Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op
Start

Start

03-02-2018 om 22:27

financien 18-jarige scholier

Hoi allemaal ik heb een vraag.
Mijn zoon is 18 en doet 5 Havo. Hij woont bij mij. Ik betaal zijn zorgverzekering (105 euro), hij krijgt zelf de toeslag (88 euro) en de scholierentegemoetkoming (125 euro).
Daarnaast heeft hij een bijbaan waarmee hij ongeveer 175 euro per maand verdient.
Hij heeft dus prive ongeveer 385 per maand te besteden.
Hij woont thuis en hoeft niks te betalen. Wel zijn alle prive kosten voor hemzelf (fietsonderhoud, kapper, uitgaan,kleding, telefoon)
Mijn vraag is, vinden jullie dit redelijk?

Phryne Fisher

Phryne Fisher

03-02-2018 om 22:33

Ja hoor

Daar moet hij best van kunnen rondkomen. Ik zou hem ook de ziektekostenverzekering zelf laten betalen. Als hij gaat studeren kunnen jullie afspreken hoe je het dan gaat doen. Dan is er wel heel wat meer geld nodig en raak je de scholierentegemoetkoming kwijt.

Lente

Lente

04-02-2018 om 11:31

Nee, dit is niet redelijk

Ik vind dat hij veel te veel geld te besteden heeft, voor de leuk.
Mijn advies zou zijn om te stoppen met het betalen van zijn zorgverzekering.

Zonder dat hij werkt, heeft hij dan ca 100 euro per maand te besteden. Mooi zak/kleedgeld lijkt mij.
En voor de leuk heeft hij het geld waar hij zelf voor werkt.

ijsvogelje

ijsvogelje

04-02-2018 om 11:43

Start

Sinds hij 18 is:

Krijgt je zoon de scholierentoeslag
Krijgt je zoon de zorgtoeslag

En:
Krijg jij geen kinderbijslag meer voor hem
Ben jij premie gaan betalen voor de zorgverzekering

Er komt dus plots een flinke bak 'gratis geld'op zijn rekening. Terwijl jij minder geld krijgt (K én premie voor de zorgverzekering bent gaan betalen.

De vraag stellen is de vraag beantwoorden.
(maar ik zou hem op zijn minst zelf zijn premie laten betalen)

Lou

Lou

04-02-2018 om 12:30

Wat vind je zelf

Ik vraag me af waarom je deze vraag stelt, eigenlijk. Ik bedoel, waarom zou iemand die geen huur betaalt, geen vaste lasten heeft en geen boodschappen hoeft te doen 385 euro per maand nodig hebben? Da's toch hartstikke veel! Dat hij 18 is maakt niet uit voor het bedrag dat je nodig hebt aan zak- en kleedgeld.

zebra

zebra

04-02-2018 om 12:32

dat is wel veel

met die scholierentegemoetkoming erbij. En jij krijgt nu inderdaad geen kinderbijslag meer voor hem. Je kunt ervoor kiezen om hem zelf de zorgverzekering te laten betalen of is dat onvoordeliger ivm eventuele collectiviteitskorting via jouw baan? Dit is bij ons namelijk het geval, vandaar dat wij de zorgverzekering van onze zoon betalen (studentenverzekeringen zouden niet goedkoper zijn in zijn geval).

Wat je ook kan doen is wel zijn zorgverzekering betalen maar dat hij de zorgtoeslag dan maandelijks overboekt naar jouw rekening, dit kan hij zelf instellen bij internetbankieren zodat hij daar geen omkijken meer naar heeft.

V@@s

V@@s

04-02-2018 om 12:37

collectief

Een van mijn kinderen zit ook nog op mijn collectief, maar die maakt gewoon haar deel van de premie naar mij over. Wat redelijk is hangt trouwens erg af van financiën in het gezin. Ik ben er altijd voor om een kind vanaf 18 jaar zelf zijn kosten te laten betalen. Als ouders kun je daaraan bijdragen naar draagkracht, maar door zelf te laten betalen voelen ze ook wat de kosten zijn. Als je voor hem betaalt dan krijgt hij geen besef van echte kosten.

Triva

Triva

04-02-2018 om 12:48

idd niet redelijk

Het is vreemd dat je hem de zorgtoeslag laat houden en dan zelf de zorgverzekering betaalt. Als jij vindt dat hij meer geld nodig heeft dan geef je dat maar laat hem zelf betalen waarvoor hij verantwoordelijk is: de zorgverzekering dus. Ook al zit hij bij jou in de zorgverzekering: hij kan jou betalen.

Of hij geeft jou de zorgtoeslag, kan ook.

Ik vind 175 euro prima om van te leven, eigenlijk nog een beetje te veel. Ik zou willen dat hij er een groot deel van spaart voor als hij gaat studeren. Als dat vast staat is het geen probleem. Als dat geld opgaat zou ik daar een stokje voor steken en duidelijk maken dat jij hem, als hij studeert, niet meer extra helpt financieel.

bieb63

bieb63

04-02-2018 om 14:07

optie is

zo doen wij het: wij betalen de zorgverz. maar dochter moet dan natuurlijk wel de zorgtoeslag aan ons betalen. Dat vind ik persoonlijk volstrekt logisch: dat is natuurlijk geen geld bedoeld om te verbrassen. Dat je de scholierentegemoetkoming hem laat behouden, vind ik niet zo'n probleem: bij ons viel zak-en kleedgeld weg (wat wel minder was dan die 125 euro per maand, maar ala).

Triva

Triva

04-02-2018 om 14:15

bieb

hij heeft ook nog 175 euro van zijn baantje. Ik vind 300 ook al veel om zomaar uit te geven. De meesten van zijn leeftijd hebben een beetje zakgeld, kleedgeld en een baantje. Totaal een stuk minder.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

04-02-2018 om 14:21

Zelf

Mijn dochter zit bij mij in de collectieve ziektekostenverzekering maar betaalt haar premie zelf. Dat was bij CZ geen enkel probleem dus misschien doen andere verzekeraars dat ook wel.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

04-02-2018 om 14:22

Aanvulling

Ze betaalt het zelf, net zoals al haar andere kosten, maar het grootste deel van haar inkomen is nog wel ouderbijdrage. De bedoeling is dat die steeds lager wordt, en haar eigen inkomen hoger.

Start

Start

04-02-2018 om 15:08

bedankt voor de feedback

Hoi allemaal, dank voor de feedback. Ik vind het ook erg veel wat hij te besteden heeft. Op dit moment is de verstandhouding tussen mijn zoon en mij compleet verstoord. Hij is out of control geraakt door zijn nieuwe "vriendenkring". Daardoor heb ik het hele financiele plaatje nooit met hem kunnen doorspreken. Ik ben de zorgverzekering maar blijven betalen omdat ik bang ben dat hij anders onverzekerd rondloopt. Niks boeit hem. Ik kan hem niet eens vragen de zorgtoeslag naar mij over te maken want hij verdomt alles. Daarom laat ik het eerst meer zo. Maar omdat is constant naar mij hoofd geslingerd krijg dat hij alles zelf moet betalen vroeg ik me toch even af of ik echt niet onredelijk ben.
Mijn zoon woont tijdelijk bij vrienden van mij omdat het thuis onhoudbaar was. Hij moet zijn havo examen halen maar is verzand in puinhopen. (Hij kan het met gemak doen want hij komt van 5 VWO, hij begon dit jaar met 8-en en 9-ens)
Het is onvoorstelbaar waar ik ineens in zit.

zebra

zebra

04-02-2018 om 17:35

dat klinkt bepaald niet fijn

en ik kan me dan op zich ook voorstellen dat je het dan de neiging hebt het zo maar te laten. Kunnen die vrienden van je waar hij nu inwoont wel goed met hem praten? Dat hij naar hen wel wil luisteren? En anders maar eerst even laten focussen op het halen van zijn eindexamen en daarna verder zien? Een en ander is uiteraard ook afhankelijk van je eigen financiële situatie.

zebra

zebra

04-02-2018 om 17:39

Phryne Fisher

is dat CZ Direct? Wij hebben ook CZ als zorgverzekeraar.

Yura

Yura

06-02-2018 om 18:41

Dat is veel

Toen mijn zoon nog op de middelbare school zat en wel al 18 was, maakte hij de zorgtoeslag naar mij over, omdat hij collectief bij ons verzekerd was. De scholierentoeslag mocht hij houden en had hij meer nodig moest hij ervoor werken, wat hij ook deed.
Maar ik begrijp dat de problemen nogal wat meer omvattend zijn dan dit alleen. Dit is misschien eerder bijzaak.
Gebruikt hij drugs?

Paasei

Paasei

07-02-2018 om 10:11

Snap het

Hier ook een zoon van 18, in 6VWO. Zelfde financieel plaatje incl bijbaan. Wij zijn ook begonnen met hem alles (zorgverzekering/kleding/eigen uitgaven) zelf te laten betalen. Voelt heel krom; ik snap je. Tenslotte is het jouw inwonend kind, waarvoor je alles betaalde, dat nu 'ineens' alles zelf moet betalen. Maar ik probeer het te zien als training voor straks, als hij gaat studeren en op kamers gaat. Budgeteren moet je leren. En wij zijn altijd op de achtergrond aanwezig.

Ik begrijp dat de problematiek van TS wel wat lastiger is dan alleen die financien.. fijn dat hij bij vrienden terecht kan, ik hoop dat die hem nog kunnen motiveren voor school/examen. Sterkte!

Jasmijn

Jasmijn

07-02-2018 om 11:06

Hier ook

Hier laat ik de kinderen ook alles zelf betalen. Ik heb via vrienden ontdekt hoe het niet moet (zoals zorgverzekering blijven betalen) dat deden die ouders uiteindelijk tot ver in de 20, want bespreken was moeilijk en ze hadden het al zo krap en er was altijd wel wat.
Hier laat ik het ze dus zelf betalen, ze krijgen er nota bene toeslag voor en ook bijv. extra geld op hun ov (dochter had al een ov kaart voordat ze hem voor haar studie kreeg) dat heb ik meteen via haar eigen rekening laten lopen, ik betaalde het toen nog wel deels, maar de rest was voor haar. En ja hoor, toen had ze een keer niet goed uitgechekt en dus was er extra geld afgeschreven. Ze moest dit zelf in orde zien te maken (door het uit te zoeken via internet en even bellen) en daar zag ze erg tegenop, maar ja, mijn probleem was het niet (en dat zou het zeker wel geworden zijn, als het allemaal via mijn rekening had gelopen) nu heb ik haar op de zijlijn wel geholpen, maar ze moest het zelf uitzoeken voor mij.
Dus ik zie het ook als training voor straks, en als ik ze nu eens iets extra's toestop voelt het echt als 'cadeautje' ik denk dat dat niet zo voelt als je het sowieso al betaalt

maan.

maan.

07-02-2018 om 15:40

Sparen voor vervolgstudie?

Dat is een boel geld.. gaat daarvan soms alvast een deel apart om straks 2000 euro studiekosten te betalen?

anders

In je tweede bericht schets je een compleet andere situatie dan in je eerste bericht.
Als je kind nog gewoon thuis zou wonen en je dus nog veel kosten voor hem zou betalen is het zelf laten betalen van de zorgverzekering een element van de doorgaande opvoeding, een training, zoals Jasmijn zegt.
Nu woont je kind bij vrienden. Heb je afspraken gemaakt met de vrienden over de kosten? Draag je iets bij aan het levensonderhoud van hem? Anders zou ik het betalen voor de ziektekosten zien als een bijdrage in zijn levensonderhoud.
Je zegt dat hij 'out of control' is, maar gelukkig heeft hij wel een bijbaantje en blijkbaar is dat stabiel.
Met school gaat het niet goed, begrijp ik. Als hij zijn havo-diploma niet haalt kan hij wel naar het MBO of naar de VAVO.
Ik weet niet wat je analyse is van het out-of-control- raken van je zoon. Komt het door de vrienden? Is hij bezig met drank, drugs, gamen en andere tijdverspillende activiteiten? Of is hij met een groep vrienden die droomt over veel geld verdienen en daarbij niet gehinderd wil worden door rekeningen die betaald moeten worden?
Heb je wel goed kontakt met jouw vrienden? Kun je met hen praten over zijn financiële opvoeding? Als de examenperiode voorbij is heb je een nieuwe mijlpaal, waarin dingen weer anders worden. Probeer de mogelijkheden die voorliggen op een rijtje te zetten. Bijvoorbeeld:
- opleiding: HBO, MBO of VAVO? Geef hem de ruimte om zelf te kiezen.
- woonplaats; bij jou, vrienden of op kamers? Hoeveel ruimte heeft hij om zelf te kiezen? Heb je voorwaarden gesteld aan het wonen bij jou?
- inkomen: zet op een rijtje waar hij het vandaan kan halen en ook wat hij dan zelf moet gaan betalen (goed moment voor de overdracht van de ziektekostenverzekering, maar vrienden mogen ook een bijdrage voor levensonderhoud vragen);
Je kunt in elk geval een tijdslimiet zette op jouw bijdrage aan de ziektekostenverzekering: tot 1 september van dit jaar (bijvoorbeeld) als de vervolgopleiding begint. Maar dat moet wel met hem gecommuniceerd worden en er zou wel toezicht moeten zijn op wat hij daarmee gaat doen. De extra bedragen lopen snel op en voor je het weet heb je een grote schuld. Met nog meer ellende van dien.
Bij 'training' hoort ook dat je je volwassen kind nog behoedt voor teveel ellende, voor zover dat in je mogelijkheden ligt.

Tsjor

Maria

Maria

16-02-2018 om 16:07

mijn 19 jarige

...ontvangt de studiefinanciering en zorgtoeslag op zijn eigen rekening.
Hij heeft ook nog een bijbaan.

Met deze inkomsten betaalt hij zijn ziekenkostenpremie, kleding, kapper, telefoon, uitgaan enz.
Ik betaal schoolkosten en levensonderhoud (inclusief basistoiletartikelen)
Vakanties bekijken we per keer.

Ik heb de richtlijnen voor zakgeld van het nibud aangehouden.

Regelmatig praat ik met hem over financieën en geef hem ook inzicht in de mijne. Hierdoor ziet hij wat we beide per maand na aftrek van vaste kosten overhouden en waaraan we dit besteden.
Ik ben een spaarder, hij geeft uit (zoals zoveel jongeren neem ik aan). Ik vind het belangrijk dat als hij straks op eigen benen staat, inzicht heeft in financieën.

Maria

Maria

16-02-2018 om 16:08

zucht

*minus wat e-tjes hier en daar..

Start

Start

26-02-2018 om 17:57

Reactie op tsjor

Ik betaal mijn vrienden kostgeld voor mijn zoon 50 euro per week. En hij moet zelf zorgverzekering, kapper, uitgaan, telefoon, fitness betalen van zijn eigen geld. Hij heeft zorgtieslag, scholierentoeslag, en bijbaan. Het lijk wel wat beter te gaan met hem, criminele vrienden lijken uit de picture. Zoon wil niet praten met mij en zijn zusje en heeft ons geblokkeerd ( nadat hij mij zodanig bedreigd heb dat ik mijn sloten heb vervangen) Ik begrijp helemaal niks van dit gedrag en dochter ook niet. En praten wil hij niet, ook niet met hulpverlener. Dochter en ik zijn alleen gaan skien zonder zoon. Het is een jarenlange traditie en was altijd supergezellig. De situatie is heel triest. Ik snap dit gedrag niet en hij wil geen contact dus antwoorden krijg ik ook niet....

slim met geld omgaan

Alle drie van mijn kinderen heb ik geprobeerd al vroeg kennis te laten maken met verantwoordelijk zijn over waar je je geld aan uitgeeft. Heel veel van onze aankopen kun je online bestellen en op het web zijn er heeeeel veeel aanbieders van het zelfde product. Dus waar vind je dan de beste koop. Ik neem altijd even de tijd (en mijn kinderen nu dus ook) om de beste deal te krijgen. Eerst sceen ik via prijsvergelijkers, dan bestel ik via een cashbacksite (vaak kortingen van 2 tot 8% en soms meer) met kortingsbonnen en/of cadeaukaarten die ik goedkoop kan inkopen. Al met al zorgt dit voor een korting van wel 20 a 30% afhankelijk van waar je iets wilt kopen. Dus als mijn kinderen weer kleren nodig hebben of een labtop en zelfs onze vakanties dan scheelt me dit honderden euro's op jaarbasis. Nu dat ze aan het studeren zijn kunnen ze zich prima redden en appen ze me af en toe met welk koopje ze nu weer hebben. Via een schoolproject hebben ze dit concept nu ook in een website verwerkt zodat anderen het ook kunnen doen. (Link verwijderd door forumbeheer)
groeten van een trotse moeder

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.