Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

patje

patje

26-05-2018 om 09:18

was sorteren


Josien

Het lijkt me heerlijk om bij jullie op te groeien! Als ik de overbuurbouw was, trok ik ook bij jullie in.
Maar serieus: wat een mooie wending na het overlijden van je schoonzusje.

"Hoe het over tien jaar gaat als de kinderen allemaal het huis uit zijn, zien we dan wel. Misschien gaan we dan allemaal op onszelf wonen"
Ik geloof er niks van Waarschijnlijk zijn jullie veel te veel aan elkaar verknocht.

Kaaskopje

Kaaskopje

29-05-2018 om 00:48

Nu pas gelezen

Door de reactie van Anneque ben ik even gaan lezen waarop ze reageerde en goh, wat bijzonder. Ontzettend verdrietig dat je schoonzus is overleden, wat een drama vooral voor je broer en hun kindje, maar jullie hebben het wel heel mooi opgelost.

vlinder72

vlinder72

29-05-2018 om 08:47

Ook makkelijk

Wij zijn een gezin met vier kinderen. Ik splits alleen gekleurd en wit/licht.

Overhemden was ik wel apart net als beddengoed maar dat komt vooral omdat de wasmachine dan toch vol zit met beddengoed.

Al onze kleding ziet er keurig uit.

Iedereen mikt alles in de wasmand. Bij het doen van de was mik ik de boel voor de wasmachine en splits de boel dan.

Kaaskopje

Kaaskopje

29-05-2018 om 09:54

Afgelopen week

kreeg ik een (onterechte) rolberoerte bij het zien van wat mijn dochter in de was had gedaan. Ze is ontzettend precies met haar kleren, dus als er iets fout gaat is dat DRAMA . Ze had een dure sweater waar flink wat wit in zit bij een sweater die tussen oranje en geel in zit is gestopt en aan de stof te voelen nog vrij nieuw. Ik zou dat nooit bij elkaar gedaan hebben, maar ik denk dat ik daar té voorzichtig mee ben. Het wit was nog stralend wit.

V@@s

V@@s

29-05-2018 om 09:58

was sorteren

De meeste kleding geeft bij 30 graden niet af, dus dat gaat bijna altijd goed als je niet te warm wast.

Ik splits meestal in licht/donker/rood voor de 30 graden was. Daarnaast heb ik een 60 graden was voor vaatdoekjes, beddengoed (huismijt, dus moet hier op 60) en ondergoed.

Was zo nu en dan iets lichts mee met de rode en de donkere was om te kijken of daar nog spullen in zitten die afgeven (en dan neem ik iets waarvan ik het niet erg vind dat het misgaat). Dat gaat vrijwel altijd goed.

Vogel

Vogel

29-05-2018 om 10:03

Over ondergoed

Ik lees in verschillende reacties over het apart (of heter) wassen van ondergoed. Dat gaat hier gewoon mee op 30 graden, zelfs de wasbare inlegkruisjes. Mijn naadloze ondergoed mag niet eens warmer dan 40.
Maar ben ik nu heel onhygiënisch bezig? Ik heb daar echt nog nooit over nagedacht dat ik daar iets mee zou moeten qua bacteriën.
(We zijn hier sowieso net snel ergens vies van. Zoon heeft afgelopen weekend nog uitgebreid in de sloot gezwommen. Krijgt-ie niks van. Integendeel, denk ik wel eens.)

bacteriën

Hier gaan dingen standaard op 40 graden. Ik ga er maar vanuit dat de meeste bacteriën het drogen niet overleven, of dat nu in de droger of aan de lijn is. En wat je zegt, Vogel, sommig ondergoed kan niet eens heet gewassen worden. We zijn nog niet aan dysenterie bezweken...

Qua sorteren heb ik hier donker en licht. Wol gaat apart (op kleur bij elkaar) en in de zomer heb ik regelmatig ook nog wat (nep)batikdingen uit Indonesië. Dat gaat op de hand, want dat spul geeft in de regel zo enorm af dat ik dat niet in de machine durf te stoppen.

Ik las in het begin van deze draad iets van iemand die zes verschillende wasmanden ofzo had. Nog los van het feit dat die bij ons niet vol zouden komen: hoe groot is die badkamer wel niet, dat daar ruimte is voor zes wasmanden?

Groeten,

Temet

juul

juul

29-05-2018 om 12:23

Poep

Als ik eens een keer tijd heb zou ik me daar wel in willen verdiepen, want ik weet niet precies hoe het zit.
Maar ik weet niet beter dan dat wassen op 40 ° niet zoveel zoden aan de dijk zet. En volgens mij doet het niets voor (schadelijke) poep bacteriën.
En die heb je altijd wel in je onderbroek lijkt me, al zie je niks. Tenzij je na poepen netjes je bibs wast. (doe ik thuis wel maar ik ben niet altijd thuis, bovendien krijg je ook vriendjes van andere mensen gratis op bezoek)

Hier gaan de onderbroeken altijd op 60, bij de sokken, beddengoed, handdoeken etc.
Ook de broekjes die eigenlijk maar op 30 mogen. Jammer dan.

Kaaskopje

Kaaskopje

29-05-2018 om 13:04

Vogel zeer o.t.

Ik zie dat jij wasbare inlegkruisjes gebruikt. Heb je een link van de winkel waar jij die koopt?

Floria

Floria

29-05-2018 om 14:07

alles op 40

En 3 wasmanden op zolder: wit, donker, en tussenin. (Hoewel donker en gekleurd ook wel eens samen gaan als dat net een trommel vult, vlak voor een vakantie of zo. En er gebeurde niets...)

Ik verbaas me wel over alle redenen die mensen hebben om het voor zichzelf zo tijdrovend en ingewikkeld mogelijk te maken

We zijn nooit ziek en de kleding is altijd schoon, dus ik hou het bij simpel.

Oja, en huismerk waspoeder natuurlijk

Raffie

Raffie

29-05-2018 om 14:19

grappig

te zien dat iedereen het anders doet!

Ik heb wel 5 verschillende wassen:
donker 30 graden
donker 60 graden (handdoeken, beddengoed, ondergoed en sokken)
licht 30 graden
licht 60 graden (zie donker 60 graden)
90 graden (handdoeken, vaatdoekjes, theedoeken)

Sokken was ik sinds kort op 60 graden, dit ivm voetschimmel/zwemmerseczeem/kalknagels

Half a twin

Half a twin

29-05-2018 om 15:16

wel 12 verschillende wassen! en toch maar 3 manden

beddengoed wit, witwasmiddel 60 graden, lang programma

beddengoed blauw en groen, bontwasmiddel 60 graden, lang programma

handdoeken, theedoeken, vaatdoeken, witwasmiddel 60 graden lang programma

de eerste keer handdoeken van iedere maand gaat op 90 graden, goed voor de machine

wit ondergoed, witwasmiddel 40 of 60 graden(de temperatuur is afhankelijk van wat er aan mooie witte T Shirts bij gaat) middellang programma

donkere (spijker)broeken, donkere sokken, donkere T Shirts, wasmiddel voor zwarte was 30 of 40 graden afhankelijk van waar ik de trommel mee vol gemaakt heb. kort programma

lichte broeken, T Shirts, overhemden, bontwasmiddel 30 of 40 graden afhankelijk van het ding dat op de laagste temperatuur moet. kort programma

fijne breisels van wol of linnen, fijnwasmiddel 30 graden, extra fijn programma/wolwas

hoodies, vesten van joggingstof, fijnwasmiddel + wasverzachter 30 graden, kort programma

dweilen + wasbare vloerwisser witwasmiddel 40 graden lang programma

"rode" was, dat wil zeggen alles waar rode pigmenten in zitten. er gaat ook oranje bruin en paars bij. bontwasmiddel, 30 of 40 graden. kort programma

"groene" was sinds de aanschaf van de zomergarderobe 2018 voor mij en de kinderen hebben we toevallig alle drie iets gekocht met groen dat vreselijk afgeeft, bontwasmiddel 30 graden extreem kort programma; zo'n "half" wasje. Totdat het niet meer afgeeft gaan die 3 dingen echt apart.

Om te controleren wat er nog afgeeft heb ik een hele stapel oude ragdunne witte washandjes die ik bij een was doe om te controleren hoe erg en wat er afgeeft.

Half a twin

Half a twin

29-05-2018 om 15:31

Vergeet er nog 2

Sportkleding, wielertenues fijnwasmiddel 30 graden fijnwasprogramma.

De teamwas van de balclub van jongste. Fijnwasmiddel 40 graden lang programma.

Gemiddeld 7 wassen per week maar heel divers in wat ik was en hoe ik was.

Half a twin

Half a twin

29-05-2018 om 15:39

Oen nog een hele aparte

Puberactie noodwas. Buitengymseizoen is weer begonnen sinds de meivakantie. Staat hier net een puber voor de deur die heeft in de sloot gelegen naast de sportvelden van school. Laten we zeggen dat dat water qua helderheid niet bij een zwembad in de buurt komt.
Draadalg in zijn haren hebben we er net uitgewassen. De gymkleren zijn buiten gespoeld in een emmer en draaien nu in de wasmachine.
Yek wat een vies klusje.

Vogel

Vogel

29-05-2018 om 16:40

@Kaaskopje

Ik heb inmiddels bij diverse sites wel eens iets besteld. De eerste keer volgens mij via Cute Cotton, die hadden een kennismakingspakket waarin van alles zat om uit te proberen. Maar inmiddels ook iets van Imsevimse.
Goedkoop spul via Ali koop ik niet, dat is meestal met fleece en dat vind ik niet prettig. Maar dat heb ik dus door dat proefpakketje ondervonden.

poepbacteriën...

Nee, die gaan niet dood van een wasje op 40° in gewoon water.
Ze gaan wel dood door een wasje op 30°, 40°, ... als ze tegelijk geconfronteerd worden met een mix van alkalische, sterk oppervlaktespanning verlagende wasmiddelen, waaraan doorgaans ook nog eens een dosis oxidanten en enzymen wordt toegevoegd.
Je zou met dat arm E. coli'tje en S. fecalis'je al bijna medelijden beginnen hebben.

In mijn ideale wereld weten mensen net iets meer dan wat de krantenkoppen en de "boekskes" zoal schreeuwen.
Het zal helaas bij een ideaalbeeld blijven.

vieze algen

"Yek wat een vies klusje."
Zonder die vieze algen is de planeet binnen de paar jaar onbewoonbaar. Dan kunnen die aardlingen hun biotex opvreten. Om dat te weten hoef je heus geen master biologie te hebben.

juul

juul

29-05-2018 om 20:16

Yvan

Wat ontzettend jammer je neerbuigende tekst. (weer)
Liever onwetend en dom nog dan zo onkundig in sociaal contact. Het is echt ontzettend lullig wat
je doet, waarom doe je dat? Ben je zo onzeker, of kwets je graag?

Veel eenvoudiger dan dat

Dat had u makkelijk zelf kunnen weten.
Die informatie is voor iedereen beschikbaar, die met een beetje een kritische blik om zich heen kijkt in het leven waar hij nu eenmaal in staat.
Dat u dat blijkbaar nalaat (en u bent niet de enige), dàt ergert me inderdaad mateloos.
Wie niet kan omwille van beperkte mogelijkheden: daar heb ik geen enkel probleem mee. Wie wel kan, maar niet doet: Daar heb ik wel degelijk een immens probleem mee.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

29-05-2018 om 20:50

eerder rechtlijnig, Yvan

Iets wat nuttig, zelfs onmisbaar is in het geheel van de ecologie kan binnenshuis in het alledaagse leven best als vies worden ervaren. Zoals die algen in de kleren van een kind dat in buitenwater is beland.

Half a twin

Half a twin

29-05-2018 om 21:34

Ach Yvan

Dat weet ik zelf ook wel. Dat Algen onmisbaar zijn. Dat hoef je er echt niet in te wrijven op deze manier.
Soms zit je gewoon niet te wachten op van dat onnodige werk dat ontstaat door impulsieve puber acties.
Een hele ochtend allerlei winkels langsgeweest op de fiets en alle voorraad weer op peil gebracht, eindigend met een stevige koppijn en dan staat er zo'n puber in de tuin. Natte schoenen natte vieze kleren stinkend tot en met en moet er in actie gekomen worden. Dat was niet mijn leukste klusje deze week. Dat deel ik dan even hier.
En dan zit ik dus niet op jouw colleges te wachten, want daar gaat dit topic niet over.
Zoek een ander forum om met je kennis andere intellectuelen te overtroeven.
I K H E B E R G E N O E G VAN

40er

40er

29-05-2018 om 21:56

Half a twin

😗(ik hoop dat je smileys kunt zien)

Josien

Josien

29-05-2018 om 21:57

Het stopt pas

Als niemand op provocaties ingaat. Als iemand beledigende taal uitslaat in een draadje dat ik lees, meld ik dat bij forumbeheer. En dan lach ik erom dat er hier mensen zijn die menen veel intelligenter te zijn dan de anderen, maar wel blijven om hun vermeende intellectuele superioriteit te etaleren.

Tango

Tango

29-05-2018 om 22:53

Half a twin

Die puber had ik dan zelf haar was laten doen. Ik snap dat je daar na zo'n dag niet op zit te wachten. Wat een stank is dat. Weet er alles van. Ik had gisteren ook zo'n slootwas. Zoon was kampioen geworden met zijn voetbalteam en ja, dan spring je met z'n allen in de sloot. Zoon deed gelukkig zijn shirt en schoenen uit. Ik had dus alleen voetbalsokken, sportbroek en onderbroek.

Overigens heb ik niet zo'n strak wassysteem als ik hier lees bij velen.
Ik was het meeste op 30 ° en sorteer dan donker en licht. Handdoeken, theedoeken, vatedoeken en beddengoed gaan op 60 °. Beddengoed vooral vanwege allergie van zoon.
Bij beddengoed stop ik niets anders want dat belandt altijd ergens in die dekbedhoes. Zelfs kussenslopen doen dat al.
Ik heb 1 wasbak met deksel. Als die vol is moet er gewassen worden. Ik kijk dan waar het meest van is. Donker of licht. De andere was komt de volgende dag weer. In het weekend altijd het beddengoed. De ene week van de kinderen, de andere week van ons bed.
Ik draai zo'n 4 tot 5 wassen per week met een gezin met 2 kinderen.

juul

juul

30-05-2018 om 08:19

Yvan

Stop hiermee. Ik heb er geen enkele behoefte aan dat jij me hier komt vertellen dat je moeite hebt met mij. Daar vraag ik toch niet om?
Ik heb er veel meer aan dat je me, eenvoudig dus, zoals je beweert, vertelt hoe ik die info dan eenvoudig kan vinden. Want dat weet ik dus niet, hoe ik dat eenvoudig kan doen. Ik kan me wel iets voorstellen bij de ingewikkelde manier, maar dat lukt me (nu) niet en daar ga jij niet over, blijf daar dus vanaf.

"I K H E B E R G E N O E G VAN"

Daar gaat dit topic evenmin over.
Maar wat mij betreft mag u even van jetje geven, dat is u van harte gegund. Ik zal niet gaan zeuren bij forumbeheer.
Juul: dat is elementaire kennis niveau middelbaar onderwijs. Sorry dat ik het even zeg, ook al vraagt u er niet om. Of eigenlijk toch wel. Een beetje. Misschien. Maar daar ga ik verder niet over.

simpel

simpel

30-05-2018 om 09:50

mijn gekke, maar simpele was

Hier een misschien een beetje wonderlijk systeem, maar wel simpel. Vaste was dagen hier op dinsdag en op vrijdag.

Op zolder staan twee klapstoelen, op 1 hang ik de gebruikte handdoeken en op de andere de zwarte en hele donkere dingen, gewoon bam op de stapel.

De kleding die we in de avond uittrekken, onderbroeken enzo, gaat meteen in de wasmachine en die speelt dus eigenlijk voor wasmand

De was wordt op de wasdagen aangevuld met beddengoed en zo heb ik 3 verschillende soorten was, maar geen wasmand...

Overigens hier geen vaatdoekjes, ik gebruik wegwerp en geen theedoeken, want vaatwasser.

Lekker simpel dus,oh ja strijken doe ik ook al niet

Biebel

Biebel

30-05-2018 om 09:55

Wasdoekjes

Om maar terug naar het onderwerp te gaan: lange leve de anti-kleuren-doorloopdoekjes.

De kinderen hebben hier ieder hun eigen wasmand op de kamer. De afspraak is dat ik die leeghaal als ik was. Alles wat er naast of eromheen ligt: dat blijft mooi liggen. Voor ons heb ik een wasmand op de badkamer staan. Handdoeken hangen uit op de radiator en mik ik, zodra ik een wastrommel vol heb, met de gedroogde vaatdoekjes, op 60 graden in de was.
Als ik dan een dag heb waarop ik was, vraag ik de aanwezige sterke heren om de manden naar beneden te slepen. Verdeling hangt een beetje af van wat ik heb. Meestal eindig ik met
* een stapel zwarte fijne was (jurkjes, hemdjes, balletpakjes), fijne was 30 graden
* donkerbont, ook op 30 graden.
* wit heet. Dweilen, handdoeken, vaatdoekjes, theedoeken enz. Alles waarvan ik denk dat het meer hitte nodig heeft. Gaat op 60 graden en soms op 95. Bijkomend voordeel: dan wast de wasmachine zichzelf ook weer schoon.
* lichtbont. Soms is dat wit en wit met streepjes, soms vooral veel grijs gaat op 30 graden.
Ook mij is geleerd dat het wasmiddel icm de temperatuur zorgt dat alles echt wel schoon wordt, en die incidentele poepbacterie die in een onderbroek blijft zitten, die zweet er wel uit tijdens het drogen in de droger. Of niet, we zijn er in elk geval nooit ziek van geworden.

Die verdeling kan overigens zomaar wijzigen als er ineens veel roodachtige was bij zit (rood gaat standaard bij zwart), of als er veel witte shirtjes zijn die nog echt felwit zijn. Of als er inderdaad ineens een puber met iets heeeeel vies of iets dat heeeel mooi is, en morgen aanmoet. Dat zou ik het nadeel vinden van zo'n strakke bakkenverdeling: ik zou a) de aanwezige pubers en mezelf niet vertrouwen op het onthouden van wat moet waar én ik zou b) de flexibiliteit missen om eens iets samen te gooien.

Belangrijkste is echter dat ik bij alles wat niet wit is, een antikleurendoorloopdoekje doe. Die heeft dan vaak na afloop van de was de kleur van de kledingstukken, maar daardoor lopen de kleuren niet door tussen de kledingstukken onderling. En nee, ik heb geen aandelen, maar zou willen dat ik die doekjes bedacht had.

specht

specht

30-05-2018 om 10:06

Biebel

Welk merk kleurendoekjes gebruik jij?
Ik heb wel eens doekjes van ik meen de action gehad, maar dat was niet zo’n succes.

juul

juul

30-05-2018 om 10:07

Dank Yvan

Daar heb ik nu veel aan, je hebt me echt geholpen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.