Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
Paasei

Paasei

08-02-2018 om 09:13

Hoe zelfstandig is jullie oudere puber?


Lou

Dat is hier ook een beetje het probleem. Mijn zoon heeft een lichamelijke handicap waardoor hij veel hulp nodig heeft gehad en bepaalde dingen gewoon niet alleen kan/kon. Inmiddels is hij hiermee behoorlijk zelfredzaam maar is een soort gewenning aan dat anderen het wel oplossen. Karakter speelt natuurlijk ook een rol. Hij laat zich zorg ook makkelijk aanleunen en zijn eerste reactie als hij iets niet snapt of kan is om hulp in te roepen.
Ik probeer daar nu wel iets strenger in te zijn.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

12-02-2018 om 10:23

Wat vindt ie er zelf van Paasei?

Wat wij doen is vanaf de zijlijn toekijken en wat bijsturen (indien gewenst in onze ogen).

Hij doet steeds meeer zelf. Eigenlijk alles wel. Studeren doet inderdaad veel qua zelfstandigheid.
Maar soms lopen ze tegen een hobbeltje aan waar ze niet overheen komen, en dan is het de truc om dat hobbeltje te herkennen en ze er overheen te helpen. En soms is het geen hobbeltje en hebben ze ergens gewoon geen zin in. Het blijft balanceren....

Paasei

Paasei

13-02-2018 om 17:46

Zielig

Haha nou hij vond zichzelf best wat zielig Ginny, toen in het tafelgesprek bleek dat de vrienden zo weinig zelf hoeven te regelen maar vooral dat hun ouders nog zoveel voor ze betalen.. hem kost wat hij doet gewoon zelf geld..

Aan de andere kant begrijpt hij wel heel goed waar onze gedachtengang vandaan komt en hij wil ook graag zelfstandig beslissen. Dat ie dat in de portemonnee voelt is wel ff wennen. Ik bedoel: en nieuwe kleren kopen en naar de kapper doet een aanslag op je budget (voorheen gaf ik geld voor de kapper mee). Maar die situatie heeft ie straks op kamers ook.

Priem

Priem

15-02-2018 om 01:00

tja

Mijn vriendin vindt mij een te zorgzame moeder (kinderen zijn het huis overigens al uit), maar ze is zelf nogal inmengerig/bemoeiering in het leven van haar kinderen (die allemaal nog thuiswonen).
Zo deden die van mij niet de was, maar konden wel zelfstandig een half jaar het buitenland in en verhip, met al die zorgzaamheid van mij konden ze nog iets ook.
Haar kinderen zijn nog geen weekend van huis geweest en ze weet elk moment waar ze zijn.
Maar die doen dan weer wel de was.
Het is maar wat je vindt wat ze moeten kunnen, waar jouw prioriteiten liggen.
Wassen, zaken regelen, ze kunnen het vanzelf, of ze nu thuiswonen met, of zelfstandig wonen zonder hulp. Daar zijn geen jaren voorbereiding voor nodig.

Dat alles doen hoeft bij mij ook niet vanaf het hier altijd genoemde 18 jaar. Die van mij bleven veel langer thuis door studies en dan is de situatie weer anders dan wanneer ze klokslag 18 het nest verlaten, vrijwillig door een studie ver weg of onvrijwillig uit het nest gestoten zoals bij een andere kennis van mij. Die vond dat zijn kinderen af waren en vanaf 18 alles zelf moesten kunnen. Had hij er in elk geval geen onkosten meer aan.

Half a twin

Half a twin

15-02-2018 om 08:30

zelfstandig of zelfredzaam?

Ik kreeg nog eens een compliment van een leerkracht op de basisschool dat mijn toen kleuter en peuter zo zelfstandig waren. Zelfstandig? Schamperde ik, ze kunnen nog niet eens zelf hun jas aantrekken! Nee zei de juf, dat is zelfredzaam. Jij zit hier bij mij voor het evaluatiegesprekvan de eerste 6 weken, je zegt tegen de kinderen: luister X en Y mama moet even met de juf praten en jullie gaan even lief spelen en ze doen het. 20 minuten jezelf vermaken is op die leeftijd heel wat.

Ik denk dat het met pubers net zoiets is. Mijn bijna 16 jarige heeft zich heel volwassen en zelfstandig gedragen toen haar broer 5 weken geleden stabiel maar zorgelijk in het ziekenhuis lag. Deuren op slot gedaan als ze wegging, laten weten waar ze was als ze na school met vrienden huiswerk ging maken, met de bus naar het ziekenhuis gekomen, zonder dat ze dat ooit gedaan had, zelf uitgezocht. Maar de was ophangen die stond te piepen toen ze thuiskwam dan weer niet. Stekker eruit om het piepen op te lossen en klaar. En dan wel de volgende ochtend klagen dat er alleen maar natte zwarte T-shirts zijn. Die ik nog in een wanhopige poging midden in de nacht had staan ophangen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.