Home » Forum » Werk is belangrijk maar wonen ook

Werk is belangrijk, maar wonen ook.

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

33 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
tsjor
Werk is belangrijk, maar wonen ook.

Dochter (20) heeft haar plek gevonden: goede stage met goed perspectief op werk. Vriend heeft ook goede mogelijkheden om in die plaats een goede werkleerplek te vinden.
Met andere woorden: beiden zijn eraan toe om samen verder te gaan.
Maar de plek ligt wel 100 km. van waar ik woon. Bovendien hebben beiden onregelmatige werktijden, ze moeten dus soms heel vroeg beginnen of zijn heel laat klaar.
Dochter woont nu tijdelijk op kamers bij een goede vriendin. Dat gaat prima, maar het is natuurlijk maar tijdelijk.
We zijn nu aan het zoeken naar de mogelijkheden voor huisvesting: een woonkamer en slaapkamer is al genoeg.
Beiden hebben zich ingeschreven bij een woningbouwvereniging en reageren op alles wat een goede mogelijkheid is. Maar er wordt verdeeld of naar inschrijftermijn (ze zijn pas net begonnen) of naar loting (kans van 1 op 1000).
We kijken naar koophuizen, de lasten zijn lager dan bij een huurhuis, maar ze zijn nog onder 23, hebben dus straks nog een laag inkomen en nauwelijks spaargeld. Dat spaargeld wordt nu wel opgebouwd, o.a. door maximaal te lenen bij DUO (ja ik weet het, schuld op schuld, maar ja, hoe krijg je het anders voor elkaar?). Ik ben niet rijk (maar wel gelukkig met wat ik heb).
Wie heeft tips?
Alternatieven waar ik naar kijk:
- recreatiewoning kopen en ingeschreven blijven staan op ouderlijk adres (recreatiewoningen zijn ook duur of worden door het park verhuurd);
- advertenties gaan zetten in krant of op marktplaats;
- briefjes in de bus stoppen in wijken waar je wil wonen en vragen of iemand binnenkort wil verhuizen (zo heeft een vriendin haar koopappartement gevonden);
- sta-caravan huren (gruwel voor dochter en vriend);
- studentenwoning (op woningnet aangeboden voor meer dan 1000 euro per maand?!?!)
- garagebox dan maar? Met glazen deur?
Zoon van vriendin heeft er 5 jaar over gedaan om een appartement te kunnen huren, huurprijs boven de grens voor huurtoeslag.
Lokatie: Eindhoven.
Alle tips zijn welkom.

Tsjor

@Emma
probeer

anti-kraak?
Succes!

040
hier

De appartementwn schieten als paddenstoelen uit de grond in verbouwde kantoorgebouwen, vooral voor buitenlandse studenten geloof ik, maar wie weet ook voor anderen. Friendly housing, eindhoven2stay en dat soort dingen. Er zijn er zoveel hier in de buurt alleen al, dat ik me afvraag of er wel genoeg buitenlanders zijn om ze op te vullen.

Doenja
Streek

Ik dacht in t begin dat je t had over onze hoofdstad of regio randstad maar in Eindhoven is t ook al zo penibel? Goh daar schrik ik van. Ik woon ook in brabant en hier heb je vakantiehuisjes parken, kleinschalig, en daar kun je binnen n maand zo in n houten boshuisje voor 800 euro per maand. Alles zit erin, misschien niet heel hip en mooi afgewerkt maar is denk ik beter dan n stacaravan waar de andere bewoners vaak niet jouw types zijn. Is nog duur vind ik maar kan soms n oplossing zijn.
Mijn schoonmoeder destijds had de truuk om te reageren op flat te huur aangeboden en dan kijken waar t was en zoeken wie de eigenaar was. Was dat n woningbouwvereniging, dan ging ze kijken en vaak ging t dan om iemand die n flat aangeboden had gekregen, want bovenaan de wachtlijst, maar was dan inmiddels niet meer nodig. Zoiemand probeerde de flat dan onderhands te verhuren voor meer dan de huurprijs om er zo rijker van te worden. Mondeling toegezegd en dan bellen met de desbetreffende woningbouw en klikken dat er onderverhuurd werd en eisen dat je n andere woning kreeg in ruil voor t doorgeven vd naam en om welke flat t ging. T werkte wel kan ik zeggen want binnen n maand was er n flat beschikbaar. Enorme puinzooi maar t was n flat. (die naaistreek kwaliteiten van haar zouden me later trouwens nog duur komen te staan, maar dat is n ander verhaal).
Nog n tip; huizen die lang te koop staan tijdelijk huren? Of is de markt weer aangetrokken? Of rondom eindhoven in de boerderijen rondvragen of er woonruimte beschikbaar is. In veel gevallen moeten de jongelui wel nog ingeschreven blijven staan op t ouderlijk adres, maar dat lijkt me niet zo'n probleem toch? Veel agrariers hebben ruimte genoeg, of n granny-annex over, of zijn gestopt met t bedrijf maar op zoek naar inkomsten.

Triva
onder 23

Heb je toch ook jongerenwoningen, die gaan sneller. Verder particuliere huur.

Lilian1
camelot heeft een bedrijfspand

waar ook kamers in verhuurd worden, voor 180 euro p maand voor een dubbele kamer. Zal vast niet ideaal zijn maar om te starten?

Lilian1
op kamernet staan verschillende appartementen

voor onder 500 euro.

Caresse
Mijn dochter

had binnen een week een kamer via huurwoningen.nl.

Kerstster
Inkomenstoets

Mijn oudste zocht een paar jaar geleden woonruimte in Eindhoven. Was toen ook 20 en had daar een baan gevonden. Kan me onze ontsteltenis herinneren toen we woonruimte gingen zoeken.. via de gemeente (sociale woningbouw) kun je vergeten... hij werd linea recta naar studentenkamers verwezen (en daar kwam hij net vandaan).

Uiteindelijk is het gelukt via een website (ik meen Pararius), bij een particuliere verhuurder. Flat met 1 slaapkamer voor eur 800. En geen huurtoeslag, want die krijg je niet voor zo'n huur als je 20 bent. Normale huurtoeslag begint pas bij 23!
Het is hem gelukt omdat wij garant konden staan. Zo'n verhuurder doet nl altijd een inkomenstoets. Daar zal jouw dochter waarschijnlijk (ook) op mis gaan..? Kun jij dan eventueel garant staan..?
Zoon heeft trouwens net de huur opgezegd (hij heeft een huis gekocht) dus de flat komt vrij..;-)

Ad Hombre
Tsjor

Begrijp ik nou goed dat de ene geen werk heeft en de ander nog stage loopt? Dan vind ik het niet zo gek dat ze zich geen huis kunnen veroorloven.

Phryne Fisher
Tja

Ik heb nog nooit sociaal gehuurd. Ons eerste appartementje had een huurprijs van 1100 gulden per maand (ex GWL) terwijl we samen 3200 gulden verdienden. Destijds (1993) was dat nog boven de sociale huurgrens. We deden allebei een deeltijdstudie en hadden beide een auto, dus het was best krap allemaal.
Het is kiezen of delen. Als je geen caravan wilt moet je misschien meer werken, bijbaantje erbij, niet te hoge eisen stellen, desnoods een eenkamerstudio van 25 vierkante meter (ik ken ook mensen die zo zijn begonnen).

tsjor
Nee

Ad Hombre, je begrijpt het verkeerd: de ene loopt stage en de kans is zeer groot, vrijwel zeker, dat dat overgaat in een baan; de ander heeft een baan en studeert daarbij. Beiden werken dus.
Maar inderdaad, onder 23, geen huurtoeslag.
Op kamernet heb ik die ruimtes niet gevonden, maar ik zie dat er wel veel andere tips zijn waar ze wat mee kunnen. De zoektocht kan dus voortgezet worden.
En ja, ik kan wel garant staan, werk (bijna) fulltime en heb een eigen huis met overwaarde. Maar ik heb geen duizenden euro's op mijn spaarrekening om de kosten koper te voldoen.
Bedankt voor alle tips!

Tsjor

tsjor
Phryne

Bijbaantje erbij zal erg moeilijk gaan met wisselende werktijden, die variëren van 05.00 tot 22.00 of soms zelfs 23.00 uur.
Naarmate ze ouder worden zullen ze wel meer gaan verdienen.

Tsjor

Ginny Twijfelvuur
Camelot of Vestide

Beter dan dat wordt het niet.

Hbomam
Vestide

Voor vestide ook inschrijftijd en voltijd studie in eindhoven.

tsjor
Ja, deels het probleem

Ik zag het. Studentenwoningen zijn daardoor ook lastig. Gelukkig zijn er een paar voor stellen, maar inderdaad: alleen mijn dochter is nu nog voltijds student en niet in Eindhoven. En ze zoeken iets voor straks als ze allebei werken. Maar vragen en informeren kan altijd.

Tsjor

Ginny Twijfelvuur
Dan Camelot

En ondertussen wachttijd opbouwen.

Of anders Interveste.

Of via makelaar.

Lilian1
Tsjor kamernet eindhoven gegoogled

Heeft echt heel wat appartementen en studios te huur. Als je op de gele zoekfunctie “ ik zoekappartement of studio in Eindhoven daar klikt wat je aan zoekfuncties wil...zie je bv st. Gerardusplein voor 450 euro.

Sawo
huur in achetrstandswijk

Hoi Tsjor

Via mijn schoonzusje heb ik gehoord dat je in ruil voor hulp een sociale huurwoning kunt proberen te krijgen. Ik weet niet of je dochter daar tijd voor heeft maar ze zou het eens kunnen proberen als ze het leuk lijkt.
http://www.trudo.nl/wonen/Huurwoning/Inplaatsing

En ik heb veel familie daar wonen ik heb nog nooit gehoord dat iemand daar 5 jaar gezocht heeft dan moet je wel hoge eisen stellen. Verder kijken in Helmond, Best en Geldrop die zijn goed per openbaar vervoer bereikbaar.

En ook op facebook zijn zoekgroepen en daar neerzetten dat je op zoek bent.

succes

Saar

Houdoe
St Gerardusplein

is een van de leukste buurten van Eindhoven. Weekmarkt, oude Kerk waar sportschool komt, jaren 30 woningen, ruim opgezet en groen. Als ze daar een appartement kan krijgen voor 450 is ze spekkoper.

Naast de plaatsen die Saar noemt is Veldhoven ook nog een optie,

tsjor
Niet voor één persoon

Het zou voor twee personen moeten zijn. op dit moment verblijft dochter op een kamer bij een goede vriendin, gaat prima, geen probleem voor de stage. Maar de volgende stap is toch dat ze samen ergens willen wonen (en dan geen voltijdsstudent meer zijn).
Maar ik heb alweer wat opties gezien en doorgestuurd. Dochter heeft ook ergens nieuwbouw gevonden en daarop ingeschreven.
En kerstster, misschien kun je me mailen over het appartement van je zoon. Ik heb een gmailadres op naam van tsjor van ool. Zeg het wel even, want ik kijk niet zo vaak op dat adres.

Tsjor

Kerstster
Verkoop

Sorry Tsjor.. ik hoor van zoon dat er heren langs zijn geweest om zijn appartement te bekijken.. de eigenaar schijnt van plan te zijn om vrijkomende appartementen in de verkoop te gooien.

Nu heb ik wel iets dergelijks gevonden op Pararius, zie de link. Dit is niet zoon's appartement, dat heeft maar 1 slaapkamer. Maar wel dezelfde buurt. Het is daar (Gestel) erg leuk; woningen liggen aan een pleintje met winkels.
https://www.pararius.com/apartment-for-rent/eindhoven/PR0001428580/franz...

Succes voor je dochter!

tsjor
Particulier

Met dank, kerstster. Parasius is zeker een goede mogelijkheid als het toch particuliere huur wordt. Maar wat een prijzen. Ik heb net zitten rekenen: voor 850 kale huur per maand kun je ook een hypotheek van 180.000 betalen. Alleen is die hypotheek niet bereikbaar.

Tsjor

M Lavell
Doorbijten

Tja, het is een lastige en zelfs bijna niet door te komen periode.
Blijven zoeken natuurlijk, maar ondertussen is het feit dat dochter een baan gaat krijgen al een goed begin. Via die weg (collega's, kennis van de baas ) kan er mogelijk toch wat gevonden worden.

Mijn zoon en zijn vrouw hebben om vergelijkbare redenen een jaar gescheiden van elkaar gewoond.
Werk is belangrijk.

mirreke
En dan toch weer: Camelot

Bewaking door bewoning. Mijn dochter heeft een klein jaar werkelijk práchtig gewoond, op de allermooiste plek van Nederland.

Marjoleine64
anti-kraak?

Het is hierboven al genoemd, kunnen ze niks anti-kraak vinden? Eindhoven is idd vreselijk lastig om iets te vinden, de markt is daar echt oververhit. Ik weet niet hoe het in de omliggende plaatsen is, bijvoorbeeld Veldhoven, Geldrop (heeft een station), Nuenen, Best?

tsjor
Camelot

is antikraak. en dat is zeker een goede mogelijkheid als tussenoplossing. Dus ondertussen verder zoeken/loten/inschrijfduur op laten lopen/sparen etc.

Tsjor

Teuntje
Te vroeg

voor de officiele kanalen. Bekend probleem. Hier mag je inschrijven bij de woningbouwvereniging vanaf 18 en er is een wachttijd van 6-8 jaar. Je kunt als jongere dus zo rond je 25e iets voor jezelf scoren. Kopen, zeker in je eentje, red je niet want de minimumprijzen voor een flatje liggen al rond 170.000 en zoveel kun je niet lenen als net begonnen starter.
Kortom aangewezen op particuliere oplossingen. Dat je dan een hogere maandprijs betaalt dan je voor die hypotheek zou doen dat maakt de bank niet uit en dat snap ik ook wel. Nadeel is alleen dat je door de gedwongen hoge woonlasten weer minder kunt sparen om later wel de sprong te kunnen nemen. Veel jongeren blijven daarom thuis wonen zolang het kan.

tsjor
Geluk

Het is zowaar gelukt. Afgelopen dinsdag zijn dochter en vriendje wezen kijken in een appartementje van een woningbouwvereniging. Het was loting en ze waren als eersten uit de bus gekomen.
Woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer, voor een prijs onder de huursubsisdiegrens (niet dat ze dat krijgen, ze zijn nog geen 23, maar om een prijsindicatie te geven). Wel in het centrum van de stad, vlakbij de plaats waar hij straks gaat werken. Voor haar werk zal wel een auto beschikbaar moeten zijn, aangezien de werktijden buiten de openbaar-vervoer-uren vallen, maar het is allemaal te doen.
Zij zijn dolblij. Resultaat van goed rondkijken, veel inschrijven, veel reageren en een behoorlijke dosis geluk.
Dochter kreeg bovendien een dag later te horen dat ze aangenomen is. Heel veel geluk dus. Maar ook van beiden doorzettingsvermogen, hard werken, duidelijke keuzes en daar dan ook voor gaan, ook als dat opofferingen vraagt. Afgedwongen geluk, zeg maar.
Ondertussen heb ik wel gekeken of ze mijn postcodeloterijlot niet over willen nemen. Zoveel geluk.

Ik ben blij voor hen en bereid me voor op het lege-nest. Alle kinderen wonen straks op ongeveer 100 km afstand in alle richtingen van de wind (behalve het noorden). Ieder op een geheel eigen plek die echt bij hen past. Ja, ook voor mij veel geluk. Het mooiste wat ouderschap kan opleveren. Meer waard dan wat dan ook.

Tsjor

Doenja
Geweldig

Wat een geweldig nieuws! Zo zie je maar. Nooit opgeven. Geniet van je nieuwe status. En stuur wat geluk deze kant op. :-)

AnneJ
Van harte Tsjor

Het leven kan je soms lastige verrassingen bezorgen maar soms ook hele gelukkige momenten. Gelukkig kan je daar dan extra van genieten.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.