Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Tuin vol met paardenbloemen! Iemand de gouden tip?

Net heb ik ruim een uur gebogen met een speciale paardenbloemwegtrekding door de tuin gelipen. Ik schat dat ik misschien 10% weggehaald heb, mijn rug is me niet dankbaar... is er een wondermiddel (meer zuur, minder iets, weetik wel). Ik wil geen chemicaliƫn gebruiken, maar zou toch graag een fatsoenlijk gazon willen hebben... sini


Triva

Triva

14-04-2018 om 19:20

Vraag uit de volgende rekentoets:

Als iemand ruim een uur bezig is met paardenbloemen verwijderen uit het gazon en heeft dan nog maar 10% verwijderd: hoe groot is de tuin dan?

Te groot voor iemand met een slechte rug om zich druk te maken over paardenbloemen.

Nationale paardenbloem uittrekdag ....hier ook

Ik heb vanmiddag ook al een poos gezeten. En inderdaad Triva grote tuin hier,maar de paardenbloemen zitten gezellig met zn allen op een kluitje..nou ja t is inmiddels hele grote kluit. t is gewoon een invasie. Als al t mos en paardenbloemen weg zijn houd ik geen gras meer over....
ik snijd ze toh elke keer maar weg,net onder de grond. met wortel en al heb ik opgegeven,dat lukt echt niet. Sommige wortels zijn wel 12 cm en dan heb ik net t laatste puntje bv niet. Meer is er niet aan te doen vrees ik?

Tuintje

Tuintje

14-04-2018 om 20:30

Eerder draadje

Ik had hier afgelopen najaar al een topic over. Kan 'm even niet vinden. Wie weet heb je er wat aan.
De komende jaren ben ik er nog mee zoet, als ik er 1 heb uitgetrokken groeien ze weer terug zodra ik me heb omgedraaid.
Tips:
1. Geduld
2. Zie het als "zen" activiteit
3. Ga op een krukje zitten
4. Een snuf zout 's avonds in de rozet. Niet zo goed voor de grond, het werkt wel.

Niny

Niny

14-04-2018 om 22:39

Gewoon laten staan

Hommels en bijen zijn er dol op (en die hebben het al moeilijk genoeg met al die betegelde tuinen), het zijn best leuke bloemen om te zien en er zijn belangrijker dingen om je druk over te maken

Van de nood een deugd maken

de jonge bladeren opeten als sla. Erg lekker.

Wie ze toch weg wil: ze zijn redelijk makkelijk, met wortel en al, te verwijderen met een distelsteker, zoiets: https://www.bol.com/nl/p/wolf-garten-multi-star-distelsteker-iw-m-werkbreedte-4-cm-multi-star-bodembewerking/9200000010410258/ .

Uitgestoken (of gemaaide) planten onmiddellijk in plastiekzakken stoppen en hermetisch afsluiten!

Of inderdaad: gewoon laten staan.

Of een paar schapen en geiten kopen. Die zijn er gek op.

Hommels,vlinders en bijen

Mogen in heel de tuin eten zoeken, bloemen genoeg,. die paardenbloemen verdwijnen dan toch.... zo veel mogelijkšŸ˜‰
Die mogen ze in t veld hierachter gaan eten, vandaar ook dat wij er zoveel hebben dus.

wimb

wimb

15-04-2018 om 10:05

gewoon genieten

van alles wat groeit en bloeit en on steeds maar weer vermoeit.
Hier moet ik nog de brandneteltjes weghalen, maar ze zien er nog zo klein en onschuldig uit. Ik wacht dus nog maar een tijdje.
wimb

Tuintje

Tuintje

15-04-2018 om 10:12

Hmmm

Volgens mij wil Sinilind er gewoon vanaf. En die dingen verdringen je gras en het worden er steeds meer.
Iedere keer als ik er eentje uitsteek, hoe zorgvuldig ook, laat ik kennelijk weer een klein stukje achter. Die wortels zijn na een aantal jaar gigantisch en "penwortels" zijn het ook niet meer. Ze vertakken allerlei kanten op en zijn soms wel 1 cm dik.

rode krullenbol

rode krullenbol

15-04-2018 om 10:14

Goed idee

Ook brandnetel kun je immers consumeren: je kunt er soep van koken, het bereiden als spinazie, er thee van zetten; en zo meer. En hoe groter de planten, hoe groter de oogst!

Beertje37

Beertje37

15-04-2018 om 10:42

Gif of accepteren

Alleen gif werkt helaas goed. Gelukkig is roundup nog volop verkrijgbaar. Als je geen gif wil gebruiken is accepteren inderdaad de beste methode.

Freya

Freya

15-04-2018 om 10:49

Konijn

Zet 1 of meer konijntjes in je tuin! Die zijn dol op paardenbloemen

Mijntje

Mijntje

15-04-2018 om 10:58

met goed gereedschap

en niet met een aardappelmesje.
Ik deed het zelf in mijn vorige huis met een schop - en daarna bijzaaien.
En zodra ze toch opnieuw opkomen meteen weer.

Niny

Niny

15-04-2018 om 12:04

Beertje 37

'Gelukkig is roundup nog volop verkrijgbaar'. Ik snap niet hoe je het fijn kunt vinden dat dat rotspul nog steeds in de winkels ligt.

Zeetakje

Zeetakje

15-04-2018 om 12:13

Roundup

Als je de paardenbloemen in je gras met Roundup gaat bestrijden weet je zeker dat je van de paardenbloemen af bent, maar ook van je gras.

Zeetakje

Zeetakje

15-04-2018 om 12:16

Tenzij...

je met een kwastje ieder bloemetje apart gaat behandelen. Maar ja, daar is hier geen beginnen aan. Dus genieten we volop van een grasveld met boter- en paardenbloemen en madeliefjes.

loekie

loekie

15-04-2018 om 12:51

en plukken

Zo diep mogelijk uitsteken helpt het best. Wat ik ook doe, is, zodra ik een bloem zie, deze plukken, als ik niet meteen tijd heb om de paardebloem uit testeken. Dat voorkomt die pluizebollen met zaadjes die wegwaaien en die dan ook weer de paardenbloemen verspreiden.

Ook plukken

Hier is het taak van zoon om elke paardebloem die de kop op steekt te plukken. Als hij daar mee begint als het paardenbloemenseizoen begint (nu dus) en hij het een week of drie bijhoudt heb ik de rest van de zomer geen last meer van paardebloemen.

Skiku

loekie

loekie

15-04-2018 om 13:30

grappig, skik

Toen mijn zoon nog thuis woonde, was dat ook zijn taak. Kennelijk zit die taak zo diep, dat hij dit weekend, even thuis, de paardenbloemen uit zich zichzelf heet geplukt. Dat was eerder wel anders

Loekie

Schattig!

skik

Als er in de omgeving veel staan is het simpel:

je krijgt ze nooit weg.
Paardenbloemen zijn pionierplanten en die hebben alle gemeen dat het enorm efficiƫnte zaadverspreiders zijn.
Ik ben al blij dat het hier paardenbloemen zijn en vb. geen Sint-jacobskruiskruid.

Vroeg in het voorjaar zijn het vooral "onkruiden" zoals paardenbloemen en klein hoefblad (dat er voor de onkundige goed op lijkt), die zorgen voor het eerste, noodzakelijke voer voor uit winterslaap komende insecten. Wie denkt dat het met de kostbare bloemen uit de tuinzaak ook wel zal lukken, moet zich dringend eens een beetje inlezen.

Vroeger werd er tegen dat soort onkruiden vaak gesproeid met systemische, selective herbiciden. Die waren vaak op basis van dioxines. Sommige ervan zijn trouwens nog in de handel. Ze hebben alle gemeen dat ze nauwelijks werken op de langere termijn: de bovengrondse delen sterven af en de planten schieten opnieuw op vanuit de wortel. "Systemisch" moet dus met de nodige kilo's zout genomen worden. Ze laten dan ook nog eens uiterst persistente residu's achter in de bodem.

De enige methodes die wat soelaas kunnen brengen zijn: regelmatig uitsteken, inzetten van dieren (konijnen graven gangen...) en zeer frekwente maaibeurten, waarbij het gras -en de rest- zo kort mogelijk afgemaaid wordt.

O ja: en draconische straffen voor kinderen die zich bezighouden met het wegblazen van paardenbloemenzaad.
Kneuterige gazonstrelers en hun "stukje natuur" (sic.) moeten daar dringend tegen beschermd worden!

Misschien ook nog even meegeven, voor diegenen die zeuren over gras dat verdrongen wordt en zo: paardenbloemen hebben ook voordelen voor de grasmat en voor de bodem: de penwortels maken de bodem los, de planten brengen dieper zittende meststoffen dichter bij het oppervlak en de opengevallen holtes, als de wortels afsterven, worden gekoloniseerd door aardwormen. U weet wel, die vieze beesten.

Je kan paardenbloemen eten (een rauwe sla met gebleekt paardenbloemblad en hondsdraf is een heuse delicatesse!), en wie er zin in heeft kan nog meer gaan experimenteren: uit het sap kan een soort latex gemaakt worden, de wortels kan je drogen en roosteren om ze te gebruiken als surrogaatkoffie. Wortels, opgegraven in het najaar, kan je oppotten in het donker en opkweken, net zoals je bij witlof doet.

Tuintje

Tuintje

15-04-2018 om 18:21

Geen gezeur

Mag ik ff zelf bepalen waar mijn grasveld uit bestaat? Als het voor driekwart uit paardenbloemen en madeliefjes bestaat, dan gaat dat echt te ver. Ik kan best wel een onkruidje verdragen overigens en al het afgewaaide blad gaat hier de perken in ipv in de groenbak.
Waarom heb jij indertijd eigenlijk zoveel energie in die lap grond gestoken, Yvan? Die had je toch handmatig onkruidvrij gemaakt? Paardenbloemen zijn toch leuk volgens jou?

U wordt persoonlijk?

"Waarom heb jij indertijd eigenlijk zoveel energie in die lap grond gestoken, Yvan?". Omdat ik dat nodig vond.

"Die had je toch handmatig onkruidvrij gemaakt?". Ja, en?

"Paardenbloemen zijn toch leuk volgens jou?". Ja, en?

Ik weet niet waar u precies op alludeert, maar u zal het me wel vertellen.

Zeetakje

Zeetakje

15-04-2018 om 18:37

Tuintje

Ik ben bang dat het dweilen met de kraan open is. Wij hebben het, na jaren ons best gedaan te hebben, opgegeven. Paardenbloemen, madeliefjes, (kruip)boterbloemen, klaver, hondsdraf, mos, weegbree, en nog allerlei andere onkruiden die in het plantsoen bij ons voor de deur groeien.

We verticuteren de boel meestal in het voor- en najaar, en zaaien dan bij. We hebben ons er verder bij neergelegd dat in ons gras ook bloemen bloeien. We houden het kort en daardoor worden de bloemen ƩƩn of twee keer per week gekortwiekten, that's it. En toch, als je er niet op je knieƫn op zit, ziet het er best aardig uit.

Het scheelt veel ergernis dat we ons erbij neergelegd hebben en we houden het geld van al die dure onkruidbestrijders in onze zak. Die helpen toch steeds maar heel tijdelijk. Een paar jaar geleden hebben we de voortuin een keer helemaal afgegraven en toen zijn we opnieuw begonnen. Lukt gewoon niet met een groot plantsoen voor de deur waar de gemeente delen van laat verwilderen. Prima hoor. Dan maar niet.

Maar als je je er echt aan stoort is het denk ik een kwestie van consequent anti-onkruidkorrels erop strooien en plukken.

Nope zeetakje

"Maar als je je er echt aan stoort is het denk ik een kwestie van consequent anti-onkruidkorrels erop strooien en plukken.".

Er bestaat zoiets als het concept van het rentmeesterschap, toch? Dat gebiedt dat we de planeet mogen gebruiken naar goeddunken, maar dat we daarmee ook de verplichting op ons laden om ze in goede staat door te geven aan onze kinderen en hun kinderen.

Nog even afgezien van dat detail: men kan korrels strooien zoveel men wil hoor. Al dat menselijk vernuft is niet opgewassen tegen dat eenvoudige plantje.
We knoeien maar wat, en als er weer eens problemen zijn, omdat door menselijk ingrijpen een voedselweb instort, wisten we van niks en is het in elk geval onze schuld niet.
Wou u daar wat voorbeelden van? Er zijn er genoeg.

Mensen hebben ook geen bal verstand van elementaire biologie en ecologie, zo blijkt hier weer maar eens. Ik ken geen enkele natuurlijke omgeving met grasperken hoor. Iemand wel?

Zeetakje

Zeetakje

16-04-2018 om 10:31

Yvan

Duidelijk. Wij hebben het bestrijden van onkruid in ons gras dan ook al jaren geleden opgegeven. Bevalt goed. Veel minder ergernis nu we ons erbij neergelegd hebben dat ons gras niet alleen uit gras bestaat.

We maaien het gras wel zodat, afhankelijk van de groeisnelheid van het gras, Ć©Ć©n of twee keer per week de boel, inclusief paardenbloemen ed., gekortwiekt wordt. Het is natuurlijker om een paar geiten neer te zetten, maar dat gaat me dan weer net ff te ver.

ooit gelezen

Van tuinschrijver (en ex-kweker) Romke van de Kaa: paardenbloemen zijn moeilijk uit te roeien, maar waar ze niet tegen kunnen is als je wat zout uit het busje precies in het midden van de plant strooit.

Bij een flink gazon heb je dan vermoedelijk wel een heleboel zout in de bodem gebracht, en hoe het gras daarop reageert vraag ik me af. Het kan zijn dat je je dan t.z.t. moet gaan toeleggen op het kweken van zeekraal

Wat ik vaak doe is de bloemen afplukken, ook de knoppen als ik die zie. En soms ook de bladeren bovengronds. Niet uitsteken dus. Maar bij mij groeien ze tussen de stenen en in de border, ik heb geen gazon. Je moet wel heel vaak een rondje doen omdat zich steeds nieuwe knoppen vormen, maar ik verbeeld me dat ik hiermee het aantal paardenbloemen uiteindelijk wel verminder. Het is echter dweilen met de kraan open als de buurman niets onderneemt tegen zijn paardebloemen.

Volgens mij, Sinilind, wil je iets wat niet kan: paardebloemen weg zonder bestrijdingsmiddelen en zonder steken. Ik denk niet dat daar een mogelijkheid voor is. Ik zou inderdaad kinderen proberen in te schakelen. Gewoon de rotklus uitbesteden...

Groeten,

Temet

Het is wachten

op kunstgras dat kan geprogrammeerd worden op een in te stellen groeiritme of althans iets dat erop lijkt.
Dat zou iedereen moeten tevreden stellen: je sluit de bodem af, waardoor er geen verderfelijke "natuur" meer doorkomt, het weinige onderhoud dat je er nog aan hebt kan je perfect zelf regelen en je bent verlost van al dat "ongedierte" dat eten komt zoeken.
Als iedereen nu maar eens aan het kunstgras wou. Dan zou er vanzelf een markt ontstaan met kunsttulpen en -bomen.
Dan waren we meteen van de "chronische Lyme" af en konden mensen zich volop concentreren op de werkelijk belangrijke zaken, zoals de gevaren van vaccinaties of de samenzwering om iedereen aan de fluoride of de jodium te krijgen. Zoals bekend, beide roemruchte psychofarmaca.
Het zou iets helpen, maar niet veel, vrees ik: de Illuminati, de Rotchilds, de Trilaterale, big pharma, de joden/moslims of die van Davos zouden er wel iets op vinden.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

16-04-2018 om 11:57

Oh Yvan

Was ik het toch bijna met je eens!

Sini: de grasmaaier (die op wielen of die met de hangoren) werkt bij ons het beste.
Wij zijn al blij als het gras groen blijft.

En ik zou willen dat ik dat zou kunnen zeggen van mijn buxus. Iemand toevallig nog een beproefd recept tegen de buxusrups?

Niki73

Niki73

16-04-2018 om 12:12

Tussen tegels

...raadde mijn gemeente aan kokend water over de paardenbloemen te goeten. Vorig jaar gedaan: werkte prima! Ze zijn niet meer teruggekomen.

Tuintje

Tuintje

16-04-2018 om 12:36

Rups

Die rupsen moet je ook laten zitten van Yvan. Die leeft overigens nog in een grot en is gekleed in een berevel.
Overigens, Yvan, is dat kunstgras verreweg te prefereren boven een dichtgetegelde tuin. Iedereen wil graag zijn eigen maakbare stukje wereld. Hoe hij of zij dat bewerkstelligt is niet aan jou. Bovendien sla je weer eens zwaar door. In plaats dat je goede tips geeft, maak je iedereen die van zijn paardenbloemen af wil weer eens belachelijk.
Overigens is er bij mij (nog lang) geen sprake van een incidenteel paardenbloemetje, maar van een stuk of 4 tot 7 per m2. Keer 1000. Heel aanstellerig om dat terug te proberen te brengen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.