Religie en Spiritualiteit Religie en Spiritualiteit

Religie en Spiritualiteit

Freya

Freya

31-05-2017 om 21:04

Een dagje 'mee' vasten met vriend

Mijn zoon van 13 heeft een goeie vriend die moslim is. Het is een goeie jongen, dus geen enkel probleem daarmee. Die moslim familie is dus nu volop bezig met de ramadan. En die jongen heeft mijn zoon uitgedaagd om zaterdag met hen mee te vasten. Niks religieus, gewoon, als uitdaging.

Ik weet echt niet goed wat ik daarvan moet denken. Is dit een goed idee? Voor je gezondheid denk ik niet dat het kwaad kan om één dag te vasten, toch?
En hij belooft me dat dit niet religieus bedoeld is, dat hij helemaal niet in de islam geïnteresseerd is, dat het gewoon een uitdaging onder vrienden is.

Gewoon laten doen? Of toch een stokje voor steken?


Pirata

Pirata

31-05-2017 om 21:07

tuurlijk

Zijn vriend overleeft het toch ook?
Alleen als het 30 graden wordt, zou ik hem aanraden toch maar water te drinken.

@Emma

@Emma

31-05-2017 om 21:54

Gewoon doen hoor! Daar zijn het vrienden voor. En als het te warm wordt idd een glaasje water, zal hij zelf ook wel willen als het te warm is.

Erica

Erica

31-05-2017 om 22:23

Ik las

Over de ramadanchallenge in de krant. Een moslim daagt een niet-moslim een dag mee te vasten, als tegenprestatie maakt hij geld over naar een goed doel. Kan geen kwaad, een dagje vasten.

tante Sidonia

tante Sidonia

31-05-2017 om 22:32

nou

ik zou er niet enthousiast over zijn, maar het ook niet perse proberen tegen te houden. Misschien is het wel handig er zo min mogelijk aandacht aan te besteden en hem te zeggen wel water te drinken.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

31-05-2017 om 22:38

Hmm

Waar ben je precies bang voor? Kan zijn dat hij halverwege de dag wat flauw wordt, maar miljoenen mensen vasten en die houden er niets aan over. En van een dagje vasten zal hij ook vast niet bekeerd raken.

Sanne

Sanne

01-06-2017 om 00:04

Leuk juist

Hartstikke leuk dat hij dat als vriend wil doen, en goed om zich in te leven in hoe anderen leven. Aardig om hem dan ook iets te vertellen over vasten in andere geloven.
Niet laten voetballen ofzo, als het warm is moet je echt rustig aan doen.

Kaaskopje

Kaaskopje

01-06-2017 om 00:50

Onzettend leuk

Het is Luilak, misschien is er in de buurt iets te doen? Dan heeft het nog extra nut als hij vroeg op moet staan voor zijn ontbijt. Ontbijt wat er makkelijk in gaat, dus overleg dat van te voren. En maak 's avonds eten wat makkelijk op te warmen is. Gun hem dat hij niet aan tafel hoeft te zitten als jullie eten. Voor een zo'n dag zou ik wel meewerken. Als de afspraak is dat je zoon bij zijn vriend aanschuift na zonsondergang, ook prima, daar zou ik niet moeilijk over doen. Misschien wel een afspraak maken hoe hij naar huis gaat. Haal jij hem op, brengt een ouder van zijn vriend hem thuis?

Kaaskopje

Kaaskopje

01-06-2017 om 00:58

Tante Sidonia

Ik zou niet weten waarom dit iets is om niet enthousiast over te zijn. Ik bedoel, wat kan er helemaal gebeuren door een zo'n dagje? Denk je dat zoon daardoor teveel betrokken raakt bij de islam? En waarom zou je er zo min mogelijk aandacht aan moeten besteden. Omdat het dan lijkt of je het goedkeurt? Jongens die op deze manier iets samen doen, gewoon uit belangstelling voor elkaars gewoontes en het gewoon eens te ervaren, zijn naar mijn idee uit het goede hout gesneden, ik vind dat mooi.

Dees

Dees

01-06-2017 om 06:01

Extremismse

Ik denk dat ze angst heeft dat haar zoon door extremistische moslims geronseld wordt en dankzij het vasten ineens een zelfmoordterrorist wordt....of dat dit het begin daarvan zal zijn.

Nee daar zou ik me(voorlopig) geen zorgen over maken, je zegt al vriend is een goede jongen. Laat je zoon zich lekker eens een dagje inleven in zijn vriend en extra respect voor hem krijgen omdat hij dit een maand lang doet.

Lente

Lente

01-06-2017 om 09:15

Zeker doen

en dan ook bij vriend zijn als iedereen na zonsondergang gaat eten. Dat lijkt me een mooie afronding van de dag.

Niki73

Niki73

01-06-2017 om 10:32

Natuurlijk wel

Ik vind het een goed idee, je eens inleven in het leven van je vriend. Het breken van het vasten (het eten in de avond) is echt een feestje, daar zou je zoon dan liefst ook bij moeten zijn in het gezin van de vriend.

Vóór en na

Toch even wat kanttekeningen, nu Ramadan in de kortste dagen van het jaar valt.
Ik vraag mensen wel eens: wat doen moslims dan in Noorwegen, waar de zon bijna niet ondergaat? daar houden ze de tijden van Saudi Arabië aan. Dat scheelt ongeveer 3,5 uur per dag minder vasten.
In Nederland gaat de zon onder rond 21.45 en komt hij op rond 5.30. En de nachten worden nog korter tot 21 juni.
In die korte nachten worden er twee uitgebreide maaltijden gegeten en er wordt gebeden. Er is nauwelijks tijd om te slapen.
Mijn ervaring is dat het wel degelijk invloed heeft op mensen en hun vermogen om met andere dingen bezig te zijn.
Ik zou graag zien dat er werd nagedacht over de tijden in dit land en dat de Noorse oplossing zou worden besproken.
Als ouder moet je even goed bedenken wat je dan gaat doen voordat de zon opkomt en wat je klaar gaat maken als de zon ondergaat. Welke maaltijden?
En ik zou nadenken over wat je kind meekrijgt als het gaat om vragen rond God. Is het vriendje de enige bron? Wil je dat?

Tsjor

Jo

Jo

03-06-2017 om 11:22

een glaasje water?

Mocht de zoon van Freya het echt niet volhouden om tot zonsondergang te vasten dan is hij uiteraard vrij om te eten en te drinken. Maar hiermee heeft hij de uitdaging dan wel "verloren".
Dus om als advies mee te geven om een glaasje water te nuttigen als hij dorst heeft is tenenkrommend.

@ Tsjor

Jouw ervaring......... waar bestaat die uit? Heb je ook gevast?

Mijn ervaring is dat mensen die nooit (gedurende de Ramadan) hebben gevast geen idee hebben waar ze over praten.

Een Moslim mag niet zijn eigen gezondheid of leven in gevaar brengen door wel te vasten als de omstandigheden voor hem/haar ongunstig zijn. Denk hierbij aan zieken, maar ook aan mensen die gevaarlijk werk doen en geen vrij kunnen krijgen en/of aangepaste werktijden.

Weet ook niet wat een Moslim met je (zogenaamde) goedbedoelde adviezen moet. Neem aan dat een Katholiek ook niet zit te wachten over een interpretatie van een Moslim over het Katholieke vasten1

"En ik zou nadenken over wat je kind meekrijgt als het gaat om vragen rond God. Is het vriendje de enige bron? Wil je dat"?"

Pardon?!? Freya geeft toch al aan dat het niet religieus is. Maar stel dat zoon wel geïnteresseerd is. Waar ben JIJ bang voor?

Pirata

Pirata

03-06-2017 om 11:35

tenenkrommend???

Ik vind de strekking van jouw eigen bericht niet bepaald sympathiek....
Een hele dag niks eten en bij grote hitte een slok water lijkt me uitdaging genoeg. Maar het is geen hete dag vandaag, dus het zou verantwoord moeten lukken zonder water denk ik.

Jo

Jo

03-06-2017 om 11:54

@ Pirata

Het is maar net van uit welke invalshoek je tegen een uitdaging aan kijkt.

Maar als ik jou uitdaag om over een sloot te springen zonder hulpmiddelen, maar je gaat fierljeppen of je redt de overkant niet dan heb je een welverdiend schouderklopje verdiend, maar wel de uitdaging verloren.

Dat heeft niks met (on)sympathiek te maken. Maar is een vaststelling van een feit.

Verantwoord? Ja, alle Moslims die deze week aan het vasten waren die waren onverantwoord bezig en zijn bij bosje neergegaan. Amen

Angela67

Angela67

03-06-2017 om 11:58

ik snap de combinatie van ramadan en 'challenge' niet. het is toch geen wedstrijd? Als een moslim gezondheidstechnisch tegen issues aanloopt op een dag en dat moet oplossen door iets te eten of te drinken omdat het niet anders kan dan heeft hij of zij toch niet 'verloren'?! Dus het hele idee dat je 'verliest' is belachelijk. De intentie is vele malen belangrijker. Daarom vind ik die challenge bij jongere(n) kinderen raar en gericht op datgenen waar het volgens mij niet om gaat. Zij maken er een wedstrijd van.
gr Angela

Pirata

Pirata

03-06-2017 om 12:28

Zie je niet hoe onvriendelijk je doet? Nu weer met die rare laatste opmerking van je.
De zoon van TS is geen moslim, dus waarom all the way? Overigens doen de meeste moslimkinderen ook pas vanaf een bepaalde leeftijd mee.

Jo

Jo

03-06-2017 om 12:30

@ Angela67

Of jij en ik dat snappen is niet relevant.

Maar het zijn wel degelijk twee jongens die een wedstrijdje houden.
Een wedstrijd zonder winnaar of verliezer.
Waarom wordt er dan aanmoedigen om vals te spelen?
"Verloren" schreef ik niet voor niks tussen aanhalingstekens.

Mijn ervaring op dit forum is dat velen alleen lezen wat ze willen lezen......

Als een moslim gezondheidstechnisch tegen issues aanloopt op een dag en dat moet oplossen door iets te eten of te drinken omdat het niet anders kan dan heeft hij of zij toch niet 'verloren'?!

Technisch gezien wel, deze 'verloren'dag moet in zijn geheel worden ingehaald. Zelfs als je een uur voor zonsondergang je vasten hebt moeten verbreken.

@Emma

@Emma

03-06-2017 om 12:37

ramadan

Wees toch blij allemaal dat die twee kinderen er samen voor gaan. Ik heb lang gewerkt op een plek met veel volwassen en minderjarige moslims. Het is een periode van refelcie en inkeer. In de praktijk geeft het nogal eens geruzie en gedoe zo met zn allen op elkaar met een lege maag. Wij zijn geen haar beter, zie hierboven. En dat met een volle maag
Ik hoop dat er meer van die kinderen zijn.

Jo

Jo

03-06-2017 om 12:39

@ Pirata

Onvriendelijk, niet sympathiek.......

"Verantwoord" is niet subtiel bedoeld zeker?
Wie kaatst kan.....

Jongens zijn verplicht tot vasten vanaf hun eerste zaadlozing en meisje vanaf hun eerste menstruatie.

tante Sidonia

tante Sidonia

03-06-2017 om 13:01

kaaskopje en lente

Jullie fantasie slaat een beetje op hol he...

Ik ben absoluut niet tegen moslims of bang dat zoon zich op de niet moslims zal gaan wreken, uit naam van Allah...

Nee, alles wat ik zeg is dat ik er NIET ENTHOUSIAST over zou zijn en dat zegik met in gedachte een opgroeiende gozer die een hele dag zonder voeding moet en mijn eigen neiging tot flauwvallen als ik te lang niet eet.

Ik ben het er verder eigenlijk wel mee eens dat het leuk is dat zo'n jongen mee wil doen om ook eens te voelen hoe dat is.

'Mijn ervaring is dat mensen die nooit (gedurende de Ramadan) hebben gevast geen idee hebben waar ze over praten.'
Zo kan die wel weer. Dat betekent dat de zoon van TS en de moeder geen idee hebben waar ze over praten als ze antwoord moeten geven op de vraag of het zoontje een dag mee mag doen met de Ramadan.
Ik ben zelf geen moslim, ik ben christen, katholiek. en er zijn genoeg niet-katholieken die hun mening geven, al of niet ongezouten, over katholieken. Ik verdraag dat en neem serieuze kritiek ook serieus.
Ik werk met o.a. veel moslims. ik heb er grote waardering voor, dat zij tijdens de Ramadan hun eigen gang gaan, het verdragen als anderen wel eten, en hun mening niet aan anderen opleggen. Ook niet aan moslims die niet willen vasten (bestaat). Ik pas het werkschema een klein beetje aan, maar moslims moeten zich ook realiseren dat het openbare leven niet stil komt te liggen. Werk, school, feesten, het gaat allemaal door. Binnen die context leef je.
Ik zie wel, dat er na enige tijd mensen uitvallen omdat ze ziek zijn. Overigens nog vaker na het einde van de Ramadan. Niet ernstig ziek, maar klachten als hoofdpijn (bijvoorbeeld) komen dan nogal eens voor. Van korte duur. Maar wel met uitval als gevolg. Ja, als mensen een dag niet vasten kunnen ze het later inhalen. En ernstig zieken etc. hoeven niet mee te doen. Dat is allemaal geen nieuws.

De vraag wat je moet doen als je in een land woont waar de zon bijna niet ondergaat is geen externe vraag (van buiten), maar een interne vraag: moslims in Noorwegen (bestaan) hebbend aar een antwoord op moeten vinden. En het gesprek daarover mag best wel verder gaan, gelet op de situatie in een ander land (Nederland).

'"En ik zou nadenken over wat je kind meekrijgt als het gaat om vragen rond God. Is het vriendje de enige bron? Wil je dat"?"
Pardon?!? Freya geeft toch al aan dat het niet religieus is. Maar stel dat zoon wel geïnteresseerd is. Waar ben JIJ bang voor?'
Als Ramadan niets met religie te maken heeft, dan heb ik echt iets gemist. De uitleg van het vriendje op de vraag 'waarom vast je' zal toch iets met Allah te maken moeten hebben. Het antwoord zal niet zijn dat het een sportwedstrijd is.
Vasten heeft bij katholieken ook een plek, maar de regels daaromtrent zijn al lang verwaterd en nu is het aan iedereen zelf om dar antwoord op te geven. Protestanten pakken het tegenwoordig ook op, op een eigen manier. Dat 'zelf bedenken' brengt een zekere verlegenheid met zich mee, want je hebt niet zomaar standaard antwoorden die terugggaan op 'dat is verplicht, zo moet het van onze godsdienst'. Je moet er zelf over nadenken. Dat is wat lastiger als het zoontje aan moeder vragen gaat stellen; vasten wij ook, waarom wel, waarom niet etc.
Ik ben overigens nooit bang voor vragen, van welke orde dan ook. Vragen zijn altijd relevant, zeker vragen van kinderen. Maar ik mag wel even aangeven dat het goed is om daarover na te denken. Maakt niet uit waar je het antwoord gaat zoeken.

Tsjor

Tsjor

"maar moslims moeten zich ook realiseren dat het openbare leven niet stil komt te liggen." Goh. Misschien moet je ze dat eens vertellen, want daar hebben ze vast nog nooit bij stilgestaan.

skik

Jo

Jo

03-06-2017 om 17:20

@ Tsjor

'Mijn ervaring is dat mensen die nooit (gedurende de Ramadan) hebben gevast geen idee hebben waar ze over praten.'

Ik heb het over jou, Tsjor, niet over personen (TS en kind) die wel geïnteresseerd zijn in iemand anders zijn belevenis. Zonder dat er gelijk wordt gesuggereerd dat een vastende Moslims slaap te kort heeft, minder presteert, zich niet zouden realiseren dat er ook een nog een Openbaar Leven is deze maand etc. etc.

Quote: "Ik zou graag zien dat er werd nagedacht over de tijden in DIT land en dat de Noorse oplossing zou worden besproken".

Vergelijk Noorwegen a.u.b. niet met Nederland! Er is in Nederland zat tijd tussen zonsondergang en opgang om te eten, drinken, bidden en om te sexen!

Onder Moslims in Nederland is dit totaal geen issue, dus hoe jij het zou willen zien is absoluut niet aan de orde.

Evenmin dat ik jouw religie ter discussie stel. Want ja, ook ik heb Katholieke kennissen en ik lees het nieuws en heb zo mijn vraagtekens......

Evenmin dat mijn werkgever kan verbieden dat ik een "gevaarlijke"" sport beoefen en regelmatig vanwege blessures moet verzuimen.

'"En ik zou nadenken over wat je kind meekrijgt als het gaat om vragen rond God. Is het vriendje de ENIGE bron? Wil je dat"?"

Denk je nu echt dat een 13 jarig kind anno 2017 in Nederland onder een steen leeft?

Als iemand wat aan jou(w) kind zou vragen over een religieuze kwestie dan heb je er waarschijnlijk geen problemen mee. Maar heet die God Allah dan ..... ja dan wat eigenlijk?????????

Moslims in o.a. Nederland moeten zich dagelijks schikken naar een maatschappij met Westerse normen. Overigens is daar helemaal niks mis mee. Maar waarom dan wel vraagtekens zetten als een Westerse jongen zich voor 1 dag in een Moslim verplaatst? Is daar dan wel wat mis mee?

Snap eigenlijk niet eens waarom ik je nog geantwoord heb. Je hele betoog bestaat uit veel woorden maar ze zijn voor mij inhoudsloos.

Angela67

Angela67

03-06-2017 om 17:43

wedstrijd

Ten eerste, Jo, vraag ik me af waar jij precies problemen mee hebt én ik begrijp ook niet goed wat Tsjor precies wel of niet bedoelt. Maar afgezien daarvan.

In je posting hierboven aan Tsjor schrijf je: "als een Westerse jongen zich voor 1 dag in een Moslim verplaatst?"

1. de klasgenoot van mijn brugklasser is ook een Westerse jongen, maar toevallig uit familie die Ramadan viert. Dus het woord 'westers' vind ik hier niet zo op z'n plaats.
2. die klasgenoot heeft het mijn jongste als wedstrijd voorgesteld, verder hebben ze het nergens over gehad. Niets verplaatsen in een ander, geen uitleg.

Dus dan kan ik twee dingen doen.
1. Niets doen, gewoon zeggen: oh, ok, prima, hou even in de gaten dat je je o.k. blijft voelen en ik ga ervanuit dat je gewoon school, huiswerk en sporten kuernt doen. En ook mensen die volledig vasten (Katholiek of Moslim) doen dit op een verstandige wijze, dus ik verwacht dat jij ook verstandig bent en naar je lijf luistert.
2. ik kan proberen of jongste er nog inhoudelijk iets van wil weten ofzo, verder doorvragen wat die jongen dan verder gezegd heeft, aan welk goed doel hij dan geld gaat overmaken etc. Daar kwam namelijk niets over in het verhaaltje voor . . Het is alleen maar een wedstrijdje , niets met 'verplaatsen in'.

Dus nogmaals: ik vind het een rare, competitieve manier van 'aandacht vragen' of 'geld voor goed doel inzamelen' als het zo gaat. Ik vind het jammer en een gemiste kans want ik denk inderdaad dat het goed is om meer te weten te komen over waarom vasten, welke betekenis etc.
Mits je daarin geïnteresseerd bent.
Maar dan is brugklas e.d. echt nog jong voor mijn gevoel. Zeker de jongens met wie mijn brugklasser omgaat, en hij zelf toont ook geen interesse.

gr Angela

Jo

Jo

03-06-2017 om 18:04

@ Angela

Geen idee hoe jouw zoon plots bij dit onderwerp betrokken is.
Schijnbaar heb ik wat gemist.

Ik ga niet over zaken als een uitdaging tussen twee schoolgaande jongens.

Heb ik ergens geschreven dat je door 1 dag vasten je kunt verplaatsen in een ander?

Lijkt mij niet. Want dat is net zo'n dom antwoord dat een Moslim mij kan geven op de vraag waarom hij/zij vast.... Ja, dan weet hij/zij wat het is om arm te zijn omdat hij/zij zich overdag moet onthouden van voeding/vloeistof en sex.

Jo

Jo

03-06-2017 om 18:09

off topic

OT

Even in het kort:
In 1986 viel de Ramadan in mei/juni. Ik had mijn school examens en deed voor het eerst mee met vasten. Etenstijd was rond 22 uur en mijn potje moest ik zelf koken.

20 jaar heb ik gedurende de maand Ramadan zonder moeite gevast.

Of eigenlijk 20,5 jaar. Want half oktober 2006 was ik na veel onderzoek en leeswerk halverwege de Ramadan tot de conclusie gekomen dat ik mij niet meer kon vinden in essentiële pijlers van de Islam.

Met andere woorden, mijn berichten van hierboven heb ik niet geschreven om de Islam ansicht te verdedigen of te ondersteunen.

Wel kan ik mij inleven hoe het is om te vasten. Hoe de gemiddelde Moslim dat ervaart, maar ook hoe daar door een groot deel van de niet Moslims tegen aan wordt gekeken.

En mijn ervaring is dat beide groepen erg gevoelig zijn voor kritiek wanneer het om religieuze zaken gaat.

Angela67

Angela67

03-06-2017 om 18:14

toevallig kreeg mijn zoon zo'n zelfde voorstel als de zoon van topic starter, vandaar. Maar dat maakt niets uit, want de strekking is exact hetzelfde. Jij begint zelf over 'je verplaatsen in', trouwens, daarom vraag ik me af en toe af wat jij denkt in dit draadje te vinden/brengen?
Want hoezo ga jij niet over een uitdaging tussen twee schooljongens? Dat is toch precies waar de vraag van Topicstarter om gaat? Als je een draadje wilt openen over 'iets' m.b.t. Ramadan, prima, maar volgens mij gaat het hier om het 'challengen' en het vasten.
gr Angela

Ad Hombre

Ad Hombre

03-06-2017 om 18:16

Relax

Zoals jullie weten ben ik geen islam-fan, maar ik zie hier weinig problemen in. Een keertje vasten en lekker suikerfeesten met je vriendje is vast leuk. Aan de ouders om dat vervolgens in perspectief te zetten.

Ik ken trouwens iemand die door een vriend bekeerd is tot de islam, dus helemaal onmogelijk is het blijkbaar niet.

Ik zou trouwens wel de grens trekken bij drinken. Een dag niet eten is best, maar er wordt wel (water) gedronken.

Ik heb ooit eens de koran doorgelezen en die is veel minder strikt dan sommige moslims (en hun westerse - sorry Angela - spreekbuizen) wel eens doen voorkomen. Overal zijn uitzonderingsgronden en hardheidclausules, varkensvlees mag best in noodgevallen.

Neem het niet van mij aan, maar lees het hier:
https://islamqa.info/en/130815

"Praise be to Allaah.

Among the basic principles of Islamic sharee’ah, on which the scholars are agreed, is that cases of necessity make forbidden things permissible.

There is a great deal of evidence to support this principle in the Holy Qur'aan and the Prophet's Sunnah, for example, the verses in which Allah says (interpretation of the meaning)..."

Want is het niet zo dat:

"surely, Allaah is Oft‑Forgiving, Most Merciful"

Tot zover de theorie, in de praktijk moet je als niet-moslim (pardon christen) natuurlijk uitkijken dat je het woord 'allah' niet uitspreekt in sommige landen:

http://world.time.com/2013/10/15/allah-means-god-unless-youre-a-christian-in-malaysia/

Kortom, voldoende discussiepunten voor na de Idul Fitri.

Jo

Jo

03-06-2017 om 18:49

@ Angela

Mag ik van jou een quote waarin ik schrijf over "je verplaatsen in".

Mijn dank is groot.

Als twee mensen een uitdaging, challenge, wedstrijd aan gaan dan heb IK daar zeker niks mee te maken. Geef alleen aan dat wat de regels van het vasten zijn en waar beide partijen zich aan moeten houden. Drinken is vals spel, tenzij dit van te voren is af gesproken door beide partijen. Dus niet door influistering van derden.

En als jij daar als ouder moeite mee hebt dan kun je die discussie beter met je zoon aan gaan en niet met mij. Het enige dat ik je kan garanderen: je zoon zal t zeker overleven.

Over uitdagingen onder jongeren wie het snelt en meest kan zuipen daar zou ik mij eerder ongerust over maken. Maar ja, gelukkig heeft niemand op dit forum van zulke kinderen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.