Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op

Afwijzing op assistentiehond


Kaaskopje

Kaaskopje

17-06-2018 om 23:22

Moeder 2004

Ik heb de rare eigenschap dat ik me ook inleef in de andere partij. Zo gebeurde dat nu ook met mensen die erg allergisch zijn voor honden. Daar zit ik dan weer mee. Hoe los je dát op? Dan toch maar uurtjes waarin er géén honden aanwezig zijn regelen? Maar goed, zoals man net zei: je creëert een probleem die er niet is. Dat doe ik wel vaker, geloof ik.

Wij hadden vroeger een boxer, die wij met toestemming van het restaurant soms meenamen. De hond gedroeg zich zo voorbeeldig dat mensen soms verbaasd waren dat er opeens een hond onder onze tafel vandaan kwam. Ik weet niet beter dan dat hulphonden dusdanig goed getraind zijn, (die van ons was niet eens getraind, die was gewoon zo aardig om zich koest te houden in een restaurant) dat ze geen overlast geven. Wie zich daar evengoed aan stoort, snapt niet hoezeer hij van geluk mag spreken dat hij alles zelfstandig en/of zonder risico op levensbedreigende situaties, kan doen.

Suikertje

Suikertje

17-06-2018 om 23:54

Insulinepomp, Mirreke

Mirrike, ik weet hoe een insulinepomp werkt, ik heb er nu zeven jaar een. Ergens in dit draadje schreef iemand iets dat niet klopte erover, vandaar mijn uitleg.
Wat jij vertaald hebt is helaas niet standaard. Een insulinepomp geeft echt alleen maar insuline, een insulinepomp met sensor , ja die meet ook de glucose. Maar die sensor, die volgens mij alle pompdragers graag zouden willen, krijgt niet iedereen vergoed van de verzekering.

Je conclusie dat je met een sensor een zelfstandiger leven kan leiden begrijp ik niet, want het is nog niet zo dat de pomp en sensor voor je denken. De pomp geeft de basisinsuline af, de gebruiker spuit voor t eten bij (bolust) en de sensor geeft de glucosewaarde aan. Op grond van die waarde bepaalt de gebruiker of hij moet bijspuiten, de basisinsuline tijdelijk stopzetten of suiker eten. Het allergrootste voordeel van de sensor is dat je niet 7 tot 8 keer per dag in je vinger hoeft te prikken maar eens per drie dagen de infuus in moet brengen. Wat trouwens ook geen pretje is, maar vanwege de frequentie wel te prefereren

Suikertje

Suikertje

17-06-2018 om 23:58

Tyfuspitbull

Ad, denk je nou werkelijk dat een eigenaar van een pitbull iets van iq of sociale vaardigheden in zich heeft dat hij zijn pitbull tot hulphond wil trainen? Ik ben niet van generaliseren maar in het geval van pitbulls en hun baasjes kan dat gewoon en zit ik er nooit naast.

Ad Hombre

Ad Hombre

18-06-2018 om 07:55

Suikertje

Als het pitbullbaasje daarmee voor elkaar kan krijgen dat hij overal naar binnen mag, dan blijkt hij (of zij) ineens creatief zat. Of er komt wel een trainingscentrum waar een of andere tokkie met wat subsidie het beest wel even voor je 'opleidt' tot officiele hulphond.

Het was allemaal redelijk zat toen het over blinden ging. Natuurlijk, een blinde is niets zonder zijn hond, dat snappen we allemaal. Bovendien, ik heb er enige ervaring mee, zijn die beesten echt heel goed getraind. Als alle honden zo waren was ik een hondenfan.

Maar in de huidige maatschappij nemen de echte en ingebeelde aandoeningen enorm toe. Diabetes, autisme, ADHD, borderline. Als ik dit forum mag geloven heeft zolangzamerhand half Nederland een van die aandoeningen.

Dus half Nederland valt straks onder de hulphondenregeling. Straks zitten er meer honden op plaatsen waar ze niet mogen komen dan daarbuiten.

Wat een geschifte wereld...

PS: Niks mis met 'kouwe kermis', 'koude kermis' da's pas (hypercorrect) fout...

mirreke

mirreke

18-06-2018 om 10:02

bloemetje

het ging om (een variant van) dit insulinepompsysteem.

https://www.medtronic-diabetes.nl/minimed-systeem/continue-glucose-monitoring

Wat ik schreef was wat de fabrikant zegt... niet wat ik ervan denk te weten natuurlijk.
Ook de bolusinsuline wordt door de pomp gegeven trouwens....

En tuurlijk is het weer de verzekering die bepaalt of iemand zo'n systeem mag, waar heb ik dat toch vaker gehoord...

mirreke

mirreke

18-06-2018 om 10:09

Geloof je dat nou zelf, Ad

Niet zo negatief. Ik heb het aantal hulphonden niet echt explosief zien toenemen.

En weet je wat, voor jou en anderen, nou zo heerlijk is? In je eigen huis mag je een assistentiehond weigeren! Want jouw huis is geen openbare ruimte. Fijn he?!

Toch nog even de link, dan kun je de wet er ook zelf nog even op naslaan:

http://wetten.overheid.nl/BWBR0014915/2017-01-01

Artikel 1

In deze wet wordt verstaan onder:

a. onderscheid: direct en indirect onderscheid, alsmede de opdracht daartoe;

b. direct onderscheid: indien een persoon op grond van handicap of chronische ziekte op een andere wijze wordt behandeld dan een ander in een vergelijkbare situatie wordt, is of zou worden behandeld;

c. indirect onderscheid: indien een ogenschijnlijk neutrale bepaling, maatstaf of handelwijze personen met een handicap of chronische ziekte in vergelijking met andere personen bijzonder treft.

Artikel 1a

1 Het in deze wet neergelegde verbod van onderscheid houdt mede in een verbod van intimidatie.

2 Onder intimidatie als bedoeld in het eerste lid wordt verstaan: gedrag dat verband houdt met handicap of chronische ziekte en dat tot doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast en dat een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving wordt gecreëerd.

3 Op het in deze wet neergelegde verbod van intimidatie is artikel 3 niet van toepassing.

Artikel 2

1 Het verbod van onderscheid houdt mede in dat degene, tot wie dit verbod zich richt, gehouden is naar gelang de behoefte doeltreffende aanpassingen te verrichten, tenzij deze voor hem een onevenredige belasting vormen.

2 Onder het verrichten van doeltreffende aanpassingen wordt in ieder geval verstaan het toelaten van assistentiehonden

Mijntje

Mijntje

18-06-2018 om 11:00

Pitbulls worden niet gebruikt als hulphond, dat zijn meestal labrador retriever.
Lijkt me zo logisch.

Ik vind het ook ok dat iemand met een hulphond niet overal in kan, maar daarmee ben ik nog niet tegen hulphonden. Je onderschat met je harde woorden de impact op familie en op het kind/volwassene zelf met ernstige handicap, vaak niet zichtbaar. Dat je nergens kan komen.
Wij hebben met onze gehandicapte zoon ook genoeg hatelijke blikken gehad van vreemden en kunnen ons om andere reden amper met hem ergens vertonen.
Hoewel ik het vaak met je eens bent en je bijdragen vaak vermakelijk vind, vind ik dat je hierover wel heel snel oordeelt.

Triva

Triva

18-06-2018 om 11:34

Mijntje

Je mist het punt, je kunt je eigen hond tegenwoordig opleiden tot hulphond en natuurlijk is pitbull een extreem voorbeeld maar het is niet altijd fout om even te overdrijven. Ad (en ik) zijn ook uitgemaakt voor van alles en nog wat omdat we het niet zouden begrijpen en omdat we zelf eens zouden moeten voelen wat het is om afhankelijk te zijn. Is ook volledig over de top, wij weten allebei heel goed hoe het zit.

Het gaat mij er om dat ik het niet nodig vind dat een (voormalig) gezinshond opeens overal mee naar toe moet waar een gewone hond niet in mag omdat Pietje iets heeft en nadat die hond een training heeft gevolg en een dekje krijgt. Pietje kan ook begeleiding krijgen van ouders of anderen. Een hond voor autisme is meer voor de dingen als 's nachts bang zijn, over straat naar school kunnen, ik geloof niet dat je daar nu mee een drukke binnenspeeltuin in moet willen. Een kind met diabetes een hond geven om dan vervolgens overal alleen naar toe te kunnen klinkt goed maar wanneer is zo'n kind nu echt zonder volwassenen? Is het zo levensbedreigend dat je iets later je hypo bemerkt, wat is er mis met zelf goed de signalen herkennen? Wellicht nog weer anders met epilepsie maar ook daar lijkt dat meer voor pubers en volwassenen die ook wel eens alleen willen gaan wonen en dat wellicht zonder hond niet kan?

Waarom er als argument volwassenen bijgehaald moeten worden die een hond nodig hebben voor de was, PTSS etc is mij een raadsel. Daar ging het niet over. Het gaat er om dat je je eigen hond (en dat hoeft geen labradoodle te zijn) kunt opleiden tot diabeteshond.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-06-2018 om 12:31

Zelf trainen

Ik lees dit op internet:

" Certificeer je hulphond. Hoewel het geen wettelijke eis is om je hond officieel te laten erkennen als hulphond, kan het verwarring verminderen wanneer hij je begeleidt op plekken waar honden gewoonlijk niet toegestaan zijn.

Zoek uit wat het overheidsorgaan is voor dit soort hulphond (bijvoorbeeld een signaalhond voor de dove, of een geleidehond voor de blinde), en vraag of ze inspecteurs hebben die bereid zijn om je hond te certificeren.
Haal begeleidende getuigenissen die bevestigen dat je de hond nodig hebt. Dit kan een brief van een arts zijn die je handicap uitlegt en hoe de hond cruciaal is voor jouw leven.
Haal een brief van de dierenarts en een bevestiging van goed karakter om te tonen dat de hond goed getraind en in goede gezondheid is.
Stuur alle documentatie naar het juiste certificeringsorgaan en wacht hun verdere instructies af."

Mijn conclusie: als je kiest voor zelf trainen, zou het verplicht stellen van een certificaat wenselijk zijn.

Horeca, winkels, openbare gebouwen in het algemeen mogen wat mij betreft iemand de toegang weigeren als er geen officieel certificaat overlegd kan worden. Ik vind mijn eigen uitspraak nogal hard, maar het kan inderdaad wel misverstanden en rare vooroordelen als van Ad, tegengaan.

Iemand die een hulphond nodig heeft, is dusdanig in staat om zelfstandig te functioneren en denken, dat je mag aannemen dat hij of zij begrijpt dat de regels rond een hulphond twee kanten op horen te gaan, dus dat hij of zij wel moet kunnen aantonen dat de hond daadwerkelijk overal naar binnen mag. Zo iemand wil zich zelfstandig kunnen redden en dan is een hulphond een ontzettend fijn hulpmiddel, net als een auto of scooter, die sneller kan rijden dan snorren, ook een fijn hulpmiddel is om van a naar b te gaan, maar daar kun je ook niet zonder bewijs van rijvaardigheid en verkeerskennis mee de weg op, ook al kun je perfect rijden.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-06-2018 om 12:40

Maar in de huidige maatschappij nemen de echte en ingebeelde aandoeningen enorm toe. Diabetes, autisme, ADHD, borderline. Als ik dit forum mag geloven heeft zolangzamerhand half Nederland een van die aandoeningen.===

Ja, wie weet hoor jij daar ook bij, het zou toch zomaar kunnen? Maar alle gekheid op een stokje: of een aandoening ingebeeld is of niet, gaat jou niets aan wat dit onderwerp betreft. Het is niet aan jou om te oordelen over de behoefte aan een hulphond. Wél vind ik dat het fenomeen hulphond niet mag ontaarden in doe het zelf geknutsel zonder duidelijke regels. Ik vind dus dat je moet kunnen aantonen dat je die hond goed getraind hebt, maar ook daadwerkelijk nodig hebt. Die verplichting is er blijkbaar nog niet. Het lijkt mij handig als die er wel komt.

Mijntje

Mijntje

18-06-2018 om 12:40

teckel

Aha, nou een certificaat vind ik wel het minste. Het zelf trainen vind ik niet wenselijk. Dat is een vak apart. Het moet ook niet zo zijn dat elke hond een hulphond wordt.
En ik denk ook niet dat alle honden geschikt zijn. De meeste honden zijn te dom.
http://wibnet.nl/mens/hersenen/intelligentie/dit-zijn-de-slimste-honden-en-de-domste
Een teckel kan toch geen hulphond zijn?

mirreke

mirreke

18-06-2018 om 13:21

Ik heb begrepen dat teckels vrij slim zijn

en heel eigenzinnig.

Het hangt er vooral vanaf wat het doel is van de hulphond. Maar ik geloof niet dat zelf trainen zo makkelijk is
De instantie die de hond helpt trainen moet gecertificeerd zijn, en die certificering moet regelmatig worden gecheckt en bijgewerkt.
Je moet aan allerlei voorwaarden voldoen om met een officiële hulphond door het leven te kunnen gaan. Een goede hulphond is zelf ook gecertificeerd.

Wat ik echter zo apart vind in dit draadje is dat gefocust lijkt te worden op alle mogelijkheden om hier maar misbruik van te maken.
Alsof de wereld zo in elkaar steekt... en dan nog: al zou een klein percentage het doorzettingsvermogen hebben om er misbruik van te maken, dan nog geldt dat het veel grotere deel niet voor niets een assistentiehond heeft.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

18-06-2018 om 13:32

Training

Kennissen van mij krijgen binnenkort een ASS hulphond. Het hondje is door de opleider al in het nest getest op vaardigheden en geselecteerd en akkoord bevonden. De training vindt plaats binnen het gezin, door het gezin in samenwerking met een trainer. Pas als hij uiteindelijk het examen haalt krijgt hij zijn hulphonddiploma en -dekje. Het is een Labradoodle zodat het risico op allergieën minimaal is.

mirreke

mirreke

18-06-2018 om 13:40

Voor mijn zoon zou het zeker wat zijn

een ASS-hulphond...

Phryne Fisher

Phryne Fisher

18-06-2018 om 13:47

Zielig

Ik vind het zelf eigenlijk een beetje zielig. Zo’n hondje wil toch het liefst lekker hond zijn in plaats van de hele tijd op een mens letten. Ik vraag me ook af hoe het in de praktijk werkt. Het kind voor wie de hond is, reageert regelmatig heel erg heftig en je wilt niet dat ze de hond iets aandoet, of dat de hond van zich af bijt.

mirreke

"Iemand kan allergisch zijn, en ik ga er helemaal van uit dat situaties minnelijk worden opgelost. We zijn tenslotte allemaal redelijke mensen, althans dat mag je hopen. Maar het is dus niet meer zo, dat DUS degene met de handicap maar moet wijken of inschikken. Stel je komt in de bios te zitten naast iemand met een hond, dan is het dus niet meer zo dat DUS die persoon met de hond maar moet wijken. Misschien moet je zelf dan gewoon verkassen naar een andere plek. Die persoon heeft namelijk NET ZOVEEL RECHT om daar te zijn (met hond) als jij... Die hond is namelijk het noodzakelijke hulpmiddel zonder welke die persoon niet kan functioneren."

Je spreekt jezelf tegen als je zegt dat de hulphondeigenaar net zoveel recht heeft om ergens te zijn als iemand die allergisch is voor honden en misschien de allergische persoon maar moet wijken.

Alsof zo allergisch zijn dat je niet meer functioneert niet net zo goed een handicap is.

skik

Triva

Triva

18-06-2018 om 19:00

mirreke

'Wat ik echter zo apart vind in dit draadje is dat gefocust lijkt te worden op alle mogelijkheden om hier maar misbruik van te maken.
Alsof de wereld zo in elkaar steekt... en dan nog: al zou een klein percentage het doorzettingsvermogen hebben om er misbruik van te maken, dan nog geldt dat het veel grotere deel niet voor niets een assistentiehond heeft.'

Wat de agenda van Ad is weet ik niet maar mijn agenda vooral is dat ik niet wil dat het verpest wordt voor de mensen die écht een hulphond nodig hebben. Dus draai het eens om en zie wat wij nu eigenlijk bedoelen.

Triva

Triva

18-06-2018 om 19:03

Phryne

Het is helemaal niet zielig als je de juiste hond hebt, voor die hond is niets fijner dan de hele dag met zijn 'mens' samen te zijn, veel fijner voor de hond dan een groot deel van de dag alleen thuis te zijn. Het zou natuurlijk niet best zijn als het betreffende kind iets doet wat wel vervelend is voor de hond maar vaak, na een poosje van gewenning, leert een kind echt wel wat wel en niet kan met de hond. Kind wordt, als het goed is, ook niet zomaar geselecteerd, dat doen die mensen hun hond niet aan (de wachtlijst is ook te groot). Vergelijk met politiehond Bumper, die is gelukkig als die maar de hele dag mag werken met en voor zijn baas en dat begrijpen ook veel mensen niet maar het is natuurlijk ook geen lui, de hele dag slapend ras.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-06-2018 om 20:57

Phryne, versta je onder 'hond zijn'?

Het leven van iedere hond staat in zekere zin al bol van regeltjes, een hulphond heeft er een paar bij. De oorspronkelijke huishond was geen schoothond, dat was een hond die met de baas werkte. Een herdershond, denk aan een border collie, is ook niet zielig als die de hele dag met de herder op de kudde moet passen. Dat is dolle pret, daarvoor moet hij zijn hersens gebruiken. Speurhonden zijn ook niet zielig, die doen waar ze voor geleerd hebben. Kijk maar eens naar beelden van dit soort honden, je ziet een geconcentreerde hond, geen sneue hond.

bloemetje

bloemetje

19-06-2018 om 02:00

Amalia-rel

"Wat de agenda van Ad is weet ik niet maar mijn agenda vooral is dat ik niet wil dat het verpest wordt voor de mensen die écht een hulphond nodig hebben. Dus draai het eens om en zie wat wij nu eigenlijk bedoelen."

Wat er gebeurt in deze draad:
een paar mensen roepen iets over pitbulls, over verzonnen afwijkingen, over hondenvolk-dat-altijd-zijn-hond-mee-wil-nemen, over zelfgemaakte hulphond-dekjes en over een explosie aan hulphonden.

Het doet mij denken aan de 'rel' rondom Amalia met Koningsdag. Massa's mensen wonden zich vreselijk op, want 'men' zou namelijk zeer negatief over Amalia praten. Maar dat negatieve praten bleek helemaal niet te bestaan. Iedereen praatte elkaar na over hoe vreselijk het allemaal was dat men Amalia dik noemde.

Dat gebeurt volgens mij hier ook. Een paar mensen maken zich nogal druk over een situatie die helemaal niet bestaat. Het is aanname op aanname. Ik heb geen enkele onderbouwing voor die aannames gezien. Maar op basis van die aannames is het met name Ad die wel om zich heen slaat en groepen mensen snoeihard veroordeelt.

Ik lees daar weinig zorg in hoor Triva. Fijn om te merken dat jouw opmerkingen wel uit zorg voortkomen, maar ook voor jou: waarom zouden zoveel mensen nu plots een officiële hulphond willen hebben? Denk je echt serieus dat door een wetswijziging in 2016 (hulphonden mogen niet meer worden geweigerd) mensen massaal besluiten hun eigen hond tot hulphond op te leiden zodat de hond eindelijk in iedere winkel naar binnen mag? Ik geloof daar echt helemaal niets van.

Allereerst: in veel winkels mogen honden gewoon naar binnen. Ten tweede: ondanks de wetwijziging zijn er nog steeds veel ondernemers die hulphonden weigeren. Als derde: het vraagt heel veel inspanning om van een hond een hulphond te maken. Ten vierde: heel veel honden zijn daar niet geschikt voor. Punt 6: heel veel baasjes ook niet. Punt 7: Je moet wel een heel rare kronkel hebben om dit allemaal te willen doen terwijl je helemaal geen hulphond nodig hebt. Waarom zou je al die moeite doen? Punt 8: veel mensen die afhankelijk zijn van een hulphond, zouden veel liever zonder hond op stap gaan. Je bent namelijk nogal opzichtig gehandicapt met een hulphond.

Triva

Triva

19-06-2018 om 04:02

Kaaskopje

Het is een misvatting dat border collies de hele dag op pad zijn. Ze helpen twee keer per dag de schapen begeleiden ( heen en terug) en in de wintermaanden hebben ze niks te doen.

moeder 2004

moeder 2004

19-06-2018 om 09:44

Bloemetje

Dank je wel, Bloemetje. Dat is precies wat ik wilde zeggen maar niet zonder emotie kan verwoorden.

Ad Hombre, wist je dat sommige honden (gewoon gezinshonden) soms in een klas worden gezet om kinderen van bepaalde angsten af te helpen en om kinderen te leren socialer met elkaar om te gaan ? dat zou wat zijn, he, komt er ineens een pitbull in de klas als onderdeel van een lesprogramma. Hoeft ie niet eens een pasje mee te hebben of een dekje om

mirreke

mirreke

19-06-2018 om 12:46

triva, ik snap niks van jouw reactie

ik ben het namelijk met je eens...

Ad Hombre

Ad Hombre

19-06-2018 om 14:02

Mirreke

"Wat ik echter zo apart vind in dit draadje is dat gefocust lijkt te worden op alle mogelijkheden om hier maar misbruik van te maken.
Alsof de wereld zo in elkaar steekt... en dan nog: al zou een klein percentage het doorzettingsvermogen hebben om er misbruik van te maken, dan nog geldt dat het veel grotere deel niet voor niets een assistentiehond heeft."

Kwestie van mensenkennis. Als er eenmaal een gaatje in de wetgeving zit komt er vanzelf een klein percentage dat er gebruik van gaat maken. Die hebben succes en zjin tevreden. Dat delen ze met vrienden, kennissen en medehondenliefhebbers. Die denken, hee, dat wil ik ook en het verschijnsel olievlek steekt zijn kop op.

De overheid besluit oldtimers vrij te stellen van wegenbelasting. Leuk voor oldtimerliefhebbers, die kunnen nu goedkoop rijden. Ze scheppen erover op op feestjes. Andere mensen denken, he, dat is zo gek nog niet en voor je het weet explodeert het aantal oldtimers zodanig dat de overheid de regels weeer aanpast en iedereen zijn oldtimer van de hand doet.

Als je met je ogen open om je heen kijkt weet je dat de mensen zo in elkaar zitten. Dit herhaalt zich overal en altijd weer. Met name met honden, want hoevaak komt het niet voor dat mensen *nu al* honden meenemen naar plaatsen waar het niet mag (strand, speeltuin). Als je er wat van zegt krijg je - behalve scheldwoorden - allerlei 'redenen' te horen. Hij doet niks, hij zit aan de lijn. Enz. enz.

Dus iedereen met een beetje verstand zal begrijpen dat er misbruik van deze regeling gemaakt gaat orden en als dat succesvol is volgt er meer. Hondeneigenaren kennende voorspel ik een groot succes!

Kaaskopje

Kaaskopje

19-06-2018 om 23:30

Triva

Nee, echt waar? (Border Collie)

De waard Ad

Kent u die uitdrukking?

Kaaskopje

Kaaskopje

20-06-2018 om 00:21

Ad

Ik biecht het maar op. Ik train onze hond, een kruising met gebruiksaanwijzing, om op gebaren te gehoorzamen. Stel dat hond doof wordt, dan snappen we elkaar nog steeds. Maar het gaat twee kanten op. Ik leer hond iets waar zij baat bij heeft, maar daarnaast ook iets waar ík mogelijk baat bij ga hebben. Hond is nu namelijk al gewend aan het fenomeen dat ik door haar te volgen, niet in de bosjes beland als ik naar de uitgang van de tuin loop 's nachts. Ze loopt langzaam en kijkt achterom om te zien of ik volg. Op straat ruilen we weer van rol. Ik leid, zij volgt.

Je snapt het al... Het is mijn droom om ooit met deze hond elk café af te gaan of boodschappen te doen. Ik hoef haar alleen maar te trainen en te wachten tot ik ik slechter ga zien. Hoewel.... ik kan dat natuurlijk ook nu al faken.

Zo, de hond zit te wachten. Je hebt nu een beeld van hoe dat er straks uitziet in de tuin. 😁

Ad Hombre

Ad Hombre

20-06-2018 om 13:28

AnneJ

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid en het einde van de meeste illusies.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.