Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lees ook op
WDLotte

WDLotte

10-02-2017 om 00:49

Zoontje van 3 voorbereiden op lange ziekenhuisperiode.

Hoe bereid je een kindje van 3 jaar voor op een lange ziekenhuisperiode?
Ons zoontje van 3 jaar moet een lange tijd in het ziekenhuis liggen wegens een ziekte aan zijn gewrichten. De dokter voorspelt een gemiddelde duur van 3 tot 4 weken ziekenhuis. Ons zoontje van 3 heeft nog nooit in een ziekenhuis gelegen en nu ineens zou hij er zolang moeten zijn. We hebben hem al gezegd dat mama en papa afwisselend bij hem blijven zonder hij alleen is. Maar hoe bereid je je kind nu echt voor op zo'n periode?

Voorbereiden

Je kunt het ziekenhuis bellen. Daar zijn vaak spelleiders of ander pedagogisch personeel dat kinderen voorbereiden en die vast wel tips kunnen geven.
Er zijn ook boekjes over kinderen in het ziekenhuis.
Het AMC heeft in het najaar het berenziekenhuis. Waar je met een zieke knuffel heenkunt. Misschien zijn er elders ook wel dat soort initiatieven.
Denk er ook aan dat je vertrouwde spulletjes inpakt om mee te nemen. Een eigen dekentje, misschien mag hij wel een eigen nachtlampje.
Ook voedsel waar hij van houdt kan een vertrouwd gevoel geven. Het ziekenhuiseten is niet altijd geweldig en het is fijn om je eigen eten aan je kind te geven.

Half a twin

Half a twin

10-02-2017 om 08:17

Vaak vinden ouders het erger dan de kinderen zelf

Ik heb met mijn kinderen 4 spoedopnames gehad, dan heb je echt maar een autorit ter voorbereiding. De kinderen schikten zich snel in hun "lot".
Ze zagen zelf dat de dingen die gebeurden thuis niet mogelijk waren. Sonde in de neus bijvoorbeeld. De zusters en dokters iets minder, legden ook goed uit wat er ging gebeuren en waarom.
Dochter van 3 is twee keer opgenomen voor hetzelfde. De tweede keer was ze een soort blij dat ze weeropgenomen werd. Ze wist dat ze in het ziekenhuis sneller beter werd dan thuis. Er heerste hier in het dorp een naar buikgriepvirus, ze was beter en ontslagen uit het ziekenhuis maar binnen 2 weken had ze het weer opgelopen op de kinderopvang.
Heb je nog andere kinderen?
Neem daar ook tijd voor en voor je man en jezelf moet je ook goed zorgen. Ga als je zoon slaapt ook eens naar huis om daar even samen te zijn met man en andere kinderen. En zorg dan dat er rond wakker wordt-tijd weer een van jullie bij zoon is. Vertel dan wel aan je zoontje dat je even naar huis gaat, mocht hij onverwacht wakker worden dan weet hij dat je weg bent.

Triva

Triva

10-02-2017 om 08:24

onspan

Maak je niet te druk en pas aan op het moment. Met andere woorden: koop een boekje over het ziekenhuis (of twee of drie) en lees die voor. Je zoon is nog te klein om te begrijpen hoe lang het gaat duren dus je kunt hem alleen maar bang maken door er zoveel over te willen zeggen en hem voor te bereiden.

Hij gaat over x nachtjes naar het ziekenhuis, daar moet hij heel lang blijven maar papa of mama zullen er zijn. Als er ook momenten zijn dat hij alleen is zou ik dat wel zeggen maar dan vertel je dat er lieve meneren en mevrouwen zijn die dan voor hem zorgen. Vertel hem vooral dat jij of papa altijd weer terugkomen maar soms ook even boodschappen moeten doen, werken, de was doen (verzin maar wat).

Verder begeleid je hem in het ziekenhuis en daar zijn vaak ook mensen die hem bezig houden, hem dingen uitleggen, spelletjes doen, knutselen en zorgen dat hij wat te doen heeft.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-02-2017 om 08:44

Doe er normaal over

Probeer het niet 'zielig' te maken.

Ik heb op die leeftijd ook in het ziekenhuis gelegen. Ik weet nog twee dingen: ik werd er op de fiets heengebracht en ik kreeg daar een dropje waarvan ik in slaap viel (geen idee of dat zo is, maar dat heb ik in mijn hoofd) en omdat er op de een of andere manier geen bedje op een kinderafdeling kon, moest ik op een vrouwenzaal en die vonden dat prachtig, zo'n klein kind. De operatie, het liggen... ik weet het niet meer. Dus het komt er op neer dat ik de léuke dingen nog weet.

Half a twin

Half a twin

10-02-2017 om 08:47

Verpleging let ook op de ouders

Toen onze zoon opgenomen werd heerste er buiten het zkeken huis rode hond, ik ben er tegen ingeënt en mocht bij zoon blijven. Man is niet ingeënt en weet niet of hij het had gehad. De verpleging en artsen wilden man niet op de afdeling hebben de hele dag. Toen ik er na een week helemaal doorheen zat moest ik van de verpleging thuis slapen. Na de late voeding (zokn was nog baby) ging ik naar huis en na de eerte ochtendvoeding was ik weer terug. In het ziekenhuis sliep ik niet, het was er veel te lawaaiig met steeds deur open deur dicht, controle van de infuuspomp en af en toe piepende infusen elders op de afdeling.
Als de verpleging je adviseert thuis te slapen doe dat dan ook, na de opname moet je er ook nog zijn voor je kind(eren).
Schakel ook opa en oma of andere goede bekenden van je kind in om af en toe eens vij hem te zijn, zodat jij even op adem kan komen.

Li

Li

10-02-2017 om 10:42

hier spoedopname gehad

En ik heb er veel langer last van gehad dan puberzoon. Hij vond het wel interessant allemaal en was blij dat hij op tijd was geholpen. Heel nuchter.

Half a twin

Half a twin

10-02-2017 om 10:57

Lotte wat gaat er gebeuren in het ziekenhuis

Je schrijft iets met zijn gewrichten. Wordt hij geopereerd of gaan ze met tractie de stand van de gewrichten veranderen?
Laat niet aan je kind merken dat het erg is om hem zo te zien. Leg het ook niet uit wat er gebeurt aan opa en oma als je zoontje het kan horen. Ik zou zelfs voorzichtig adviseren doe alsof het normaal en zelfs leuk is.

Toen mijn dochter in het ziekenhuis lag had de halve afdeling een sonde in de neus. Er waren heel wat kindere opgenomen met rothavirus. Overal zag je verpleegkundigen flesjes ORS toedienen. 1 ouderpaar hield de sonde voor hun kind tegen, kind kon wel zelf drinken, het deed vadt pijn, en het zag er niet uit zo'n ding in haar neusje. Uiteindelijk is die sonde wel gezet, onder dwang het kindje was te ver uitgedroogd. Ouders en andere familie,die constant af en aan liep, praatten alleen maar over die sonde en hoe zielig dat was en hoe raar dat stond en dat hetmisschien wel zeer deed. Dat meisje was de enige op d eerste hele afdeling die steeds die sonde er uit trok. Mijn dochter lag er naast dus ik maakte het allemaal mee van dicht bij.

WDLotte

WDLotte

10-02-2017 om 11:53

@ Half a twin

Wat er juist gaat gebeuren is nog onduidelijk. De eerste dagen zijn observatie en testdagen en afhankelijk van de resultaten.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

10-02-2017 om 12:09

Nijntje in het ziekenhuis

Hier in de peutertijd gelukkig alleen ervaring met een dagopname, maar daarvoor heb ik veel voorgelezen uit Nijntje in het ziekenhuis. Ik ken het verhaaltje op rijm nog steeds uit mijn hoofd

WDLotte

WDLotte

10-02-2017 om 12:09

@ Half a twin

Mijn man en ik gaan afwisselend bij ons zoontje blijven, mijn man iets meer dan ik omdat hij flexibelere uren heeft op het werk. We gaan zeker ook aandacht blijven geven aan ons ander zoontje, zeker omdat die een zware vorm van autisme heeft. Mijn zus zal ook een paar keer in het ziekenhuis blijven als mijn man en ik beide even niet kunnen. We geven ook zijn favoriete knuffel mee naar het ziekenhuis. Ook in de nacht blijft iemand van ons bij hem. Hij beseft wel al goed wat er gaat gebeuren maar dat hij geopereerd kan worden zeggen we nog niet. Omdat het nog niet zeker is dat het om opereren gaat verzoekt de behandelende arts het eerlijk te vertellen vanaf er echt sprake zal zijn van operatie. Hij weet wel dat er veel testjes gaan zijn en er enkele spuitjes aan te pas zullen komen. Hij zegt al vaak van 'ik wil geen spuitjes' 'Ik wil geen pijn' maar dan zeggen we dat als er spuitje moet gezet worden dat we dan samen een liedje gaan zingen (gaan we proberen om hem af te leiden terwijl men het spuitje gaat zetten). Ik weet niet of dat zal helpen maar het maakt hem in ieder geval minder zenuwachtig als we zeggen dat we dan een liedje zouden zingen.

guera

guera

11-02-2017 om 11:40

wees wel eerlijk

Ik ben het eens met voorgangers. Ook hier 2 kinderen die voor eenvoudige ingrepen even in het ziekenhuis waren en die hebben alleen de leuke dingen onthouden (ijsje bij buisjes/neusamandelen bv, het mooie grote bed, bepaalde speeldingen). Ik heb zelf bij wijze een trauma van enkele momenten mbt hun opnames infuus prikken en onder narcose gaan maar dat weten zij niet en dat hebben ze niet gemerkt en zelf niet onthouden.
Wees wel eerlijk altijd. 'Mam moet ik een prik en doet dat pijn?' Ja dat doet even pijn maar is snel weer over en je mag ook huilen. Dat geeft niks.
Mam ik vind het eng wat gaat er gebeuren?
Ik weet het niet precies en ik kan me voorstellen dat het spannend is maar mama of papa is bij je.
Dat soort dingen.
Als je het niet weet zeg dat eerlijk en als je het wel weet ook. Ga niet liegen. Tegen mij zeiden ze vroeger; nee hoor doet echt geen pijn. Nou echt wel dus! en dat onthoud je. Dat je erin 'geluisd' bent door je bloedeigen ouders

Triva

Triva

11-02-2017 om 17:20

maar

Weet je wel zeker dat hij moet blijven tot dat die eventuele operatie is geweest? Meestal plannen ze zoiets in en dan ga je tussendoor weer naar huis toch?

Elvi

Elvi

15-02-2017 om 14:22

pamper in het ziekenhuis

Ik weet niet of je zoontje al zindelijk is, maar mocht hij al wel zindelijk zijn, dan is de kans best groot dat hij weer een pamper om krijgt.

WDLotte

WDLotte

15-02-2017 om 23:49

Operatie geweest.

Gisterenavond is ons zoontje geopereerd. Alles goed verlopen maar de pijnen zijn zwaar voor hem. Hij zal wel minstens 3 weken moeten blijven in het ziekenhuis, heb enkele tips van jullie geprobeerd die tot nu toe al gewerkt hebben. Alvast bedankt voor jullie aandacht en tips.. Moest iemand nog op tips komen aarzel dan niet ze hier te publiceren, alle tips welkom

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.