Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Erwin

Erwin

08-01-2018 om 11:20

5 km naar school fietsen


Marie

Marie

10-01-2018 om 19:08

Elektrische fiets?

Als je echt bang bent dat het te vermoeiend voor hem is kun je natuurlijk ook nog investeren in een elektrische fiets.

Maar ik zou zeggen: "geen zorgen voor morgen" en het hem eerst laten proberen.

Bosbes

Bosbes

10-01-2018 om 19:18

Elektrisch! Hoppa!

Echt een geweldige tip, elektrisch fietsen voor een normaal kind. We hebben het hier dus over 2x 5km, het is toch geen 80-plusser?
Dit wordt echt een heel lachwekkend draadje!

Dendy Pearson

Dendy Pearson

10-01-2018 om 20:42

Elektrisch????

Dan wordt zo’n kind toch ongelofelijk uitgelachen???

Ana

Ana

10-01-2018 om 20:59

Is toch maar een klein stukje

Ga weg, toch geen elektrische fiets. Wat anderen ook al schrijven: hele volksstammen zitten op de fiets als je een beetje dorps woont. Kindeten hier fietsen ook 8 km - 8 km terug, half uurtje max. Geen kind die ik hier hoor klagen(is ook geen keuze).

Ana

Ana

11-01-2018 om 06:42

Andere wereld

Kaaskopje, ik kom op de algemene site van de anwb dus waar je link heengaat kan ik alleen maar raden. Het is volgens de link natuurlijk vreselijk hip om eenvelektrische fiets aan te schaffen voor jonge kinderen zonder fysieke problemen. Daar raak je me dan wel kwijt. Ik kan me met de beste wil van de wereld niet indenken dat je problemen hebt met (je kind) max een half uurtje (laten) fietsen.

Fiet

Fiet

11-01-2018 om 08:05

waanzin

Elke minuut beweging draagt bij aan de gezondheid.
En onlangs was groot nieuws dat buiten zijn heel belangrijk is voor de kwaliteit van de ogen, vooral bij kinderen. Weinig buiten zijn draagt bij aan op grote schaal bril dragen en op latere leeftijd forse slechtziendheid.

Aangezien aanbevolen wordt dat kinderen per dag minstens twee uur buiten bewegen (spelen, lopen, fietsen), mag je juist blij zijn met zo'n fietsafstand, waardoor een deel al dagelijks automatisch wordt gehaald....

Dees

Dees

11-01-2018 om 09:25

inderdaad gewoon oefenen

Ik begrijp de zorgen best, als je kind het niet gewend is (is hier ook zo en om bepaalde redenen ligt fietsen hier extra gevoelig), dan zul je het echt moeten oefenen.

Ideaal is als je je kind van jongs af aan op de fiets naar school brengt. Je fietst mee en merkt vanzelf wanneer hij of zij er aan toe is om zelf te gaan.

Maar als je tegenover de school woont en alles wat je nodig hebt op loopafstand is, oefen je dit nou eenmaal niet. En om dan ineens zo'n afstand alleen te doen is dan best een stap!

Gewoon lekker oefenen met je zoon!

Kaori

Kaori

11-01-2018 om 09:57

om km te maken

En om km te leren maken, ga met het hele gezin op fietsvakantie.

Mijn 9 jarige haalde met volle bepakking en veel tegenwind en regen prima de 40 tot 50 km per dag om vervolgens nog lekker te gaan zwemmen of rennen op de camping.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-01-2018 om 14:17

Ana

Oh, ik dacht de pagina over de elektrische fiets geplakt te hebben

Een halfuurtje fietsen vind ik ook niet erg. Maar ik vind een elektrische fiets voor kinderen die veel meer moeten fietsen niet raar. Dan zou je het ook raar moeten vinden als kind zodra het 16 is een scooter of brommer koopt, vanwege de afstand.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-01-2018 om 14:24

Fiet

Volgens mij is dit een beetje 'de klok en de klepel': En onlangs was groot nieuws dat buiten zijn heel belangrijk is voor de kwaliteit van de ogen, vooral bij kinderen.

Buiten zijn en spelen is altijd goed, maar niet omdat je ogen daardoor minder achteruit gaan. die achteruitgang wordt veroorzaakt, zo begrijp ik het, door urenlang schermstaren en zelfs boeken lezen krijgt ervan langs.

Fiet

Fiet

11-01-2018 om 15:11

Kaaskopje

Nee hoor, het gaat echt om buiten spelen.
Binnen kun je nl. niet zo ver weg kijken als buiten, en is er ook veel minder licht.
Het gaat zowel om het licht als om het accomoderen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/12/12/tienduizenden-dreigen-blind-te-worden-a1584725

Bijziendheid Steeds meer kinderen spelen te weinig buiten, waardoor ze groot risico lopen bijziend te worden. Dat kan leiden tot blindheid.
Karel Berkhout
12 december 2017

Bijziendheid dreigt de komende decennia vele tienduizenden Nederlanders blind te maken, doordat kinderen te weinig buiten spelen en te veel dichtbij kijken op schermen of in boeken. Ouders en overheid kunnen deze toename van blindheid alleen voorkomen met drastische maatregelen. Zo moeten scholen hun leerlingen ten minste een uur per dag naar buiten laten gaan om hun ogen te sparen.

Dit zegt Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde aan het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum, in NRC. Klaver werkt met vakgenoten aan een „waarschuwingsdocument” voor zorgverleners met aanbevelingen voor de bestrijding van bijziendheid. Daarin staat de 20-20-2-regel: kinderen moeten het dichtbij kijken steeds na 20 minuten onderbreken voor een pauze van 20 seconden en moeten ook dagelijks 2 uur buiten spelen. Bij kinderen die al bijziend zijn, moeten oogartsen de verslechtering van de ogen remmen met druppels en lenzen.

Van oudsher is bijziendheid een kwaal van kinderen van hoogopgeleide ouders, doordat ze veel lezen. Uit recent onderzoek van Klaver onder zesjarigen blijkt dat tegenwoordig kinderen van laagopgeleide ouders vaker bijziend zijn: „Zij komen minder vaak buiten.”

Sankaridurg herkent dit beeld uit haar onderzoek in India, waar bijziendheid meer voorkomt op scholen voor arme kinderen: „We denken dat dit komt door het slechte licht in deze scholen en het gebrek aan outdoor time daar.” Buiten is de hoeveelheid licht al gauw dertig keer zo groot als binnen. „En (dag)licht in het oog biedt bescherming tegen het ontstaan van bijziendheid”, zegt Hammond, die er net als Klaver voor pleit om kinderen veel buiten te laten zijn.

TIPS DE 20/20/2-REGEL TEGEN BIJZIENDHEID

Oogexperts als Caroline Klaver hanteren de 20/20/2-regel om bijziendheid bij kinderen en jonge mensen tegen te gaan. De drie cijfers betekenen dit:

20
minuten is het maximum dat een kind of tiener achter elkaar mag kijken op iets dat je dichtbij je ogen houdt, zoals een boek of smartphone. Na die 20 minuten moet je echt even stoppen. Uit dierexperimenten is bekend dat als je urenlang dichtbijwerk elke 20 minuten onderbreekt voor een minipauze, de bijziendheid veel minder wordt.

20
seconden is de minimale lengte van de pauze. In die 20 seconden moet je echt even iets anders doen, met de blik gericht op iets in de verte of met de blik op oneindig.

2
uur is het minimale aantal uren dat je overdag buiten moet zijn. Het daglicht dat in die twee uur in je ogen valt, compenseert voor een groot deel het dichtbij-kijken op boek of beeldschermpje gedurende de andere uren van de dag. Dat is bekend uit onderzoek in Azië, waar kinderen vele uren doorbrengen op school en met huiswerk.

Fiet

Fiet

11-01-2018 om 15:13

rest van het lichaam

En voor de rest van het lichaam is buiten bewegen natuurlijk ook goed.

Met name schijnt het heel goed te zijn om af en toe de kou in te gaan en niet de hele dag in kamertemperatuur te leven.

lieverdje

lieverdje

17-01-2018 om 19:31

fietsen dus

Je begrijpt al dat met de bus gaan een idiote gedachte wordt gevonden

Mijn zoon fietst vanaf zijn 11e (brugklas) 10 kilometer naar school, en die is totaal niet sportief en heel klein van stuk. Geen enkel probleem geweest! En een vriendin van mij heeft hetzelfde als jij: verhuisd naar een dorp en nu 5 kilometer fietsen naar de basisschool. Haar kinderen van 8 en 6 kunnen dat zelfs al prima.

Alexia

12 Jaar en fietst 11 kilometer naar school. Oke, wel met lijfwachten, dat is een zorg minder.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.