Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Kaaskopje

Kaaskopje

30-07-2018 om 01:42

Wat zou je willen inleveren ten gunste van 'het grote geheel'?


RijkeTata

RijkeTata

03-08-2018 om 10:48

Zakjes, niet-wegwerp en brood

Ik zie hier de plastic supermarktzakjes voor groenten voorbijkomen. Ik gebruik al tijden speciale dunne linnen groenten- en fruitzakjes. Ik heb ze per 5 voor 5 euro gekocht, best te doen. Ze zitten standaard in mijn boodschappentas. Ik heb er nog nooit rare blikken om gekregen. Ik plak gewoon de sticker op de buitenkant en net als met andere zakken kijkt de kassier(e) soms wel en soms niet wat er precies in zit. Deze zakjes leveren echt een enorme milieuwinst op, ik gebruik er altijd minstens 4 per boodschappenbeurt, twee keer per week. Ik bespaar daarmee 8x52= 416 plasticzakjes per jaar!!

Ik las laatst een mooie slogan voor je eigen manier van omgaan plastic en wegwerk:
refuse - reuse - recycle.
Probeer plastic/wegwerp te weigeren door alternatieven te gebruiken. Lukt dat niet, gooi het dan niet meteen weg maar hergebruik het (plastic waterflesjes bijvoorbeeld kunnen heel lang mee, ik gebruik bijvoorbeeld het plastic wegwerpbestek dat ik bijna 10 jaar geleden gekocht heb voor een kinderverjaardag nu nog steeds bij picknicks en uitstapjes). Als de spullen dan toch weggegooid moeten worden, dan niet bij het gewone afval, maar in de plasticzak om te recycleren.

Target noemt dat ze een deel van haar brood zelf bakt. Ik doe dat ook, maar dat schaar ik nou net onder luxe (lekkerder). Het is veel energie-efficiënter om massaal te bakken (1 oven - veel broden + niet steeds opnieuw afkoelen en weer opwarmen).

MK

MK

03-08-2018 om 10:49

Rijke Tata/Kaaskopje

"Ik besef heel goed dat ik bevoorrecht ben, maar ik kies heel bewust voor de goede zaklamp (de mijne, mijn eerste met ledlampjes, doet het nu al een jaar of 10)."

Kijk eens goed op die zaklamp. Daar zal evengoed Made in China op staan. Goedkope producten worden hier vaak ook duur verkocht.

"Prullaria koop ik amper. "

Je hebt net verteld dat je een aquarium hebt gekocht? Valt voor mij in die categorie, want volstrekt overbodig. Zoals anderen ook zeiden, hoe sober je ook vindt dat je leeft er is altijd wel wat te verbeteren zonder dat de 'rijken' maar weer meer belasting moeten betalen.

Wij hebben zonnepanelen, hybride auto, e-bikes, scheiden ons afval, hebben overal ledlicht, etc. etc. Maar minder vliegen is voor mij geen optie aangezien er geen goed alternatief is voor lange afstanden. Ik wil de wereld zien. Ik ben best bereid om extra luchtvaarttax te betalen, mits deze ten goede komt aan het milieu en niet op de grote hoop wordt gegooid zoals eerder gebeurde. Dat komt het draagvlak niet ten goede.

Wij wonen nu zeer ruim, maar ik zou er geen probleem mee hebben om kleiner te wonen. Wel om beperkt te worden in mijn bewegingsvrijheid. Ik geen mijn geld liever uit aan ervaringen dan aan spullen.

RijkeTata

RijkeTata

03-08-2018 om 11:34

MK je begrijpt het niet

Het gaat er mij niet per se om dat spullen in China gemaakt worden, wel dat ze duurzaam zouden moeten zijn. Eén zaklamp produceren en vervoeren is heel wat anders dan 10 zaklampen produceren, vervoeren én op de vuilnisbelt laten belanden. Snap je?
Ik heb even gekeken: made in Germany.

Ik denk dat Kaaskopje met prullaria dingen bedoelt die snel weer weggooid moeten worden. Zeg het maar als ik het mis heb, Kaaskopje. Ik zou een aquarium nou nooit onder prullaria scharen. Vind IK het overbodig? Ja. Maar Kaaskopje kiest er wel voor. We hoeven niet Roomser te zijn dan de paus, zolang we ons hoofd er maar bij houden. Ik ga ook niet zeggen dat jij niet mag vliegen, wel dat IK ervoor kies om het niet meer te doen. Ik hoop ook dat jij erover gaat nadenken en uiteindelijk misschien wat minder gaat vliegen. Dat je beseft dat er dichter bij huis ook wondermooie dingen te ontdekken zijn. Wist je dat je met de trein ook een prachtige rit naar de Baltische Staten kunt maken, bijvoorbeeld? Heb je Tallinn en Riga al gezien? Wenen en het achterland daarvan? Sprookjesachtig! Als ik je nieuwsgierig heb gemaakt, ben ik al blij.

MK

MK

03-08-2018 om 11:56

Rijke Tata

Dat we over de betekenis van het woord prullaria kunnen twisten, is me duidelijk. Net als mensen die niet van reizen houden, het maken van vliegvakanties overbodig vinden. Wat de 1 overbodig vindt, geldt niet voor de ander.

Tallin en Riga nog niet gezien, maar Vilius wel. Prachtig. Wel met het vliegtuig, 2 uurtjes. Ik vind reizen met de trein prima, maar heb helaas altijd gedoe. Verder dan Parijs en zuid Duitsland ben ik er niet mee gekomen.
1- het moet goedkoper om te kunnen concurreren met het vliegtuig
2- het boeken moet een stuk eenvoudiger
3- er moet flink meer concurrentie op de sporen komen om tot een volwaardig netwerk te komen.

Eigenlijk moeten ze net zo'n ontwikkeling doormaken als de luchtvaart 20 jaar geleden heeft doorgemaakt. Er moeten meer commerciele partijen bij. Helaas is dat ingewikkeld met al die staatsmonopolies. Wellicht is het een optie om evt. luchtvaarttax in het spoor te steken, maar helaas willen linkse partijen er altijd gaten mee dichten. Zo komen we er nooit...

Ik ben ook geen fan van 3 daagse autoreizen. Sorry.

MK

MK

03-08-2018 om 11:58

Rijke Tata

Overigens begrijp ik je punt wat betreft de zaklamp en duurzaamheid. Ik kies ook voor kwaliteit i.p.v. een flutproduct. Maar.. ik kan het betalen (en jij ook gezien je naam). Dat kan natuurlijk niet iedereen en ik snap dat veel mensen de voordeligste optie kiezen.

RijkeTata

RijkeTata

03-08-2018 om 12:05

Eens

Zo te lezen zijn we het gewoon helemaal eens, MK. Ook wat betreft de veranderingen/maatregelen die je voorstelt. drie dagen in de auto is voor mij ook de hel. Een hele dag ook al. Een hele dag in de trein, dat is anders, dat vind ik zalig. Ik dus, ik zeg niet dat een ander dat ook moet vinden.

bieb63

bieb63

03-08-2018 om 12:47

Kaaskopje

"Ik zou het toejuichen als supermarkten weer terug zouden gaan naar persoonlijke bediening bij groente en vlees, verpakt in papier. Het lijkt me ideaal als yoghurt, melk, vla en karnemelk uit tanks getapt kan worden. In zelf meegebrachte glazen standaard flessen. Dat scheelt toch een deel weggegooide verpakkingen."

Ja! Dat zou ik ook heel graag willen. Deels om al die verpakkingen, maar vooral ook omdat je afgepaste hoeveelheden moet kopen zoals bij vlees. Wij hebben een 3-persoons huishouden en de ervaring leert dat dat heel moeilijk is met m.n. dat voorverpakte vlees in de super.

MK

MK

03-08-2018 om 13:25

huh?

Lang leve de slager en de groenteboer? Die bestaan toch ook gewoon nog steeds? Zo help je hun voortbestaan ook nog eens.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

03-08-2018 om 13:47

Wat spullen en prullaria betreft

Ga serieus je zolder/schuur/rommellaadjes opruimen. Dan ontdek je vaak dat je van heel wat spullen meerdere stuks op verschillende plekken hebt. Maar dan tóch ineens iets niet kunt vinden en dus maar een nieuw exemplaar koopt. Nou ja, bij heel ordelijke mensen komt dat niet voor, maar ik zoek soms vergeefs naar de juiste schroevendraaier en kan ineens nergens afplakband vinden. Of een kleine vaas. Of dat restje witte verf wat nu dienst zou kunnen doen.

Opruimen, repareren, er iets anders van maken - en ook herbestemmen helpt. Een beetje, maar alle beetjes helpen.

Als je iets wilt kopen (ach ja, ik houd ook wel van dingen kopen!) - eerst langs de kringloop, niet zoeken achter je pc.

Daan

Daan

03-08-2018 om 14:17

Kaaskopje

Het blijft een onderwerp dat nuttig blijft te bespreken. (ik snap alleen het 'nieuwe' eraan niet)
Natuurlijk ook hier, waarom niet?

Maar voor mij persoonlijk is het minder boeiend als ik door enorme ladingen niet-ter-zake-doende-details me een weg moet wurmen om erdoor te komen. Het wordt voor mij dan toch een draadje over Kaaskopje en niet een algemene over het onderwerp. Een draadje over jou is prima, maar fijn als dat duidelijk is.
Daarbij trek je de regie over dit draadje nogal naar je toe door bepaalde woordkeuzes. (het staat jullie vrij om..)
Iets dat voor mij ook onduidelijkheid schept en nogal een drempel opwerpt mee te doen.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

03-08-2018 om 14:31

nee, niet nieuw - de aanleiding was...

… de gesprekken op TV van het filosofisch kwintet. Dat waren nogal zware en zwaarmoedige gesprekken waar je niet echt van opknapte (vond ik) en die vroegen om praktische toepassing, Vandaar.

Daan

Daan

03-08-2018 om 15:50

Wilgenkatje

'Die vroegen om praktische toepassing', ja, Wilgenkatje, dat is precies wat ik bedoel en niet snap.
Deze problemen vragen al heel lang om praktische toepassingen. Het gebeurt alleen niet. Tsja.

bieb63

bieb63

03-08-2018 om 16:40

Was het maar zo'n feest. Een enkele groenteboer nog wel, maar een slager is hier niet in de buurt te vinden....

Wilgenkatje

Wilgenkatje

03-08-2018 om 16:42

Waarom niet ?

Omdat we het niet als dringend noodzakijlk zien.
Omdat het vervelend voelt jezelf iets te ontzeggen wat je eigenlijk heel leuk/lekker/gemakkelijk vindt
Omdat gewoonten veranderen hels moeilijk is
Omdat we geneigd zijn toekijken naar mensen die het naar ons idee minder goed doen, en vinden dat we zelf redelijk scoren
Omdat we niet uit de toon willen vallen
Omdat we het allemaal teveel gedoe vinden
Omdat we aanhangers van struisvogelpolitiek zijn
Omdat veel vrouwen graag shoppen
Omdat kopen via internet supersnel gaat en er grenzeloos veel keus is, als een soort luilekkerland
Omdat we vinden dat grote bedrijven er wat aan moeten doen
Omdat we vinden dat de overheid krachtig moet optreden
Omdat we vaak niet zo bewust kiezen
Nou ja en vast nog wel wat dingen.

Dit zou een draadje kunnen worden zoals het afval-draadje. Elkaar motiveren.

Kaaskopje

Kaaskopje

03-08-2018 om 17:05

Je hebt gelijk, een aquarium is niet nodig. Maar als het aquarium tegenover andere levensgeneugten afgezet wordt, kan het zijn dat het eigenlijk niet zo heel erg is om dat toch te doen.

Het zou zomaar kunnen dat als jij gaat vertellen wat je allemaal in en rond je huis hebt, in je vrije tijd doet e.d., ik met mijn wenkbrauwen tegen het plafond zit, maar die inzage krijg ik niet van jou. Dat hoeft absoluut ook niet, maar ik vind het daardoor wel onplezierig dat je mij bekritiseert op mijn keuzes. Dat is makkelijk scoren.
Om mee te mogen praten over dit onderwerp hoeft niemand alles tot in de basis af te schaffen lijkt mij.

Ik denk dat veranderingen alleen tot stand kunnen komen als mensen door goede informatie bijvoorbeeld, zelf gaan voelen dat het nodig is om zich aan te passen en hun grenzen en mogelijkheden gaan bijstellen. Meer duidelijke uitleg, zou kunnen helpen. Niet alleen op NPO1, maar ook bij SBS6.

Ik had net een discussie'tje met man over minderen met vlees. Man is van mening dat vleesvervangers ook dermate bezwaarlijk zijn, dat het de vraag is wat erger is, toch vlees eten of juist niet. Dat vind ik een dilemma. Zolang oerbos wordt omgekapt voor soja, of het nu voor veevoer of menselijke consumptie is, is dat geen goede oplossing. Dat ben ik met hem eens. Dus áls je vleesvervangers koopt, zou het niet op basis van soja moeten zijn.

Kaaskopje

Kaaskopje

03-08-2018 om 17:08

Daan

Ik zal een poging wagen

Kaaskopje

Kaaskopje

03-08-2018 om 17:11

Wilgenkatje

Inderdaad een motivatiedraadje, zou leuk zijn. Zolang iedereen maar wel in zijn waarde wordt gelaten.

Kaaskopje

Kaaskopje

03-08-2018 om 17:21

Groenteboer en slager

Groente kun je in de omgeving buiten supermarkten om wel krijgen, in een stad als de onze in ieder geval wel. Turkse winkels bijvoorbeeld, hebben aardig wat, maar er zijn ook nog steeds Nederlandse groentezaken. Omdat ik niet zo ver fiets, moet ik met de bus en daardoor voelt het al gauw als 'teveel moeite', daarnaast kost het twee buskaartjes van een euro. Een slager is er ook, maar ik ga daar niet voor met de bus op en neer. Nee, ik zou gewoon weer afdelingen met een levend wezen achter een toonbank willen, in je eigen wijk.

Kaaskopje

Kaaskopje

03-08-2018 om 17:48

Wilgenkatje

Op je pc kun je ook héél veel vinden aan tweedehands spullen. Elke stad/gemeente heeft wel gratis of goedkoop Facebook-groepen. Of "Ik zoek"-groepen. Iemand zoekt een kastje, jij hebt er toevallig een staan, iedereen blij. Soms wil iemand anders een vracht van a naar b brengen, mens durf te vragen dus.

Wij hebben hier een complete Kringloop'boulevard'. Die concurrentie schijnt juist verkoopbevorderend te werken.

Ik vind zoeken op internet niet verkeerd. Je kunt er zo goed als alles door vinden. En als een plaatselijke schoenenwinkel helaas niet biedt wat ik zoek, bestel ik het wel bij een webwinkel. Ik zoek nu een soort zuignapjes, werkelijk nergens te koop, wel via internet. Soms moet je wat.

MK

MK

04-08-2018 om 12:19

Kaaskopje

"Het zou zomaar kunnen dat als jij gaat vertellen wat je allemaal in en rond je huis hebt, in je vrije tijd doet e.d., ik met mijn wenkbrauwen tegen het plafond zit, maar die inzage krijg ik niet van jou. "

Ongetwijfeld! Maar ik beweer ook nergens dat ik geen prullaria meer koop en al zo sober leef dat ik mijn gewoontes niet kan aanpassen. Jij wel. Sommige dingen wil ik gewoon niet aanpassen en daar kom ik eerlijk voor uit. Reizen vind ik geweldig en vegetarisch zal ik nooit worden. Ik eet wel degelijk regelmatig vleesloos, maar daar komt geen sojaboon aan te pas gelukkig.

Uiteraard doe ik mijn best waar het kan (die dingen heb ik aangegeven), maar ik loop rood aan van mensen die het dan maar weer bij de 'rijken' willen weghalen.

Angela67

Angela67

04-08-2018 om 13:54

Je doet je best waar het kan?
Nee je blijft doen wat je wilt doen. Je best doen is juist die zaken minderen die het meeste zoden aan de dijk zetten: vliegen en vlezen. Dat is zoals het is, maar dat is niet 'je best doen'. Omdat je zelf aangeeft dat je 'er eerlijk voor uitkomt' moet je het ook niet mooier laten klinken dan het is.

Als je niet rijk was zou je het namelijk ook doen, want dan hield je nog steeds van vliegen en vlezen. Dus het gaat er niet om dat jij rood zou aanlopen als 'het bij de rijken weggehaald moet worden'.

Het gaat om jouw fundamentele, eerlijke en bewuste keuze om te blijven vliegen en vlezen.

Zolang dat door de meeste mensen geassocieerd wordt met 'rijk' en 'modern' en 'westers' en iets wat je toch zou moeten kunnen/willen/normaal moet vinden zal er nooit kerosine belasting geheven worden want 'we' vinden het dan natuurlijk niet 'eerlijk' dat minima dat niet kunnen.

Het zou net zo moeten gaan als met roken. Op een gegeven moment is het 'not done' meer en reageert de meerderheid meewarig als iemand alsnog gaat vliegen of vlezen.

Gr Angela

Target

Target

04-08-2018 om 14:11

Tja

Ik ben het eens met MK.
Zo beweerde een kennis van mij dat ze noooooit plofkippenkipfilet at, want oh die zielige kippen.
Dat was wat ze in het openbaar riep en op een forum.
Tegen mij zei ze gewoon eerlijk niet voldoende geld te hebben voor kipfilet maar wel voor kippenpoten..
Dus at ze plofkippenkippenpoten.
Daar kan ik niet tegen echt niet.
Wees gewoon eerlijk.
En vwb dit topic mogen de rijken inleveren en de minder bedeelden mogen hun leuke dingen houden, ik begrijp de gedachtengang niet, nog het lef om dat voor een ander te bepalen.
Zoals mijn buurvrouw tegen mij zei: jij kunt mij wel 50 euro lenen, jij hebt toch genoeg.
Zo wordt er gedacht; ik vind dat bijna slecht.

Angela67

Angela67

04-08-2018 om 14:49

Target,

Wat vind je van mijn reactie op MK gezien het feit dat je het met haar eens bent?
En waarom kijk je naar anderen?
Gr Angela

Kaaskopje

Kaaskopje

04-08-2018 om 15:10

Ik heb ook gezegd dat ik een rijbewijs had gehaald als het had gekund, dus sommige keuzes zijn voor ons gemaakt en in het kader van het klimaat, komt dat dan nog goed uit ook.

Ik ben zelf een beetje gemakzuchtig, maar doordat steeds nadrukkelijker duidelijk wordt dat het zo niet door kan gaan, heb ik het gevoel dat ik en iedereen die gemakzucht af moet leren. En dat vind ik nog niet meevallen. Ik ben net bijvoorbeeld niet goed voorbereid de deur uitgegaan. Ik wist dat ik na een activiteit boodschappen zou gaan doen, verdraaid... boodschappentasjes vergeten mee te nemen. Daar baal ik dan van. Ik moet er een gewoonte van maken die tasjes direct in de tas te stoppen die bij dat soort momenten gebruikt wordt.

Ik wil het niet bij de rijken weghalen. Voor zover ik wat te willen heb, wil ik dat de hele bevolking (met een inkomen) eraan mee doet, met een gelijk percentage. Bij de allerlaagste inkomens, voor jouw gemoedsrust... daar hoor ik nog niet bij, kun je je afvragen of dat handig is. Dus als je 1 procent moet inleveren en je kunt 10.000 euro per jaar kunt afdragen, mag je niet klagen lijkt mij. Dat doet dan net zoveel pijn als 1000 of 100 voor iemand anders. Ik zie het idee dat we wereldwijd moeten gaan betalen om het leefbaar te maken en houden op de hele aarde, eigenlijk als onontkoombaar. Of we het nu leuk vinden of niet.

Kaori

Kaori

04-08-2018 om 15:20

Geld van gedrag

De veranderingen die voor het klimaat gevraagd worden hebben heel veel met het veranderen van gedrag te maken.
Versoberen waar de omgeving vooral meer en groter promoot.
Dat betekent tegen de stroom in zwemmen als je echt wil, maar gaat dan de stroomrichting veranderen?
Nee, daarvoor heb je een dam nodig of een andere grote actie van buiten af.

Die grote actie komt er pas als de tegen de stroomzwemmers of met genoeg zijn of de dambouwers overtuigd hebben.

We zijn nu bewust onbekwaam we zullen bewust bekwaam moeten worden om echt de veranderingen te maken die nodig zijn.
Zolang het grootste deel van de mensen nog onbewust onbekwaam zijn gaat dat niet gebeuren.

Target

Target

04-08-2018 om 15:51

Rood aanlopen

Daar was ik het mee eens. Merk dat het me echt stoort.
Heb hier ook pas weer zo'n situatie bij de hand gehad waarbij vergoelijk wordt wat men zelf doet en de ander veroordeeld wordt om precies hetzelfde.

De posts erna kan ik beter mee overweg.

Wat een ander doet interesseert me niet totdat de ander het nodig vindt mij te beoordelen op hetzelfde.

Iedereen praat in zijn of haar eigen straatje. Dat is logisch, maar dan wel eerlijk. Daar zit bij mij de angel; niet wat een ander doet.

MK

MK

04-08-2018 om 16:05

Angela

"Je doet je best waar het kan?
Nee je blijft doen wat je wilt doen."

Dat heb ik toch aangegeven? Wij hebben zonnepanelen, hybride auto, e-bike voor woon-werkverkeer, we scheiden afval (ik heb VIER containers in m'n tuin, niet blij mee maar ik doe netjes mee).

Sommige dingen pas ik aan en sommige dingen niet. Daar ben ik eerlijk in. Bovendien geloof ik nog steeds dat alleen een mondiale aanpak en afspraken echt zoden aan de dijk gaat zetten. Als ik deze zomer niet vlieg, maakt dat echt geen verschil.

MK

MK

04-08-2018 om 16:08

Kaaskopje

Maar jij begint telkens weer over geld. Daar heeft het niks mee te maken. Wel met bewustwording en met verandering van gedrag. Zie ook de post van Kaori.

bieb63

bieb63

04-08-2018 om 16:14

Rijk versus arm

Volgens mij gaat het er niet om of je 'rijk' of 'arm' bent (naar Nederlandse maatstaven) op zich. Wat ik al eerder zei: voor bijv. zo min mogelijk verspillen heeft niemand een excuus om het niet te doen. Of het glas naar de glasbak te brengen.

Wel is het zo dat 'rijken' meer keuzes hebben. Of het nou is om luxe dingen te doen zoals vliegen, 2 auto's hebben of veel spullen kopen, of dat het is om het geld te hebben om biologisch te kopen, fair trade enz. 'Armen' hebben minder keuzes, voor zowel luxe als ook voor de duurdere en betere alternatieven (bijv. biologisch, fair trade).

In dit draadje blijkt dat daar een scheef gevoel over ontstaat. De 'rijken' vinden dat het onterecht het meeste bij hen vandaan moet komen. Maar is dat onterecht? Dat vind ik eigenlijk niet. Het is meer: de 'rijken' hebben de luxe om veel meer goede keuzes te KUNNEN maken. En met die goede keuzes houden ze nog steeds een zeker comfort over. Als een 'rijke' graag kip eet, maar geen plofkip wil eten, heeft de 'rijke' de keus om een hele dure goed behandelde kip te kopen. Voor de 'arme' is het meestal: plofkip of helemaal geen kip. Als de 'rijke' geen spullen wil kopen bij de Action omdat dat onder slechte omstandigheden gemaakt zou zijn, dan gaat de 'rijke' naar een duurdere zaak. De 'arme' kan zich dat niet veroorloven. Dus Action of niets.

Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat 'armen' nergens over na hoeven te denken m.b.t. dit vraagstuk en maar, binnen hun geringe fin. vermogen, alles maar moeten kunnen doen. En ook niet dat de 'rijken' zich over elk dingetje zich schuldig moeten voelen of alles moeten dragen. Maar de 'rijken' moeten zich wel realiseren dat ze meer KUNNEN én meer alternatieven hebben, zonder hun hele bestaan overhoop te gooien.

bieb63

bieb63

04-08-2018 om 16:17

Aanvulling

En dat betekent ook dat 'rijken' zich beter kunnen voelen omdat ze veel meer mogelijkheden hebben om beter te kunnen doen. En goed doen geeft een goed gevoel (uiteindelijk ook een egoistisch gegeven..).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.