Home » Forum » Konijnen te logeren

konijnen te logeren

White noise helpt je baby slapen!

Lees in dit artikel hoe het werkt én hoe je ermee aan de slag kunt.

 

66 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Wilgenkatje
konijnen te logeren

Wij krijgen twee maanden lang twee konijnen te logeren. Op hun eigenlijke adres lopen ze grotendeels rond in de tuin, waar ze volop kunnen graven. Hier bij ons moeten ze het met minder doen - een hok dat hierheen verhuisd wordt en een tijdelijke ren op de stenen bestrating. Dat is jammer, maar het kan niet anders, de gedeelten van de tuin waar geen bestrating ligt zijn volop begroeid. Loslopen is niet handig vanwege planten die niet in het konijnendieet passen.

Het is lastig de tijdelijke ren goed vast te zetten op de stenen. Ik dacht tentharingen te gebruiken? Maar een lang soort krammen zou beter werken.

Wat kan ik aan konijnenvermaak in de ren zetten?

Sas
Een grote wilgentak

Kijk of je aan een hele dikke tak kunt komen met liefst ook nog de kleinere takken en blad eraan. Konijnen zijn gek op wilg, het werkt ontspannend en een dikke tak is leuk vermaak.
Heb je wel schaduw in de ren? Anders zou ik daar ook voor zorgen.
Een grote hoop speelzand vinden ze ook lekker. Die kun je geregeld weer bij elkaar vegen.

Onze konijnen zaten graag op een verhoging, een krukje of zo.
Een grote kartonnen doos met twee ingangen (er moet altijd een vluchtweg zijn) zullen ze ook waarderen.

Bosbes
dit kán geen toeval zijn!

..grapje. Ik heb niks met die uitspraak ;-)

Maar wat grappig! Wilgenkatje wordt Wilgentakje aangeraden!

Sas
Ik vind het nu ook grappig

Ik had het zelf niet door, ik lette op de konijnen.
Maar het is zeker leuk: Wilgentak, neem een wilgentak !!!

Woef
Leuk

Hang een zelf geregen ketting groente/fruit op. Horizontaal kunnen ze er tegelijk van eten.
https://www.bunnybunch.nl/informatie/knutselen-voor-je-konijn/
Bv onderste plaatje.
De kartonnen dozen met 2 openingen was hier ook een succes.

Lilian1
Zit er een dak op

Je ren? Ik weet niet hoe actief ze zijn. Wij hadden er 2 waarvan een Houdini ... die klom dr gewoon overheen...aanloopje en hup daar hing ie dan halverwege. Die ontsnapte zelfs uit onze tuin door een gaat onder de schutting door te graven op een plek waar wij t niet zagen. Stond ineens iemand van de volkstuinen achter ons aan de deur...is deze van jullie...oeps hahaha.

Als er een dak op zit kun je ook daarvan uit wat eten eraan hangen, en een Hoopje takken met wat wortel ertussen of zo. Lekker zoeken.

Wilgenkatje
Ren met dak

J hoor, het is een ren met dak. Dus dat komt goed. Hoop niet dat een van de twee zich ontwikkelt tot Houdini want onze tuin grenst aan een wandelpad en vervolgens gemeentegras/struiken. Dan is-ie echt weg ...

Kaaskopje
Ren

Als jullie een ren hebben, zou ik er toch zoveel mogelijk spitwerk in creëren. Veel stro en hooi. Misschien toch ook een bult aarde in een deel. Met deze warmte moeten ze kiel kunnen zitten, dus niet op steen. Ze moeten ook kunnen schuilen voor zon en regen, dus ergens onder zitten, zeker ook omdat ze niet onder de grond kunnen. Je kunt een laken boven een deel van de ren spannen bijvoorbeeld.

Konijnen zijn ideale onkruideters. Nu ligt veel onkruid waarschijnlijk voor Pampus, maar ze zijn blij met o.a. weegbree, paardebloemen en klaver. Een mooie lijst vind je hier: https://dier-en-natuur.infonu.nl/huisdieren/79032-wat-mogen-konijnen-ete...

Het vastmaken van de ren kun je naar mijn idee toch het beste met een heleboel haringen doen, of krijg je die niet tussen de tegels denk je? Als je ze goed om de ren heen timmert,, werkt dat naar mijn idee ook als krammen. En misschien nog met een paar zware stenen frutselen om daarmee de ren nog steviger aan de grond te kunnen houden.

Kaaskopje
Kiel =

Koel

Woef
En kijk uit

Voor buurtkatten. Kunnen ze enorm van in de stress raken.

Marie
Uitlaten

Konijnen kun je ook met een tuigje om uitlaten op grasveld in de buurt bijvoorbeeld.
Om ze af te koelen kun je een fles water bevriezen en die met doek erom in de ren leggen.
Werkt niet altijd. Onze konijnen wilden er niks van weten, uitlaten vonden ze wel weer leuk

Bellefleur
Wilgenkatje,

Konijntjes koelen via hun oren. Je zou de oren vochtig kunnen maken met een nat washandje. Ze moeten echten geen water in de gehoorgang krijgen! Konijnen kunnen behoorlijk gestresst raken als je hun vacht nat maakt. Maar vernevelen met een plantenspuit is wel geschikt. Verder moet je de vleesvliegen in de gaten houden. Die leggen eitjes in de plakpoep die konijntjes soms krijgen rondom hun achterwerk. Die eitjes worden maden, en vreten het konijn op! Dus kijk regelmatig even onder hun staart. We zetten onze konijntjes in de woonkamer als het te warm wordt. Tussen 11.00 en 18.00. We hebben een speciale ren waar ze in kunnen, en ze zijn zindelijk.

Wilgenkatje
@bellefleur

de konijntjes zijn qua gezondheid door hun baasjes gecheckt, geen maden gelukkig en ze poepen gezond , hopelijk blijft dat zo want ik durf ze niet best op te pakken. Naar binnen wordt dan ook niks. Maar ze staan in de schaduw en zien er vrolijk uit.

Kaaskopje
Vacht nat maken

Ik vind dat niet verstandig. Voor een hond is het ook niet verstandig om de vacht nat te maken met dit weer, bijvoorbeeld als hond in een zwembad mag, tenzij het een vacht is die snel weer droog is, of er echt voldoende schaduw is om in op te kunnen drogen. Een droge vacht houdt zowel warmte in het lichaam, als erbuiten. In de zomer moet het erbuiten blijven.Door de luchtlagen tussen de haren ontstaat er een natuurlijke beschermlaag. Maak je de vacht nat, dan verdwijnt die luchtlaag.

Kaaskopje
Misschien niet duidelijk

Ik bedoel met de opmerking over het zwembad dat dat ongetwijfeld heerlijk is, maar hond moet dan wel snel kunnen drogen, anders gaan die op elkaar geplakte haren juist tegenwerken.

Dendy Pearson
Kaaskopje

Idd, de hond ( het dier) moet erop gebouwt zijn. Onze hond, een lhasa apso, is het niet. Als zijn vacht echt nat wordt gaat het vervilten. Hij heeft een vrij dikke vacht maar kan heel goed tegen de warmte.
Een konijn nat maken lijkt mij ook onverstandig. Genoeg water, hooi en schaduw is voldoene

Kaori
maar

er werd toch ook alleen geadviseerd de oren vochtig te maken met een washandje en juist niet het konijn helemaal nat te maken of lees ik nu heel erg scheef.

'Konijnen kunnen behoorlijk gestresst raken als je hun vacht nat maakt. Maar vernevelen met een plantenspuit is wel geschikt'

Pirata
Hoe zit dat dan

Mijn konijn gaat gewoon in de regen zitten zolang het niet stortregent, dus kennelijk kunnen ze wel tegen tegen water? Of is ie een beetje gek? 🐰

Wilgenkatje
Ze kunnen wel tegen water hoor

Onze logeerkonijntjes hebben zich thuis ook weleens kletsnat laten regenen. Maar het is kennelijk geen geschikte afkoelingsmethode.

Bellefleur
nat konijn

Onze konijnen laten zich ook graag natregenen. We hebben ons wel eens afgevraagd of we een otter in het hok hadden zitten of een konijn. Maar het is per konijn verschillend. Het contrast is denk ik te groot als je ze kletsnat maakt bij deze hitte. Onze konijnen zitten nu in de woonkamer, onder een licht blazende ventilator. Stelletje verwende beestjes.

Kaaskopje
Ze kunnen wel tegen water 😊

Maar inderdaad beter niet als verkoeling.

Ons laatste konijn is nogal sneu dood gegaan. Het had gestortregend en toen trof man het konijn rechtop zittend in het midden van de ren aan... dood. Geen idee waaraan. De schrik van die stortbui? Feit is dat ik blij was dat konijn de pijp aan Maarten had gegeven, want ik was altijd ongerust of ze het niet te koud of te warm hadden. De optie te nat heb ik niet zien aankomen. Heel onnodig ook. Er was plek om te schuilen.

Vogel
Je zou denken

dat konijnen van origine buiten leven en dan ook wel eens een buitje over zich heen krijgen. Maar goed, dan hebben ze misschien betere schuilmogelijkheden dan in gevangenschap.
(Als ik mijn katten weer eens op de schone was, een bed of ‘s winters op de verwarming aantref zeg ik vaak even subtiel: Er zijn ook poezen die het hele jaar buiten wonen hè. Die kunnen dat, van nature....)

Kaaskopje
Vogel

Ieder dier zal in principe tegen water kunnen, maar als het bijvoorbeeld regent zal de zon meestal niet meteen weer op volle kracht schijnen, dus dan is er wel wat tijd om te drogen. En als je rondloopt zal de lucht ook drogend werken. Een hond die in een sloot springt en daarna blijft lopen, droogt ook redelijk snel, tenzij hond een zware vacht heeft. Het gaat er dus vooral om dat de vacht snel weer kans moet krijgen om te doen waar het voor bedoeld is. Zit een dier goed in de schaduw, dan kan het alweer minder kwaad als de vacht nat is dan in de volle zon. Daarnaast moet je je afvragen of je een dier als een konijn een dienst bewijst met die afkoelrondjes. Als de verkoeling van de natte vacht weer wegvalt, stel ik me voor dat de warmte dubbel hard weer aankomt. Je moet dus zorgen voor andere verkoeling. Ik las net de tip om koelelementen bij de konijnen (of cavia's e.d.) of gekoelde stenen in het hok en/of de ren te leggen. Wel met een doek eromheen. Honden doe je in huis of in de tuin een plezier met koelte op de grond. Koelmatten bijvoorbeeld. Hun 'voeten' kun je ook afkoelen met water. Ik bedenk me dat je dat misschien ook kunt doen door ze natte sokjes aan te trekken, maar dan moet je wel opletten dat ze nat blijven anders breng je hond er juist mee in de problemen.

Bellefleur
koelmatten

Ons konijn vermaakt zich uitstekend op een koelmat!

AnneJ
Goed idee!

Poes heeft het hier ook zwaar. Ondanks dat we haar kattebak nu vaker verschonen plast ze op onverwachte plaatsen. Drinkt onregelmatig. Een hele tijd niets, waarin ze lam op de vloer ligt of waar ze ook maar verkoeling kan vinden. En dan een hele slurp leeg.
Nu ligt ze in haar mandje. Maar inderdaad koelen.
Ik heb de koelelementen in de vriezer gedaan en een koude komkommer in een theedoek gewikkeld tegen haar rug gelegd. Tot de elementjes koud genoeg zijn.

Wilgenkatje
ze leven nog :)

Dappere beestjes hoor, Op de lastigste momenten was het ondanks mijn toewijding, natte doeken en parasols 33 graden in de schaduw; en ik las op een konijnensite dat warmer dan 27 al gevaarlijk is voor de langoren. Hopelijk blijven we verder verschoond van extreme zomerhitte. Het moeilijkste van op andermans gezelschapsdierenpassen vind ik het risico dat ze tijdens afwezigheid van hun baasjes het loodje leggen.

Bellefleur
Gelukkig Wilgenkatje!

Onze konijnen zijn vorig jaar op ons oppasadres vermoord door een marterachtige. Onze oppassers waren zo geschokt. Ik had medelijden met ze.

Flanagan
Slim

Sommige konijnen zijn heel vindingrijk; ons konijn opende het deurtje van de inklapbare ren door met de tanden het deurtje op te lichten. Mbv een hangslot hebben we die acties beëindigd.

Wilgenkatje
ze maken het prima

Ze hebben de hitte doorstaan. En nu beleven ze dat onze wijk wordt opgehoogd en een of ander graaf/schepwerktuig aan de andere kant van de schutting alle tegels opvijzelde en in een vrachtwagen liet vallen. Niet fijn voor nauwkeurig afgestelde oortjes.

Affijn, ze komen op een dag wereldwijs en gelouterd weer in hun rustige ruime tuin aan. Nog even geduld.

Lilian1
Of ze vinden het straks daar erg saai

Dat kan ook hahaha. Gelukkig dat t goed gaat. Een hele verantwoordelijkheid he,dieren van een ander.

Kaaskopje
Oren

Jouw oren tuutten ook vermoed ik.😃

Pagina's

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.