Home » Artikelen » De friesland schrapt orthodontie

De Friesland schrapt orthodontie

Door:

Ferdy Cornelissen

Zorgverzekeraar De Friesland schrapt voor 2017 de orthodontie-vergoeding uit zijn 'AV Extra'-pakket. Wat kun je het beste doen?

Zorgverzekeraar De Friesland schrapt voor 2017 de orthodontie-vergoeding uit de populairste aanvullende zorgverzekering (AV Extra). Dat heeft grote gevolgen voor ouders met dat pakket, van wie de kinderen volgend jaar een beugel nodig hebben. Wat kun je het beste doen?

250 euro extra premie voor orthodontie-vergoeding bij De Friesland

De 'AV Extra' kost in 2017, net als in 2016, iets meer dan 20 euro per maand. Alleen zit daar volgend jaar dus geen vergoeding meer bij voor orthodontie.

Om dat bij De Friesland nog wel vergoed te krijgen, heb je het 'AV Optimaal'-pakket nodig. Dat pakket kost per maand bijna het dubbele aan premie; zo'n 250 euro op jaarbasis. Een beugel uit eigen zak betalen is geen aantrekkelijke optie, want dat kost 2.000 à 2.500 euro.

Overzicht zorgverzekeraars met vergoeding orthodontie

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Ben je nu bij De Friesland verzekerd, en wil je daar graag blijven? Dan kun je het duurdere aanvullende pakket 'AV Optimaal' kiezen voor 2017. Maar er zijn ook genoeg alternatieven, want de meeste zorgverzekeraars bieden namelijk een of meer pakketten aan die orthodontie vergoeden.

De vergoeding verschilt per verzekeraar. Zo vergoedt de ene verzekeraar alle orthodontie-kosten die je maakt, terwijl de andere maar 75 of 80% vergoedt, tot een maximum van 500 of 1.000 euro per jaar.

Prijsvergelijker Independer geeft een overzicht van de verzekeraars die orthodontie vergoeden voor kinderen tot 18 jaar. Een vergelijkbaar overzicht is er voor orthodontie vanaf 18 jaar.

Heeft je kind volgend jaar een beugel nodig? Informeer dan alvast bij de orthodontist wat dat gaat kosten, zodat je op basis daarvan kunt beslissen wat voor vergoeding je nodig hebt.

Wachttijd

Bij een aantal zorgverzekeraars krijg je te maken met een wachttijd voor orthodontie. Dat geldt voornamelijk voor verzekerden van 18 jaar en ouder. De wachttijd is meestal een jaar, wat betekent dat je minimaal een jaar bij die zorgverzekeraar moet blijven voordat ze de orthodontie-kosten vergoeden.

Wachttijden per verzekeraar, op basis van leeftijd:

  • voor kinderen tot 18 jaar geldt een wachttijd bij: De Amersfoortse, HEMA, PMA en Menzis;
  • voor verzekerden van 18 jaar en ouder geldt een wachttijd bij: Anderzorg, DSW, De Amersfoortse, inTwente, Menzis, PMA en Stad Holland.

Ferdy Cornelissen

is werkzaam bij Independer. Als consumenten via Independer een financieel product afnemen, ontvangt Independer daarvoor een vergoeding van de bank of verzekeraar.

Meer over

Reacties

Een wachttijd bij De

Een wachttijd bij De Amersfoortse? Dan is dat veranderd in de loop der jaren. Ik ben vroeger van Univé naar De Amersfoortse overgestapt, omdat ik bij Univé een jaar wachttijd zou hebben en bij De Amersfoortse niet.
Ik heb de beslissing van De Friesland op televisie uitgelegd zien worden. Dit moet wel een leegloop betekenen voor ze. In het item (journaal) werd gezegd dat een beugel zo'n 2000 euro kost, maar dan zitten ze echt aan de onderrand. Ik moest voor mijn dochters meer betalen en dat is ook al meer dan 10 jaar geleden. Het is inderdaad een dure grap, ook voor een verzekeraar. Ik vraag mij wel eens af of al die beugels echt nodig zijn. De beslissing van De Friesland lijkt mij een goede aanleiding om dat eens te onderzoeken. Ondertussen zijn de ouders van beugelbekkies er mooi klaar mee als meer verzekeraars gaan vinden dat het uit het pakket moet.

Inderdaad vraag ik me ook af

Inderdaad vraag ik me ook af of beugels wel altijd nodig zijn. Het is volgens mij vooral cosmetisch onder het mom van "het is medisch noodzakelijk". Als het écht medisch noodzakelijk zou zijn, heb je die dure verzekering niet eens nodig, maar het moet wel goed mis zijn met je gebit eer zo'n vergoeding toegekend wordt.

Prachtig hoor, al die rijen rechte tanden, maar ik vind het tegelijkertijd een verlies. Vroeger viel het niet echt op of je gebit niet helemaal recht stond. Het gaf een gezicht iets persoonlijks, iets unieks. Pas als het echt heel opvallend was of als het echt een handicap was, werd er ingegrepen, verder was het gewoon geaccepteerd dat je tanden niet helemaal recht stonden.

Tegenwoordig zijn scheve tanden een teken dat je paps en mams niet genoeg centjes hebben.

Mijn tandarts zegt zelf dat

Mijn tandarts zegt zelf dat ze niet van perfect rechte tanden houdt. Zij heeft dus altijd gezegd dat mijn kinderen best aan een beugel konden maar dat het alleen voor de mooi is niet omdat het slecht zou zijn voor de tanden of het gebit of de kauwfunctie.

Lees verder