Relaties Relaties

Relaties

even anno

even anno

28-06-2018 om 17:53

hoe uit elkaar in overspannen woningmarkt?


Lieverdje

Lieverdje

05-07-2018 om 08:32

dan is de nood niet hoog genoeg

denk ik ook. Als jullie echt heel graag van elkaar af zouden willen accepteer je wel een flatje in een slechte buurt. Hoe lang overwegen jullie het al? Ik ken twee stellen die ook een tijdje uit elkaar waren, maar wel aan birdnesting deden of beide in het huis bleven wonen maar gescheiden van bed. Die zijn beide na een paar jaren toch weer nader tot elkaar gekomen.

Phryne: ik weet niet waar jij de goedkopere gemeentes op een kwartiertje rijden vindt... er zijn goedkope regio's maar die zijn echt wel wat verder weg, maak er maar rustig drie kwartier rijden van. Hier zit met een kwartiertje in het volgende dure dorp.

Angela67

Angela67

05-07-2018 om 08:36

even anno

hoe triest ik ook jullie aanleiding vind, maar de woonproblemen die jullie nu ondervinden zijn helaas voor heel veel mensen 'normaal'. Ik denk dat jullie nu pas geconfronteerd worden met een woonsituatie die vele anderen maar moeten accepteren omdat ze sowieso niet genoeg geld hebben.
Dus het is een harde reality check, en stiekem ben ik een beetje verbaasd dat jij zo verbaasd bent. Wie denk je dat er in die wijken woont waar jij niet wilt wonen? Dat zijn ook mensen, en die zouden misschien ook liever in jouw huis wonen.
Ik denk dat als je on speaking terms blijft en al in staat bent om vooruit te kijken naar hoe je co-ouderschap wilt vormgeven, dat birdnesting de eerste stap is en dat je dan een toekomstplan samen maakt. Wat als jullie nou allebei in de minder leuke wijk gaan wonen, dan is het al gedeeld leed als ik het zo oneerbiedig mag noemen (want wat is leed: het is minder luxe). En vandaar uit bouw je een leven op als gescheiden stel.
gr Angela

Van netto naar hypotheek

Netto 1800 is bruto 2185. Dat is een jaarloon (inclusief vakantietoeslag van 28317. Dan zou je maximaal 125.675 kunnen lenen. Het huis zou je dan 445 aan hypotheek kosten. Bruto.
Ander probleem: met 1800 een huis huren. Stel dat het lukt om een sociale huurwoning te krijgen en je betaalt 685 huur. Dan krijg je 179 huurtoeslag en betaal je 506 huur. Netto.
Als die twee dingen niet lukken, dan wordt het particuliere huur en dan komen er heel andere bedragen uit.
Even gaan ronddwalen op funda en dromen van ergens anders opnieuw beginnen; of toch weer terug naar de realiteit: kan het wel wat we willen?

Tsjor

Phryne Fisher

Phryne Fisher

05-07-2018 om 09:49

Mijn zoektocht (Lieverdje)

Ik heb op funda gezocht in een straal van 15 km rond de mij bekende villadorpen, waaronder Bloemendaal, Wassenaar, Soest, max vraagprijs 175.000. Hele lijsten kwamen daaruit. Laat het een half uur rijden zijn, nou en dan.
Mijn 13-jarige gaat tegenwoordig zelf met de trein naar haar vader (14 min), daarvoor hebben we jarenlang die 40 minuten enkele reis gereden, ook op schooldagen.

FFZo

FFZo

05-07-2018 om 09:51

Tsjor

"Netto 1800 is bruto 2185"

Hoe kom je daar bij? Zal bruto eerder richting de 2800 gaan.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

05-07-2018 om 09:55

Bruto netto

Net gegoogeld, 1800 netto is rond de 2200 bruto (raar maar waar). Dat is echter wel wat onder modaal want dat ligt rond de 37000 per jaar.

FFZo

Ik snap je verbazing. Het is ook mijn verbazing, elk jaar weer, als ik het verschil zie tussen wat ik netto te besteden heb en wat de belastingdienst als mijn jaarinkomen aanmerkt.

Tsjor

FFZo

FFZo

05-07-2018 om 10:05

Tja

Je hebt gelijk. Bij 2800 netto is het 2150.
Denk dat ik maar minder ga werken

Marie Antoinette

Phryne wat heb je toch telkens weer een verrassende kijk op de werkelijkheid.
“Ik heb op funda gezocht in een straal van 15 km rond de mij bekende villadorpen, waaronder Bloemendaal, Wassenaar, Soest, max vraagprijs 175.000. Hele lijsten kwamen daaruit. Laat het een half uur rijden zijn, nou en dan.”
Appartementen kun je helemaal niet meetellen want je kunt niet ook nog eens de maandelijkse vaste lasten ophoesten. Dan blijven er in de straal rond Bloemendaal nog maar 53 over. Waarvan een aantal boten, een aantal te klein en de meeste te ver weg, want boven het Noord-Zee kanaal.
Rest keuze uit 2 in Haarlem en een stuk of 6 in IJmuiden.
Te klein misschien wel en zo op het oog geen verstandige aankopen. Het schreeuwt “lekkend dak” aan alle kanten.
Goedkoop kopen is alleen interessant als je het geld hebt om op te knappen.
Over Marie Antoinette gaat het verhaal dat, toen het volk tijdens een opstand klaagde dat er geen brood meer was om te eten, ze hen toeriep dat ze dan maar cake moesten eten.
Daar moet ik vaak aan denken als jij weer eens een oplossing aandraagt.

Als een koe

Even ano “Alsof ik dubbel gestraft ga worden: je huwelijk naar de klote, je leven terug naar af als in studententijd maar dan met opgroeiende kinderen die hier zo niet om gevraagd hebben en ik zo graag een ander leven had gegund...”
Daar heeft het natuurlijk niks mee te maken.
Met twee inkomens heb je nu eenmaal meer te besteden dan met maar een. Dat is een waarheid als een koe. Er is niks dat dat gaat veranderen: Uit elkaar is minder geld, is wonen waar je economisch thuis hoort.

Wat gebeurt er als de kinderen bij vader blijven? Heeft hij meer te besteden?

Als scheiden de economische concequentie heeft dat jullie sowieso uit de vertrouwde buurt (school/vriendjes) van de kinderen moeten, dan is nog verder weg zoeken juist ook een optie.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

05-07-2018 om 11:11

Miriam

Je kletst. In die regio kun je prima wonen voor minder. Rondom Bloemendaal in Haarlem (Schalkwijk, slechte naam maar veel straten zijn best ok), Beverwijk, Heemskerk, IJmuiden. Of juist richting Bollenstreek, Nieuw-Vennep. Appartementen van rond de 60 vierkante meter. Niet ruim maar prima te doen. Vroeger woonden daar gezinnen met vijf personen.

Kaori

Kaori

05-07-2018 om 11:14

extra lasten bij appartement

Mirjam en die extra lasten bij een appartement heb je ook bij een woning, dan moet je ook reserveren voor onderhoud en verzekeringen betalen. Het wordt pas prijzig als er voorzieningen als een lift zijn.

En 60m2 is zoals Phryne al zegt een prima oppervlakte. Mijn appartement is 65 en werd toen het gebouwd werd geadverteerd als RUIME gezins woning. Wij wonen er met z'n 2 en het is te groot. We hebben een kamer die op dit moment alleen gebruikt wordt om 2 kattenbakken te zetten. Er zit veel loze ruimte in het ontwerp.

Blijft vreemd

Phryne, je hebt ongelijk. Nogmaals: appartementen hebben ook nog een VVE bijdrage. Je moet ze dus uit je lijst halen, of je hoofdsom navenant verkleinen.
Kaori “Mirjam en die extra lasten bij een appartement heb je ook bij een woning, dan moet je ook reserveren voor onderhoud en verzekeringen betalen. ”
De kwestie is dat je niet je huis uit gezet en ook geen deurwaarders achter je aankrijgt als je dat niet doet.
Even zo kan natuurlijk verder weg en nog goedkoper. Het is een keuze.
Dat ze uiteindelijk minder zal krijgen dan waar ze nu zit is evident.

Stel

Het blijven wat merkwaardige plaatjes.
Stel dat je netto 500 meer verdient. dan wordt je bruto-inkomen plotseling 40.460 euro.
Je krijgt dan geen zorgtoeslag meer (zou bij 1800 maar 6 euro zijn), geen huurtoeslag (179 euro), dus echt netto heb je slechts 315 euro per maand meer.
Maar daardoor kom je niet meer in aanmerking voor sociale huur, dus je moet dan particulier gaan huren en dat kost je gauw 900-1000 euro.
Je kunt wel een hypotheek van 178.000 krijgen (mits vast inkomen, mits genoeg spaargeld) en voor zo'n koopwoning ben je dan weer maar 700 kwijt, bruto. De gemiddelde prijs van koopwoningen ligt rond de 270.000.
Nou ja, het probleem van de middeninkomens dus. Een paar honderd euro meer verdienen dan bijstandsniveau kan je grote problemen op de woningmarkt opleveren. En zelfs financieel achteruit zetten in besteedbaar inkomen.
Het probleem is bekend, maar oplossingen? Het is niet meer het adagium 'de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten'. Sommige schouders worden te zwaar belast en die kunnen niet meer verder.

Tsjor

Triva

Triva

05-07-2018 om 17:46

even ano

Nee birdnesting is niet voor iedereen maar als je zo graag een oplossing wil huur je een flatje met twee slaapkamers, zet je op beide slaapkamerdeuren een slot en wonen jullie om de week in het huis of in het flatje in één van die slaapkamers. Kinderen blijven lekker zitten waar ze zitten en zo wachten jullie tot de 'birds' uitvliegen of totdat er iets gunstigers voorbij komt.

Je wil toch niet zeggen dat je nooit hebt doorgehad dat er zo talloze mensen zijn die deze problemen hebben of (nog erger) mensen die niet uit die 2/3kamerflattoestand komen door de huidige woningmarkt?

Ad Hombre

Ad Hombre

06-07-2018 om 08:50

Luxeprobleem

Laten we voor de verandering eens wat cultureel relativeren met de column van Naema Tahir in Trouw:

https://www.trouw.nl/opinie/ik-benijd-de-singles-hier-in-het-westen-niet~a16d4597/

"Een single in Pakistan kan in veel opzichten niet deelnemen aan de maatschappij. Anders dan in het Westen, is het voor een alleenstaande in Pakistan haast niet mogelijk om financieel op eigen benen te staan."

Haar conclusie: de singles in het westen zijn niet te benijden.

Dus, OP, wees blij, en maak alsnog het beste van je relatie.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

06-07-2018 om 09:04

Servicekosten

Miriam je slaat hier echt de plank mis. Juist de (matig onderhouden) huisjes moet je buiten beschouwing laten omdat het onderhoud je in de problemen kan brengen. Servicekosten bij een portiekflat of ander gebouw zonder lift zijn meestal prima te behappen. Natuurljk let je bij aankoop ook op de financiële gezondheid van de VVE, en of er een meerjaren onderhoudsplan is.
Voordeel van zoiets kopen is dat je precies weet wat je de komende jaren per maand kwijt bent, en je verzamelinkomen wordt verlaagd door de hra waardoor je eerder in aanmerking komt voor toeslagen. Als je alleenstaande ouder wordt krijg je honderden euro’s per maand kindgebonden budget. Daar kun je dan mooi een deel van die servicekosten van betalen.

Maak eens een berekining

Phryne, reken eens voor wat je met prima te behappen’ bedoelt.
Zoek het eens op, zo’n flat.. Welke dan, wat kost die, wat zijn de maandlasten, hoeveel eigen geld moet daar bij ....?

Over de huisjes heb je gelijk hoor. Ik schreef al dat ze allemaal ‘lekkend dak’ roepen. Maar jij was het die stelde dat er voor 175.000 euro een keur van mogelijkheden beschikbaar is.

Het wordt al minder.

Je schrapt nu de huisjes en beperkt je tot portiekflats of flats zonder lift. Ik ben benieuwd naar je berekeningen en wat er daarna overblijft van je bewering.

Kaori

Kaori

06-07-2018 om 09:25

kan ik maken

goed onderhouden portiekflat 3/4 kamers 65m3 in een nette buurt in de randstad: aankoopprijs 155.000, bijdrage vve: 125 per maand: bruto hypotheeklast zonder eigen geld: 550, kindgebonden budget is bij 1 kind al rond de 175,

Duplex flat 4 kamers 80m3: 170.000 bijdrage vve 200 per maand; bruto hypotheeklast 656

Die achterbuurten zijn meestal helemaal geen achterbuurten alleen wijken waar je zelf om de een of andere reden (bijna) nooit komt.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

06-07-2018 om 09:34

Rekenen

Bij 40k inkomen per jaar mag je volgens de Hypotheker 178000 per jaar lenen. Stel dat je 175000 leent, zijn je netto maandlasten (annuïteitenhypotheek) 560 euro per maand. Servicekosten voor een appartement met lift 230-260 euro per maand. Dit is in de meeste gevallen met een voorschot water en/of verwarming.
Kom je op 800 euro per maand. Daar ga je nooit een huurwoning voor vinden in dezelfde regio (stel dat het omg Haarlem is. En als je dat wel vindt, kun je beter voor die koopwoning kiezen want die verlaagt je verzamelinkomen, en dat is altijd gunstig. Bij een annuïteitenhypotheek heb je ook nog eens het voordeel dat je maandelijks aflost. Die kosten zijn dus nog niet eens kosten maar slechts omzetting van je geld in stenen.

Waar?

Je kant toch de link wel geven Kaori?

Maar ik begrijp dat jij eigenlijk een heel andere strijd wilt voeren, namelijk de stelling aangaan dat het wel meeval met de ‘mindere buurten’.
Dat ben ik helemaal met je eens hoor.
Ik heb zelf nog gelonkt met een flat in de Bijlmer.
Daar zijn ze heus goed en goed betaalbaar, in vergelijking tot de rest.....

Maar dat is niet het echte probleem van even zo.
Haar probleem gaat over geld.
Een huis in de buurt van de woning waar het gezin nu woont, betaalbaar voor iemand met een inkomen dat te laag is voor huren in de vrije sector, maar te hoog voor sociale huur. Kortom een bruto inkomen tussen de 32 en 40 duizend euro zonder eigen geld.

En dat is echt een problematische situatie om een huis te vinden. Niet alleen bij scheiden.

Je mist wat

Phryne, je mist het betalen van de overdrachtsbelasting. Op zijn minst. Misschien zit een 100% hypotheek er zelfs niet in.
Maar bovendien wil ik graag van jou een appartement zien binnen 15 km rond Bloemendaal dat aan jouw beschrijving voldoet. Vergeet er niet twee kinderkamers aan toe te voegen.
Ik ben benieuwd.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

06-07-2018 om 09:52

Zoek op funda appartementen in een straal rond 15 km van Bloemdaal, max 175000, 3+ kamers, dan krijg je er 63. Een handjevol in Amsterdam en Zaandam, dus minstens 50 die passend zijn, waaronder ook 4-kamerappartementen. Mijn oude flatje was toen ik het kocht met 2 kamers (1 slaapkamer) maar ik heb het terug gebracht in de oorspronkelijke staat met drie slaapkamers.
Je gaat hier echt geen gelijk in krijgen, want dat heb je niet

Met welk geld

Je moet + 4 zoeken als je 3 slaapkamers wilt. Dan zijn het er 13 die dan nog steeds niet voldoen aan jouw beschrijvingen want met regelmaat zijn de sk te hoog.
Kies er nou eens één uit die wel voldoet. Wijs ‘m aan. Huisnummer erbij.
Het is fijn dat jij je flatje verbouwd hebt, maar je had dus geld kennelijk.
Als je geld hebt liggen is niks een probleem.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

06-07-2018 om 10:08

Miriam

Veel van die flats kun je prima ombouwen naar een kamertje meer. Zo waren ze vroeger ook. Dat hoeft niet veel te kosten, een paar houten balken, latten en gipsplaat. Ik heb het zelfs zelf gedaan. Maar twee slaapkamers is ook geen ramp. Dat los je wel op.

Het is er maar 1

Juliana van Stolberglaan 50 in Hillegom.
Dat is geen flat maar een woning. Er zijn geen flats die voldoen aan jouw criteria.
Wie zonder eigen geld deze woning koopt, zal ‘m moeten accepteren zoals die is. Geen verbouwing dus.
De maandalasten worden wel wat hoger want de stookkosten zullen fors zijn. Maar je kunt natuurlijk ook een dikke trui aantrekken.

Wijs aan

Welke flat Phryne.
En van welk geld koop je die planken als je al niet eens geld voor de overdrachtsbelasting hebt?

Kaori

Kaori

06-07-2018 om 10:12

muurtje zetten

Zo veel kost het niet om van een 3 kamer flat een 4 kamer flat te maken als dat oorspronkelijk een 4 kamer flat was.

Je kunt net als de vorige eigenaren van mijn flat gewoon een houten tussenwandje plaatsen OP het aanwezige laminaat.

Dat kost niet meer dan € 150 en 3 uurtjes werk met 2 personen. Doe het luxe en gun jezelf nog een vouwdeur kom je op € 200
Vouwdeur: € 40, vurenhouten palen 50*50*270 € 100, gipsplaten: (5x) € 25, vuller om de naden af te werken: € 10, totaal: € 175 en dan net als alle andere muren hup muurverf erop of behang maar die kosten heb je altijd als je gaat verhuizen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

06-07-2018 om 10:18

Diverse

Ingen Houszstraat in Heemskerk, Sandenburg in Haarlem, Jacob van Deventerstraat in Beverwijk, en nog een heel stel meer. Die Juliana van Stolberglaan is trouwens ook erg leuk.
Maar ik houd erover op. Jij bent nog erger dan ik in het je gelijk willen halen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

06-07-2018 om 10:19

Kaori

Dank voor je bijstand. Wij zijn de ervaringsdeskundigen, dus wie heeft er nou gelijk

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.