Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Evelien

Evelien

16-01-2017 om 07:59

Werkster kan paar weken niet komen - wat nu?


Pirata

Pirata

16-01-2017 om 14:55

kinderen

Laat de kinderen hun eigen kamer doen. Toen ik geen werkster meer had heb ik dat ook ingesteld. Tegen een kleine betaling.

Li

Li

16-01-2017 om 15:01

eigen kamer

Dat doet me denken aan mijn dochter. Die moest voor een taalles in de klas de vraag beantwoorden wie haar kamer schoonhield. De meesten antwoordden: ik, de anderen: mijn moeder. Toen zij zei: de schoonmaakster, viel de hele klas over haar heen. Thuis vroeg ze: mam, is het niet normaal om een schoonmaakster te hebben? Het heeft lang geduurd voor het arm kind weer iets durfde te zeggen in de klas.

Overigens wel grappig dat "de schoonmaakster" als enorm decadent werd gezien door die kinderen, alsof we hier gouden kranen hebben en een luxeleventje leiden, terwijl "me moeder" als heel normaal werd beschouwd. Terwijl ik dat net als net zo decadent zie! Vanuit het kind gezien dan.

Evelien

Evelien

16-01-2017 om 15:05

oplossing

@Thea, mijn man wil gewoon dat er een tijdelijke hulp komt.
Ik ben net in mijn pauze wat gaan bellen en mogelijk is die toch te krijgen op zo korte termijn. Nog niet zeker, maar wel zeker een kans. Wel hoog tarief, maar als dat lukt is dat in elk geval een oplossing.

@Ingrid/Pirata, ik had ook aan de kinderen gedacht (betaald), maar ik heb er moeite mee om hen betaald te laten meehelpen in zo'n situatie. Ik zou het zo graag gewoon met het gezin oplossen en de taken verdelen, dan is het voor niemand echt super veel werk (een tijdelijke hulp zou ik dan 3 uur laten komen, maar we kunnen zelfs met minder tijd af denk ik). Ik vind het zo erg dat ik de kinderen zou moeten betalen om zoiets te doen, wil graag dat ze indien eens nodig gewoon meehelpen. Maar ja, als mijn man niets wil doen, dan krijg ik hen ook niet gratis in beweging voor dat soort dingen, vrees ik.
En hoewel de kinderen het vast niet voor 4 of 5 euro per uur willen doen, misschien wel voor 6 of 7 per uur en dan is het weer goedkoper dan zo'n tijdelijke hulp . Misschien wel iets minder goed .

Evelien

Evelien

16-01-2017 om 15:07

Haha

Ja, grappig.
Misschien moeten zij ook eens rondvragen, hoeveel er zelf hun kamer moeten schoonhouden. Ik hoor dan vast niet het echte resultaat .

Jaina

Jaina

16-01-2017 om 15:08

Kinderen ook

Ik zou verwachten dat mijn kinderen ook een deel doen. Natuurlijk staan ze daar niet om te springen maar ze kunnen in elk geval wel wat doen.
Mijn grootste probleem zou in jouw geval zijn een man die weigert om iets te doen. daar zou ik het meest mee zitten. Wie moet het dan doen volgens hem? Jij?

Overigens hebben wij ook een schoonmaker en zij doet ook deels de was en de strijk. Heel fijn. De kamers van de kinderen maakt ze dan weer niet met regelmaat schoon. Dan moeten ze namelijk zelf bijhouden. Ongeveer 4x per jaar maakt ze ook de kamers van de kinderen goed schoon schoon. Maar ik verwacht van de kinderen dat ze zelf elke week opruimen en stofzuigen.

Als de werkster niet kan komen dan delegeer ik een deel van de was naar de kinderen (de strijk laten we maar zitten) en verder wat stofzuigen. Met huisdieren moet dat toch een paar keer per week gebeuren.

Normaliter als de werkster wel komt dan stofzuigen we ook tussendoor nog wel een of twee keer.

Zij maakt alles echt grondig schoon en wij houden het dan een beetje bij.

Maar ik zou in dit geval meer zitten met een man die uit principe weigert een bijdrage te leveren dan met mokkende kinderen die er geen zin in hebben. Dat laatste verwacht ik, dat eerste zou ik wel heel vervelend vinden.

Jaina

Jaina

16-01-2017 om 15:11

Dat mijn man zou weigeren is voor mij geen reden dat de kinderen dan ook maar niks mogen doen. Ik zou de kinderen gewoon een paar taken geven om te doen.
Of misschien op zaterdagmorgen met z'n allen even een paar uur schoonmaken en dan van het uitgespaarde geld naar de bioscoop gan of uit eten.

Miep Kraak

Miep Kraak

16-01-2017 om 15:16

Wil niet?

Dan regelt hij zelf de vervanging maar. Dienstweigeraars heb je niets aan als in een team de zeilen even bijgezet moeten worden.

Egel

Egel

16-01-2017 om 15:20

jee, die man

...ik snap best dat je man geen zin heeft hoor (wie niet), maar het klinkt wel ouderwets bij jullie. Het nieuwe ouderwets dan: wel allebei werken (fulltime en min of meer fulltime) maar zowel man als vrouw vinden of voelen eigenlijk dat huis en haard (en misschien ook de kinderen wel) haar verantwoordelijkheid zijn.

Alleen al dat je schrijft/aan ons vraagt: 'zelf' de belangrijkste dingen doen
en: de belangrijkste dingen verdelen onder gezin (incl. man en puberkinderen)?

Kortom, ook jij ziet het als alleen iets van jou. Iets wat je 'zelf' zou kunnen doen, of iets dat jij al dan niet zou mogen verdelen.
Jij bent ook op je werk in jouw pauze gaan bellen voor vervanging; hij heeft op zijn werk vast toch ook wel pauze? Is hij echt zo kinderachtig dat hij dat iets voor vrouwen vindt?

Als ik jou was zou ik alles vies laten worden. Als de poepstrepen in de wc vers zijn en je man er net vandaan komt, kun je natuurlijk wel bij hem gaan klagen dat je niet op zo'n vieze wc wil zitten.

Succes,
groeten
Egel

Pirata

Pirata

16-01-2017 om 15:39

de kinderen

De mijne verdienen graag 2,50 extra door als een (slappe) wervelwind door hun kamer te razen.
Maar als jij nog herstellende bent en je man wil niks doen, dan is een vervanger voor de werkster wel lekker inderdaad. Nu je dat hebt gezegd snap ik het prrobleem ook beter.

Li

Li

16-01-2017 om 15:55

proest

een slappe wervelwind, mooi beeld...

Christel

Christel

16-01-2017 om 15:56

Evelien

#29: ramen lappen en bedden verschonen wilde ik maar even overslaan.

Ramen overslaan lijkt me prima, maar de bedden een paar weken niet verschonen?

Aagje Helderder

Aagje Helderder

16-01-2017 om 15:58

Nou ik snap het probleem ook helemaal hoor

Man en ik werken allebei veel en een groot deel van ons huishouden draait op ingehuurde hulp. Voor degenen die zich nu zorgen gaan maken: we doen ook nog genoeg zelf Maar zonder gekheid, ik zie hulp dus niet zozeer als een luxe (al snap ik dat dat het wel is in de ogen van mensen met minder financiële mogelijkheden) maar als een voorwaarde om de combinatie gezin en werk vol te houden.

Toen onze hulp laatst langdurig uitviel, ging dat de eerste paar weken redelijk maar daarna kwam er toch een achterstand. Niet in de laatste plaats omdat we zelf ook niet zitten te wachten om een volledig poetsschema op te pakken. Als we dat wel zouden willen deden we alles wel in onze vrije tijd. Maar op die ene dag dat ik een aantal uur alleen thuis ben heb ik echt niet altijd zin/energie voor de gehele schoonmaak. En dan wordt de afwezigheid van de hulp voor iemand als ik, die ook niet houdt van leven in troep en vuil, al gauw een stressfractor op zich.

Dus ik snap volkomen je wens om te kijken of je een vervanger kunt vinden. Daarvoor hoef je voor mij niet eens ziek of herstellend te zijn.

Aagje

Li

Li

16-01-2017 om 15:59

Overigens

is hier de reden voor de komst van een schoonmaakster precies dat: dienstweigering van de man. Prima, maar ik ga dat niet allemaal alleen zitten doen naast mijn werk. Zo kon ik iemand aan een baantje helpen die later een vriendin werd. We bedanken elkaar steeds uitgebreid, ik weet niet wie dankbaarder is. Goed voor de economie dus .

Evelien

Evelien

16-01-2017 om 15:59

Egel

"Het nieuwe ouderwets dan: wel allebei werken (fulltime en min of meer fulltime) maar zowel man als vrouw vinden of voelen eigenlijk dat huis en haard (en misschien ook de kinderen wel) haar verantwoordelijkheid zijn."

Nee, hoor, ik vind het juist, net als íedereen hier de verantwoordleijkheid van man en vrouw samen. Dus vind ook ik dat we het samen zouden moeten doen. Man heeft wel een zwaardere baan (fulltime of 4 dagen zegt niet alles), en heeft het momenteel erg druk. Maar het punt is inderdaad dat hij gewoon niet mee wil werken om het met zijn allen op te lossen (en hij dan een klein beetje doen, omdat hij het zo druk heeft). Hij is daar inderdaad ouderwets in en daar loop ik helaas vaker tegenaan.

En ik loop er tegenaan dat ik de kinderen wil opvoeden dit soort dingen even samen aan te pakken (onbetaald) en dat wordt moeilijk als hij niet een klein beetje wil meewerken.

Evelien

Evelien

16-01-2017 om 16:01

Miep

Ik kan het hem laten regelen. Weet niet of hij het doet.

Maar ik wil het liefst met het gezin oplossen, vooral vanuit opvoedkundig oogpunt. Heeft hij kennelijk geen behoefte aan.

Marjoleine64

Marjoleine64

16-01-2017 om 16:02

Hier ook

Hier is de werkster ook uitgevallen. Inmiddels al een paar weken ziek (met kerst eerst 2 weken vakantie). Voorlopig voor onbepaalde tijd, al hopen wij en zij dat ze binnen een paar maanden weer terugkomt. Ze kwam één ochtend per week (3 uur). Man werkt (meer dan) fulltime, ik zit tijdelijk zonder werk (wel zoekend). Nog één puber thuis, de andere alleen in de weekends. Hier lossen we het op door een combinatie van alle opties:
- Allemaal wat doen, en ik het meeste. Dat is gezien de huidige omstandigheden ook logisch, ik ben nu vaker thuis. Zoon sporen we vooral aan om zijn eigen kamer bij te houden en er ook af en toe een stofzuiger door te halen. Man pakt regelmatig de stofzuiger, ik doe in ieder geval het sanitair en de keuken.
- Omdat we wat minder doen en vooral minder frequent dan de hulp laten we dus ook een deel versloffen. Niet alles natuurlijk, en niet te ver, maar minder vaak zuigen en poetsen kan best. Vooral afstoffen en dweilen en ramen lappen kan wel minder vaak.
- Als ik weer een baan vind voordat de hulp terug komt dan moeten we wel duidelijker afspraken gaan maken hierover, of een andere oplossing zoeken.

Het lijkt me heel lastig om pubers aan te sporen als vader weigert om mee te werken in het huishouden. Evt tegen betaling, daar zouden die van mij nog weel voor te porren zijn denk ik. Ook wel erg gemakzuchtig van de man, om maar te verwachten dat de vrouw het wel even oplost terwijl ze het fysiek duidelijk niet (alleen) aankan. Hoeveel moeite is het nu helemaal om op zaterdag samen even het hoogstnoodzakelijke te doen? Lekker muziekje erbij, lekker lunch na afloop, klaar.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

16-01-2017 om 16:02

ramen zemen?

Dat heeft in mijn beleving totaal geen haast, gebeurt hier maar een paar keer per jaar. Maar een schoon bed is heerlijk.

Je man wil dus niets huishoudelijks hoeven te doen, maar snelle vervanging. Tja, ook een optie.
Het voelt wel apart dat jullie pubers op deze manier meekrijgen dat huishoudelijk werk iets is waarvoor je iemand inhuurt, iets wat je écht niet zelf gaat doen (en logisch dat het niet kan als je voor het werk ver weg zit, maar als basishouding).

Als je kinderen straks op zichzelf wonen, hebben ze vast niet meteen geld voor een hulp in de huishouding. Wie leert hen hoe het werkt?

Aagje Helderder

Aagje Helderder

16-01-2017 om 16:05

Voor de duidelijkheid

Ik ben op meer dagen dan die ene thuis. Ik ben één doordeweekse dag thuis en die gebruik ik deels om zelf uit te rusten, deels om klussen te doen waar de hulp niet aan toe komt en deels om toch nog een keer een rondje te stofzuigen omdat dat nodig is maar de hulp nog lang niet komt.

In het weekeinde ben ik meestal hele dagen niet aan het werk, maar dan probeer ik juist ook niet bezig te zijn met poetsen. Wel met de was, maar dat voelt anders. In het weekeinde hou ik meer familie/relaxtijd aan.

Aagje

Triva

Triva

16-01-2017 om 16:11

'Ik vind het zo erg dat ik de kinderen zou moeten betalen om zoiets te doen, wil graag dat ze indien eens nodig gewoon meehelpen. Maar ja, als mijn man niets wil doen, dan krijg ik hen ook niet gratis in beweging voor dat soort dingen, vrees ik.'

Dus jij spaart nu heel veel geld uit maar je vindt het raar om daar een deel van aan je kinderen te geven in ruil daarvoor? Waarom heb je dan een werkster als je eigenlijk diep van binnen wil dat je kinderen zelf meehelpen in huis? Dan kom je toch nooit tot dat punt?

Wat een man overigens... de mijne werkt ook fulltime en die moet ik soms tegenhouden om niet nóg meer te doen. Ja hij zal misschien 10% aan geld binnen halen tov die man van jou maar ik heb toch liever die van mij

Charis

Charis

16-01-2017 om 16:11

Opvoedkundig oogpunt

Hoe lang heb je die hulp al? Als je kinderen niet beter weten dan dat het huis wordt schoon gemaakt door de werkster, kun je nauwelijks verwachten dat ze opeens klaar staan. Ik vermoed dat het een beetje laat is om ze nu om 'opvoedkundige redenen' te laten poetsen thuis. Je man klinkt helemaal als een verloren zaak.

Overigens doen mijn kinderen ook niks in huis (en hier geen werkster). Maar onze vuiltolerantie ligt vrij hoog moet ik zeggen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

16-01-2017 om 16:11

Wat ik zou doen?

Mijn man eens flink de oren wassen.

Denkt hij dat het alllemaal vanzelf schoon wordt?
En waarom is dit eigenlijk alleen jouw probleem?

Aagje Helderder

Aagje Helderder

16-01-2017 om 16:12

En vroegah

Werkte mijn moeder niet, maar had ze wel een hulp. Ik heb dus ook niet geleerd hoe ik dat moest doen (mijn moeder was echt geen huishoudwonder). Maar ik kan uitstekend poetsen, helemaal zelf geleerd. Ik heb het ook jaren gedaan en vind het niet eens heel erg. En toen we ondanks twee banen minder inkomen hadden deed ik (omdat ik toen de parttime baan had) het er naast. Dus mijn kinderen hebben ook wel gezien en geleerd dat het hebben van hulp niet vanzelfsprekend is. Maar naast veel werken, besteed ik mijn tijd liever aan andere dingen. En ben ik heel erg blij met het feit dat wij ons hulp kunnen veroorloven.

Aagje

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

16-01-2017 om 16:13

Overigens

De optie van Ingrid om de pubers te betalen zetten wij ook wel eens in.
Werkt prima.

Triva

Triva

16-01-2017 om 16:17

reactie Ingridt

"Ik heb best een groot huis. Ik schat dat de hulp een uur of 4 per week bezig is met het 'gewone' wekelijkse schoonmaakwerk ( sanitair, keuken, slaapkamers stoffen/ zuigen, beneden stoffen/ afnemen en en zuigen) . Dat kan ik zelf echt niet sneller."

Kijk daar gaan we al: ik zuig en stof niet wekelijks de slaapkamers Dat is dus altijd mijn punt: ik denk dat mensen met een werkster vele taken te vaak laat doen. Dingen dus vaker doen dan dat iemand zoals ik ze doe. Wat doet iemand in hemelsnaam elke week in de keuken? Hoeveel tijd kost het om een lapje op het aanrecht en het fornuis te halen en juist dát kun je beter doen als je de keukenspullen hebt opgeruimd na het koken.

'Daarnaast spendeert ze elke week ongeveer een uur aan 'extra' klussen. Ramen lappen, keukenkastjesvan binnen, koelkast(en) vsn binnen, dat soort dingen. Ze mest ook wel een boekenkast uit, of de kasten met sportscholen en schoinmaakzooi in de bijkeuken. Heerlijk. Of ze veegt de buitenboel eens aan. Heerlijk. En ze geeft regelmatig een kamer eens wat extra aandacht. Dus niet het wekelijkse doekje en zuigbeurt, maar ook eens alle kozijnen goed meepakken, of de deuren, of noem maar op.'

Ja dat is handig, dat begrijp ik ook wel.

"Luxe? Ja. Vast. Maar daar doe je roch niemand kwaad mee? Bovendien vind ik mijn eigen werk zoveel leuker dan soppen dat ik liever een halve dag extra werk & dat gewoon uitbesteed. Niks mis mee toch? Sterker nog...hulp is erg blij. Met haar 1 minuut reistijd-flexibele dagen- vakanties in overleg altijd regelbaar - kind niet lekker mag zelfs bij ons voor de dvd-arbeidsvoorwaarden........"

Waarom moet je dit nu neerzetten? Het was een serieuze vraag, ik ben totaal niet jaloers ofzo, van mij mag iedereen een werkster nemen en natuurlijk vind jij jouw werk lever dan soppen (ik ook).

Ingrid

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

16-01-2017 om 16:28

Lees nu het opvoedkundig aspect

Dat gaat toch verder dan alleen poetsen?
Mijn kinderen worden ook niet enthousiast van poetsen. En de een doet z'n deel wel en de ander probeert zich overal onderuit te draaien. Als die laatste dan eens iets van mij wil sta ik ook niet meteen klaar. Daar leren ze ook van.

Ik denk dat je beter energie kunt steken in het opvoedkundig aspect bij je man dan bij je kinderen.
Ik vind dat hij een bijzondere houding laat zien. Dat trek je niet recht met je kinderen aan het werk zetten.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

16-01-2017 om 16:32

Omdat het kan Triva

Soms is het gewoon fijn om dat even tegen jezelf te zeggen. Ingrid doet dat nu hardop op dit forum.
Dat heeft niks met jou te maken....

Triva

Triva

16-01-2017 om 16:36

Ginny

Nou het stond in een antwoord op mijn vraag dus dan ga je wel denken dat ze bang is dat ze zich moet verantwoorden én dat ze denkt dat het wel mijn hobby is om te poetsen

Freya

Freya

16-01-2017 om 17:26

geen probleem - iedereen een beetje

Hier ook een hulp (poetsvrouw) vier uur per week.

Als ze niet komt neem ik zelf de keuken, de badkamer en het toilet onder handen, de jongste (11) stofzuigt beneden en zijn eigen kamer, de oudste (13) stofzuigt boven en zijn eigen kamer. Op die manier blijft alles proper.

En ik vind wél dat je je kinderen kan inschakelen als je man niks doet. Je man verdient de kost en werkt de hele dag. Dan vind ik het een kleintje om aan een tiener te vragen om eens even met de stofzuiger rond te gaan. Hoe lang duurt zoiets? Als dat niet kan, dan krijg je hele verwende tieners hoor

Triva

Ik heb vloerbedekking boven. Donkerblauw. 3 pubers die stiekem nog wel eens een pak soepstengels oid mee naar boven sneaken, en 2 half langharige katten die ook op de slaapkamers rondhangen.

Als ik geen hulp had zou ik ook zeker 1 keer per week boven zuigen....

Maar goed. Ik kan ook de katten beneden opsluiten, laminaat laten leggen en de kinderen strakker opvoeden.......keuzes........

Ingrid

( en sorry van dat luxe.mwas niet perse tegen jou bedoeld. Maar ik voelde me een beetje aangesproken door die hele rij reacties waaruit toch wel een beetje doorschemeren dat topic staartster zich een beetje aanstelde

Jaina

Jaina

16-01-2017 om 17:57

Kinderen

Ik laat dus mijn kinderen wel hun eigen kamer opruimen/schoonmaken ondanks dat we een hulp hebben.
Alleen een paar keer per jaar als we echt een grote schoonmaak hebben dan maakt ze hun kamers ook schoon. Moeten ze wel zelf van te voren alles opruimen want anders hebben ze pech en mogen ze het zelf doen.
Maar gewoon opruimen en schoonmaken elke week doen ze zelf. Ik vind het namelijk wel belangrijk dat ze weten dat het geen vanzelfsprekenheid is dat iemand anders hun zooi opruimt.
Bovendien komt onze hulp een beperkt aantal uren per week en ik heb liever dat ze extra tijd besteed aan andere zaken (zoals de was) dan aan de kamers van de kinderen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.