Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Polly W.

Polly W.

02-10-2017 om 09:24

Heeft iemand ervaring met bètablokkers en migraine?

Al jaren heb ik (hormoongerelateerde) migraine. Medicijnen gericht op pijnbestrijding werken niet (heb er vele geprobeerd). In overleg met de huisarts heb ik nu bètablokkers. Hij heeft me gezegd ermee te experimenteren. Ik hoef ze beslist niet de hele maand te slikken, maar “een paar dagen” voor mijn menstruatie. Ook met de dosering moet ik het ff uitproberen.
Nu ben ik dat aan het doen, de laagste doseringen deden niets, heb nu de laatste keer 100 mg metropolol gebruikt, vanaf 3 dagen voor de menstruatie. En inderdaad….de migraine kwam niet. Ik was al aan mijn rondedansje begonnen, toen het opeens alsnog keihard toesloeg, 2 dagen ná mijn menstruatie. Het was nota bene erger dan ooit.
Mijn vraag: toeval? Of kan de aanval uitgesteld zijn door de bètablokkers? Heeft iemand hier ervaring met bètablokkers en migraine en hoe doen jullie het?

Thursday Next

Thursday Next

02-10-2017 om 12:02

wel geprobeerd...

maar zelfs met een minimale dosis daalde mijn hartslag de eerste week van 60 naar 48 en moest ik onmiddellijk stoppen.

tante Sidonia

tante Sidonia

02-10-2017 om 12:41

ik merkte per ongeluk dat de medicijnen tegen hoge bloeddruk die moest gaan slikken mijn migraine verminderden. Metopololsuccinaat, ook.
Ik slik maar 25 mg., maar het lijkt toch wat te doen.

Daarnaast heb ik andere,echte medicatie tegen migraine gebruikt, maxalt. Daar ben ik mee gestopt: de pijn gaat wel weg, maar het zorgt ervoor dat ik mij evengoed beroerd blijf voelenen zodra de pil is uitgewerkt komt de pijn alsnog. Door de pijn heen gaan werkt dan beter. de aanval moet blijkbaar gewoon komen: dus pappen en nathouden met anti misselijkheidsmedicatie en paracetemol sub...

Tine Winkel

Tine Winkel

02-10-2017 om 13:42

ik ben er heel tevreden over.
Eerst geprobeerd met een dagelijkse dosis van 25 mg metoprololsuccinaat, dat had geen invloed. Sinds december vorig jaar op een dagelijkse dosis van 50 mg en sindsdien beduidend minder migraine-aanvallen. Ik zat op eens per 2 weken 3 dagen migraine (en de andere week 'gewone' hoofdpijn, waarbij voor mij onderscheid zit tussen hoofdpijn en migraine in het al of niet werkzaam zijn van vrij verkrijgbare pijnstillers zoals ibu: werkt ibu niet dan is het migraine, werkt ibu wel dan is het hoofdpijn), nu is dat nog maar slechts zelden. Alleen grote stress - of eigenlijk de periode direct daarna - nog migraine.

Ik ben alleen wel verbaasd dat jij het wel/niet slikken afwisselt? Ik slik het dagelijks. Is het dan niet het 'afwennen' van de betablokker die de migraine uitlokt?

Tine

Ad Hombre

Ad Hombre

02-10-2017 om 14:45

Tine

"Ik ben alleen wel verbaasd dat jij het wel/niet slikken afwisselt? Ik slik het dagelijks. Is het dan niet het 'afwennen' van de betablokker die de migraine uitlokt?"

Ja, vind ik ook gek. Ik slik al jaren propranolol, maar dan ook netjes elke dag (als ik het niet vergeet). Om eerlijk te zijn merkte ik het verschil niet heel duidelijk, maar het helpt ook tegen hypertensie en dat heb ik ook in lichte mate. Sumatriptan hielp me altijd goed als ik een aanval had.

Verleden tijd, want sinds eind 2016 heb ik geen enkele migraine-aanval meer gehad

"werkt ibu niet dan is het migraine, werkt ibu wel dan is het hoofdpijn"

Die afwisseling had ik ook, maar ik maakte ervan: soms werkt paracetamol+cafeine wel bij een migraine, en soms niet en moest ik aan de sumatriptan.

Ik heb nu geen enkele 'soort' meer, dus dat suggereert dat het toch allebei gewoon migraine was.

Brianna F

Brianna F

02-10-2017 om 21:48

enigszins

Bij mij hielp het enigszins, de dagelijkse hoofdpijn verdween , maar de 3 wekelijkse migraine bleef. Sinds een aantal jaren heb ik helemaal geen last meer, de overgang is een zegen wat dat betreft.

Polly W.

Polly W.

03-10-2017 om 07:10

Niet doorlopend slikken

Dat is wat de huisarts me zei te doen: pas beginnen enkele dagen vóór ik een aanval verwachtte. Omdat mijn migraine hormoongerelateerd is, kan ik het enigszins voorspellen. Het enige is dat ik moest uitzoeken hoevéél dagen van te voren...
Maar jullie denken dus dat juist het plotseling weer stoppen met die bètablokkers de aanval heeft uitgelokt?
Jee, dat zou ik echt heel vervelend vinden, als ik ze doorlopend moet slikken. Kun je daar wel bij sporten?

@nnemoon

@nnemoon

03-10-2017 om 07:39

Ook geprobeerd!

Ik heb ook Propranolol geprobeerd, maar werkte voor mij niet. Ik kon me niet meer normaal inspannen. Van fietsen of de trap oplopen kreeg ik al hartkloppingen. Ik ben weer terug op Maxalt, wat bij mij heel goed helpt. Ik wilde die bètablokkers proberen omdat ik vind dat ik teveel Maxalt slik. Ik heb ongeveer één aanval per week.

Tine Winkel

Tine Winkel

03-10-2017 om 09:02

idd, een combi van paracetamol en coffeïne is beter. Ook aspirine werkt vaak wel. En de combi van die 3 is ook nog een optie (ook wel bekend als Excedrine, maar dan betaal je het dubbele of meer). Maar als dat alles niet werkt, dan noem ik het migraine en ga ik aan de Maxalt of aan de sumatriptan.

Fiorucci

Fiorucci

06-10-2017 om 13:52

Bij mij....

Ik moest stoppen omdat mijn hartslag te laag wordt. Maar het incidenteel slikken is echt niet de bedoeling, dat weet ik heel zeker. Ik vind dat dus een raar advies.

Fiorucci

Fiorucci

06-10-2017 om 13:54

Ik had dus ook hormoongerelateerde aanvallen. Maxalt enzo stelt bij mij de aanval alleen maar uit. Exedrin en een bak espresso helpt een beetje, met als opmerking dat APC veeeeel goedkoper is en vrijwel dezelfde stoffen bevat.

Polly W.

Polly W.

06-10-2017 om 15:26

Fiorucci

Denk jij dat het inderdaad zo kan zijn dat mijn laatste aanval uitgesteld is door de bb, en min of meer verergerd doordat ik plotseling stopte? Ik vind het zo gek, heb dit uitgebreid besproken met de huisarts (incidenteel slikken). Maar als jullie dat allemaal zo stellig zeggen...
Fijne tip, apc. Ik gebruik nl altijd Excedrin bij gewone hoofdpijn.

Brianna F

Brianna F

07-10-2017 om 14:26

vreemd advies

Bij mij was het zelfs zo dat ik niet meteen mocht stoppen, maar het af moest bouwen.
Sporten met betablokkers ging bij mij prima, 3 keer per week fitnessen. Nu heb ik een bloeddruk die aan de hoge kant is, dus de bb werkte op 2 manieren.

Ánder dagelijks medicijn

Ik ben via neuroloog ivm menstruele migraine begonnen met Topamax.
Lage dosis opgebouwd tot het werkte, nu 100 mg op gewone dagen. Na verloop van jaren wel gaan schuiven met de extra dosis die ik later kreeg ( 50 mg)omdat het niet optimaal bleef werken.
10 dagen rond menstruatie slik ik dus 50 mg extra. Ik begin hier 6 dagen van te voren mee. Dit was eerst een kortere periode.
In al die jaren ook in een keer bezig geweest om topamax af te bouwen en te starten met ánder medicijn maar lag meteen 3 dagen met migraine op bed ( 2 maanden achter elkaar) dus met ander medicijn gestopt en weer Topamax.
Mocht ik nu wel aanval krijgen heb ik nog een medicijn wat aanval stopt.

Tine Winkel

Tine Winkel

08-10-2017 om 11:27

dosering

Overigens zit ik zelf op een dosering van 50 mg metoprolol met goede resultaten. Ik mag van de huisarts zelf stoeien met de dosis, 25 of 50 mg. Vandaar ook dat ik een dosering van 100 mg metoprolol voor maar een paar dagen en dan weer zo maar stoppen, heel raar vind. Volgens mij zou je dat dan moeten afbouwen.

Bètablokkers

Ik heb korte tijd bètablokkers geslikt tegen de migraine (metoprolosuccinaat retard 50 Mg) maar ben daar na paar weken mee gestopt iom huisarts. Ik moest ze ook elke dag slikken. Ik ben gestopt omdat ik heel veel vocht ging vasthouden. Daarnaast mag je met bètablokkers niet sportduiken en daar was ik ook niet blij mee. Ik slik nu een bloeddrukverlagend middel (candesartan 4mg) dat ik elke dag slik (ik heb géén hoge bloeddruk) en dat reduceert het aantal aanvallen van 1x per week naar 1x per 6 weken ongeveer. Het is wel zo dat als de migraine komt en ik sumatriptan gebruik, ik in korte tijd (zelfde dag of dag erna) opnieuw een aanval krijg en sumatriptan moet innemen...

Guppie

Guppie

31-12-2017 om 19:28

Oorzaken aanpakken

Bètablokkers zorgen voor tekorten aan stoffen als Q10, vitamine B6 en verlaging van het melatonineniveau in je lichaam, wat tot allerlei klachten kan leiden.
Bij migraine ook kijken naar oorzaken, zoals voeding -teveel snelle suikers en tyraminerijke voeding. Ook allerlei toevoegingen kunnen klachten geven. Daarnaast is een gezonde darmflora belangrijk. Denk ook aan tekorten aan diverse vitaminen, mineralen en vetzuren.
Bij hormoongerelateerde migraine speelt ook oestrogeendominantie een rol. Is bij te sturen met evenwichtige voeding, lever ontgiften, xeno-oestrogenen vermijden en gebruik van natuurlijke middelen, zoals natuurlijke progesteroncrème. Op internet genoeg te vinden over oestrogeendominantie en natuurlijke remedies. Ook zijn er wel boeken, zoals het Energieke Vrouwen Voedingskompas van Marjolein Dubbers.

Bij migraine is gezien dat bij zo goed als iedereen er een tekort aan BCAA's in de hersenen aanwezig zijn. Dit heeft meestal te maken met een overbelasting van de lever en dat heeft een aantal oorzaken. Hier heb ik een interessant artikel gevonden die daar dieper op in gaat. Op leefpreventief punt nl kun je hier meer over lezen.

lauw10 schreef op 30-11-2021 om 09:33:

Bij migraine is gezien dat bij zo goed als iedereen er een tekort aan BCAA's in de hersenen aanwezig zijn. Dit heeft meestal te maken met een overbelasting van de lever en dat heeft een aantal oorzaken. Hier heb ik een interessant artikel gevonden die daar dieper op in gaat. Op leefpreventief punt nl kun je hier meer over lezen.

Kan het zijn dat dit achter een betaalmuur zit, dat je niet de officiële link plaatst? Of is het misschien een kwakzalversite? Heb je misschien ook wetenschappelijke artikelen erover?

Groet,

Angela

Ik mag (nog) geen links plaatsen, omdat ik nog geen 10 berichten heb geplaatst. Ik heb er zeker wetenschappelijke artikelen over, maar ook die kan ik hier niet posten.

J

lauw10 schreef op 30-11-2021 om 09:48:

Ik mag (nog) geen links plaatsen, omdat ik nog geen 10 berichten heb geplaatst. Ik heb er zeker wetenschappelijke artikelen over, maar ook die kan ik hier niet posten.

Je kan een spatie maken na de . Dan ziet het er niet uit als een link☺️

lauw10 schreef op 30-11-2021 om 09:48:

Ik mag (nog) geen links plaatsen, omdat ik nog geen 10 berichten heb geplaatst. Ik heb er zeker wetenschappelijke artikelen over, maar ook die kan ik hier niet posten.

is het geheim?

gr Angela

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.