Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Lwoo of praktijk?


Lente

Lente

21-06-2018 om 16:14

Ik zou het bezwaar wel alvast indienen.

Desnoods een dag voor je het gesprek hebt.
Tijdens het gesprek meld je (op een slim moment ) dat je het bezwaar al hebt ingediend. Want je wist immers niet wat uit het gesprek zou komen. En je was bang dat er tussen gesprek en bezwaardatum geen tijd meer zou zijn om het bezwaar in te dienen. (Toevallig heel veel te doen die periode)
Maar je kunt het bezwaar toch altijd nog intrekken als er een ander besluit komt? (en dan trek je een heel onschuldig gezicht).

Grimm

Grimm

21-06-2018 om 16:27 Topicstarter

Goed plan!

Haha goed plan!

Tango

Tango

21-06-2018 om 17:21

Succes!

Voor als je gaat.
Ik heb niet alles gelezen maar zie dat je je echt heel goed in hebt verdiept. Ik hoop heel erg voor je dat het stempeltje praktijkschool eraf gehaald wordt. Als dit onterecht is moet dat gewoon gebeuren.
Mijn ervaring is dat er toch naar gekeken wordt. Hier een zoon die ook naar LWOO is gegaan met indicatie PRO. Wij konden niet anders, want de andere weg was of naar PRO of zittenblijven in groep 8. Niet wenselijk natuurlijk.
Zoon redt het goed op Basis met LWOO, met ondersteuning van ons. Maar er zijn in de loop van het schooljaar toch weleens leraren geweest die zeiden dat hij het niveau niet aan kon, want hij had natuurlijk een PRO indicatie. En dat moet je gewoon niet willen als het onterecht is.

Grimm

Grimm

21-06-2018 om 17:29 Topicstarter

Precies

Wat jij omschrijft is precies waar ik vanaf wil. Ze gaan op elke slak zout leggen omdat het toch een pro kind is! Mijn zoon is 2 jaar geleden gestart op basis in de lwoo klas. Hij kwam ook niet in aanmerking voor lwoo omdat hij te goed scoorde. Maar mijn zoon heeft pdd NOS en daar werd ook op elke slak zout gelegd dat hij het niet zou redden en misschien beter naar cluster 4 kon gaan. Na een half jaar had hij eindelijk zijn draai gevonden en ging het ineens super. Hij mocht aan het einde van het jaar zelfs opstormen! Ik heb altijd al gezegd dat hij te goed was voor basis! Scholen moeten eens leren luisteren naar ouders.

Besluit wordt niet ingetrokken

Grimm, je hebt helemaal gelijk met die kloof, maar je moet er niet te diep in duiken.
De wet maakt geen uitzondering voor leerlingen met een of andere kloof. De wet stelt als grens dat iq. En dat is maar één cijfer en dat is het gemiddelde van het geheel.

Maak er niet teveel verhaal omheen, zeker ook niet als je inderdaad op gesprek gaat.

Dien dat bezwaar voor het gesprek in. Ze komen in dat gesprek niet terug op dat besluit. Dat kan namelijk niet. Dat besluit heeft niet alleen betrekking op jouw zoon, maar ook op de school. Die school is er misschien wel blij mee (denk ik). Die school mag ervan uitgaan dat het genomen besluit geldt, tenzij er bezwaar wordt ingediend.

Als men al iets wil bereiken dan is dat voorkomen dat je bezwaar indient.

Dat kan niet zomaar

Lente “Maar je kunt het bezwaar toch altijd nog intrekken als er een ander besluit komt? (en dan trek je een heel onschuldig gezicht).”
Dat kan niet zomaar.
Een bestuur kan niet (nooit) op eigen houtje een besluit intrekken of veranderen. Daar moet een bezwaarprocedure aan te pas komen.
Nogmaals: bij toelaatbaarheidsverklaringen zijn er twee partijen die belang hebben. Dat is de aanvragende school en de leering/ouders.
Het bestuur kan niet buiten de procedure om op wens of in het belang van een van die twee partijen al genomen besluiten veranderen.

Grimm

Grimm

21-06-2018 om 19:06 Topicstarter

Je hebt gelijk

Ik kreeg net mail dat ze de VO school ook uitgenodigd hebben. Ze weten alleen nog niet of ze kunnen komen. Misschien helpt het als ik de vo school weet te overtuigen?

Lente

Lente

21-06-2018 om 20:46

M Lavell

Natuurlijk kunnen ze het besluit niet intrekken. Maar dat is ook niet het doel .
Het doel is om het bezwaar toch in te dienen, ondanks de mooie verhalen bij het overleg.
Als ouder kun je zo’n overleg beter niet weigeren. Maar je wil tegelijk je goede wil tonen en de inzet voor je kind tonen.
Maar je kunt wel de onwetende ouder spelen. En daar was mijn reactie op gestoeld.

Dat helpt niet

Grimm "Ze weten alleen nog niet of ze kunnen komen. Misschien helpt het als ik de vo school weet te overtuigen?"
Nee.
Dat is niet omdat ze onaardig willen zijn. Dat is omdat de procedure nu eenmaal zo is.
Ik denk dat het geen zin heeft om naar dat gesprek te gaan. De school zal de keuze verdedigen om toch Pro aan te vragen. De commissie zal de eigen beslissing verdedigen en daar zit jij dan tegenover het oneens te zijn.

De kwestie is heel simpel: De procedure is niet goed gevolgd. Jij dient dus bezwaar in. Daaruit volgt dat de procedure nog eens over gedaan moet worden.(Herziening besluit) Nu met de juiste gegevens, met jouw zienswijze erbij en het IQ dat voor de wet gewoon een ondeelbaar IQ is.

Na de herziening van het besluit, kan er altijd nog gepraat worden.

Nu praten maakt de zaken nodeloos ingewikkeld. Eerst maar eens gewoon netjes de procedure volgen.

In dit geval wel

Lente "Als ouder kun je zo’n overleg beter niet weigeren. Maar je wil tegelijk je goede wil tonen en de inzet voor je kind tonen."
In dit geval wel. Het is te vroeg. De procedure loopt nog. Er moet een herziening besluit komen. Daarna heeft praten weer zin.

Grimm,

Ga je de gesprekken alleen in of heb je ondersteuning van een vertrouweling, een consulent of een orthopeed?
Je hebt jezelf goed verdiept maar een meer fysieke gelijkheid tijdens de gesprekken, kan geen kwaad. Daarnaast horen twee meer dan één.

Grimm

Grimm

21-06-2018 om 22:26 Topicstarter

Ik ga wel

Ik ga wel ookal weet ik dat het waarschijnlijk geen zin heeft. Gelijk hebben en gelijk krijgen he?
Ik zal gelijk melden dat ik er ben uit coulance zodat ze hun verhaal kwijt kunnen.

Ik ga kijken of mijn zus of een vriendin mee kan. Mijn man kan niet en heeft ook niet het geduld en kennis voor dit soort dingen. Al moet ik natuurlijk ook even zus of vriendin het eea uitleggen.

BO

BO

22-06-2018 om 05:50

Vier jaar terug in de tijd

Precies dezelfde strijd. Ook meermaals met Miriam gemaild. Het IQ van mijn kind was een half jaar te oud (106). Pro moet iq van <80 en idd die twee achterstanden. Heeft jouw kind geen drempeltoets gedaan op het vo ivm de lwoo aanvraag? Dat nekte mijn kind. Advies ban bo was goed maar toets verknald. Ik wilde geen pro indicatie om de reden van ' elke onvoldoende is een zie je wel'. Uiteindelijk was mijn kind op twee andere scholen meer dan welkom en zojuist geslaagd

BO

BO

22-06-2018 om 05:53

Oja

Idd ook bezwaar gedaan en daarna mocht hij komen met pro indicatie. Daarvoor werd hij niet eens aangenomen. Pro gebeld, die nam hem met zijn scores ook niet aan. Pas op met die 78, dat is wel pro.

Scheel gekeken

Bo schrijft"Pas op met die 78, dat is wel pro."
Ja, ik heb scheel gekeken.
"a. een intelligentiequotiënt heeft binnen de bandbreedte van 55 tot en met 80, en"
De hele score is 78, de halve nog lager en hoger.
Het argument, je mag geen twee halve scores gebruiken van de wet, spreekt dus tegen je Grimm.
Dat maakt verder voor het bezwaar niet uit.
De meest fundamentele misser van dit besluit is dat jouw zienswijze niet is meegewogen. Daarnaast heb jij andere poetsgegevens dan er door de commissie gebruikt zijn.

Gefeliciflaptaart!

BO "Uiteindelijk was mijn kind op twee andere scholen meer dan welkom en zojuist geslaagd"
joepiedepoepie *maakt dansje in de kamer*

Grimm

Grimm

22-06-2018 om 08:03 Topicstarter

Op de site van mijn samenwerkingsverband staat dat als je 75/80 gescoord hebt dat je dan een bespreek geval bent. Mijn inziens zouden ze dan naar de Cito’s moeten kijken en die tonen aan wat een kind kan. Het samenwerkingsverband wijst naar de lage score van 66 maar met diezelfde argumenten kan dan ook naar de te hoge score van 96 gekeken worden. Overigens heb ik de vorige iq scores (inmiddels zijn deze 3 jaar oud) van mijn dochter en een onderbouwing van een orthopedagoog (werkzaam bij een bureau die gespecialiseerd zijn in diagnostiek) toe laten voegen aan het dossier: Sommige verschillen in scores zijn inderdaad relatief groot. Sowieso kun je er niet op achteruit gaan wat betreft capaciteiten (tenzij er ernstige schade aan de hersenen wordt veroorzaakt), dus je kunt er vanuit gaan dat de hoogste meting klopt. Vorige scores: VIQ 65, PIQ 112, TIQ 84, VB 71, PO 112, VS 99. Hiermee hoopte ik natuurlijk dat ze niet moeilijk zouden doen om die 2 puntjes. Ik kan eventueel mijn bezwaar nog aanvullen met het verhaal dat er helemaal geen totaal iq berekent mag worden bij een kloof en dat de voorspellende waarde over schoolprestaties van de WISC lll onvoldoende is beoordeeld door de COTÁN.
De wet zegt zegt dat je moet voldoen aan 1. Iq score en De leerachterstanden voor PRO moeten boven of gelijk aan 0,500 liggen. Voor rekenen is deze 0,571 en voor begrijpend lezen is deze 0,237, DMT 0,208, LA spelling 0,151. Deze valt niet zoals het SWV zegt binnen de criteria van praktijkonderwijs.

Een drempeltoets heb ik al veel van gehoord maar die heeft mijn dochter niet gehad. Ik heb geen idee waarom. Zou dit zijn omdat mijn dochter op speciaal basisonderwijs zit?

Wat fijn dat het bij jouw zoon goed is gekomen en dat hij nu geslaagd is! Ik wil idd opdezelfde reden geen pro indicatie. Ze gaan op elke slak zout leggen. Daarbij vind ik mijn dochter op papier ook geen pro kind. De cijfertjes liegen toch niet?!

Grimm

Grimm

22-06-2018 om 08:10 Topicstarter

Passendonderwijs

Dit staat overigens op de site van passendonderwijs over de criteria:
Indicatiecriteria voor PrO:
 IQ 55-80.
 50% of meer leerachterstand op 2 of meer gebieden, waarbij begrijpend lezen en/of inzichtelijk
rekenen.
 N.B.:
 Bij IQ 75-80 en/of tegenstrijdige criteria: motiveren waarom PrO gevraagd wordt.
 Ouders moeten een schriftelijke zienswijze geven.
 Voor leerlingen met een LWOO-beschikking of een beschikking voor (voortgezet) speciaal
onderwijs kan deze administratief a.h.v. procedurele en inhoudelijke regels omgezet worden
naar een PrO-beschikking.
 Na VO-leerjaar 1 Is er alleen in uitzonderlijke gevallen obv een afspraak tussen OCW en de
RVC’s indicatiestelling mogelijk (“kattenluikje”).
Indicatiecriteria voor LWOO:
 IQ 75-120.
 25-50% leerachterstand op 2 of meer gebieden, waarbij begrijpend lezen en/of inzichtelijk
rekenen.
 Bij IQ 91-120 moet belemmerende sociaal-emotionele problematiek worden aangetoond.
N.B.:
 Bij IQ 75-80en/of tegenstrijdige criteria: motiveren waarom LWOO gevraagd wordt.
 Na VO-leerjaar 1 Is er alleen in uitzonderlijke gevallen obv een afspraak tussen OCW en de
RVC’s indicatiestelling mogelijk (“kattenluikje”).
 Opstroom: een PrO-beschikking is ook geldig in het LWOO.

Grimm

Grimm

22-06-2018 om 08:25 Topicstarter

Nouja

En dit staat op de site van het samenwerkingsverband: De leerachterstanden zijn het zwaarste criterium bij de aanwijzing lwoo. Zijn er geen twee leerachterstanden, waarvan tenminste 1 bij een inzichtelijke vak, dan wordt het nooit een LwOO beschikking.
Toch raar dat mijn dochter die nu te goed scoort voor LWOO wel een pro beschikking krijgt?!

BO

BO

22-06-2018 om 08:37

Maar

Er zijn toch leerachterstanden? Eentje zelfs op PROniveau.

BO

BO

22-06-2018 om 08:40

Volgens mij

doelen ze dan op leerachterstanden in het algemeen. Kind zonder leerachterstand maar met alleen belemmerende sociaal emotionele problematiek dus

Grimm

Grimm

22-06-2018 om 08:53 Topicstarter

Leerachterstanden

Ja er zijn idd leerachterstanden. Voor rekenen valt deze idd in pro maar de andere 3 zijn minder dan 0,250 en te goed voor lwoo en dus helemaal te goed voor pro. Voor pro en lwoo moet je achterstanden hebben op 2 van de 4. (Lwoo 0,250 - 0,500 en pro > 0,500)

Grimm

Grimm

25-06-2018 om 15:48 Topicstarter

Gesprek Cta commissie

Nou het ging zoals verwacht! Ze schuilen zich achter hun beleid... alsof ik niet weet dat het landelijke wettelijke criteria zijn. Verder probeerde ze mij te overtuigen met cijfertjes dat kinderen die met een tlv pro die toch op een vmbo basis zijn gestart 90% gewoon een diploma halen. Dan kan je die kids toch net zo goed een lwoo beschikking geven?! Ik ga nog even goed de voors en tegens afwegen maar ik denk wel dat ik bezwaar indien. Ik heb eigenlijk niets te verliezen toch?

Grimm

Grimm

26-09-2018 om 18:38 Topicstarter

Het wachten is voorbij

In het kort: we hebben gelijk gekregen! De tlv pro had niet afgegeven mogen worden! Het samenwerkingsverband heeft zich niet aan de wet gehouden en heeft in de procedure verschillende steken laten vallen. Niet alleen voldoet het kind niet aan de criteria maar er had ook een schriftelijke zienswijze van ouders bij de aanvraag gemoeten. Verder hadden ze binnen 10 dagen na afgifte een onderbouwing moeten sturen en iets met dat een kind die op vmbo basis met lwoo geen tlv pro hoort te krijgen? Dat stuk moet ik nog even goed nalezen! Ik ben iig heel blij!

Addmoeder

Addmoeder

26-09-2018 om 23:34

Grimm

Wat heerlijk om te lezen, goed gedaan! Aanhouder wint! )

Grimm

Grimm

27-09-2018 om 10:21 Topicstarter

Alle punten

@ addmoeder, de aanhouder heeft idd gewonnen! Voor ons als ouders is het heel fijn om gelijk te krijgen en dat instanties niet zomaar een loopje met je kunnen nemen!

1. Met de toelating tot het vmbo is onverenigbaar de gelijktijdige beoordeling dat de leerling toelaatbaar is tot het praktijkonderwijs.
2. Het ontbreken van een op schrift gestelde zienswijze van de ouders bij de aanvraag tlv pro. Een handtekening op (in dit geval verkeerde document) is niet voldoende.
3. De leerling voldoet niet aan de praktijkonderwijs geldende wettelijke criteria leerachterstanden.
4. Niet duidelijk is welke deskundigen zijn geraadpleegd en hoe hun advies inhoudelijk luidt.
5. Deskundigenadvies dient te zijn vervat in de onderbouwing van het tlv besluit.
6. Onderbouwing moet aan ouders worden verstrekt, binnen 1 week na afgifte tlv pro.

Dit zijn alle punten waar het samenwerkingsverband steken heeft laten valken.

Zomer

Zomer

27-09-2018 om 11:47

Goed zeg!

Ik heb dit draadje meegelezen en gefeliciteerd Grimm. Heel goed dit!

Grimm

Grimm

27-09-2018 om 19:13 Topicstarter

Bedankt

Bedankt Zomer!

Ik heb het samenwerkingsverband vandaag gelijk gemaild:

26 september jl. heeft de landelijke bezwaaradviescommissie toelaatbaarheidsverklaring advies uitgebracht inzake ons bezwaarschrift tlv pro. De commissie adviseert het bestreden besluit in te trekken. Wij gaan er van uit dat u dit advies gaat opvolgen en horen graag van u in welk tijdsbestek de tlv pro zal worden omgezet in een toewijzing lwoo.

Jammer genoeg is het een advies wat gegeven wordt. Hopelijk gaat het samenwerkingsverband meewerken. Anders zullen we ook nog naar de rechter moeten denk ik...

Zwanske

Zwanske

05-06-2019 om 21:41

Wat als..

Maar wat als het kind een iq heeft van 88 en begrijpend lezen meer dan 3 jaar achterstand? Rekenen is e6 niveau.
Al jaren zeggen ze dat zoon naar Pro moet maar nu blijkt zijn iq wrs te hoog.
Ik begrijp dat niet want het schoolse niveau blijft toch hetzelfde? Zoon zit nu in groep 7 en ben erg benieuwd wat ze nu hiermee doen. Iemand hier ervaring mee?

Triva

Triva

06-06-2019 om 08:28

Tja

Ze kijken naar drie dingen: achterstan bg, achterstand rekenen en iq. Stuur eens een mailtje naar de pro en vmbo basis en vraag het ze? Jouw kind valt maar op 1 vd drie punten uit. Getest op dyslexie? Elke dag 15 min taalhuiswerk?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.