Relaties Relaties

Relaties

Vesper Lynd

Vesper Lynd

02-12-2016 om 13:11

Principiële pieters


Kaaskopje

Kaaskopje

05-12-2016 om 11:39

Triva

Ik denk dat je de tijd dat een kind gelovig is wel wat op moet rekken. 8/9 jaar is ook niet ongewoon. En er worden ieder jaar kinderen geboren, dus het is een doorgaande stroom gelovige kinderen. Daarom vind ik wat RTL gedaan heeft héél wijs. De botte bijl. Even door de zure appel heen en weer door met het leven. Complimentje dus voor RTL4 (waar ik zeer beperkt naar kijk).

Triva

Triva

05-12-2016 om 11:41

'Het gaat mij erom dat een traditie die al decennia plaats vindt moet veranderen omdat mensen er problemen mee hebben. Meest frapante is dat de meeste protesten niet bij de 'zwarte' kant komt maar bij de mensen die vinden dat die kant er last van zou kunnen hebben.'

Nee, de traditie vindt al anderhalve eeuw plaats maar de problemen zijn er al decennialang. Dat er inderdaad in de jaren 80 geen internet was en dat het daardoor niet zo bekend was doet daar niets aan af. Dat de meeste protesten niet bij de zwarte kant vandaan komen mag je eerst bewijzen en al zou dat zo zijn; is daar iets mis mee? Mag je niet opkomen voor een ander die al vanwege zijn/haar huidskleur al eeuwenlang niets te vertellen had en dus nog steeds niet serieus genomen wordt door sommige mensen? Je vindt het normaal dat mensen 'terug naar hun land' moeten terwijl ze hier gewoon geboren zijn? Ik zou mijn mond ook niet durven opendoen als je dit soort stront over je heen krijgt.

Sorry?

"Je vindt het normaal dat mensen 'terug naar hun land' moeten terwijl ze hier gewoon geboren zijn? Ik zou mijn mond ook niet durven"

Dit roep ik toch helemaal niet. Geen woorden in de mond leggen die ik niet zeg.

Kaaskopje

Kaaskopje

05-12-2016 om 11:49

Surimane en Antillen

In Suriname is het Sinterklaas geen schoolfeest meer omdat het niet bij de Surinaamse cultuur hoort en op de Antillen lopen ook gekleurde Pieten rond. Ik kom in Nederland regelmatig reacties tegen waarin dat wordt genegeerd.

Jaina, de eerste tekenen zijn al wel zichtbaar, maar als ik zie hoe het in mijn eigen stad gaat, topje van de Randstad, dan heb ik er een hard hoofd in dat we binnen een paar jaar geen zwarte Pieten meer hebben. Bij de buren huppelden vanmorgen twee zwarte Pieten over het plein, op Facebook wordt de gemeente geloofd en geprezen vanwege het voortzetten van zwarte Piet.

Kaaskopje

Kaaskopje

05-12-2016 om 11:52

Triva

Misschien gek dat ik wat verrast ben door jouw gedrevenheid bij dit onderwerp, maar ik waardeer het zeer

Triva

Triva

05-12-2016 om 12:01

het mannetje

Ik probeer argumenten te verzinnen die die mensen zouden gebruiken. Ga aub even inhoudelijk in op wat ik zeg en voel je niet aangevallen. Het was meer als men bedoelt. Niet voor jou persoonlijk.

Triva

Ok, dat 'men' was even niet doorgekomen.

Je mag best opkomen voor mensen die onderdrukt zijn. Echter ook dat is al eeuwen geleden. Die mensen kunnen zich nu relatief goed redden.
Dat er groeperingen zijn die zich als een moeder Theresa opwerpen voor andere groeperingen is niks mis mee. Je mag opkomen voor onderdrukte groepen, sterker nog je moet. Alleen denk ik wel dat er rekening gehouden meot worden met tradities. 'Lands wijs lands eer'. En zo heeft ieder land zijn eigen folklore.
Er wordt hier niemand met zwarte piet onderdrukt. Men voelt zich ongemakkelijk of in een hoekje gedrukt.

En het zijn vooral de ouders die problemen met zwarte piet hebben. Kinderen maakt het geen rooie biet uit.

Met de komst van regenboog pieten en groene stroom pieten kun je sinterklaas beter afschaffen. Want eerlijk alles delen is er al helemaal niet bij.

Triva

Triva

05-12-2016 om 13:05

het mannetje

Ik vind dat jij zo stellig bent en alles weet over de discussie. Hoezo zijn er geen kinderen die problemen hebben met zwarte piet? Heel veel volwassenen van nu met een donkerkleurige huid hebben het hier als kind wel degelijk moeilijk mee gehad en zeg nu zelf (weer een men): durf jij als kind te zeggen dat je het niet leuk vindt als blanke mensen zich zwart schilderen en dom doen etc terwijl al je vriendjes en klasgenootjes het wel een leuk feest vinden? Hoezo 's lands wijs 's lands eer? In Spanje gaan ze toch ook anders om met stierenvechten nu en als je 's lands wijs 's lands eer zou aanhouden hadden we nog steeds gehandeld in slaven.

Ik sta volledig in het midden van de discussie maar dit jaar knapte er wat bij mij, ik vind de propieters zo verschrikkelijk eng worden, zo stellig en hard. Ik word er bang van en ik ben blij dat ik geen gelovig kind heb nu. Op facebook heb ik vele kennissen die propiet zijn en om en om gooien ze iets neer over vluchtelingen en zwarte piet. Kotsmisselijk word ik er van. Ik pak nog gewoon kadootjes in met zwartepietenpapier maar als dat er niet meer zou zijn vind ik dat geen enkel probleem. Ik heb al een paar jaar geen papier hoeven kopen dus ik heb er nog niet zo over nagedacht.

Ik was een groot voorstander van roetveegpieten omdat dat dicht bij het verhaal blijft maar blijkbaar is de herkenning dan een probleem. Ik zou heel graag willen dat het voor iedereen weer een leuk feest wordt maar ik zie werkelijk waar niet meer hoe en daarom word ik boos op iedereen die naar de andere kant wijst en zelf geen enkele stap wil zetten om naar het midden (naar mij) te komen.

Kun je je laatste alinea nog even toelichten want die begrijp ik niet.

Triva

Triva

05-12-2016 om 13:07

Kaaskopje

Sinds dit jaar voel ik mij een border collie in het midden tussen twee groepen schapen die allebei een andere kant op rennen en dan ook nog eens boos zijn op elkaar en nooit meer bij elkaar in één kraal willen staan.

Kaaskopje

Kaaskopje

05-12-2016 om 13:12

Triva

Ik zie het voor mij

Facebook

Ja dat is een betrouwbare nieuwsbron ..... Bron van uitersten.

Even voor de goede orde. Ik ben ook niet voor of tegen. Waar ik wel moeite mee heb is dat opeens alles anders moet, zwart mag niet meer. Kleur moet het zijn.
En dat propieters extremer worden is niet goed maar wel logisch. Een traditioneel feest wordt de kop omgedraaid of zodanig aangepast dat het belachelijk wordt. Hoezo regenboogpiet.En ja dan krijg je extremere discussies.

Lands wijs lands eer heeft niks te maken met slavenhandel. Dat is onderdrukking. Sint en Piet onderdrukken niemand.

En ja soms ben ik erg stellig zeker als ik vind (mijn persoonlijke mening) dat we doorslaan.

Met de laatste alinea bedoelde ik dat Sinterklaas het motto heeft 'Alles zullen we eerlijk delen'. Maar dat buurjongetje een groter kado krijgt dan het andere buurjongetje is lastig te verkopen.
Degene met meeste geld krijgt meeste/grootste/mooiste kadootjes. Dus ja.... ook maar afschaffen. Dan maar niemand een kadootje.
Daarnaast Sinterklaas is Katholiek. Dus zie de volgende discussie al weer komen.

En dan de discussie over bruine chocolade ..... rol van mijn stoel van het lachen. Wat slaan we door.

En ja ik chargeer een beetje .....

petronella

petronella

05-12-2016 om 13:31

Mannetje

"En het zijn vooral de ouders die problemen met zwarte piet hebben. Kinderen maakt het geen rooie biet uit."

En het zijn vooral de ouders die problemen hebben met anderkleurige pieten. Kinderen maakt het geen rooie biet uit.

Het hele Sint-verhaal hangt van ongeloofwaardige dingen aan elkaar. Sint die al 400 jaar is, Pieten die door de schoorsteen kruipen... Echt, een piet in een andere kleur wordt gewoon geaccepteerd door gelovige kindjes. Zolang ouders het spel meespelen natuurlijk. Als je er van een afstandje naar kijkt, is het gewoon heel raar om te merken dat nogal wat volwassenen zo krampachtig vasthouden aan de kleur van een fantasiefiguur. Alsof ze iets ontnomen wordt. Alsof hun kinderen alleen maar een leuk kinderfeest kunnen hebben met een zwart-geschminkte-piet.

Is ook ongeloofwaardig. Gelukkig is de kerstman stuk geloofwaardiger.

Hoop tradities folklore etc etc is niet geloofwaardig. Maar het geeft mensen wel een uitzicht op een feest.

Dus geloofwaardigheid is een heel andere discussie.

Hier niet hoor

Alle kinderen, neven nichten, zijn inmiddels groot en het veranderen van de figuur van Zwarte Piet slaat geen diepe wonden.
De volgende generatie in de familie is nu net begonnen en die weten straks niet anders. En het feest gaat gewoon door.

Het vordert nog niet zo

http://nos.nl/artikel/2146627-te-land-ter-zee-en-in-de-lucht-sinterklaas-komt-op-bezoek.html

Aan de foto's kun je zien dat Sinterklaas op de meeste plaatsen nog zwarte Zwarte Pieten bij zich heeft, een uitzondering daargelaten.
Ik denk wel dat om nog Zwarte Piet te kunnen spelen, je behoorlijk ingegraven Propiet moet zijn want om zo'n controversieel figuur uit te beelden en maar doen alsof het normaal is of zou moeten zijn vraagt inmiddels wel een soort actiebereidheid. Die mensen blijkbaar bereid zijn in te zetten voor de 'goede zaak'.
Hopelijk is dit een soort opleving en begint het steeds verder in te zakken want ik vind het echt niet meer kunnen dat je er plezier in hebt om een groep mensen zo te beledigen. Zielig eigenlijk.

Li

Li

05-12-2016 om 14:19

Nou

volgens mij zijn er zat mensen voor wie die discussie nog totaal niet speelt hoor. Uiteindelijk gaan zij ook wel over, maar veranderingen beginnen altijd in de grote stad.

Een beetje geduld met de achtergebleven gebieden, dan hoeft het ook niet zo fel te worden allemaal. Niet iedereen woont in de grote stadof zit op OO.

Overigens vind ik kleurenpieten doodeng, maak er dan roetveegpieten of desnoods helemaal geen pieten van.

Li

Li

05-12-2016 om 14:24

fel

Ik denk ook dat het pas echt fel werd toen een buitenlandse dame zich er namens de VN mee begon te bemoeien. Waar bemoeit zo'n buitenlander zich mee, die geen idee van onze tradities heeft. En dan roept ze ook nog dat Sinterklaas ook maar weg moet en vervangen moet door de Kerstman (nota bene een slap aftreksel van Sinterklaas). Zeker voor een klein land komt zoiets hard aan en dat doet de zaak geen goed. Dat had beter wat diplomatieker gekund. Daar komt volgens mij veel van de ellende vandaan.

Maar datzelfde geldt voor de grote steden tov het platteland. Geduld, diplomatie, dat soort dingen.

Pug

Pug

05-12-2016 om 14:34

och

"Als je er van een afstandje naar kijkt, is het gewoon heel raar om te merken dat nogal wat volwassenen zo krampachtig vasthouden aan de kleur van een fantasiefiguur. Alsof ze iets ontnomen wordt. Alsof hun kinderen alleen maar een leuk kinderfeest kunnen hebben met een zwart-geschminkte-piet."

Ik ben er redelijk neutraal in (kinderen zijn niet meer zo klein), maar ik denk dat mensen ook wel kramp krijgen van zo'n reactie als die van AnneJ, met woorden als 'zielig' en 'beledigen'.

Zoiets helpt ook niet echt natuurlijk.

zebra

zebra

05-12-2016 om 14:38

ai, die kleurenpieten

vind ik echt vreselijk! Als er dan echt andere pieten moeten komen, dan vind ik, evenals Li, de roetveegpieten wel acceptabel.

Nou helpen

Niets zeggen helpt ook niet. Je kunt het hooguit even aanhoren, maar eerlijk gezegd heb ik die discussies hier privé helemaal niet.
Alsof door te zeggen dat je zwarte Piet niet meer vind kunnen, jij de oorzaak bent dat men die figuur nog steeds in ere houdt.
Dat is toch wel omdraaien van de werkelijkheid?
Het is de schuld van Sylvana of van de mevrouw van de VN dat men zo vasthoudt aan Zwarte Piet?
Ik begrijp best dat mensen willen vasthouden aan het oude, en bovendien zich als het ware symbolisch verzetten tegen een samenleving die verandert door dat de samenstelling van de bevolking verandert.
Wat moet je daar nou van vinden? Niets? Want anders zorg jij juist dat het allemaal negatief blijft?

Pug

Pug

05-12-2016 om 14:47

nee

"Alsof door te zeggen dat je zwarte Piet niet meer vind kunnen, jij de oorzaak bent dat men die figuur nog steeds in ere houdt."

Nee, niet per se. Maar je snapt toch wel dat als jij met termen als 'zielig' gaat strooien, dat iemand daar recalcitrant van kan worden? In plaats van jouw filosofie eens rustig te bekijken en te beoordelen op de inhoud, wat je misschien liever zou willen?

Ik vind beide zijden af en toe erg zielig

Li

Li

05-12-2016 om 14:59

nee

Over Sylvana heb ik het helemaal niet. Haar begrijp ik wel, zij heeft hier van jongs af aan mee te maken gehad en dan heb je recht van spreken. Haar vind ik moedig. Maar zo'n dame die hier nog nooit geweest is en die haar positie bij de VN misbruikt om eens lekker tegen een klein land aan te schoppen, dáár heb ik wel een mening over, ja. Het heeft de zaak absoluut geen goed gedaan.

Het gaat erom dat jij slechte motieven toeschrijft aan mensen die een traditie die er nu eenmaal is in stand houden. Niet iedereen loopt als een hondje achter de opinieleiders aan en toch kunnen het hele normale, fatsoenlijke mensen zijn. Natuurlijk moet je ook voortrekkers hebben, maar niet iedereen hoeft dat te zijn. Met een beetje geduld is helemaal niks mis, niet alles hoeft meteen te gaan zoals jij het graag ziet.

Jij zit in een bepaalde omgeving en die is niet maatgevend voor heel Nederland. Daarom heb jij er privé geen discussies over. Maar goed, de rest van Nederland deugt dus niet, beledigt mensen expres en is zielig. Ik vind het prima hoor.

lieverdje

lieverdje

07-12-2016 om 10:12

wat ik storend vind

is dat zwárte piet niet meer mag. En het woord knecht ook niet meer, en verwijzingen naar stoute kinderen en de roe ook niet. Een piet mag zelf niet meer dom of gek doen volgens sommigen. Dat de teksten in de gezellige ouderwetse sinterklaasliedjes verdraaid worden: "Sinterklaasje kom maar binnen met je piet. "
"Kijk piet staat te lachen en roept naar de kant: Ik heb genoeg lekkers voor heel Nederland"
"Vol verwachting klopt ons hart, het grote feest gaat weer van start"
"hee zeg piet, wiedewiedewiet"

Heel vermoeiend en 'correct'. Ik weet niet of het anderen ook is opgevallen, maar ik miste dit jaar in de winkelstraat versierde etalages en sinterklaasliedjes. Het lijkt wel of de middenstand angstvallig geen partij wil kiezen... ook de plaatselijke intocht vond ik minder sfeervol.

En wat ik nu raar vind aan veel gekleurde pieten/pieten nieuwe stijl: ze hebben nog wel een afropruik op! Maak pieten wel zwart, met hun eigen haar, zonder raciale kenmerken, en geef die roe terug. Piet lijkt dan niet meer op een negerslaaf maar is toch zwart. Iedereen blij, want het is -zo blijkt maar weer- onzin om te zeggen dat Sinterklaas een kinderfeest is.
Ik vind de dreiging dat je eventueel niks van Sinterklaas krijgt best charmant, wellicht houden sommige kinderen zich dan juist een beetje gedeisd. Tegenwoordig worden die kinderen zo gek gemaakt met de ene doldwaze sinterklaasactiviteit na de andere.

Opvallend vind ik het dat de ouders die tegen zwarte piet zijn, ook kinderen hebben die 'anti' zijn. Want volgens mij maakt het kinderen inderdaad niks uit, dus ik heb zo'n vermoeden dat deze ouders hun kinderen ook wat aanpraten.
Mijn gelovende kind (7) vond dit jaar Pietje Puk het leukst, en wilde ook als Pietje Puk naar het sinterklaasfeest op school gaan Pietje Paniek werd hier wel gemist, maar kwam gelukkig op school Tegelijk zie ik hier (bij de kinderen die ik hier ken) dat een degelijk geschminkte piet met een echt mooi pietenpak voor 'echt' doorgaat, een roetveegpiet is bij de meeste kinderen geen 'echte', want 'die ziet er uit als een gewoon iemand die vieze vegen in het gezicht heeft'. Een helemaal, mooi gekleurde kan wel weer. Verder merk ik hier bij (iets oudere?) kinderen toch een voorkeur voor zwart, maar dat kan komen omdat ze dat het meest gewend zijn.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-12-2016 om 22:34

Lieverdje

Vind je het apart dat anti-zwarte Piet-ouders hun kinderen ook aanmoedigen om in Piet en Sint te geloven?

"dus ik heb zo'n vermoeden dat deze ouders hun kinderen ook wat aanpraten."

lieverdje

lieverdje

08-12-2016 om 08:40

dat bedoel ik niet

De mensen in het anti zwarte piet kamp, roepen het hardst dat het de kinderen niets uitmaakt welke kleur piet heeft (wat ik op zich met ze eens ben). Dat wordt in de algemene discussie aangevoerd als argument dat zwarte piet voor de kinderen niet zwart hoeft te blijven.
Daarom vind ik het opvallend dat de anti zwarte pieters kinderen hebben die tegen zwarte piet zijn. Die kinderen hebben dat ook maar van hun ouders overgenomen, denk ik? Dat terwijl de tegenpartij (niet hier op OO, maar in het algemeen) wordt verweten dat ze de kinderen aanpraten dat het belangrijk is dat piet zwart blijft.

jolanda

jolanda

08-12-2016 om 08:51

haaa

Kom maar eens bij ons!
Ik ben inmiddels behoorlijk anti, mijn kinderen zijn harstikke pro.
Ze houden niet zo van verandering! (en hebben inmiddels leeftijd dat mening ouders eerder om af te wijzen is)
Vesper, ik ben wel benieuwd hoe het is gegaan?

Kaaskopje

Kaaskopje

08-12-2016 om 09:16

Aanpraten

Hoezo is het opvallend dat anti-zwarte pieters ook kinderen hebben die dat zijn, dat is toch logisch? Dat legt juist heel goed bloot dat de pro-zwarte pieters geen energie steken in het ombuigen naar een andere kleur, omdat ze dat zélf niet willen. Net als de ouders die hun kind laten geloven dat Piet ook geveegd kan zijn of regenboog, laten de pro's hun kinderen toch geloven dat Piet zwart hoort te zijn? Het gaat helemaal niet om hun kinderen, want die geloven met goede motivatie en goed acteerwerk van de ouders héél snel wat die ouders vertellen. Het gaat ze puur om hun eigen sentimenten. Zij zijn opgegroeid met Zwarte Piet, daar hebben zij warme gevoelens bij en die gunnen ze hun kinderen ook. Dat is op zich begrijpelijk, maar ze staan er niet bij stil, of willen het gewoon bewust niet aannemen, dat hun kinderen vanzelf warme gevoelens ontwikkelen voor Sint met een andere Piet, omdat die andere Piet ook staat voor een gezellige avond/dag en cadeautjes. Ouders en kinderen kunnen van elkaar verschillende warme herinneringen opbouwen.

Als we allemaal zouden willen vasthouden aan waar we mee opgegroeid waren, vanwege onze jeugdherinneringen, dan had centrale verwarming ook geen kans gekregen. Want hoe hebben de pro-zwarte pieters hun (klein)kinderen ooit wijs kunnen maken dat schoentje zetten bij een radiator ook werkte?

lieverdje

lieverdje

08-12-2016 om 09:56

zucht

nee, dat bedoel ik niet. Ik bedoel dat er aan beide kanten sprake is van indoctrinatie (te zwaar woord, maar ik weet even geen ander). De groep die beweert dat het de kinderen niet uitmaakt welke kleur piet heeft, heeft tóch kinderen die het standpunt van hun ouders overneemt. Dat vind ik helemaal niet logisch. Een kind dat een afkeer heeft van bijvoorbeeld pakpapier met zwarte pietjes, heeft dat aangeleerd gekregen.

jolanda

jolanda

08-12-2016 om 10:13

ja kindjes

Kindjes zijn altijd geindoctrineerd, pardon, krijgen alles aangeleerd, hebben geen enkele eigen mening, kunnen zelf nergens over nadenken. Volwassenen hebben hun eigen, diepe gedachten, niks aangeleerd, komt uit hun tenen!

Schurftpiet

Ik was aanvankelijk gematigd anti: een kinderfeest leek het me niet waard een bevolkingsgroep te kwetsen als het verwijst naar een gevoelig verleden.

Nu ik zie waar het op uitdraait, ben ik echt blij dat ik uit de kleine kinderen ben. Het gaat me zelfs een beetje aan 't hart. De halfslachtige houding van de NTS, waardoor je nog steeds zwarte pieten hebt en Pieten met poepvegen en schurftplekken. Horrorpieten met clownsmombakkesen, bovenmeesters die origineel uit de hoek willen komen op het Jeugdjournaalmet landenpieten, gewiekste burgemeesters die Piet misbruiken voor "een stukje stadspromotie" met stroopwafelpieten,zeeuwse babbelaarpieten en Brainportpieten. Bweeeggghh.

En ik ben weer om. Stop met verkwanselen van dierbaar cultuurgoed. Richt die pijlen op een hoger doel. Als linkse kerker draag ik de multiculti samenleving een warm hart toe, en die is niet gebaat bij het onderuithalen van symbolen die wezen onschuldig zijn, ook al roepen aversie vanwege de onderliggende gedachte. Zwarte Piet staat tot racisme als de hoofddoek staat tot vrouwenmishandeling

Er lijkt nu een veldslag gewonnen wat betreft de Pietenkwestie, en dadelijk in maart blijkt in de stembussen de oorlog verloren. Liever Zwarte Piet dan kabinet Bruin 1.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.