Relaties Relaties

Relaties

wanneer wordt relatietherapie vergoed?

Mij wordt relatietherapie aangeboden. Maar ik ga dat niet doen als ik het zelf moet betalen. Ik heb geprobeerd om na te lezen hoe het zit.
Het probleem bij ons is volgens mij dat je het vergoed kunt krijgen als één van de partners een psychische stoornis heeft. Ik heb sterke vermoedens dat dat voor mijn man geldt. Maar ja, dat zal nog moeten worden bevestigd door mensen die dat mogen vaststellen. Ik wilde dat mijn man een verwijzing zou krijgen voor hemzelf. Dat heeft hij ook. Maar het was daarnaast ook de bedoeling dat ik een verwijzing zou krijgen voor mezelf. En daarvan is nu het voorstel vanuit de huisartsenpraktijk dat dat dan relatietherapie zou zijn. Heeft iemand ervaring met relatietherapie en vergoeding vanuit de verzekering? En met de voorwaarden daarvoor?

Ms. Simone

Ms. Simone

07-03-2018 om 21:36

Relatietherapie

Thera,

Gezien de situatie waarin je nu zit lijkt begeleiding voor jou alleen een betere optie, wellicht in eerste instantie via de praktijkondersteuner. Het is echt belangrijk dat jouw man alleen “gezien” wordt. Je hebt het zelf vast ook gehoord, maar relatietherapie gaat het in gevallen zoals die van jullie (wat ik er van gelezen heb) erger maken. Je heb het zelf in een andere draad beschreven.

Je man moet worden onderzocht, daar moet op worden geïntervenieerd.
Wat er (wat dat betreft) voor vergoedingen zijn, daarvoor kan je beter contact opnemen met je verzekering.

Thera

Thera

07-03-2018 om 22:00 Topicstarter

Simone

Het is de praktijkondersteuner die mij wil doorverwijzen. Ze stelt voor dat dan voor relatietherapie te doen en vraagt of ik daarmee akkoord ga.
Ik heb haar twee vragen gesteld, die van de vergoeding (en mijn verzekering, vergoed het niet als er geen sprake is van een stoornis, die dan waarschijnlijk wel gediagnosticeerd moet zijn..) en de vraag of ik dan wel ook gesprekken alleen krijg...

Want ik heb inderdaad al wel weer allerlei voorstellingen over hoe dat kan gaan... Ik denk dat ik zelf wel al veel meer door heb wat ik wel/niet moet doen en zeggen in zo'n setting, maar ik dacht dat mij eigenlijk een verwijzing was gegund omdat ìk het moeilijk had en dus ook eventjes voor mij alleen. Dus was ik zelf eigenlijk ook wel een beetje verbaasd. Ik wacht haar antwoord wel even af. Wat is het ook eigenlijk altijd ingewikkeld met al die verwijzingen en regels..

Ms. Simone

Ms. Simone

07-03-2018 om 22:14

Bij Madelief

Had ik nog zo’n waarschuwende clip gepost. Maar goed, je weet het zelf.
Niet dat ik ervaring heb met relatietherapie, hoor! Maar goed ook, achteraf gezien.

Thera

Thera

07-03-2018 om 22:17 Topicstarter

ja dank je

Ja, dank je, ik ga straks naar Dana Morningstar luisteren, ze is goed!

Ms. Simone

Ms. Simone

07-03-2018 om 22:18

Poh

Realiseer me dat praktijkondersteuner ook wat beperkt is, maar kan soms net genoeg zijn voor jou om met neutraal iemand te spreken. Weet niet wat voor hulpverleners de revue hebben gepasseerd bij jou/jullie

Doenja

Doenja

07-03-2018 om 22:24

Kan niets anders

Ik kan niets anders zeggen dan voorgaande sprekers; in jouw situatie is relatietherapie geen slimme stap nu. En je kun niet van een praktijkondersteuner verwachten dat die dat snapt. Sorry...heb niet zo’n hoge pet op van praktijkondersteuners. Als psychologen en psychiaters zich al laten inpakken door narcisten, dan zou n PO het wel begrijpen en signaleren?
Ga op zoek naar n psycholoog die kennis heeft van narcisme. Dat valt trouwens onder de basisverzekering. Van daaruit kun je altijd nog bespreken of relatietherapie wat oplevert.

Bij mij heeft relatietherapie destijds twee dingen opgeleverd: een hele hele boze man die vond dat ik de therapeut om mijn vinger wond en een therapeut die vond dat de reden waarom mijn man zo boos was, vast wel door mij zou komen. Ow ja en een derde ding; ik mocht niet meer mijn hobby uitoefenen en twee keer per week n uurtje sport mocht ook niet. Toen kapte mijn man de relatietherapie af, want ik deed niet wat hij wilde.

Thera

Thera

07-03-2018 om 23:02 Topicstarter

Simone en Doenja

Jullie hebben ongetwijfeld gelijk. Ik heb deze praktijkondersteuner trouwens wel verteld van mijn visie op de problemen. En ergens denk ik dat ze het voor een deel wel snapt.
Maar de hulpverleners waar wij verder mee te maken hebben gehad (maatschappelijk werkster samen met een systeem therapeut van het sociaal wijkteam die ook overleg met haar hebben gehad) vinden vooral dat ik ook echt deel van het probleem ben. En vanuit die gedachte (ze noemt namelijk soms dat ik het echt nodig heb als iemand die lijdt zeg maar, maar soms ook dat ik mede schuldig ben aan de problemen) willen ze dan mij verwijzen geloof ik. Het is voor mij ook niet altijd duidelijk. Misschien moet ik gewoon wel meer duidelijk maken wat ik wil.
Zoals ik ergens anders schreef, is het ook nog extra ingewikkeld omdat er nog een dreiging is van jeugdbescherming. Maar eigenlijk is het met het oog daarop ook veel beter als ik een ouder ben die weet wat ze wil. Het staat zo mooi in de boeken: de regie moet bij de hulpvragers liggen. Helaas heb ik al gemerkt dat dat niet altijd zo mooi werkt in de praktijk.

In ieder geval heeft mijn man dus al wel een verwijzing. En ik weet dan niet zo goed of ik dan naar de zelfde psychologenpraktijk wil of niet. Ik heb ze de vraag op zich al wel gesteld of ze kennis hadden van narcisme. Maar ik kreeg een beetje een algemeen antwoord...

Madelief

Madelief

07-03-2018 om 23:13

therapie

In de andere draad maak ik gewag van systeemtherapie: daar zijn wij allebei apart in therapie gegaan en toen samen. Daar kreeg ik een verwijzing voor van de huisarts en hoefde toen alleen eigen risico te betalen. En dan kreeg ik voor 8x of zo therapie. Ex voor veel langer omdat hij een zwaar geval was met diagnose

Paasei

Paasei

08-03-2018 om 08:06

Systeemtherapie vs relatietherapie

Systeemtherapie wordt (zover ik weet) vanuit de GGZ georganiseerd, als onderdeel van het behandelplan van de psychatrisch patient. Het 'systeem' is de steunende kring om de patient heen. Ofwel, hoe moet het systeem met de patient om gaan, om die zoveel mogelijk te steunen. Da's een iets andere insteek dan relatietherapie, die toch meer uit gaat van gelijkwaardigheid. Tis wat je denkt dat voor jou meer geschikt is. Het systeem is overigens ook het gezin, dus je zou de kinderen daarbij kunnen betrekken.
Systeemtherapie wordt vergoed vanuit de verzekering (van de patient). Relatietherapie volgens mij niet. Maar daar zou je de voorwaarden van jouw verzekering op moeten naslaan.

Paasei

Paasei

08-03-2018 om 08:13

Eigen ervaring

Zelf ben ik 1x met (toen nog) man bij de systeemtherapeute geweest, in de kliniek waar hij behandeld werd. Dat was de eerste keer dat ik de kans kreeg om mijn kant van het verhaal te vertellen. En dat heb ik (van te voren volledig opgeladen door mijn omgeving) ook gedaan. Man is geloof ik niet eens aan het woord gekomen..

Therapeute begreep dat 'de huwelijksboot gezonken was' en zei tegen man dat hij 'in zijn eigen reddingsboot moest stappen'. En wist hem daarvan te overtuigen. Dat was het begin van het einde van ons huwelijk. Ik ben haar nog steeds dankbaar voor haar steun.

OokZo

OokZo

08-03-2018 om 15:39

Hier wel, samen en apart

Ik heb wel relatietherapie gevolgd. Wij hadden ook sessies apart bij dezelfde therapeut, heel goed, besef ik nu. Ik had het "geluk" dat mijn ex zich niet altijd kon inhouden tegenover de therapeuten. Aanvankelijk pakte hij de therapeuten volledig in, maar hij viel na een tijdje meestal wel door de mand met een stevige woede-uitbarsting vol typisch gedrag. Hij stopte dan onmiddellijk met de therapie. Dit is verschillende keren gebeurd. De laatste therapeut kon mij duidelijk maken dat het echt nooit zou lukken met deze man. Toen heb ik een punt achter ons huwelijk gezet. Een beetje zoals bij Paasei. Wat ben ik die therapeut dankbaar!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.