Relaties Relaties

Relaties

even anno

even anno

28-06-2018 om 17:53

hoe uit elkaar in overspannen woningmarkt?


Ad Hombre

Ad Hombre

12-07-2018 om 11:13

tsjor

"Dat had met keuzes te maken: zorgen dat je een hypotheek hebt die je met 1 inkomen kunt betalen en zorgen dat beiden genoeg inkomen hebben om dat te kunnen doen."

Klinkt verstandig en dat is het natuurlijk ook. Maar aan de andere kant begin je *wel* aan een kind terwijl je de vluchtweg uit je relatie al klaar hebt liggen.

Kaori

Kaori

12-07-2018 om 11:19

"Klinkt verstandig en dat is het natuurlijk ook. Maar aan de andere kant begin je *wel* aan een kind terwijl je de vluchtweg uit je relatie al klaar hebt liggen."

Zo kun je het interpreteren, je kunt ook zeggen dat je de verzekeringen op orde hebt.

Het huwelijk is een zakelijke verbinding, het krijgen van 1 of meerdere kinderen heeft grote financiele gevolgen. Bezint eer ge begint is niet onverstandig bij grote veranderingen.

tsjor

" twee maanden geen inkomen als je je werk verliest, voordat je ww krijgt (4000,--)
- aow en pensioengaten (20.000 per levensjaar)"
Ik neem aan dat jullie dan zzp-er zijn? Werknemers krijgen direct WW. Pensioengaten bestaan voor werknemers niet meer sinds er geen eindloonregelingen meer zijn.

Kaori

Kaori

12-07-2018 om 11:23

Alkes

voor die WW uitbetaald wordt duurt even dat gat wil je overbruggen.
WW is vaak ook geen 70% zoals iedereen altijd zegt, het is gebonden aan een DAGmaximum, als je in je deeltijdbaan per dag meer verdiend dan dat dagmaximum komt je ww lager uit. Je vaste uitgaven heb je niet zomaar overbrugd.

Pensioen gaten bestaan er nog steeds: overstappen van werkgever, wat onbetaalde perioden hier en daar (ouderschapsverlof) en je hebt een gat ook bij een middenloonregeling. Een gat is het verschil tussen wat je verwacht en wat er komt.

Lijkt mij heel verstandig

'Klinkt verstandig en dat is het natuurlijk ook. Maar aan de andere kant begin je *wel* aan een kind terwijl je de vluchtweg uit je relatie al klaar hebt liggen.'
Ad Hombre, erger is beginnen aan een kind terwijl je afhankelijk bent van het inkomen van een ander.
Het huis wordt er alleen een beetje kleiner van. Maar voor dat moment zeker nog groot genoeg.

tsjor

Fransien

Fransien

12-07-2018 om 13:24

Amsterdam?!

Ja, Amsterdam is echt hopeloos.
De huizenprijzen zijn zelfs in de Bijlmer enorm en aan een beetje een normale huurwoning kom je ook niet makkelijk.
Amstelveen is net zo hopeloos.

Als je dan uit elkaar moet, kun je misschien beter gaan kijken of je allebei een eindje verder gaat wonen. Zorg dat je naar een dorp met een goede spoorverbinding met A'dam gaat en dan ben je vrij gemakkelijk weer bij je vriendinnen. En kijk even waar je met reistijd een beetje fatsoenlijk uit komt.

Doenja

Doenja

12-07-2018 om 14:33

Fransien of anti kraak

Ik vind het advies van Fransien nog t beste; samen onderhandelen dat je beide verderop gaat wonen waar wel betaalbare woningen zijn. Maar of die er echt zijn, dat weet ik niet. Ik woon namelijk in zo'n leeggelopen Limburgs dorp van Miriam Lavell (hahahahahahaha, ik lag me een kriek! Er worden heel veel huizen gebouwd hier juist, en dan niet in projectvorm, maar gewoon individuele vrijstaande woningen en een appartementen complex is bijna klaar, mensen staan hier gewoon te springen om te komen wonen).
Maar anders is in een echtscheidingssituatie misschien een heel goed idee om af te spreken dat een van beide anti kraak gaat wonen en ondanks het feit dat dat officieel niet mag met kinderen, afspreken dat de niet-anti-kraak-ouder nooit problemen maakt dat de kinderen naar de anti kraak woning gaan. Heb ik destijds ook gedaan; mijn kinderen zijn maanden naar een camping gegaan en woonden daar 50%, en later woonden ze voor de helft vd tijd bij vader op een studentenstudio met slaap-vide. Heb ik ook nooit problemen van gemaakt, want ik wist dat er niet veel anders mogelijk was.

Fransien

Fransien

12-07-2018 om 14:55

Iets verderop

Juist als je iets buiten Amsterdam gaat zitten valt het best mee.
Ik heb een korte zoektocht gedaan naar huizen onder de 2 ton met minimaal 3 slaapkamers en meer dan 75 m2 vloeroppervlak en dan alleen de beschikbare woningen en de woningen onder bod geteld.

Zaandam, 9
Hilversum, 4
Bussum, 1
Almere, 37

Je zou overigens niet de eerste zijn die uit Amsterdam moest vertrekken vanwege een scheiding.

Kaori

Ok als je meer dan max dagloon verdient zul je bij moeten sparen.
Die pensioengaten snap ik nog steeds niet. Een gat is verschil tussen “wat je verwacht en wat je krijgt”. Dat je andere verwachtingen hebt los je niet op met sparen.
En overstappen van werkgever levert geen pensioengat op. Is gewoon niet zo. Onbetaalde periodes wel. Maar dat is logisch. Als er periodes in je leven zijn dat je schijnbaar zonder eigen inkomen kunt omdat iemand anders je onderhoudt, dan moet je met diegene afspraken maken over onderhoud na pensionering. Ik zou daar niet voor gaan sparen.
Als je werkloosheid tijdig ziet aankomen kun je ww ook vooraf aanvragen. Eerste 2 maanden is trouwens 75% van max dagloon.

Gaan we weer

Fransien, TS heeft geen eigen geld. TS kan niks kopen.
Ook niet iets goedkoops

vlinder72

vlinder72

12-07-2018 om 18:28

Geen eigen geld

TO is echt niet de enige die een woning wil kopen zonder eigen geld. Dat kan nog steeds. Een financieel adviseur kan haar daar meer over vertellen.

De twee eenvoudigste manieren zijn. Het deel dat je extra nodig hebt consumptief lenen. Met de huidige lage rente kan dat interessant zijn.

De andere manier gebeurt op dit moment heel veel. Je koopt een appartement voor 185000 euro. De taxateur gaat het huis taxeren en taxeert het voor 200.000 euro. Op dat moment heb je 15.000 euro meer ruimte om te lenen. Voor de maximale hypotheek gaat het niet om de koopsom maar om de marktwaarde van de woning.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

12-07-2018 om 20:33

Ja hoor eens

', TS heeft geen eigen geld. TS kan niks kopen.
Ook niet iets goedkoops'

Je kan heel veel bij de markt neerleggen, maar gebrek aan spaargeld begint toch echt bij jezelf.
Sterker nog als TS van de huidige gezamenlijke inkomsten al niet kan sparen, hoe willen TS en haar man dan ooit twee aparte huishoudens kunnen financieren?

Is de conclusie dan dat sommige mensen het zich financierl niet kunnen veroorloven om te gaan scheiden?

Bo

Bo

12-07-2018 om 20:54

Alkes/Lavell

"Het was me ontgaan dat TS in Amsterdam woont."

Ik heb nog even teruggezocht, maar dat zegt TO nergens. Dat zijn aannames.

Maar voor Amsterdammers: welkom in de nieuwe realiteit. Denk maar niet dat Londenaren of Parijzenaars de illusie hebben om een huis 'binnen de ring' te eisen. 2 uur woon/werktijd is daar de norm. Nog even en het is hier ook zo ver.

FFZo

FFZo

12-07-2018 om 20:56

Bijzonder goed advies

"De andere manier gebeurt op dit moment heel veel. Je koopt een appartement voor 185000 euro. De taxateur gaat het huis taxeren en taxeert het voor 200.000 euro"

En dan raar staan te kijken dat over paar jaar mensen een restschuld hebben omdat het huis niet te verkopen is. Zie in ander draadje waarin huis anders getaxeerd is dan de werkelijke verkoopprijs.
De ecomische crisis is mede hierdoor ook begonnen, huizen die niet de waarde van de hypotheek hadden. Banken die de hypotheken niet meer konden dekken met de waarde van het onderpand.

Huur of koop gewoon naar je stand. Financiele adviezen om je leed maar te verzachten spant uiteindelijk het paard achter de wagen.

vlinder72

vlinder72

12-07-2018 om 21:06

Ffzo

Restschuld valt wel mee aangezien je hypotheken tegenwoordig aflost in maximaal 30 jaar annuitair of lineair. Vroeger niet maar nu (gelukkig) verplicht.

Het is ook geen advies. Het is wat er gebeurt.

Vrienden van ons die na een verblijf in het buitenland terugkwamen naar Nederland zijn eerst gaan inwonen bij familie. Daarna huurden ze een vakantiebungalow (daar zijn er veel van). En nu na een aantal jaar hebben ze eindelijk een huurwoning gekregen.

Ali

Ali

12-07-2018 om 21:10

Woningen

‘Maar voor Amsterdammers: welkom in de nieuwe realiteit. Denk maar niet dat Londenaren of Parijzenaars de illusie hebben om een huis 'binnen de ring' te eisen. 2 uur woon/werktijd is daar de norm. Nog even en het is hier ook zo ver.’
Dus? Bij mijn weten woon ik in NL en niet in FR of GB. En niemand heeft het over een woning binnen de ring ‘eisen’. Gatver, wat een post weer, Amsterdammers moeten niet zeiken? Ruim baan voor alle projectontwikkelaars en expats?
Anyway, geen idee inderdaad of TO in Amsterdam woont.

Wat er aan de hand is in A’dam is ongekend, de huizenprijzen zijn gestegen met 21% en daarmee staat de stad op de eerste plaats in Europa. En helaas geldt die stijging vooral voor middeldure huizen.
http://www.at5.nl/artikelen/178515/amsterdam-heeft-snelst-groeiende-huizenprijs-van-europa

Bo

Bo

12-07-2018 om 21:19

Brandweervrouw

Huh? Ik zeg niet dat Amsterdammers niet moeten zeuren, waar lees je dat? Het is alleen de nieuwe realiteit en ik zie niet in hoe het tij te keren is. Ik zeg toch ook niet dat ik het ermee eens ben?

Je ziet alleen hoe het andere steden is vergaan en dat dat hier ook gebeurt. Zie jij het nog veranderen dan?

Sally MacLennane

Sally MacLennane

12-07-2018 om 21:19

vakantiebungalow

"Vrienden van ons die na een verblijf in het buitenland terugkwamen naar Nederland zijn eerst gaan inwonen bij familie. Daarna huurden ze een vakantiebungalow (daar zijn er veel van). En nu na een aantal jaar hebben ze eindelijk een huurwoning gekregen."

Ik weet niet wanneer dat was, maar anno 2018 is het niet bepaald makkelijk om een vakantiebungalow te huren voor permanent gebruik. Het wordt vrijwel niet meer toegestaan en zelfs mensen die >10 jaar permanent wonen krijgen te maken met dikke dwangsommen.

Ik neig ernaar om het eens te zijn met Ginny Twijfelvuur: "Is de conclusie dan dat sommige mensen het zich financiel niet kunnen veroorloven om te gaan scheiden?"

En ook met Bo: "Denk maar niet dat Londenaren of Parijzenaars de illusie hebben om een huis 'binnen de ring' te eisen. 2 uur woon/werktijd is daar de norm. Nog even en het is hier ook zo ver."

In het topic over jongeren en huurtoeslag schreef ik al over Amsterdam op iets meer dan een uur treinafstand: https://www.ouders.nl/comment/6953018#comment-6953018
Daar werd op gereageerd met "veel te ver". Maar voor steeds meer mensen (niet alleen jongeren) wel werkelijkheid. Staat tegenover dat de huur- en koopprijzen in de binnenlanden van de polder nog wel redelijk te doen zijn.

Soms moet je denken in mogelijkheden en niet in moeilijkheden, al is het nog zo zwaar om je vertrouwde omgeving te verlaten. Je hebt altijd een keuze: in je favoriete woonomgeving blijven én in een slecht huwelijk, of drastisch doen en naar een heel andere regio verhuizen en daar een nieuw leven beginnen. Iemand die langere tijd werkloos is kunnen ze dwingen zo ver te reizen, en zelfs verder, om werk aan te nemen.

Leuk is anders, ik geef het toe. Stuck between a rock and a hard place. Maar het kan makkelijk erger...

FFZo

FFZo

12-07-2018 om 21:21

Het is wat er gebeurt....

Waarom denk je dat de huizenprijzen zo omhoog vliegen? Het is niet zo dat de huizen dat waard zijn.
Je kan je niet verschuilen achter 'wat er gebeurd'. Een klein kind kan uitrekenen dat een huis onderwater met de huidige prijzen en conjuctuur wel fout moet gaan.
Makelaars en taxateurs doen daar graag aan mee. Als je je huis moet verkopen voor onder de hypotheek waarde boeit hun niet meer.

Er is ook nog iets als eigen verantwoordelijkheid. Meelopen met de rest ... sja...

vlinder72

vlinder72

12-07-2018 om 21:25

Sally

Nu.

Ze krijgen binnenkort de sleutel van hun huurhuis.

Bo

Bo

12-07-2018 om 21:31

FFzo

Nee de huizen zijn het niet waard, maar het is een kwestie van vraag en aanbod. Je kan wel stoer 'niet meedoen', maar voor jou zijn er dan 10 andere kopers die wel meedoen.

Het is wat het is..

En eens met Ginny: voor sommige mensen is scheiden financieel geen optie. Kennelijk maakt financiele onafhankelijkheid dan niet uit (want TO is met een modaal inkomen toch financieel onafhankelijk zou je zeggen). Of niet financieel onafhankelijk genoeg. Heel zuur.

Ali

Ali

12-07-2018 om 21:32

Sorry, ik reageerde wat fel en je bericht is neutraler dan ik in eerste instantie las.

Ik weet niet of het anders gaat worden. Ik sta erbij en kijk ernaar, met verbijstering. In mijn (voorheen volks)buurtje wonen nu bijna alleen nog maar expats. Zij drijven de prijs op, want krijgen hogere salarissen, en betalen veel minder belasting (plus nog wat andere voordeeltjes). Projectontwikkelaars spelen daar gretig op in door woningen op te kopen voor enorme bedragen, op te knappen, kelders te graven en extra etages erop te zetten voor meer m2, en dan te verhuren aan expats.

FFZo

FFZo

12-07-2018 om 21:38

"Je kan wel stoer 'niet meedoen', maar voor jou zijn er dan 10 andere kopers die wel meedoen."

Ja en ....? Dan maar boven je stand gaan meedoen? Als anderen in de sloot springen ... dan er maar achteraan?

vlinder72

vlinder72

12-07-2018 om 21:46

Boven je stand?

Jij gaat ervan uit dat iemand die geen eigen middelen geeft boven zijn stand gaat wonen.
.
Dat is echt onzin.

Als iemand om wat voor reden niet gespaard heeft of het spaargeld is op betekent dat niet d a t iemand een bepaalde hypotheek niet kan betalen.

Geldverstrekkers zijn tegenwoordig heel streng wat de maximale hypotheek en het inkomen betreft.

Gooise vrouwen

Ik “TS heeft geen eigen geld. TS kan niks kopen.
Ook niet iets goedkoops'

Ginny “Je kan heel veel bij de markt neerleggen, maar gebrek aan spaargeld begint toch echt bij jezelf.”
Wat is dat nou voor een Gooise Vrouwen logica?
Anderen (in dit geval Fransien) noemen kopen steeds als oplossing. Maar dat is geen oplossing, want er is geen eigen geld.

Ginny “Sterker nog als TS van de huidige gezamenlijke inkomsten al niet kan sparen, hoe willen TS en haar man dan ooit twee aparte huishoudens kunnen financieren?”
Bestaat er voor jou ook een wereld met gewone salarissen of is dat zo ver van je bed dat je je er werkelijk geen voorstelling van kan maken?

Ginny “Is de conclusie dan dat sommige mensen het zich financierl niet kunnen veroorloven om te gaan scheiden?”
Is dat nieuws voor jou? De conclusie moet zijn dat niet kunnen scheiden nu ook, of zelfs extra, opgaat voor de middeninkomens: te veel verdienen voor een sociale huurwoning, te weinig voor wat er in de vrije sector beschikbaar is, te weinig voor een bij de markt passende hypotheek.

Vlinder, weet jij hoeveel geld je moet verdienen om 185.000€ te mogen lenen? Je maximale hypotheek gaat niet alleen over de woningwaarde.
Overigens: inderdaad hoor. Er zijn veel meer mensen met hetzelfde probleem als TS.
https://nos.nl/l/2240659

Bo, ik zeg het ook nergens. Ik heb Amsterdam wel als voorbeeld genoemd.
Het probleem waar TS in zit gaat helemaal niet alleen over Amsterdam.
Het gaat over starters.

Angela67

Angela67

12-07-2018 om 22:01

Na 146 berichten

@TS, heb je n.a.v. de reacties een beeld bij (on) mogelijkheden in jouw omgeving gekregen?
Gr Angela

vlinder72

vlinder72

12-07-2018 om 22:03

M. Lavell

Ja, natuurlijk weet ik dat.

Ik riep ook maar iets in het algemeen hoe je een woning kan kopen zonder eigen middelen.

Ik heb geen idee hoe de financiële situatie van TO is. Ik weet niet of er sprake is van overbedling of onderbedeling? Zijn er levensverzekeringen? Is er spaargeld? Hoeveel uur werkt TO? Kan ze meer uren gaan werken? Heeft ze recht op PA? Waar woont ze? Etc etc. Etc.

Er valt niks over haar situatie te zeggen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

12-07-2018 om 22:11

M Lavell

Er kunnen vele redenen zijn waarom scheiden financieel niet of moeilijk haalbaar is. Te weinig inkomsten is daar maar slechts een deel van. Sterker nog: ik denk dat dat vaak niet het probleem is want daar is een vangnet voor (bijstand, huursubsidie, toelages).

Dus nee het is geen verrassing voor mij. Het was enkel een constatering, Een, die jij zou moeten onderschrijven lijkt mij.

Tussen wal en schip

Toch is TS best heel duidelijk in haar eerste bericht.
De situatie die ze beschrijft is een doodgewone veelvoorkomende: Te veel verdienen voor sociale huur, te weinig voor de vrije markt en voor de koopmarkt.

Wat je in het wilde weg over kopen zonder eigen geld roept, is alleen weggelegd voor mensen met een salaris waarvoor ook in de vrije huurmarkt woningen te vinden zijn.
Het is dus geen oplossing voor de groep die tussen wal en schip zit.

Bo

Bo

13-07-2018 om 09:56

MLavell

"Bo, ik zeg het ook nergens. Ik heb Amsterdam wel als voorbeeld genoemd."

Dat is dan wel het slechts denkbare voorbeeld.

"Het probleem waar TS in zit gaat helemaal niet alleen over Amsterdam. Het gaat over starters."

Dus? Moet de conclusie dan zijn dat je op de 40e (?) geen starter meer moet willen zijn op de kopersmarkt? De middeninkomens komen overal het beroerdst vanaf, dus zorg dat je nooit afhankelijk wordt van die onzekere huurdersmarkt. Tenzij je heel weinig verdient.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.