Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Evenie

Evenie

26-04-2018 om 10:23

(warm) eten mee nemen

Mijn partner heeft sinds een tijdje een nieuwe baan, in wisseldienst. Hij heeft hoofdzakelijk late diensten (vanaf ca 1500 uur). Dat is lastig, want hij eet graag 's avonds warm. Mee nemen van huis, dus. Maar.. hij is onderweg van lokatie naar lokatie en kan dus niet ergens iets in de koelkast stoppen om op te warmen (magnetron) als hij pauze heeft. Het eten moet met hem mee, in zijn tas.

Tja en dan krijg je het probleem van goed houden.. we hebben al een 'food container' voor hem gekocht, een soort thermoskan met een grotere opening, maar die is alleen geschikt voor hete soep of koude pasta salade of zo. Niet zozeer voor sla of een prak hutspot met gehaktbal. Resultaat is dat hij nu vaak ter plekke maar iets koopt in de pauze. Niet de meest gezonde dingen.. en het is duur. Dus we zoeken een praktische oplossing om iets mee te kunnen nemen. Iemand een idee?


Jasmijn

Jasmijn

26-04-2018 om 10:32

googlen

Ik ging even voor je googlen en zag als eerste een magnetron voor in de auto, maar dat ding kost 499,- (stond op een truckers website) en voor in de auto heb je koelboxjes.
(ik ga er wel even van uit dat je man wel met de auto is, want op de fiets wordt het écht lastig)
Ik zag een elektrische lunchbox om dingen koud te houden en warm te maken, voor in de auto, misschien is het wat?

https://www.checkdiedeal.nl/elektrische-lunchbox.html

Tango

Tango

26-04-2018 om 11:02

Locatie

Is er op die locaties wel een magnetron of zijn het huisadressen o.i.d.? Wanneer er wel een magnetron is, heeft hij dus alleen een koelbox nodig waarin zijn eten koud blijft. Verder kan je natuurlijk wel een pastasalade combineren met warme soep of zo. En anders kan hij thuis tussen de middag warm eten en dan voor 's avonds iets meenemen.
Maar die electrische lunchbox in de reactie hierboven ziet er ook wel heel handig uit.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

26-04-2018 om 11:30

Hoe laat thuis?

Mijn man werkt ook in wisseldiensten en is ook vaak laat thuis. In het begin heeft hij ook geprobeert iets warms mee te nemen, maar dat werd echt veel gedoe. Dus nu neemt hij lekkere broodjes mee, met lekker beleg. En een slaatje ofzo. De maaltijdsalades van AH zijn echt lekker. Af en toe wat soep in een thermosfles.
De echte warme hap eet hij òf voor hij gaat werken of hij eet het daarna.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-04-2018 om 11:44

Eerste het beste op bol.com

https://www.bol.com/nl/p/stanley-adventure-vacuum-food-jar-thermosfles-0-532-liter-rvs-staal/9200000069453056/?Referrer=ADVNLGOO002036-G-50142394762-S-375813733144-9200000069453056&gclid=Cj0KCQjw8YXXBRDXARIsAMzsQuXXQIrJjiXSQwx50wMmXpo2n8l1YPv-n5VjAJTC7jZ_LivTceeiqkIaAmJNEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Ik heb niet verder onderzocht of dit de beste is, het gaat om het idee. Hij houdt eten 8 uur warm. Daar heb ik altijd mijn twijfels bij, maar goed koud zal het niet zijn. En 400 gram is een redelijk gewicht voor een persoon, dus lekker volstoppen zorgt voor minder warmteverlies. Het komt dan wel neer op stamppotten, eenpansgerechten of soep.

er zijn ook

een soort lunchboxen die je op de sigarettenaansteker v d auto aan kunt sluiten. En ook foodcontainers met 3 bakjes die je in elkaar zet. Kijk eens op aliexpress dan zie je wat ik bedoel. ze zijn er tot 1.8 liter.
Voor wat hij nu heeft, wij hebben ook een foodcontainer met bredere opening. Hutspot etc zou kunnen maar dan moet je de gehaktbal al even snijden en dan er in stoppen. Bord mee en dan zo eten?

Dymphne

Dymphne

26-04-2018 om 12:01

Hooimadam

En een hooimadam? Dat is een soort isolerend stoffen tas. Je plaatst je bakje/pannentje eten erin en het blijft goed wrm. Oa te koop bij Bol, maar ook bij andere winkels zag ik toe ik googelde.

Kaori

Kaori

26-04-2018 om 12:20

Goodbyn

https://www.greenjump.nl/Product/Eten-en-Drinken/Thermosbakjes/Goodbyn-Food-Jar-Uno

Wat wij doen als we geen stamppot willen maar wel een lekkere warme maaltijd: meerdere bakjes meenemen, 1 met rijst, 1 met groenten etc. En dan zelf op je bord of in een kom mengen vlak voor je het eet.
Zorgt er ook voor dat je niet al rijdende voort kunt eten.

Eten in de auto is mijn dochter inmiddels expert in, ze doet het minimaal 2x per week na een training, dan is wachten tot thuis echt te laat. En ook bij toernooien nemen we vaak deze bakjes mee.

Ze zijn prijzig maar doen hun werk erg goed.

deze?

Is dit wat? https://www.bol.com/nl/p/aladdin-bento-lunchbox-0-6-l-marina-blauw/9200000032469426/?suggestionType=typedsearch&bltgh=osjHrkWWT-8bvre1eCJP-Q.1.14.ProductImage

Je kan ook meerdere elementen op elkaar schroeven met dit systeem. Wij hebben er een die me reuze handig leek maar die we gek genoeg nog nooit gebruikt hebben. Gekocht bij een kookwinkel in Den Haag.

Groeten,

Temet

Kaori

Kaori

26-04-2018 om 12:27

niet die aladdin (Temet)

Temet, Ik zou zeggen neem 'm morgen mee naar de vrijmarkt.

Ik heb deze ook gehad. Dacht ook handig vooral dat op elkaar schroeven.

Alleen hij isoleert heel belabberd. Ik vulde 'm met heet water als ik de prak van dochter klaar maak, dan dat hete eten er in en 2.5 uur later was het lauwig, kon nog wel gegeten worden maar echt lekker was het niet.
Daarna ben ik tijdens de training de prak gaan opwarmen in dit bakje en dan ging het wel iets beter maar echt een oplossing was het niet want niet overal is een magnetron.

‘Hij eet graag ‘s avonds warm’

Heeft je man sowieso geprobeerd ‘s middags warm te eten?
Als het ‘s middags koken tijdtechnisch niet wilt lukken, kan hij ook de kliek van de vorige avond op warmen?
Ik zie ‘s middags eten als een vorm van gewenning. Gewenning van de dagindeling, wel te verstaan.
Zo eet hij dan ‘s middags warm en ‘s aovnds een salade of brood.

Dora

Dora

26-04-2018 om 13:59

aardappelsalade

of een camping gaz dingetje met eten in een metalen blik.

Evenie

Evenie

26-04-2018 om 17:26

Een watte..?

.. een hooimadam? Een Bento? Nog nooit van gehoord.. wel een mooi woord.. zal er eens op Googlen..

Dank allemaal, tot zover. Partner werkt in de transport sector. Kan in zijn pauzes gebruik maken van de kantine, met magnetron, van de lokatie waar hij dan is. Het gaat er om dat hij graag iets veilig mee wilt kunnen nemen, om het in de pauze op te kunnen warmen, zonder risico op voedselvergiftiging omdat het eten al zo lang uit de koeling is. Het hoeft dus niet perse uren warm te blijven. Voor een koelbox e.d heeft hij geen plaats en is heel onpraktisch.

Kan wel op internet lunchboxen met koelelementen vinden, bedoeld voor een paar boterhammen. Zoiets, maar dan ook geschikt voor de warme hap. Wat in de magnetron kan.
Vroeg (thuis) warm eten heeft hij niet zo graag. Denk dat het ook iets te maken heeft met zijn energie (moet vaak door tot diep in de nacht).

Ik houd me nog steeds aanbevolen voor goede tips.

Kaori

Kaori

26-04-2018 om 18:14

o, maar dan is het simpel

je vriest het in in het bakje waarin je het gaat opwarmen
bv deze van Ikea: https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/S39269120/

ze zijn er in meerdere maten.

Hij neemt het bevroren mee en tegen de tijd dat hij gaat eten is het bijna ontdooid of niet en dan moet het even langer in de magnetron.

Ik vind een thermos om warm eten mee te nemen geen aanrader

In de meeste koelt de inhoud betrekkelijk snel af, tot in het gevaarlijke T° traject van 45° - 35°C.
Dan kan je inderdaad beter gekoelde etenswaar meenemen.
Is er ook geen plaats voor een klein koelboxje? De "Campingaz Isotherm Extreme 10" heeft een inhoud van 10 l, buitenafmetingen: 35cm * 22,5cm * 31cm, binnenafmetingen: 26,5cm * 16,5cm * 25cm
Het kost iets van een € 30 en het is erg degelijk (Campingaz is dè referentie voor die dingen).
Met twee Campingaz "Freez'Packs M 10" (kosten iets van een € 3/st.) blijft de inhoud makkelijk een uur of 12 - 15 koel.
Ik heb de maat groter. Waar ik werk loopt de temperatuur op tot een eind boven de 30° (stoomleidingen, hydraulische apparatuur met matrijzen op ca. 150° enz.), maar mijn prakje in de koelbox en mijn fles water blijven lekker fris, gedurende de 12h die ik daar doorbreng.

Niki73

Niki73

27-04-2018 om 12:25

Eten invriezen

Inderdaad, dat is de oplossing. Ingevroren meenemen in een plastic diepvriesdoos die ook in de magnetron kan. Lijkt me simpel. doen mijn kinderen soms ook met eten dat ze mee naar school nemen. Als het lunchtijd is, is het eten dan nog bevroren, maar niet meer stijfbevroren.
Gekoeld en dan in een kleine koeltas met koelelement kan ook. Ik heb koeltasjes van 6 liter, ideaal. De lente komt er weer aan, dan zijn dat soort tasjes weer volop verkrijgbaar.

Yura

Yura

03-05-2018 om 11:15

Koelbox

Kan hij niet gewoon het warme bakje eten in de koelbox mee nemen? Zonder koelelementen uiteraard. Zo'n box isoleert, dus houdt niet alleen koud, maar ook warm. Ik had laatst een etentje en iedereen nam wat mee. Er was alleen een krappe keuken en een elektrisch fornuis ipv gas, dus ik kon het niet in mijn eigen pannen opwarmen. Vond het zo'n gedoe, wist ook niet wat ze daar voor pannen hadden etc. Dus ik heb aluminiumfolie rond de pannen gedaan en weer in koelboxen. Het heeft zeker wel langer dan 3 uren geduurd voor we het aten, maar was nog op prima temperatuur.

bicyclette

bicyclette

03-05-2018 om 11:20

is warm houden wel een goed idee?

Is het lang warm houden van eten eigenlijk wel een goed idee? Gaart het eten dan niet te veel na? Als je bijvoorbeeld groente of pasta 5 of 10 minuten te lang kookt, dan wordt het al een kleffe hap. Dat na-garen gebeurt toch ook als je een complete maaltijd een aantal uren kunstmatig warm houdt?

Niki73

Niki73

03-05-2018 om 11:36

Inderdaad

Het gaart na en komt daarna op een temperatuur waarop bacteriën welig tieren, en je dus sneller voedselvergifitging oploopt. Ik zou het wel eventjes aandurven, een uurtje ofzo, maar veel langer, nee, ik niet.

Inderdaad

er bestaat zoiets als een temperatuurgradiënt.

Fysica en allemaal nogal ingewikkeld. Het heeft te maken met machten en wortels en wie heeft daar nu tijd voor/zin in, terwijl de strijk en de vaat er ook nog staan.

Het komt hierop neer: stoffen koeler sneller af/warmen sneller op naarmate hun temperatuur meer afwijkt van de omgevingstemperatuur. Dat is ook de reden waarom een blikje bier, even gewikkeld in een warme handdoek, sneller afkoelt in de vriezer.
Zo'n prakje in een koelbox, gebruikt als warmhoud-ding, zal aanvankelijk snel afkoelen tot een evenwicht bereikt wordt met de omgeving. Vanaf dan gaat het afkoelen veel trager, omdat de omgeving (het milieu binnenin de koelbox) zijn warmte ook veel trager kan afgeven aan zijn omgeving, dankzij de prima isolatie (kan u nog volgen?).
Wel vaker stagneert de afkoeling ergens in het "gevaarlijke" traject: zo tussen de 45 - 35° is acuut gevaarlijk, tussen 35 en 20° is het erg op te letten.
Stagneren is het niet echt, maar de temperatuurdaling binnen dat traject verloopt zéééér langzaam en bacteriën vinden dat prima. Die gaan uiteindelijk ook wel dood, maar de toxines gevormd door sommige onder hen zijn nogal stabiel.

Warme maaltijd in een koelboxje: prima voor wie iemand een forse diarree (of erger) wil bezorgen. Voor het overige een absolute afrader.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

04-05-2018 om 10:13

Klopt niet

Dat ligt aan de koelbox Yvan.

Het is inderdaad wel verstandig om een thermometer mee te nemen.

Ik weet uit ervaring dat in de juiste koelbox eten behoorlijk lange tijd op hoge temperaturen kan blijven.
Hoe denk je dat Tafeltje dekje dat regelt?

Niki73

Niki73

04-05-2018 om 10:44

Dank je Yvan

Yvan, dat had ik inderdaad al eerder gelezen, vandaar mijn reactie.

Ginny, boven de 80 graden C is het eten veilig. Lager dan 65 graden vindt de inspectie zelfs al onverantwoord (de beruchte te koude kroketten/gehaktballen in het tankstation). Als je alleen al iets kokend heets in een verpakking doet, zit je al heel snel aan die 80 graden. Daarna gaat het bergafwaarts. Dan is het natuurlijk niet onmiddellijk bedorven, maar het gaat wel snel, omdat je al gauw die ideale temperatuur voor bacteriegroei bereikt en dat nog langdurg ook. Maar inderdaad, steek eens een keukenthermometer in het eten. Meten is weten.

Tafeltje-dekje gebruikt piepschuimverpakkingen (die isoleren behoorlijk), zet al die maaltijden samen (omgeving is dus ook heet: minder afkoeling) en levert snel.

Hoe het ook zij, ik zou kiezen voor goed gekoeld/bevroren meenemen en ter plekke opwarmen. Die mogelijkheid is er immers.

"Hoe denk je dat Tafeltje dekje dat regelt?"

Niet in goedkope warmhoudboxjes of koelboxjes van de Aldi hè, Ginny .
HACCP schrijft voor dat de bewaartemperatuur voor bereide warme maaltijden nooit onder de 75° C mag komen.
Zelfs met de PRO warmhoudboxen die cateraars gebruiken (zoekt u maar eens wat prijzen daarvan op...) is dat al een hele heksentoer.

bicyclette

bicyclette

04-05-2018 om 11:39

Voedingscentrum

Op de website van het Voedinsdcentrum vond ik dat maaltijden niet later dan een uur warm gehouden zouden moeten worden. Daarna gaat de kwaliteit achteruit.

Tine Winkel

Tine Winkel

04-05-2018 om 12:11

tafeltje-dekje die ik ken

levert gekoelde maaltijden, dus koud, in koelhoudboxen en de maaltijden moeten gelijk na ontvangst in de koelkast worden gezet. En daarna in de ping opwarmen

Kaori

Kaori

04-05-2018 om 12:13

Tafeltje dekje

tafeltje dekje warme maaltijden worden onder het bezorgen bereid en komen dus warm bij de client. Maar! dat doen ze maar in een heel beperkt gebied, veruit de meeste tafeltje dekje maaltijden worden gekoeld/bevroren bezorgd.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

04-05-2018 om 13:12

Klopt

Piepschuim bakjes

Maar, en dat weet ik dus uit ervaring: daarna blijft het nog heel lang heet.

Vraagje: waar is die bodemtemperatuur van 80 graden op gebaseerd? Ik geloof eigenlijk niet dat de gemiddelde bacterie boven de 60 graden nog heel veel doen. Gevaarlijk gebied is toch tussen 10 en 30 graden?

Aan huis geleverde maaltijden (OT)

Mijn buurvrouw destijds was eind de 80. Ze was niet meer zo goed te been, maar mentaal nog steeds zo scherp als een scheermes.
Ze woonde nog zelfstandig, wat met enige hulp prima ging.
Elke dag werd er een warme maaltijd afgeleverd, waar ze steen en been over klaagde.
Ze heeft me een paar keer gebeld: "Yvan, ge moet eens komen kijken. Dat is nu toch geen eten?!".
En inderdaad: het eten was lauw in het beste geval, het rook naar natte hond en het smaakte naar gestoomd karton.
Het waren bovendien "aangepaste maaltijden", want ze moest opletten "voor haar cholesterol".
"Wat zou ik me nog zorgen maken over mijn cholesterol? Ik ben bijna 90!" zei ze altijd.
We zijn voor haar beginnen meekoken. Haar aan huis geleverde maaltijden gingen naar onze kippen. Dat moest in het geheim gebeuren, want haar zoon had die maaltijden geregeld en ze kon hem maar moeilijk uitleggen...
Ze genoot er zichtbaar van, dat er af en toe eens iets op tafel kwam dat ze al lang niet meer gegeten had, vanwege "haar cholesterol". Al eens een plak rundernier in portosaus met frieten, hutsepot met een varkenspoot, gegratineerd witloof met aardappelpuree met een fikse scheut room erin, van die dingen.
Op een middag stond haar maaltijd onaangeroerd op de vensterbank. Geen reactie toen ik aanbelde. Omdat ik dat erg verontrustend vond belde ik haar zoon, die onmiddellijk langskwam. Ze was van de trap gevallen en niet meer overeind geraakt.
Na enkele dagen in het ziekenhuis, werd ze overgebracht naar een bejaardentehuis. Minder dan een half jaar later zijn we naar haar begrafenis geweest.

60°C + een veiligheidsmarge.

HACCP is erg strikt. Het programma werd ontwikkeld door de NASA. Die zagen het niet zitten, dat een vele honderden miljoenen kostende ruimtevlucht, zou gesaboteerd worden door een astronaut met diarree...
Het is wellicht enigszins "overkill", maar de managers hebben het omarmd zoals ze ook ISO 9001 omarmd hebben: altijd goed voor een lik extra bonus en een plak fiscaal aftrekbare consultancy.

Er moet in deze een onderscheid gemaakt worden tussen drie dingen:

- vegetatieve bacteriën: de grens wordt gelegd op 60°C, omdat bij die temperatuur eiwitten stollen, waardoor de vitale processen stoppen. Dat is het principe van de pasteurisatie

- bacteriënsporen: worden pas met zekerheid vernietigd bij een temperatuur van 121°C gedurende minimaal 10 min. Dat is ook de norm die vb. in het bacteriologisch lab gehanteerd wordt

- toxines: tal van die leuke "beestjes" zijn niet zozeer schadelijk omdat ze er zijn op zich, maar vooral omdat ze toxines afscheiden die voor problemen zorgen. Dat is het geval voor de voornaamste (groepen van) verwekkers van spijsverteringsproblemen, die inmiddels huishoudnamen geworden zijn: Salmonella, Shigella, Campylobacter, Clostridium, ....

"Gevaarlijk gebied is toch tussen 10 en 30 graden?". Ja en nee. De aanname is (op goede gronden), dat ziekteverwekkers voor de mens gebonden zijn aan een nogal specifiek temperatuurtraject, dat goeddeels samenvalt met de temperatuur van u en mijn lijf en leden: zo ergens tussen de 35 en 42-43°C.
Daarnaast geldt dat ook tal van op zich erg nuttige bacteriën, die goed gedijen bij een temperatuur, zoals de hier gebruikelijke temperaturen, ook wel problemen kunnen geven bij mensen.
Het is een beetje moeilijk uit te leggen, maar eh... dat eh... zijn de bacteriële paardenbloemen in het gazon hè: staan ze op de juiste plaats, dan heeft niemand er last van, maar in het gazon is het een bron van ergernis.
In het geval van die microben, gaat het om de opruimers van de natuur: die zorgen ervoor dat dat restant voedsel zo snel mogelijk weer gereduceerd wordt tot eenvoudige, anorganische verbindingen, die dan weer beschikbaar komen voor planten.
Prima geregeld voor in de natuur, absoluut te mijden op het aanrecht of op het bord.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

04-05-2018 om 19:14

Dacht al zoiets

Daarom denk ik dat het niet zo'n vaart liep met de pannen van Yura.

Pas bij 40 graden wordt het gevaarlijk. En dan nog niet à la minuut.

Beroepsmatig kun je dat natuurlijk nooit zo doen. En het is bij Tafeltje dekje ook wel de bedoeling dat het als middageten gebracht wordt, maar het lijkt erop dat je het probleemloos tot de avond kunt bewaren.

Ontopic: is een hooikist (of minivariant daarvan) niets?

Hooikist

Tja, als TS al aangeeft dat een koelbox eigenlijk geen optie is...
Maar een hooikist spreekt tot de verbeelding. Tot de mijne in elk geval.
Het is er nooit van gekomen om ermee te experimenteren. Ik had destijds nochtans meer dan genoeg hooi...
Iets voor op mijn to do list, eens ik op pensioen ben...

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.