Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Hangkous

Hangkous

16-12-2017 om 17:30

hightea met fingerfood

Met kerst organiseer ik een hightea voor de familie. Een van de gasten mist het gebruik van 1 hand. Na revalidatie is netjes eten nog steeds een probleem. Zij is bang om te knoeien, beweegt krampachtig waardoor er eerder meer dan minder geknoeid wordt.
Nu wil ik bij de hightea allemaal dingen serveren die je met 1 hand kunt beetpakken en in je mond kunt stoppen, zonodig af kunt happen.
Ik wil cake maken, cinnamonrolls, worstebroodjes, wraps met vulling in twee soorten, tomaat/olijven breekbrood, carrotcake en.......
Wie heeft nog creatieve ideeën?

specht

specht

16-12-2017 om 17:38

Hartige taart

Hartige taart, maar dan een kleine taartvorm nemen zodat de punten klein zijn.
Mini pasteitjes

Yaron

Yaron

16-12-2017 om 17:40

Zoet

Macarons, kleine koekjes, peperkoek, Italiaanse koekjes, klein cupje met kwarktaartvulling, bonbons, meringue.

Ava

Ava

16-12-2017 om 17:45

eventueel

mini saucijzenbroodjes (heel makkelijk zelf te maken). Of oprolpizza: pizzadeeg uitrollen, beleggen en weer oprollen, de oven. Je krijgt dan een langwerpig gevuld brood dat je in kleine partjes snijdt. Of mini-quiches, bladerdeeghapjes.

Er zijn genoeg recepten en voorbeelden te vinden op pinterest. Ik zou daar eens rondneuzen.

Hangkous

Hangkous

16-12-2017 om 17:49

creatieve ideeën

Hartige taart had ik nog niet aan gedacht. Bonbons en meringue wel. Het moet echt de avondmaaltijd worden dus het accent moet voor mij op hartig liggen.

Lente

Lente

16-12-2017 om 18:07

Hartige kleine taarjes

wat je kunt doen, is een wrap gebruiken voor mini hartige taartjes.
Je pakt een muffinvorm en knipt (gaat makkelijker dan snijden) vierkantje of rondjes uit de wrap.
Die stop je als bodem in een muffinvakje. Het leuke van een vierkantje is dat je omhoog stekende puntjes krijgt , ziet er leuk uit.
je maakt de vulling en verdeelt die over de vakjes.
Daarna het eimengsel erover en wat geraspte kaas.
Dit moet best lang bakken, korter dan een hele hartige taart, maar langer dan je denkt.
Deze taartjes kun je prima later opwarmen. En ze zijn door het stevige deeg makkelijk met 1 hand te eten. En niet zo zwaar als met een taartbodem.
De vulling kun je helemaal naar eigen wens maken, zolang er niet teveel vocht in zit.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

16-12-2017 om 18:19

Lente

Wat een schattig idee! Dat ga ik van de week eens proberen. Ik wilde geen 'rare fratsen' op mijn kerstdiner, maar hier kan ik wel wat van maken. Heb je nog suggesties voor de vulling?

wat lief!

Ik vind het heel lief dat je zo aan haar denkt! Weet ze het al( dat scheelt stress vooraf aan haar kant)

Hangkous

Hangkous

16-12-2017 om 19:22

Nee ze weet het nog niet

We zouden kerst vieren bij de zus van mijn man maar zij heeft ziek en zeer in haar schoonfamile en gisteren is het plan omgegooid en komt iedereen naar mij. Dat is al wel gecommuniceerd maar de rest nog niet.
Dat hightea heb ik vannacht verzonnen. Een heel diner daar heb ik vooral geestelijk meer voorbereidingstijd voor nodig dan 1week.
Die kleine hartige taartjes is een goed idee, daar kan ik wat mee.

Ava

Ava

16-12-2017 om 20:49

Ook lekker

Wat heel, heel erg lekker is; vietnamese rijstloempia's zoals deze: https://foodblabla.nl/rijst-loempias-met-surimi/
Kan ook alleen vegetarisch (nog lekkerder zelfs) helemaal met een klein beetje dip bij.

En ook erg lekker is het volgende recept met bladerdeeg, gruyère, mosterd en tomaten zoals hier: http://www.smulweb.nl/recepten/1363931/Franse-tomatentaart-met-gruyere
Dat maak ik nog wel eens in de zomer als iemand 's avonds langskomt, als hapje bij een glas wijn. Vingers worden er bij opgegeten, al zou je dat niet zeggen als je het recept leest. En heel makkelijk te maken en makkelijk te snijden. Het is net wat anders dan pizza (en veel lekkerder).

40er

40er

16-12-2017 om 21:09

Ideetjes

Wat een super idee! Lief dat je zo met iedereen mee denkt, word vast super.

Nog een hartige taart idee, https://www.boodschappen.nl/recept/pastinaaktaart-met-walnoten-en-oude-kaas/
Deze vonden wij heel lekker.

Glaasjes met soep, bv tomaten crème soep, met slap geklopte slagroom erop. Staat heel feestelijk.

Bij de lidl hebben ze nu mini worstenbroodjes, mini bapao, misschien ook leuk erbij.
Ga je ook nog een high tea dessert doen? Meer een grand dessert idee? Ik vond deze koekjes van nigella geweldig, helemaal met die edible glitter erop
https://www.nigella.com/recipes/forgotten-cookies (recept volgt)
Mini dessert bakjes vind je nu bij veel supermarkten.

Hangkous

Hangkous

16-12-2017 om 22:06

Weer leuke ideetjes erbij

Glaasjes met soep, dan denk ik aan iets drinkbaars, hoeft er geen bestek bij, dus bouillon of inderdaad tomatensoep zonder balletjes.
Loempia's worden het niet, de meeste gasten zijn niet zo van het Aziatische eten.

Ik wil ook iedereen met de handen laten eten, geen bestek neerleggen, dan zijn we allemaal gelijk. Niemand een uitzondering.

Jackie

Jackie

16-12-2017 om 22:10

ideetjes

Nog een paar van mij:
- hartige pannenkoekjes met kruiden en kaas/champignons enz., opgerold en in stukjes gesneden
- mini muffins
- sushi
- tiropita (kaas in filodeeg, heel lekker grieks hapje)

rode krullenbol

rode krullenbol

16-12-2017 om 22:39

Wat ik smakelijk zou vinden

Dolma's en falafel!

specht

specht

16-12-2017 om 23:38

Fruitspiesjes

Niet hartig maar wel lekker fris erbij fruitspiesjes, gewoon een aantal stukjes fruit aan een tapas prikker rijgen.
Als je spietjes met wat dan ook maakt zou ik zo wie zo tapas prikkers gebruiken, die geven meer houvast dan saté prikkers.

Ava

Ava

16-12-2017 om 23:44

Loempia's

Die loempia's eet je juist met je handen. Ze zijn zalig, lekker fris (rauwe groenten), knapperig maar als je niet van Aziatische keuken houdt, dan zal het geen succes zijn.

zebra

zebra

17-12-2017 om 12:06

wat komkommer

in wat dikkere schijfjes en daar mon chou opsmeren, is ook lekker fris erbij. Of misschien cherry tomaatjes vullen met iets hartigs?

Jackie

Jackie

17-12-2017 om 12:46

Dolma's

zou ik ook doen, heerlijk! Ook lekker: gevulde mini parika's (bv met roomkaas en kruiden).

Kaaskopje

Kaaskopje

17-12-2017 om 13:05

Samengevat

Kun je dus alles maken wat je leuk en lekker vindt, zolang het maar met een hand van bord naar mond gebracht kan worden. Dus klein model, waar geen vulling of 'beleg' uit of af kan vallen als je het niet met de andere hand kunt ondersteunen.

Wil je toch iets maken wat iets 'rommeliger' is, dan zou je kunnen denken aan een amuse-lepel.

Toch ook nog een paar ideetjes: zoete pepertjes met kaasvulling, champignons bestreken met gekruide olijfolie, in de oven smoren, stokje met cherrytomaatje, blokje feta gemarineerd in olijfolie met verse basilicum, aan een cocktailprikkertje, inmiddels niet meer erg origineel, maar wel lekker als je van vis houdt: wrap besmeerd met kruidenkaas, blaadjes rucola erop,dan beleggen met zalm, in rolletjes van zo'n 2 cm breed snijden aan een prikkertje. En ook nog voor visliefhebbers: kibbeling en crackertjes, of canapé's van zo'n 3 cm2 met een stukje makreel of paling. Bij Jumbo zag ik weer kant en klare brood'vellen' voor dat doel. Gewoon brood kan natuurlijk ook, maar gemak dient de mens, zeker als veel in weinig tijd gedaan moet worden.

een woord over die loempia's

Even de link bekeken en jawel, het is een variatie op de vietnamese "summer rolls". Die zijn inderdaad erg lekker, en fris, en nog veel meer goeds.

Maaarrrr: het verwerken van die rijstvellen is nog een kunstje op zich, het goed strak oprollen van die dingen valt ook nog niet mee, en dan moet je ze ook nog onder een vochtige theedoek bewaren om te zorgen dat het velletje niet uitdroogt.

Als je een drukke dag met gasten hebt, meer gerechten maakt etc dan zou ik het ernstig afraden om zoiets voor de eerste keer te proberen. Want het lijkt niet moeilijk, en in principe is het dat ook niet echt, maar voordat je er een beetje handigheid in krijgt ben je wel even bezig (ik tenminste wel, maar toegegeven, ik ben ook niet handig) en dat wil je er op zo'n drukke dag meestal niet bij hebben. Lang van tevoren maken kan ook niet.

Kortom: vietnamese summer rolls en varianten daarop - beslist een keer proberen, maar dan wel alleen voor je eigen gezin op een dag/avond waarop je verder niks bijzonders te doen hebt

Dit niet voor Hangkous, want die gaat ze toch niet maken, maar wel voor iedereen die nu denkt dit aan een kerstbuffet toe te voegen.

Groeten,

Temet

Lente

Lente

18-12-2017 om 12:43

vulling

Mijn favoriet is kastanjechampignons, uitgebakken spekjes, ui, knoflook, peper en zout. En wat oude kaas bovenop.
Maar dan bak ik alles vooraf zodat er geen vocht meer uitkomt. Ik ben een pietlut. De champignons bak ik apart, de spekjes ook en daarna heel klein snijden, ui en knoflook wel samen.

Andere favoriet is wat camembert op de bodem met stukjes gezouten cashewnoot, daarop broccoli (voorgekookt) en daarop weer camembert met cashew.

Indische variant is ook lekker, met kippendij gemarineerd in hoisin en ketjap, gemengde fijngesneden groenten. Alles voorbakken. Hierop geen kaas. Cashewnoot kan wel. Of pinda.

Hangkous

Hangkous

18-12-2017 om 14:06

Dat is de kern van het verhaal Kaaskopje

=Samengevat Kun je dus alles maken wat je leuk en lekker vindt, zolang het maar met een hand van bord naar mond gebracht kan worden. Dus klein model, waar geen vulling of 'beleg' uit of af kan vallen als je het niet met de andere hand kunt ondersteunen.=

Zo had ik zelf de mini pasteitjes met ragout al afgekeurd, als je het niet in een hap naar binnen kan schuiven (ik kan dat niet) dan is afhappen een slecht idee, druipt die ragout maar langs je mond en op je kleren.

Hangkous

Hangkous

18-12-2017 om 14:08

Lente

Die kleine hartige taartjes, zou dat ook met pizzadeeg kunnen? Gisteren een eter minder aan tafel en het pizzadeeg dag over was ingevroren om later te gebruiken.
Heb ik daar mooi een bestemming voor.

Barf

Barf

18-12-2017 om 14:09

Ah Temet dan

Haal je ze bij de vietnamese loempiakraam of bij een shabushabu takeaway of uit de vriezer van de supermarkt. Je hoeft geen fijnproever te zijn met zo'n klein hapje loempia toch

Ava

Ava

18-12-2017 om 14:26

Temet en Barf

De eerste keer is gehannes, dat is waar. Maar ze zijn zo lekker! En als je het eenmaal gedaan hebt, zo makkelijk!

Barf, volgens mij kan je ze niet kopen, tenzij in een Vietnamees restaurant. Omdat je niets hoeft te koken of frituren, bederft het snel (dwz, langer dan een dag bewaren, dat gaat eigenlijk niet).

Lente

Lente

18-12-2017 om 19:09

Ik denk het wel

Maar dan zou ik het deeg extra dun uitrollen en zo min mogelijk laten overlappen. Want dat is juist het voordeel van wraps. Als die over elkaar heen vallen, maakt dat niet uit. Ze zijn toch al gaar en sowieso dun.
Met deeg (welke soort ook) krijg je snel verdikkingen.
Ik zou wel de temparatuur met pizzadeeg extra hoog zetten. Of voorbakken.

Gamba's en kaasfondue

Grote prikker met ronde knop met in knoflookkruiden gemarineerde grote gamba's.

Pannetje gesmolten kaas en stukken brood of brocoli voor een kaasfondue

Driehoek sandwiches met kruidenboter en zalm zodat de zalm tussen het brood blijft plakken.

Wat stukken fruit of trosjes druiven omdat een salade snel leidt tot knoeien.

De tapashapjes zoals roomkaas met spekomwikkeld of minipaprika met roomkaas.

---
Maar is het een lopend buffet of zit de persoon in kwestie op een vaste plek en krijgt de persoon een variatie aangereikt.
Anders biedt je in het laatste geval de persoon een kookshort aan, voor tijdens het eten. Het zou respectloos zijn als anderen dat raar zouden vinden.

Hangkous

Hangkous

26-12-2017 om 08:41

Een succes

De High tea was een succes, mede door jullie tips! Dank daarvoor. De glaasjes met soep en de hartige taartjes uit de muffinvorm waren top. Ik had veel zelf gebakken en van sommige dingen dus meer dan het aantal tafelgenoten dus er is wat over. Als lunch kunnen we het straks dunnetjes over doen.
Bijkomend voordeel was dat opa de pubers geen lesje aanschouwd onderwijs kon geven over Hoe hanteer ik mijn bestek op de "juiste" manier. Het bleef tot het eind heel gezellig.

Wat fijn!

Dat geeft een goed gevoel he als t lekker loopt. Wij hebben al een diner met de (schoon)mama’s achter de rug die allebei pas weduwe zijn geworden. De familie dagen van beide kanten is dit jaar vandaag....dus druk dagje voor de boeg... tot 14.00 hier koffie,gebak en Brabantse worstenbroodjes met de een en daarna om 15.00 hapjesbuffet met de andere familie. Effe plannen...maar t is weer gelukt. Ik ga nu aan t bakken voor vanmiddag. Dat is gelukkig niet hier Haha.

40er

40er

26-12-2017 om 10:14

Fijn!

Fijn dat goed is gegaan en in de smaak is gevallen!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.