Religie en Spiritualiteit Religie en Spiritualiteit

Religie en Spiritualiteit

Vesper Lynd

Vesper Lynd

09-09-2016 om 15:36

Trix en de evolutietheorie

Ik zag net een nieuwsitem over Trix, de tyrannosaurus rex in Naturalis. Trix is naar schatting 66 tot 68 miljoen jaar oud.
Hoe kijken mensen die de evolutietheorie afwijzen hiernaar? Denk je dat de onderzoekers zelf het skelet hebben vervaardigd en/of over de leeftijd liegen?


Ik ken toch aardig wat mensen die de Bijbel redelijk letterlijk nemen (God heeft de aarde geschapen, na een deugdzaam leven ga je naar de hemel enz.), wekelijks naar de kerk gaan, normaal meedraaien in deze moderne maatschappij en hun geloof privé beleven. Er zit aardig wat tussen fundamentalist en ietsist.

skik

Kaaskopje

Kaaskopje

13-09-2016 om 01:12

Tsjor

Sinds het begin is God schepper van hemel en aarde. Zo mooi: sinds het begin van wat, van dit boek, vanaf dat we elkaar verhalen vertellen, vanaf de big bang. Het is juist gaaf dat het al die mogelijke interpretaties open laat. En tegelijkertijd is het de mooiste en diepste vorm van het uiten van respect voor de aarde en alles wat zich daarop begeeft.===

Ik trap zelf ook te vaak in de valkuil om voor anderen te praten of denken, maar ik zie het ook in jou zinnen terug. Jij vindt dat het het de mooiste en diepste vorm van het uiten van respect voor, enzovoorts is. Daarmee degradeer je het respect die ongelovige mensen voelen voor hoe de aarde, het heelal, etc. zich ontwikkeld hebben. Dat mag, maar hou het dan wel bij jezelf. Het ís niet de mooiste en diepste vorm van het uiten van respect, etc., jij vindt dat.

Kaaskopje

Kaaskopje

13-09-2016 om 01:51

De rest zijn huichelaars die boerka's combineren met westerse telefoontjes, het Internet en vliegreizen.===

Dus de keus is óf de consequente Amish aan de ene kant óf inconsequente moslims aan de andere kant? Het is vervelend, een eufenisme, dat wij nu middenin de verziek-de-wereld-die-wij-afkeuren-drang van een stel extreme 'moslims' zitten, maar er zit nog heel wat meer tussen díe wereld en die van de Amish.

Kaaskopje

Mijn bijdrage ging niet over de vraag: hoe uit je respect voor de aarde, zo moet je dat doen. Het ging over de vraag: hoe lees je de Bijbel. Ik heb dus geen enkele behoeft om er een kalender bij te pakken of botten uit de grond te gaan halen. Dat combineert voor mij totaal niet. Evenmin als ik eindes van de wereld ga voorspellen op basis van een Johannestekst. Bijbellezen is voor iets totaal anders dan dat, dat heb ik willen laten zien, zonder daarmee te zeggen dat anderen dat ook zo moeten doen.

Tsjor

Kaaskopje

Kaaskopje

13-09-2016 om 12:35

Tsjor

Duidelijk

Ad Hombre

Ad Hombre

13-09-2016 om 13:25

Kaaskopje

"Dus de keus is óf de consequente Amish aan de ene kant óf inconsequente moslims aan de andere kant? Het is vervelend, een eufenisme, dat wij nu middenin de verziek-de-wereld-die-wij-afkeuren-drang van een stel extreme 'moslims' zitten, maar er zit nog heel wat meer tussen díe wereld en die van de Amish."

De betreffende moslims zijn hier slechts een (lekker opvallend) voorbeeld. Er zijn ook genoeg christenen die aan de ene kant gretig gebruik maken van de vruchten wetenschappelijke, maar als het ze niet uitkomt ineens niets van diezelfde wetenschap willen weten. De meeste reli's zijn zo inconsequent als wat, wellicht met uitzondering van die Amish (hoewl als je beter gaat kijken wellicht blijkt dat ze wel degelijk gebruik maken van wetenschap alleen een paar honderd jaar oude versie).

Jaina

Jaina

13-09-2016 om 13:41

Ad Hombre

Maar hoe kom je erbij dat christenen geen gebruik mogen of willen maken van de wetenschap? Wat een vreemde gedachte. Vergeet niet dat de persoon die het eerst de oerknal theorie heeft bedacht een wetenschapper en priester was. de kerk heeft zich altijd bezig gehouden met wetenschap. Natuurlijk zijn er wetenschappelijke theorieen en inzichten die niet voor 100% worden aangenomen door alle christenen maar verschil van inzicht is er tussen alle wetenschappers, ook atheistische.

Daarnaast zoals iemand hierboven al aangaf is het voor leken helemaal niet makkelijk om verschillende soorten onderzoek van elkaar te scheiden op wel of niet wetenschappelijk. Dus dat sommige gelovigen (en niet-gelovigen) theorieen aanhangen die niet met degelijk onderzoek bewezen zijn is niet zo heel bijzonder. Ik ben ook geen expert op het gebied van het ontstaan van de aarde dus ik kan dat onderscheid ook niet goed maken. Maar ik heb nog het voordeel dat ik redelijk hoog ben opgeleid en ervaring heb met onderzoek doen. En zelfs dan is het moeilijk om onderscheid aan te brengen.

Maar dat alles heeft verder niks te maken met het afwijzen van wetenschap en technologie.

Priem

Priem

13-09-2016 om 13:47

Nee, dat herken ik ook niet

het wel of niet gebruik maken of afwijzen van wetenschap.
Ik zei al, ik zou wel eens een keertje met een christelijke wetenschapper van gedachten willen wisselen. Dat is mogelijk, ze bestaan.

margaretha

margaretha

13-09-2016 om 13:58

er is niet 1 groep amish OT

maar veel verschillende met verschillende gradaties van accepteren van modernere techniek. Zo zijn er groepen die bv. mobiele telefonie accepteren en koelkasten hebben. Zolang je maar geen aansluiting hebt op het electra -netwerk (koelkast op gasfles en zonnecollectoren ). Sommigen gaan zover dat ze geen gevarendriehoek op hun rijtuigjes willen terwijl anderen van die wet geen probleem maken. Net als "de moslim" niet bestaat of "de christen"

Kaaskopje

Kaaskopje

13-09-2016 om 14:52

Ad en Jaina

Iedereen plukt uit de ruif wat hen goeddunkt voor zichzelf. Dat doen jij en ik ook. Zo moesten de Amish aanvaarden dat het wiel, vuur en ijzer best praktisch zijn en dat je met kokend water groente kunt koken.. En een aantal strikt in de leer zijnde biblebelt-bewoners vindt tv ook best leuk, maar wel op zolder, zodat de buren dat verderfelijke ding niet zien staan. Zo is het maar net

Het euvel met het ontstaan van de aarde is dat niemand erbij geweest is, waardoor we over het allereerste begin en het ontstaan van leven op aarde alleen maar kunnen gissen. Wetenschappers net zo goed als gelovige mensen. Wat mij o.a. stoort aan de overtuiging van gelovige mensen is het gebrek aan het vertrouwen in de éigen kracht van mens, dier en planten. Waarom zou een opperwezen dat allemaal geregeld moeten hebben en niet dat plantje, microwezentje of de mens zelf? Los daarvan is de aarde groot, het is nogal veeleisend om van God te verwachten, dat hij zich met elke transformatie of aanpassing, om in een veranderde situatie te kunnen overleven van plant en dier, bezighoudt. Alleen in Nederland en België zijn bijvoorbeeld al zo'n 35.000 vliegensoorten. Speldenknoplandjes in verhouding tot de hele wereld. De reactie op dit soort opmerkingen en vragen is standaard: God kan alles, waarom dit dan niet? En varianten daarop.

Ik vind het fijn voor mensen als zij aangeven steun en kracht te vinden in hun geloof, maar ik zou het nog veel fijner vinden als mensen zouden vertrouwen op hun éigen kracht. Als die eigen kracht niet aanwezig was, zou het ook met God niet lukken, is mijn stellige overtuiging. Daar mogen betreffende personen trots op zijn. Nu wordt alle eer aan God toegeschreven.

tictac

tictac

13-09-2016 om 15:00

kaaskopje

'Ik vind het fijn voor mensen als zij aangeven steun en kracht te vinden in hun geloof, maar ik zou het nog veel fijner vinden als mensen zouden vertrouwen op hun éigen kracht. Als die eigen kracht niet aanwezig was, zou het ook met God niet lukken, is mijn stellige overtuiging. Daar mogen betreffende personen trots op zijn. Nu wordt alle eer aan God toegeschreven.'

Een Christen zou dit kunnen veranderen in:

Ik vind het fijn voor mensen als zij aangeven steun en kracht te vinden in zichzelf, maar ik zou het nog veel fijner vinden als mensen zouden vertrouwen op God. Als God niet aanwezig was, zou het ook met hun eigen kracht niet lukken, is mijn stellige overtuiging. Daar mogen betreffende personen dankbaar voor zijn. Nu wordt alle eer aan de mens zelf toegeschreven.

Triva

Triva

13-09-2016 om 16:28

Kaaskopje

Wat is nu jouw antwoord als een christen met jou wil praten over degeneratie? Je praat nu wel leuk over insecten in België en Nederland maar tussendoor laat je wel merken 'wat jij fijn zou vinden'. Wat doet het er toe wat jij fijn vindt? Ik zou als leek jouw verhaal een stuk onbetrouwbaarder vinden dan dat van de degeneratie en ik denk dat als je je als christen daar in verdiept dat jij zo omver te praten bent maar je blijft roepen dat jij wel nadenkt en de christen niet?

Theekopje

Theekopje

13-09-2016 om 16:38

Kaaskopje

in Nederland en België zijn bijvoorbeeld al zo'n 35.000 vliegensoorten. Speldenknoplandjes in verhouding tot de hele wereld. De reactie op dit soort opmerkingen en vragen is standaard: God kan alles, waarom dit dan niet? "

Lees die links anders eens die ik gaf. Daar wordt een verklaring gegeven die totaal anders is dan wat jij nu zegt . Ik zeg nier dat die verklaring juist is, alleen dat creationisten er wel degelijk een verklaring voor hebben.

Wetenschap en geloof

http://www.huffingtonpost.com/entry/12-famous-scientists-on-the-possibility-of-god_us_56afa292e4b057d7d7c7a1e5

Wetenschap en geloof sluiten elkaar niet uit.

Albert Einstein: "Albert Einstein, one of the most well-known physicists of the 20th century, was born into a secular Jewish family. As an adult, he tried to avoid religious labels, rejecting the idea of a “personal God,” but at the same time, separating himself from “fanatical atheists” whom he believed were unable to hear “the music of the spheres.”

En verder alle mogelijke gelovigen en ongelovigen onder wetenschappers.

Triva

Triva

13-09-2016 om 17:02

Annej

Ik vermoed dat er veel wetenschappers zijn die 'op papier' geloven. Zeker in de VS komt dat veel voor.

Nederland en de VS

http://www.geloofenwetenschap.nl/index.php/opinie/item/428-waarom-geloven-zo-weinig-wetenschappers-in-god

In Amerika zijn meer atheisten onder wetenschappers dan in Nederland

"Atheïsten, zoals Richard Dawkins, wrijven gelovigen nogal eens onder de neus dat wetenschappers minder vaak gelovig zijn. Ze hebben gelijk. In de VS noemt 64% van de wetenschappers zichzelf ‘atheïst’ of ‘agnost’, tegenover slechts 6% van de Amerikaanse bevolking.

Een onderzoek in Nederland onder hoogleraren laat zien dat 44% zichzelf als atheïst beschouwt, terwijl dat geldt voor 14% van de hele bevolking."

Triva

Triva

13-09-2016 om 17:17

nog erger dus

het is ook in Nederland/Europa het geval

Bijbel voor ongelovigen

Beetje laat om terug te komen op zoveel argumenten, maar hebben jullie "de bijbel voor ongelovigen" ooit gelezen?

Geweldig boek! Daarin staat de logische verklaring voor een aantal onmogelijke verhalen in de Bijbel. (Dit is een teaser, geen spoiler)

Al was het maar om mensen op het idee te brengen dat er soms een eenvoudige logische verklaring is. Maar in ieder geval bedankt voor de link naar het zachte weefsel.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.