Home » Forum » Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering

26 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Remond
Uitvaartverzekering

Hallo,

Onlangs is mijn vader overleden en wij worden nu geconfronteerd met de kosten daarvan.
Daarom ben ik voor mij een mijn familie opzoek gegaan naar een uitvaartverzekering.
Nou heb gekeken op diverse sites zoals (link verwijderd door forumbeheer) en (link verwijderd door forumbeheer) maar nergens kan ik een fatsoenlijke vergelijking maken. Nu las ik op independer dat het niet meer mag door regels of zo.
Maar iemand een idee hoe ik nu een goeie vergelijking moet maken voor mezelf?
Zijn er mensen die ervaringen hebben met het uitzoeken van zo'n verzekering?
Waar moet ik op letten... ?

Gr

Remon

AnneJ
Consumentenbond

https://www.consumentenbond.nl/binaries/content/assets/cbhippowebsite/gi...

De consumentenbond heeft een vergelijking gemaakt. Je kunt alleen niet tot achter de komma premies vergelijken. Die moet je per uitvaartonderneming opzoeken.

Het is dan ook belangrijker welke service je zou willen, geld of natura, en welke uitvaartondernemingen er zoal zijn.

Ik kom uit een andere tijd. Ik woonde net in de stad als jongvolwassenen en er kwam een colporteur van de DELA langs. Sindsdien ben ik daar verzekerd en ook mijn later ontstane gezin. Ik kies voor natura en voor een ervaren en goed bekend staande onderneming.

Mijn ouders hadden overigens voor mij ook nog een verzekering waar wat geld uit blijkt te komen.

Remond
handig

Hi AnneJ,

Bedankt dat artikel van de consumentenbond ga ik zeker doornemen.

Geld of natura daar ben ik nog niet uit, ik denk dat ik het wel fijn vindt als alles gewoon geregeld wordt voor mijn familie en dan is natura toch een betere optie.

Nogmaals bedankt!

Gr

Remon

Mijntje
radar

Lees ook even dit topic https://radar.avrotros.nl/forum/viewtopic.php?f=103&t=65317&start=40 met wat kritische geluiden over het nut van een uitvaartverzekering

AnneJ
Het nut

Je kunt wel denken dat er uit de erfenis, huis en bankrekening, genoeg geld komt, maar daar heb je op het moment van begraven niets aan. Dan wordt de bankrekening geblokkeerd tot de erfenis verdeeld is en bovendien kun je dan pas het huis gaan verkopen. Daar gaat over het algemeen wel tijd overheen. Terwijl de begrafenis of crematie in een week geregeld moet zijn en dan toch ook tijdig betaald.

Dus zul je dat voor moeten schieten. Als je dat kunt prima.

Een natura begrafenisverzekering is ook een solidariteitsverzekering. Of je eerder overlijd of later, de begrafenis wordt verzorgd.

Wilgenkatje
geblokkeerd?

Dat is niet altijd zo hoor. Wij waren voor mijn moeder en voor een tante degenen die de financiële zaken verzorgden, en we konden dat gewoon vanaf hun rekening afronden toen zij waren overleden. Ze hadden beide spaargeld waarvan de uitvaart kon worden betaald.
Het duurt wel lange tijd voordat alles helemaal 'glad' is, er komen naderhand allerlei verrekeningen en rekeningen.

Aagje Helderder
Een uitvaartverzekering

is zinvol als er niet genoeg (spaar)geld is om een uitvaart te betalen. Of niet genoeg om na het betalen van de uitvaart nog wat geld over te hebben.

Wij hebben uitvaartverzekeringen afgesloten op een moment dat we weinig geld hadden. Nu zouden we het zonder kunnen maar destijds zeker niet.

Ik zou geen pakketverzekering afsluiten maar een verzekering die geld uitkeert. Ook met een pakketverzekering kun je naar een andere uitvaartonderneming dan die waarbij je verzekering loopt. Maar dat moet je dan nog regelen.

Aagje

Claire Fisher
naturaverzekering

Ik ben zelf werkzaam in deze branche (niet als uitvaartondernemer) en zie en hoor nogal wat nare dingen met betrekking tot uitvaartverzekeringen. Belangrijkste advies wat ik hierin aan iedereen zou willen geven is dit: staar je niet blind op de grote uitvaartverzekeraars of op het telefoonnummer dat bovenaan je polis staat.
Welke verzekeraar je ook kiest; je bent altijd vrij om een uitvaartondernemer te kiezen; je hoeft het niet te laten doen door de verzekeraar waarbij je een polis hebt lopen. Dit zijn clubs, die vaak een hoge provisie rekenen op diensten of producten die ze aanbieden, of ze bieden bepaalde diensten domweg niet aan, omdat zij er niet op kunnen verdienen. Je kunt vrijblijvend bij verschillende (kleine, zelfstandige) uitvaartondernemers heel makkelijk offertes aanvragen en deze met elkaar vergelijken. Los van de prijs kun je ook kijken welke uitvaartbegeleider het beste 'voelt'; heel belangrijk in zo'n emotionele periode na een overlijden. Er zijn er talloze, die als doel hebben om het afscheid goed, passend en kloppend bij de familie vorm te geven, zonder daarbij in te spelen op dingen die hen meer opleveren. Die suggesties doen, die een en ander voordeliger te laten zijn, zonder dat dat afbreuk doet aan stijl en waardigheid. Sterker nog, die voor meer stijl en waardigheid zorgen.
Mocht je zelf een bedrag vrij hebben, wat je zou kunnen besteden, dan zou ik altijd daarvoor kiezen, in plaats van een uitvaartverzekering. En als dat niet het geval is, zou ik kiezen voor een verzekeringsvorm, waar een vrij te besteden bedrag wordt uitgekeerd. De naturaverzekerjng is namelijk buitengewoon misleidend; het is een standaardpakket, waarbij aan alles wat je anders zou willen, opeens een hoge extra rekening hangt. Alleen als je zelf het idee hebt dat je een heel standaard uitvaart wilt; goedkope kist, 50 rouwbrieven, 3 kwartier aula, 3 kwartier condoleance met koffie/thee/cake, crematie, een bloemstuk, standaard rouwauto, etc, dan is het wellicht prima. Maar zodra je andere wensen hebt, gaat de teller lopen.
En dan kan je voor nare verrassingen komen te staan, ondanks je naturaverzekering. Ik zie veel verschillende uitvaartondernemers aan het werk, en geloof me, er is een wereld van verschil in benadering.

wil40
Claire.

Een goedkope kist is prima bij een crematie. Ook de goedkoopste kisten kan je al kiezen in kleur en mat of glans. 50 rouwbrieven. Meer als genoeg, de familie knalt de kaart tegenwoordig al op Social media, is het bericht tenminste snel bij de mensen. 3 kwartier aula, tja, hoeveel sprekers moeten er spreken....dan is er 3 kwartier voor koffie en een plak cake. Genoeg toch? Naaste familie en vrienden kunnen mee naar huis of andere locatie. Eén bloemstuk, moeten dat er meer zijn? Er zijn er vaak meer, maar die komen niet bij de verzekerden vandaan. Vrienden, collega's...
Standaard rouwauto.... ja hoor, prima.

Ik ben het niet met je eens dat daarnaast de extra's de kosten zijn. Niet de persoonlijke wensen, maar de kosten die erbij komen en de rekening opschroeven zijn o.a: vervoer overledene van ziekenhuis naar rouwcentrum, opbaren, mortuarium, koeling, vervoer van overledene naar uitvaart.

Helaas heb ik meermalen een uitvaart moeten/mogen regelen. Het is juist zaak om je verstand erbij te houden.

Je schrijft:
"Maar zodra je andere wensen hebt, gaat de teller lopen.
En dan kan je voor nare verrassingen komen te staan, ondanks je naturaverzekering. Ik zie veel verschillende uitvaartondernemers aan het werk, en geloof me, er is een wereld van verschil in benadering."

De overledene is overleden, als die allerlei extra wensen had, had die dat zelf bij leven moeten regelen. Waar geen geld voor is gereserveerd gaat dus niet.
Nabestaanden kunnen voor verrassingen komen te staan als ze zelf meer bestellen dan het gereserveerde bedrag toelaat. Een taak voor een uitvaartondernemer om daar voor te waarschuwen lijkt mij.

"Uw opa is verzekerd voor 5000,00 euro, weet u zeker dat u die kist wilt met gouden handvatten?". De uitvaartondernemer die ik benader behoed mensen voor juist de extra's. Wees eerlijk, bij een crematie is een dure kist compleet zinloos. Maar goed, als er geld voor is en mensen willen wat bijzonders, be my gest:-)

En ik vind een uitvaartverzekering zeker verstandig. Als vader en moeder een auto-ongeluk krijgen samen is het niet zo netjes om de kinderen op te zadelen met de ellende. Een goedkope naturaverzekering is in ieder geval een veilige basis.
Hoeven de kinderen in ieder geval niet bij de gemeente aan te kloppen, wel zo prettig.

Aagje Helderder
Tja Wil

het lastige is niet alleen dat niet iedereen opteert voor een uitvaart zoals jij die omschrijft. Het lastige is ook dat veel mensen zich niet realiseren dat ze keuzes maken die buiten hun pakket vallen en die de kosten hoog maken.

En niet alle uitvaartleiders zijn daar even duidelijk in waardoor mensen achteraf met hogere kosten zitten dan ze vooraf gedacht hadden.

Beschikking hebben over een geldbedrag en weten wat je kunt besteden is in mijn ogen te verkiezen boven steeds moeten kijken of de dingen die je wilt wel in het pakket vallen of voor meerkosten zorgen.

Aagje

Claire Fisher
Wil40

Ik zeg zelf al dat voor een heel standaard uitvaart zo'n pakket in principe prima kan zijn. Punt is alleen dat zodra je ook maar iets anders wil, de rekening fors oploopt. Omdat er hoge provisie worden gerekend bijvoorbeeld. Bovendien betaal je met zo'n pakket ook voor dingen die je misschien helemaal niet wil als familie. Zo zitten er vaak dragers in zo'n pakket. Wil je zelf de kist dragen, dan kan het gebeuren dat op de begraafplaats tóch 6 dragers staan, omdat ze in het pakket zitten. Dat levert dan een heel vervelende situatie op.
Ook bijvoorbeeld een volgauto; vaak vinden mensen het net zo makkelijk om met een eigen auto te gaan. Scheelt enorm in de kosten. Zelfs als je een volgauto gebruikt om naar de uitvaart te gaan, kun je ervoor kiezen om deze niet te laten wachten tot het einde om weer teruggebracht te worden; je zou dan ook nog een taxi kunnen bestellen. Ook goedkoper. Een standaard rouwauto is uiteraard prima, maar je hoeft een overledene niet te vervoeren in een rouwauto. Het mag ook in het bestelbusje van de familie, die je zelf bestuurt. Iets wat mensen vaak ontzettend fijn vinden om te doen. Kortom; allemaal dingen die juist voordeliger zijn en dus niet gaan om extra luxe of gouden knoppen.
Daarnaast nog een opmerking over het melden van een uitvaart op social media. Een goede uitvaartbegeleider zal daarin wellicht adviseren terughoudend te zijn. Zodra je namelijk zoiets op facebook o.i.d. zet, ben je alle controle kwijt. En dan kan het gebeuren dat er opeens twee keer zoveel mensen op het afscheid verschijnen als verwacht en gepland, met alle extra kosten van dien.

Kaori
Marieke Henselmans

Marieke Henselmans heeft er een boek over geschreven: Laat je niet Kisten.
En er is ook een werkboek bij die je nabestaanden kan helpen bij het uitvoeren van jouw uitvaart.
Ik heb niet het boek maar wel het werkboek bested en dat ga ik met mijn ouders invullen maar ook voor mijzelf.

Zij beschrijft heel duidelijk alle valkuilen waar je in kunt trappen tijdens de rolercoaster periode die het is tussen overlijden en uitvaart.

wil40
Claire.

Ook bij een natura verzekering staat alles beschreven.
Persoonlijk heb ik beide. Een basis natura verzekering en een bedrag wat uitgekeerd wordt.
Dat is alleen de verzekering. De uitvaartondernemer hoort ervoor te zorgen dat er geen dragers zijn als de familie zelf draagt.

Het ging mij meer om jou opmerking over "wensen en onverwachtte kosten", daar reageer ik op met dat die kosten niet gaan om een andere kleur kist of een bloemetje. Maar over opslag lichaam enz. Dat meeste ik in jou rijtje.

Een kaart op social media is niet anders dan een advertentie in de krant. "De uitvaart vindt plaats in besloten kring" kan een handige zin zijn in deze.

Zelf geef ik altijd als tip om te zorgen dat er iemand in het, eventueel, lege huis is van de overledene. Scheelt weer een inbraak.

wil40
Kaori.

Dat is zeker zo. In een kort tijdsbestek moet er veel geregeld worden. En dat is lastig bij heftige emoties. Logisch.
Helaas jaagt die emotie nabestaanden ook vaak op onnodig hoge kosten.

De ene uitvaartondernemer of de ander gaat daar totaal anders mee om. Want hoe emotioneel ook, je gaat een zakelijke transactie aan.

Wilgenkatje
'een kaart op social media'

is niet anders dan een advertentie in de krant.' Aldus Wil. Qua bereik is het vergelijkbaar. Qua kosten totaal niet!

wil40
Wilgenkatje.

Precies, daar ging het dan ook over.

Remond
Woow

Woow wat een reacties, heel erg bedankt! ik had niet op zo'n grote hoeveelheid reacties gerekend.

@Claire ik begrijp van jou en sommige andere dat het meest verstandig is om een 'Kapitaal' verzekering te nemen zo als dat heet. Dat leek mij ook het beste alleen dan heb je nog steeds dat de familie een hoop zelf moet regelen toch? Of nemen de verzekeraars dat dan nog steeds wel uit handen?

Ook heb ik zitten lezen dat https://www.uitvaartverzekering.nl/onderwerpen/waardevaste-uitvaartverze... dat 'Niet alle verzekeringen die door uitvaartverzekeraars worden aangeboden zijn per definitie waardevast.' Nou heb ik gekeken op de diverse verzekeraars en ik word er niet altijd wijzer van of ze dit nou wel doen of niet en sommige zijn ook een beetje vaag over het feit of wel niet de premie om hoog gaat en of de indixatie verder gaat zodra je bijvoorbeeld na 30 jaar niet meer hoeft te betalen. ik heb het stuk gelezen van AnnaJ https://www.consumentenbond.nl/binaries/content/assets/cbhippowebsite/gi... daar kan ik het ook niet goed vinden.

Dit las ik wel in het artikel dat de meeste verzekeraars de mogelijkheid bieden of het standaard doen, alleen word het met nog niet duidelijk of het ook nog steeds gebeurd als je betaal periode voorbij is. Anders heb je nog steeds de kans dat je verzekering nix waard is als je moet uitkeren.

@ Mijntje ik heb het radar forum gelezen, en inderdaad ik ben het met ze eens dat uitvaarten duurder worden gemaakt dan noodzakelijk. Maar je wilt niet dat je nabestanden met de kosten komen te zitten. Ik zou toch echt niet weten waar ik nu op eens 7500 euro vandaan moet halen.

die vrouw met dat colum kan wel mooi zeggen 'Durf te leven. Beschrijf je inventieve uitvaartwensen in een ondertekende verklaring. Dan rust je, na een oergezellige laatste kermisdag, voor maximaal €1000 in een asbus in eigen tuin of een unieke doe-het-zelfkist onder de groene zoden.'

Maar sorry zo zou ik toch ook niet graag ten einde komen... in een ikea kist...

Mijntje
Remond

Oh ik wil hoor, stop mij maar in een kartonnen doos :-) (schijnt echt te bestaan, maar dan wel een die niet lekt :-) )
Ik hoef ook geen advertenties, geen volgauto's en ik denk het liefst een besloten begrafenis. Dus dat wordt een koopje :-)
Nee, als je geen 7500 euro tevoorschijn kan toveren is zo'n verzekering wel handig. Weet wel dat dat je vaak toch moet bijbetalen.

Mijntje
wil = wel

:-)

wil40
Remond.

Het grootste verschil in het prijskaartje zit hem in de keuze van begraven of cremeren. Een graf moet je huren voor een jaartje of 30, het vergt onderhoud en wat aankleding. Het beste is om dat gelijk af te kopen anders zitten je nabestaanden weer met die kosten.

Voor een crematie kom je een eind met 4/5000 euro.

Onze laatste begrafenis in de familie kostte 11.000 euro.

KoffiemetCake
Budget

Met budget crematies/begrafenissen kom je zelfs met 1500 euro een heel eind, wat zeg ik: maximaal en compleet. Ik teken ervoor, geen haar op mijn hoofd die boven de 2000 euro ga zitten. Ik wil er maar weinig mensen bij hebben en dan gaan ze erna maar op mijn kosten lunchen. Mijn buurvrouw's moeder is zo gecremeerd en van wat ik hoorde vond ik dat prima. Zelfs mijn ouders keken er positief van op.

Aagje Helderder
Maar dat is dus heel persoonlijk

Waar tegenwoordig ‘in besloten kring’ steeds meer naar voren komt, vind ik dat helemaal niets. Zouden we hier niet voor kiezen: we leven niet in beslotenheid, dus uitvaren doen we ook niet besloten.

Kaarten via social media zou ik ook niet doen. Mss erbij, maar zeker niet in plaats van.

Zo kan ik nog een heleboel dingen noemen, die ik niet zou doen als ik kijk naar wat hier genoemd wordt.

Gelukkig is de tijd voorbij dat uitvaarten via vaste stramiens moeten. Mensen maken eigen keuzes en sommige kosten meer dan andere.

Aagje

Marlieke
Uitvaart Geld verzekering (K) versus Dienstenpakket

Ook met een Kapitaalverzekering kan de uitvaartverzorger de hele uitvaart voor je regelen. Bij een verzekering met een dienstenpakket zitten de kosten voor het regelen erbij in, bij een kapitaalverzekering zul je de nota hiervoor dus zelf moeten betalen.
Wanneer je kiest voor een geldverzekering,denk dan goed aan de begunstiging. Je kan ervoor kiezen om de standaardbegunstiging aan te passen. Dit kan later kosten voorkomen (als er een verklaring van erfrecht nodig zou zijn)
Een geldverzekering is wat duurder dan een verzekering met een dienstenpakket, omdat hierbij de uitvaartmaatschappij met veel verzekerden dan 'groot' in kan kopen, wat het uiteindelijk wat goedkoper maakt.
Als je kiest voor een verzekering met een dienstenpakket (en een vrij besteedbaar bedrag) dan ben je in principe niet gebonden aan die uitvaartondernemer, maar het is wel zonde als je kiest voor een andere uitvaartmaatschappij, omdat dan maar iets van 75% van de waarde van het pakket waarop de premie is gebaseerd krijgt uitbetaald. Dus dat is wel onvoordeliger.

Marlieke
kartonnen doos

Die kartonnen doos bestaat inderdaad, kost zo'n EUR 350,- Alleen wel van te voren navraag doen bij het crematorium of dat daar ook mag, niet alle crematoria doen dat

marlieke
Remond, over waardevastheid en indexering

Remond, je schrijft: 'Niet alle verzekeringen die door uitvaartverzekeraars worden aangeboden zijn per definitie waardevast.' Nou heb ik gekeken op de diverse verzekeraars en ik word er niet altijd wijzer van of ze dit nou wel doen of niet en sommige zijn ook een beetje vaag over het feit of wel niet de premie om hoog gaat en of de indixatie verder gaat zodra je bijvoorbeeld na 30 jaar niet meer hoeft te betalen. ik heb het stuk

Hier kan ik het volgende over zeggen: vaak wordt de waardevastheid gegarandeerd door de indexering die jaarlijks plaatsvindt. Je gaat bij een verzekering met een dienstenpakket dus wel ieder jaar iets meer premie betalen. Die indexatie blijft plaatsvinden tot het einde van de premiebetaling. (vaak tot 65 of tot 85 jaar)
Bij een Kapitaalverzekering kan je zelf vaak kiezen of je gebruik wil maken van indexering of niet. Ook kan je daabij de premielooptijd vaak zelf bepalen. (bijvoorbeeld premie betalen voor 20 jaar, 30 jaar, of tot je 85e) Ook kan je bij een Kapitaalverzekering op een later moment altijd nog besluiten om de indexering stop te zetten, bij een verzekering met een dienstenpakket kan dit niet.

tsjor
Dit lijkt mij lastig

'Je kunt vrijblijvend bij verschillende (kleine, zelfstandige) uitvaartondernemers heel makkelijk offertes aanvragen en deze met elkaar vergelijken. Los van de prijs kun je ook kijken welke uitvaartbegeleider het beste 'voelt'; heel belangrijk in zo'n emotionele periode na een overlijden.'
Dat lijkt mij nogal wat om te doen, na een overlijden.
Het gemakkelijkste zijn de uitvaarten van jezelf, waarvan je vooraf je eigen wensen kunt beschrijven en het bijbehorende kostenplaatje kunt maken. alleen: die uitvaart zul je op dat moment niet zelf organiseren. Dat zullen de nabestaanden doen en die willen misschien toch nog wat meer mensen uitnodigen, die dan van ver komen en toch wel een kopje koffie moeten krijgen voordat ze weer terug rijden.
Een andere gemakkelijke uitvaart is die van iemand die het overlijden aan ziet komen en daar dan ook vooraf al mee bezig is.
Maar de meest complexe uitvaarten zijn de uitvaarten die plotseling, onverwacht komen, uitvaarten van je kind bijvoorbeeld. Knap als je dan offertes gaat opvragen en vergelijken en even langs gaat om te kijken welke ondernemer het meeste bij jou past. Het kan zijn dat er mensen zijn die dat kunnen. Ik was in elk geval blij dat ik een natura-verzekering had, zodat ik over heel vele dingen niet hoefde na te denken, eigen wensen kon aangeven en geen rekening naderhand kreeg.
Mijn ouders hadden een natura-verzekering genomen toen de jongste zus van mijn vader op jonge leeftijd plotseling overleed. In die tijd waren de buren nog de aangewezenen om alles te regelen en ze zagen wat dat betekende. Twee jaar later overleed mijn vader plotseling door een verkeersongeluk.
Eigen wensen opschrijven en vooraf voorziene uitvaarten zijn het gemakkelijkste. Maar het grootste probleem zijn de onverwachte uitvaarten. En dan wil je echt geen offertes gaan zitten vergelijken.

Tsjor

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.