Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Zeetakje

Zeetakje

16-04-2018 om 10:50

Roofvogels in de tuin


Dora

Dora

18-04-2018 om 12:39

Dan zal het eerder dat geweest zijn ja, ik wist niet dat ze dat konden. Hij was een stevig beest, de sloomste van de twee.

40er

40er

18-04-2018 om 13:08

Marters

Slepen hun prooi juist mee. Helaas zitten er hier best wat. Zelf midden in het dorp. Ze gaan dus heerlijk achter kippen konijnen ed aan, die moeten 's avonds echt naar binnen. En helaas vreten ze ook wel eens kabels van auto's kapot. Hoop dat ze geen koreaans lusten 😉

Wuppie

De verhalen over vossen die hier en daar een toom kippen uitmoorden zijn legio.
In tegenstelling tot wat de volksmond wil, is dat niet omdat vossen "nu eenmaal door en door slecht zijn".
Het is eenvoudiger dan dat en er zijn bij vossen twee scenario's mogelijk:

de vossenmoeders leren hun jongen jagen. Naderhand biedt zo'n "crime scene" een nogal karakteristieke aanblik: alle dieren zijn gedood of het scheelt niet veel, overal zijn pluimen, afgebeten poten en vleugels te vinden, maar aan de karkassen is niet of nauwelijks gevreten.

In het andere scenario is er gewoon een kip -of enkele kippen- "verdwenen". Dan had er iets honger en dat "iets" kan van alles zijn. Ook een vos.

Meestal verschaffen vossen zich toegang tot de kippenren door een gang te graven onder de omheining of door eroverheen te klimmen.

De grond aan de buitenkant van de (liefst stevige) omheining, over een breedte van ca. 50cm afdekken met ondoordringbaar materiaal (vb: oude -of nieuwe- betonplaten) blijkt een effectieve methode te zijn om alvast die toegangsweg af te sluiten.

Om eroverheen te klimmen te verhinderen gebruikte ik destijds een krachtig schrikdraadapparaat en schrikdraad aangebracht om de 20 cm aan de buitenkant van de omheining. Dat hield meteen ook katten buiten als er er kuikens waren. Geen enkel beest krijgt graag "een schokje" van 8kV .
Duur moet dat niet zijn: ik gebruikte daarvoor een "kapotte" Hotline P100 Eagle, erg "zwaar spul", die ik voor een paar Euro gekocht had en gerepareerd. Reparatie was trouwens een fluitje van een cent en kostte enkele centen.

Dora

Dora

18-04-2018 om 14:11

de ren 50 cm ingraven. Dat hadden we gedaan, maar als een dier klein genoeg is om door de gaten heen te komen (of er overheen), dan helpt dat niet.

Ik gebruikte voor zo'n afsluitingen altijd

een zeer sterk gaas van Bekaert, draaddikte iets van om en bij de 2mm, gepuntlast, met mazen van ca 1cm * 1cm. Dat was ook het enige gaas dat konijnen niet konden kapot bijten.

Ik heb er even naar gezocht, maar blijkbaar is het niet meer in de handel.
Goedkoop was het niet en het was erg stug materiaal, moeilijk om te verwerken.

Ingraven: da's ook een optie, maar betonplaten op de grond leggen is makkelijker. En ze roesten niet weg.
Vossen zijn blijkbaar niet zo pienter als algemeen aangenomen wordt .

mirreke

mirreke

18-04-2018 om 16:57

En...!

inmiddels rukt de wolf op, dus wie weet krijg je daar ook nog mee te maken.

Vorig jaar woonde mijn dochter ergens waar ze kippen en konijnen hadden. Die zijn allemaal één voor één gevangen, aangevreten, gedood of ontvoerd...Een vos zo bleek.

Een les in 'hoe dood je een kip' hebben wij ook mogen aanschouwen. Uiterst leerzaam...

Tja, zo gaat dat

of we dat nu willen of niet: we zullen ze moeten uitroeien, met alle voorzienbare en onvoorzienbare gevolgen van dien, of we zullen ze hun plaats enigszins moeten teruggeven.
En een paddenoversteekplaats hier en daar zal niet volstaan.

De burger in actie...

Je zou verdorie hun kot moeten volstouwen met gedierte, dat stelletje halfzachte bambiknuffelaars.
https://www.hln.be/wetenschap-planeet/dieren/actievoerders-schelden-boswachters-de-huid-vol-na-afschieten-edelhert~a0a1491f/

De natuur in actie is geen fraai zicht (hoewel? Het stoort me niet, eigenlijk: dat is gewoon zoals het gaat in de natuur).
https://www.hln.be/wetenschap-planeet/dieren/bijvoederen-of-niet-officiele-foto-s-tonen-kadavers-verhongerde-dieren-in-nederlands-natuurreservaat~a7faee50/

Hoe zou het nog zijn met Suzanne?

Zo goed als rijp voor het kerkhof volgens de krant HLN (De Vlaamse Telegraaf/The Sun, ...).
"Doorboorde schedel", "een gat met de vorm van een winkelhaak in haar achterhoofd", maar geen hechtingen nodig en met dat "Terwijl het bloed via haar haren over haar gezicht begon te vloeien" viel het ook nogal mee als je naar de foto's kijkt.
Al een geluk dat ze niet aangevallen werd door loslopende paardenbloemen...
Suzanne neemt het allemaal erg sportief en grootmoedig op. Zo zouden er meer moeten zijn.
https://www.hln.be/bizar/roofvogel-grijpt-suzanne-5-centimeter-naar-voren-en-ik-had-geen-oor-meer~ad1d50a1/

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.