Relaties Relaties

Relaties

Een schoondochter5

Een schoondochter5

31-12-2016 om 09:43

Aandacht trekken of niet? Schoonmoeder doet raar


Mari39

Mari39

31-12-2016 om 15:26

Hoe weet je

Dat ze zo naar anderen niet doet? Daar ben je toch niet altijd bij?
Wat vind je man ervan? Zirg hij het ook als iets wat ze altijd naar jou heeft gedaan (waarom vraag ik me dan af) of iets wat opvallend anders is dan anders?

Mijn svhoonmoeder heeft in de loop der jaren 3 tias gehad en zij zou dit ook kunnen doen. Zeker na de laatste tia werd haar gedrag echt erger, wat genanter, wat decorumverlies zoals wij dat dan noemen. Raar gedrag, genante dingen zeggen.

Mijn moeder zou dat van die taart en blouse ook kunnen doen, gewoon omdat ze zich niet zo goed weet te gedragen.

Dus nee ik vind dit geen aandachttrekkerij, ik vind het eerder zorgelijk. Ik snap ook niet zo wat het aandacht trekken in dit gedrag is en waarom dit persoonlijk naar jou is gericht.

mijk

mijk

31-12-2016 om 15:51

Alzheimer

Was ook mijn eerste gedachte en hoe weet je nu dat het niet gebeurt als je er niet bent. Overigens als jullie niet met elkaar op kunnen schieten is de kans dat het bij jou eerder gebeurt wel verklaarbaar. Stress verhoogt de problemen aanzienlijk. Het niet herkennen van voorwerpen of het verkeerd uitvoeren van geautomatiseerde handelingen zijn echt klassieke rode vlaggen. Dat je het niet eens wil overwegen vind ik wel naar over komen. Is het zo fijn om boos op haar te zijn? En hoe oud is niet oud? Want ook jong dement kan helaas echt!

Mijk

Weg vegen

Je kunt een mogeljke uitleg aangaande haar gedrag weg vegen. Je kunt het op de persoonlijke tour gooien. In dat geval kan je alle kanten op. Misschien is je man haar enige zoon of vindt ze jou te ambiteus of te simpel, tig redenen die haar houding naar jou toe kunnen verklaren.
Als je het echt wilt weten, zul je met je man moeten praten. Hij kent haar beter dan een ander.

clowntje

clowntje

31-12-2016 om 16:32

zoons

Mijn moeder heeft naar haar zoons toe de schijn het langst op weten te houden. Die hielden het op 'wat vergeetachtig', terwijl wij als dochters zagen dat ze al veel verder was.

schijn

Je suggereerd een beetje dat ze zulk gedrag vertoont omdat taart en blouse van jou komen. Als de verhouding tussen jullie er een is van voortdurende irritatie zou dat kunnen. Wat niet wegneemt dat zo'n reacties wel erg over the top is en dat ze misschien de schijn niet langer kan ophouden.

Astrid

Astrid

31-12-2016 om 17:34

Bieb

Dat gaat m niet worden, schoonzoon 1 is in the house. Ze zijn 24+ dus hebben het aardig uitgevogeld. Maar het had gekund en dan had ik m'n hart vastgehouden

Triva

Triva

31-12-2016 om 18:13

Astrid

Ja jij hebt geen schoondochters maar ik heb geen schoonzonen die slechte schoonmoedergrappen maken

Dochter

Dochter

01-01-2017 om 22:11

even

Ik heb nog even nagedacht. Denk je nou echt dat je zo belangrijk bent voor haar om te pesten dat ze zich publiekelijk voor schut zet om jou een hak te zetten? Terwijl ze dat niet eerder nog nooit gedaan heeft? Trek je dit niet persoonlijk aan want ik denk dat het helemaal niet persoonlijk tegen jou gericht is.
Ik denk echt eerder aan iets medisch, beginnend dementerend, herseninfarct, bloedtoevoer. Praat er maar eens over met man en eventuele schoonvader wat hun bevindingen zijn en wat zij er van denken.
Maar ik denk als anderen dat je hier allemaal niet in geinteresseerd bent, je wilt alleen kwijt dat je schoonmoeder een trut is die jou pest. Maar zeg dat dan.

Een schoondochter5

Een schoondochter5

03-01-2017 om 08:33

Dochter

Nee, niet publiekelijk. Daar zorgt ze wel voor.

Mari39

Mari39

03-01-2017 om 08:46

Jeetje

Wat een akelige reactie over je schoonmoeder. Is het echt zo'n vervelend mens?
Waarom ben je zo stellig in dat het niet iets medisch kan zijn? Is je schoonmoeder daarop onderzocht dan?

Wat ik mis...

Hoi,

In jouw verhaal en in de meeste reacties zie ik allerlei aannames/invullingen voorbij komen. Dan blijft het zweven, wil je oprecht weten wat er is? Dan heb je 1 keuze en dat is gewoon met haar praten, vanuit verbinding.

Waarom is dat zo belangrijk? Als ik jouw verhaal lees, speelt er op de achtergrond ook iets van jouzelf mee. Een emotie, een pijn wat je projecteert op je schoonmoeder omdat zij dit op de een of andere manier bij jou triggert met haar gedrag.
Geen verwijt, dit doen we allemaal. Het is niet erg, maar wees er bewust van dat zij onbedoeld iets bij jou losmaakt, wat eigenlijk niet met haar te maken heeft maar met iets uit jouw verleden. Als je deze mogelijkheid wilt aanvaarden, dan kun je het gesprek met haar aangaan vanuit een meer open houding. En wie weet heeft ze moeite met jou (trigger jij iets bij haar uit haar verleden), dan wordt het in ieder geval bespreekbaar.

Je kunt beginnen door een gesprek aan te gaan en 1 op 1 aan haar te vertellen wat je ziet gebeuren (concreet en feitelijk het gedrag benoemen vanuit de ik-vorm (feiten geen meningen) en benoem vervolgens wat het met je doet (zonder oordeel over goed en fout, alleen jouw gevoel). Voel je je niet serieus genomen of niet gewenst of.....

Vervolgens kun je haar om een reactie vragen. Een gesloten vraag of ze begrijpt dat het voor jou niet prettig is of een open vraag (krijg je zeer waarschijnlijk meer informatie), zoals 'Wat is hier de oorzaak van of hoe komt het of waar komt dit vandaan?

Als je het gesprek ingaat met liefde voor je schoonmoeder (m.a.w. je eigen invullingen en emoties even parkeert) dan zou je nog versteld kunnen staan over het effect wat dit gesprek kan gaan hebben.

Ik wens je veel kracht en wijsheid. Laat je nog even weten of je deze uitdaging bent aangegaan en wat het effect is geweest? Dat kan anderen ook weer helpen.

Lieve groet,
Believe

Daar zorgt ze wel voor..

Okee, even aangenomen dat je schoonmoeder niets mankeert en jou op geraffineerde wijze wilt laten weten hoe ze over jou denkt en als je het haar zou vragen zou ze je verbaast aankijken hoe je jezelf iets meent in te beelden wat niet waar is.
Tja, die geraffineerde mensen bestaan, dat kan ik niet ontkennen. Maar aan jou de uitdaging hoe je dergelijke voorvallen kan omzeilen. Dit draadje heeft toch niet alleen als doel om te klagen. Je wilt toch eigenlijk iets lezen wat jou kan helpen gemakkelijker met haar houding om te leren gaan.

Geval blouse: als ze iets verkeerds doet, vraag je of ze blij is met de blouse anders is omruilen geen probleem.
Laat niet voelen dat haar gedrag jou raakt, laat het luchtig. Je hebt je best gedaan voor een kado en als ze het niet kan waarderen, geen punt. Je hebt je ' taak' volbracht.
Geval taart: als ze de taart ongelukkig aansnijdt, kan je voorstellen de taart voor haar aan te snijden of te vragen of ze de taart wel lust.
Ook hier geldt: jij hebt je aan de afspraak/taak gehouden. Door het te vragen, toon je belangstelling maar dat kan ook zonder te laten merken dat je gekwetst ben. Haar reactie is haar probleem. Maak het niet de jouwe.

Pandora

Pandora

03-01-2017 om 15:20

Ze moet naar de dokter!!

Ik zou als de wiedeweerga met de familie om de tafel en dan samen naar de huisarts stappen. Dementie komt bij vlagen, vlagen die steeds erger worden. Ik vind het schokkende en helaas herkenbare voorbeelden, juist met die bloes. Daarmee zet ze zichzelf "voor schut" dat doe je niet om je schoondochter te raken, dat doe je als je niet anders kunt. Ik vind het echt raar dat je denkt dat dit om jou draait.

verhuiswagen

verhuiswagen

03-01-2017 om 15:51

herken t bij vrienden

Lang geleden was er bij vrienden ook een vreemde situatie met een (schoon)moeder die zich heel vreemd gedroeg. Opeens alle deuren op slot als ze kwam oppassen op he kleinkind, en dan niet meer weten hoe de deur open moest. Openlijk schoondochter beledigen, lelijke dingen zeggen. Ook de huwelijks aankondiging werd heel negatief ontvangen. Overal waar schoonmoeder kwam werd lelijk gedaan over het voorgenomen huwelijk. Nooit is er een felicitatie gekomen, nooit....Bij de huwelijks voorbereidingen en op de dag zelf heeft schoonmoeder alle aandacht naar zich toe getrokken en overal moeilijk over gedaan. Binnen een half jaar was schoonmoeder niet meer wie ze was. Ze was alles ' kwijt' en herkende niemand meer. Vanaf toen werd ze heel lief zacht en mild. Knuffelde iedereen, want ze herkende wel een gezicht, maar wie t nu was? Nog een half jaar later is ze al overleden. Als ik nog denk aan t verdriet wat mijn vrienden, het jonge bruidspaa toen, had over hoe hun bruiloft in een schaduw kwam te staan. Diep triest.
Praat erover met je man, zeg dat je schoonmoeder vreemd gedrag vertoont en niet zichzelf is. Een onderzoek bij een arts kan je bijv. plaats laten vinden onder de noemer ' algemene check up'. Zo is het ook bij die schoonmoeder boven water gekomen.

Aanvullend

En als je het gesprek aangaat, dan kom je er zeer waarschijnlijk ook achter als er iets anders aan de hand is.

Kortom, stoppen met raden en gewoon het gesprek aangaan. Op basis daarvan kun je eventuele vervolgstappen in gang zetten.

Lieve groet,
Believe

Een schoondochter5

Een schoondochter5

06-01-2017 om 19:51

Huisarts

Schoonmoeder is bij de huisarts langsgeweest. Conclusie: er is niets aan de hand met haar om verder onderzoek te rechtvaardigen. Beginnende dementie uitgesloten! Wel is aangeraden eens met een psycholoog te gaan praten over haar onvrede. Schoonmoeder weigert want zij mankeert immers niets! Schoonmoeder is nu helemaal onuitstaanbaar geworden en vindt dat wij haar eringeluisd hebben.
Wij blijven nu uit haar buurt ze zoekt het maar uit!!

Astrid

Astrid

06-01-2017 om 20:25

En dat is haar goed recht.

Zou ik ook doen als er zo over mij werd gepiest.

Lente

Lente

06-01-2017 om 20:27

Goed dat de huisarts bezocht is

Verstandig dat jullie dat geregeld hebben.

Een schoondochter

Een schoondochter

06-01-2017 om 21:06

Lente

Nou, schoonvader heeft haar weten over te halen om toch eens naar de huisarts te gaan. Maar goed, in haar ogen heeft de hele familie het nu gedaan....ze is volgens haar zussen en zwagers altijd al zo geweest en heeft ze altijd zulk vreemd gedrag vertoond dus het verbaasd hun niets eigenlijk dat ze zo reageeert.

Een scjoondochter

Een scjoondochter

06-01-2017 om 21:10

Bellen

Nu belt ze ons en anderen steeds op om direct de telefoonverbinding weer te verbreken. Of ze belt om vervolgens steeds te roepen "hallo, wie is daar" om vervolgens weer de verbinding te verbreken. Net heb ik de telefoonverbinding zelf verbroken. Dus opgenomen en de telefoon direct weer uitgedrukt.
Schoonvader zei al via whatsapp dat ze aan het treiteren is nu....

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

06-01-2017 om 21:35

Okeee

Je hebt een bijzondere schoonmoeder.
Wat vindt je man ervan?

knor

knor

06-01-2017 om 22:01

ha,ha Ginny

Je hebt een bijzondere schoonmoeder, ha ha. Soms lees je hier op OO toch wel best bizarre dingen. Deze schoonmoeder die nu iedereen opbelt om te treiteren, 't is toch wat. Ze heeft dan wel geen (beginnende) dementie, als ze dit soort dingen doet is er wel wat aan de hand. Adem in, adem uit, laat het van je afglijden, probeer mededogen te hebben, en weet dat je jezelf er alleen maar mee hebt (en echt alleen jezelf) als je dit gedrag persoonlijk opvat.

knor

knor

06-01-2017 om 22:03

en inderdaad

Je man kent zijn moeder al z'n hele leven. Hoe staat hij er in?

Astrid

Astrid

06-01-2017 om 23:28

Hoe staat hij er in..

Hopelijk heeft ie iets meer % van z'n vader? Dat hoop ik dan maar voor ts.;-s

Mijntje

Mijntje

07-01-2017 om 10:18

spelletje

Heel vreemd dit. Maar is het niet net als bij kinderen: negeren dit gedrag? Dus niet opnemen die telefoon, niet lachen etc. Overigens lijkt het me wel sneu voor je schoonvader.
Wat voor onderzoek is er gedaan dat er geconcludeerd werd dat er niets aan de hand was? Alleen een gesprekje met de huisarts? Wel een doortastend type? (zijn ze lang niet allemaal)

dochter

dochter

07-01-2017 om 11:14

bellen

Ik zou de politie bellen dat je gestalkt en gepest wordt via de telefoon als je niet hun nummer kunt blokkeren. Of dat je schoonvader de stekker van de telefoon eruit trekt of de telefoon afpakt als hij jullie er al via de app van op de hoogte stelt. Of weer de huisarts belt want nu lijkt me een hele duidelijke aanwijzing voor verder onderzoek en je hebt bewijs zat: een lijst van al die telefoontjes.
Wel knap dat de huisarts dat allemaal zo snel doorziet wat het niet is. En raar ook eigenlijk dat als ze altijd al zo is geweest volgens haar zussen dat nu pas haar gedrag opvalt bij jou en je man.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

07-01-2017 om 12:05

Ja dat is inderdaad knap

Meestal vraagt het al dan niet vaststellen van beginnende dementie wel wat meer onderzoek dan een gesprekje met de dokter. En meestal is dat ook niet in een week gepiept.

Precies

Net als dochter en Ginny verbaas ik mij over de snelheid en stelligheid van de diagnose van de huisarts. Niks aan de hand, dementie uitgesloten. Misschien hoort schoondochter graag wat ze wil horen of heeft de schoonfamilie een heel bijzondere huisarts.

skik

Marie

Marie

07-01-2017 om 13:16

of ze is niet geweest?

Of ze is helemaal niet naar de huisarts geweest?

Vraag anders aan schoonmoeder of ze ook testjes heeft moeten doen bij huisarts.
Bijvoorbeeld het uit het hoofd tekenen van een analoge klok.

Barbara

Barbara

07-01-2017 om 13:22

lullig tegen schoondochters

Het valt met op dat je hier op het forum eigenlijk niet over je schoonmoeder 'mag' klagen, want je wordt meteen als verschrikkelijke schoondochter weggezet. Maar ik zou me toch ook wel ergeren en verbazen als mijn schoonmoeder zo deed. Erg als dit door een ziekte komt zoals bijvoorbeeld Alzheimer, maar nog erger als ze dit blijkbaar expres doet om een of andere vervelende reden.
Zelf zou ik het voornamelijk via mijn man spelen, hij ziet toch ook hoe zijn moeder doet? Wat vindt hij daar dan van en kan hij niet eens met zijn ouders gaan praten? Zelf zou ik een afstand inbouwen, minder gaan, geen verwachtingen meer hebben, en al zeker dus geen taart meer maken de volgende keer.... daar zou ik geen zin in hebben.
Gelukkig ben ik gezegend met lieve schoonouders, alhoewel mijn eigen moeder soms nog wel eens lastig kan doen naar haar schoondochters (ik kan meer van haar hebben) maar ze heeft ook haar eigenaardigheden en kan me best voorstellen dat mijn schoonzussen zich wel eens aan haar irriteren.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.