Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Kastje,hoekje, klusje per dag/week


Half a twin

Half a twin

13-09-2017 om 16:21

de school is weer begonnen

Dus ik ook weer (min of meer) Maandag begon de eerste echte volledige schoolweek en ik heb mijn fornuis gepoetst. Buitenkant en binnenkant oven. Een fikse dijk strijk weggewerkt, is geen kastje weet ik maar moest nog wel gebeuren na de vakantie.
Morgen ga ik supergoed stoffen en zuigen, dat is de afgelopen weken soms door de pubers gedaan en die waren wel heel snel klaar.

Knutselkei

Knutselkei

13-09-2017 om 16:31 Topicstarter

ja ik...

Eind juli is mijn vader overleden en toen is er veel blijven liggen. Daar wel veel geruimd. Telt dat ook?
De vakantie erna kon ik t niet opbrengen om veel te doen. Daarna waren de pubers nog steeds thuis, lukte t ook niet zo goed.Nu met frisse tegenzin weer aan t werk in huis. Werkt wel lastig met studerende zoon die maar weinig in college hoeft te zijn en dochter waarvan de studie pas over 2 weken begint. Er wordt nog steeds veel,heel snel vies....
Maar de zolder is nu een heel eind. De muizen komen steeds terug (wonen aan de dijk en dan is t hier denk ik lekkerder dan buiten) dus alles opgeruimd, een paar bakken al gevuld en nu nog een paar grote bakken halen om de rest in te stoppen. Want al t stoffen spul pakken ze,tassen etc. De voorkamer is al een deel gedaan,ook geruimd.

40er

40er

14-09-2017 om 12:30

Fijn

Dat ik niet de enige ben die weer is begonnen.

Lilian, tuurlijk telt dat, maar lijkt me wel iets heftiger dan je eigen kastjes te doen!

Hier beneden nog een weekje behelpen, dinsdag komt de nieuwe vloer en daarna kan ik aan de slag. In de vakantie al geschilderd en behangen, woensdag kan ik de kastjes weer inpakken, kijk ik dan direct alles na!

Half a twin

Half a twin

21-09-2017 om 16:27

hoop gedaan vandaag

De hoek rond de wasmachine opgeruimd en heringericht, alle wasmanden naar voren gehaald en er achter goed gestofzuigd. Kastje verplaatst en schoongemaakt.
Door het hele huis extreem goed gestofzuigd, met zo'n speciaal hulpstuk allerlei kieren te lijf gegaan, de lamp van dochter nat afgenomen. Dat is zo'n ikea geval allemaal kunststof rondjes op kunstige wijze aan elkaar gemaakt. Zit altijd enorm veel stof op.

Cora

Cora

21-09-2017 om 17:29

Al helemaal klaar voor een gezellige winter

Weer veel te weinig tijd gehad om alles te poetsen wat ik wou, maar toch best wel tevreden over mezelf. Twee stapels strijk weggewerkt en lichte zomerspulletjes meteen al opgeborgen voor volgend jaar. Mijn kasten helemaal leeggehaald en fris gepoetst. Netjes alles opgevouwen, alles piekfijn in orde. Laat de gezellige winter maar komen!

Lou

Lou

21-09-2017 om 19:27

Zet 'm op

Ik heb een kastjespauze ingelast. Na een lange rustige periode (ik ben zzp'er) en een opgeruimd huis zit ik nu weer ineens heel veel te werken met tussendoor alleen tijd voor de basis: was, boodschappen, afwas.

Maar ik meld het toch even, want ik heb er zo'n profijt van gehad dat ik maandenlang extra klussen heb gedaan in huis! We hadden een onverwachte langdurige logé met een hele hoop spullen en alles kon gewoon opgeruimd worden in onze nette uitgemeste kasten. Maar ook zonder dat: het is heerlijk dat ik nu zo veel meer ruimte heb. Dus zet 'm op, en houd vol en zo!

Krisje

Krisje

22-09-2017 om 09:57

Ruimte over

Ik ben redelijk gestaag doorgegaan met opruimen. Gister zag ik ineens in de berging bij de wasmachine een half lege plank. Nu zwerft er geen pak toiletpapier meer naast de kast op de grond, maar staan de rollen keurig opgestapeld in de kast. Voor mij is dat nu echt het toppunt van opgeruimd

Knutselkei

Knutselkei

24-09-2017 om 13:28 Topicstarter

tuinhuisje

onder handen genomen. Er ligt al een hele stapel klaar voor de stort. Kast daar is weer netjes en dat geeft weer een goed gevoel. Oudste gaat deze week op kamers dus dat gaat ook heel veel rommel schelen. Ze is erg lief maar ook erg erg rommelig (compleet met spoor wat ze die dag gegeten en gedaan heeft)
De hoek van de garage ook meteen mee genomen. Nu ga ik een la daar doen v d oude keuken en dan genieten v h zonnetje!

40er

40er

24-09-2017 om 15:43

Oh..

Wat klinkt dat allemaal weer heerlijk opgeruimd. Hier weinig tijd gehad. Nu alleen thuis, de heren zijn op pad. Boodschappen gehaald, 2 maaltijden voorbereid en straks even puinruimen op mijn hobbykamer. Manlief heeft donderdag de zijne al gedaan.

Half a twin

Half a twin

27-09-2017 om 16:25

Net even snel 5 planken gedaan

De 6e nog niet, dat is spul van man, ik weet niet wat hij daar mee wil. Vrijdag hebben we een aanhanger om wat groen van een gesloopte boom naar de stort te brengen dan wil ik ook wat ander spul meenemen dat ik volgende week niet nog 3 x op de fiets moet om nog wat klein spul te brengen.
In de kast waar ik de zak overjarige medicijnen (net niet lege neusspray, ver over de datum geraakte pijnstillers en een veel te veel gekregen tube zalf) wilde pakken kwam ik zo'n puinhoop tegen dat ik gelijk maar aan de slag gegaan ben.
Wel gek toen de kast nog een bende was kon de deur goed dicht, nu ik heb opgeruimd en klaargezet voor de stort kan de deur niet meer dicht.
Grrrr.

Half a twin

Half a twin

27-09-2017 om 16:51

Nog 3 planken achter de andere deur.

Nette stapels gemaakt van de handdoeken, en niet onbelangrijk, iets teruggevonden dat al een poos kwijt was. Nu kan de deur van de eerste kast ook weer dicht, er zat iets tussen het scharnier.
De andere drie planken van die kast daar ligt/staat het vakantietextiel en dat doe ik ieder jaar na de vakantie uitnemen en de boel weer netjes gewassen terugleggen. Kussenslopen, onderlakens voor om de luchtbedden en zo.
1 Vakantiesloop was kwijt, lag verfrommeld op een verkeerde plank en is dus nu weer terug, kan volgend jaar mee als reserve want dit jaar al een nieuw exemplaar gekocht.

Half a twin

Half a twin

07-11-2017 om 12:04

Lang voorgenomen actie uitgevoerd

Er moest al heel lang een shuffle plaatsvinden van spullen uit het berghok op zolder naar de trapkast en vice versa. Onze trapkast heeft een verdiepte bodem en loopt zo'n 70 cm hoog een stuk door onder de gang, daar staan een heleboel dozen met......
Een klus die ik niet alleen kon doen, rare draaiing maken om die dozen eruit te krijgen. Zondag samen met man begonnen. Alle dozen en spullen staan nu op de plek waar we ze willen hebben.
Veel dozen uitgezocht en een hoop klaargezet voor de stort. Vazen en bloempotten nog vanuit de vorige eeuw in knalle jaren 80 kleuren, die zet ik echt niet meer in huis. Gisteren nog wat planken beter ingedeeld, omdat ik er nu beter bij kan. Vandaag nog een paar planken een sopje geven en dan kan er een grote krul door deze taak van het to do lijstje.
Het was een stevige klus maar zo blij dat het gedaan is.

Pennestreek

Pennestreek

07-11-2017 om 13:25

Hier ook een flinke stap gezet

Vooral een mentale, gewoon weer beginnen met klusjes. Sinds een paar maanden geen hulp meer, dus moet nu alles weer zelf doen. En ik merk dat ik daarna vind dat ik klaar ben. Maar ja, met alleen stoffen, stofzuigen en dweilen ben je er natuurlijk nog niet... Dus eens met man om de tafel gezeten om wat prioriteiten te stellen, te kijken wie wat het minst erg vindt om te doen en wat we samen moeten doen, waar de kinderen mee kunnen helpen en dit weekend bovenaan de lijst begonnen.
Wij hebben sinds een tijdje ook een ander 'lijstjes-systeem', namelijk post-its op de deur van de huiskamerkast. Links hangt wat nog moet gebeuren, in het midden waar aan wordt gewerkt en rechts wat af is. Mén, wat een stapel 'af' hadden we zondagavond, heerlijk!
Nu vol zien te houden...

Krisje

Krisje

07-11-2017 om 15:22

En ik

ben een hele koffer met fotozooi aan het uitzoeken. Alles is ooit al gedigitaliseerd, maar de foto's uit het afdruktijdperk zijn verdwenen in een (absurd grote) koffer. Stapel voor stapel werk ik door, foto's van alle dieren in de dierentuin kieper ik zo weg, foto's van allemaal onbekende mensen ook en waarom heeft iedereen in de hele familie mij ieder jaar pasfoto's van alle kinderen gegeven? Ik wil het allemaal niet meer bewaren. De kinderen willen hun afgedrukte foto's wel bewaren dus ik maak een paar grote dozen en daar mogen ze later lekker in graaien. Weg, weg, weg, het wordt mijn nieuwe motto. Het is zelfs zo erg met mijn 'het-huis-moet-leger'-idee dat ik niet eens weet wat ik van sinterklaas kan vragen (beetje vroeg, maar het werd me van de week al gevraagd).

Pennestreek

Pennestreek

07-11-2017 om 16:32

Krisje - verlanglijstje

Iets dat opgaat, dus. Doucheschuim, bodylotion, iets alcoholisch of chocolade. Makkelijk zat!

40er

40er

09-11-2017 om 06:37

Medicijnkast

Gisteren de medicijnkast einelijk opgeruimd. Stond bomvol en het was een zooitje. Inmiddels niet meer, eindelijk die ook eens gehad. Ondertussen nog wel steeds met wat laatjes en plankjes aan het rommelen geweest, maar niet echt grote dingen. Het ontbreekt me momenteel aan tijd.

Krisje

Krisje

09-11-2017 om 09:09

Pennestreek

Zo'n lijstje zal het wel worden, het geeft zoveel rust dat ontrommelen. Ik denk dat er zeker 1.000 spullen mijn huis uit zijn.

Pennestreek

Pennestreek

09-11-2017 om 10:51

Heerlijk!

Gisteren ook weer een klusje af kunnen strepen, al was het geen plankje of kastje, maar wel iets waar ik dochter heel blij mee heb gemaakt en waar ik al een jaar tegenaan zat te hikken. Idioot eigenlijk, dat ik mezelf dat aandoe. 'Gewoon' even aanpakken en doorbijten en het is klaar. Nou ja, ik ben pas halverwege mijn leven (hoop ik), dus nog tijd zat om dit te leren .

Komend weekend nauwelijks afspraken, dus dan ga ik/gaan we weer aan de slag! Voor mij heel belangrijk dat man zich nu ook mede-verantwoordelijk voelt voor al deze klussen. Alleen al het gevoel daar niet alleen verantwoordelijk voor te zijn geeft me zoveel lucht! En even voor de helderheid: dat was dus niet omdat man niks deed, maar omdat ik me gewoon altijd overal verantwoordelijk voor voel en het van daaruit moeilijk vind om dingen bij anderen neer te leggen. Maar... afgelopen jaar heel veel geleerd. En man ook. En daar hebben we nu dus ook de praktijk aan gekoppeld.

Half a twin

Half a twin

28-11-2017 om 15:27

Laatste lootjes van de kelder

Na een paar weken geen voorraad kopen waren de planken met levensmiddelen in de kelder nu zo leeg dat het een fluitje van een cent was om alles eraf te halen, de planken met een sopdoek af te nemen en alles weer opnieuw in te richten.
Ook even alle data gecheckt en weer FIFO op de planken gezet. Met pubers in huis gaat er soms in mijn voorraadbeheer wat mis, die pakken wat, verplaatsen iets anders en voor je het weet is het een rommeltje.
Ik kwam een pak ijsthee tegen dat al een jaar over de datum was, dus weggegooid.

Hoe gaat het bij jullie? Ik zit inmiddels aan kastje/laatje per week en dat gaat goed. Niet alles is het waard om hier te vermelden maar sommige mijlpalen wel.

Pennestreek

Pennestreek

28-11-2017 om 15:43

Ja, dat is een valkuil van mij

ik kan zo moeilijk een aanbieding laten gaan, maar mijn kast en lade waarin ik de voorraad bewaar groeit dicht... en dat heb ik ook met de vriezer. Dus de komende weken inderdaad maar even geen voorraad, even de boel 'leegeten' en weer eens lekker uitsoppen en opruimen.
De grotere klussen gaan even niet zo lekker, erg drukke tijden...

karin

karin

28-11-2017 om 16:29

zolder

En hier hebben we eindelijk de zolder aangepakt. Man was een weekje vrij en die hebben we deels nuttig besteed aan het opruimen van de zolder.
Jeee wat kwam daar een zooi af, maar liefst 16 vuilniszakken hebben het huis verlaten ))
Het waren voornamelijk boeken en speelgoed van dochter, waar we de kringloop blij mee hebben gemaakt.

Maar wat voelt dat goed he als er ruimte en overzicht voor terugkomt, erg blij mee.

Trijs

Trijs

23-12-2017 om 23:42

Tips om spullen uit huis te krijgen?

Ik ben een moeizame opruimer. Dit draadje helpt wel ter inspiratie en motivatie!
Man en ik werken beide veel, 3 kinderen die aandacht behoeven, en wonen ruim, waardoor het (1) niet zo nodig was lange tijd, en het (2) nooit prioriteit had.
Nu ben ik toch echt ontevreden over hoeveelheid spullen en ben aan de slag.
Ik vind wegdoen moeilijk en het mag niet in de vuilnisbak. Tenminste, zo voelt dat.
Nu mijn probleem: een andere manier kost zo veel tijd en die heb ik nou juist niet.
Heb al vaak dingen op marktplaats gezet maar ik vind al die mailtjes en dan een afspraak maken voor ophalen tijdrovend. Dat stel ik dus uit.
Laatste keer dat ik boeken naar kringloop wilde brengen namen ze tijdelijk geen boeken. Te veel aanbod. Hebben die boeken hier weken gestaan en moest ik er daarna weer heen.
De voedselbank doet hier ook verjaarscadeautjes voor kinderen maar krijgen zo veel aanbod dat ze vaak alleen Lego en playmobil aannemen.

Wij hebben geen zolder oid en alle kamers zijn in gebruik. Spullen die weg mogen staan nu veel te lang ergens te wachten. Staat echt in de weg. Zo kan ik beter niet opruimen...
Het gaat vooral om speelgoed en boeken. Soms ook keukenspullen/servies.

Moet ik accepteren dat de maatschappij te veel heeft en dat ik er anderen niet mee moet opzadelen, of pak ik het verkeerd aan?

Ik hoef geen geld, vind het wel fijn als er serieus gekeken wordt wie er iets aan kan hebben.

Tips welkom!

Miep Kraak

Miep Kraak

24-12-2017 om 00:25

Orde

Ik denk dat je misschien tijdwinst kunt halen als je ordelijk werkt en ook afmaakt waar je aan begint. Dat kun je bv alleen al doen door te bellen of er behoefte is aan X of Yipv voor niets te rijden met als gevolg dat het er nu nog staat
Als je zoveel te veel hebt aan spullen, zie je spullen dan wat het misschien voor anderen ook is: overbodig.
Weggooien is dan sneller en ( in mijn ogen soms) beter.
Een nieuwe eigenaar zoeken voor elk ditje of datje is teveel werk. Dat moet je bijhouden evenals opruimen.

Voor jou misschien beter enkel de keus: houden of weggooien ipv: houden/weggooien/twijfel/verkoop/weggeven/goede doel.
Je "wilt of moet" van je spul af, dus voor nu drastisch ingrijpen en vervolgens bijhouden en verkopen.
"Iets erin is iets eruit" kan daarbij houvast bieden.
Verder: bel goede doelen, opkopers (zie marktplaats), studentengroep op facebook en stel jezelf tot doel dat als er niets weg is binnen 2 weken, dat je het dan naar grof vuil brengt

Triva

Triva

24-12-2017 om 09:18

Trijs

Voor jouw probleem hebben ze www.gratisoptehalen.nl en www.gratisaftehalen.nl Je zegt er bij dat het op dag x tijd y gratis af te halen is dan hoef je er niet voor thuis te blijven en je maakt alleen een afspraak met degene die dan kan.

Lou

Lou

24-12-2017 om 11:24

Of op Facebook

Ik zet geen gratis dingen meer op Marktplaats, het is me te vaak overkomen dat (juist omdat het gratis is?) mensen nogal makkelijk zijn met afspraken. Ze komen een uur later of ze komen helemaal niet. Misschien werkt dat bij de sites die Triva noemt beter. Wat ook beter werkt, is een 'gratis in deze buurt' pagina op Facebook. Iedereen woont dichtbij, dat maakt de drempel wat lager en op die manier ben ik al van veel spullen af gekomen.

Verder inderdaad eerst bellen, zodat je in elk geval niet voor niets rijdt.

Marie

Marie

25-12-2017 om 19:15

Weggeefhoek op Facebook

Probeer eens of je de spullen wijt kunt via een weggeefhoek op Facebook. Heb ik wel goede ervaring mee.
We even goed de "spelregels" doorlezen van te voren, die wisselen per groep.

Half a twin

Half a twin

28-12-2017 om 10:57

megaklus aangepakt

Gisteren vroeg ik aan man of hij kon kijken naar de ovendeur. Die sloot al een tijdje niet goed maar de kier was sinds de feestdagen zo groot dat ik de oven niet meer warm kreeg.
Man ging met gereedschap naar beneden en ik zou even een emmer sop door het sanitair slingeren.
Al poetsend en dweilend hoorde ik flink geklus beneden. Na 20 jaar was het einde van de stelschroef in zicht en moest er iets anders gebeuren. Toen ik na 50 minuten alles klaar had inclusief een was gevouwen en een nieuwe opgehangen ging ik eens beneden kijken.
Het fornuis stond buiten in onderdelen, alles ingespoten met ovenreiniger.
Kon ik gelijk eens goed achter het fornuis vetresten weghalen en de vloer goed doen.
Het is een boretti op pootjes maar helemaal in de hoekjes achterin kan ik er niet bij met schoonmaken.
Na 4 uur kon ik weer koken, fornuis en vooral de oven zijn als nieuw.

Trijs

Trijs

28-12-2017 om 22:21

Miep Kraak, Triva, Lou en Marie

Wat een goede tips. Bedankt.
Er is al een tas speelgoed opgehaald!

Als ik spullen op overschot heb

zet ik die gewoon aan de straatkant met een bordje "gratis". Doorgaans is alles dezelfde dag nog weg. Who needs Facebook?

Knutselkei

Knutselkei

02-01-2018 om 09:53 Topicstarter

Nieuw jaar....moed verzamelen

Een paar dagen vrij dus een klusje moet wel te doen zijn... nu nog moet verzamelen
Ik heb aan t eind van vorig jaar al wel wat kleding uitgezocht die weg kan. Wil eigenlijk de inloopkast netjes maken,erger me eraan als ik binnen kom dat t zo’n zooi is. Zal ik......

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.