Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Kastje,hoekje, klusje per dag/week


Ik ben eindelijk echt, concreet, begonnen aan

mijn wandmeubelen. De werktekeningen en het zaagplan zijn al een eeuw klaar.
Vandaag ben ik naar de houthandel geweest om het hout uit te kiezen.
Alles zal uitgevoerd worden in rubberhout, 4cm dikte, dat zal gewhite-washed worden.
Ik zie geen enkele reden om een meubelboer rijk te maken: ik kan goed overweg met boormachine, radiaalzaag en bovenfrees, dus ik maak die dingen gewoon zelf.
Dat is een stuk goedkoper en de kwaliteit is stukken beter dan wat je in de toonzaal vindt.

Half a twin

Half a twin

14-03-2018 om 12:11

fout topic Yvan

Deze draad gaat over opruimen, orde scheppen. Kasten en lades opruimen. Iedere dag/week eentje of een wat groter project. Ik had met pennenstreek even de draad vervuild om duidelijk te maken dat er best iets te maken viel van hasr trapkast en hoe dan.
Voor medeleven en ondersteuning bij je doe het zelf project is een klussers forum misschien meer geschikt.

dank voor de info

"medeleven en ondersteuning" hoef ik niet echt...
Hoewel: de hoogst nodige lenteschoonmaak staat voor de deur.

Pennestreek

Pennestreek

14-03-2018 om 12:37

Dat past hier dan weer wel Yvan

als je ons dagelijks verslag komt doen van je vorderingen op schoonmaakgebied, dan past dat hier prima. En als je wandmeubel klaar is kun je ook vast weer een heleboel opruimen, applaus daarvoor kun je ook in dit draadje krijgen. Maar het maken van zo'n meubel is nu net geen onderwerp van gesprek. Want daar hebben wij onze diy-mannen voor, dat doen wij niet zelf .

Half a twin

Half a twin

14-03-2018 om 12:38

yvan

Mag je hier je vorderingen melden.

Half a twin

Half a twin

14-03-2018 om 14:11

diy-mannen

Duurde even voor het kwartje viel maar ik heb hem.

Hier net de kip voor vanavond in de marinade gezet, en toen ik toch de azijn in de handen had ook maar even de waterkoker ontkalkt en toen ook de koffiezetter.
En als je dan bezig bent is het schoonmaken van de aangeslagen keukenmachine (door veel gebakken eten klaarmaken) een logisch vervolg. Dan alle machines van het aanrecht en de tegeltjes ook even afgelapt en het aanrecht zelf.
Voor je het weet ben je een uur verder.
Nu even de wekelijkse emmer sop door het sanitair, terwijl ik ondertussen Franse woordjes overhoor geloof ik. Dat kwam zoon nu al twee keer vragen.

Beloofde mailtje (zou maandag al komen) is er nog steeds niet. Daarom ben ik steeds online. Als ik dan toch de mail check kijk ik ook even op OO.
Vort nu poetsen sprak ik mijzelf streng toe. Ga maar beginnen denk ik.

Pug

Pug

14-03-2018 om 14:32

aaaargh

Wat ben jij super-efficiënt, Half a Twin!

Ik kom niet verder dan mijn werk aan de keukentafel doen zodat ik tegelijk pannenkoeken kan bakken alvorens we naar de training vertrekken.

Eigenlijk zou ik ook iets moeten opruimen. Teveel kandidaat-plekken eigenlijk. Hoe kiezen jullie die? Eerst de kortste? Of eerst waar je het langst werk aan hebt?

Wilgenkatje

Wilgenkatje

14-03-2018 om 14:51

marie kondo

Heb onlangs ter inspiratie een boek van Marie Kondo gelezen. Staan aardige dingen in hoor, maar ik begon te glimlachen toen ik ontdekte dat ze op het moment van schrijven pas ongeveer 30 en kinderloos was

Jahaaa zo kunnen wij het ook

mijk

mijk

14-03-2018 om 15:10

Ik heb in de trapkast

aan de treden een serie hele smalle mandjes hangenwaar losse dingen in kunnen die je in diepe treden snel kwijt bent. Plakband batterijen dat soor spul...

Pug

Pug

14-03-2018 om 15:20

jaaaa

Kinderloos!

Er staan hier 50 autootjes op de grond en Die Mogen Niet Opgeruimd, want ze spelen er af en toe mee. Idem voor de lego in een andere kamer.

Ik zou overal gewoon bij kunnen als hier geen kinderen woonden. Spelen moet wel gewoon kunnen, vind ik, al is het moeilijker voor mij zo

Half a twin

Half a twin

14-03-2018 om 15:31

hoe kies je een plek om te beginnen?

Je gaat gewoon ergens beginnen dat je stoort. Die kast met handdoeken en beddengoed, omdat je de deur altijd 2 keer moet sluiten om te zorgen dat er niets tussen zit en de deur dus op een kier staat. In die kast kom je (verrek dat was al een poos kwijt) de gymbroek van je zoon tegen tussen de onderste handdoeken die eigenlijk nooit gebruikt worden. Als de kast klaar is breng je die gymbroek naar de wasmand, om na de was mee te geven aan je zus voor haar zoon. Jouw zoon past hem toch niet meer en trouwens die nieuwe is veel leuker.
Naast de wasmand voor vuile was staat een wasmand schone was die nog gevouwen moet worden. Vol goede moed begin je aan die klus en als je de gevouwen vaatdoekjes op hun plank in de keuken legt, zie je dat op de plank daaronder wel heel veel kruimels, suikerkorrels en plakkerig.... (ja wat eigenlijk) ligt. Je haalt al het broodbeleg van de plank, haalt er een doekje door en neemt gelijk die twee planken erboven ook even mee.
Daar vind je de deksel van de koffiepads in stukjes. De bus zelf is ook op sterven na dood. Morgen maar even naar de blokker voor een nieuwe.

Bij blokker neem je behalve de bus voor koffiepads ook een leuke kan mee waar ter vervanging van de kan die je vorige maand gebroken had.

Als je thuiskomt worden beide items afgewassen en wil je ze in de kast zetten. Verrek, de nieuwe waterkan is 3 cm hoger dan de vorige en past niet op de plek van de oude.

Je kijkt eens goed naar wat er allemaal in dat kastje staat. De planken zijn (zoals in de meeste keukens) verstelbaar. Hup kastje leeg, planken eruit, pinnen eruit waar de planken op liggen en alles door een sopje.
Verrek 1 pin wil echt niet los, maar dat moet wel want juist die plank moet omhoog.

Inmiddels is het tijd om te koken. Dat klaar je zo goed en zo kwaad als dat gaat op het kleine stukje overgebleven aanrecht.
Tijdens het eten vertel je tegen echtgenoot wat je aan het doen bent. Na het eten pakt hij een tang en geeft je de pin.

Om zeker te weten dat het goed gebeurt, is diy-man zo lief om op mijn aanwijzingen de planken opnieuw te verdelen over de kast. 1 hoog vak en 2 wat kleinere. De mokken en soepkommen uitgezocht. Wat terug moet even door een sopje en de rest in een doos voor de kringloop/milieustraat.

Alleen dat blik voor de spaarzegels van DE en wat marktkramen past niet meer. Daar ga je een nieuwe plek voor zoeken in de kelderkast. Het vervolg van het verhaal kan je lezen in #137, #139 en verder.

Zo kies je een plek, niet dus. Die wijzen zichzelf aan als je eenmaal begonnen bent.

Alle kleine dingetjes 2 plankjes, een kastje meld ik niet dagelijks hier. Mijlpalen wel. Of zo een efficiënte actie als vroeg vanmiddag. Dat was ik niet van plan maar van het een kwam het ander en dan ben je na een uur toch blij dat het klaar is.

Half a twin

Half a twin

14-03-2018 om 15:34

Pug

ze worden vanzelf puber! En dan gaan die auto's in een krat en de lego ook. Er zal toch een klasgenoot komen die ziet dat er nog auto's en lego staat waar mee gespeeld wordt!

Wilgenkatje

Wilgenkatje

15-03-2018 om 19:01

Half a Twin

Kies een plek om te beginnen. Volgens Marie Kondo moet je je spullen per categorie opruimen. Precies vanwege hetgeen wat jij beschrijft Bij goed opruimen ben je verscheidene maanden (!) zoet. En volgens haar hoeft het daarna nooit meer.

Half a twin

Half a twin

15-03-2018 om 19:42

Geloof ik meteen

Maar die Kondo heeft geen kinderen, toch? En ook geen man die is opgevoed in: Waar plek is kun je IETS neerzetten/leggen. Dan heb je geen koek tussen de kopjes en WC Papier in de aardappelenbak.
Als ik alleen zou wonen hoefde ik ook niet echt op te ruimen. (Dan was die verzameling souvenirmokken allang weggedaan).

Marie Kondo begot...

Of ze kinderen heeft weet ik niet, maar ze is wel een "life style expert" en een "organizing consultant".
Ze is de uitvinder van de "KonMari" "filosofie" en de "KonMari Method™" (let op de "TM"!), die u "a life that sparks joy" belooft.

Een in huishoudkunde gespecialiseerde marketeer/"influencer" dus.

Als ik dat soort idioteriën zie en ik lees hier dat dat ook nog volgelingen heeft, vraag ik me toch af wat er aan is van jullie onderwijs, dat -zogezegd- aanzet tot kritisch denken.

"Kastje/hoekje klusje per dag/week in de bovenkamer" me dunkt...

Wilgenkatje

Wilgenkatje

16-03-2018 om 14:14

dat heb je gegoogled Yvan

niet uit haar boek Inmiddels heeft ze man en kind, las ik op internet, dus ben benieuwd hoe ze over 15 jaar in het leven staat. Volgens haar persoonlijke ontboezemingen heeft huishouden en opruimen haar belangstelling sinds ze vijf was.

'Idioteriën' vind ik gedachten zoals die van haar niet perse, er zitten ideetjes tussen die opruimen veraangenamen en zorgen voor een duurzaam effect. Wat is er mis met het volgen van goede raad?

Wat ik schrijf

is woordelijk overgenomen van de website van die Japanse, vrouwelijke Enzo Knol.
Zoals u makkelijk zelf kon nagaan, als u daar de moeite voor zou genomen hebben.

Wie er zin in heeft: http://www.konmari.com/.

Het is gebakken lucht, maar allemaal wel goed geformuleerd en gesneden brood voor wie "iets" mist in zijn leven.

mijk

mijk

16-03-2018 om 16:50

Soms helpt het

als iemand anders iets zegt dat je al wel weet maar zelf niet zo helder kan formuleren. kastje per dag in de bovenkamer doe ik ook maar dat noem ik dan meditatie

Mijk

Iets zeggen dat je al weet, Mijk.

Ja, dat kan net dat duwtje zijn dat je nodig hebt. Net zoals dat onzinnige veel te dure kookboek met gezonde recepten. Net of je niet weet wat gezond eten is.

Ik hou ook van huishouden en opruimen, maar goede tips en foto's van keurig ingedeelde planken zorgen ervoor dat ik aan de slag ga.

Mediteren doe ik tijdens het opruimen

Pennestreek

Pennestreek

17-03-2018 om 12:05

HaT

Wat een prachtige beeldende beschrijving van je opruimproces. En zo herkenbaar!

Ik geloof Marie Kondo meteen als ze zegt dat goed opruimen een paar maanden kost, zeker in een lopend gezin met banen, school, een hond en een sociaal leven. En dan heb ik nog niet eens hulpbehoevende ouders! Dat is dan ook precies waarom ik nog niet begonnen ben, ik hik er gewoon vreselijk tegenaan...

Ben wel intussen gestart met project trapkast. Ook met kleine stapjes uiteraard, maar het begin is er. Nog even doorbijten

Half a twin

Half a twin

20-03-2018 om 14:21

Pennestreek

Hoe vordert je project trapkast?

Ik heb vandaag flink boodschappen gedaan en de planken goed gevuld, zeker van de dingen die altijd voldoende op voorraad heb. 2 zakken/pakken van rijst/macaroni/bloem/bakmeel liggen nu keurig in het gelid op de planken in mijn mini supermarkt.
Bij een onverwachte gast heb ik nu pasta op de plank liggen, hoef ik niet op een hol naar de super om voldoende macaroni op tafel te kunnen zetten.

Pennestreek

Pennestreek

20-03-2018 om 14:29

Niet zo snel als ik had gehoopt

Maar ik heb op andere vlakken wel een enorm productief weekeinde achter de rug, en dat was ook wel fijn. Morgen ben ik een halve dag vrij, dan pak ik de draad weer op.

Van houdbare zaken als thee en macaroni e.d. heb ik ook altijd 1 pak op voorraad, in de keukenlade. We hebben daarboven een memobord hangen waarop we (jaja, ook de pubers!!) meteen noteren als iets op is. Werkt heel goed. Onverwachte gasten heb ik zelden, en dan zit mijn probleem dus niet in de houdbare dingen maar in de verse. Maar goed, dat is weer een andere discussie.

Door project trapkast is wel project zolder en project huiskamer een beetje stil komen te liggen. Naast dat ik nog een vakantie wil boeken voor we de koffers moeten pakken... En dan komen er ook nog wat familiefeesten aan die voorbereiding behoeven. Hoef me voorlopig niet te vervelen dus...

mijk

mijk

20-03-2018 om 14:32

4 lades uitgezocht en gesopt vandaag.

Straks even rondje kringloop om de zaak weer te lozen.. een lade leeg. Morgens eens zien waar ik die mee ga vullen

Half a twin

Half a twin

20-03-2018 om 14:40

onverwachte gasten

Eten dan de "verdunde" versie van mijn spaghetti bolognese. Iets meer tomaat (die uit de vriezer) en ui en wat minder vlees. Ook mijn nasi kan nog prima met wat meer rijst dan gewoonlijk.
Begin dit jaar was het voorraadbeheer wat in het slop geraakt, daar kan nu weer een vinkje achter.
Hier overigens ook pubers die het noteren als ze de laatste hebben gepakt van iets. Niet genoteerd? Niet aangevuld. De chocopasta is dus wel eens echt op. Ik eet dat nooit en als het niet op het lijstje staat is het je eigen/brusjes schuld als de voorraad niet wordt aangevuld.
Hier moet man nog worden afgericht maar dat duurt al 20 jaar. Die hoop begin ik op te geven

Pennestreek

Pennestreek

20-03-2018 om 15:59

Africhten

Sinds nog niet zo heel lang doet man ook best veel in huis, waaronder koken en boodschappen. Dat gaat op zich heel goed, alleen vergeet hij wel eens het lijstje leeg te vegen als hij boodschappen heeft gedaan. Met als gevolg dat ik het dan ook allemaal nog een keer koop. Maar goed, beter te veel dan te weinig, in dit geval. Ik ben al heel erg blij dat hij zoveel meer is gaan doen dus ik klaag niet!

Dat van de chocopasta is herkenbaar, dat eet ik niet, net als pindakaas en andere zoete zooi. Dus inderdaad, dat is nooit mijn schuld als het er niet is, heel fijn .

Half a twin

Half a twin

25-03-2018 om 14:57

pubers die wat zoeken

Mam waar is de reserve broodtrommel?
In het rechtse kastje naast de afzuigkap
Ik hoor kind rommelen in de keuken, potjes kruiden worden op het aanrecht gezet. Van achter de strijkplank roep ik andere kastje!
Hoor nog meer dingen die met een klap op het aanrecht gaan.
Een blij: O hier is dat ding.
Ik vraag waar ze een broodtrommel voor nodig heeft
Om dat origami ding voor CKV mee te nemen naar school dan wordt het niet geplet tussen de boeken.
Puber verdwijnt blij naar boven om verder te vouwen aan het ding, met de broodtrommel als maat hoe groot het mag worden.
Als ik in de keuken kom en de kastjes open doe valt er al wat uit.
Zet snel alles op het aanrecht, doekje erdoor en richt de kast weer netjes in.
Een paar deksels van bakjes die niet meer leven gaan in de prullenbak. Kom een paar verdwaalde deksels tegen van diepvriesbakken die in een andere kast staan.
Ook die kast leeg, doekje erdoor en weer netjes alles terug gezet.
Toch 3 kastjes gedaan die ik niet van plan was.

Pennestreek

Pennestreek

25-03-2018 om 15:28

Project trapkast

Ha, HaT, vandaag weer een flinke stap gezet in dit project: samen met zoon nieuwe vloerbedekking erin. Er lag een restje (na bijna 20 jaar behoorlijk mottig) tapijt, dat is nu vervangen door fris zwart-wit geblokt vinyl. Morgen komt het flessenrek binnen, is een bouwpakketje, dus dat ga ik ook met zoon in elkaar zetten. De laatste stap is kritisch kijken naar de inhoud van de kast, daarin een beetje saneren en praktischer indelen. En tenslotte een serie dezelfde dozen kopen om de losse spullen in te stoppen. Ik word er helemaal blij van!

Half a twin

Half a twin

30-03-2018 om 21:43

Trapkast/kelderkast debacle.

Soort waterval van suiker. Ik ging vanmiddag een pakje gelatine pakken in de kelderkast, ligt er een pak bloem "op half elf" als ik de deur hard dicht zou doen zou het anderhalve meter naar beneden vallen. Ik schuif het terug op de plank en hoor een vreem geluid wat steeds harder wordt, herken het niet meteen. Als boven de wasmachine is uitgecentrifugeert herken ik het geruis. Suiker! Ik kijk op een plank hoger waar twee zakken liggen maar zie niks vreemds. Ik pak de zakken op en ze lekken niet. Als ik verder zoek begint het geluid opnieuw. Er ligt suiker naast het ene pak. De naad van het papier is niet goed dichtgeplakt.
Ik zie op alle planken suiker liggen als ik wat dingen verplaats en ik hoor ook het geruis weer.
De planken sluiten door de constructie niet helemaal aan aan de muur. Heel zachtjes heeft de suiker dus al wat langer gelekt. 4 van de 5 planken moeten helemaal leeg, overal suiker.
Nog nooit 3 keer in nog geen 3 maanden de kelder schoon moeten maken.
Op dat moment komt man thuis en die komt voortvarend "helpen". Voor ik het weet ligt de gangvloer vol met levensmiddelen en de suiker dus ook. Na een ruim uur is alles weer netjes. In plaats van zelf koken heeft man Chinees gehaald. Ook wel eens lekker niet koken.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

30-03-2018 om 22:01

Mooi verhaal !

Goeie oplossing van je behulpzame echtgenoot

Knutselkei

Knutselkei

31-03-2018 om 10:09 Topicstarter

Oo,das erg he....

Nu weer klaar voor een jaar.
Dat heb ik altijd met de keuken,alles netjes en dan valt er iets om of spettert het heel erg.

vN de week het gras geverticuteerd.
Dat doen zelf is geen probleem,maar dat harken erna... aaarrgghh.... wat een rot klus. Ik zag dr ontzettend tegen op maar dit was nu een klus die echt moest want we waren grasloos en mos rijk. Ergerde me er zo aan,dus aanpakken. Nu is het gras nogal kaal maar wel een heel eind mos loos.
Gisteren de zolder naast de wasmachine gestart,ruimen,netjes maken. Ondertussen echte dikke winterjassen/handschoenen wassen(dus winter aub vertrekken) en alles weer netjes opgeborgen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.