Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

patje

patje

26-05-2018 om 09:18

was sorteren


Kaaskopje

Kaaskopje

26-05-2018 om 14:07

Sorteer ook

Ik heb een wasmand voor de witte was, een wasmand die ik meer gebruik als 'mijn persoonlijke deksel'. Ik haal het deksel er nooit af. Ik leg daar was van mezelf die ik niet met de rest wil mee wassen. De mand van de witte was is hoog, daar hangen we gebruikte badlakens en handdoeken over de rand, dus ook anders gekleurde. En er is nog een grote vergaarbak waar de rest in gaat. Dus spijkerbroeken, ondergoed van man en dochter, shirts en sokken van man. Omdat hij altijd met zijn sokken door het huis loopt en we met huisdieren toch altijd wel wat haar op de grond hebben liggen, hou ik mijn kleren liever apart van die vergaarbak. Sinds dochter weer thuiswoont, doet zij haar eigen was in de machine, de mand staat in haar kamer. De vrolijkerd loopt dan nog wel eens het huis uit terwijl de was draait en er weer uitgehaald moet worden. Ietwat mopperend hang ik dat dan toch maar op, anders wordt het muf.

De praktijk van het wassen is: witte was eventueel aangevuld met ondergoed of kleding die geen invloed op dat wit kan hebben, rood/geel/oranje/roze, zwart/donkerblauw, de rest. Alles in principe op 30 graden. Normaal was ik een kort programma van 1 uur en 39 minuten. Door dochter ben ik ook wasjes van 30 minuten gaan wassen. Niet alles is erg vies, dus daar kan dit prima bij. Nadeel is dat het centrifugeren dan op een laag toerental gebeurt, waardoor de was nog vrij nat is, dus óf ik doe daar toch nog een aparte ronde, 12 minuten, voor achteraan, of het droogt gewoon langzamer.

Kaori

Kaori

26-05-2018 om 14:31

1 mand, 2 stapels

1 mand, 2 stapels anders komt de machine nooit vol. En zo veel kleding heb ik niet.
Licht en donker, that's it. Alles gaat op 40°. Vaatdoekjes gaan na 1dag of 1 poetsbeurt in de was. Zo vies zijn die niet, die gaan gewoon mee.
2 wassen per week op die manier, anders moet het allemaal nog langer liggen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

26-05-2018 om 15:28

Als Phryne

Maar splits ik bak 1 nog op in licht en donker.
En heb ik nog een apart stapeltje wolwas, indien van toepassing natuurlijk. Mijn bhs en mijn Desigualjurkjes gooi ik hier meestal ook bij. Bhs voor aanvulling en Desigual omdat de kwaliteit zo niet goed is dat dit de standaard 30 graden was doorgaans niet doorstaat.

Lou

Lou

26-05-2018 om 15:46

Patje

"zo zie je maar hoe complex het allemaal wordt"

Nee hoor, dat maak jij ervan - jij bent degene met de lange lijst, ik niet Mijn was sorteren is totaal niet complex. Mijn uitleg was heus bedoeld als zinvolle tip voor jou. Je kunt echt ook gewoon NIET voorsorteren.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

26-05-2018 om 15:54

flexibel

Ik heb nooit allerlei aparte wasmanden gehad (ook niet toen we met ons zessen woonden) maar sorteerde ter plekke. In de eerste plaats op kleur, dat heb ik thuis meegekregen als heel belangrijk om een 'verwassen' resultaat te voorkomen. Ik deed dat voor de zekerheid liever zelf dan op de kinderen te vertrouwen, één donker element tussen wit spul heeft een naar effect.

Als je gaat wassen, zijn er altijd wel stukken textiel die flexibel mee kunnen met een groep waar ze officieel niet bij horen.

Indeling van Phryne lijkt me goed werkbaar.

- Tjonge, een wasdraadje. Het is er vandaag weer voor, ik heb al drie wassen genietend van de waslijn gehaald -

\

Guppie

Guppie

26-05-2018 om 16:47

Temperatuur

Ik sorteer vooral op temperatuur en niet zozeer op kleur. Handdoeken, vaatdoekjes en beddengoed op 60 graden. Kleding deels op 40 graden. Met elasthaan en wat kwetsbaarder op 30 graden. Staat vaak wel in het etiket. Sommige kleding op de hand of fijnwasprogramma. Beddengoed was ik vaak apart, zodat er niet van alles in het dekbed blijft hangen. Deed eerder weleens witte hempjes apart op 30 graden maar heb nu bijna geen wit meer.

Seal

Seal

26-05-2018 om 18:12

Hier

Kinderen hebben een wasmand op hun kamer staan. Als ze hun kleren gewassen willen hebben gooien ze t in de wasmanden bij de wasmachine.
4 wasmanden ; witte was, donkere was, lichtere bonte was en rood/roze/oranje was.
We zijn met z n zessen - was zat.
Oudste 2 ( 18 en 16) doen hun eigen was. Behalve bijzonder spul , dat gooien ze in de gezamenlijke wasmand zodat er geen machine apart voor hoeft te draaien.
Kleding op 40 graden. Handdoeken, beddengoed, doekjes ed vaak op 60 graden.

Yaron

Yaron

26-05-2018 om 18:32

Twee wasmanden

In de badkamer staan twee wasmanden, één voor handdoeken en ondergoed en één voor de rest. Ik sorteer die op kleur in de badkamer. In de bijkeuken staat een emmer voor keukendoeken en vaatdoeken die gaat om de dag samen met de handdoeken en ondergoed in de wasmachine. De rest gaat zodra er genoeg is voor een volle trommel in de machine.
Donker ondergoed gaat na drie keer apart wassen gewoon bij de witte handdoeken. Met ondergoed van de Hema gaat dat bijna altijd goed.

bieb63

bieb63

26-05-2018 om 21:18

Wat mij opvalt

Dat velen hun handdoeken en beddengoed op 60 graden wassen, maar onderbroeken op 30 of 40 graden.....

bieb63

bieb63

26-05-2018 om 21:19

Aanvulling

Ik doe dus een geheel aparte was waar alle onderbroeken en sokken van de hele week in gaan. Op 60 graden dus...

Yaron

Yaron

26-05-2018 om 21:36

bieb63

Ik doe het ondergoed bij de handdoeken op 60 graden, lager vind ik niet zo'n fris idee.

Alison

Alison

26-05-2018 om 22:52

Was vroeger, nu en in de toekomst

Heb ik net een enorme stapel strijk weggewerkt, val ik hier in een wasdraadje Toeval bestaat niet.
Onder het strijken heb ik zitten te mijmeren over hoe ik vroeger de was deed toen ik nog een 6-persoons huishouden had. In een van de huizen waar we gewoond hebben had ik het ideale systeem. In een hoek 2 wasmachines met daarboven een lange plank met bakken voor de vuile was. Gesorteerd op 60 wit, 60 donker, 60 rood, 40 jeans en werkbroeken, 30 wit, 30 rood/roze/geel/oranje, 30 donkerblauw, -groen en zwart, 30 lichtblauw en lichtgroen. Op 60 was ik handdoeken, vaatdoekjes, theedoeken, washandjes, beddengoed, ondergoed en sokken. Ow en ik had nog een bak voor het honden- en kattenspul. In de hoek daarnaast had ik twee drogers met een plank bovenop zodat ik daar dingen op kwijt kon en daar stond ook de plank&stoomstrijkijzer. Over de hele tegenoverliggende wand had de vader van mijn kinderen een rek gemaakt met allemaal vakken in verschillende hoogtes. Truien hadden bijvoorbeeld een hoger vak nodig, beddengoed een breder. Voor het ondergoed en de sokken hadden ze smallere, lagere vakken met een plankje ervoor. Daar gingen alle spullen van de jongens in. Echt ideaal zo'n kamer. Zo jammer dat ik daar nooit foto's van gemaakt heb.
Nu zijn we gehalveerd en heb ik één wasmachine en één droger en minder bakken. 60 Wit, 60 donker, 60 rood, 30 donker en jeans, 30 rood en geel en 30 wit. Voor wit, rood en geel op 60 voer ik een uitsterfbeleid. Ik koop alleen nog maar donkere handdoeken. Maar ik heb van alles heel veel dus er is nog voorraad genoeg. Al denk ik eigenlijk dat ik het allemaal eens ga uitzoeken. En dan meteen weg brengen want hoeveel handdoeken heb je nou nodig voor de hond? Stuk of 4? Ik heb er zoveel liggen.
En dan de toekomst. Vriend en ik. Denk dat ik dan nog maar heel weinig ga wassen. Hoe vaak zul je voor 2 personen een machine vol hebben? Als je al elke keer de machine vol hebt. En verzamelbakken zal ik zeker niet meer nodig hebben. Is trouwens ook geen plek voor.
Grappig hoe je leven evolueert aan de hand van je was Van heel veel en er elke dag mee bezig zijn tot 1 of 2 keer per week een wasje.

Josien

Josien

26-05-2018 om 23:07

Mijn Systeem

Ja, dat mag met een hoofdletter!

Wij wonen met z’n tienen. Man en ik, vijf kinderen, broer + dochter en andere broer. Wij hebben een groot huis en een waskamer! Luxe, maar wel heerlijk. Ik heb twee wasmachines, geen droger. Een vouwtafel in het midden, de strijkplank heeft er een vaste plek.

Handdoeken en beddengoed is allemaal wit en daarvoor hebben we één grote mand. Er is een vaste dag voor iedereen om zijn bed te verschonen, zodat ik niet op één dag tien bovenlakens, onderlakens en kussenslopen te wassen heb. Hierin worden ook witte T-shirts en andere witte dingen gegooid die op 60 graden mogen.

Iedereen heeft een eigen wasmand voor donkere of gekleurde was. Iedere avond pak ik twee manden van twee mensen die niet dezelfde maat of kleding hebben. Bijvoorbeeld van een dochter en een zoon was ik de kleding samen, niet van twee zoons. Dat doe ik voor twee machines. Ik stel de machines in, zodat ze ‘s morgens om zeven uur klaar zijn.
‘S Morgens heb ik dan kleding van vier mensen gewassen. Iedereen heeft een eigen wasrekje aan de lange muur hangen, ik zie op de machine aan de magneet met naam van wie de was is die er in zit en dan hang ik het op de rekjes van die twee mensen. Dat is meestal goed uit elkaar te houden. En dat ook voor de tweede machine. Magneten weer van de machines halen en nieuwe was erin. Meestal een witte en nog zo’n was voor twee personen. Die hang ik dan ‘s middags na het werk op. Dan strijk ik wat echt moet, het meeste vouw ik op en stop het in de mandjes van iedereen.
We hebben een kast met tien vakken waarin mandjes staan die iedereen kan meenemen naar zijn kast. Dan help ik de mensen eraan herinneren dat ze hun was kunnen ophalen. Op één kind na werkt het goed. Zij vergeet haar was vaak op te halen of te brengen.

De schone lakens en handdoeken liggen ook in de waskamer, die kan ik dus meteen opruimen.

Door dit systeem blijven de kleren goed gescheiden, want de zes kinderen zijn 14, 15 en 16 (ja, twee tweelingen en de dochter van mijn broer en mijn middelste zoon zijn even oud) en zijn nu bijna allemaal even groot. Dus zie dan maar eens van wie die spijkerbroek is😜.

Het heeft even geduurd voordat ik dit gestroomlijnd had, maar het werkt nu stressloos, niemand zit lang zonder schone kleren en we hoeven nu niet veel kleding te hebben omdat er snel gewassen wordt en doordat ik de ruimte heb met die hele kamer, heb ik het altijd snel weggewerkt en liggen er geen stapels vouwwerk.

Josien.

Respect! Groot huishouden en perfecte structuur. Heb je je hele huishouden zo keurig georganiseerd?
Vast wel, wrijf het er maar in

Josien

Josien

27-05-2018 om 08:50

Wil40

Ik moet bekennen dat dat inderdaad zo is.

Maar het is gewoon makkelijk dat we met vier volwassenen zijn. Drie van ons werken vier dagen, en een is leraar en heeft dus heel veel vakantie. Verder werkt mijn man thuis, en probeert hij de afspraken die hij heeft onder schooltijd te plannen. Nu is dat niet meer zo noodzakelijk omdat de kinderen al groot zijn, maar toen ze op de basisschool zaten, hadden we onze werktijden zo ingedeeld dat er altijd ‘s middags iemand thuis was. Mijn leraarbroer is het minst flexibel met werktijden, maar daar staan die vele vakanties tegenover.

Verder hebben we het geluk dat er voor ons wordt gekookt drie dagen per week. Onze overbuurvrouw was kok, we leerden elkaar kennen toen de kinderen onder de zes waren en toen bood ze aan een keer voor ons te koken. dat is uitgegroeid tot drie keer per week. Iedereen blij, zij verdient ermee, wij geen kookstress. Het allerfijnste is dat ze met mijn man samen ons eten organiseert. Ze schrijft een maandmenu, mijn man maakt websites en heeft er een webtool en website voor geschreven waarin ze dat bijhoudt. En daarin komt meteen hoeveel van wat we nodig hebben. We eten door haar heel gevarieerd omdat ze zoveel recepten kent. En als mensen blijven eten kopen we wat bij, maar waar tien mensen kunnen eten, kunnen er ook bijv twaalf eten als er twee vriendjes blijven.

Een ander ding is dat we weinig spullen in huis hebben en dat we een groot huis hebben. Hoe meer spullen hoe meer chaos. De kinderen zijn erg gedrild in hun spullen opruimen en we hebben daar ook de ruimte en plekken voor. Zo hebben we geen lullig kapstokje in de gang, maar een kamertje met veel haken, ieder zijn eigen, planken voor ieders schoenen, sleutelhakkjes, etc. Alleen één dochter loopt nog weleens iets te zoeken, maar de anderen bijna nooit.

Als ik het zo opschrijf klinkt het allemaal erg overdreven, maar wij vinden het prettig. Toen de kinderen klein waren was er meer chaos en drukte, en in de loop van de jaren hebben we het zo ontwikkeld. Inmiddels doen de kinderen ook vanalles, zo hebben we bijvoorbeeld een ontbijtrooster. Eigenlijk doe ik volgens mij minder dan de gemiddelde moeder, omdat er zoveel extra handen zijn. En blijkbaar is het gezellig, anders waren mijn broers allang vertrokken!

Emmawee

Emmawee

27-05-2018 om 09:30

Mooi

Ik vind het gewoon mooi om te lezen hoe jullie het geregeld hebben, Josien. Het komt heel prettig op mij over. Juist helemaal niet overdreven. En fantastisch, zo'n buurvrouw!

patje

patje

27-05-2018 om 09:31

was sorteren

Iedereen alvast heel hartelijk dank voor jullie massale en interessante reacties. Ik ben er zeer goed mee geholpen. TOP!

Pascal

patje

patje

27-05-2018 om 09:35

was sorteren

Krisje, dank voor de inspanning om mijn lijstje af te gaan. Het ziet er misschien complex uit, maar neem van me aan iedereen zal er zich aan houden. Kledij gaat meestal van man naar bak, dus volgens mij toch redelijk simpel.

Pascal

Josien.

Iedereen werkt of gaat naar school en ook ik vind het fijn om thuis te komen in een schoon, opgeruimd huis. Jullie zijn met veel meer personen dus het overzicht goed bewaren vind ik zeker niet overdreven.

Alison

Alison

27-05-2018 om 14:40

Josien

De OCD-er in mij zit te kwijlen bij jouw verhaal Wat moet dat heerlijk zijn als je alles zo strak georganiseerd hebt en iedereen ook nog meewerkt.
Je hoeft totaal niet te antwoorden hoor maar vragen staat vrij en ik ben een nieuwsgierig mens. Waarom wonen je broers en het kind bij jou? Zo gelopen of een bewuste keuze?

Josien

Josien

27-05-2018 om 15:53

Ach wel ja

Ik heb nu toch mijn ziel en zaligheid hier neergelegd.
Mijn ene broer kreeg een baby een dag nadat ik nr 3 kreeg en weer een dag later overleed zijn vriendin. Grote paniek, ik zei, kom maar bij ons, dan kun je alles regelen en zorg ik voor de baby’s. Ik had anderhalf jaar daarvoor een tweeling gekregen, dus dacht dat ik er wel twee aankon. En om het kort te houden: ze zijn nooit weggegaan. Dus meestal zeg ik gewoon dat ik zes kinderen heb, zo voelt het wel. Ik heb haar verzorgd sinds ze een dag oud is.
En mijn andere broer kwam logeren tijdens het opknappen van het grote huis dat we gekocht hadden toen nr 5 en 6 onderweg waren. En hij is eigenlijk ook nooit weggegaan.
Wij hebben allemaal profijt van elkaar, mijn broer heeft een hoop gezelligheid, wij hebben zijn hulp en gezelschap en mijn andere broer is nu geen alleenstaande vader. Hij heeft weleens momenten dat hij weg wil, maar kan dat zijn dochter niet aandoen. Achterlaten kan niet, maar meenemen ook niet.
Hoe het over tien jaar gaat als de kinderen allemaal het huis uit zijn, zien we dan wel. Misschien gaan we dan allemaal op onszelf wonen.

Koud

Koud

27-05-2018 om 18:42

Koud wassen

Ik had hier laatst Australische familie en ik zou even een wasje voor hen doen.Vroegen ze of de witte was koud gewassen kon worden. Want anders zou het misschien krimpen. Geen 30 graden of zo, maar echt koud... Zelf was ik witte was altijd op 60 graden.

Wassen jullie wel eens koud?

Vogel

Vogel

27-05-2018 om 20:29

Koud

Mijn machine kan niet kouder dan 30 graden. Daar doe ik dan ook bijna alles op.

Jeetje josien

Wat een ongelooflijk verhaal.....

Maar wat prachtig opgelost allemaal. Het klinkt zo warm en liefdevol allemaal......bijzonder hoor!

Ingrid

V@@s

V@@s

27-05-2018 om 22:03

hier kan het ook

Onverwarmd water. Bij kleding die alleen opgefrist moet worden is koud water goed genoeg.

Half a twin

Half a twin

28-05-2018 om 12:01

3 wasmanden

1 voor wit (veelal ondergoed en zakdoeken)
1 voor handdoeken
1 voor kleding

Als ik dan ga wassen sorteer ik de op dat moment beschikbare was. Vanochtend zat er veel donkerbont in de wasmand. Een paar spijkershorts, de trainingspakken van de kinderen, donkerblauwe broek van man, mijn eigen lichte spijkerbroek. Dat was het meeste dus dat ging ik draaien maar de trommel was niet vol. Dan kijk ik wat er nog aan lichtbont over is en kijk of daar dingen bij zitten die de trommel vol kunnen maken. Wel de grijze Tshirts van zoon, niet mijn roze T-shirt met heel veel zwarte accenten.
Morgen gaat de lichtbonte was wel in de trommel als ik zo zie wat iedereen vandaag aan had en om de trommel dan vol te maken gaan daar wel de gymkleren van dochter bij. Syntetische zwarte short en dito paars shirt dus dat geeft niet af.
Beddengoed gaat direct vanaf bed in de machine, dat gaat nooit in een mand.

Als je zoveel manden wilt dat iedereen zelf kan sorteren zou ik gek worden, daar is mijn washok te krap voor. Als man en pubers zelf de spullen in de was doen dan ben ik al heel tevreden. Sorteren doe ik dan zelf, kan ik keuzes maken wat ik bij elkaar doe op basis van eerdere ervaringen, afgevend of niet.
De was is echt mijn ding. Man heeft er absoluut geen idee van wat bij elkaar kan en ik ga dat niet meer proberen erin te hameren. Wel geprobeerd in het begin van onze relatie maar dat was geen succes, teveel verwassen kleding.
Mijn uitleg beklijft niet, heb al tig keer roepen: bij twijfel of het bij elkaar kan niet doen! Dan doet hij toch een spijkerbroek bij de handdoeken, want dat deed ik ook wel eens. Ja ik weet dan dat het om een al heel vaak gewassen broek gaat die niet meer afgeeft en een keer op 60 graden meegaat met witwasmiddel vanwege grasvlekken. Nieuwe spijkerbroeken doe ik nooit en hij dus wel ;(. Sinds een jaar of 6 mag hij alleen nog maar ophangen maar sorteer ik en kies ik de temperatuur en het wasmiddel.

lbors22

lbors22

28-05-2018 om 12:03

Goed idee

Wat een handig idee! ik ben ook opzoek naar een manier om het wassen efficient te maken.
Graag hoor ik nog meer suggesties

Paperclip

Paperclip

28-05-2018 om 14:34

Hier 1 wasmand

Sorteren doe ik als ik ga wassen (en dat is altijd in het weekend wegens nog steeds dubbel tarief). De hele berg op de grond, en dan kijk ik zo'n beetje door mijn oogharen waar het meeste van is. Dan begin ik daarmee.
Ik maak een grove indeling:
kleding donker/zwart, meestal op 30 graden. In geval van heel vuile spijkerbroeken af en toe op 40 graden.
kleding gekleurd op 40 graden
kleding wit op 40 graden
handdoeken etc gekleurd (aangevuld met ondergoed van katoen, sokken) 50 graden
handdoeken wit 50 graden
beddengoed 50 graden
spul van de hond op 40 of 50 graden

Dit heb ik iedere week wel zo'n beetje, dus 6 wassen. Wat heet gewassen wordt gaat ook (kort) de droger in. Zo wordt het toch lekker zacht en het is ook goed tegen bacteriën en ander gespuis. De kleding doe ik meestal met azijn als wasverzachter, soms heb ik zin in een lekker luchtje en gebruik ik gewone wasverzachter.

Man houdt zich strikt aan deze indeling, ik sjoemel af en toe een beetje als een trommel nog niet vol zit. Of ik kijk nog even op alle kamers of er nog dingen liggen die erbij kunnen. Vind een niet volle trommel zonde.

Af en toe draai ik een lege trommel met soda op 90 graden tegen de vetluis.

Bij ons werkt dit systeem goed. Niet feilloos, soms zit er maar 1 helft van een paar sokken in een was. Dat komt uiteindelijk verderop in het weekend dan wel weer goed.

Plens

Plens

28-05-2018 om 15:18

Gewoon

Op de dag dat ik was kieper ik de wasmand om.
Maak een stapel
-donker (donkerbruin, donkerblauw, zwart enz),
-een stapel gekleurd (rood/oranje/roze/neon),
-een stapel wit en
-een stapel onbestemd ( grijs, lichtblauw/beige/).
De laatste stop ik ook wel eens verdeeld bij onbelangrijk wit, ( handdoeken die wit zijn vind ik onbelangrijk wit . Zolang ze maar afdrogen mogen ze er vaal uitzien) of bij donker.

Ik sluit ritsen, kieper zakken leeg en de wasmachine doet de rest.
Hangen doe ik het wel volgens een systeem wegens ruimtegebrek.
Verder vind ik de was vreselijk om me mee bezig te houden.

Wasser

Wasser

28-05-2018 om 17:32

Kleur wasmanden

Vanwege ziekte hadden wij plotseling een extra wasmand nodig.
In de haast geen witte te vinden, dus een zwarte gekocht.
Na ziekte ben ik die mand voor de zwarte was gaan gebruiken, en wat daarvoor nooit lukte, lukt nu wel.
Zwarte was inde zwarte mand, lichte was in de open witte mand, en wit ondergoed/stinkende sportkleding in de dichte witte mand. Zelden gaat het nu nog mis.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.