Home » Forum » Afwijzing op assistentiehond

Afwijzing op assistentiehond

Heeft je baby moeite met doorslapen?

Met deze tips heb je gauw weer een fijne dromer in huis!

89 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
HondZorgt
Afwijzing op assistentiehond

Hallo Allemaal,

Graag zou ik contact komen met ouders, maar ook jongeren en volwassen die zijn afgewezen voor en assistentiehond. Het gaat dan met name om de therapie, buddy, autisme en PTSS honden. Ik zou graag willen weten op welke grond deze mensen zijn afgewezen, wat het alternatief was en welke wegen er bewandelt zijn.

Ik hoor graag jullie ervaringen en reacties.
Groetjes Daphne

Ad Hombre
Normale hond?

Waarom neem je niet een normale hond? Of moet het perse gesubsidieerd en met een vrijbrief om het beest overal mee naartoe te nemen waar andere honden niet zijn toegestaan?

Pirata
Waarom

Waarom wil je dit weten dan? Scriptie??

HondZorgt
uitleg

Ik wil dit graag weten omdat ik me juist wil richten op die groep die dus overal afgewezen wordt. Ik krijg het zo vaak te horen dat het alleen maar kan tot 7 jaar, of omdat er de financiële middelen er niet zijn. Er is een grote groep mensen die tussen wal en ship valt. Ik hoop juist deze personen wel te kunnen helpen.

Kaaskopje
HondZorgt

Je idee is sympathiek. Ouders van de doelgroep zullen hier ongetwijfeld ook lezen, maar lijkt het je niet beter om deze vraag bijvoorbeeld bij Facebook-groepen te zetten die tot de doelgroep behoren?

Ik ben helaas de naam van de vrouw vergeten, maar een tijdje terug was een vrouw met autisme in een praatprogramma met een hond die niet als hulphond was getraind. Gewoon haar eigen hond. Voor haar van levensbelang. Ik denk dat het al nuttig kan zijn om het daar over te hebben.

HondZorgt
bedankt voor de tip

Bedankt voor de tip. Ik ga eens opzoek.

Phryne Fisher
Uitzonderingen

Ik ken een meisje van 8 dat binnenkort een hulphond (ASS) krijgt. Vond ik wel verrassend want ik had ook al gevonden dat kinderen tot 7 jaar een hond konden krijgen. En bij de meeste organisaties lange wachtlijsten en zelfs een tijdelijke stop.

Stichting GA!
Helpen

Ik ben reuze benieuwd op welke manier je deze groep zou willen helpen Daphne.

Groetjes,
Rianne Tetelepta
Stichting Gebruikers Assistentiehonden

Fiorucci
judith visser

Dat was de schrijfster Judith Visser, in het programma Pauw.

mirreke
Het kan heel belangrijk zijn om een officiële hulphond te hebben

omdat een hulphond overal toegang krijgt. Een hulphond mag niet (meer) worden geweigerd.

Veel scholen bv. of universiteiten proberen een hulphond (nu nog) te weigeren. Als je zelf een hond hebt getraind vraag ik me af of dat dan een officiële hulphond mag heten. Hoe goed de samenwerking tussen mens en hond misschien ook is.

n@nny
Doel vraag

Ik ben ook wel benieuwd naar de achtergrond van je vraag moet ik zeggen. Volgens mij kun je altijd wel een hulphond krijgen als je dat wil, alleen wordt deze niet altijd vergoed door de verzekering.

Maar zeker op het terrein van autisme en PTTS zijn er opleidingscentra waar je een hulphond kunt 'kopen'. Wij hebben ons hier een tijdje op georiënteerd toen we een diabetes-hulphond voor onze dochter zochten.

moeder 2004
off topic

Wat een kort door de bocht reactie van sommigen. Zelf betalen is een enorm dure kwestie en lang niet voor iedereen haalbaar.

Een vrijbrief met subsidie nog wel om een hond overal mee naar toe te nemen ? Hoe kom je erop ? Krijgt Hulphond.nl subsidie of is men afhankelijk van donaties ? Ik vind zo'n reactie erg pijnlijk om te lezen. Enig idee hoe belastend het nog voor een kind kan zijn om dagelijks overal met je hond naar toe te gaan ? mee op kamp, mee naar alle activiteiten op school, sporten omdat je simpelweg anders altijd met een begeleider moet ? Alsof het gaat om een vrijbrief om vooraan bij een attractie park te staan..

Ik spreek uit ervaring, mijn zoon met diabetes heeft na veel vijven en zessen en heeeeeeeel veel spaargeld van ons en lieve mensen om ons heen en crowdfunding een assistentie hond die overal mee naar toe mag en in het bezit is van alle diploma's en toch vinden mensen het nog nodig om commentaar te leveren omdat er toch niets met hem aan de hand is ?

On topic : Hondzorgt : wij hebben uiteindelijk een ander traject bewandeld dus zelf voor de financieen gezorgd en een kleinere instantie gezocht. Alleen is het wel zaak om de juiste zorg en training te verzorgen en ervoor te kunnen zorgen dat de hond ook daadwerkelijk over de juiste vaardigheden en diploma's. Daar schort het nog wel eens aan.

Het trainen van honden samen met kinderen of pubers is een heel lastige kwestie waarbij ook op communicatief en pedagogisch gebied veel komt kijken. Een hond kunnen trainen is 1 ding maar de toekomstige baasjes minstens net zo belangrijk.

Er zijn in het verleden wel meer initiatieven geweest maar ik wens ieder kind en volwassene die het nodig heeft een hond toe dus ik hoop dat je initiatief van de grond komt.

Ad Hombre
moeder 2004

Nou ik snap het ook niet. Waarom moet iemand met diabetes in vredesnaam een hulphond hebben? En waarom moet dat beest opgedrongen worden aan mensen die er niet van gediend zijn (op plaatsen waar honden geweerd worden)?

mirreke
Ad hombre

Google is je vriend, als je echt zo graag wilt weten waarom mensen ‘in vredesnaam’ een assistentiehond nodig hebben. En verder maakt het gelukkig helemaal niets uit wat jij ervan vindt. Er is gewoon een wet voor. Een hulphond mag niet geweigerd worden in openbare gebouwen, ook niet in restaurants. Als jij daar last van hebt, ga je fijn zelf weg.
Naar je eigen huis bijvoorbeeld, waar je niet de kans loopt geconfronteerd te worden met mensen die een hond nodig hebben om redelijk zelfstandig door het leven te kunnen gaan.

Mijntje
ook bij diabetes, epilepsie

Een hond ruikt een kwartier eerder dat er een hypo aankomt, nog voordat dit meetbaar is in het bloed. Kan dus zeker handig zijn bij bepaalde (ernstige vormen van) diabetes.
Of bij epilepsie, honden 'ruiken' een aanval van te voren zodat je alvast op de grond kan gaan zitten.
Niet alleen voor angstige kinderen dus (mcdd)

Kaaskopje
Ad Hombre

Af en toe schrijf je iets op, laat dat dan ook nog staan en verstuur je, die mij echt verbazen. Dat is ongetwijfeld wederzijds. Ik hoop dat je over het fenomeen 'hulphond' minder egocentrisch denkt dan je hier doet voorkomen.

Mijntje
Kaaskopje

Door onwetendheid krijg je altijd wel rare opmerkingen.
Ik denk dat Ad Hombre niet zo van honden houdt.
Ik ook niet eerlijk gezegd, maar ik zie wel het nut voor bepaalde kinderen en volwassenen, die daardoor een veel grotere bewegingsvrijheid krijgen.
Zie het boek Alaska van Anna Woltz, over een hulphond voor een jongen met epilepsie. Door die hond kan hij gewoon naar school. Diabetes is ook een ziekte in verschillende gradaties, mild tot ernstig, waardoor het gewone leven leven lastig is.

Sally MacLennane
Kaaskopje

Ik vond het niet egocentrisch. Ik vond het vooral erg dom.

Ad Hombre
Mijntje

Ik hou niet bijzonder van honden, maar ik hou helemaal niet van mensen die die beesten maar overal aan je opdringen. Ik *haat* mensen met pitbulls en staffordshires.

En ik ben niet de enige. Moet je hier de hondendraadjes eens lezen. De hondenliefhebbers onderling zijn ook niet dol op elkaar. Die doet dit, die doet dat. Het is best een eng wereldje.

En dan onder het mom van zieligheid wettelijke uitzonderingen claimen. Zo kennen we ze weer. Want voor een echte hondenliefhebber is er altijd wel weer een reden te vinden waarom zijn of haar hond wel los mag lopen. Of *wel* in de speeltuin mag.

Iemand met een blindengeleidehond (die echt heel goed getraind zijn) mag wel, dat snap ik, maar direct duikt iedereen met een ADHD, ASS of hypersensitief kind en nu ook al diabetes in de aldus ontstane kier in de wet.

https://www.123rf.com/photo_35798846_a-happy-blue-pit-bull-dog-wearing-a...

Hadden we trouwens geen dedicated hondendraadje of geldt die ook niet voor 'hulphonden'?

Moeder 2004
Ad Hombre

wow, onder het mom van zieligheid nog wel.

Wat een cynisme en wantrouwen, Ad Hombre.

Wat erg dat je serieus denkt dat een hulphond voor de leuk is omdat je zo van honden houdt en die mee wil nemen naar de speeltuin en als bonus ook nog subsidie krijgt ?

Jouw reactie is kwetsend en verspeend van iedere vorm van empathie.

bloemetje
Ad Hombre

Ad, mensen kunnen hun eigen hond niet zomaar bestempelen als hulphond. De toegankelijkheidsregel geldt alleen voor officiële hulphonden. En die zijn dus allemaal heel goed getraind. En dat zijn geen pitbulls hoor.

De meeste mensen komen trouwens helemaal niet in aanmerking voor een officiële hulphond. Hoe kom je daar bij? Je kunt alleen een hulphond krijgen als daar een noodzaak voor is. Omdat je anders bijvoorbeeld niet zelfstandig naar buiten kan.

Kaaskopje
Egocentrisch

Iemand die egocentrisch is, ontbeert empathie.

Kaaskopje
Ad

Ik slik alles in. Je hebt helemaal gelijk! Het is inderdaad bezopen dat mensen met diabetes een hulphond willen hebben. Mensen met diabetes moeten gewoon een beetje beter voor zichzelf zorgen en opletten als ze zich niet lekker voelen! Hoe dom kun je zijn, ja zelfs volwassenen nog, als je niet aan voelt komen dan je een hyper krijgt?

Een vroegere vriend van mij, toen ook mijn bovenbuurman, is met gillende sirenes naar het ziekenhuis gebracht omdat hij bewusteloos was geraakt en zo is gevonden omdat er toevallig iemand bij hem langs kwam. Toen ik op ziekenbezoek bij hem was, heb ik hem wel eventjes goed verteld dat hij voortaan beter op moest letten, omdat hij ook dood had kunnen gaan als hij niet gevonden was. Wat denk je? Hij was me niet eens dankbaar voor dat advies! Hij vroeg vriendelijk of ik de kamer wilde verlaten, tsss... Nou ja... zoals gezegd, een vróegere vriend, zo gaan die dingen.

Kaaskopje
dan je een hyper krijgt?

daT je een hyper krijgt?

Ad Hombre
Kaaskopje

Dat je een hond neemt? Best. Dat je perse speciale voorrechten wilt voor dat kreng omdat het zogenaamd een hulphond is? Niet OK.

Blindengeleidehond, OK.

Therapie, buddy, autisme en PTSS? Diabeteshond?

Bekijk het even....

Doet me een beetje denken aan die blowers die zo nodig 'medicinale' wiet willen. Gewone wiet (op iedere hoek van de straat) is niet goed genoeg. We willen ERKENNING!

bloemetje
Ad

Ad, je zit er deze keer echt naast.

Er is gewoon wetgeving over dit onderwerp. Sinds juni 2016 mogen assistentiehonden niet meer worden geweigerd in bijvoorbeeld scholen en bedrijven. Dit gaat om officiële assistentiehonden, herkenbaar aan een speciaal dekje.

Dat jij, zonder die mensen te kennen, al oordeelt dat niet-blinde mensen sowieso geen assistentiehond nodig hebben, zegt vooral iets over jou. Verdiep je er eens in, zou ik zeggen. Dan kom je er achter dat een assistentiehulp voor nogal wat mensen hét verschil maakt tussen wel of niet zelfstandig naar buiten kunnen (om boodschappen te doen, naar hun werk te gaan). En dat je niet zomaar in aanmerking komt voor een assistentiehond, integendeel zelfs.

Toegankelijkheid is geen gunst van gezonde mensen aan mensen met een beperking. Het is een recht.

Mijntje
Ad

Lees je even in. Zonder hond kunnen sommige mensen tenminste een redelijk normaal leven leiden. Wel eens een epilepsieaanval meegemaakt? Je kan lelijk vallen. Net als bij sommige vormen van diabetes. Het kan zo erg zijn dat je je huis niet meer uit durft of uit kan en dan biedt zo'n hond een uitkomst.
Ik ken een kind dat zo angstig is dat het nooit kon slapen, dat niet de deur uit durfde. Met hond gaat het zoveel beter. Hij durft weer buiten te spelen, hij kan weer slapen - en zijn ouders ook. De moeder hield ook niet van honden, maar wilde ook wel eens slapen 's nachts.
Dit zijn niet zomaar beperkingen.
Ik houd ook niet van honden. Ik houd niet van die natte neuzen aan me. En ze stinken en je moet ze commanderen en ook nog eens uitlaten :-)
Maar dat deze kinderen en volwassenen zijn met een speciale hulphond zo ontzettend geholpen. Ik vind het een uitkomst.

Triva
Bloemetje

Je kunt je eigen hond in zeven stappen opleiden tot diabeteshond en dan zit je dus met hond in de speeltuin...

Aagje Helderder
Nee maar het is duidelijk

dat Ad naast een aversie tegen honden om te beginnen niet alle aandoeningen even serieus neemt.

Alleen blindheid is in zijn ogen blijkbaar echt en te bewijzen. Daar is zo’n ‘rothond’ dus nog wel te verdedigen.
Maar ja, bij de in zijn ogen vagere dingen als ADHD en ptss is een hond een overbodige luxe.
Maar toch: epilepsie en diabetes zijn ook echt medisch natuurlijk. En ik durf er ook wat onder te verwedden dat niet iedere epilepticus en diabeticus een hulphond kan krijgen. Daarvoor moet je vast duurzaam niet goed instelbaar zijn op medicatie. Maar dat zal volgens Ad allemaal wel een truc zijn om het krijgen van een hulphond en een luxepositie voor elkaar te krijgen.

Aagje

Aagje Helderder
Triva

Echt? Iedereen kan de eigen hond opleiden tot diabeteshond. Iedere hond? Hoe dan?

Ik heb geen hond, maar zou er waarschijnlijk ook niet één volgens een deugdelijk systeem kunnen opvoeden. Laat staan opleiden voor zoiets?

Aagje

skik
Vraag over diabeteshond

Een vraag uit oprechte interesse: Wat kan zo'n hond wat een insulinepomp niet kan? En waarom heeft een kind van acht, dat net als leeftijdsgenoten het grootste gedeelte van de dag onder toeziend oog van volwassenen vertoeft aan wie ook uitgelegd kan worden waar op te letten en hoe te handelen, 24/7 een hond nodig? Wat kan die hond dat zo doorslaggevend is, zo'n significant verschil voor de gezondheid van het kind dat zo'n hond opportuun is?

skik

Pagina's

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.