Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Tuin vol met paardenbloemen! Iemand de gouden tip?

Net heb ik ruim een uur gebogen met een speciale paardenbloemwegtrekding door de tuin gelipen. Ik schat dat ik misschien 10% weggehaald heb, mijn rug is me niet dankbaar... is er een wondermiddel (meer zuur, minder iets, weetik wel). Ik wil geen chemicaliën gebruiken, maar zou toch graag een fatsoenlijk gazon willen hebben... sini


Gezwam, Tuintje

"Die rupsen moet je ook laten zitten van Yvan.". Heb ik net beweerd...

"Die leeft overigens nog in een grot en is gekleed in een berevel.".
Op idiote praat ga ik niet in.

"Overigens, Yvan, is dat kunstgras verreweg te prefereren boven een dichtgetegelde tuin.". Ik heb het tegendeel niet beweerd.

"Iedereen wil graag zijn eigen maakbare stukje wereld.". Dat zal wel. Of de illusie van een "eigen maakbare stukje wereld.".

"Hoe hij of zij dat bewerkstelligt is niet aan jou.". O, jawel, hoor. Niet aan mij persoonlijk, maar wel aan de samenleving. Het is u vb. niet toegelaten om gif in de omgeving te verspreiden, het grondwaterniveau te wijzigen, het reliëf van de omgeving te wijzigen, ongewenste soorten te doden indien ze zeldzaam en beschermd zijn enz, enz.

"Bovendien sla je weer eens zwaar door.". Ja, helemaal mijn ding.

"In plaats dat je goede tips geeft," Heb ik gedaan. Leer lezen.

"maak je iedereen die van zijn paardenbloemen af wil weer eens belachelijk.". Wie het schoentje past...

"Overigens is er bij mij (nog lang) geen sprake van een incidenteel paardenbloemetje, maar van een stuk of 4 tot 7 per m2. Keer 1000. Heel aanstellerig om dat terug te proberen te brengen.". Is dat alles? Werk wat meer, zeur wat minder. Of neem een tuinman. Een tuintje van 1 000 m² begot...

Tuintje

Tuintje

16-04-2018 om 13:02

Bah

Lees zelf beter.... zoals je misschien had kunnen onthouden/lezen, ben ik keihard aan het werk hiermee.
Bepaalde gifstoffen zijn overigens goedgekeurd, voor bepaald gebruik.
Jouw tips gaan zo ongeveer over 10.000 jaar terug in de tijd gaan. Zullen we dan de gemalen ook maar uitzetten?
Mijn tuin is geen 1000m2. Ik heb dat aan "grasveld".

Boh...

Van wat u nu schrijft weet ik niks hè: ik leef in mijn grot, ben op zoek naar een nieuw berenvel (met al die strakke gazons zijn beren hier ook eerder schaars) en ik word constant belaagd door rupsen.

Het is dat u het zelf suggereert: zet de gemalen maar uit. Daar heb ik geen last van: ik woon tientallen meters boven NAP.

Dora

Dora

16-04-2018 om 15:36

Yvan

Misschin een aantal rattevellen aan elkaar naaien? Die zijn er namelijk wel volop in een stedelijke omgeving. Natuur genoeg!

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

16-04-2018 om 17:38

Begot.....

Zou Yvan dan toch een puber zijn???

Een rebelse

dan

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

16-04-2018 om 18:31

Per definitie

Toch

Goed bezig dames!

Beetje OT, maar laat dàt vooral de pret niet drukken.
In elk geval: alle mogelijke methodes om de paardenbloemenpopulatie onder controle te houden zijn hier al vernoemd.

Helemaal kwijt raak je ze nooit, maar als je de bloemen al weghaalt EN DIE ONMIDDELLIJK IN HERMETISCH AFGESLOTEN ZAKKEN STOPT, scheelt dat al een pak.
In andere woorden: regelmatig, om de paar dagen, kort maaien en maaisel onmiddellijk afvoeren of goed verpakken in afwachting van afvoeren of onmiddellijk verbranden.
Daarmee raak je de planten niet kwijt op korte termijn. Paardenbloemwortels zitten tsjokvol inuline, reservevoedsel, zeg maar. Het is zelfs zo, dat wellicht geen enkele andere inheemse plant in de wortel zoveel reservevoedsel heeft als een paardenbloem. Door kort maaien wordt de bloemvorming verhinderd, de bovengrondse delen worden weggehaald, waardoor de fotosynthese niet langer kan, waardoor de plant niet meer de mogelijkheid heeft om verder reservevoorraad op te bouwen in de wortel. Stelselmatig wordt die dus uitgeput, tot hij einde verhaal is. Dat duurt een paar jaar.

Paardenbloemen hebben een verbluffend aanpassingsvermogen: als ze ongemoeid gelaten worden, groeien ze uit tot weelderige planten, die een 25 - 35cm hoog worden. Als ze aangevallen worden of als hun levensomstandigheden ongunstig worden anderszins, vb. door veelvuldig maaien of groei op extreem arme grond, worden ze kleiner, de bladrozet wordt schraal en ligt zo goed als plat tegen het grondoppervlak. Daar weten dieren dan wel raad mee. In volgorde van efficiëntie: konijnen, geiten, schapen.

Zoals ik eerder al schreef: herbiciden helpen nauwelijks, "goedgekeurd" of niet.
Eigenlijk zouden ze allemaal moeten verboden worden voor gebruik door particulieren. Daar is een heel eenvoudige reden voor: oneigenlijk gebruik.
In tegenstelling tot de volkse wijsheid (of wat daarvoor moet doorgaan) dienen herbiciden, inzonderheid selectieve onkruidverdelgers, niet om terreinen onkruidvrij te maken en te houden.
Ze dienen enkel om akkers gedurende een beperkte periode onkruidvrij te houden, tot de geplante of gezaaide gewassen hoog genoeg opgegroeid zijn. Door de schaduwwerking houden zij dan de akker verder onkruidvrij.
Dat zal Monsanto niet aan uw neus hangen. Die zien u liever met uw derde flesje dit jaar de tuinzaak verlaten.
Zij kunnen het per slot van rekening ook niet helpen dat u zo stom zou kunnen zijn te denken dat Roundup dé oplossing was voor eeuwig en drie dagen.

En zout. Tja... Eerst eeuwen vechten tegen de zee om daarna de duur bevochten grond weer te gaan verzilten... Hetzelfde resultaat behaal je ook met vb. forse korrelmestgiften. De werking berust op osmose en wijziging van de osmotische druk in de plantencellen. Door zout wordt aan de plant water onttrokken, waardoor ze het tijdelijk (met de nadruk op "tijdelijk") minder goed doet.

Paardenbloemen zijn fantastische planten. Jullie zouden ze beter eens heel aandachtig bekijken, in plaats van hier dunne kak af te gaan over grotten, rattenvellen en pubers...

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

16-04-2018 om 20:04

Dankjewel Yvan

Voor dit mooie lesje ecologisch natuurbeheer!

Je kunt het wel.....

Samenvatting

Er is geen "gouden tip".
Of toch: erger er u niet teveel aan .

En ook: kijk eens naar het grotere plaatje. Het is geen toeval, dat de ene na de andere "plaag" opduikt. Die zijn vrijwel allemaal terug te brengen tot eenzelfde groep oorzaken: menselijk handelen.

Half a twin

Half a twin

18-04-2018 om 17:08

leer het waarderen!

Moest vanochtend even ergens iets afgeven en bij het buurhuis in de tuin gemetselde bloembakken en een stukje "straat" plus een paadje naar de voordeur. Het paadje en het straatje waren keurig "schoon" daar werd kennelijk veel gelopen van en naar de voordeur en naar de naastgelegen schuur. In de bloembakken groeide heel weelderig en paardenbloemen en niets dan paardenbloemen.
Ik vond het er niet eens slecht uitzien. Bruine bakstenen/straatklinkers opgevrolijkt met het groen en geel van de paardenbloemen!

Guppie

Guppie

26-04-2018 om 20:39

Bodemgesteldheid

Elke bodemgesteldheid heeft zijn eigen onkruid. Of de bodem los of vast van structuur is; zand of klei; meer of minder aanwezig zijn van bepaalde mineralen enz. Een losse bodemstructuur geeft vaak onkruiden met diepe wortels, zoals paardenstaart en paardenbloem. Een andere bodemgesteldheid kan dus weer andere onkruiden geven. Het kan schelen om de paardenbloemen vóór de bloei te wieden. In een gazon lijkt het me overigens niet zo storend. Zit zelf nog moed te verzamelen om mijn achtertuin te bevrijden van hoog onkruid, waaronder paardenbloem.
https://www.hovenierroelzuidema.nl/tuinproblemen/bestrijden-verwijderen-paardenbloem

Phryne Fisher

Phryne Fisher

27-04-2018 om 09:40

Van nul naar honderd in twee dagen

Aan het begin van de week had ik nog geen enkele paardenbloem in mijn voortuin, en na een paar mooie dagen ineens minstens honderd! Geen gras maar grind, waaronder het worteldoek inmiddels wel verdwenen is. De kinderen vinden het heel genant, al dat onkruid, maar ik vind het op zich wel fleurig staan. Desondanks zal ik wel het onderwerp van gesprek zijn in de straat. Weghalen is onbegonnen werk, binnen no time staat het onkruid weer een halve meter hoog. Het plan, geld, en een klusser zijn er om de voortuin te betegelen, maar ik zie nog even op tegen de heisa. En dan lees ik nu net dat een betegelde voortuin ook al niet mag vanwege de bijen...

Kaaskopje

Kaaskopje

28-04-2018 om 13:33

Even een inbraakje, maar niet o.t.

Onze tuin begint langzamerhand het uiterlijk van een buitenveldje te krijgen. Gewoon alles wat er maar wortel heeft kunnen schieten komt erin naar boven. Het is best mooi eigenlijk. Paarse dovenetel, witte bloemetjes waarvan ik de naam moet zoeken, fluitenkruid, weegbree, paardenbloemen uiteraard, duizendschoon meen ik te herkennen, enzovoorts. Als je het bekijkt vanuit het standpunt dat een stadstuin er netjes onderhouden bij moet liggen, falen wij gigantisch. Daarom schaam ik me dus voor onze tuin. Maar is het echt zo erg? Als ik hoor wat verstándig is, doen wij het juist perfect. Insecten kunnen hun gang gaan, er zitten schuilplekjes voor egels bij de heg, dat soort zaken. We hebben nog wel teveel tegels voor het 'goede'. Daar denk ik over na. Dat we (nog steeds) geen schutting hebben die al dat natuurschoon wat aan de ogen van kritische passanten en buren onttrekt speelt ook mee.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

28-04-2018 om 14:17

Kaaskopje

Haagje planten en zakje vlindervriendelijk bloemenzaad erin en niks meer aan doen.

Een haagje hoeft je echt de kop niet te kosten. Vraag m desnoods voor je verjaardag

Goed bezig

Zo hoort een tuin eruit te zien, vind ik. En ik niet alleen: mensen die het ècht kunnen weten (biologen, ecologen, ...) vinden dat ook.
Haag: tal van haagsoorten zijn gratis: snoeisel van vb. liguster wortelt erg makkelijk. Stop gewoon wat afgeknipte takken in een pot met goede potgrond. regelmatig een beetje water geven, niet teveel.
Idem voor haagbeuk en meidoorn, maar bij die duurt het langer.
Ga af en toe ook eens languit op uw buik liggen in de tuin. Vooral in de late zomer kan u, met wat geduld, sabelsprinkhanen druk in de weer zien en meer van die "vieze beesten".

Kaaskopje

Kaaskopje

28-04-2018 om 17:25

Paastakken

De paastakken zijn goed aan het wortelen . Ik vond dat ook al een goed idee.

Yvan, ik heb het niet bewust meegemaakt, maar waar ik geboren ben, was een tuin vol 'vieze beesten' ook hoorbaar en zichtbaar zonder op je buik te hoeven liggen . Inclusief giftige spinnen. Mijn moeder is ooit als een ware krijger met een hooivork de tuin in gerend toen ze zag dat mijn zusjes bij een giftige spin aan het spelen waren.

Kaaskopje

Wat leuk, wij hebben precies zo'n tuin! Ik vind het erg mooi en schaam me er al helemaal niet voor. Ik kijk met leedwezen naar de buren die as we speak de hele handel aan het betegelen zijn.

Net nog even gekeken

We hebben nu bloeiende Judaspenning, de akelei komt op, IJslandse papavers, vergeetmenietjes, een heleboel paardenbloemen, blauwe druifjes, tulpen, wilde hyacintjes, wilde aardbeien, wilde kleine lelies, kale jonkers, damastbloemen, en er komen weer een boel stokrozen op zie ik. Kaasjeskruid hebben we ook altijd. En dan nog zo het een en ander waar ik de naam niet van weet.
Wie biedt meer?

Kaaskopje

Kaaskopje

28-04-2018 om 22:32

Annewue

Wij hebben de tuin járen geleden wel laten betegelen. We waren het onderhoud van het gras erg zat. Maar daar pieker ik nu ook over. Maar rond de hele tuin is een flinke strook groen.

mirreke

mirreke

29-04-2018 om 18:34

Hier ook een insectenvriendelijke tuin

ik merk echter tot mijn schrik dat er beduidend minder insecten lijken te zijn dan vorig jaar, ondanks de zeer weelderige bloei van alle fruitdragende bomen en struiken...

Verder veel paardenbloemen en madeliefjes, veel brandnetels (goed voor de dagpauwoog!) en ander 'onkruid'. Ook hier steeds meer buren die bestraten, betegelen en die oerlelijke plasticen schuttingen neerzetten. Wat een rampzaligheid. Gelukkig verzet ik mij ferm...

Kaaskopje

Ik weet niet waar u dat meegemaakt hebt, maar in onze contreien zijn er geen giftige spinnen. T.t.z.: alle spinnen zijn giftig, maar de monddelen van de soorten hier zijn niet krachtig genoeg om door de huid heen te "bijten".
In het allerergste geval is er even een lichte lokale zwelling die snel overgaat en ook dat is hier erg zeldzaam.
En hoe je spinnen verjaagt met een hooivork... Of waren het de zussen die moesten verjaagd worden ?
"Wij hebben de tuin járen geleden wel laten betegelen.". Een jeugdzonde. Dat gebeurt al eens.
Laag bij de grond of hoog in de lucht is er het meeste te beleven in de natuur. Het mensenperspectief is het allersaaiste.

Kaaskopje

Kaaskopje

29-04-2018 om 19:36

Yvan

Nee niet in Nederland. Ik ben in januari geboren, maar wel in de zomer .

Een allochtoon... )

Kaaskopje

Kaaskopje

29-04-2018 om 21:35

Yvan

Ja, zo'n toon 😃

Een verrijking

voor elke samenleving. Sos wel wat problemen mee, maar we bouwen ze wel om.

Kaaskopje

Kaaskopje

29-04-2018 om 23:16

Yvan

Ik ben gewoon Nederlands verder hoor. Maar ik vind het grappig om in sommige discussies te melden.

rutiel

rutiel

30-04-2018 om 14:14

Spin en hooivork

Kaaskopje, ik weet waar je geboortegrond is en het leek me altijd nog een mooie plek om eens naartoe te reizen. Maar nu ik hoor dat de spinnen blijkbaar dusdanig groot zijn dat ze met hooivorken verjaagd moeten worden denk ik er toch nog even over na geloof ik

Kaaskopje

Kaaskopje

04-05-2018 om 02:04

Rutiel

Dan hebben we het nog niet over slangen gehad .

Ik heb geen idee of de hooivork in verhouding met de spin was, maar ik vond en vind het een mooi verhaal. Heldhaftige moeder stort zich op een spin om haar kinderen te redden).

Kaaskopje

Kaaskopje

08-05-2018 om 15:43

Hoera

De hulptroep (eenpersoons) heeft net even tot zich door laten dringen wat er gedaan moet worden in de tuin en gaat met frisse moed helpen. Zou het dit jaar dan toch éindelijk weer een tuin worden waar je prettig in kunt zitten?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.