledigheid zal ik onze thuissituatie schetsen. Wij hebben 3 kinderen; een zoontje van net 3 en een tweeling zoon en dochter van bijna 1. Het probleem doet zich voor bij onze oudste. Het is een druk mannetje met een super sterke eigen wil. Hij is erg attent (mam, wat ruik je mooi etc.) en communicatief heeft hij altijd voorgelopen. Een heerlijk kind, maar qua opvoeding ook echt een uitdaging.

Sinds bijna een jaar heeft hij er dus een broertje en zusje erbij. Een behoorlijke inpact voor hem. Hij is echt wel gek op ze, maar moet ook de aandacht delen. Hij is als eerste natuurlijk ook veel aandacht gewend, van ons maar ook de familie.

Hij is altijd wel een beetje peuterlomp geweest met de babys, maar sinds kort is dat veranderd in opzettelijk gemeen gedrag. Van hardhandig dingen afpakken tot echt hard slaan en in ogen prikken etc. Hij heeft het er echt op gemund. Nu zijn er elke dag wel incidenten. Het zouden er nog meer zijn als we niet steeds de situatie voor proberen te zijn door af te leiden enz. Ik beng gewoon bang dat hij ze echt een keer erg verwond ofzo.

We spreken hem duidelijk toe dat dit niet lief is, dat het pijn doet. Hij weet het goed, want legt het zelf ook uit, zegt sorry of rent snel naar het "strafkrukje". Het laatste lijkt een averechts effect te hebben, al blijft hij meestal wel zitten, maar hij lijkt zich te indentiviseren met het stoute gedrag. Als ik zeg dat ik hem lief vind dan zegt hij dat hij een stout jongetjes. Dat breekt mijn hart. Wij noemen hem nooit stout! We zijn gek op hem en geven hem veel aandacht en knuffelen heel veel.

Op het kdv doet hij dit niet, daar is hij heel trots, zorgzaam en beschermend over de tweeling.
Hij is communicatief heel sterk, dus ik verwacht niet dat daar een frustratie zit. Ik probeer hem te betrekken, maar dat vindt hij niet interessant en weigert dit vaak.

Aangezien praten of straffen niet lijkt te werken ben ik een beetje moedeloos aan het worden. Hij vertoont dit gedrag ook weleens (zelden) bij andere of vreemde kindjes, maar altijd in combinatie met mij en de tweeling. Niet echt als ik alleen met hem ben. In ieder geval niet zo hartnekkig.

Is er iemand die dit herkent en misschien een goed advies heeft?
Wat ik ook zo erg vindt dat het zo'n lief en leuk mannetje is en dat nu vaak niet laat zien. Dat vind ik voor hem zo erg, hij heeft hier duidelijk last van.

Ik hhor graag jullie ideeen.

Groetjes, 3kindjes

Triva

Triva

12-09-2016 om 07:39

het lijkt er op dat hij

jouw aandacht wil en dathet hem niet uitmaakt dat die negatief is.
Oplossen is lastig want normaal ga je bijdit soort dingenhem negeren en krijgthij jouw positieve aandacht als hij lief is. Je zult meer je best moeten doenom het te voorkomen en hem meer positieve aandacht geven door meer met hem te doen. Dat gaat veel tijd van jou vragen denk ik. Misschien kun je als je alleen bent met ze wat hulp vragen vsn fam of vrienden of een puber uit de buurt die zich alleen bezig houdt met de tweeling. Niet met jouw oudste.

3kindjes

3kindjes

12-09-2016 om 10:54 Topicstarter

Triva

Hoi Triva,

Bedankt voor jouw reactie! Ik denk dat je gelijk hebt, maar wel lastig. We geven hem juist super veel positieve aandacht. Wat ik zo raar vindt is dat dit nu pas zo erg wordt. Terwijl ik nu minder zorg hoef te geven aan de tweeling, dus meer tijd voor hem heb. Ik zou graag ideeën horen hoe te reageren als hij weer een keer een harde tik uitdeelt. Wel straf/ geen straf? Apart zetten of juist niet? Misschien heeft iemand hier ook mee te kampen gehad en wil zijn ervaringen delen? Wie weet leer ik er wat van

Bedankt!

Li

Li

12-09-2016 om 11:00

misschien

snapt hij nu pas dat ze blijven. Heel herkenbaar, maar ik heb niet direct tips. Gewoon er als een havik bovenop zitten is het enige, en steeds rustig uitspreken dat hij lief mote doen tegen de babies, dat je dit gedrag niet wil zien. En verder idd die privé-aandacht, maar je zegt dat je dat al doet. Tja, veel mer dan dat kan je niet doen, het is ook een beetje die tijd uitzitten. Nu zijn die van mij beste vriendinnen.

Chocolade

Chocolade

12-09-2016 om 12:01

kan ook

Dat je oudste nu vervelend doet kan komen doordat hij nu door heeft dat de wurmen blijven. De katten hadden dat bij onze oudste na drie maanden.
Het kan ook dat de tweeling nu beweegt en hij zijn speelgoed moet bewaken omdat het anders afgepakt wordt. Althans, zo kan hij het ervaren terwijl de tweeling alleen maar op onderzoek uit is.

Misschien helpt het om iets te gaan doen 'waar de tweeling nog veel te klein voor is', zodat hij zich groot kan voelen.
En hoe klein/jong een kind ook is, onechte complimenten voelen ze al snel aan.

Op zaterdag papa met oudste de boodschappen laten doen als mannen onder elkaar of misschien is er peuterzwemmen waar hij met een ouder naar toe kan gaan zodat hij ook zijn eigen verhaal te vertellen heeft.

De kern van je verhaal is denk ik: aandacht. Negatieve aandacht is ook aandacht.

3kindjes

3kindjes

12-09-2016 om 12:21 Topicstarter

Chocolade

Bedankt voor jouw reactie. We doen ook juist veel met de oudste alleen. Idd boodschappen of met papa en de hond naar de bossen. Ik zwem met hem en ga vaak samen naar een speeltuin of kinderboerderij. Of gewoon een ijsje eten Ik denk niet dat het daaraan ligt. Hij wil ook helemaal niet "groot" zijn. Als hij een compliment krijgt "grote jongen hoor" dan zegt hij; nee, ik ben klein en ik wil niet groot zijn. Hij speelt ook vaak dat hij een baby is. Wil dan baby genoemd worden en getild en gevoerd worden. Ik probeer hem trots te laten zijn op het groot zijn, door te vertellen dat het knap is wat hij allemaal kan en de baby's niet. Doet hem niks. Oh kreeg je er maar een gebruiksaanwijzing bij. Het zou zo fijn zijn als ik precies wist wat er nu in zijn koppie omgaat zodat ik hem kan helpen. Hij is communicatief sterk, maar nog te jong om zijn emoties over te brengen of te begrijpen.

Triva

Triva

12-09-2016 om 12:42

Toch

moet je voorkomen dat hij die 'harde tik' uitdeelt. Dat zou niet moeten kunnen. Bedenk dat jij degene bent die de tweeling veilig moet houden. Ga er dus tussenin zitten als de tweeling op de grond speelt en gebruik de box. Vertel oudste dat hij niet bij de box mag komen (hetzelfde als dat je een kind leert niet bij de hond in de mand te komen) en beloon hem als hij dat doet. Ga met oudste in een hoge kinderstoel aan tafel spelen als de tweeling op de grond is en laat hem dingen doen die de tweeling nog niet mag.

Als hij 'baby' wil zijn kun je daar in mee gaan maar dan nog volgens de regels hierboven. Dus hem een keer voeren met een lepeltje op die kinderstoel (dat wil je toch?) en hem eens in de box zetten. Maakt niet uit zolang hij maar niet bij de tweeling mag.

Het gaat over, echt.

je zou

hem iets kunnen aanbieden omdat hij groot is. Dat hij bv wel even voor jou op een knopje van een apparaat mag drukken omdat hij al groter is enz. Dat de baby's dat niet mogen van jou, omdat ze daar niet groot genoeg voor zijn. Zo kun je misschien een andere lading aan groot zijn geven. Benoem dingen: wat gezellig dat ik met jou al samen koffie kan drinken, enz.
Je zou een stukje kamer kunnen afbakenen voor hem, waar hij mag spelen en de kleintjes niet. Een soort box zeg maar, voor hem. Leg maar 2 stoelen plat en daar mag jij lekker even spelen, met speelgoed waar zij niet aan mogen komen. Ga even bij hem zitten zodat hij t niet voelt als een straf maar als een eigen ruimte. Hij mag eruit komen maar de baby's er niet in.
En inderdaad bovenop t slaan etc zitten, dat mag gewoon neit. Maak er zo min mogelijk woorden aan vuil, aandacht is aandacht. Nee zeggen wegdraaien van hetgeen hij doet en verder gaan waar je mee bezig was.

3kindjes

3kindjes

12-09-2016 om 13:19 Topicstarter

Triva

Natuurlijk veiligheid voorop, maar ik kan het onmogelijk altijd voor zijn. Wij hebben een grondbox van 2x2 m voor de tweeling, zodat zij een veilig eigen plekje hebben. Alleen kan hij door de spijlen erbij. De tweeling zoekt ook zijn aandacht. Daarnaast willen ook zij de wereld verkennen en kunnen zij niet continu in de box zitten.. Mijn oudste wil graag interactie met hun en gaat gewoon zelf van zijn kinderstoel af. De verleiding is te groot. Ik wil hem ook niet helemaal buitensluiten, hij moet juist leren hoe hij wel met de tweeling moet omgaan. Geloof me ik zit er bovenop, maar hij is snel. En ze leven natuurlijk in dezelfde ruimte. Het is lastig hoor, maar ik hou me vast aan de gedachte dat het een fase is. Bedankt voor het meedenken!

Paperclip

Paperclip

12-09-2016 om 13:26

Of juist meegaan in dat weer klein willen zijn?

Ik herken het wel van onze oudste. Was een periode, ging weer voorbij. Niet het opzettelijk pijn doen, dat gebeurde hier gelukkig niet, maar wel het weer klein willen zijn. Dus misschien daar toch even op inspelen. Je oudste weer wat vaker dragen, misschien wil hij weer even een speen en/of een luier. Misschien leggen jullie juist teveel de nadruk op dat groot zijn.

En je schrijft dat ze samen op het KDV zitten. Zitten ze dan bij elkaar in de groep? Misschien kun je ze op aparte groepen krijgen? Dan hoeft hij ook daar de aandacht niet met de tweeling te delen.

Angela67

Angela67

12-09-2016 om 13:26

kamerhekje

wij konden een kamerhekje lenen van vrienden, waarmee kruipende/schuivende dreumes niet bij de lego van 4 jarige kon.
ik begrijp overigens wel dat het probleem iets anders zit, maar als de box op een gegeven moment geen oplossingen meer biedt, dan is zo'n hekje misschien wel iets om naar te kijken. Is eenvoudig te monteren en weg te halen, dus bijv door de weeks neerzetten en in het weekend niet ofzo.
gr Angela

Leren?

Oudste is te jong, te impulsief, en niet rijp, om zich te kunnen beheersen. Dat komt wel, maar ik zou ze nu uit elkaar houden. Ze leren er fout gedrag en gedoe van als er steeds incidenten zijn.

Guera

Guera

13-09-2016 om 19:19

Geef je de baby's weleens straf?

As a matter of speaking natuurlijk. Ik herken het goed. Onze oudste ging altijd net even op handje staan vd baby . Hij was toen ook 3 en baby 9 maanden. Baby kroop en bedreigde zijn speelgoed.
Ik heb toen advies gevraagd aan pedagoog. Zij zei dat ik niet moest straffen maar de baby overdreven moest troosten en weglopen met baby naar boven om bv te troosten. Bij jou wel iets meer een uitdaging met 2. Zij gaf ook de tip hem te laten helpen bij verzorging en te benoemen hoe trots baby is op broer.
Ook de tip die hier langs kwam van de privileges gaf zij. Leg echter niet al teveel druk op het groot zijn. Blijkbaar vind hij dat geen voordeel. Het levert hem nu alleen maar op dat er meer verwacht wordt.
Ook gaf ze de tip af en toe de baby terecht te wijzen. Zo van : baby hou es op met jengelen. Nu ben ik bezig met pietje. Jij moet wachten.
Of bv baby is box leggen en zeggen je moet nu van speelgoed afblijven van pietje. Ga maar even apart zitten. Snap je de strekking? Dus dat zoon denkt dat baby terecht wordt gewezen maar baby daar niet echt last van heeft zoiets.
En als baby er wel last van heeft ook goed. Soms gaat zoon gewoon voor ook waar baby bij is en niet alleen als jullie 1 op 1 weggaan. Hij wil ook voorrang kunnen krijgen waar baby bij is.
Wij deden nl ook veel 1 op 1 maar dat haalde ook niet veel uit. Ook echt benoemen van pietje tijd kan helpen. Dan zeg je om 19 u is het echt pietje tijd hé. Ik kijk daar altijd zo naar uit. En je laat je dan echt niet afleiden door de baby's.
Zoiets? Succes.
Ze zijn hier nu 11 en 14 en dikke mik!

3kindjes

3kindjes

13-09-2016 om 21:30 Topicstarter

Guera

Zo fijn, dank je! Er staan echt nieuwe tips bij waar ik iets mee kan. Ik ga het proberen! Vandaag toevallig een afspraak gemaakt met een pedagoog. Hopelijk kunnen we deze fase snel achter ons laten!

Mamavan21990

Mamavan21990

14-09-2020 om 20:12

Hoe gaat het nu?

Hoi 3kindjes, jouw verhaal van destijds is voor mij erg herkenbaar met mijn oudste en baby. Ik vroeg me af hoe het nu met jouw drietal gaat? Hoe is dit gedrag verder ontwikkeld? Je zou me erg helpen, dank.

meegaan

Ik ben het eens Paperclip. Meegaan in dat klein willen zijn. Ga lekker met hem op de bank knuffelen en foto's van vroeger bekijken, en vertel hoe fijn jullie het hadden toen hij klein was. En dan geen 'maar...' ofzo toevoegen. Je hoeft 'm niet daadwerkelijk als baby te behandelen; hij wil gewoon een stukje erkenning voor zijn emoties.

Als hij slaat om speelgoed te beschermen dan moet je een veilige speelplek voor hem creëren of de baby's vaker in de box doen. Daarnaast kun je hem ook leren welke woorden hij moet gebruiken om jouw hulp in te roepen in zo'n situatie.

Verder is het gewoon aanmodderen en hopen dat de baby's snel terug beginnen te bijten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.