Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Katoenen zakdoeken?


Wilgenkatje-

Wilgenkatje-

26-10-2016 om 23:02 Topicstarter

De katoenen zakdoeken

Worden op 60 graden gewassen met beddengoed en badhanddoeken. En na het drogen gestreken. Ik geloof niet dat ik dat enorm vies vind.

Was van vroeger stond niet op een petroleumstel, hoe kom je daar nou bij
een petroleumstel is alleen geschikt voor suddervlees en stoofpeertjes. Ik heb de pre-wasautomaattijd bij mijn ouders thuis meegemaakt. Zakdoeken werden destijds net als witte lakens in de kookwas gedaan. In wasketels. Mijn moeder had in het onderhuis twee gaspitten staan waar die wasketels op stonden. Het hete sop werd met was en al ( levensgevaarlijk !!) in de wasmachine gegoten. Die wasmachine warmde niks op, dus het moest wel zo.

Na een tijdje gerommel in die wasmachine werd alles er met een enorme houten grijper uit gehaald, door de wringer gehaald, gespoeld in een teil en dan in de ( losse) centrifuge. Was een heel gedoe hoor, die was

Handdoek

Handdoek

27-10-2016 om 01:23

Vakantieganger

Een zakdoek? Wij gebruiken daar handdoeken voor. Aan een zakdoek zouden we nooit genoeg hebben gehad.
Maar goed, dat was vroeger. Nu met mijn nieuwe vriend heeft hij genoeg aan een tissue Times they are a-changin

Snottenborstel

De katoenen zakdoek heeft meerdere functies en diverse afmetingen. Maar de zakdoeken die gebruikt zijn voor het opvangen van de groene plakkerige snotplakkaten kan je voorweken in een emmer en met de snottenborstel ( oude afwasborstel) in de wastafel ontdoen van van die stickie glibberige drap. Maar ja, hoe vaak komt dat nu voor.
De katoenen zakdoek dient eerder voor noodgevallen.

Mijn vader

Mijn vader heeft altijd zo'n katoenen zakdoek bij. Die vouwt hij uit op tafel, pakt ook zijn zakmes uit zijn zak en uit zijn rugzakje zijn appels. Die hij dan in stukken snijdt en op de zakdoek legt voor hij ze op eet. En daarna poetst hij zijn zakmes er aan schoon en stop de zakdoek in zijn rugzak.
Mijn vader en zijn zakdoeken en appels, dat hoort echt bij elkaar. Opa deed hetzelfde.
Neus snuiten doet vader in een papieren tissue.

MargaM

MargaM

27-10-2016 om 22:33

Lele offtopic

Dat klinkt als mijn opa had kunnen doen. Bij het gebruik van een zakdoek uit jouw verhaaltje kreeg ik een herinnering terug aan een man met lieve gewoontes van vroeger, waar woorden overbodig waren. Dank je wel

Bromvlieg

Joh, dat jij nog zulke vooroorlogse toestanden hebt meegemaakt. Wij verschillen toch maar een paar jaar in leeftijd. Zelfs bij mijn oma kan ik me niet anders herinneren dan dat daar een aeg Turnamat stond.

Wilgenkatje-

Wilgenkatje-

27-10-2016 om 23:54 Topicstarter

Platteland he

Dijkwioning in een gehucht. Echt waar. Toen de halfautomaat kwam was ik een jaar of acht denk ik.

Kaaskopje

Kaaskopje

28-10-2016 om 01:09

Bromvlieg

Wij hadden net zo'n soort wasmachine, maar daarin was ook de centrifuge geïntegreerd. Links had je de wastrommel met een schoep onderin, rechts de centrifuge. Als de was van de wastrommel naar de centrifuge was overgeheveld, zette je de hendel die aan de voorkant van de machine zat van links naar rechts en draaien maar weer. Ik heb er een plaatje van gezocht, maar die kan ik niet vinden. Ik zag wel iets wat misschien een voorloper was, twee ronde metalen vaten links en rechts die aan elkaar gekoppeld waren met, als ik het goed zie, ook zo'n hendel in het midden. De houten wastang die wij gebruikten heb ik later nog uit de vuilnisbak weten te houden, maar helaas is hij na een tijd toch gesneuveld.

MargaM - ot

Precies, die zorgzaamheid uit kleine handelingen. Zondagen in de moestuin met opa en oma, als kind fietsend met mijn vader in de polder en dan dat appeltje van zijn zakdoek eten op een dijkje. Op de terugweg zijn hand die me duwde bij het fietsen.

Voor mij zijn dat heel mooie herinneringen aan een vervlogen tijd.

Kaatje

Kaatje

15-11-2016 om 15:57

zo vies

Zelf gebruik ik papieren zakdoekjes die gelijk na gebruik in de vuilnisbak gaan. Mijn ergernis is op het werk dat er mensen aan je bureau staan en dan uitgebreid hun katoenen zakdoek uit hun zak staan te halen. Ik zie de bacteriën dan alweer door de lucht vliegen.
Ik werk veel met 65+ en die hebben hier dus een handje van.
Vindt het alleen erg moeilijk om hier iets van te zeggen maar ondertussen erger ik me mateloos aan dit vieze gedoe.

Wilgenkatje-

Wilgenkatje-

16-11-2016 om 22:50 Topicstarter

jaja

het is me wat met die vieze 65-plussers

Je wast meteen je handen na het weggooien van je papieren zakdoekje, of ga je meteen weer verder op je computer? Dat is ook vies hoor :p
Als je je ervan bewust bent. is er zeer veel viezigs om je heen; gelukkig krijg je er meestal niks van.

Heb je trouwens weleens iets gezegd van die katoenen zakdoeken? Ben benieuwd hoe zo iemand dan reageert.

manlief

die ik dan effe minder lief vindt, stopt m schouderophalend terug hoor

margje van dijk

margje van dijk

09-12-2016 om 09:06

O jee, ik mis duidelijk het hygiëne-gen

Het is nog nooit in me opgekomen dat katoenen zakdoeken vies zijn. Of papieren. Ik mag graag katoen gebruiken. Stop ze alleen nooit in mijn broekzak. Bij ernstige verkoudheid neem ik wel een heel pakje papieren zakdoekjes mee.
Mijn man pakt ook dagelijks een schone katoenen zakdoek.
Ik heb geen enkele last van smetvrees als iemand zijn neus snuit of een zakdoek terug in een zak of tas steekt.
Ze gaan in de 60 gradenwas, met de handdoeken en de keukendoekjes. Dat vind ik ook al niet vies.
Maar goed, ik gebruik ook katoenen maandverband (weliswaar alleen als ik thuis ben, buitenshuis tampons). En katoenen inlegkruisjes. En dat gaat ook in dezelfde 60 gradenwas.
Dus wee je gebeente als je bij mij thuis zou komen logeren en een schone handdoek uit de kast zou trekken; -)
Ik ben ook al niet ver van de 55 meer, het zal een wonder zijn als ik dat haal begrijp ik.
Ik was wel mijn handen na het poepen, maar daar houdt het dan ook wel mee op.

Margje

Moeke

Moeke

01-11-2019 om 16:23

Nog geen vijftig en vrouw, maar

Toch vind ik de katoenen fijner. Al die wegwerptroep, ik moet er niet aan denken. Elke dag een schone zakdoek hoeft niet, het is je eigen snot, toch? En dat gaat in de 60 graden was, net als het ondergoed, maandverband en inlegkruisjes. Vroeger luierden de baby's ook in katoen. Met poepinleggers is dat niet meer zo vies, hoor.
Milieuvervuiling, dat vind ik pas vies :-p

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.