Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Suiker

Suiker

14-09-2016 om 22:01

Ik heb diabetes type 2, en nu?

Dat was ff schrikken, drie keer te hoog glucose gehalte en volgens de huisarts ben ik dus diabeet. Maar nu? Voorlopig geen medicatie, doorverwijzing naar oogarts, diëtist, diabetes pedicure en over vier weken naar de praktijkondersteuner voor controles. Dat ik te zwaar ben, weet ik: 88 kg bij een lengte van 1.70 is echt te veel. Dat wordt nog een hele dobber vrees ik.
Maar is het dat dan? Leefregels? Wat kan wel of niet? Ik lees veel via het internet, maar ben eigenlijk op zoek naar er ervaringen. Hoe is het om dit te hebben? Afvallen? Moest het of was het een advies? Toch medicatie waarom wel of niet? Op je werk? Vakantie?


Kaaskopje

Kaaskopje

15-09-2016 om 02:08

Geen ervaring

Ik kan mij voorstellen dat je hier niet op zat te wachten. Ik ben ook weer te zwaar en merk dat vooral omdat het niet goed is voor mijn knieën (artrose), dus ik moet ook afvallen. Maar die knop hè, die omgedraaid moet worden .
Ik heb helaas geen ervaringsadviezen voor je, maar omdat ik bij een verzekeraar heb gewerkt weet ik toevallig dat je voor een diabetes pedicure eerst contact moet opnemen met een podotherapeut. Die wijst je dan weer door naar een pedicure waar hij of zij mee samenwerkt. Zo'n podotherapeut moet aangesloten zijn bij de NVvP. Sommige verzekeringen accepteren ook podotherapeuten die zijn aangesloten bij Stichting LOOP, maar dat moet je echt uitzoeken of navragen.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-09-2016 om 02:11

Oh ja

Zolang je geen insuline hoeft te spuiten, zul je geen teststrips vergoed krijgen, die moet je dus zonodig zelf betalen. We gaan weer richting januari (zeg ik terwijl de mussen nog van het dak vallen! ) en dan wordt het zaak dat je bekijkt of je zorgverzekering nog wel voldoet voor deze nieuwe situatie.

MH

MH

15-09-2016 om 04:28

Suiker

Hoi
Ik ben drie keer nuchter geprikt en alle drie keer was
waarde 6.9.
De huisarts ziet de waarde t liefst onder 6.1.
Ik zit tegen diabetes aan. Tablet gebruik is uitgesteld omdat ik heb afgesproken dat ik aan mn eetlijstje ga houden en ga sporten om af te vallen. Beide acties gaan goed

Kans is groot dat ik ook de diagnose ga krijgen omdat binnen familie nu iedereen diabetes is gediagnosticeerd, plus 1x insuline. Moeder moet ook aan insuline maar die weigert...vrouw van 86.... hahaha

Wel blijft er verdomd weinig over op t lijstje. Continu lezen op de etiketten en lijstje wat wel/niet kan.
De eerste maanden was zwaar, heb voorraad keuken kast geheel weg kunnen doen vanwege "foute" producten en ondertussen vervangen door "aanbevolen"producten.

Doorzettingsvermogen en wilskracht is vereist!

Afvallen

"Afvallen? Moest het of was het een advies?" Een arts kan je niks verplichten, maar meer dan een goedbedoelde tip zal het wel zijn, ja.

Ik ben de afgelopen 15 jaar te zwaar geweest. Dat, gecombineerd met erfelijke belasting en zwangerschapsdiabetes ligt diabetes type II op de loer. Die knop die je moet omzetten is ontzettend moeilijk te vinden. Toch ben ik de afgelopen 3 maanden redelijk makkelijk 14 kilo afgevallen. Met het risico dat ik weer zo iemand ben die het licht heeft gezien zo'n 'moet je ook doen' type wordt zal ik je vertellen hoe me dat gelukt is.

Ik drinks niks meer waar calorieën in zitten. Geen frisdrank, maar ook geen sap. En al helemaal geen alcohol. Dat laatste is makkelijk want daar gaf ik toch al niet zoveel om. Ik drink dus alleen nog koffie, thee en water. Dat wende snel en bespaart toch heel wat calorieën.

Verder eet ik tot ik geen honger meer heb, niet meer totdat ik vol zit. Twee boterhammen bij de lunch is genoeg, het hoeven er geen vier te zijn omdat het beleg zo lekker is. Vaak belegde ik mijn saaie, droge boterhammen met veel te veel beleg, nu koop ik werkdagen één kakelvers pistoletje bij de bakker en geniet daar langzaam van.

Als ik uit mijn werk kom en trek heb, neem ik niks tot het avondeten maar houdt mijzelf voor dat ik dat uurtje echt wel overleef. Je avondeten smaakt er een stuk lekkerder van trouwens, als je echt honger hebt.

Mijn zoon en ik vinden het leuk om te bakken. Van de taart neem ik een half puntje. Die eet ik dan langzaam en geniet er bewust van. Smaakt net zo lekker als twee hele punten, méér van iets lekkers voegt niks toe aan het genieten.

Ik doe niet aan een ingewikkeld dieet waarbij je gebruikelijke dingen weglaat (brood bijvoorbeeld) of bijzondere dingen bij nodig hebt. Gewoon kleinere hoeveelheden van alledaags (maar wel normaal gezond) eten. Went verrassend snel, kleinere porties, ik merk dat ik nu vol genoeg zit van hoeveelheden waar ik voorheen slechts mijn holle kies vulde.

Ik ben meer gaan bewegen. Ik heb het geluk dat mijn werk verhuisd is van auto-afstand naar fietsafstand. Omdat fietsen meteen meer in mijn systeem zit en ik al snel fitter werd, pak ik nu voor alles sneller de fiets. En ik ben een sport gaan doen die ik ontzettend leuk vind (roeien). Niet sporten om het sporten, om af te vallen, maar als hobby.

Tenslotte houd ik mijn gewicht bij in een online grafiek. www.wijvallenaf.nl. Erg motiverend om dat lijntje gestaag naar beneden te zien gaan, met af en toe een klein hobbeltje. Ik doe dat dagelijks. Een dag niet afgevallen of een paar onsjes erbij? Morgen weer een dag. Niks rigoreus, die kilo's zijn er ook niet in een paar weken aangekomen dus hoeven er ook niet in no time af. Elke kilo minder is winst.

skik

Angela67

Angela67

15-09-2016 om 07:36

FDH

het "Friss die Hälfte" dieet gaat o.a. uit van de Skik principes, bijv. "méér van iets lekkers voegt niks toe aan het genieten".
gr Angela

Half a twin

Half a twin

15-09-2016 om 08:01

Wat zijn de foute producten die je weg moest doen? Een pak gevulde koeken is niet zo handig omin een keer leeg te eten maar zoals hier ook al gezegd werd, van alles de helft kan ook.
Maak niet de fout om aan de light producten te gaan! Vooral zoete light frisdrank maakt dat je trek krijgt en dan teveel chips bij je light frisdrank eet.

MH

MH

15-09-2016 om 08:22

Frisdrank

Drink ik sowieso niet. En Light producten gebruik ik zo min mogelijk. Frituur producten eet ik amper hooguit een loempia kibbeling of friet eens in de maand

Bijna alle producten bevatten suikers....blik, saus, droog
Dus alles bij elkaar op een dag neem je heel wat suiker zouten en vetten tot je. En daar zit de crux , niet te veel en van de stoel af.
Ik was al van de stoel af maar door de stress en verdriet greep ik naar snoepen, ijs chips koekjes
achteraf

Ik heb de lijst van ndf voedingsrichtlijn diabetes meegekregen....Google ff dan zie je de adviezen.
Jammer dat je geen bijlage kunt posten

Half a twin

Half a twin

15-09-2016 om 08:52

Suiker zo min mogelijk

Bij diabetes is zo min mogelijk suiker altijd beter maar dat betekent niet dat alle suiker taboe is. Suiker in frisdrank of koffie en thee dat zit zo in je bloed en is niet goed. Een volkoren beschuit bevat 1 gram suiker maar ook koolhydraten, vezels, eiwit en een beetje vet. Die suiker zit door alle andere stoffen van de beschuit minder snel in je bloed. En zo zijn er meer producten die een beetje suiker bevatten maar toch je suikerspiegel niet heel snel laten stijgen.
Een saus met een beetje suiker die je eet bij een maaltijd, zeg ragout met rijst of zo kan prima, dan ben ik eerder kritisch op de hoeveelheid vet.
Ik reageer op de tablet en daar krijg ik linken plakken nooit voor elkaar maar als je even googlet op lightproducten maken dik/dikmakers kom je genoeg tegen over de dikmakende werking van light.

Taruh

Taruh

15-09-2016 om 09:01

eigenlijk een simpel advies

Ik vind het een redelijk simpel advise: kook zelf vanaf verse producten en gebruik zo min mogelijk pakjes en zakjes en gebruik volkoren producten waar nodig.
Vermijd de bekende zaken die vet en zoet zijn.

Mentos

Mentos

15-09-2016 om 09:13

Geen suiker

wel bezig met een nieuw eetpatroon. Nu had ik dat ooit eerder gedaan via een diëtiste maar daar heb ik heel weinig aan gehad. De nadruk was op wat ik niet mocht, wat dan om de paar weken werd afgevinkt. Ik ging heel vaak de fout in. Nu loop ik bij een voedingsdeskundige via een verwijzing van de huisarts. Dat bevalt veel en veel beter. Het is aangepast op mijn behoefte, smaak, gewoontes, ik kan er terecht met m'n vragen ed en daarom heel goed vol te houden. Ik ben nu 3 weken bezig en ik heb geen problemen om van dit een voedingspatroon een gewoonte te maken.

Tenzij je een diëtiste treft waar jij jou thuis bij voelt, denk anders ook eens aan een voedingsdeskundige.

MH

MH

15-09-2016 om 09:14

Taruh

Wij koken best wel gezond en gebruiken veel verse producten.

Vooral klakkeloos alles pakken kopen en eten is veranderd. We gaan bewuster om met voeding.

Mijn partner heeft een hoge cholesterol. Dus noodzaak voor ons beiden is hoog om te veranderen en af te vallen

Pirata

Pirata

15-09-2016 om 09:28

precies Taruh

Ik heb geen diabetes maar loop om andere redenen bij een dietist.
Ik maak heel veel dingen nu zelf. Brood, pizza, sauzen. Kost iets meer tijd in de keuken maar dan heb je wel iets goeds. Je moet even wennen, iets minder gemaksvoedsel.
Gisteren bij dietist geweest en het bleek dat mijn bloedwaarden alwéer verbeterd waren (ipv verslechterd wat je bij mij zou verwachten).
Veel volkoren, ook de pizza. Niet te weinig vetten nemen.

Bewegen

Van bewegen vallen de meeste mensen maar weinig of niet af. Wil je afvallen, dan moet je minder eten (en drinken).
Maar bewegen is op zichzelf al heel gunstig voor de bloedsuikerwaarden, heb ik altijd begrepen, en dat zegt ook het diabetesfonds (https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-voorkomen/blijf-in-beweging). Ga dus vooral veel wandelen en fietsen, maar niet in de hoop om ervan af te vallen. Val je toch af, dan is dat een bonus, maar ga er niet van uit, want dan is de teleurstelling bijna ingebakken.

Groeten,

Temet

Theekopje

Theekopje

15-09-2016 om 09:55

Bewegen na eten

Wat Temet zegt: bewegen helpt om de suikerwaardes binnen de perken te houden. Na een koolhydraatrijke maaltijd (of na een zoet tussendoortje) stijgt je bloedsuiker. Met een stukje wandelen of fietsen een half uurtje na het eten krijg je die waarde weer omlaag, omdat je meteen de suiker gaat verbruiken. Dat hoeft niet intensief of fanatiek, een wandeling van 20 minuten helpt al een heel stuk. Als je zelf een glucosemeter hebt kun je het zien aan je bloedwaarden.

Daarbij helpt het natuurlijk om niet te veel suiker te gebruiken, en weinig snelle koolhydraten (pasta, brood).

Man heeft al ruim 10 jaar diabetes II en houdt op die manier de waardes binnen de perken.

Afvallen is natuurlijk goed maar dat kost tijd, maar bewegen helpt meteen.

Insulineresistentie

Zal inderdaad even schrikken zijn. Je zou wat kunnen opzoeken op internet over insulineresistentie, bron van vele klachten, en wat je er aan kan doen.
In elk geval voedingspatroon aanpassen. Brood schijn wat minder gunstig te zijn voor de bloedsuikerspiegel dus wat eiwitrijks of een maaltijdsalade met een beetje brood in plaats van brood met een dun plakje beleg bijvoorbeeld. De hele middag op twee boterhammen teren lijkt me ook niet direct verstandig. Voor de bloedsuikerspiegel is het belangrijk om regelmatig wat te eten. Zolang het maar geen zoetigheid is.
Bepaalde voedingssupplementen kunnen ook helpen. Vitamine B bijvoorbeeld, zorgt voor de omzetting van eiwitten, vetten en koolhydraten. Chroomrijke voeding kan ook helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld edelgistvlokken bij het eten, vooral voor de eiwitten maar ook voor de bloedsuikerspiegel.

Taruh

Taruh

15-09-2016 om 11:42

Piepmuisje

als je het document van de diabetes federatie leest is het nemen van voedingssuplementen niet zonder risico, en komt het hele advies dat zij geven neer op zo min mogelijk pakjes en zakjes en zelf koken met verse producten, vette en zoete dingen laten staan.

Al het andere is te weinig onderbouwd volgens hun. Dit advies is gebaseerd op een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken en ik vind het heel verstandig dat MH dat advies als basis wil gebruiken.

Brianna F

Brianna F

15-09-2016 om 11:44

Koolhydraatarm

Geen geraffineerde suikers, geen snelle koolhydraten. Alles zelf maken, geen pakjes en zakjes. Je moet eens weten hoeveel verborgen suikers daar in zitten. Volkoren producten.
Een goede kennis van ons is zo van diabeet naar gezond gegaan en deze man zat al op het niveau van elke dag insuline spuiten.
Op internet is enorm veel te vinden over deze koolhydraatarme levenswijze.

Suikertje

Suikertje

15-09-2016 om 12:01

eetmeter

Ik heb nu acht jaar diabetes type 1, dus spuit insuline, maar heb aan een onderzoek meegedaan en moest toen eten bijhouden op de eetmeter van het Voedingscentrum. Handig voor je om dat eens een tijdje te doen en dan zie je wat er overal in zit. Vooral opm inzicht te krijgen.
Zo zijn beschuiten bijvoorbeeld lege hulzen. Weinig vezels, veel koolhydraten. Beter is een volkoren boterham, die vult tenminste.

Afvallen is natuurlijk altijd een goede zaak, daarmee kun je de verergering waarschijnlijk nog een tijdje tegenhouden. Want insuline spuiten is vervelend. Gelukkig is diabetes type 2 bij sommige mensen omkeerbaar, of in ieder geval onder controle te houden.

Je zegt dat je het zo moeilijk vindt om je aan een dieet te houden. Ook nu de dreiging van insuline spuiten op de loer ligt?

koolhydraatarm brood

Overigens is er ook koolhydraatarm brood. Mijn vader neemt dat, heeft geen diabetes maar heeft een oogprobleem waardoor zijn dokter vindt dat hij de suikerwaarden nog wat lager moet hebben dan hij ze nu heeft. Bewegen deed hij altijd al vrij behoorlijk, hij doet nu kalmer aan met de koolhydraten (behalve dan gisteren toen hij bij ons at - nou ja...) en gebruikt dus koolhydraatarm brood waarvan hij zegt dat het goed eetbaar is (heb het zelf niet geprobeerd). Naar ik begrijp heeft hij zo de waarden daadwerkelijk naar beneden gekregen. Afgevallen is hij niet of nauwelijks, vziw; dat was ook het doel niet, hij is niet te zwaar.

Groeten,

Temet

Het voordeel van bewegen

Van bewegen, wat dus ook gewoon fietsen, wandelen en de trap nemen kan zijn, voel je je fitter. Minder kans dan amechtig op de bank te hangen met een zak chips of een reep chocola onder handbereik omdat je je blegh voelt, je wordt over de hele linie gewoon wat actiever en zal dan eerder nog even een wasje ophangen. Probeer ook op tijd naar bed te gaan, ik ging vaak eten omdat ik me moe voelde, je kan dan beter meteen naar je bed gaan.

skik

Sarenza

Sarenza

16-09-2016 om 07:36

Hetzelfde verhaal

Ik was toen 36 en woog rond de 100 bij een lengte van 167 cm. Ik kreeg ook geen medicijnen maar wel die hele riedel aan controles. Hevig geschrokken ben ik weer eens op de dieet gegaan en heb er 10 kg ofzo afgekregen. Die er na een half jaar weer aan zaten. Wat in die 20 jaar daarvoor niet lukte, lukte nu ook niet.
Ik werd depressief en moe, later bleek ik een vitamine D en een B12 tekort te hebben. Ik at me vol tot ik 120 kg woog en het allemaal niet meer zag zitten. Als je je zo ongelukkig en moe voelt is eten het enige nog.
Op het dieptepunt heb ik de knoop doorgehakt en ben ik het traject in gegaan voor een maagverkleining. Bij de vooronderzoeken kwamen die tekorten uit en toen die behandeld werden voelde ik me al beter. Na de operatie was mijn suiker bij de eerste controle al bijna normaal en hij is prima gebleven. Mijn bloeddruk is ook normaal, mijn cholesterol zelfs aan de lage kant. Ik ben ruim 45 kg afgevallen en kan me nu zoveel makkelijker bewegen en heb veel meer energie. Dat is bijna 6 jaar geleden en ik ben nooit meer depressief geweest. Nu weeg ik 64 kg en ik kijk nog elke keer met verbazing naar die cijfers. Maar het allerbelangrijkste is dat ik er veel gezonder op geworden ben. Ik was trouwens al wat te laat, ik heb al nierschade opgelopen door de diabetes. Gelukkig wordt die nu in ieder geval niet erger.

Suiker

Suiker

18-10-2016 om 20:02

de update diabetes type 2

We zijn een paar weken verder en ik word er niet vrolijk van. Als ik zou eten volgens de richtlijnen van het voedingscentrum, dat kom ik ongeveer uit op 220/240 gram koolhydraten per dag, 'mijn' advies: 70 tot 100. Even voor de duidelijkheid: 1 snee brood is 12 gram koolhydraten. Dus koolhydraatarm brood want dat heeft maar 5 gram per snee, gelukkig heeft onze bakker dit gewoon in het assortiment, kost alleen € 2.30 voor een halfje. 1 aardappel van 50 gram is 8 gram. Appel 12 gram en een banaan: 27 gram! Glas melk: 12 gram en ga zo maar door. 70 tot 100 gram is echt heel erg weinig. Om dit te halen moet ik veel keuzes maken, een koekje/snoepje kan qua koolhydraten echt niet meer, maar het geldt dus ook voor fruit, 1 kan nog, maar dan wel goed opletten wat voor fruit. Ook opletten met vet. Nou dit betekent: minstens 400 gram groenten per dag (maar oppassen met bonen/erwten/linzen), max. drie keer in de week 1 aardappel, 1 lepel rijst of pasta, geen melk, geen toetjes, wel magere kwark en magere yoghurt, maar geen muesli (60 tot 80 gram koolhydraten per 100 gram). 3 tot 4 sneetjes koolhydraatarm brood per dag, met mager vlees of magere kaas, beslist geen worst o.i.d, gelukkig mag dun smeren met pindakaas wel, geen jam/stroop/choc.pasta e.d. Het stomme is dat in mayonaise weinig koolhydraten zit, maar in ketjap weer wel: 1 eetlepel is 9 gram koolhydraten. Ik mag wel eieren, gelukkig.
Verder: een cholesterol (LDL) van 5 is normaliter een prima waarde, maar niet voor een diabeet; streven is 2,5 en dat krijg je alleen maar voor elkaar met medicijnen. Bloeddruk: mag beslist niet boven 130 bovendruk en 80 onderdruk uitkomen; dus medicijnen. Glucose mag max. 7.8 / 8.0 zijn, dus medicijnen. Onder controle bij diabetesverpleegkundige, pedicure, oogarts, diëtist en voorlopig elke twee maanden bloed prikken.
Ben in één maand tijd 5 kg afgevallen, dat gaat als een speer. Het dieet is levenslang, ik kijk er niet naar uit. Natuurlijk, ik weet het: het gaat om mijn gezondheid, maar ik word volgestopt met medicatie, voor mijn gevoel mag ik bijna niks meer eten, vind ik dit nog leuk?
Oh ja, ik ben er nog niet; mijn rijbewijs moet verlengd worden. Ik heb geen wettelijke plicht te melden dat ik diabeet ben want ik had al een rijbewijs voor ik diabetes kreeg, maar.... je snapt het al, het CBR vindt dat ik wel de morele plicht heb. Ik moet dan een eigen verklaring kopen, behandelend arts moet hier aantekenen wat mijn situatie is (kost ook weer geld), iedere 10 jaar een verklaring van een oogarts overleggen (ook zelf betalen) en dan kan ik voor 5 jaar verlengen. Ik weet nog niet wat ik ga doen.

Tosti

Tosti

18-10-2016 om 20:49

Ach..

Wat een omslag he?
Mijn bloeddruk te hoog, cholesterol iets te hoog maar familiaire risico's, glucose wat te hoog maar aanleg diabeet door zwangerschapsduur dus ook hier veranderingen voor het leven. Dieet hetzelfde als jij en dat is weinig inderdaad en ook saai, om m'n insuline laag te houden. Amper zout ivm bloeddruk. Afvallen en al gestopt met roken, 5 dgn per week bewegen dus ik zei hier ook al" life is over". De geneugten dan he..de dingen die lekker zijn.
Iedereen aan het gebak en mij wordt fruit al ontraden. Iedereen een broodje bij de vergadering en ik zit duur vrij saai brood te eten. Nouja in elk geval doe ik gewoon af en toe ff zielig. Ben net een week bezig maar vind het niet makkelijk. Sterkte! Dat brood is bij de supermarkt 2.87 is dat een idee?

Tosti

Tosti

18-10-2016 om 20:51

Ook hier medicatie bloeddruk en cholesterol en ik slikte vanwege andere dingen al aardig wat. Ik snap je en ik begrijp je weerstand tegen het feit dat er veel leuks af gaat. En natuurlijk weet je het best... gezondheid blabla maar doe het maar even.

Tosti

Tosti

18-10-2016 om 20:53

Zucht..nog een ps

2.87 voor een heel brood is dat

Suiker

Suiker

19-10-2016 om 09:47

precies Tosti

Tost, je omschrijft het precies zoals ik het voel; alles wat leuk is, is eraf. Het is saai, heel saai. Ik probeer er maar wat van te maken, ben op zoek naar recepten op internet, maar ik keek verlangend naar de gebakken aardappels van mijn gezin gisteravond; ik mag ze niet. Vanochtend met lede ogen toegekeken hoe de trommeltjes van mijn kinderen gevuld werden: 4 boterhammen, banaan en een koekje en als top of the bill een flesje ranja, mag ik ook niet. En de diëtist maar roepen dat ik best wel wat mag, ja wat dan? Alles wat lekker is, heeft te veel koolhydraten!

Tosti

Tosti

19-10-2016 om 10:33

Mij

Hebben ze meteen maar op 1200 kcal gezet en dat is ontbijt 1 zuivel en 1 koolhydraatarme boterham.

Tussendoor 1 fruit. Klein.

Lunch twee boterhammen. Eiwitrijk beleg dus je vreet altijd hüttenkäse dat smaakloos is of kipfilet dat een vreselijke structuur heeft in plakjes.

Einde middag een minihapje van een iets

1 kleine aardappel (zij noemen mijn mediumaardappel groot) 100g vlees, veel groente en dan een yoghurt...te nemen na het eten of later op de avond.

Ik wilde afvalken maar zij zeggen hiermee in te zetten op laag regelmatig insuline en afvallen is een bijkomstigheid.

1.dat was mijn omgekeerde doel, lekker geluisterd.
2. Als ik dankzij bepaalde medicijnen na een tijdje op een plateau kom en stilstaan...moet ik dan nog minder eten?

Ook hamerde ze op bewegen ondanks mijn gebroken enkel en mijn spieraandoening. Lekker geluisterd en meegedacht. Ik was er al bang voor. De vorige x dat ik een diëtiste bezocht en onsuccesvol was , was mijn advies: je mag alles maar met mate, ik zie je over een maand.
Ik sta bij deze door verschillende locaties en drukte in twee mnd op drie verschillende weegschalen. Echt een goede meting.
Nouja dat en de pleziertjes er af maakt t niet leuk! Was net als met roken niemand doet ff tijdelijk met je mee, roken zelfs in je bijzijn, dus je moet het echt zelf doen.

Taruh

Taruh

19-10-2016 om 12:34

smaakloos

als het smaakloos is geef je het met kruiden (geen zout) toch meer smaak. Of doe eens gek, meng tonijn, hüttenkäse, augurkjes en wat sla dressing en doe dat op je brood. Je zult je repertoire uit moeten breiden.

Ik vind het geen heel vreemd menu eerlijk gezegd, dat wat ik gewoonlijk eet, behalve het vlees dan. We zijn gewoon niet meer gewend aan normale porties.

Zo'n happy meal is meer dan voldoende voor een grote volwassen man. Waarom dit voorbeeld: omdat iedereen gelijk een beeld heeft van de hoeveelheid van een happy meal.

Ook met een blessure kun je bewegen. Bewegen is niet gelijk sporten of aan apparaten hangen.

Wie heeft gezegd dat alles leuk moet zijn, je zult je blik moeten verzetten. Wat vind je belangrijker: je gezondheid of 'leuk'. Je doet het niet voor een ander maar voor jezelf.

zebra

zebra

19-10-2016 om 14:00

geen diabetes

maar wel neiging tot te hoge bloeddruk en er mogen toch wel wat kilo's af. Ik weet heel goed wat ik fout doe, ben een snoeper namelijk. Dus het is hier vooral zoeken naar alternatieven en verder probeer ik zoveel mogelijk te koken met verse ingrediënten ipv potten en zakjes te gebruiken. Scheelt dan weer wat zout en suiker.
Brood bevat ook best wat zout, volgens de huisarts. Is wel zo maar ik ben dol op brood, eet liever een broodmaaltijd dan een warme maaltijd. Ik kies dan wel voor volkoren brood maar geen koolhydraatarm ed hoor. Wel probeer ik weer wat meer te letten op het beleg, een avocado op brood is lekker en dan nog wat tomaat erop. Zulk soort dingen dus ipv dik belegd met kaas.
Wat meer drinken zou ook beter zijn maar dat kost me best veel moeite. Beweging heb ik genoeg, dat scheelt. Gebruik sinds deze week de stappenteller op mijn smartphone en dat stimuleert wel om nog een extra stukje te wandelen als ik toch al op pad ben.

Ik vind het wel fijn dat de afspraak voor de volgende controle al gemaakt is, moet voor die tijd cholesterol en urine laten controleren en ook de schildklier wordt dan weer gecontroleerd, is nu gelukkig wel goed ingesteld na het overgaan op een ander medicijn.

zebra

zebra

19-10-2016 om 14:05

wat Taruh zegt

is inderdaad waar, je moet wat vindingrijker moeten worden qua voeding. Je kunt ook kwark mengen met wat kruiden, augurk, ui, komkommer en dat op brood doen, is lekker fris. Zulk soort dingen probeer ik ook steeds meer uit. Zo krijg je ook minder snel het gevoel dat je totaal niks lekkers meer mag.
Heb vandaag weer eens havermout gekocht, lekker als ontbijt. Ook hier heb je diverse varianten. Je kunt er ook nog iets doorheen doen zoals fruit of noten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.