Relaties Relaties

Relaties

Doenja

Doenja

22-11-2017 om 17:33

weekendje weg met schoonzussen


kenfan

kenfan

24-11-2017 om 13:15

Ach probleem

Doenjaman kent zijn zussen langer dan vandaag,is zelfverzekerd genoeg om zijn schouders erover op te halen, maar zal ze zal ze ook niet willen afvallen. Zelfvertrouwen, relativeringsvermogen en loyaliteit vind ik wel prettige eigenschappen in een partner.

Ik zou sowieso niet inzien wat er aan jouw vriend af te kraken valt Doenja. Je hebt het echt getroffen. Ik vond hem aangenaam in de omgang - en als ik zo vrij mag zijn - aangenaam om naar te kijken. Als je hem ooit op Marktplaats zet omdat je erop uit gekeken bent, doe ik subiet een bod .

bieb63

bieb63

24-11-2017 om 14:45

Kenfan (ot)

"dan zoek ik een locatie waar ook een gerieflijke ruimte is om je af en terug te trekken". Serieus?.... Of miste het woordje 'toe'? af en toe

Kaaskopje

Kaaskopje

24-11-2017 om 14:47

Kenfan

Oh ja, jij hebt hem 'natuurlijk' een keer gezien. Kijk, zo staan we weer met beide benen in de realiteit. Eigenlijk bevestigt wat je zegt voor mij dat Doenja meer van zich af mag en kan bijten als de zussen zich negatief uitlaten, maar ook als ze over Doenja heen walsen. Zijn ze nou mal!

Voor Doenjaman zelf zal het vooral ingewikkeld vrouwengedoe zijn, vermoed ik. . Dat hij er tussenin staat is vast niet prettig. Wat ik altijd wél vind, is dat als je een relatie hebt, je loyaliteit iets meer bij de relatie mag liggen. Als familie onsympathiek met de 'je man of vrouw omgaat, hoor je het daar als partner wel voor op te nemen, vind ik. Maar dit keer was hij deels zelf ook onderwerp van het 'onaangename' en daar haalt hij zelf zijn schouders over op. Dus als ik Doenja was, zou ik in nieuwe situaties 'gewoon' zeggen dat ze hun geroddel niet op prijs stelt, ander onderwerp. Mislukte weekendjes komen niet meer voor, eens maar nooit weer, dat lijkt me beter voor de harmonie.

Niki73

Niki73

27-11-2017 om 12:20

Ik snap Doenjaman wel

Hij weet dat zo'n weekend zo kan verlopen en trekt zich daar niet te veel van aan. Hij weet ook dat het geen zin heeft erover te zeuren, het gaat toch niet veranderen. Dus ja, nu weet je het, dit ga je gewoon niet meer doen. Even goede vrienden, eh, schoonzussen.

Doenja

Doenja

28-11-2017 om 16:05

late reactie, maar hier is ie dan!

Ik wil iedereen bedanken voor de reacties. Er zaten vele rake kanten aan de opmerkingen en adviezen. Wat ik vooral lastig vond was dat ik me graag gesteund voelde voor mijn lief, maar hij meer t idee had het zo snel mogelijk laten rusten want het is nu eenmaal gebeurt. Pas toen hij echt naar me luisterde en mijn mening deelde dat dit dus niks voor me was en dat hij zich ook altijd ergerde aan het 'zuip-gedrag'. Hij houdt niet van 'drinkers' en drink misschien een glaasje per twee weken. Onder invloed van drank valse opmerkingen eruit gooien is nooit zijn stijl geweest.Voor mij was het belangrijk dat hij mij steunde en het niet netjes vind dat er nare dingen over hem worden gezegd tegen mij. Net of ik daar wat aan kan doen.
Wat me ook aan het denken heeft gezet is het feit dat ik blijkbaar in mijn werk en vriendenkring me omring met gelijkgestemden; qua interesse en opleidingsniveau. Niet dat ik zo hoog opgeleid ben, maar de helft van zussen heeft nooit meer gedaan als de huishoudschool. En mijn lief als ik hebben een HBO+ werk en denkniveau. Ik heb zeg maar de slimste uit de familie, en iedereen is goed zoals hij of zij is, maar op zo'n moment vallen de verschillen erg op. Alleen de talenkennis gaf me al kromme tenen.... (de gevleugelde uitspraak ' we have order other collega' blijft er hier voortaan in!)
En zoals jullie al zeiden; leuk experiment, maar niet voor herhaling vatbaar.
En Kenfan, ik heb me kostelijk vermaakt met je reactie!!!

Astrid

Astrid

28-11-2017 om 16:29

Doenja

Dat is dan toch ook ergens een gebrek aan een stukje aanpassen als ik het zo hoor. Van jouw kant. Stijg eens op, daal eens af, het kan zoveel leuks opleveren. Het zou me toch geen bal uitmaken wat jij voor denkniveau hebt eerlijk gezegd.

Ook mensen zonder opleiding kunnen slim zijn en mensen met een hoge(re) opleiding zo dom als ik weet niet wat.
Ook mensen met een goed stel (ook nog werkende) hersens, kunnen door omstandigheden niet dezelfde kansen hebben gehad.

Laat dat opleidingsgebeuren nu eens vallen en besef dat je gewoon niet met iedereen klikt; hersenloos of hoogbegaafd.
Het drinken vind ik een ander verhaal.
In de toekomst zeg je dan gewoon: " nee, dank je". Je hebt hier van geleerd, zo makkelijk kan het zijn.

Jillian

Jillian

28-11-2017 om 16:42

Kaaskopje

Gemiddeld zul je bij de opera meer hoogopgeleide mensen aantreffen dan laagopgeleide mensen. Dat heeft deels met die opleiding te maken maar ook met zaken als inkomsten, gewenning en wat gangbaar is in je kringen.

Opleiding als symptoom van klasse was wat ongelukkig geschreven. Ik bedoel meer als kenmerk.
Gemiddeld hebben mensen uit een hogere sociaal-economische klasse ook een hogere opleiding.
Niet altijd echter. Als X die uit een gezin komt dat in de hogere middenklasse zit zelf een MBO opleiding volgt dan kan het heel goed zijn dat X wat betreft interesses, gedrag en vrienden nog gewoon hogere middenklasse is. Zelfs als zijn opleiding en inkomsten dat niet zijn.
Andersom, zie je ook wel eens dat iemand een hoge opleiding heeft maar zich helemaal niet thuis voelt in de hogere middenklasse maar het liefst nog gewoon tussen de sociaal-economische klasse zit waar hij vandaan komt.
Vaker echter blijven mensen dat wat hangen, ze horen niet meer echt bij het milieu waar ze vandaan komen. Maar ze voelen zich ook niet goed thuis in de sociale omgeving waar ze qua beroep/inkomsten nu bij behoren.

Maar om maar te zeggen dat opleiding wel heel veel zegt over interesses (gemiddeld!) maar dat dit eerder komt doordat die opleiding een teken is van de sociaal-economische klasse waar toe een persoon behoort dan dat die opleiding zelf alles bepalend is.

Doenja

Doenja

28-11-2017 om 16:43

tja, dat kan he

Ik had zo'n reactie al verwacht Astrid. Maar je vergist je, want ik heb me 4 dagen aangepast. Heb er niets van gezegd, en ik geloof dat ik in deze draad meerdere adviezen heb gekregen om juist van me af te bijten en voor mezelf op te komen. Voor beide valt wat te zeggen. Maar als interesses en intelligentie zover uiteen liggen is het niet vreemd dat het niet zo mijn weekendje werd. Dat kan en dat mag.
Maar ik geloof niet dat ik express taalfouten moet maken, of koeterwaals engels of spaans moet gaan spreken zodat ik er maar tussen pas. Ik zeg dan gewoon ff niks. Of is dat geen aanpassen? Of heb ik je beledigd en een snaar bij jou geraakt? Dat ligt dan niet aan mij. Ik besefte al dat ik niet met iedereen klik, en dat idee had ik voor t weekend al. Maar ik wilde voor de lieve vrede en om er tussen te passen best mee. Meer om een plekje te veroveren in deze familie. Dat heet aanpassen.
Als intelligentie en opleidingsniveau niets met elkaar te maken had, dan was de universiteit in 1 dag te doen. Je weet zelf daar het antwoord wel op lijkt me......

Astrid

Astrid

28-11-2017 om 17:17

Taalfouten? Miauww

Daar heb ik het niet echt over natuurlijk, maar ik denk dat de snaar misschien juist geraakt heb?
Natuurlijk snap ik dat je met sommige mensen niet klikt.
Dat zei ik toch juist en ook dat je voortaan " nee" zegt?

Jij gooit het niet alleen op interesse, je legt de nadruk op intelligentie en opleiding en dat vind ik te betreuren.
Want jij weet natuurlijk ook best wel dat dat in veel gevallen niets met elkaar te maken hoeft te hebben; je ontwikkelen op 1 gebied zegt mij niet zoveel over de rest. En dat het soms zelfs zo is dat hoe slimmer iemand is, dat de sociale kant wel eens laat afweten.

Nogmaals, het drankgebruik zou mij meer zorgen baren of het ontbreken van een persoonlijke klik, dat je ze dom vindt hoeft er hier niet bij.

Kaaskopje

Kaaskopje

28-11-2017 om 17:31

Doenja

Nou, fijn dat jij en Lief weer op een lijn zitten, daar gaat het in dit soort gevallen soms inderdaad om. Wat kan het verder bommen, als jullie het maar eens zijn .

Stel dat we ooit samen een weekendje weg zouden gaan, dan laat ik jou graag het woord voeren. I speak a to littel woordje Inglisj for a good storie.

Kaaskopje

Kaaskopje

29-11-2017 om 02:10

Jillian

In grote lijnen heb je wel gelijk. Dat zal mijn probleem ook wel zijn en dat vind ik een ingewikkelde zaak . Door alleen de grote lijnen als de norm te nemen, ga je voorbij aan de minder grote lijnen. Dat geldt eigenlijk voor elk onderwerp waar over 'gemiddeld' gesproken wordt.

Elke sociaal-economische klasse heeft (globaal gezegd) eigen opvattingen, gewoontes, doelen, verwachtingen van elkaar, waar je aan moet voldoen, wat wel en niet 'hoort' of 'mag'. Ik ga nu misschien dingen zeggen die minder prettig vallen, ik generaliseer daarbij zelf ook en ik dik het misschien een beetje aan. Bij de lagere inkomensklasse kan het twee kanten op: de ouders vinden het wel best als hun kind niet verder komt dan 'laag', of ze stimuleren hun kind om hoger te gaan. Allebei is 'goed'. Dat geldt ook voor de middenklasse. Bij dat stimuleren kunnen twee obstakels zijn, te weinig kennis van een vak om te kunnen helpen en onvoldoende geld voor bijles of huiswerkbegeleiding. Het kan dus best zijn dat een kind wat op L of M blijft 'steken', qua denken, interesses e.d. een hogere algemene ontwikkeling heeft, maar dat niet vertaald krijgt naar een hoger diploma. Het kan dus ook best zijn dat deze kinderen, zich in algemene zin wel verder blijven ontwikkelen en dus bredere interesses hebben dan het nest waaruit ze zijn gekomen, maar lager- of middelniveau banen hebben, lager- of middelniveau inkomens e.d..

Bij de hogere sociaal-economische klasse is er maar één mogelijkheid goed en dat is op dat hoge niveau blijven. Alles staat in het teken van Hoog. Lager is not done. Dus als dat niet lukt, krijgt een kind bijles, huiswerkhulp, alles wordt uit de kast gehaald om dat H-diploma te laten halen. Daar is financieel de ruimte voor, dus het gebeurt. Gaat kind toch een stapje lager, ja, hoe breng je dat dan naar buiten toe? En, zo generaliseer ik vrolijk verder, dat geldt voor meer. Je hoort van kunst en cultuur te houden, over een goed boek te kunnen filosoferen. Dus kinderen worden ook in die sfeer opgevoed. Het is niet zozeer de vraag 'vinden we dit leuk?', maar de vaststelling 'Dit hoort erbij!'. Dat vanuit die 'opdracht' wel leuke keuzes gemaakt kunnen worden, dat is absoluut zo.

Zolang dat 'het hoort erbij' ook echt leuk gevonden wordt is het dus prima natuurlijk, maar soms heel soms heb ik ook wel eens het gevoel dat het niet om de leuk gaat, maar om 'je kunt niet achterblijven, dus we lopen ook bepaalde theaters, concertzalen en musea af, of we moeten ons toch een beetje onderscheiden van L en M.

Doenja

Doenja

29-11-2017 om 20:38

Kaaskopje

Wat een heldere uiteenzetting Kaaskopje, en Jillian ook jij verteld het heel mooi. Mooier dan ik kan vertellen. Soms kan je de juiste woorden gewoon niet vinden. Fijn als anderen dat dan voor je doen.

Verbazing

@ Doenja, je verbaasd mij. In een eerdere post gebruikte ik het woord verfrissend. Omdat je anders bent dan je schoonzussen die drinken en roddelen en kwaad spreken.
Maar na de post over ' ik heb de slimste van de familie' en ' de helft heeft niet meer gedaan dan de huishoudschool', vind ik jou niet zo verfrissend meer als ik hoopte dat je was. Wat kwaadspreken betreft, passen jullie wel bij elkaar.

En kwaadspreken heeft.i. niets te maken met intelligentie of opleidingsniveau.

Doenja

Doenja

29-11-2017 om 21:52

Wat is er mis

Spreek ik leugens dan? Kwaadspreken is onjuistheden als waarheid verkondigen. Ik zeg toch ook niet dat er iets mis is met een LBO opleiding? Zonder LBO opgeleiden komt de hele NLse samenleving tot stilstand. Het is alleen anders. En dat is niet vreemd. Ik wist tot dat weekend trouwens niets van het opleidingsniveau. Vind ik niet zo interessant. Pas na het weekend werd ik daarover ingelicht. Het plaatste bepaald gedrag en taalgebruik in een perspectief.
Als er geen verschil is of opgemerkt mag worden tussen LBO, MBO, HBO en WO, waar gaan die andere draadjes hier op OOL dan over? En waarom bestaan die opleidingsniveau's dan?
Ik zou me schuldig maken aan hetzelfde gedrag als ik de partners van mijn schoonzussen aan ga spreken op iets wat niet waar is en ze daar verantwoordelijk voor ga houden. Ik zeg gewoon iets waar schoonzussen zelf ook voor uitkomen. Namelijk welke opleiding ze gedaan hebben. Als je een lichte huid hebt koop je ook geen donkere basis make up omdat anders de donker gekleurde medemens beledigd zou kunnen zijn.
Het is wat het is. En ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is. De een kan dit en de ander dat. Zo kan ik wel een boek schrijven over dingen die ik niet kan. Kom ik ronduit voor uit.

Spiegel

Kwaadspreken ga niet alleen over de waarheid. Het gaat meer om de toon waarmee het gepaard gaat.
Door je vergelijkingen in opleidingsniveau, prijs je jezelf de hoogte in. Erg overbodig, na mijn mening, en zo dezelfde toon als de riedel van de schoonzussen.

In post #36 gaf je aan dat je vriend en jij elkaar konden vinden in het gebeuren. Dat was fijn om te lezen. Jammer dat je in alinea 2 je ook af gaf op zijn familie. (En dat afgeven maar niet wilt inzien.)
Had je post toch beperkt tot alinea 1, dan kwam de post een stuk prettiger over.

Doenja

Doenja

29-11-2017 om 22:35

Flanagan

Ik zit hier niet om het voor jou prettiger te houden. Ik zit hier om schurende zaken waar ik tegen aan loop aan de orde te stellen. En erover te filosoferen. En gelukkig prijs ik mezelf de hoogte in. Ben ondertussen oud genoeg om ervaren te hebben dat om jezelf af te kraken of onbeduidend te vinden negatieve gevolgen heeft. Het is trouwens iets wat ik veel vrouwen zie doen; jezelf af kraken. Waarom? Of voel je je juist verheven omdat je zo nederig en eenvoudig bent? Schijn nederigheid noem ik dat. Wat is er trouwens overbodig aan trots zijn op jezelf en blij met wie je bent? Als je al niet blij kan zijn met jezelf, wie moet er dan blij met jou zijn?

Sneeuw

Sneeuw

30-11-2017 om 08:12

Het gaat er om

Dat jij opleidingsniveau koppelt aan gedrag. Want alle puzzelstukjes vielen op zijn plaats toen je hoorde wat het opleidingsniveau was. Alsof alle laagopgeleiden drinken, roddelen etc. (En volgens mij roddelt iedereen Ik praat persoonlijk ook liever over schoolslim dat slim zijn. Het is in je berichten vooral de toon die de muziek maakt en dat lijk je zelf niet door te hebben. Wat was je reactie geweest als de zussen wel allemaal een HBO/WO opleiding hadden gehad? Er wordt trouwens nergens zoveel gezopen als bij de studentenverenigingen. Onze hoogopgeleiden die straks allemaal hoge postitie gaan bekleden.

Sally MacLennane

Sally MacLennane

30-11-2017 om 08:44

Tja...

Volgens mij is drinkgedrag en lelijke praat niet aan opleiding gebonden. Het zegt meer over de persoon die denkt dat dat wel zo is.

Doenja

Doenja

30-11-2017 om 09:21

Nou dat zeg ik nergens

Ik zeg nergens dat drinken en roddelgedrag gekoppeld is aan opleiding. Ik zeg juist dat geen interesse hebben in wat een land of stad te bieden heeft gekoppeld is aan werk en denkniveau. En dat niet in staat zijn je in een andere taal uit te kunnen drukken. Daarnaast ergerde ik me aan het vele drinken. Het dwingen iemand anders meer te laten drinken dan hij of zij wil koppel ik ook aan minder intelligent gedrag. Dat dit geleidt wordt door een benevelde geest begrijp ik maar al te goed.
Wat mij vooral opviel was dat wetkelijk al mijn ideeen over wat we zouden kunnen doen in de stad werden afgeslagen. Niks bekijken, niks zien, nee zuipen en hup meedoen. En in elke toeristenval trappen zoals straatverkopers en iedereen die je aanklampt geloven en er in meegaan.
De lelijke praat prima, maar het ging niet over mij maar waren onwaarheden over mijn lief en of ik daar even verantwoording over wilde afleggen. Dat vind ik niet slim overkomen. Heb je een probleem spreek er de persoon op aan. Niet iemand die er A niet bij is geweest B toen nog niet in beeld was en C er geen invloed op uit kan oefenen. Inhoudelijk kan ik het niet uitdiepen vanwege privacy.
En wat ik had gedaan als ze wel hoogopgeleid waren en nog dronken en roddelden? Nou dan ergerde ik me aan drinken en roddelen. Komt overal voor. Hoor je mij niet zeggen. En dat heeft niks met intelligentie te maken.
Nogmaals drinken en roddelen vond ik al sowiezo ergerlijk maar het leeghoofdige gedrag en keer op keer niet begrijpen wat er gezegd wordt en zelf door verkeerde woorden en zinnen nog meer verwarring zaaien. Dat koppel ik aan minder intelligent gedrag. Zo begrepen ze de engelse menukaart niet, aanwijzingen mbt routes die ze vroegen. Het verbaasde me dat de meest basale kennis van de engelse taal niet aanwezig was. De tijd ging op aan het niet begrijpen, fout lopen, boze reacties naar obers, en dan maar zuipen om de frustratie kwijt te raken. "Volgens mij bedoelde die man dat we achter dit kapelletje het steegje in moesten" probeerde ik dan wel eens. En dan geloofde ze mij niet. Uren later....ooooo we moesten achter het kapelletje de steeg in!!! En dat telkens soortgelijke problemen. Of daar drank ook een oorzaak in had? Geen idee.
Afgelopen week had ik een zakelijk evenement van meerdere dagen. Daar ervaar ik dit nooit. Soortgelijke situaties. Mag ik dat anders ervaren zonder hier commentaar te krijgen?

Triva

Triva

30-11-2017 om 13:52

pfff

Je matcht gewoon niet met die grieten, haal er niet zoveel bij.

' Ik zeg juist dat geen interesse hebben in wat een land of stad te bieden heeft gekoppeld is aan werk en denkniveau. En dat niet in staat zijn je in een andere taal uit te kunnen drukken.'

Dat vind je niet generaliserend? Lees nog eens wat je hier beweert. Als je de schoonzussen aardig zou vinden, als ze op jouw zouden vertrouwen met de taal was je het niet eens opgevallen. Echt, dit zit in het karakter, niet in het opleidingsniveau. Stop met denken op niveau's. Bah.

Het 5e wiel aan de wagen.

De dames hadden het samen prima naar hun zin en jij viel wat buiten de boot.

Maak er niet meer van dan het is, maak het niet steeds groter. Je hoeft je niet te verdedigen, het helpt niet.
Geen klik met je schoonzussen, klaar, meer is het niet.

Triva

Triva

30-11-2017 om 18:22

hmm

Ik vind het normaal niet nodig om elke fout te herstellen maar er staat jouw waar het jou moet zijn. Komt omdat ik eerst had: als ze op jouw Engels zouden vertrouwen...

Kaaskopje

Kaaskopje

30-11-2017 om 20:37

Doenja

Ik heb ook wel moeite met deze zin: Ik zeg juist dat geen interesse hebben in wat een land of stad te bieden heeft gekoppeld is aan werk en denkniveau. En dat niet in staat zijn je in een andere taal uit te kunnen drukken.

Als je van gemiddelden uitgaat is het mogelijk dat een deel van dat gemiddelde aan je uitspraak voldoet, maar ik word altijd een beetje opstandig van het gemakzucht van 'gemiddelden'. Vanaf welk punt ga je aan iemand merken dat het niveau hoger is dan lager voortgezet onderwijs? Wat hoort bij middelbaar onderwijs? Dit is wat ik ook min of meer probeerde te vertellen in mijn eerdere bijdrage en misschien niet compleet gelukt is nog. Bij de H- en daar bedoel ik meteen ook WO-mensen mee, heb ik wel eens het gevoel dat er een osm-sfeer hangt bij wat je geacht wordt interessant te vinden en ja, daar lijk jij je ook schuldig aan te maken. En, ja, zucht... ik maak me er op gezette tijden denk ik ook schuldig aan, ondanks dat ik er zelf 'opstandig' van word als ik zie dat een ander het doet. De reden dat ik mij persoonlijk erger aan het stempel dat mensen met een lagere opleiding dan H en WO dus ook 'dommere' interesses hebben, is dat ik me daar niet in herken. Ik heb met veel dwang van mijn ouders een M-diploma gehaald, niet omdat ik niet intelligent genoeg was, maar ja.. dat huiswerk, hè... Ik leerde net genoeg om de diploma's te kunnen halen en helaas merk je dat nog steeds aan mijn Engelse taalvaardigheid. Maar er is meer dan school. Ik kan me érg verbazen als ik bij sommige mensen zie dat er geen stijgende lijn zit in hun algemene ontwikkeling, hoe klein ook. Dat mensen een opleiding op hun niveau doen... zo is het nu eenmaal, maar tijdens je leven leer je ook bij. Wil je ook bijleren. Niet letterlijk uit boeken, door je in 'dingen' te verdiepen en dat te blijven doen. Nieuwsgierig te blijven dus ook.

Nog even over osm: Omgekeerd osm-gedrag vind trouwens ook plaats hoor. L-mensen die vinden dat je kapsones hebt als je meer wilt dan wat gebruikelijk is. Ik vermoed dat dit bij je weekendje meespeelde. Jij vanuit jouw H-kant en de zussen vanuit hun L-kant. Wie weet speelt dat ook mee bij de kritiek op hun broer. Zijn zij opeens niet goed genoeg meer, nou moet je eens horen wat hij zelf allemaal doet!

mirreke

mirreke

01-12-2017 om 12:15

Kaaskopje

Ik ben het helemaal met je eens!

Kaaskopje

Kaaskopje

01-12-2017 om 12:54

Mirreke

Dank je

Jillian

Jillian

01-12-2017 om 13:24

Kaaskopje

Het soort muziek en cultuur dat je waardeert is vaak bepaald door je sociale omgeving. Wanneer vind je iets echt mooi? De meeste mensen die naar de opera gaan zullen het oprecht mooi vinden.Veel zijn ook in een omgeving opgegroeid waarin naar de opera luisteren niet bijzonder is.
Kinderen leren eerst van hun ouders, daarna van school en hun vriendengroepen en dat alles bepaald hun smaak. Daarin zijn we helemaal niet zo onafhankelijk als we denken. Bewust iets doen om er bij te horen zal wel gebeuren maar vaak zijn dat soort zaken veel onbewuster. Net zoals dat kinderen uit sociaal-economisch lagere klassen eerder voor voetbal kiezen dan voor hockey of tennis. De sociale omgeving stimuleert dat meer. Niet dat er een soort innerlijke voorkeur is voor tennis onder de hogere klassen en voetbal onder de lagere klassen. Dat heef allemaal met sociale omgeving te maken.

En inderdaad onder mensen uit hogere sociale-economische klassen wordt het doen van een lagere opleiding als falen gezien. Dat is als het enigszins kan gewoon geen optie. Mensen uit lagere sociaal-economische klassen zijn daarin vaak flexibeler al zullen ze misschien eerder een twijfelgeval sturen richting een lagere opleiding en zullen ze zeker het nut van lange studies in twijfel trekken. En kinderen uit sociaal lagere klassen die een hogere opleiding doen wordt vaak voorgehouden dat ze zich niet beter moeten voelen, dat ze arrogant zijn en kapsones hebben. Dat is ook niet bevorderend natuurlijk.

Klassenmobiliteit is daarom veel lager dan wenselijk zou zijn en heeft zeker niet alleen met inkomen en opleiding te maken, al is het natuurlijk een indicatie. Mensen passen zich aan hun sociale omgeving en de verwachtingen die deze omgeving heeft aan.

Jillia

Jillia

01-12-2017 om 13:27

Schoonzussen

Dat zie je mooi bij Doenja en de schoonzussen. Verschillende opleidingen spelen een rol maar ook verwachtingen, interesses en andere zaken.
Roddelen en drinken komt overal evenveel voor maar de manier waarop verschilt dan wel weer.
Net zoals met drugsgebruik. Komt evenveel voor maar het soort drugs en de manier waarop verschilt wel weer.

Triva

Triva

01-12-2017 om 13:50

Jillia

Hoe roddelen hoogopgeleide mensen dan?

Jillian

Jillian

01-12-2017 om 14:13

Trivia

Goede vraag.. Veel subtieler denk ik. Meer verpakt als compliment of als zogenaamde bezorgdheid. Het taalgebruik zal ook wat minder expliciteit zijn.
Behalve als er veel drank inzit, dan valt bij iedereen het laagje beschaving weg. dat verbroederd de mensen wel weer dan

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

01-12-2017 om 15:15

Hahaha ja Jillian

De sneer verpakt als compliment.
Heeft deels met opleiding te maken, maar meer met 'klasse'. En opleiding bepaalt natuurlijk deels ook de klasse waar je inzit. En in sommige klasses is het not-done om elkaar aan te spreken alsof je op de markt staat en in andere klasses is dit juist weer heel gangbaar.
De kunst is om je door beide niet in een hoek te laten drukken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.