Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Oven schoonmaken voor luie Madame

Nou. Ik moet dus de oven schoonmaken, veel aangekoekte resten. Heb de truuc met schaaltje heet water en ammonia toegepast, is al beter maar niet goed schoon. En de binnenkant van de glazen deur krijg ik niet schoon.
Is er een wondermiddel?
Sini


bieb63

bieb63

23-01-2018 om 21:20

algemene tips

- om te voorkomen dat je bodem vol etensresten en vet komt en gaat aankoeken: leg altijd een silecone (bak)matje op de bodem als iets kan lekken (ideaal vind ik, o.a. te koop bij Action, en Blokker geloof ik). Dat scheelt eigenlijk al alles, want nooit meer aangekoekte zooi. Als het matje vies is met vet en zooi, gewoon afwassen of in de vaatwasser proppen.

- zoals al eerder gezegd: mocht er toch viezigheid op de bodem liggen, direct wegvegen. Ook kruimels.

- en een veel goedkoper en zeer afdoend middel i.p.v. HG is Dubro ontvetter (zeer citroenerig). Hiermee maak je heel makkelijk de vette aanslag op de wanden en het glas schoon.

Het allerbelangrijkste is dus zorgen dat e.e.a. niet aankoekt, dus leg zo'n silecone matje op de bodem (of als alternatief als je dat niet hebt een vel bakpapier. Daar moet je dan wel op 2 hoeken diagonaal iets zwaars zetten, anders wappert het weg).

Half a twin.

Ik heb nooit een lekkende appeltaart, begin je wel met een deegbodem?
Een bakpapiertje klemmen in het bakblik wil ook wel eens helpen, kan ook op het rooster als het vettig is, hup die broodjes erop.

Bieb.

Wat zijn wij rein hè?

The kitchen appliances from hell...

Hoeveel tijd er niet te besparen valt met een keukenrobot, een magnetron, een staafmixer, een sapcentrifuge, een sausmaker, een...

Allemaal waar, zolang je maar niet de tijd meerekent om al die troep ook nog eens af te wassen. In die fraaie, dure, afwasmachine, die ook af en toe een beurt nodig heeft.

Altijd interessant vind ik, om eens bij te houden hoeveel tijd en ergernis al die tijdbesparende rommel nu eigenlijk in beslag neemt. Veel. Teveel.

De fabrikanten weten dat ook wel, alleen: ingenieurs en industriële vormgevers zijn blijkbaar geen keukenpieten en hun inbreng in het huishouden lijkt eerder theoretisch van aard. Ze denken niet na over al die groefjes en randjes in hun ontwerpen, waar de -doorgaans piemelloze- pineut acuut migraine van krijgt.

Dat slag lieden kijkt niet achterom. Ze gaan "moedig voorwaarts" en bedenken gesofisticeerde technieken en methoden om u NOG MEER tijd te laten besparen. Ovens met "pyrolysetechnologie", bijvoorbeeld. Het werkt voor geen meter, evenveel en even goed als die cosmetica "gebaseerd op Nobelprijswinnende technologie", niet dus, maar de marketingafdeling kan ermee aan de slag.

Yvan.

Dat is de moderne tijd, allemaal toeters en bellen die vaak overbodig zijn en extra geld kosten. Wel goed voor de economie, die spullen gaan ook weer kapot en zo spenderen we fijn door.
Ik ben nog van het handmatige kneed- en roerwerk, goed voor de spierballen. Maar ja, ik woon hier niet alleen. Degenen hier die wel spierballen hebben hanteren liever chique apparatuur.

Werkt dat niet, zo'n zelfreinigende oven?
Maar goed dat ik daar dus niet ben ingetrapt.

bieb63

bieb63

23-01-2018 om 22:02

Yvan

Ik ben ook niet van al die keukensnufjes. Veel te veel gedoe.
Maar een, 'gewone' oven is toch wel een vrij bruikbaar ding. Alleen dat vies worden hè? Maar goed, daar had ik wat simpele tips voor.

Miep Kraak

Miep Kraak

23-01-2018 om 23:54

Catootje

Dat mag wel hoor, maar ik maak de platen vaker schoon dan de hele oven.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

24-01-2018 om 01:08

Zelfreinigend...

Dat is het verschil waarschijnlijk. Hier veeg je de aangekoekte zooi er zo uit!
Ik veeg regelmatig de kruimels eruit, maar echt niet dagelijks. En inderdaad, de glasplaat vangt veel viezigheid op. Die is vaak nog het viest. Wellicht dat die een keer in de Ammonia kan... toch weer iets geleerd.

Zelfingenomen geleuter

Ik ben wel van de keukensnufjes. Zal ik Yvan eens doen steigeren: ik heb zelfs een apparaat dat chocolade op de juiste temperatuur smelt. Ik ben in het gelukkige bezit van een ruime kelder, en had net iets te vaak chocorepen naar de ratsmodee geholpen om de aanbieding te kunnen weerstaan.

Ik heb een hele grote keukenrobot, die zo solide is dat ie mij waarschijnlijk overleeft. En dan heb ik ook nog elk denkbaar opzetstuk dat bij het apparaat maar voorhanden is: een aardappelschiller, twee pastarollers, een pastapers, een groenterasp, you name it. Ik heb gebruik het allemaal regelmatig met veel plezier, en dat ik het daarna zelf niet hoef schoon te kuisen.

Laat iedereen lekker zelf weten waar ie zijn tijd en franken aan spendeert.

500 ml goedkoop(ste) afwasdetergent

Aldi/Liddl/Kruidvat/... + 2ml ammonia 25% (de verhoudingen luisteren niet erg nauw)= superreiniger, even goed en veel goedkoper dan "Mr Proper"... Een scheutje (zeg een koffielepeltje) in een halve emmer warm water.

Klopt, dat de emaillering van ovenwanden de afgelopen halve eeuw fel verbeterd is, maar toch: ovenwanden hebben zwaar te lijden onder dat continu opwarmen/afkoelen. Daardoor ontstaan er na verloop van tijd microscopisch kleine putjes en barsten in de emaillaag, waarin vet zich vast zet.
Het wordt allemaal nog veel erger, als men de oven een paar keer "flink schrobt" met schuurmiddelen genre Vim of Cif... En het gebeurt.

Voor wie niet aan de slag wil met "troep" zoals ammonia of een ander hydroxide, kan proberen de oven uit te wassen met warm water waarin wat goedkoop poedervormig wasmiddel is opgelost. Goed naspoelen, afdrogen.
OT: dat is ook de eenvoudigste methode om glas vetvrij te krijgen en een gekende methode om vb. bierglazen af te wassen. De enige methode overigens om glazen te hebben, waarin de schuimkraag van bier niet bliksemsnel verdwijnt...
Dat in restaurants de bierglazen doorgaans apart en met de hand afgewassen worden, heeft zo zijn redenen.

De grootste vijand van een mooie schuimkraag op bier is overigens... de afwasmachine. Tenzij men een (tweedehands) laboratoriumvaatwasser + waterconditioneringseenheid op de kop kan tikken (tweedehands toch al snel een € 1 000 - € 1 500).
Het probleem is niet de wasbeurt, maar wel die laatste spoelbeurt met "glansmiddel".

Vrijhei, blijheid Kenfan (OT)

Inbegrepen de vrijheid om zelfingenomen te leuteren.
Ik heb al die rommel ook, het meeste uit erfenis, niks jonger dan 20 jaar, alles in prima staat. Kwalitatief stukken beter en robuuster dan wat je bij Bol en Coolblue zoal vindt. Ik gebruik het meeste ervan nauwelijks. Het enige "apparaat" dat ik dagelijks gebruik is een goed chefmes.

Toegegeven: ik sjoemel een beetje. Ik renoveer oude labapparatuur. Waaropm zou ik een laagwaardig yoghurtmachientje kopen als ik voor dezelfde prijs een tweedehands broedstoof kan kopen, die destijds ontworpen werd om een eeuw mee te gaan?

Ik heb nog nooit chocolade naar de bliksem geholpen. Hoe doe je dat?

mirreke

mirreke

24-01-2018 om 12:27

Yvan!!!

dank, dank, dank voor je tips!! En voor je pedante uitleg! Superinteressant echt
Hier nog een hele luie madam met idd een nogal aangebakken vieze oven... Oh wat zal die binnenkort stralen!

Mirreke.

Een tip van mij; gebruik de ammonia, hydro, salicum, zuren, zeep, hg, water, bakpoeder, anti-kras spons, Dasty, Dreft, vuiliszak en zo verder NIET allemaal tegelijk, door elkaar en achter elkaar.

En vergeet de kanarie niet uit de keuken te halen
Succes!

Mengen... (OT)

Men moet natuurlijk wel een klein beetje weten waar men mee bezig is.
De producten waar ik het over heb zijn geen kattenpis en men doet er goed aan ze met veel respect en gepaste afstandelijkheid te gebruiken.
Anderzijds zijn ze niet meer of minder "gevaarlijk" dan de "kant en klare oplossingen" genre HG.
Wel een stuk goedkoper en even effectief, voor wie zelf denkt, in plaats van de marketingmachine voor zich te laten denken...

Bo

Bo

24-01-2018 om 20:19

tegenvaller!

Vol goede moed ging ik mijn oven schoonmaken na het lezen van dit draadje. Wat een tegenvaller, er gebeurde helemaal niets. De aangekoekte zooi werd er ook niet zachter van of makkelijker af te schrobben. Niks van dat alles. Daarna alsnog met een HG spray in de gang gegaan en ook dat mocht niet baten. Ik zit nog steeds met een vieze oven.

Dus wie DE tip heeft: ik houd mij aanbevolen en probeer het direct uit!

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

24-01-2018 om 20:25

Nieuwe oven?

Lou

Lou

24-01-2018 om 20:28

Welke methode had je gehanteerd? Ik nog geen eentje, zit nog moed te verzamelen.

Miep Kraak

Miep Kraak

24-01-2018 om 20:40

En,

En, wat heb je gedaan en hoelang en hoeveel jaar heb je je oven niet schoongemaakt, hoe vaak heb je de behandeling herhaald enz

Bo

Bo

24-01-2018 om 21:31

ik heb

De wanden ingesmeerd met groene zeep en een schaaltje ammoniak en schaaltje gekookt water in de voorverwarmde oven gezet. Ik had hoge verwachtingen, maar helaas... maar als iemand anders een succeservaring wil delen, dan graag!

Mijn oven is 8 jaar oud en uiteraard tussentijds gereinigd, maar toch last van aangekoekte en ingebrande rommel. Volgende keer kies ik voor een zelfreinigende oven, of maakt die ook zijn beloftes niet waar?

Half a twin

Half a twin

24-01-2018 om 21:31

Een oven waar jaren niets aan gedaan is is niet zomaar schoon. Mijn oven had na 10 jaar wel een dag nodig met steeds inspuiten, laten inweken en dan afnemen en weer herhalen.
Die paar sliertjes kaas van vandaag waren er zo uit.

Bo

Bo

24-01-2018 om 21:35

Half a Twin

Ik denk dat ik de oven eens per jaar een grondige schoonmaakbeurt geef, dus het is niet zo dat er niets aan is gedaan. Het is trouwens een Miele combi oven, weet niet of dat nog uitmaakt met een reguliere oven. De glasplaat is ook ingebrand. Hij wordt wel intensief gebruikt.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

24-01-2018 om 21:39

Dasty van de Wibra is echt goed spul en niet zo duur.
Ingebrande glasplaat heb ik hier ook, die gaat af en toe in de vaatwasser en verder kijk ik er maar niet naar

Kareltje

Kareltje

24-01-2018 om 22:00

En voor alle luie madams en monsieurs

Koop een zelfreinigende (pyrolische) oven. Laten branden, doekje erdoor en klaar is madam/monsieur.

Even de proef op de som?

Alvast een stukje oven gedaan daarnet, ter illustratie .

"Matig-"/"sterk-"/"zeer sterk vervuild" is natuurlijk voor velerlei interpretatie vatbaar.
Dit is mijn oven zoals hij er nu bij staat. Er zijn twee braadkippen, een cote à l'os, enkele pizza's en een paar cake's in gebakken.
Ik noem dit "matig vervuild".
https://imgur.com/a/nMPH9

Alison

Alison

24-01-2018 om 23:52

Ziet er goed uit

Yvan. Je recept werkt blijkbaar goed
Ik hou me bij de Dasty. Ik heb een bijzonder talent voor onhandige acties. Na het uitkoken van de waterkoker met schoonmaakazijn deed ik het deksel open om het resultaat te checken. Nu weet ik dus waarom je schoonmaakazijn niet puur moet gebruiken maar moet verdunnen met water. Ik heb twee dagen geen stem gehad omdat ik die damp in ademende. Andere actie: de badkamer inspuiten met chloor tegen schimmel en vervolgens tegen de vlakte gaan. Bont en blauw en gekneusde ribben.
Dasty oid heeft me tot nu toe nog geen problemen opgeleverd

Nieuwe glasplaat Bo?

Even typenr. bij Miele goochelen en je besteld zo een nieuwe glasplaat.
Of lekker laten zitten. Mag ook van mij

Combi maakt zeker wel uit. Eerst vet knoeien met oven gebruik en dan inbranden met magnetronfunctie.

Bo

Bo

25-01-2018 om 09:04

wil40/dendy

Inderdaad, ik denk aan een nieuwe glasplaat. Zal wel wat kosten, maar ziet er weer mooi en fris uit.

Dasty ga ik ook proberen, wie weet is dat het wondermiddel!

mirreke

mirreke

25-01-2018 om 09:45

Hmmm

Mijn vieze ingebrande oven valt na grondige inspectie eerlijk gezegd heel erg mee. De wanden blijken gewoon schoon en glanzend (toch zelfreinigend dan?). Het enige wat dus wel vies is, is de ovendeur, Een dubbele glasplaat waarvan de binnenste idd ingebrand vuil heeft.
Ik ga eerst een studie doen op alle tips van Yvan, kies ik iets wat mij lijkt te gaan werken, en dan ben ik benieuwd...

Tip van onze hulp: leg onderin de oven zilverfolie, zodat alle knoeisels daarop vallen.
Nadat zij er dus ooit een dag over deed om de oven schoon te maken, doen wij dit voortaan. Eigenlijk is alles aan de oven nu schoon en prachtig, behalve die glazen deur en het ovenrooster. Het komt echt door de deur. Ik heb wel ook een combimagnetron, waarvan ik weet dat die zelfreinigend zou moeten zijn, en daar zitten wat ingebrande plekken aan de zijkanten. Maar goed, daarvan is de deur juist weer goed schoon...

Dasty, pyrolyse, ...

In "Dasty" is het natrium- of kaliumhydroxide vervangen door tetrakaliumpyrofosfaat.
TKPP is een alkalisch reagerend zout en dus een redelijke vetoplosser. Voor het overige bevat het in grote lijnen dezelfde ingredienten als zowat elk kuisproduct: 2-amino-ethanol (verantwoordelijk voor de ammonia-geur), oppervlaktespanning-verlagende stoffen (detergenten, dus), citroenzuur (waardoor het tegelijk een redelijke kalkverwijderaar is), een kleurtje (quinolinegeel en fluoresceïne) en een geurtje.

De idee achter pyrolyse is in wezen eenvoudig: de oven wordt opgewarmd tot een zeer hoge temperatuur (destijds >300°C, dezer dagen ca. 500°C). Aanwezige vet- en vuilresten worden bij die temperatuur verbrandt, tot enkel nog een restant amorfe koolstof overblijft. Die laat zich makkelijk opvegen met een handborsteltje of een vod.
Dat klinkt goed en het werkt ook goed. Maar alleen bij een slechts matig bevuilde oven! Bij een sterk bevuilde oven is er eenvoudigweg onvoldoende verhittingscapaciteit om alle vuil tot koolstof te herleiden.
In theorie zou dat op te lossen zijn door de verbrandingstemperatuur nog hoger op te voeren, maar de werkelijkheid stelt nu eenmaal grenzen. 500°C is, om tal van redenen, al een heus bravourestukje.

Gehard ovenglas bestaat in een aantal categorieën, afhankelijk van de maximale temperatuur waartegen het glas bestand moet zijn. Bij gewone ovens is dat borosilikaatglas ("Pyrex", "Duran", ...).
Als de eisen hoger liggen, vb. bij pyrolyse-ovens, worden glassoorten gebruikt, kortstondig bestand tegen temperaturen tot ca. 800°C, vb. "Vitroceran" of "Robax".
Voor nog hogere temperaturen wordt kwarts gebruikt. Dan hebben we het niet meer over keukenovens, maar vb. over kachels of emailleerovens die vlot tot 1100°C moeten kunnen gaan.
Dat glas is doorgaans gecoat, om die mooie, blauwachtige schijn te geven. De coatinglaag is weliswaar erg hard, maar ook erg dun (grootte-orde golflengte van het licht) en wordt snel aangetast.
Alle glassoorten zijn bovendien gevoelig voor het inbranden van vet. Eens het glasoppervlak structureel aangetast is er geen oplossing meer voor. Men kan dan nog proberen om de glasplaat, na grondige reiniging, wat te polieren op schapenwol, maar veel valt er niet van te verwachten.
Kwestie van smaak: ik vind dat het bij de patine van een oven hoort...

Wie geconfronteerd wordt met een bijzonder zwaar vervuilde oven, een beetje handig is en er de moeite voor over heeft (ik hou me bezig met zo'n prullen): je kan ook de oven volledig demonteren, met de binnenmantel naar een goed uitgeruste garage gaan, en het ding een uurtje in het ultrasoonbad met ontvetter te hangen. Dan is het als nieuw.
Voor de liefhebbers.

ovenroosters etc...

zijn vaak moeilijk helemaal proper te krijgen, met al die hoekjes en zo. Die leg ik gewoon enkele dagen in 2% NaOH.
Daarna even afspuiten met de tuinslang, afdrogen, klaar. Als nieuw.
Idem dito voor vb. barbecueroosters, frituurmandjes, van die oude geëmailleerde frietketels enz.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.