Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Moet dat nu echt? [verpakte groente]

Moeten ze nu echt in ons gezicht spuwen?
https://www.hln.be/de-krant/albert-heijn-verpakt-zelfs-wortelen-afzonderlijk~a1f1a692


Kaaskopje

Kaaskopje

31-01-2018 om 20:25

Import uit Egypte e.d.

Export is natúúrlijk de moeite waard voor een land als Egypte. De vraag is of het in de huidige tijd 'te verkopen is' om op die manier groente te importeren. Luchtverkeer zou eigenlijk ingeperkt moeten worden, dus ook wat rondvliegt voor import en export. We zouden weer genoegen moeten nemen met 'seizoens'-producten van eigen grond of kas. Maar het zou een financiële klap zijn voor de exportlanden als we van de ene dag op de andere dit soort handel zouden stoppen. Dat geldt ook voor onze export.

Hoe het gaat met export vind ik vaak wel idioot (ik ben me ervan bewust dat ik er ook aan meewerk). De mooiste kwaliteit gaan naar het buitenland, de eigen bevolking krijgt goede producten, maar niet de uitmuntende die voor de export is. Zo worden in Egypte geteelde sperziebonen afgekeurd voor de export, omdat de vorm niet recht genoeg is voor in de groentekistjes. Een zooitje ongeregeld is moeilijker te vervoeren dan keurig in het gelid liggende boontjes. Maar goed, aan die mooi in het gelid liggende boontjes verdienen ze meer dan aan de kromme die naar de eigen (super)markten gaan.

Yvan

Yvan

01-02-2018 om 09:59 Topicstarter

Ik moet altijd een beetje lachen als ik lees,

dat iets nu eenmaal "de keuze van de consument" is. De handel is altijd al erg goed geweest in het sturen van die keuze. Al in de late jaren 1950 werd dat overtuigend aangetoond door o.a. Vance Packard. En het is er sindsdien zeker niet op verbeterd. Wel vaker wordt de indruk gewekt dat die "keuze" zich beperkt tot kopen of oprotten.

Naast al die (nogal twijfelachtige) claims over betere bewaarbaarheid enz... speelt er nog iets anders: in de nasleep van de crisis 2007 - 2009 werden de grote voedingsgroepen geconfronteerd met de gevolgen van dalende gezinsbudgetten. En dan was/is er ook nog de demografische evolutie: meer alleenstaanden, meer eenoudergezinnen, kleinere gezinnen in het algemeen. Daar werd dan maar op ingespeeld met kleinere verpakkingen en nu dus individueel verpakte wortelen.

De distributie heeft overigens nooit een geheim gemaakt van de werkelijke doelstelling: klantenbestand behouden en de winst op peil houden: "... En dus ging Unilever bij zijn filialen in groeilanden als Indonesië, Brazilië en India op zoek naar ‘nieuwe oplossingen zodat consumenten onze merken blijven kopen en toch binnen hun huishoudbudget blijven'. De verkooptechnieken die zij met succes toepassen, laat Unilever nu los op Zuid-Europa. ‘In Indonesië bijvoorbeeld verkopen we individuele dosissen shampoo aan 2 à 3cent, en toch verdienen we er geld', zegt Jan Zijderveld. ...", zie: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20120827_00273175.

Eerlijk gezegd: je moet al erg naïef zijn om te geloven dat die komkommer individueel verpakt wordt om hem te vrijwaren van bederf, om zo de consument terwille te zijn... Eens gekocht en afgerekend geldt: hoe sneller het ding wegrot, hoe beter voor de verkoper...
De extra kost van het inpakken wordt betaald door de consument, de kost voor het verwijderen van al dat plastiekafval is uiteindelijk voor de belastingbetaler. Sommigen hebben hun zaakjes erg goed voor elkaar.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

01-02-2018 om 14:43

de consument heeft niet zoveel te kiezen

de supermarkt bepaalt wat er langs de kassa gaat.

De consument kan wel kiezen naar welke supermarkt hij/zij gaat. Maar eenmaal binnen, ben je minder onafhankelijk dan je denkt. Yvan heeft gelijk, beïnvloeding van je keuzes gebeurt met veel inzicht in het menselijk gedrag.

Op 't moment ben ik aan het knutselen met stofjes uit de jaren zestig/zeventig (mijn moeder was nogal bewaarderig, dat heb ik vast van haar geerfd Het valt me op hoeveel steviger die materialen zijn dan wat er nu in de winkel ligt. We zijn toegegroeid naar een weggooimaatschappij waarin we veel kopen (en bijna alles komt uit China) en veel wegdoen.
Veel producten zijn lager geprijsd dan toen ik kind was (kijk maar eens wat een radio kostte, begin jaren 60) , zeker in relatie tot het inkomen, en de kwaliteit is stukken minder.

Wat nou keuze van de consument? We deinen mee op de golven van de tijdgeest met de economie en haar groei als godheid die te allen tijde gehoorzaamd dient te worden.

Niki73

Niki73

01-02-2018 om 16:38

Wel keuze

Wilgenkatje, mijn ervaring dat je wel degelijk keuze hebt. Mijn beide buurtsupermarkten hebben ook niet-voorverpakte groenten. Biologische en niet-biologische producten. Ik kies behoorlijk bewust aan de hand van mijn boodschappenlijstje en de keuze die de supermarkt mij biedt. Ik laat me zelden verleiden tot impulsaankopen. Dat heb je natuurlijk zelf in de hand.

bieb63

bieb63

01-02-2018 om 16:41

Yvan

"Eerlijk gezegd: je moet al erg naïef zijn om te geloven dat die komkommer individueel verpakt wordt om hem te vrijwaren van bederf, om zo de consument terwille te zijn... Eens gekocht en afgerekend geldt: hoe sneller het ding wegrot, hoe beter voor de verkoper...
De extra kost van het inpakken wordt betaald door de consument, de kost voor het verwijderen van al dat plastiekafval is uiteindelijk voor de belastingbetaler. Sommigen hebben hun zaakjes erg goed voor elkaar."

En waarom denk je dat een komkommer wél verpakt wordt in plastic (bij AH), als de AH wil dat de komkommer zo snel mogelijk wegrot?

bieb63

bieb63

01-02-2018 om 16:46

Wilgenkatje

Je hebt zeker in grote delen gelijk.
Anderzijds: We gaan maar wát graag naar de Action als daar een glazen vaas nóg goedkoper is dan bij bijv. de Blokker.....
Verder is het ook nog zo, dat de man met de kleine portemonnee zich nu eenmaal niet zoveel kan veroorloven. Als hij dat meer kan met goedkopere 'rotzooi', tja wat wil je hem verwijten?

En natuurlijk probeert de producent ons van alles aan te smeren. Uiteindelijk zijn boterham én dat van z'n werknemers. Maar ik blijf er bij dat de consument meestal niet iets hóeft te kopen. Maar als je persé een mobiel ala een IPhone wil, maar je je dat echt niet kan permitteren, ben je er zelf bij als je een lookalike voor heel wat minder koopt, óf dat je een goedkopere maar wél degelijke mobiel koopt.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

01-02-2018 om 18:31

Kleine portemonnee ?

Dat is niet het enige wat speelt.

Laatst zag ik een tv programma - weet niet meer welk - waarin uitgelegd wordt dat je, doordat spulletjes zo voordelig zijn, getriggerd wordt meer mee te nemen dan je eigenlijk wilt. Het uitgeven van geld ' diet geen pijn'. Veel van dat spul gaat bij de eerstvolgende trend naar de kringloop.

Supergoedkope spulletjes. Ergens deugt het gewoon niet. Iemand betaalt de rekening.

bieb63

bieb63

01-02-2018 om 18:58

Maar wilgenkatje.....

Dat doet iedereen toch zelf???? Als ik besluit om mn boterham te gaan verdien met het maken van bijouterien van plastic en daar goed mee verkoop, wat dan ?

Yvan

Yvan

01-02-2018 om 20:16 Topicstarter

"En waarom denk je dat een komkommer ...

...wél verpakt wordt in plastic(bij AH), als de AH wil dat de komkommer zo snel mogelijk wegrot?".

Omdat AH pienterder is dan u. Het zal hen worst wezen dat zo'n degelijk ingepakte komkommer snel rot, eens hij de kassa gepasseerd is.

bieb63

bieb63

01-02-2018 om 21:18

Dus Yvan

Wat is dan de meerwaarde voor de AH?

Kaaskopje

Kaaskopje

01-02-2018 om 22:15

Wilgenkatje

Action o.a. drijft op dat concept. Een ding van 2 euro doet geen pijn, van 14 euro wel. Daar denk je dus langer over na. Ik wist dit op zich al wel, het was interessant om te zien hoe het werkt.

Kaaskopje

Kaaskopje

01-02-2018 om 22:28

Wegrotten

Eens gekocht en afgerekend geldt: hoe sneller het ding wegrot, hoe beter voor de verkoper...===

Als je eenmaal door hebt dat de kwaliteit van groente en fruit niet zo best is, koop je het niet meer bij die winkel. Ik vind dat geen slimme strategie. Bij tv's en wasmachines werkt dat wel. Het ziet er fantastisch uit, maar het is gemaakt voor een niet al te lange levensduur.

Nu ik het erover heb snap ik niet waarom een relatief stevige komkommer wel in plastic verpakt wordt, maar een meer kwetsbare courgette niet. Je hoeft een courgette maar met je nagel te raken, of hij gaat door de schil.

Kaaskopje

Kaaskopje

01-02-2018 om 23:35

Winkelpsychologie, zomaar wat leeswerk

https://www.marketingonline.nl/blog/psychologie-op-de-winkelvloer

https://scents.be/geurmarketing-wat-waarom-en-hoe/

Ik denk dat het belangrijk is om bewust te zijn van het gegeven dat een winkel en het personeel álles doet om jou als klant tot kopen te verleiden. Als je dat weet, kun je een afweging maken of je er in mee wilt en kúnt gaan, of het wilt negeren. Als je áltijd Andrélon koopt, waarom zou je dan opeens Garnier kopen, als dat in de reclame is? Bijvoorbeeld 😊

Kaaskopje...

Ik koop van sommige dingen ( vooral bij de drogist.. doucheschuim etc) gewoon ALTIJD wat in de reclame is. Al mijn doucheschuim, shampoo, body lotion etc koop ik met 50 % korting. Alleen qua tandpasta en deo ben ik vrij merkvast, maar als je royaal inslaat lukt het prima om ook daar vooral 2-halen-1 betalen te scoren.

Voor mij werkt dit prima, maar of de drogist ( of het betreffende merk) er nou zoveel mee opschiet? Ik betwijfel het.

Ingrid

bieb63

bieb63

02-02-2018 om 10:13

idem Ingrid. En Kaaskopje

Dat soort producten koop ik echt nooit voor het volle pond. Ook zaken waar ik vrij merkvast in ben (make-up) ook zelden.

Wbt Action: Ze verkopen daar ook, wisselende, merkproducten als schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten. Die producten komen gewoon uit een faillissement (ook uit buitenlandse faillissementen). Dus daar zie ik niet zo'n probleem in.

Wbt marketing: ja, dat is een vak..... en wordt voor groot deel psychologisch uitgevoerd. En uiteindelijk gaat de winkel of fabriek het erom (uiteraard!!!) dat de klant zoveel mogelijk bij een betreffende winkel of van een betreffend merk/fabriek koopt. Duidelijk. Enorm logisch. Dat daar allerlei truckendozen bij worden opgetrokken met e.o.a. marketingstrategie. Ja, logisch. Uiteindelijk wil de sympathieke bakker om de hoek, die z'n uiterste best doet om daar z'n 'brood' mee te verdienen, jouw ook als klant. Eigenlijk niet heel veel anders, of helemaal niet anders, dan de supermarktketen. Dat de supermarktketen meer middelen heeft om een klant te 'trekken', is logisch, maar uiteindelijk doet de bakker, op zijn manier en met zijn middelen, precies hetzelfde.

Kaaskopje

Kaaskopje

02-02-2018 om 10:17

Bieb

Natuurlijk doet de bakker dat. Bakkers die niet meer zelf bakken, bakken toch in de zaak af om die heerlijke geur te kunnen verspreiden.

Mensen die hun huis verkopen, doen er ook goed aan om tijdens bezichtigingen warme geuren te verspreiden. Koffie, thee, appeltaart... wat een mens maar week maakt en laat denken 'dit huis moet ik hebben!'.

bieb63

bieb63

02-02-2018 om 12:31

Precies

En is dat dan heel erg.....?

Yvan

Yvan

02-02-2018 om 13:00 Topicstarter

"Dus Yvan

Wat is dan de meerwaarde voor de AH?"

Het feit dat het ding iets langer verkoopbaar blijft.

Overigens, dat slag mega-groepen genre AH is nog wel wat hufteriger dan dat: er worden doorgaans boekhoudkundige constructies opgezet waarbij de producent, zogezegd, zijn waar "uitleent" aan de verkoper.
Wordt ze wel verkocht dan krijgt hij zijn (schamele, bikkelhard onderhandelde) centen. Indien niet verkocht, dan moet hij ze terugnemen en het verlies incasseren.
Als dàt soort (ik wik mijn woorden) smeerlapperij er al eens niet meer zou zijn, dan zouden de boeren veel minder reden tot klagen hebben.

Yvan

Yvan

02-02-2018 om 13:03 Topicstarter

Hé, maar wacht even...

Ook zo'n producent heeft natuurlijk de volstrekt vrije keuze om al dan niet te leveren, hè? toch? )).

Yvan

Yvan

02-02-2018 om 13:13 Topicstarter

Vance Packard's

"The hidden persuadors" geldt als één van die boeken waar iedereen over praat, zonder het gelezen te hebben.

Erg actueel is het natuurlijk niet: het boek verscheen in de late jaren 1950. Maar nog steeds een goede inleiding in hoe marketeers u en mij constant voor de gek houden.

Het is gratis te downloaden: http://www.freepdf.info/index.php?post/Packard-Vance-The-hidden-persuaders

bieb63

bieb63

02-02-2018 om 14:37

Yvan

Het feit dat het ding iets langer verkoopbaar blijft.

Win/win dus. En goed tegen het weggooien.

En ik maak uit je verdere bericht op: De producenten zijn de goederikken en de supers de slechterikken. Zoiets? Volgens mij wil de producent net zo hard z'n waar verkopen, via de tussenhandel, als de super. Niet vreemd m.i.

Yvan

Yvan

02-02-2018 om 15:22 Topicstarter

Je haalt

de aandeelhouders er zo uit.

Yvan

Yvan

02-02-2018 om 17:44 Topicstarter

"Bakkers die niet meer zelf bakken

bakken toch in de zaak af om die heerlijke geur te kunnen verspreiden.".

Dat noemen ze hier "oplichters".

Yvan

Yvan

02-02-2018 om 17:52 Topicstarter

Vergeef me

maar, als dat soort fraude het nieuwe "normaal" in zakendoen is, dan is er iets grondig mis met dat zakendoen en protestanten zijn daar meester in.
Vandaar dat we zo'n uitgesproken liefde-haatverhouding met jullie hebben.

Kaaskopje

Kaaskopje

02-02-2018 om 20:09

Bieb

Op je vraag of dat heel erg is: nee, totaal niet. Ik vind het juist een erg interessant fenomeen. Winkelinrichting, geurtjes, muziek, lichtval... dat lijkt me leuk werk.

Kaaskopje

Kaaskopje

02-02-2018 om 20:14

Yvan

Dan zijn er denk ik veel oplichters in België.

Kaaskopje

Kaaskopje

02-02-2018 om 20:23

Yvan

Mensen verleiden om producten te kopen, is geen fraude. Fraude: "Daarbij worden zaken anders voorgesteld dan ze zijn." Je kunt veel zeggen, maar een wit bord blijft een wit bord, ook al heeft de winkeleigenaar alle trukendozen opengetrokken om van een stapel witte borden een verkoopsucces te maken. Hetzelfde geldt voor brood. Wat een winkelier wél bereikt, is dat mensen meer kopen dan ze eigenlijk van plan waren. Dus kom je een supermarkt binnen en je ruikt direct warme broodjes, is de kans groter dat je ongeplande aankopen gaat doen. Aankopen die gewoon zijn wat ze zijn, dus niet anders voorgesteld.

Yvan

Yvan

02-02-2018 om 20:41 Topicstarter

Een wit bord

waarvan de witte-bordenbakker voorhoudt dat hij het zelf gebakken heeft, terwijl dat niet zo is, blijft wat het is: een kras staaltje oplichting. Punt.

bieb63

bieb63

02-02-2018 om 22:47

Oh? Yvan

IK had her niet over of de bakker zijn broid wel of niet zelf gebakken heeft. Ik had het erover, dat de sympatieke, zelfbakkende buurtbakker er ook alles aan zal doen om zn brood verkocht te krijgen. Of niet soms? Al is het maar door een boed op de straat met een poster van een heerlijk uitzieind gebakje.

Yvan

Yvan

02-02-2018 om 23:11 Topicstarter

Zucht...

Hoe moeilijk kan dit nu eigenlijk zijn???

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.