Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Zeetakje

Zeetakje

16-04-2018 om 10:50

Roofvogels in de tuin

Bij paardenbloemen en ander onkruid in ons gras, hebben we ons zo langzamerhand neergelegd. Waar ik niet aan kan wennen zijn de roofvogels die regelmatig een kijkje komen nemen.

Vooral de sperwer en de vlaamse gaai. Ik baal iedere keer toch weer als er een hoeveelheid veren in het gras ligt, waaruit blijkt dat er weer een mus, mees of laatst zelfs een tortelduifje te pakken is genomen. Soms zien we ze loeren, en dan jagen we ze weg, maar laatste weken toch alweer 2x bingo en dan moeten de eitjes nog uitkomen.

We voeren al niet meer bij en er is genoeg groen om in te schuilen, maar die beesten zijn zo snel. Gekleurde, glinsterende, wapperende dingen enzo hebben we uitgeprobeerd, maar daar is geen vogel van onder de indruk.

Het is de natuur, maar toch...
Iemand dé (wel vogelvriendelijke) oplossing? Of zullen we ons hierbij neer moeten leggen?


juf Ank

juf Ank

16-04-2018 om 11:11

uh...

Maak een grote overkapping over je hele tuin of verhuis naar de stad?

Inanna

Inanna

16-04-2018 om 11:18

juf Ank

Verhuizen naar de stad zal ook niet helpen, zowel bij mijn ouders als bij mijn schoonouders zat laatst een sperwer in de tuin, die wonen allebei in de stad en bij ons zag mijn man een tijdje terug een duif gegrepen worden door een roofvogel op de parkeerplaats van de supermarkt.
Ik denk haast dat gaas over je tuin spannen de enige optie is.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-04-2018 om 11:23

Erger je niet

en wees blij dat je in een omgeving woont waar de natuur zijn gang kan gaan. Roofvogels hebben ook eten nodig. Het leven is hard voor prooidieren.

Zeetakje

Zeetakje

16-04-2018 om 11:42

Niet ergeren

Rare reactie juf Ank. Zal wel door de naam komen. Vijverliefhebbers beschermen hun vissen toch ook tegen reigers. Of vind je dat ook raar? Ik stel hier oprecht een serieuse vraag. Het is gewoon heel naar als je, zeker als er volop gebroed wordt, om de haverklap ziet dat er vogels opgevreten worden, al is het nog zo natuurlijk.

Het zal wel overdreven emotioneel zijn, maar we hebben ieder jaar een spannetje tortelduifjes hier en daarvan is er dit weekend eentje opgevreten. Volgens mij door een havik aan een paar achtergebleven veren te zien. De andere tortel is echt van slag. Dat raakt me, hoe onbegrijpelijk sommigen dat misschien ook mogen vinden.

Gaas over de tuin is geen optie. Daar is het dan wel weer te groot voor. Zoals Inanna zegt, denk ik ook niet dat de stad een oplossing is. We wonen in een gewone woonwijk, met wel een lekker stuk tuin om het huis heen, maar verder wordt er gewoon geleefd.

Kaaskopje: Ik denk dat niet ergeren inderdaad dé oplossing is. Ik had gehoopt dat er iets als kattenverjaagpiepdingen, of mollenafschrikkers voor roofvogels bestonden, maar ik kan niet echt iets vinden.

De natuur is niks anders dan vreten en gevreten worden

Die houdt geen rekening met mensen (sowieso een zwakke soort) en al helemaal niet met hun gevoelens als er weer enkel wat pluimen overblijven van een musje.

Als algemene regel geldt steeds: bemoei er u niet mee.
In het grote geheel der dingen geldt dat preditoren de zwaksten uit de groep van hun prooien weghalen.
Op termijn verzekeren ze zo hun eigen voortbestaan èn dat van hun prooisoorten.
De natuur werkt perfect. Als preditoren geconfronteerd worden met minder aanbod van prooien, krijgen ze minder nakomelingen. Dat leidt dan weer tot populatie-explosies bij prooidieren, waarop preditoren een tandje hoger schakelen in bed .
Het systeem werkt perfect, zolang de mens er zich niet teveel mee bemoeit. Doet hij dat wel, dan komen er problemen en hebben we een Walt Disney nodig, die voor ons "documentaires" maakt over zelfmoord bij lemmingen...

Natuurlijk: "natuur" is één ding, tuinen een ander. U zou eraan kunnen denken om de potentiële prooien in uw tuin wat meer bescherming te bieden door goed uitgekiende aanplanting van struiken en bomen. Verder dan dat zou ik niet gaan. En ik zou me al helemaal geen zorgen maken als een inheemse roofvogel een exoot zoals een tortelduif slaat.
In wezen gaat dat enkel over een hoogstpersoonlijke appreciatie van aaibaarheid. En dat is in deze volkomen irrelevant.

Zeetakje

Zeetakje

16-04-2018 om 13:23

Yvan

Je hebt natuurlijk gelijk, maar ja...je gaat toch van die beessies houwen hè?!

Lusithania

Lusithania

16-04-2018 om 13:25

Sperwers hebben nu ook een nest vol hongerige jongen.

Inderdaad

En ze zijn zowel in NL als in B wettelijk beschermd.

Zeetakje

Zeetakje

16-04-2018 om 13:49

Beschermd

Ik ben ook niet van plan om een buks aan te schaffen om op ze te gaan schieten hoor. Hoopte op een simpele, effectieve, vogelvriendelijke manier om ze uit de tuin te houden.

Net als vijverliefhebbers touwtjes spannen over hun vijver, kattenhaters van alles uit de kast trekken om de buurkat uit hun tuin te houden en mollenverjagers worden ingezet om strakke grasvelden strak te houden.

Ik vind mijn vraag in die categorie vallen en echt niet zo raar, maar ik begrijp dat ik me erbij neer moet leggen. Ik hoop wel dat de tortel die nu zo eenzaam door mijn tuin aan het scharrelen is, snel een nieuwe liefde heeft.

Boomrijke tuin

Roofvogels hebben een boom nodig. Wil je geen roofvogels, kan je beter je bomen wat snoeien. Alleen blijven de andere vogels zoals tortelduifjes dan ook weg.
Accepteer ze, net als de paardenbloemen. Bedenk maar dat er meer meesjes en muisjes bestaan dan sperwers en Vlaamse gaaien.
Hebben jullie eigenlij’ een kat? Wat ga je dan doen als je ee; kat had die een vogeltje had gevangen? Het is de natuur en dat mag je eigenlijk niet beïnvloeden. Maar de aanwezigheid van een kat kan wel positief uitwerken op het wegblijven van de roofvogels. De vraag blijft dan wie dan de natuur in evenwicht houdt..waarschijnlijk de kat.

Roda

Roda

16-04-2018 om 17:28

Vlieger van roofvogel

Bij ons in de buurt hebben ze een roofvogelvlieger aan een paal fladderen. In het begin dacht ik dat het een echte vogel was totdat ik zag dat hij toch wel erg statisch was😀

Misschien helpt dat bij jou ook? Ze zijn wel erg duur.

mirreke

mirreke

16-04-2018 om 17:28

Als je wilt voorkomen dat roofvogels de mensengebieden opzoeken

help dan mee ervoor te zorgen dat de weilanden weer dier- en vogelvriendelijk worden.

Roofvogels rukken op, maar dat komt vooral omdat er in de weilanden niets meer te vinden is. Daar is alles doodgespoten, broeden geen vogels meer, en zijn er geen of nauwelijks meer muizen te vinden.
Dat en inderdaad dat roofvogels beschermd zijn, zijn de redenen dat wij ze steeds vaker zien.

Want op het platteland IS GEEN ETEN meer...!

In Frankrijk is het aantal plattelandsvogels catastrofaal gedaald. Zie bv. dit recente artikel uit de Guardian: https://www.theguardian.com/world/2018/mar/21/catastrophe-as-frances-bird-population-collapses-due-to-pesticides

De oorzaak: pesticiden.

In Duitsland, Nederland en Engeland is de afgelopen 30 jaar het aantal insecten met 80 PROCENT! afgenomen, blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Duitsland, Engeland en Nederland.

http://www.faz.net/aktuell/wissen/leben-gene/insektensterben-75-prozent-weniger-insekten-in-deutschland-15250672.html

En insecten vormen het voedsel voor vogels en vooral voor hun jongen.

De roofvogels worden beschermd en moeten ook eten.

Wat overigens ook niet helpt is dat steeds meer tuintjes bestraat worden, dat steeds meer heggen worden vervangen door die afschuwelijke ondoorzichtige geweven plastic schuttingen. Dat steeds meer gemeentes hun gemeentegroen in of na de winter tot aan de grond toe afzagen (goedkoper) waardoor er minder schuilplekken zijn voor kleinere vogels en insecten

Ik ben blij als ik een roofvogel zie, maar de weilanden zijn stil en leeg. Ze moeten wel...!

Zeetakje

Er is niet zoiets als een "vogelvriendelijke oplossing", helaas.
Er zijn wel degelijk zeer eenvoudige en goedkope technieken om roofvogels uit uw tuin te houden. Die zorgen er dan wel voor dat die roofvogels verhongeren. Wat is dan het "vogelvriendelijkst"?
Dan kan je nog argumenteren: "zo'n roofvogel vindt altijd wel iets te eten", maar dat valt dus dik tegen en al helemaal als iedereen zijn tuin gaat "beveiligen".

@mirreke: inderdaad. Zowat de gehele inheemse fauna en flora gaat er in razendsnel tempo op achteruit.

"Ik ben blij als ik een roofvogel zie, maar de weilanden zijn stil en leeg. Ze moeten wel...!". Zeker weten. Ook hier. Geen haas meer, geen konijn, geen woelmuis, geen mol, niks.
Wat we vooral nodig hebben is veel meer natuureducatie, zoveel is wel duidelijk...

Zeetakje

Zeetakje

16-04-2018 om 19:13

Jullie hebben gelijk

Flanagan, we hebben geen kat. Eén van de kinderen loopt met anti-histaminepillen in haar rugzak, voor als ze na schooltijd met iemand meegaat die een kat heeft. Ik denk dat ik zonder dat ook geen kat gehad zou hebben, maar we hoeven er nu niet over na te denken. Er zijn trouwens opvallend weinig katten bij ons in de buurt. Heel sporadisch zien we er weleens eentje langsschuiven.

Die vlieger is wel een idee, maar wel erg veel geld voor iets waarvan je eerst nog moet hopen dat het werkt. Jullie hebben met z'n allen natuurlijk gewoon gelijk. Ik moet me erbij neerleggen, net als bij het onkruid in het gras.

Het torteltje dat dit weekend gegrepen is, was samen met een tortel die we twee jaar geleden gewond in de struiken vonden. Ook gepakt, maar wel blijven leven. Eén voor één hebben we de vliegeneitjes die in de wond zaten eruit gehaald en een vogelopvang heeft het beestje verder opgelapt. Vorig jaar kwam ze terug samen met een ander torteltje. Helemaal gezond, alleen een raar zittende vleugel. Dit jaar is ze er weer. En nu is het vriendje van onze geredde tortel dood. Snik! Die roofvogel kan er natuurlijk helemaal niks aan doen.

Triest dat er in de weilanden niets meer te vinden is voor roofvogels. We hebben weilanden zat hier in de omgeving, maar ze verschijnen wel steeds vaker hier. Mirreke, ik ga al je linkjes lezen. Dank je wel daarvoor.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-04-2018 om 19:54

Zeetakje

Dat je het zielig vindt voor de weduwe of weduwnaar tortelduif, snap ik volledig. Laatst liepen we langs een solo-zwaan en dan heb ik ook een beetje medelijden. Hopelijk kunnen ze zich alsnog bij een grotere groep aansluiten.

Hecht u nooit aan "wilde" dieren

Klinkt hard, maar het is niet anders: wilde dieren is voer met poten/vleugels/vinnen, naargelang, voor weer andere wilde dieren.

Het is een interessante paradox: je zou eraan kunnen denken om een koppeltje tortels te "beschermen" door ze vb. in een volière te houden. Dan zou een roofvogel er niet bij kunnen. Maar of ze dat "leuk" (wat dat ook moge wezen bij tortels...) zouden vinden?

Men doet er ook wel goed aan denk ik, dieren geen antropogene kenmerken toe te dichten. Laat dat maar over aan Walt Disney en zijn nazaten. Daarmee wil ik niet zeggen dat dieren hersenloze reflexautomaten zijn, verstoken van elk gevoel. De NL bioloog Frans De Waal heeft overtuigend aangetoond, dat tal van diersoorten in elk geval beschikken over zelfbewustzijn. Dat is de eerste, noodzakelijke, voorwaarde om van "intelligentie" te kunnen spreken. Maar wat dat "gevoel" dan precies is? En of dat wel spoort met wat de Homo sapiens daar zoal onder verstaat? Dat weet geen mens. En in de tijd toen de dieren nog spraken heeft geen enkel dier het erover gehad.

Wat het ook is en waar het ook op lijkt: misschien lijkt dat van de tortels wel erg sterk op dat van die sperwer of Vlaamse gaai.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-04-2018 om 19:58

Zeetakje

Ik ben ook niet van plan om een buks aan te schaffen om op ze te gaan schieten hoor. ===

Haha, hmm.... nee ik zeg niets ).

Je zou wel gek moeten zijn

om zo'n majestueuze roofvogel af te knallen, terwijl de aarde vol loopt met gedegenereerde abberaties als honden en huiskatten .

Zeetakje

Zeetakje

16-04-2018 om 20:44

Kaaskopje

"Haha, hmm.... nee ik zeg niets )."

??
Je maakt me nieuwsgierig.

Ik vermoed dat Kaaskopje

er nog niet helemaal overheen is dat ik ooit eens een hond afgeschoten heb in mijn tuin.
Sindsdien ben ik de bloeddorstige, wapengekke maniak, blijkbaar, hoewel ik al in geen jaren een vuurwapen van dichtbij gezien heb.
Tiens... Nu ik eraan denk... .

Zeetakje

Zeetakje

16-04-2018 om 22:20

Oh...

Echt? Jeetje.

Nu begrijp ik de reactie van Kaaskopje. Ik snapte er al helemaal niets van.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-04-2018 om 00:48

Yvan

Ik kan er inmiddels om lachen

vogelvliegers

Die vogelvliegers worden bij mij in de buurt op de platte daken van appartementsgebouwen gebruikt tegen het nestelen van meeuwen (de geluidsoverlast van die meeuwen voor de bewoners is namelijk enorm). Daar schijnen ze wel tegen te werken en dat is dacht ik ook waarvoor ze met name worden ingezet. Of ze ook werken tegen roofvogels zou ik niet weten, maar in dat geval werken ze vermoedelijk net zo hard tegen meesjes, musjes en tortels die dan toch ook zullen denken dat er een echte roofvogel rondvliegt. Dus dan heb je helemaal geen vogels meer in de tuin, vermoedelijk.

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

17-04-2018 om 09:49

Roofvogels en meeuwen

Als je overlast hebt van meeuwen, lijkt mij dat je de overlast van een paar roofvogels voor lief neemt.

mirreke

mirreke

17-04-2018 om 10:31

Yvan, zeetakje en andere geïnteresseerden

Hier in Duitsland zag ik er laatst een, een neergeschoten roofvogel, in een weiland. hartstikke illegaal, in volle vlucht op de grond gestort. Zo dom en stom...
Foto van gemaakt...

Ik hoorde laatst op de Nederlandse radio een duivenhouder mopperen op de roofvogels. Hij pleit voor afschieten...
Zijn ze nou helemaal!!!

Ik heb een dode valk in de vriezer (ook illegaal), aangereden door een trein, of liever meegezogen in de slipstream en daardoor gedood. We zagen het gebeuren en hebben hem toen meegenomen. Helemaal gaaf nog. Ik wil hem laten opzetten, maar men, wat is dat duur...

Wij hebben er ook last van hoor: ik heb een mooie vijver met veel vissen en kikkers en padden en salamanders. Helemaal blij mee.
Maar inmiddels leeggevist door een reiger die in de slootjes met water vol pesticiden ook niet zoveel meer kan vinden.

Ik baal er natuurlijk ook van, ik geniet zo van die vissen.

En over duiven, hier zitten er ook een paar. Duiven zijn echt dom, bouwen echt heel slechte nesten op gekke kwetsbare plekken. Hier boven het balkon. Er is al eens een nest neergevallen, en ook al een keer nest met jongen en al naar beneden komen zeilen. Die jongen hebben we opgevangen, en ja, wat Yvan al zei: daar is een egel bijgekomen, en heeft er eentje levend opgegeten. Zo gruwelijk...

Enfin, de andere heeft het wel gered, en ik vermoed dat dat een van de duiven is die maar blijft proberen weer een nest te bouwen daar.
Er ligt al ee hele verzameling takken op het balkon en ze blijven maar doorgaan. Ik wil nu iets op die balk timmeren (een halfronde mand) zodat die takjes blijven liggen...

Het is dus niet zo dat ik je niet begrijp, zeetakje...

Wat je ook kunt doen: vogelvriendelijke (en dus beveiligd tegen katten en roofvogels) nestkastjes ophangen. Het liefst in de buurt van een boel kleinere takjes.
Kleine vogeltjes kunnen zich verstoppen tussen de kleinere takken van bomen en struiken. Daar kunnen de roofvogels niet bij. Ook kraaien en eksters hebben meer ruimte nodig om te kunnen vliegen en opstarten.

Nog een reden dat kleinere vogeltjes snel gepakt worden: de meeste tuintjes zijn erg steriel en open, met van die kleine struikjes en boompjes. Vogeltjes (en ook muizen en zo) zijn daardoor veel zichtbaarder met minder plekken om snel dekking te zoeken. Zorg voor meer schuilplekken, en je helpt ze echt.

En ook: laat je blad 's winters liggen, in de perkjes. Daardoor kunnen insecten zich verstoppen en de winter overleven, en hebben de vogeltjes in de lente meer te eten.
Wat nu ook vaak gebeurd. Er komen wel nestjes met eitjes en jongen, maar die verhongeren dan omdat er geen eten voor ze is. Kunnen ze beter gepakt worden door een roofvogel, denk ik dan...

Bijvoederen? Inmiddels doe ik het wel, door deze beroerde stand van zaken. Leer hoe je dat het beste kunt doen, lees erover. Op plekken waar geen roofvogels bij kunnen in ieder geval.

mirreke

mirreke

17-04-2018 om 10:34

Oh jee

wat ik bedoelde met 'wat Yvan al zei': als mensen ingrijpen gaat het daarna vaak nog veel meer mis.
En ja hoor, dat duivenjong is door ons toedoen een jammerlijke dood gestorven. Maar in ieder geval had die egel er nog wat aan...

Vliegers, poppen,... Dat werkt allemaal niet

maak u geen illusies.
De meeste vogels hebben een prima zicht in het UV-bereik en die dingen vallen onmiddellijk door de mand.
Als uw tortel werkelijk weggekaapt is door een sperwer, dan hebt u daar een lastige klant aan, zo niet de lastigste: sperwers zijn typische boskantjagers, met een grote voorliefde voor naaldbossen (wie sparren wil aanplanten in de tuin kan beter nog even nadenken over de vraag of hij al dan niet de tuin sperwervriendelijk wil maken...).
Ze zijn prima aangepast aan die jacht: hun vleugelspanwijdte is niet erg groot, zodat ze moeiteloos tussen bomen en struiken kunnen vliegen. De prooien worden geslagen in de vlucht, waarbij de sperwer vaak aanvliegt vlak boven de grond, om vb. wat fouragerende mussen te verschalken.
Het zijn uiterst behendige vliegers en bovendien gespecialiseerd op kleine vogels. Een duif is zo ongeveer de grootste prooi die ze aankunnen.
Het is een fascinerend schouwspel, maar je kan het maar zelden waarnemen: sperwers zijn erg schuw.

In tegenstelling tot wat Flanagan schrijft (#11) hebben roofvogels helemaal geen "...boom nodig. Wil je geen roofvogels, kan je beter je bomen wat snoeien.". En zelfs al zou dat wel het geval zijn: er zijn er genoeg, gegeven het feit dat roofvogels doorgaans een (jacht)territorium van vele tientallen km² hebben...
Ik vind dat trouwens een vreemde uitspraak, een beetje in de lijn van: "democratie is een groot goed, alleen jammer van die kiezers".

Stel een zeer ordelijke tuin met goed gesnoeide bomen, "zoals het hoort": met een luchtige, veel licht doorlatende kroon. Dat zal een sperwer hoegenaamd niet tegenhouden.
En zo wordt uw tuin ook weer wat aantrekkelijker voor andere roofvogels, zoals torenvalk en buizerd, die eerder open terrein prefereren...

Er is veel wat u kan doen om uw tuin wat eh... hoe moet ik het noemen? prooivogelvriendelijk? te maken.
Eigenlijk komt dat allemaal goeddeels neer op: "maak het niet te proper" of: "boots de natuur wat na".

In mijn laatste wat grotere tuin (iets van een 2 500m²) was er een moestuin (ca. 350 m²), palend aan wat sparren (het was het terrein van een voormalige sparrenkwekerij).
Tussen de moestuin en de rest van de tuin had ik een strook van een 30 - 40 m² "zo gelaten". Het stuk was zwaar begroeid met bramen, brandnetels, wat distels, tot een hoogte van ca. 2m (http://i1215.photobucket.com/albums/cc512/yvan_be/quick_cheap_dirty_tuinieren%20met%20en%20zonder%20tuin/moestuin/2012-05-14%20-%20kopie.jpg).
Om "uitbreiding" wat tegen te gaan, had ik eromheen oude betonplaten ingegraven tot een diepte van ca. 50 cm. Er broedden tientallen vogels in, het was er een constant gezoem van bijen, hommels, wespen. Er zal daar ook af en toe weleens een sperwer langs geweest zijn. Ik telde de mussen niet, maar er bleven er altijd wel genoeg over.

Dora

Dora

17-04-2018 om 11:15

welke vogel

heeft ons konijn gepakt? Hij werd 3 tuinen verder gevonden, helemaal opgegeten. Konijn zat in een ren en de tuinen hebben schuttingen tot de grond, dus het moet door de lucht gebeurd zijn. Hij was ongeveer even groot als een wild konijn.

Send in a CSI team!

Afgaande op uw beschrijving ("ongeveer even groot als een wild konijn") zal dat een nijntje geweest zijn met een levend gewicht van een 2 à 2,5 kg. Dat is al een forse prooi.

Voor de meeste inheemse roofvogels is dat te groot, of het past niet bij hun jachtwijze. Een havik zou dat aankunnen, maar met veel moeite.

Voor een zee-arend zou het geen probleem zijn, maar die zijn zeldzaam hier en zouden wel opgemerkt worden: ze hebben een spanwijdte van 2 - 2,5m!

Ik denk eerlijk gezegd dat u de snoodaard eerder zal moeten zoeken onder de vierpotigen...

Maak u vooral niet al teveel illusies over schuttingen ...

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.