Home » Forum » Haag die helpt tegen geluid

Haag die helpt tegen geluid

Heeft je baby moeite met doorslapen?

Met deze tips heb je gauw weer een fijne dromer in huis!

44 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Yvan
En waarom niet eens nadenken over nog een alternatief?

bijvoorbeeld: een frambozenhaag? Daar zal iedereen (zeer terecht) stikjaloers op zijn.
Afhankelijk van hoeveel ruimte u precies hebt, de oriëntatie, de samenstelling van de bodem enz., zou dat ook een optie kunnen zijn. Mits een goed steunwerk en oordeelkundig onderhoud, is het geen enkel probleem om frambozen een haag te laten vormen met een hoogte van 1,5 - 2m.

Wat hier ook nog niet vernoemd is: liguster (Ligustrum sp.). In Vlaanderen is dat vrijwel synoniem met "een haag". Goed aangeplant, op een goede oriëntatie en in een goede bodem, kan liguster makkelijk tot een m of 3 - 4 hoog worden. Regelmatige snoeibeurten en onderhoud zijn dan wel nodig, om te verhinderen dat het onderste deel kaal wordt.

Ook nog niet vernoemd: Meidoorn (Crataegus sp.). Meidoorn is een plant met lange, harde en scherpe stekels (prima voor vogels die erin nestelen). Prima voor heggen die kunnen groeien tot zo'n 1,50m hoogte en de "kleine terroristen" blijven er ver weg van. Betrekkelijk traag groeiend, erg dichte bebladering.
Op veel plaatsen (althans in VL) gereglementeerd, omdat de plant fungeert als reservoir voor het gevreesde "bacterievuur", een ziekte van hardfruit.

Tuintje
Goede ideeën

Ik heb in november langs een deel van die kant al liguster geplant, die vind ik ook prachtig, en klassiek en ze bloeien ook nog eens, geweldig voor insecten. Maar dat is rond mijn parkeerplaats, daar vind ik het geluid minder hinderen (daar zit ik minder vaak).
Maar ja, zo te horen ga ik toch nauwelijks geluiddemping bereiken, tenzij vrij stevige maatregelen.
Dan zal ik toch de centen maar eens gaan natellen en voor de combi 1 m hoge demper/dik struikgewas gaan. Als ik iets minder bandengeluid hoor is dat wel mooi meegenomen, ik streef niet naar absolute stilte. ☺
Wel smakelijke ideeen, Yvan. Achter het huis wil ik een moestuin. Maar volgend jaar pas serieus. Ik kan op dat braakliggende stuk natuurlijk wel vast mais en aardappelen zetten. En pompoenen dus.

Yvan
"Bandengeluid" is contactgeluid.

Geen plant die daartegen helpt.

Moestuin: pompoenen bedekken het aardoppervlak, waardoor onkruid minder welig gaat tieren.
Aardappelen "breken de bodem open", net als (plant)prei en wortelen (als u het onkruid in toom kan houden, de eerste weken na het zaaien).

Ideale en makkelijke teelten om "al eens te proeven", ook op ruw en verwaarloosd terrein zijn o.m.: kervel, radijs, postelein, bonenkruid, snijselder,...

Tuintje
Ik denk dat ik er uit ben

Nu het toch te koud was om naar buiten te gaan heb ik binnen eens fijn zitten nadenken.
Omdat ik nogal wat eisen heb, en de kosten toch binnen de perken moeten blijven, ben ik op het volgende uitgekomen:
We gaan gaaspanelen plaatsen van 1 meter hoog, aan paaltjes. Dit worden niet de gewone tuinpanelen maar verzinkte gaaspanelen die bedoeld zijn om cement erover te gieten (voor vloeren). Kosten 1/3e van de tuinpanelen en hebben bovendien de goede afmeting (die andere zijn er alleen in 90 cm hoog).
Daartegenaan kunnen we aan één of twee kanten rietmatten of heidematten of wilgenmatten bevestigen. Circa 30,- voor een heiderol van 5 meter, riet is nog goedkoper. En die zijn dan zeker hoger dan de 1 meter schutting. Gaat de gemeente klagen, dan zagen we het te hoge deel gemakkelijk af (hopen dat ze het niet zien of er niet over klagen).
Aan onze tuinkant kunnen we dan leuk los met bamboe's en ander dicht struikgewas.
Erg bedankt en meedenken mag nog steeds!

Amsterdamse
Bamboe

Er bestaat ook niet woekerende bamboe. Tip!

Tuintje
Schapengaas

Ik kan natuurlijk ook een rol schapengaas kopen, wellicht nog goedkoper...

En ja, er zijn bamboes die minder woekeren. Die had ik in mijn vorige huis en toch ontsnapte er nog wel eens eentje, die kwam dan bovenlangs kruipen. Ook al had ik het spul ingegraven in (aan de onderkant) geperforeerde cementkuipen. Eigenwijs spul. Maar erg mooi. Ik wil er zeker één Nigra bij.

Ava
Ik snap

dat je haast hebt. Je wilt genieten van je tuin in alle rust en privacy.
Onze vroegere buren hadden ook haast en zaten jaren later met een schutting die duidelijk lelijk verouderd was en niet meer naar hun zin. Dan zit je niet zo lekker in je tuin als de verrotting van onder naar boven trekt. Tuurlijk, je kan zo'n schutting vervangen voor iets anders dan kant en klaar is en misschien zelfs een duurdere variant, maar dat is een groot karwei. Je kijkt er jaren tegen iets lelijks aan en tegen de vervanging op.
Overweeg te zoeken naar een schutting die je mooi vindt, mooi verouderd en past bij je huis (ipv alleen bij je portemonnaie). Deel desnoods de kosten en werkzaamheden op in hapbare stukken, verdeeld over een paar jaar. Het duurt wat langer maar dat is het echt waard.

Ga voor advies naar Appeltern (iemand zette die link hier laatst) of vraag eens advies bij een hoveniersbedrijf voor iets dat mooi én geluidswerend is.

Tuintje
Ava

Ik vind álle schuttingen en aanverwanten lelijk. Dan liever iets tijdelijks dat na enkele jaren als het is dichtgegroeid zijn functie verliest. Nederland, schuttinkjesland....
En bovendien mag ik niet hoger dan 1 meter.
De matten die ik op het oog heb zijn milieuvriendelijk en ogen prettig en natuurlijk.
Mocht het na het uit elkaar vallen van de matten nog nodig zijn als geluiddemping (dat moet ik dus eerst in de praktijk uittesten) dan zit er zó een nieuwe mat tegenaan.

Tuintje
Appeltern

Ik ga in elk geval even op de site van Appeltern kijken. Ik kan daar de komende 3 maanden niet heen in elk geval, maar wat online inspiratie is nooit weg.

Tuintje
Heidematten

Overigens heb ik besloten heidematten te nemen, die werken ook geluiddempend heb ik geleerd. Hoe dikker, hoe dempender.
Ik kom dan uit op een strekkende meterprijs van ongeveer 15,- incl. onderliggend schapenhek. Ik zag zojuist bij Appeltern een systeem (Noistop wood) dat me 178,- per strekkende meter zou gaan kosten. En dat dan maal 40 he...

Yvan
Zijn dat

die rieten matten die serrehouders vroeger gebruikten om op de daken van de serres af te rollen om rechtstreekse zoninstraling te voorkomen?
Als u die "plant" in de grond kan u ze gebruiken om vb. klimop op te laten groeien: de rietstengels zuigen vocht en voedingstoffen uit de grond op en tal van planten hebben het gereedschap om die er weer uit te zuigen. Na maximaal een jaar of tien zijn ze wel aan vervanging toe en moet u opnieuw beginnen.

Melissa
Gelukt

Hey tuintje wij zitten ongeveer met hetzelfde probleem.
Heeft jou voorgestelde manier al gezorgd voor minder geluid?

Tuintje
Eigenlijk

Eigenlijk waren we toch te druk bezig met het huis te verbouwen, dus het is nog niet gedaan.
Ik heb nu (voorlopig) gekozen voor de.methode "zeer dikke haag". Aangezien er struiken verplant moesten worden die de verbouwing hinderden. En ik liep tegen een partij goedkope laurierkers aan.
Maar dit moer allemaal nog uitgroeien, dus het helpt nog niet. Alleen voor de inkijk. Van het najaar gaan we ons pas op de tuin storten....

Pagina's

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.