Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Anke

Anke

24-11-2017 om 18:06

SPOED: fietsband nog te plakken (en wie betaalt)?


Yaron

Yaron

25-11-2017 om 09:43

Tsja

Ik moest vroeger ook zelf mijn banden plakken, maar mijn kinderen hebben dat (nog) niet geleerd. Twee van m'n kinderen fietsen elke dag dertig kilometer en in vier jaar is er nog maar één lekke band geweest. Die hebben we naar de fietsenmaker gebracht, want de buitenband was ook al aardig versleten. Verder met zes fietsen en zes berijders nog geen lekke band gehad in 15 jaar. Ik vind dat de kosten voor fietsreparaties voor ons zijn en niet voor de kinderen zelf, zolang ze er zuinig mee omgaan.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

25-11-2017 om 10:08

Goh

Hoop gedoe voor een lekke band.
Een lekke band komt hier ook wel eens voor,andere schade ook wel eens. Maar dan repareren we dat gewoon even samen. Ik kan het zelf ook, maar meestal is het mijn man die dat even doet en wordt dan geholpen door de eigenaar van de fiets.
Zolang er geen sprake is van moedwillige vernieling hoort dit gewoon bij de huishoudelijke klusjes en de kosten daarvoor komen dan ook uit de huishoudelijke pot.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

25-11-2017 om 10:27

Tja Calvinisten....

Ik heb in heel mijn leven een keer een band proberen te plakken en dat was genoeg om te weten dat ik dat niet meer ga doen.

Ik snap jouw reactie niet Jippox. Jij plakt de banden zelf ook niet zelf, maar vindt toch dat het voor anderen onzinnig is om naar de fietsenmaker te gaan?
Bovendien: Niet iedereen heeft een man en oudste zoon die dat even regelen.
En dan nog, ook die hebben het recht om hier geen zin in te hebben.

Jasmijn

Jasmijn

25-11-2017 om 10:27

hier geleerd (uiteindelijk)

Ik kon zelf ook geen banden plakken (handige vader die alles uit handen nam) Maar ik het kader van de bezuinigingen wilde ik mijn band zelf leren plakken, bij de fietsenmaker vond ik het te duur. Het is al een jaar geleden maar volgens mij was het plakken van een band 13,50 en het vervangen van de binnenband 27,50. Tevens had hij ook geen tijd de komende dagen.
Dus met een andere fiets naar de hema gefietst en een binnenband en een extra plaksetje gehaald (oude was trouwens nog prima (die solutie) maar de plakkertjes waren bijna opgeknipt.
Met behulp van youtube filmpjes de band geplakt. Meerdere keren waren we dat jaar de pineut (zoon moest via een soort bouwterrein naar school). Zoon heeft het ook een keer zelf gedaan en zelfs een keer een nieuwe achterband (binnenband) geplaatst. En dat met onze linkerhanden, zeker mijn kinderen hebben het handigheids-gen niet geerfd van mijn vader.
Het leuke is wel dat hij er zelf ook zo trots op was, dat het hem helemaal zelf gelukt was.
En vorige week was mijn dochter aan de beurt (nog onhandiger) , ze had de hele dag de tijd en heeft haar band geplakt (we doen dat altijd lekker warm in de woonkamer op een oud badlaken) en vervolgens haar hele fiets staan oppoetsen.

Over de kosten; het is niemands schuld als een band lek is, maar waarom zou je als ouder dan de kosten moeten dragen, zeker als de kinderen ook bijbaantjes hebben. Mijn kinderen hebben meer 'eigen geld' dan ik heb, ik geef alles uit aan het huishouden, zij geven hun geld uit aan hunzelf. Dus ik zou het fifty-fifty doen. Gewoon delen die kosten, dan kan je kind zelf kiezen of hij/zij naar de fietsenmaker gaat of het geld in zijn/haar zak houdt. Zeker als je met de auto naar de fietsenmaker moet, wat een gedoe is het dan.

Zorg dat je even bij de hema of action binnenkort een reparatie setje koopt en een binnenband, altijd handig om in huis te hebben.

Hangkous

Hangkous

25-11-2017 om 10:57

overde kosten

Dat hangt ook af van de leeftijd. Een 18 jarige met bijbaan kan dat makkelijker betalen dan ee 12 jarige.
4 lekke banden in 5 dagen was hier veroorzaakt door fietsen langs een bouwput/wegreconstructie en iets vandalistisch. Zoon komt na een dag school bij zijn fiets is er een schroef in zijn band gedraaid.
Altijd leuk die puberale grappen, not dus.

Vogel

Vogel

25-11-2017 om 11:00

Teiltje

Ga je niet nodig hebben. Als die band zo snel leeg liep loopt de lucht er uit zodra je gaat pompen.

Oudste zoon heeft toen hij een jaar of 16 was zelf leren plakken, daarvoor was het blijkbaar niet nodig. Hij had er geen zin in maar was na afloop wel trots dat hij dat nu zelf kan.
Ik kan het ook zelf maar vraag het vaak aan man. Kwestie van specialisatie; ik ben dan weer sneller en handiger in was vouwen.

Triva

Triva

25-11-2017 om 11:03

Verdiep je eens in winterbanden voor je grapjes maakt.

Ad Hombre

Ad Hombre

25-11-2017 om 11:52

Triva

Ja, ja, ik ken de verkooppraatjes, maar de realiteit is dat winterbanden in dit land de laatste x jaar volledig overbodig waren. Maar goed het houdt de economie draaiend...

Triva

Triva

25-11-2017 om 12:05

al zou dat zo zijn (klopt niet, zoek maar op wanneer die banden beter zijn dan gewone banden) wij hebben ze, het kost ons geen cent meer, het is veiliger en bij de aankoop van een andere auto kiezen we altijd een auto met dezelfde maat banden (of we ruilen de banden om tegen een gunstige deal).

Het gaat niet alleen om beter bij ijzel en kou maar goed, jij kent de verkooppraatjes. Ik ken de feiten.

Amsterdamse

Amsterdamse

25-11-2017 om 12:11

Niet

Niemand hier in huis plakt zijn eigen band. Hebben we helemaal geen zin in, zeker als het slecht weer is. Binnen is geen optie, want trappen op. Fietsenmakers genoeg in de buurt.
Ik heb het wel geleerd vroeger. En als mijn kinderen volwassen zijn en ze het wél zelf willen doen, een tutorial op internet is zo gevonden.
Heeft allemaal niet zoveel met zelfstandigheid of hulp vragen (wat is daar trouwens mis mee, Jo) te maken, maar met keuzes en andere prioriteiten. Mijn kinderen zijn dan wel weer handig met andere dingen.

Lou

Lou

25-11-2017 om 12:27

Niet geleerd

Ik heb het zelf wel geleerd vroeger, maar mijn dochter niet, bij gebrek aan lekke banden. Ik kan er niet mee zitten. En inderdaad, als ze het ineens in haar eentje zou moeten doen, pakt ze er een leuk how-to filmpje bij.

Alle fietskosten zijn overigens voor ons. Ik zou niet op het idee komen dat een kind dat zelf moet betalen.

Ginny

moeilijk hè, lezen? Ik plak mijn banden dus wel zelf...

fietsenmakersdochter

fietsenmakersdochter

25-11-2017 om 14:23

teiltje + laatste stukje

"dat laatste stukje van de buitenband er weer omheen krijgen. Soms zit dat zó strak, dan heb ik er....eh, ja ... de kracht niet meer voor Ik ben van nature niet zo handig, dus het is me ook nog meermalen overkomen dat ik met de bandenwipper de binnenband ná het plakken alsnog weer lek stak."

Herkenbaar. Vroeger riep ik mijn vader voor dat laatste stukje, nu roep ik mijn man. Maar eh... die bandenwipper, die moet je echt alleen gebruiken om de band eraf te halen, niet om de band er weer op te doen. Inderdaad, omdat je anders de binnenband lek kan prikken. Daar stond bij ons vroeger zo ongeveer de doodstraf op, ha ha.

"Teiltje ga je niet nodig hebben. Als die band zo snel leeg liep loopt de lucht er uit zodra je gaat pompen."
En als je pech hebt, staat de volgende dag de band weer leeg omdat er nog een tweede lek in bleek te zitten. Dus altijd even de hele band door het water doen. En natuurlijk met je hand de binnenkant van de buitenband controleren

Renate

Renate

25-11-2017 om 14:27

maar

dat schrijf je toch nergens? "We plakken snel een band" en "Man en oudsre zoon doen alle fietsreparaties zelf".

Tijgeroog

Tijgeroog

25-11-2017 om 16:21

Zelf

Hier doen we het ook zelf. Kost me minder tijd dan naar de fietsenmaker te lopen en daar te wachten tot hij klaar is. De kinderen moeten het nog leren want al te lang geen lekke banden gehad.
En het scherm van m’n ereader heb ik vandaag ook zelf vervangen, dat bleek ook een heel simpel klusje te zijn.

Fiet

Fiet

25-11-2017 om 16:28

band plakken

Ik heb ontzettend vaak zelf mijn band geplakt in de loop van mijn leven, maar toch ging dat lang niet altijd goed.

Het moeilijkste aan het banden plakken is om na het plakken de buitenband er weer goed om te leggen. Die kan heel strak zijn. Als je het in wanhoop dan maar met de bandenlichters doet, dan heb je grote kans dat je daarmee de binnenband kapot maakt.

Ik heb de kracht niet in mijn handen om een strakke, stevige buitenband er weer goed op te leggen.

Op een gegeven moment was ik het zo zat, dat ik me heb voorgenomen om altijd naar de fietsenmaker te gaan.

Inmiddels zijn er heel goede antilekbanden te koop en heb ik nauwelijks meer een lekke band.

Mijn advies is: zorg dat er op alle fietsen goede antilekbanden zitten.
Die enkele keer dat er dan toch een lekke band is, kan de fietsenmaker het doen. Bovendien is het dan vaak een teken dat de band aan vernieuwing toe is.

Petra

Petra

25-11-2017 om 16:37

antwoord

"Mijn hoofdvraag is echter: gaat het (waarschijnlijk) lukken zo'n band te plakken als hij zo snel leeg is gelopen?"

Ja, dit kan een gaatje zijn dat makkelijk te plakken is, maar ook een groot gat of scheur die niet te plakken is. Of tien gaten.
Het kan ook een losgedraaid of kapot ventiel zijn, of een scheur bij het ventiel die moeilijk/niet te plakken is.
Je weet het dus niet van te voren.

Het is een goed idee om voordat je begint met plakken, eerst de buitenband en het ventiel goed te inspecteren, misschien dat je daar iets wijzer van wordt.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

25-11-2017 om 18:51

Nu ik lees dat de dochter 18 is, vind ik iets anders Vanaf 18 jaar moeten ze hier alles zelf betalen. Het grootste deel van het inkomen komt nog wel van vader en mij, maar ze zijn zelf verantwoordelijk en kunnen dus keuzes maken tussen waar ze wel of geen geld aan willen besteden.

"Het moeilijkste aan het banden plakken is om na het plakken de buitenband er weer goed om te leggen. Die kan heel strak zijn. "

Nee hoor: dat is heel simpel, tenminste, als je het deel van de buitenband dat al over de rand van de velg geduwd is, zo ver mogelijk naar het midden van de velg duwt.
Een buitenband moet je makkelijk kunnen terug plaatsen zonder enig gereedschap.

Overigens

er is maar één gat in een binnenband dat je niet kan repareren: dat vlakbij het ventiel.
Voor het overige kan je alles plakken aan een binnenband. Koop gewoon een tube "solutie" (uitdrogen? Ik heb er hier van 12j oud en die is nog perfect... Wat doen jullie daarmee?) en vraag aan een fietsenmaker een oude binnenband. Vergeet die pleisters. Nergens voor nodig.

Astrid

Astrid

26-11-2017 om 09:30

Voor geen zin of te druk

Voor een dochter met geen zin en een moeder te druk (geen zin?)koop je niks. Als het dan echt spoed is (?) Dan vind je een oplossing.
Ik ben niet zo principieel in de opvoeding geweest van " nu sta je er alleen voor/ nu moet alles zelf/ ik ben alleen nog achterwacht". Zo ben ik zelf ook niet opgevoed. Sommige kinderen hebben langer een helpende/leidende hand nodig.
En ze leren het echt wel, kunnen de rest van hun leven nog zelfstandig zijn. Daarbij doe je zoiets niet expres, zoals genoemd.

Dat gezegd hebbende vind ik een band plakken bij sommige fietsen een ramp. Ik koop dan rust en gemak in. Indien nodig bezuinig ik wel weer op iets anders.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

26-11-2017 om 10:34

Jippox

Dan heb ik je in #25 verkeerd begrepen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

26-11-2017 om 10:38

En inderdaad wat Fiet zegt.

Niet te doen.

Maar gelukkig heb ik ook een man en oudste zoon!

"fietsonderhoud voor dummies"

Hier worden af en toe van die cursussen georganiseerd en die zijn steeds vrijwel onmiddellijk uitverkocht.

In Antwerpen hebben ze de "fietskeuken": iedereen kan er terecht, afspreken is niet nodig, alle materieel is er, er lopen ervaren technici rond en er is ook een hapje en een drankje te krijgen, zie: https://fietskeukenantwerpen.eu/.

In Gent is er iets soortgelijks: http://www.fietskeuken.org/fk/.

Enz, enz.

Pechhulp

https://www.anwb.nl/wegenwacht/fiets

Je hoeft het echt niet zelf te doen.

https://www.anwb.nl/wegenwacht/fiets

Ja, dat hebben we hier ook.
Als je een probleem hebt moet je bellen en je eerst door een (duur, betalend) keuzemenu wurmen, om daarna te horen dat de pechverhelper "binnen het uur", "wellicht" zal langskomen...
Zo'n verzekering kost enkele tientallen Euro's per jaar en wie de pech heeft een keer of drie per jaar panne te hebben wordt buitengegooid.
Met wat complexere probleempjes (verbogen/ontregelde derailleur en zo) weet de pechverhelper ook geen raad, maar je krijgt een vervangfiets. Even naar het depot, het zal maar een uurtje duren...

Eerlijk gezegd: het is maar een trukje hè? Een band plakken "in the wild" duurt een minuut of tien. Maximaal.
En veel heb je niet nodig om de meest voorkomende probleempjes de baas te kunnen: zo'n "universele fietssleutel" en enkele inbussleutels, solutie en pleisters (of een stuk binnenband), een stukje schuurpapier, een reserve binnenband, een setje bandenaftrekkers, een reserve rem-/versnellingskabeltje, een fietspomp.
Meer heb je heus niet nodig.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

26-11-2017 om 13:48

Man/vrouw

Een beetje suf dat er steeds gesproken wordt over dat mannen dat wel doen (en beter kunnen?). Ik heb vroeger mijn eigen banden geplakt, en zou het prima mijn eigen dochters kunnen leren. Het is alleen een rotklus, en we hebben twee fietsenmakers om de hoek, dus waarom zouden we? Het is misschien hooguit handig aangezien beide fietsenmakers op maandag dicht zijn, en zo'n band altijd op zaterdag lek blijkt. En omdat ze om 18.00 uur dicht gaan, dus het plannen is om de fiets weer op te halen. Gelukkig hebben we tegenwoordig altijd een reservefiets staan.

U zegt het...

Sommige madammen (hopelijk een minderheid) durven al eens hun charmes in de strijd te werpen, om een klusje geklaard te krijgen, waar ze zelf tegen op zien.
If you don't mind me saying: gleufdier strikt driepoter.
Ik vraag me dan altijd af of dat dezelfden zijn, die luidkeels "sexisme" aanklagen.

Jo

Jo

26-11-2017 om 14:17

Phryna en anderen...

Plakt jouw/jullie fietsenmaker om de hoek ook banden???

De fietsenmakerS bij mij in de buurt doen dat absoluut niet.
Sterker nog als je een binnenband laat vervangen, dan mag je ook gelijk een buitenband aftikken. Er zou zomaar wat scherps in de buitenband kunnen zitten, gaan ze niet de moeite voor nemen om dat te checken, dus als ik voor elke lekke band naar de fietsenmaker zou gaan dan loop ik zelf leeg.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

26-11-2017 om 14:26

Nee

Je krijgt dan een nieuwe binnenband, ca 20 euro totaal. De buitenband indien nodig en dan ben je rond de 45 kwijt. Dat hebben we een keer gehad.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.