Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
lorie

lorie

17-12-2016 om 16:30

wanneer stopt dat groeien eens?

Zoon (17) is afgelopen half jaar weer 4 cm langer geworden. Hij is nu 1.90, echt een lange slungel. Hoelang gaat t groeien nog door bij jongens?


Triva

Triva

21-12-2016 om 11:05

Mijk

verkoop die broeken op martkplaats, goed de maat aangeven en erbij zetten voor welke lengte het is (en dus voor smalle heren).

Triva

Triva

21-12-2016 om 11:05

oja

en die schaatsen ben je ook zo kwijt op mp (niet wachten tot na de winter).

Yura

Yura

21-12-2016 om 11:10

Marjolein

Bedankt voor je link, die site kende ik niet. Ze hebben zelfs lengtemaat 40. Ik heb wel eens gedacht dat ik met zoon misschien naar een winkel voor lange mensen moest, maar daar vond ik hem met 1.92 niet onder vallen. Maar ook voor onhandige combinatie van breedte en lengte blijkbaar handig.

En Mijk, ja in de groei was het inderdaad lastig, hier zijn ook wat splinternieuwe broeken weg gegeven in lengtes 32 en 34. Vond ik zonde om weg te doen, dus gewoon even op het voetbalveld gekeken welke jongen hetzelfde postuur had als mijn zoon, alleen iets korter en die moeder aan gesproken of ik haar blij kon maken met een paar splinternieuwe broeken. Was ze heel blij mee.

Triva

Triva

21-12-2016 om 12:25

precies

Ze zitten in de groei en die groei gaat harder dan toen ze zes waren (en nog wel eens op de knieën zaten) dat is heel normaal.

meiden

ginny/morgaine, meiden stoppen ongeveer een jaar na hun eerste menstruatie met groeien. Jongste heeft die 1/2 jaar geleden gehad en is nog flink aan het groeien nu.

Was het alleen maar de broeken....

Vanwege de lengte, moesten we over gaan op een lengte-bed, andere fiets en een in hoogte verstelbare burostoel. Het leidde zelfs tot een andere auto met meer beenruimte. Lange benen zijn ook wel eens lastig met vliegen: plekje bij nooduitgang zoeken.
Of in de schoolbanken. Als ze dan wat onderuit zitten, denkt een leraar gauw dat een leerling niet geïnteresseerd is.. Ik merk ook dat huiswerk vaker zittend op bed gemaakt wordt. Pc op schoot, rug tegen muur en de benen gestrekt,
Gelukkig was met de aanschaf van de bank al rekening gehouden met het feit dat we lang zijn.

Voordelen zijn de situaties waarin hij snel kan zien waar in de tram ruimte is of waar iemand staat, best handig voor een leraar of een ouder. Of als een schaal op de bovenste plank in het keukenkastje staat. Hier hoor ik dat ook docenten gebruik maken van lengte van de lange leerlingen wanneer iets opgehangen moet worden. Ze worden ook vaker voor wat ouder aangezien dan hun leeftijdsgenoten omdat ze relatief rustiger zijn, ( in een groep vaak minder beweeglijk). Een lang persoon heeft ook meer overzicht en ziet al lopend of op de fiets, eerder een verkeersopstopping aan komen dan een andere weggebruiker. Ze kunnen sneller anticiperen in het verkeer.

Lange zoon 1,95 gaat paar keer per jaar met zus shoppen bij de winkel de Sting. De Sting is vooral gericht op de smaak van jongeren. Een broek moet ook leuk zijn. Door de grote collectie skinny broeken, is dit een geliefde winkel bij jongeren. Met enkelhoge schoenen valt een iets te korte broekspijp niet zo op. Want tja, soms krimpt een broek in de was een beetje.grr.
Online is praktisch als je weet wat je nodig hebt. Maar passen in de winkel maakt dat je modellen probeert, waarvan je niet verwacht had dat ze ook lekker zaten.

mijk

mijk

23-12-2016 om 09:51

Ja die smaak

is ook nog een dingetje! Zoon houdt niet van mainstream en heeft een enorme hekel aan skinny! Zijn vader scoort trouwens voor overhemden en dergelijke wel vaak goed bij Sting vanwege combinatie slank en niet al te breed en erg lange armen!

Broeken gaan we inderdaad maar weggeven en de schaatsen moeten vlot op marktplaats..... en dan kijken of ik hem naar de winkel krijg...

Mijk

Taruh

Taruh

23-12-2016 om 10:20

of je koopt die 32/36 en gaat vervolgens naar de kleermaker en laat 'm aanpassen. Dan zitten ze wel goed.

Doe ik ook altijd. Heupen maat 40/42 en taille 34/36. Ik ga met broek met label er nog aan door naar de kleermaker en heb daarna jaren plezier van mijn goedpassende broek.

Kost ongeveer € 7.50 per broek, maar is wel de moeite waard.

ja idd ongeinteresseerd

dat werd onze zoon ook genoemd op school, waar ik met mn 1.75 maar erg lange benen al moeite had met de stoel, zit zoon met 195 en ook in verhouding lange benen dus helemaal klem.
Auto was al groter want man is ook erg lang. Een nieuw bed pasgeleden ook maar 220 gemaakt,gelukkig kan man dat en matras viel mee qua prijs.
Maar broeken bij de Sting, passen die? Bij zoon een paar keer geprobeerd met passen. Maar die hangen op zn enkels en als ie zit is dat echt geen gezicht, tot aan zn kuiten bloot.

De truien heeft hij vaak van Jack and Jones, die hebben ook langere mouwen en van de New Yorker. Daar hebben ze nu een merk Smog sinds een jaar denk ik wat smaller en langer is. Zoon wil graag gewone nette truien,bloezen,shirt of trui met leuke opdruk mag best maar hij wil geen skaterslook etc zeg maar. Die heb je daar nml ook.

lorie

lorie

23-12-2016 om 10:49

ook

Wij hebben ook een bank voor lange mensen. Man en jongste dochter zijn wat korter maar die vinden het wel ok.Een tante, die altijd wat te klagen heeft overigens, met altijd klagen dat ze niet bij de grond komt maar die laten we zeure.n Aan het bed heb ik nog niet gedacht. Fiets past nog, geloof ik. Dat zal ik eens navragen bij zoon. En ja, hij houdt ook niet van skinny. Want ik ken ook wel lange jongens die dan een skinny dameslengtemaat nemen omdat die beter past. Maar zoon wil dat niet. Hij wil gewoon in de winkel naar het rek lopen en een broek uit het rek kunnen pakken, passen, wel of niet kiezen en dan niet de hoofdprijs betalen. Helaas.

lorie

lorie

23-12-2016 om 10:51

op de enkels

Ik heb net als zoon ook een hekel aan te korte broeken. Dus je zult mij daar niet meee zien lopen. Die (te korte) broeken zitten ook niet goed op knieen en kuiten en in de winter komt er een tochtrandje vrij. En ik kan enorm balen als ik een hippe broek heb die lang genoeg is en dan toch nog in de was korter wordt.

Tihama

Tihama

26-12-2016 om 15:04

Meisjes

Mijn dochter is na haar eerste menstruatie nog 4 jaar doorgegroeid en in totaal nog 17 cm langer geworden. Ze zit daarmee op de +1 SD-lijn van de curve, zoals haar hele leven al.

Ze is geen uitzondering, want uit deze curve blijkt dat meisjes echt een stuk langer doorgroeien dan tot 1 jaar na de menstruatie: http://www.encymed.com/ency_nl/g/groeicurve.htm
Als je uitgaat van een gemiddelde eerste menstruatie met 12 jaar, dan zie je dat er nog jaren doorgegroeid wordt.

Triva

Triva

26-12-2016 om 15:34

tihama

De menarche vindt meestal 2-2,5 jaar na de thelarche, tussen 9 en 16 jaar. In Nederland is de eerste menstruatie gemiddeld op 13,37 jarige leeftijd.'[4] Van Houten ME, Lammes FB. (2005), Praktische gynaecologie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum

Triva

Triva

26-12-2016 om 15:35

ik kom dus uit op

6-7 cm.

Ingetrokken schouders

Lange magere jongens willen gauw wat gebogen gaan lopen zodat ze niet zo boven hun klasgenoten uit stijgen. Zo slecht voor hun ruggegraad. Ze hebben het soms best moeilijk, oa door de aannames wat betreft hun zithouding. Maar de lange magere jongens lopen ook een hoger risico op een klaplong, zie link. Zo belandde buurjongen in een ziekenhuis en moest hij een operatie ondergaan.

http://www.zowerkthetlichaam.nl/1893/klaplong-oorzaken-symptomen-en-behandeling/
----

Mijn zoon is niet mager maar groeide wel hard, wat hem weer veel gewrichtspijn bezorgde en hem erg moe maakte.Groeien trekt alle energie uit je lijf. Als een puber na schooltijd op bed slaapt ipv huiswerk maakt, zie dat dan als een aanwijzing van een op komst zijnde groeisprong.

----
Het is belangrijk dat de jongens gewezen worden op de voordelen zodat ze niet gebogen gaan lopen.
Zoon loopt graag op hush puppies, lekker hoge enkel en past bij iedere broek.

Giovanni

Giovanni

16-02-2019 om 21:30

Verwachte eindlengte 1,80 m is onzeker. Iemand tips?

Ik ben 18 jaar. Ik ben van 30//12/2000. Ik ben 1,73m. De dokter zei dat ik 1,80m zou worden. Maar ik geloof er niet in. Kan je opeens kleine groeispurt krijgen na 18 jaar. Ook al ben ik een later gekomen in puberteit.
Het zou fijn zijn om een antwoord te krijgen.

Triva

Triva

16-02-2019 om 22:58

Giovanni

https://www.tno.nl/media/4754/njcx1.pdf gemiddeld worden jongens van jouw lengte en leeftijd nog 2 cm langer. Na 18 komen er geen groeispurten meer.

Mijntje

Mijntje

17-02-2019 om 09:10

zowel

ik als mijn man zijn na ons 18e nog een paar cm gegroeid. Dus het kan nog wel een paar cm.

Triva

Triva

17-02-2019 om 10:06

Mijntje

Ja gemiddeld groei je met deze lengte en leeftijd nog 2 cm. Dat noem je geen groeispurt. Ik denk dat de kans heeeeel klein is dat er nog 7 cm bij komt. Dat kan alleen als echt aangetoond is door botfoto's dat er een hele late start van de groei is of een andere reden die verklaarbaar is.

Yanea

Yanea

17-02-2019 om 10:50

Maar

Welk antwoord verwacht je dan Giovanni? Wat maakt het uit of wij roepen dat er nog makkelijk 10 cm bijkomt (of juist niet)? Gewoon afwachten is de enige optie.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

17-02-2019 om 12:07

Huh?

Zijn er echt meisjes die na hun 18e nog 2 cm groeien? Ik ken ze niet.

Triva

Triva

17-02-2019 om 13:32

Phryne

Gemiddeld groeien zij nog 0,5-1 cm (en jongens 1 2): https://www.tno.nl/media/4759/nmcx1.pdf (hoe korter ze zijn met 18 hoe meer kans is er op nog een cm, zeker bij meisjes)

rode krullenbol

rode krullenbol

17-02-2019 om 13:41

Je hebt groeien ...

En je hebt groeien. Ik ben *vooral* na mijn achttiende levensjaar nog enorm gegroeid! Zodoende oogde ik op een gegeven moment minstens 2 cm. langer dan voorheen!

Phryne Fisher

Phryne Fisher

17-02-2019 om 13:45

Bijzonder

Mijn oudste is al jaren 1,57 m (nu 19). 0 cm erbij dus. Zelf ben ik na mijn 13e nog 6 cm gegroeid, maar dat was wel voor mijn 18e.

Mijntje

Mijntje

17-02-2019 om 13:54

Het kan dus best. Dat kan je idd geen groeispurt noemen, maar er is hoop op nog wat cm erbij..
Het is ook iets wat erfelijk is, zodoende werd gezegd dat mijn zoon wellicht ook nog een paar cm groter wordt na z'n 18e. Mijn man was ook opeens twee of drie cm groter dan hij dacht.
Ik denk dat het in je voordeel werkt dat je laat in de puberteit kwam, Giovanni. Maar op zich is 1.73 ook best mooi (in mijn familie dan)

Ik zou zorgen voor voldoende slaap en gezonde voeding (kan nooit kwaad)

Phryne Fisher

Phryne Fisher

17-02-2019 om 14:09

Leuk

Jongste is nu 1,68 m en haar curve die ze al vanaf het begin heeft komt uit op 1,73 m. Ik zie dat niet gebeuren maar 1,70 m zou dus best nog wel eens in het vat kunnen zitten

Triva

Triva

17-02-2019 om 14:15

Phryne

Er is ook een gemiddeld aantal maanden dat je nog groeit na je eerste menstruatie. Die was bij mij met 15 jaar en 1 mnd, ik ben dus ook veel langer dan de gemiddelde vrouw. Mijn vriendinnen die toen allemaal al hun eerste menstruatie hadden gehad zijn allemaal veel korter gebleven.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

17-02-2019 om 14:16

Triva

Ze was niet heel jong toen dat gebeurde. 12,5 volgens mij, twee jaar later dan de andere vrouwen in de familie (die dus allemaal veel kleiner zijn).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.