Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Triva

Triva

11-04-2017 om 16:24

ode aan de E-nummers


bieb63

bieb63

12-04-2017 om 16:08

eens met kaaskopje

We moeten ons niet gek laten maken. Een koekje is een koekje en nodeloze calorieën. Of je ze nu zelf bakt of in de winkel koopt. Je eest ze voor het lekker, niet als voeding.

En ook ik ben niet zo van de pakjes en zakjes, maar dat wil niet zeggen dat ik daar nooit iets van gebruik. Als ik een rode pastasaus maak, zal ik nooit zo'n kant en klare pot kopen. Ik kan het zelf veel lekkerder én ik weet wat er in zit. Maar..... ook daar zit een kanttekening bij. Want als ik er een beetje pesto door wil, dan komt dat toch echt uit een potje.....
Maar ook als je wat mosterd door een zelfgemaakte maaltijd doet, dan komt dat toch echt uit een potje of tube. Het is voor bijna niemand te doen om ook die artikelen altijd helemaal zelf te maken. Verder is dat zeer oneconomisch is, want wat moet je met al die ingrediënten die je nodig hebt maar veel van over houdt.

Ennuh...... ik ga niet méér pastasaus eten omdat het uit een pot komt. Wat een onzin weer. Je eet het uit een pot omdat je het makkelijk vindt. Dat is alles.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-04-2017 om 16:47

Vroeger en nu

Aan een kant zie ik het wel als voordeel dat kant en klaar nog niet zo gebruikelijk was 35 jaar geleden. Daardoor ben ik wel voor mezelf gaan koken en heb een andere smaak ontwikkeld dan bij mijn ouders thuis. Ik heb mezelf dus daardoor ook leren koken. Ik weet niet of ik onder dezelfde omstandigheden met de mogelijkheden van nu zo enthousiast aan het kokkerellen was gegaan. Vijf uur naar huis van het werk, even langs de buurtsuper (dat is nu een Aldi, snotverdikke! ) en jahaa.... onderdruk dan maar eens de impuls om voor 'makkelijk' te gaan als het toch maar voor jou alleen is. Voor een persoon, met een salaris, zou het ook wel te betalen zijn volgens mij.

Vroeger en nu

Vroeger had ik de mazzel dat je voor niet veel geld, want blijkbaar ergens gesubsidieerd in het ziekenhuis en op de universiteit een verse maaltijd kon aanschaffen. Er werd nog ter plaatse vers gekookt.
Dat heb ik dus echt wel veel gedaan. Tot we een eetgroep zijn begonnen. Daar heb ik pas leren koken. En na een ernstige allergische periode was het buiten de deur aanschaffen, de pakjes en de zakjes, zo goed als over.
We zijn nu echt wel weer wat makkelijker. Een kant en klare pizza komt hier ook echt wel eens over de vloer.
Maar er is toch mogelijk een reden dat meer mensen inmiddels met een allergie reageren. Van de allergievereniging leerde ik de theorie dat we na de oorlog veel meer stoffen en stofjes in onze voeding en in het dagelijks gebruik zijn gaan doen. En daar kunnen sommige mensen evolutionair gezien zich niet zo snel op aanpassen.
Het verminderen van het aantal stofjes, bijvoorbeeld door geen pakjes en zakjes meer te gebruiken, kan dan ook het allergisch reageren doen verminderen.
Inmiddels zijn de prijzen in de restaurants van ziekenhuis en universiteit commercieel en wordt er nauwelijks meer vers gekookt. Het zijn allemaal componenten die elders klaargemaakt zijn.
Ik proef het verschil echt wel tussen een verse salade en een salade uit het zuur.

bieb63

bieb63

12-04-2017 om 21:55

Ja Anne, maar

dat allergie nu meer voorkomt heeft niet alleen te maken met de pakjes en zakjes (sterker nog: 30, 40, 50 jaar geleden waren die pakjes en zakjes met nog veel meer toevoegingen dan nu). Het heeft ook te maken met het feit dat wij ook allerlei natuurlijke producten eten die wij niet via onze genen kennen. Denk aan al die exotische groenten en fruit (ook al zijn ze in wezen nog zo gezond). Ons lijf anno nu wordt niet meer blootgesteld aan, zeg, 100 verschillende voedingsproducten, maar, zeg, wel 500. Wellicht kunnen sommige lijven dat niet behappen?

bieb (volslagen ot)

Pesto is dus iets wat je zelf eens zou moeten maken. Stond al een tijd op mijn lijstje van 'goh, dat moet ik toch ook eens doen' en ik zag mijn kans schoon toen ik een paar dagen het rijk helemaal alleen had. Het was dus supersimpel en echt ontzettend lekker, veel lekkerder dan een potje. Niet zo heel gek, want er gingen betere ingrediënten in dan in de gemiddelde potjespesto.
Voor een lepeltje ergens op of in zou ik ook een potje nemen denk ik, maar als je iets meer nodig hebt zou je het eens zelf kunnen maken. De basilicum is nu in de aanbieding bij Lidl, een potje levert zo'n beetje genoeg pesto op voor twee porties pasta. Je kan pesto trouwens invriezen.

Groeten,

Temet

bieb63

bieb63

12-04-2017 om 22:54

Temet

Ga ik zeker eens proberen!

Jasmijn

Jasmijn

14-04-2017 om 16:42

Vogel

Vogel, je schrijft in #29 dat je liever in een half uur iets met kant en klaar in elkaar draait dan dat je vers gaat koken. Natuurlijk ga je op dat soort dagen geen nieuw bewerkelijk gerecht uitproberen, maar je kunt ontzettend veel verse gerechtjes maken binnen een half uur, heb je beslist geen pakje of potje voor nodig. Als je het zelf maakt kun je het meteen aanpassen aan je eigen smaak, dus voor jou iets meer kerriepoeder en iets minder zout bijv. op een gegeven moment heb je je eigen verse favorietjes en heb je helemaal die pakjes en potjes niet nodig om lekker en snel te koken.

Volgens mij zit er in pakjes en poeders zo min mogelijk 'echt' eten, veel opvulliing, kleurstoffen en goedkope meuk, om maar zoveel mogelijk pakjes ervan te kunnen maken. Ik maak liever quacamole van een echte avocado dan met een zakje van de supermarkt waar dan 1% avocado in zit (bij wijze van spreke) en zo heb je veel meer voorbeelden.

Ely

Ely

14-04-2017 om 21:37

Pakjes en zakjes

Volgens mij heb je ook pakjes en zakjes en pakjes en zakjes. Guacamole zonder avocado lijkt mij ook niks maar bv een curry pasta lijkt mij niet vreselijk veel fouter dan wanneer je alle kruiden zelf haalt. Iets meer zout en suiker kan wel zijn maar als je voor de rest geen hoge bloeddruk of overgewicht/suikerziekte hebt denk ik dat het allemaal niet zo'n enorme bedreiging voor je gezondheid is. Of zie ik iets over het hoofd?

En qua e-nummers: ik snap de hetze niet zo. Ik las ergens: we zijn nog nooit zo gezond geweest en nog nooit zo angstig om dat te verliezen.
Volgens mij zijn e-nummers stoffen die goedgekeurd zijn om toegevoegd te mogen aan ons eten. Dat varieert van vitamine C tot kleurstof die door de keuring is gekomen. An sich weinig mis mee maar teveel van iets is nooit goed én een mens kan ergens heftiger op reageren dan een ander. Beetje uitpluizen wat bij jou en je kinderen past dus.
Hier zijn we zeer matig met koek, snoep en ander zoetekauw. Zo'n curry pasta oid komt er dus wel in. Toastje kaas met een wijntje worden we erg gelukkig van. Meestal met nootjes en rauwkost met een dipje bv humus of guacamole (van avocado). Het voelt goed maar het kan vast gezonder, of het er dan leuker op wordt weet ik zo net nog niet.

Andere quote: you can live to be a hundred if you give up all the things that make you want to live to be a hundred.

Vogel

Vogel

14-04-2017 om 22:01

Jasmijn

Als ik haast heb gebruik ik liever een zak voorgesneden groente dan dat ik zelf van alles sta te hakken, en is een zakje geraspte kaas ook echt makkelijker dan handmatig raspen.
En als ik guacomole maak doe ik daar soms een zakje guacomolekruiden doorheen. Gaat sneller dan er nog tomaat, ui, peper, kruiden enz. bij moeten snijden. Dat dus.

Lente

Lente

15-04-2017 om 10:32

Ja, zelf pesto maken

Ik maak geregeld de groene en de rode.
De groene pesto gaat in kleine glazen potjes (van die mini jampotjes) en dan in de vriezer. De rode pesto gaat in iets grotere potjes. Daar gebruik ik meestal meer van in één keer.
Ik voeg aan beiden geen zout toe (wel kaas waar zout in zit).

Het is echt niet veel werk als je er handigheid in krijgt.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-04-2017 om 17:19

Recept pesto

Ik zou graag een recept van zowel groene als rode pesto willen. Wat is jullie succesrecept?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.