Relaties Relaties

Relaties

Vesper Lynd

Vesper Lynd

02-12-2016 om 13:11

Principiële pieters


jolanda

jolanda

03-12-2016 om 14:44

jee

Wat wordt het belachelijk gemaakt en uit zn verband gerukt.
Van die choco zwarte piet gaf ik alleen maar aan om even te delen dat ik zelf vergeten was om niets meer met zwarte piet te kopen. Het kost gewoon een omslag. En nee, ik heb m niet weggegooid, dat zou geen nut hebben.
Papier gooi ik wel weg. Dat heeft voor mij wél nut, ik wil gewoon het niet meer gebruiken.
Of je wil of niet, het hééft gewoon een politieke lading nu.
En nee, ik doe bij anderen niet moeilijk over een choco piet of papier.
Maar een zwarte piet op bezoek, ik denk niet dat ik dat nu zou trekken. Zou me iig alle plezier ontnemen.
Dus ik ben ook wel benieuwd bij ons. Prima als mensen een andere mening hebben maar ik wil het niet opgedrongen krijgen, niet op zo'n feest. Bijv als schoonmoeder hier het in een gedicht gaat verwerken ofzo. Maar ze is vrij vermijdend dus het zal wel niet. Ook al zal ze wrs niet weten dat ik daar moeite mee zou hebben, we hebben het nooit over dit soort dingen.

Li

Li

03-12-2016 om 14:44

huh?

Dus jullie vinden dat een chocolade-kleurige chocolade-piet niet kan? Dat vind ik echt doorgeschoten. Sinterklaas wordt ook niet altijd wit gemaakt bij chocolade, want dan zie je zijn baard niet. Je kan natuurlijk overal een probleem van maken, maar dat zal de feestvreugde niet verhogen.

Pirata

Pirata

03-12-2016 om 14:48

choco-Piet

Wat wil je dan, een Piet van witte chocola? Niet te vreten.
Dan ben je wel van het padje, als de natuurlijke kleur van een product wordt geassocieerd met discriminatie.

Kaaskopje

Kaaskopje

03-12-2016 om 15:14

Jongens toch )

Iedereen snapt toch dat het niet over de chocola gaat?? Dat soort poppetjes hebben een aluminiumfolie verpakking waarop zwarte piet en sint zijn afgedrukt.

Pirata

Pirata

03-12-2016 om 15:38

oh, die, nee dat had ik niet door

Die moet je sowieso niet kopen, daar zit helemaal vieze "chocola" in. Nee, neem dan lekkere sintjes en pietjes van de bonbonnerie.

Kaaskopje

Kaaskopje

03-12-2016 om 15:46

Pirata

Voor kinderen zijn die poppetjes denk ik net zo prima.

Pirata

Pirata

03-12-2016 om 15:48

ha nee

Mijn kinderen zijn zo verwend, die dingen verdwijnen hier in de vuilnisbak. Ze blieven alleen Tony Chocolonely. :-O

Li

Li

03-12-2016 om 15:49

beter

koop je gewoon wortels voor de kinderen en geef je de chocola aan het paard, dat is gezonder. Sorry, ben wat melig.

Dan stel ik voor

Om vanwege gezondheidsredenen nu meteen over te gaan op 2 januari :p

Astrid

Astrid

03-12-2016 om 17:53

Ow ech

Da wissik nie me nivo is nie zo hoog :-p

daarom dus

"Ik zou het dit jaar denk ik toch niet op de spits drijven omwille van de kinderen."
Zus en zwager willen dat kennelijk wel. Daarom nodigen ze die pieten uit.
Puber van Vesper heeft daar - vooral met dat op de spits drijven - problemen mee. Dat begrijp ik goed. Een keertje respectvol overslaan lijkt mij de beste oplossing.

Kaaskopje

Kaaskopje

03-12-2016 om 19:07

Miriam

Ik geloof dat ik de verhoudingen in de familie dan toch weer net even belangrijker vind, dan mee te gaan in die op de spitsdrijverij. Ik denk dus dat ik wel aan zou geven dat ik niet meer kom als ze dit de komende jaren zo willen blijven doen.

Maar ik kan mij best voorstellen dat iemand anders wel af zou zeggen om deze reden. Als ik er wat langer over nadenk, merk ik dat het voor mij wel uitmaakt wie het zijn. Als mijn zwager en schoonzus dit zouden doen, zou ik er totaal geen moeite mee hebben om 'respectvol over te slaan', bij mijn zussen wel. Omdat we sowieso al mijlenver van zwager en schoonzus afstaan in héél veel. Bij mijn zussen zou het mij best verbazen als ze zo'n 'grap' uit zouden halen en daarom niet meteen afhaken.

Yaron

Yaron

04-12-2016 om 00:14

kinderen merken het hier wel

Jongste en enige gelovige merkte hier op dat het wel raar is dat alle pieten zulke gekke kleuren hebben, roet uit een schoorsteen is zwart en het is echt roet, want een Piet is niet overal zwart volgens haar. Dus die hele discussie over discrimineren zou voor haar niet nodig zijn. Jongste en de andere kinderen missen overigens hoofdpiet en pietje paniek best wel, de oudsten en wij ouders, missen de volwassen humor, waardoor het voor hen/ons ook leuk was. Nu wordt er alleen door jongste en mij gekeken, waardoor het gezellige van anders wel wat weg is.

Sintkijker

Sintkijker

04-12-2016 om 12:42

Yaron

Dit jaar, omdat het toevallig op kwam te staan, naar RTL gekeken. Echt een aanrader en moeders ook blij, want o, o, wat is die John Williams toch leuk!

Hier in de periferie is nog niet veel aangepast, maar ik voorzie dat dit in de nabije toekomst wel gaat gebeuren.

Dan nog even off topic, van alle mensen in Nederland lijkt Sylvana mij toch de aangewezen persoon om een discriminatie- of racismekaart te trekken. Beetje bizar haar het kennelijk diepgewortelde racisme dat er bij types als die Johan Derksen ingebakken zit, te verwijten. Dom ook, want inhoudelijk valt er genoeg tegen haar hypocrisie in te brengen en dat raakt nu ondergesneeuwd door dit soort opmerkingen.

Li

Li

04-12-2016 om 22:19

Ojee...

Ik kreeg een gedicht waarin Sylvana Simons de boze witte Sinterklaas dwong zijn oneerlijk verdiende geld uit te delen. Ach, het leeft in elk geval.

Klaas

Mensen slaan door ....

Kaaskopje

Kaaskopje

05-12-2016 om 08:58

Het-mannetje

.... zolang het maar bij mensen blijft valt het nog mee .

Ik luister nu naar een onthaal van Sinterklaas met zijn Pieten. Zwarte. Ik zie ook veel blije kinderen. Dat gaat nu even voor. Maar zolang dit zo blijft zal het een gebed zonder end worden vrees ik.

Juist

Geniet van de dag en het feest.

Tot paar jaar gelee hoorde je niemand erover. Tot Nederland het feest op de werelderfgoed lijst wilde zetten en er iemand in de UN op zijn teentjes was getrapt. Sindsdien valt iedereen over elkaar heen.
Folklore en ander soortig volksfeesten dragen nu eenmaal geschiedenis met zich mee. Sommige mensen vallen overal over.....

Kaaskopje

Kaaskopje

05-12-2016 om 10:03

het_mannetje

Het is niet waar dat je er tot een paar maanden geleden niets van hoorde. Ergens rond 1990, waren er ook al gekleurde Pieten in Amsterdam. En de discussie waarin we nu zitten, is ook al een aantal jaar gaande.

Ik zei niet dat ik het eens ben met de starre houding vóór zwarte Piet. Ik vind alleen wel dat, nu het eenmaal 5 december is en er op dit moment toch niets meer verandert door wie wat zegt, het nu niet zoveel zin heeft om 'ingewikkeld' te doen. Dus laat de kinderen hun feestje vieren en over een half jaar gaan we gewoon weer van voor af aan de discussie aan. Zoals dat al meerdere jaren gaat inmiddels.

Sinterklaas kan nog steeds op de Werelderfgoedlijst. De dag zelf kan onaangetast blijven. Sinterklaas staat wel op de lijst van Nationaal Erfgoed. In Nederland hoef je dus niet bang te zijn, dat het feest opeens afgeschaft wordt.

Paar jaar ...

... zei ik ipv maanden. Discussie is opgelaaid na de aanvraag.

Gaat me ook niet over het wel of niet afschaffen. En of het op Nationaal Erfgoed lijst staat boeit me ook niet zo.
Gaat me erom dat mensen opeens aanleiding vinden om ergens iets van te moeten vinden omdat een ander dat vindt.

We slaan door in correctheid. Straks mag je ook geen kaas meer versjouwen op de kaasmarkt omdat het 'te zwaar' is. Even gechargeerd, maar je snapt mijn punt wel hoop ik

Triva

Triva

05-12-2016 om 10:18

het mannetje

Je zit toch echt fout...

Maatschappelijke discussie
In de jaren '80 ontstond er, op beperkte schaal, een maatschappelijke discussie over de plaats van Zwarte Piet in de Nederlandse samenleving. Kritiekpunt is dat Zwarte Piet racistische vooroordelen over zwarte mensen bevestigt en bevordert. Zwarte Piet is de stereotiepe domme neger die gehoorzaam is aan de witte Sinterklaas. Migranten uit Suriname en de Antillen maken bezwaren tegen de figuur van Zwarte Piet. Acties om Zwarte Piet ter discussie te stellen, leiden vaak tot defensieve emotionele reacties bij autochtone Nederlanders. Het Sinterklaasfeest is volgens hen een Nederlandse traditie en daar moet niets aan veranderd worden (Hassankhan, 1988).

In 1998 verscheen het boek 'Sinterklaasje, kom maar binnen zonder knecht' (Helder en Gravenberch, 1998). Dit boek bestaat uit een serie bijdragen van verschillende auteurs over racisme en beeldvorming rond het Sinterklaasfeest en de plaats van dit feest in de huidige Nederlandse samenleving. Het boek vormt zo een speurtocht naar de betekenis van het Sinterklaasfeest, waarbij de identiteit van Sinterklaas zelf ter discussie stond. In het boek wordt een pleidooi gehouden voor een Sinterklaasfeest zonder Zwarte Piet. Het boek lokte echter niet veel reacties uit. De toch al beperkte maatschappelijke discussie over Zwarte Piet is sinds het verschijnen van dit boek nog beperkter geworden.

Er bestaat geen empirisch onderzoek naar de effecten van de beeldvorming rond Zwarte Piet op de beeldvorming van zwarte mensen in Nederland. Het lijdt echter geen twijfel dat veel zwarte Nederlanders geen prijs stellen op de figuur van Zwarte Piet. Elk jaar rond december laait de discussie wel op, maar deze leeft niet echt onder grote lagen van de bevolking. Het feest van Sinterklaas blijft onaangetast en ook Zwarte Piet blijft bestaan. Zwarte Piet wordt wel steeds meer van stereotiepe trekken ontdaan. Zo is er in 2002 in het Amsterdamse stadsdeel Westerpark een code ingevoerd: Pieten mogen wel, maar dikke lippen, kroeshaar en een zwaar Surinaamse accent zijn ongewenst (Sommer, 2002).

http://www.art1.nl/artikel/7219-Historische_achtergrond_Zwarte_Piet

ok ok ....

... discussie was er al eerder in een beperktere omvang ....

Maar kwam dan in stroomversnelling na de plaatsing op werelderfgoed lijst.

Het begint zo stilaan een patroon te worden. Actie- en lobbygroepen rond één thema vinden omwegen om los van bevoegde organen, spelregels en procedures, het nieuwe UNESCO-instrument te misbruiken, niet om erfgoedpraktijken te borgen, maar om een eigen agenda in de media te brengen. In de conventie van 2003 ontbreken heel bewust concepten als ethniciteit of ras (of werelderfgoed) om dergelijk gebruik te vermijden, maar er worden blijkbaar achterpoortjes opengeduwd.

bron: http://www.faronet.be/blogs/marc-jacobs/unesco-heeft-beslist-sinterklaas-kan-geen-werelderfgoed-worden

En ja ...

De bron is wellicht iets getekend
Welke kleur laat ik even in het midden.

petronella

petronella

05-12-2016 om 10:45

Mannetje

Mannetje, je hebt blijkbaar een belangrijk stuk van het verhaal gemist. Het gaat helemaal niet om Sylvana, het gaat niet om een dame van de VN. Het gaat erom dat er een heleboel mensen in Nederland zijn die moeite hebben met het fenomeen zwarte piet. Om uiteenlopende redenen. Omdat ze zelf op straat voor zwarte piet worden aangesproken, omdat ze zich erdoor gekwetst voelen, omdat ze vinden dat het maatschappelijk onverantwoord is of wat dan ook maar. Dat is altijd al zo geweest, en door de aandacht die dit onderwerp krijgt, groeit die groep. En die mensen laten hun stem horen. Som genuanceerd, soms ongenuanceerd. Maar dat doet niet af aan de boodschap: voor veel mensen in Nederland is zwarte piet inmiddels een no go.

Vergelijk het met de stierenvechten in Spanje. Een oude traditie, die steeds meer onder druk staat en aan terrein verliest. Omdat steeds meer het besef doordringt dat dit soort tradities niet meer past in onze hedendaagse maatschappij.

Door te blijven focussen op de VN-dame en de term 'politiek correct' doe je een heleboel Nederlandse mensen te kort.

Punt

ik focus met niet op Sylvana, ik geef alleen aan dat de discussie erg doorslaat.
Tuurlijk zijn er mensen die er problemen mee hebben. Die mensen zijn er altijd. Net zoals er mensen problemen hebben idd met stierenvechten, arm/rijk, noem het maar op.

Mensen mogen weten en doen wat ze vinden. Al dan niet van de overtuiging die ze daar bij hebben.

En of zwarte piet een no/go is in Nederland dat is een uitspraak die voor jou rekening is. Mensen kun je nooit allemaal naar hun zin maken, dus ja je doet mensen te kort. Maar thats life.

Triva

Triva

05-12-2016 om 11:16

maar

'ik focus met niet op Sylvana, ik geef alleen aan dat de discussie erg doorslaat.'

Je zegt nergens dat het naar BEIDE kanten doorslaat en dat vind ik dus wel. De propieters slaan ook volledig door vind ik en momenteel maken ze het erger dan het had kunnen zijn. Ze schuiven de 'zwarte piet' volledig naar de antipieters, geven die groep de volledige schuld terwijl zijn degenen zijn die zo verschrikkelijk vasthouden aan iets waar hun kinderen zich nooit druk om hadden gemaakt als ze tot de middengroep hadden behoord. Elke vijf haar heb je een nieuwe groep gelovigen, je hebt dus maar 4/5 jaar nodig om er op een langzame manier weer een feest voor iedereen van te maken maar ze houden het al zolang tegen dat het nu voor niemand meer een feest is.

Beertje

Beertje

05-12-2016 om 11:19

Pffff

Zo jammer die eeuwige discussie over een kinderfeest..... "mama waarom komen er ineens andere gekleurde pieten, hij is zwart door de schoorsteen toch?" Ja schat maar de groene is er vanwege de groene stroom en de blauwe komt bij ons door de kraan wij hebben geen schoorsteen. Gelukkig trapte ze erin.

Ik vind het een trieste discussie wat een traditie kapot maakt. Ik hoop het nog een jaar of 3 te kunnen vieren maar betwijfel het.

Doorslaan

Ik geef ook niet aan dat de tegenstellingen ook niet groter worden. Door de manier waarop we met elkaar omgaan verharden ook de uitspraken. Tot het negeren van feestjes waar een zwarte piet komt, of vise versa.

De traditionele kant slaat ook door. Ben ik met je eens. Als iets van waarde of gevoel (en of dat nu terecht is of niet doet er niet toe) komen mensen in opstand en verhardt de strijd zich. Zowel pro als contra.

Het gaat mij erom dat een traditie die al decennia plaats vindt moet veranderen omdat mensen er problemen mee hebben. Meest frapante is dat de meeste protesten niet bij de 'zwarte' kant komt maar bij de mensen die vinden dat die kant er last van zou kunnen hebben.

Pak dan hele maak resoluut aan en schaf het af. Het krijgen van de hoeveel kadootjes is geheel afhankelijk van het inkomen van Sint.
Dat de volgende dag op school het ene kind een Drone krijgt en de ander een suikerbeest is ook lastig uit te leggen.

Maar zo zijn er nog wel meer spijkers te zoeken ..... gelukkig is het hoog water.

Groene stroom piet....

.... die moet ik onthouden hahaha.

Jaina

Jaina

05-12-2016 om 11:35

Jaren 80

In de jaren 80 werd die discussie ook al gevoerd. Inderdaad op een veel meer bescheiden schaal. Toen was er uiteraard ook nog geen internet en bij de traditionele media was geen plaats voor de discussie. Het leefde ook minder. Toch waren er toen ook al bekende Nederlanders (zoas Gerda Havertong) die zich uitspraken tegen sinterklaas. Ik kan me ook nog herinneren dat bij mijn vrienden en kennissen de discussie ook wel gevoerd werd om sinterklaas te ontdoen van de patriarchale en kolonialistische aspecten. Hierbij kwam de discussie over ZP ook naar voren en mensen van Surinaamse afkomst gaven ook toen al aan er last van te hebben.

Maar eigenlijk is het natuurlijk niet zo interessant of die discussie in de jaren 70,80,90 of 0 begon. Inmiddels is de discussie volop bezig en zijn de eerste veranderingen ook al zichtbaar in de manier waarop Piet neergezet wordt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.