Check onze 10 slimme tips om geld te besparen op je volgende gezinsvakantie
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Nu op Npo3: Overgewicht en 30 jaar voedingsindustrie

https://www.npostart.nl/live?channel=NED3

"Vandaag 21:35 • KRO-NCRV • 93 min
Deze documentaire is alles wat de voedingsindustrie al dertig jaar niet wil dat we te zien krijgen."


Kaaskopje

Kaaskopje

23-06-2018 om 23:25

Bij ons thuis werd ook pap gegeten. Ik vind dat zelf erg lekker. Rijstepap, met custard erdoor werd dat opeens roomrijst, rijst met krentjes en dan suiker en kaneel erover. Griesmeel met rodebessensaus. Gortepap, of bloempap maakte ze niet zelf, dat kochten we in flessen. Haar specialiteit was caramelpudding. Zo lekker! Dat was een feestdag-toetje. Voor ontbijt kreeg ik als klein kind Brinta, maar ook broodpap, waarvan ik later ontdekte dat ze dat helemaal verkeerd maakte. Het was eigenlijk melk waar stukjes brood in dobberden en dat vond ik nog lekker ook. Als je dit langer laat koken, wordt het een stevige pap en dobbert er niets meer . Mijn variant vind ik nog steeds lekker.

Over bloemkool, andijvie, witlof en koolraap ging hetzelfde 'papje'. Ik heb dat tot voor kort zelf ook nog gemaakt, maar ik ontdekte dat als je kookroom kookt en daar geraspte kaas in doet, dat ook tot een heerlijk (calorierijk, dat dan weer wel) sausje leidt. Veel sneller klaar. Heerlijk over de bloemkool. Andijvie à la crème koop ik uit de diepvries, witlof moet het zonder sausje doen. Het papje heeft volledig, ook voor andere groenten, het veld moeten ruimen voor kookroom.

Jo

Jo

24-06-2018 om 00:00

@ kaaskopje

Papjes of kookroom over mijn groente ken ik niet. Net zo min als andijvie of spinazie à la crème.

Het zijn wel de subtiele "dikmakers" die in mijn ogen absoluut geen meerwaarde hebben. Maar uiteraard smaken verschillen. Ik ken de smaak niet en heb er ook geen behoefte aan.

Zo walg ik ook van salades die worden geserveerd in restaurants. Een beetje olijf olie, een snufje zout en wat rode vlokkenpeper is voldoende. Snap niet dat een salade verziekt moet worden met een dressing.

Jo

Jo

24-06-2018 om 00:41

Ik vergat nog wat

Sauzen over bijvoorbeeld kibbeling en vlees. Kijk eens naar het aanbod van Calvé.
Het enige dat ik in huis heb is knoflooksaus voor zelfgemaakt kipshoarma.
Satésaus voor de zelfgemaakte kipsaté en fritessaus voor bij de frites. En heel soms gebruik ik een likje mosterd.

Helga

Helga

24-06-2018 om 01:41

Sausjes

Ik gebruik sausjes niet alleen voor de lekker, hoewel ze dat natuurlijk wel kunnen zijn.
Maar sausjes kunnen ook heel voedzaam zijn, en je kunt er natuurlijk in doen wat je wilt.
Als je ze maakt met gezonde vetten, eiwitten, kruiden, groente dan maak je een maaltijd niet alleen minder saai en lekkerder maar zeker ook gezonder. Zeker bij een vegetarische maaltijd welkome aanvulling of bij moeilijke eters.
Maar dan niet uit een pakje doorgaans
Hoewel sommige tomaten sauzen niet perse ongezond zijn.

Kaaskopje

Kaaskopje

24-06-2018 om 03:18

Jij reageert wel erg uitgesproken op sausjes. Dat je iets niet lekker vindt, valt inderdaad onder smaak, maar termen als verzieken over dressing is wat overdreven toch? En wat apart dat je iets afwijst wat je nog nooit hebt geproefd. Dan weet je toch niet of het vies is?

Klopt het dat je niet van azijn houdt? Dressing is niet meer dan olie, azijn, eventueel wat zout en peper en kruiden. Dus jij "verziekt" een salade eigenlijk net zo goed, maar zonder azijn.

Sausjes zijn absoluut dikmakers. Maar af en toe mag dat best.

Zelf sauzen maken is nog leuker. Ook mayonaise en knoflooksaus

Jo

Jo

24-06-2018 om 08:29

@ Kaaskopje

Misschien moet je wat meer de kleine letters op de flesjes lezen, het eerste voorbeeld dat ik tegen kwam:

Cal­vé Dres­sing ho­ning mos­terd
Ingrediënten

Ingrediënten: Water, zonnebloemolie, mosterd 11% (water, MOSTERDZAAD, azijn, zout, aroma's, specerijen), honing 7%, azijn, suiker, gemodificeerd maïszetmeel, zout, EIGEEL, moutazijn (GERST), voedingszuur: citroenzuur, glucose-fructosestroop, geconcentreerd sap (wortel, citroen), saffloer, antioxidant E385.

Allergie-informatie

Bevat: gerst, eieren, mosterd.

Ik eet graag bij mijn aardappel/groente stukje vlees eten, geraspte komkommer in azijn.

Hoe jij je salade, je vlees en je groentes wil eten dat is voor mij niet van belang. Maar dit topic gaat over "Overgewicht en 30 jaar voedingsindustrie" en daarin past juist het toegenomen gebruik van (kant en klare) sauzen en dressings.

Thuis kan ik kiezen wat ik eet. Maar als ik, net als gisteren, wat buiten de deur eet en ik moet mijn salade laten staan omdat er weer heel scheutig een voor mij onsmakelijke dressing over is gegaan, dan baal ik. Die dressingsaus kunnen ze ook apart er bij serveren, zodat ik een keuze heb. Maar nee, het wordt mij opgedrongen omdat jij, de kok en wie dan ook het wel lekker vindt.

Kaori

Kaori

24-06-2018 om 08:32

Jo

je zeurt!

Je kunt omdat jij de afwijking op de standaard bent er niet vanuit gaan dat iedereen daar zonder dat jij het kenbaar maakt er rekening mee houdt.

Ik houd ook niet zo van dressing dus ik vraag gewoon of het er naast kan. Is nooit een probleem. Dan beslis ik zelf wel hoeveel of weinig ik er over heen doe.

Jo

Jo

24-06-2018 om 09:15

@ Kaori

Ik zeur niet.

Ik heb het gevraagd, maar dat was niet mogelijk.
Communicatie van de ober gaat digitaal naar de keuken toe.

Wat is standaard?
Dit draadje gaat over veranderende eetgewoontes en overgewicht.
Hoe subtiel er in producten ingrediënten worden verwerkt, waar je als consument totaal niet bij stil zou staan. Hoe onze smaak in de loop der jaren is bijgestuurd en dat NU als norm beschouwen.

Als ik een snoepje in mijn mond stop, dan weet ik dat ik een hap suiker neem. Maar als ik tomatenketchup op mijn hamburger doe, dan consumeer ik net zo goed suiker. Daarvoor moet ik wel het etiket lezen om mij daarvan bewust te zijn. En dat geldt dus ook voor dressings waarvan aangenomen wordt dat het alleen maar azijn, olie en kruiden zijn.

Jo

Jo

24-06-2018 om 09:20

Turkse Pizza

De Turkse pizza, oftewel Lahmacun, wordt in Turkije gegeten met een salade, veel peterselie en citroensap.

Hier in Nederland kennen we de variant, aangepast op "onze" smaak, knoflook en sambalsaus er overheen.

Van iets gezonds wordt een ongezondere snelle hap gemaakt.

Half a twin

Half a twin

24-06-2018 om 12:26

Slechte service

==Ik zeur niet.

Ik heb het gevraagd, maar dat was niet mogelijk.
Communicatie van de ober gaat digitaal naar de keuken toe.==

Zo'n excuus zou ik dus niet accepteren. Niet elke nieuwigheid is een verbetering. Als ik sla zou willen zonder saus dan regelen ze dat maar. Daar is digitale techniek geen excuus voor.
Een salade staat nog niet gemend klaar dan wordt het een kleffe kledder. Buiten de digitale techniek om moet dat te regelen zijn.

In de meivakantie aten wij ook in een restaurant, op de dessertkaart stond behalve het kinderijsje geen enkel dessert zonder alcohol. Dan snap ik dat de tiramisu niet zonder alcohol meer gemaakt kan worden of ik moet uren op mijn dessert willen wachten. De coupe vanilleijs met warme kersen en likeur wordt op dat moment gemaakt (anders heb ik geen ijs meer) en dan kan het ook zonder die scheut likeur.

Jammer voor de ober maar in jou geval had ik naar de chef gevraagd. Als ik €20.00 of meer betaal voor een gerecht dan wil ik ook alle bijlagen kunnen opeten en dus sla zonder dressing krijgen of varkenshaas zonder saus of frites zonder zout.

Jo

Jo

24-06-2018 om 13:02

@ HaT

Ik had een dagje ontspanning in de sauna.
Een hele dag zonder eten gaat net iets te ver, eten is een bijkomstigheid op zo'n dag.
Totaal geen zin om dan over een bij product stennis te gaan maken.

Verder ga ik er vanuit dat o.a. de peen ju­li­en­ne eerder op de dag is voorbereid met de dressing en dat dit niet voor elke klant apart bereid wordt.

bieb63

bieb63

24-06-2018 om 13:26

Dat in ketchup veel suiker zit is een feit. Maar dat bestaat al jaaaaaren. Niets nieuws. Dat je dressing op je sla niet lekker vindt kan, maar aan sladressing is ook niets nieuws.
Als je volledig op je eigen, ongebruikelijke, manier wilt eten, moet je niet naar een restaurant gaan lijkt mij....

En verder is er weinig gezonds aan een Turkse pizza (ook in Turkije niet). Het bestaat voor een groot deel uit loze calorieën (wit meel) dat wordt omgezet in suikers.... en slecht is voor je gestel.

En dat er van alles zit (zat er altijd al in.....) in zakjes en pakjes is niet alleen voor de smaak. Het moet ook houdbaar zijn, niet gaan klonteren (poedervorm), niet gaan oxideren, niet gaan scheiden (vloeistof van vaste stof), niet gaan schimmelen enz enz. Dat is ook niets nieuws.
Als je het zelf maakt en direct op eet, is dat niet nodig.

Leen13

Leen13

24-06-2018 om 13:26 Topicstarter

Gaan de Britten de industrie echt te lijf?

https://nos.nl/artikel/2238122-snoep-moet-weg-bij-de-britse-kassa-s-in-strijd-tegen-overgewicht.html

Het is nog in het stadium van plannen, maar het overgewicht, met name bij kinderen, is inmiddels zo urgent geworden in Engeland dat men serieus overweegt om ingrijpende maatregelen te nemen. De voedselindustrie is niet blij.

"In het nieuwe plan staan meer vergaande actiepunten om snoep en snacks buiten bereik van kinderen te houden. De producten mogen bijvoorbeeld niet meer in vorm van 'twee halen, één betalen' worden verkocht. Ook mogen ze niet meer bij de ingang liggen. Verder moeten energiedrankjes met veel cafeïne volledig verboden worden voor kinderen.

Een eerdere overheidsmaatregel, een belasting op suikerhoudende frisdranken, is al een groot succes. De suikertaks werd in april van kracht en leidde ertoe dat frisdrankproducenten zo'n 50 procent minder suiker zijn gaan gebruiken. Dat smaakte de Britse regering naar meer.

Een ander voorstel is het verbieden van tv- en onlinereclame voor ongezonde producten gericht op kinderen. Bijvoorbeeld door zulke reclames pas na 21.00 uur uit te zenden. Ook moet er duidelijke informatie komen over voedingswaarde en calorieën bij alle gerechten in cafés en (afhaal)restaurants.

In het plan staat ook een richtlijn voor basisscholen. Die krijgen het advies een dagelijkse 'active mile' in te voeren: een wandeling van een mijl, omgerekend 1,6 kilometer. Daarnaast moeten de regels voor voedsel op scholen worden aangescherpt. Op Britse scholen wordt tussen de middag in de regel een warme maaltijd geserveerd."

Inderdaad, laten we in vredesnaam niet beginnen aan warme maaltijden op school of opvang.

Half a twin

Half a twin

24-06-2018 om 13:27

@Jo maakt niet uit waar het was

In de sauna of in de plaatselijke ballenbak met horeca gedeelte. Het feit dat de bestellingen digitaal naar de keuken gaan is geen excuus om afwijkingen aan het menu (die de klant wenst) af te wijzen.

Mijn dochter werkt in een ballenbak en daar worden bestellingen ook digitaal doorgegeven aan de keuken maar frites zonder zout, tosti zonder korst het kan, moet degene die de bestelling opneemt wel even wat extra handelingen verrichten maar het kan.

En als je geen zin had om "stennis" te maken is het krijgen van een salade met saus die je niet blieft toch echt je eigen schuld.

Leen13

Leen13

24-06-2018 om 13:30 Topicstarter

Nou ja

Toen ik jonger was, en nog geen actief bewustzijn van mijn allergien, was ik vaak ergerlijk in het precies laten uitvoeren van de gevraagde maaltijd. Kost je wel je bloeddruk, want ook in restaurants is men echt niet altijd zo precies, en wel gericht op de middenmoot.

Stennis maken is niet de bedoeling van een gezellige maaltijd buiten de deur. Dus tenzij ik weet dat een restaurant daar in het algemeen goed mee omgaat, ga ik die dingen niet aan.

Helga

Helga

24-06-2018 om 13:37

Mooi!!!!

Mooi dit draadje, wordt gelijk overduidelijk gemaakt waar iig 1 probleem zit!
Zien jullie hoe jullie Jo, die aangeeft minder ongezond te willen eten, wegzetten in een hoek met 'ongebruikelijk', 'afwijken van de standaard'?

En uiteraard, dat bepalen jullie geheel zelfstandig, als zelfstandig denkende wezens, heel slim natuurlijk ook. Jullie worden daarin in het geheel niet beïnvloed door iets als een voedingsindustrie.

Jo

Jo

24-06-2018 om 14:16

@ Bieb63

Die documentaire waar dit draadje over gestart is heb ik meer dan een jaar geleden gezien.
Een belangrijk punt was ook dat een voorbeeld gezin wel wilde veranderen. Dus in plaats van gesuikerde frisdranken ging men over op fruitsappen uit pak. Jij snapt het wel...…. maar die mensen niet. Die dachten dat ze gezond bezig waren.

Dat JIJ weet, en schijnbaar iedereen hier op OO, dat er suiker in tomatenketchup zit, daarmee vertegenwoordig je niet de meerderheid.

Ik heb ook niet gezegd dat tomatenketchup of dressing een vernieuwd product is. Wel dat het een geaccepteerd en vanzelfsprekend product is. En waarvan velen niet weten wat er voor ingrediënten in gestopt worden. Zie als voorbeeld de ingrediëntenlijst van honing dressing.

O ja, aan Pickwick Rooibos thee wordt ook suiker toegevoegd. Maar ja, dat wist je natuurlijk al.

Nu lijkt het er misschien op dat ik zo'n anti suiker freak ben. Het tegendeel is waar, ik lust nog steeds graag beschuit met hagelslag en handjes vol snoep.
Maar op zulke momenten ben ik mij er wel van bewust dat ik suiker consumeer, althans de hagelslag..... nee potverdorie ook in het beschuitje zit suiker...

Suikers en loze calorieën uit wit meel (ik ben groot geworden met Melkwit) hoeft geen probleem te zijn. Zolang alles in balans is. Vroegerrr verbruikte ik de calorieën wel met buiten spelen. Tegenwoordig moet ik het hebben van dagelijks fietsen en 5-7x intensief sporten.

bieb63

bieb63

24-06-2018 om 14:32

Ja Jo

Maar we hebben het over nu versus 30, 40 jaar geleden. Daar is niets anders aan.

Jo

Jo

24-06-2018 om 14:50

@ Bieb63

Daar is zeker wel wat anders aan.
30-40 jaar geleden zou ik dit commentaar niet hebben gekregen:

Ik zeur. # 248
Het is mijn eigen schuld. # 255
Mijn manier van eten is ongebruikelijk.....# 253
Ik wijs af wat ik nooit heb geproefd # 246

Als je tegen de stroom in zwemt dan krijg je altijd commentaar van degenen die zich met de stroom mee laten voeren.

Helga # 257 verwoordt het mooi:
En uiteraard, dat bepalen jullie geheel zelfstandig, als zelfstandig denkende wezens, heel slim natuurlijk ook. Jullie worden daarin in het geheel niet beïnvloed door iets als een voedingsindustrie.

Half a twin

Half a twin

24-06-2018 om 15:38

Eigen schuld

Prima als je tegen de stroom in zwemt, doe ik ook vaak en zeker op het gebied van voeding.
Meestal vind ik een saus over een mooi stuk vlees gewoon zonde van het vlees. Dressing over de sla is dan weer wel helemaal mijn ding. Maar wel subtiel. Een of twee eetlepels over een eenpersoons portie is meer dan genoeg.
Als ik het vergeet te zeggen als ik bestel, of het gesprek niet aan kan/wil gaan dan is dat mijn eigen schuld. Dan is het niet de schuld van de kok die de salade verziekt met dressing.
In de meeste, wat betere horeca gelegenheden (dus niet de snackbar op de hoek), wordt goed nagedacht en geproefd welke smaken bij elkaar passen en hoe het accent op iets gelegd kan worden.
Die kok vond op dat moment die dressing het beste passen bij die salade. Wil je het of blief je het niet dan moet je daar zelf iets aan doen.
Dat het niet kon vanwege het digitale bestelsysteem vind ik vanuit het restaurant een slap excuus.

Jo

Jo

24-06-2018 om 16:10

@ HaT

Eigen schuld, dan denk ik gelijk aan dikke bult en een kinderachtige mening.
Ik heb als volwassenen gereageerd door verder geen discussie aan te gaan. Nogmaals ik kwam daar om mijn hoofd te legen en niet om over een paar slablaadjes een discussie aan te gaan voeren.
Daar zou ik niet alleen mijn eetlust mee hebben verpest maar ook mijn relax dagje.

Wil je het of blief je het niet dan moet je daar zelf iets aan doen.

Dat heb ik ook gedaan, ik heb geproefd en niet lekker bevonden en laten staan. Terwijl het laten staan van eten tegen mijn principes is.
I
Ik had het graag opgegeten als ik de rauwkost nog had kunnen proeven in plaats alleen maar zuur omdat jij en vele anderen daar hun voorkeur aan geven.

Of die kok de dressing op dat moment het lekkerste vond dat maak jij er van. Heb je ooit een Chinees gezien bij het afhaal loket?

Einde discussie, terug naar het onderwerp van dit draadje.

bieb63

bieb63

24-06-2018 om 19:04

Het gaat niet over jouw persoonlijke keuzes en het feit dat je daar commentaar op krijgt. Het gaat om jouw verontwaardiging dat jouw niet gebruikelijke keuzes niet standaard zijn.

bieb63

bieb63

24-06-2018 om 19:09

Waarom denk je dat je over dergelijke verontwaardigingen 30,40 jaar geleden geen commentaar had gekregen? Ik denk eerlijk gezegd dat men dat toen nog vreemder had gevonden.....

Kaaskopje

Kaaskopje

24-06-2018 om 19:26

Chinees en dressing

Ik denk dat een Chinees zijn eten zelf maakt. Ik ga ook niet naar een restaurant voor gekookte aardappels, groente en een bal gehakt met yoghurt toe.

Als een Aziatische vriendin van de dochters bij ons komt eten, doe je haar echt geen plezier met rijst. Ze staan bij haar thuis ermee op en gaan er nog net niet mee naar bed. Dus iets anders is welkom als ze buiten de deur gaat eten.

Wat dressing betreft, is de dressing in een restaurant niet per se zoals ik dat zou willen, maar gemiddeld genomen vind ik het acceptabel. Het moet raar lopen voor ik over mijn eten ga klagen. Ik eet niet thuis, dus logisch dat het niet precies is zoals thuis. Dus als de sla net even zoeter is, of net even zuurder... het zij zo. Als ik al salade eet in een restaurant, is het meestal een bijgerecht. Als de hoofdmoot maar goed is, zo denk ik.

Half a twin

Half a twin

24-06-2018 om 20:00

Geen kinderachtige mening, zo werkt het als je in de horeca eet.

Anekdote:

*****Inmiddels 10 jaar gelden gingen wij tijdens onze vakantie in Frankrijk uitgebreid lunchen in een restaurant. Wij namen een drie-gangen menu en voor onze toen kleine kinderen bestelde ik een omelet met brood, er nooit aan denkend dat de Fransen omeletten baveuse bakken (zo'n beetje half vloeibaar). De kinderen aten de omelet niet op, dit kenden ze niet, was vreemd en eigenlijk ook niet zo lekker
Toen de ober kwam afruimen in mijn beste Frans proberen uit te leggen wat er aan schortte. Hij had er begrip voor en gaf de kinderen nog een extra wafel bij het toetje om hun buik te vullen.

Een week later gingen we weer daar eten op de laatste vakantiedag. Dezelfde tafel, dezelfde ober. Hij kwam zelf met het voorstel om de omeletten op de Hollandse manier te laten bakken. Iedereen blij. Als ik een andere ober had getroffen had ik in mijn beste Frans gevraagd om Hollandse omeletten. Fijn als het was gelukt, jammer als het niet was gelukt.****

Dat Nederlandse kinderen die baveuse omeletten of wat dan ook niet blieven daar is het restaurant niet verantwoordelijk voor, zij bieden omeletten met brood, salade, vlees en desserts aan op hun manier.
Als ik dus geen prijs stel op baveuse omeletten, dressing op mijn sla, champignonsaus op mijn varkenshaas en likeur in mijn dessert is het aan mij om beleefd te vragen of dat anders kan en meestal kan dat gewoon.
Als ik om wat voor reden dan ook dat gesprek niet wil of kan voeren is het inderdaad eigen schuld dikke bult.
Er is niemand die precies hetzelfde kookt als ik. Zelfs other Half maakt de worteltjes anders af dan dat ik dat doe. Haar zoon vindt de kippepootjes (volgens het recept van other Half) bij mij lekkerder dan bij zijn moeder.

Als ik precies zo wil eten als ik het thuis gewend ben dan is er maar één oplossing:

Dan eet ik dus thuis.

Half a twin

Half a twin

24-06-2018 om 20:06

Beide kanten van de tafel

Laat ik wel even vernelden dat mijn horeca ervaringen zijn opgedaan aan beide kanten van de tafel. Zowel als serveerster als als gast.
Wie beleefd vraagt kan veel bereiken. En onzin argumenten kun je van tafel vegen desnoods met hulp van de chef.

Jo

Jo

24-06-2018 om 21:08

Hakken

OOO wat zijn jullie met zijn allen weer heel goed bezig met doorhakken en zeiken over 1 regel. Omdat ik vind dat salade verziekt word door dressings.
Ik heb mijn keuze gemaakt door het erbij te laten en niet op te eten, klaar!

Puur voedsel mag je niet meer proeven, daar moeten smaakversterkers aan toegevoegd worden, zoals zuur.
Of er moeten sausjes overheen omdat dat oooo zo lekker is.
Dat klontje boter kan ik nog van mijn biefstuk vegen en smaakt de biefstuk nog naar biefstuk.
Maar die sla smaakt niet meer naar sla en de peen niet meer naar peen!
Hoe simpel is het om een dressingsaus, naast het peper en zoutstelletje op de tafel te zetten? Wie wil die voegt toe.

En ja, HaT, was ik maar wat assertiever geweest tegen deze jonge dame. Nog beter tegen de chef kok. Daarmee was mijn dag helemaal geslaagd geweest en ook die van de andere mensen die net als ik een dagje wilden ontstressen.

O wat ben ik toch een dom wezen en jullie met zijn allen zo bijzonder wijs. Übermenschen!

Kaaskopje

Kaaskopje

24-06-2018 om 21:40

Ik vind het jammer dat je zo vaak boos wordt op hoe er gereageerd wordt. Als je in het echte leven niet assertief bent, mag je best een beetje op ons oefenen, maar ik voel me onderhand wel iets te vaak oefenmateriaal. Je legt ons woorden in de mond die niet de onze zijn. En als je mij een übermensch noemt mag ik me denk ik echt beledigd voelen.

Ik probeer het echt vriendelijk te houden, ik zie werkelijk geen reden om dat niet te doen, dus:

Natuurlijk is het prima als jij iets wat je niet lust laat staan. Je goed recht. Mijn man laat het plukje groen ook vaak voor wat het is, terwijl hij wel van sla houdt.

Het is lastig om het iedereen naar de zin te maken, of niet te beledigen, of wat dan ook. Feit is dat niemand gedachten kan lezen. Wil je dus echt dat er rekening met je wensen gehouden wordt, dan is dat snufje assertiviteit inderdaad wel handig. En durf je het niet te zeggen? Vervelend, volgende keer beter.

Jackie

Jackie

24-06-2018 om 22:33

nou

Ik denk dat Jo wel assertief genoeg is maar dat ze die dag gewoon geen zin had om moeilijk te doen. Dat snap ik Jo, maar hoe je het brengt vind ik wat overdeven. Je zegt bijvoorbeeld dat de salade verpest wordt omdat 'jullie', dus de rest van de mensen, dat allemaal wél lusten en het dus naar de smaak van de meerderheid wordt aangepast. Maar op mij komt dat verwijtend over, alsof het zwak van ons is, dat we in de dressing-valkuil van de voedselindustrie zijn gekomen o.i.d. en dat jij je smaak van pure en echte smaken hebt weten te behouden. Zo kan je het niet bedoeld hebben maar op mij kwam dat zo over, misschien op anderen ook en misschien dat er daarom zo veel op werd gereageerd.

bieb63

bieb63

24-06-2018 om 22:42

Er is niets mis mee als jij iets niet lekker vind, of anders wil. Er is ook niets mis mee als je dat hier in de discussie zegt. Maar de manier wasrop je dat zegt en niet alleen over die sla, komt niet goed over. Normaliter eet men geen sla met niks erdoor, dat is niks nieuws en zo wordt het ook in een restaurant geserveerd. Maar het gaat er niet om dat jij sla met niks wil, want olie doe je er wel op, het gaat erom dat jij niet van azijn houdt. Dat kan, dat is een kwestie van smaak. Maar jij doet nu net alsof in een restaurant er van alles opgedenderd wordt als smaakversterker. Als je in een restaurant eet worden gerechten op smaak gebracht, zoals dat gebruikelijk is. Ik denk niet dat de gasten blij worden als in een gewoon restaurant alles 'puur' wordt geserverrd, geen zout, geen peper, geen kruiden enz. Zo werkt het niet.
Overigens zou het me niets verbazen als de dressing al op de sla zat van te voren. Als de sla niet hoofdzakelijk bestaat uit gewone kropsla, dan kan dat prima.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.