Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Evelien

Evelien

16-01-2017 om 07:59

Werkster kan paar weken niet komen - wat nu?


Jaina

Jaina

16-01-2017 om 17:59

In dit geval zou ik ook de kinderen aansporen om wel op te ruimen en te helpen ondanks dat man niks doet.
Ik zou zaterdag met de kinderen het huis oppervlakkig schoonmaken en daarna samen met de kinderen wat leuks gaan doen maar dan wel zonder man.

Pirata

Pirata

16-01-2017 om 18:05

toen ik een werkster had

Toen ik een werkster had ruimden de kinderen echt niks meer op. Want dat deed Mina wel. Dit was 1 van de redenen dat wij Mina nu niet meer hebben. Niet de hoofdreden trouwens.

Deborah

Deborah

16-01-2017 om 18:24

Wel of niet betalen van pubers

Toen oudste ca 15 jaar was, stopte de hulp ermee. Het kwam er niet gelijk van om een andere hulp te zoeken. Oudste heeft het strijkwerk toen overgenomen tegen betaling. Als ik een ander ervoor wil betalen, kan ik ook mijn kind betalen. Wel met een aangepast uurtarief want het strijken ging een stuk langzamer.
Na een paar maanden kwam de hulp gelukkig terug. Kind wilde het strijken blijven doen want het was eigenlijk een heel geschikt bijbaantje.

Twee jaar later moesten we de hulp om financiële redenen opzeggen. Het schoonmaken hebben we verdeeld tussen ouders en pubers. Dit keer zonder betaling want we hadden bewust gekozen voor het opzeggen van de hulp.
Pubers vonden het niet leuk maar deden het wel (met wat gangbaar pubergemopper).

Phryne Fisher

Phryne Fisher

16-01-2017 om 19:25

Vermakelijk dit

Ik heb geen hulp omdat ik liever geen vreemden in mijn huis heb en in het verleden ook meer slechte dan goede hulpen heb gehad. Het lijkt mij echter vanzelfsprekend dat de ouders het meeste doen en de kinderen hun eigen kamer en eventueel een klein klusje. Zo'n man die zich te goed voelt voor huishoudelijk werk heb ik ook gehad, gelukkig ex. Achteraf bezien snap ik niet van mezelf dat ik hem ermee weg heb laten komen, wat een onvolwassen flapdrolgedrag. Misschien moet hij maar op zoek naar een vervangende hulp. Ik zou zeker niet de kinderen laten opdraaien omdat pa zijn snor drukt, het idee! En anders moet moeder het maar alleen doen, het is haar schuld dat ze die man heeft en hem ermee laat wegkomen.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

16-01-2017 om 19:41

Maar Triva

Waarom is jouw opvatting van wat een goede manier van schoonmaken is beter dan die van een ander?
Waarom kun je niet gewoon accepteren dat anderen vinden dat hun huis er op hun manier voor henzelf lekkerder bij ligt dan op jouw manier? Het is niet zo dat ze daarmee een waardeoordeel geven over jouw manier.
Waarom moet jij dan benoemen dat het volgens jouw punt helemaal niet nodig om iedere week boven te zuigen of iets?

Je lijkt iets te vragen uit nieuwsgierigheid maar ondertussen lijk je de opvatting van een ander weg te zetten als onzinnig.

Aagje

De oplossing hier..

Ook wij hebben vijf uur per week een hulp. Als zij een weekje afwezig is poetsen we zelf. Maar toen we wisten dat ze langer weg zou blijven hebben we vervanging geregeld (via een bedrijf dat ook incidenteel witte werksters levert). Ik vond dat het bedrijf minder goed werk leverde. Het feit dat ik er zelf verder niet over na hoefde te denken en er nauwelijks extra werk aan had was wel erg fijn.

Natuurlijk overleven we het zonder hulp en kunnen wij en onze pubers best zelf schoonmaken. Maar naast een fulltime baan en mantelzorg is het wel veel. Ik ben blij dat wij het zo op konden lossen.

Angela67

Angela67

16-01-2017 om 20:22

pubers/gedrag man

de optie die ik hier nog niet voorbij heb horen komen is deze:
leg je pubers uit, met je man erbij, dat je het vervelend vindt dat jij en man niet op 1 lijn zitten qua verantwoordelijkheden en hoe het werk gelijk te verdelen.
Dat jij het normaal vindt om het leed te delen, zoals je ook het plezier verdeelt.
En dan kan jouw man hen uitleggen dat hij het echt allemaal gewoon niet leuk vindt en daarom liever hen trakteert op een mcflurry als dank voor hun hulp. En dan ga jij met de pubers aan de slag en gaat hij voor de tv zitten of aan het werk. Mag allebei.
Maar ik zie geen enkele reden om de pubers niet gewoon op te voeden en je man daarmee de verantwoordelijkheid voor de opvoeding te nemen. Laat het hem maar uitleggen. Prima.
Maar dat zij daarom niets zouden hoeven doen is voor mij geen logische conclusie.
Integnedeel. Je kunt aangeven dat je hoopt dat zij later niet het zelfde gaan doen tegenover een partner.
gr Angela

Tihama

Tihama

16-01-2017 om 20:49

Ruzie

Kort geleden is onze hulp meer dan 2 maanden uitgevallen. We hebben de kinderen mee ingeschakeld en alles een tandje minder gedaan. De bedden wat later verschoond, wat meer de franse slag bij het toilet, wat minder strijken. Onze hulp komt 3 keer per week, dus we hebben haar echt heel erg gemist.

Onze kinderen waarderen het overigens ook. Deze periode heeft hen geholpen om het belang nog meer te zien.

Ik zou echter wel enorme ruzie gemaakt hebben als mijn man had gezegd dat hij niks ging doen. Echt bloedlink zou ik geworden zijn.

Helemaal fraai als hij vervolgens ook nog de actie voor vervanging aan mij over zou laten.

Tango

Tango

17-01-2017 om 10:58

Periode

Een aantal weken vind ik niet zo duidelijk eigenlijk. Hoe lang is je hulp er precies niet? Of is dat nog niet duidelijk?
Wij hebben ook een huishoudelijke hulp. Ze komt 3 uur in de week. Ze stoft en stofzuigt dan het hele huis en doet de badkamer en de wc's. Ramen zemen en strijden e.d. doet ze niet. Vind ik ook niet nodig.
Hier komt het ook wel voor dat de hulp er een aantal weken niet is, i.v.m. vakantie bijvoorbeeld. Meestal gaat dat om een periode van hooguit 3 weken en dat vind ik wel op te vangen. Stoffen gebeurt dan hooguit 1 keer in die periode. Stofzuigen wel elke week en de wc en de badkamer ook. Dweilen meestal helemaal niet. Vaak ben ik in zo'n periode ook wel deels vrij, dus kan ik het wel opvangen. De kinderen springen wat bij (gaat zeker niet van harte overigens).
Het meest vervelende vind ik als de hulp onverwachts afbelt en ik gewoon een drukke werkweek heb. Dan loop je dus echt achter de feiten aan. Ze komt altijd op maandag en ik zou dan liever in het weekend al wat gedaan hebben. Maar ja, ik vind het een luxeprobleem.
En o ja, hierboven schreef iemand iets over dat andere kinderen het bijzonder vinden dat je een hulp hebt. Dochter had dat laatst ook. Ze had een vriendin mee en zei dat de hulp was geweest. Vriendin keek haar heel verbaasd aan. We komen niet over als een super rijk gezin (zijn we ook niet) maar hebben dus toch een hulp. Tja, het is maar net wat je belangrijk vindt. Ik vind het zelf heel prettig dat ik in een drukke werkweek niet al teveel huishoudelijke taken hoef te doen. Daar word ik een gezelligere moeder van. En mijn man doet ook niets inderdaad. Voorheen pakte hij nog weleens de stofzuiger. Nu zelfs niet meer als de hulp er een keer niet is. Of ik moet het hem 10 keer vragen. Heb ik ook geen zin in.
Opruimen moeten de kinderen hier trouwens wel. Van de week weer een discussie met dochter over gehad. De hulp zou komen maar haar kamer was 1 grote bende. Ik vind dat de hulp niet komt om op te ruimen maar om schoon te maken. De hele week mag dochter doen met haar kamer wat ze wil, maar zondag moet ze opruimen.

Lijztje

Lijztje

17-01-2017 om 22:15

Puntenlijst

Wij hebben ook een hulp en voor de weken dat zij niet komt heb ik een puntenlijst gemaakt. Alle, in mijn ogen essentiële, werkzaamheden in een tabel en per klusje een bepaald aantal punten. Iedereen mag inschrijven op de verschillende onderdelen, en van iedereen wordt verwacht dat hij /zij ongeveer een kwart van het totaal aantal punten afmaakt. Op de lijst staan stoffen, stofzuigen (allebei verdeeld over verschillende stukken van het huis) keuken, badkamer, wc's en deurklinken.
De kinderen beloon ik zo af en toe met kipnuggets of een milkshake en verder straal ik vooral uit dat het logisch is dat extra dingen bovenop de reguliere taakverdeling in huis door iedereen gedeeld worden. Net als bijvoorbeeld klussen als bladeren vegen en sneeuwruimen.

Evelien

Evelien

17-01-2017 om 22:28

Reactie

Dank voor jullie reacties.

Ik was even te druk om tussendoor te reageren.

Even voor de duidelijkheid: mijn man is niet zo'n prater. Zei dus in eerste instantie dat hij niet wilde helpen en kwam op mij over alsof hij er gewoon geen zin in had, wat mij ook bijzonder irriteerde . Inmiddels is me duidelijk dat hij het echt megadruk heeft op zijn werk (lange dagen, ook af en toe naar buitenland) en dus erg moe is. Dat weet en zie ik ook wel, maar (met hoe ik ben) had ik ingeschat dat hij nog wel een klein beetje (kwartier werk in een week bij wijze van spreken) mee kon helpen (en dan de rest verdelen). Heb ik allemaal niet meer zo met hem besproken in detail (hij was te moe om er uitgebreider over te spreken). Maar het is dus even allemaal teveel voor hem, dus het kan er even niet meer bij.

Het was niet zo dat hij vond dat ik het dan allemaal moest doen, maar hij kon het er zelf niet meer bij hebben.

Wel verrassend was (na zijn eerste reactie "ik heb geen zin") dat hij zelf vervanging heeft geregeld! Daar was ik wel weer blij mee. Dus we doen het maar zo. Is prima voor nu.

Het opvoedkundige punt wat ik zelf wel belangrijk vind, stel ik maar even uit tot een andere keer. Ik ben nu ook zelf te moe om de kinderen teveel achter hun broek te zitten en vooral als man daarin niet mee doet. Er komt nog wel een volgende keer (vakantie van hulp) en misschien dat we het dan wel als opvoedkundig dingetje samen met de kinderen kunnen oppakken. En hopelijk heeft mijn man het dan niet meer zo druk, dus kan hij ook meedoen .

Of we regelen weer vervanging en dan moet ik maar accepteren dat we een stel verwende pubers hebben die er vanzelf nog wel achter komen dat ze verwend zijn en vast nog wel leren schoonmaken. Ik heb het ook niet thuis geleerd, maar pas toen ik op mezelf woonde.

bieb63

bieb63

18-01-2017 om 13:55

'leren' het huihouden te doen

Ik vind het persoonlijk niet zo belangrijk dat kinderen 'leren' het huishouden te doen. Iets anders is, dat je ze wel een aantal taken kunt geven (bijv. tafeldekken, of vaatwasser uitruimen). Verder kun je wat van ze verlangen om het jou wat makkelijker te maken: bijv. hun kamer opruimen voordat je daar gaat stofzuigen, of troep weer opruimen als je ergens mee gespeeld hebt, of kleren die gewassen moeten worden in de wasmand. Maar dat is niet echt 'leren' maar dingen die je, logischerwijs verlangt van ze.

Huishouden hoef je niet te leren..... Hooguit een paar dingen die betrekking hebben op hygiëne.
Maar verder komen ze daar vanzelf wel achter als ze op zich zelf wonen. Iedereen kan een stofdoek of stofzuiger hanteren. Snapt dat stof en viezigheid gewoon opgezogen, of weggepoets kan worden. En hoe je dingen evt. handig en/of efficiënt doet: daar komen ze vanzelf wel achter (of zoeken het op).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.