Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Kaaskopje

Kaaskopje

30-07-2018 om 01:42

Wat zou je willen inleveren ten gunste van 'het grote geheel'?


bieb63

bieb63

06-08-2018 om 13:38

"Helemaal niet, anders zou ik geen zonnepanelen hebben aangeschaft, net zo min als een hybride auto of een e-bike."

Daar geloof ik geen klap van..... Die zonnepanelen en hybride auto heb je aangeschaft om (t.z.t.) goedkoper uit te zijn. En die e-bike omdat je toch een beetje beweging wilt hebben, maar anders sommige afstanden te lang vindt.
Zeg eens eerlijk...

Target

Target

06-08-2018 om 13:45

Dat scheelt als/wilgenkatje

Die plek in het vliegtuig leeg zou blijven.

Wilgenkatje: "Je wilt toch zien waar je bent? Nou nee, je wilt bruin worden en in het zwembad dobberen. Ieder zijn meug. "

Ik wil rust, ontspanning, alles bij de hand als ik kies voor zo'n vakantie. En als ik dan in een zwembad wil dobberen en ontspan, iets wat mijn spieren heel lastig kunnen, of in een afwasteil op mijn balkon, dan heb ik aan jouw denigrerende en sarcastisch zure en verbitterde manier van praten echt geen boodschap.

Ad Hombre

Ad Hombre

06-08-2018 om 14:58

Niki

"Ad, dan zeg jij: tuurlijk schatje, wij gaan naar Bali? "

Een beetje variatie is wel leuk dus we zitten nu elders in ZO Azie. Bijna net zo leuk volgens de oudste. Bijna...

Grappig

Om de reacties van bij voorbeed Ad Hombre te lezen. Eerst komt mijn gezin. Ja ik geloof wel dat het zo is, maar als we met zo’n allen de wereld om zeep helpen dan is er over 50 jaar niets meer over (misschien, wie weet) van een leuke wereld voor je kinderen en hun kinderen. Maar goed, dan ben je er niet meer om het te bekijken.
Ik ben bereid om veel minder vlees te eten en er meer voor te betalen. Heb onlangs een 8ste koe gekocht bij een bio boer in de buurt, dit moet het zijn qua vlees voor zo lang mogelijk. Ik ga naar mijn werk (35 km verderop) met openbaar vervoer. Ik vlieg nog te veel, omdat ik de wereld graag bekijk.
Sini

MK

MK

06-08-2018 om 17:04

bieb

Natuurlijk is het win-win. Ik zou geen zonnepanelen aanschaffen als er geen enkel rendement tegenover staat. Een investering van 8k. Ik ben niet gek. Laten we eerlijk zijn, dan zou er geen zonnepaneel meer verkocht worden.

Het zou me overigens niet verbazen als sommige milieu-evangelisten hier niet eens 1 klein zonnepaneeltje hebben. En maar roeptoeteren hoe het beter kan. Nee.. hoe anderen het beter moeten doen.

MK

MK

06-08-2018 om 17:10

Niki

Ik quote jou even:

"Daar ben ik het hartgrondig mee oneens. Als jouw plaats op het vliegtuig leeg blijft, wordt er al ontzettend veel brandstof bespaard. Daarbij: alle veranderingen beginnen klein."

vervolgens..

"Ik weet niet hoe uitzonderlijk mijn kinderen zijn, maar die nemen de vliegtuigvervuiling wel degelijk mee in hun wensen. Ze gaan volgend jaar met hun vader naar de VS, daar zeggen ze natuurlijk geen nee tegen..."

en...
"Natuurlijk bepaal ik waar we heen gaan en hoe. Ze mogen hun mening geven, maar daar houdt het op."

Eeeuh... tot zover jouw principes. Nee met zulke milieuridders gaan we het tij keren. Wees dan gewoon eerlijk. Ik doe me niet beter voor dan ik ben. Ik wil best m'n steentje bijdragen maar ga het vliegen niet laten.

Angela67

Angela67

06-08-2018 om 17:37

Waarom voed jij je kinderen zo onwetend op?
Je kunt ze toch gewoon zeggen dat jullie als gezin het probleem mede in stand houden omdat jij graag wilt vliegen? En dat jij er de oorzaak van bent dat zij ook willen vliegen en dat dat een bewuste keuze van jou is? Dan weten ze in ieder geval als het gaat om impact en beslissingen hoe jouw vork in de steel zit. Kunnen ze namelijk ook hun eigen mening gaan vormen.
Gr Angela
PS nogmaals het gaat er niet om wat ik of jij als individu doen (o.k. daar gaat het technisch natuurlijk ook om) maar vooral jouw non-redeneringen die druipen van ikke-ikke-ikke die je vermoedelijk niet alleen hier deelt maar ook thuis uitdraagt. Dus wellicht herken je je hierin?
‘Het moet wel leuk blijven’: Wat doet de gemiddelde Nederlander voor het klimaat? https://www.volkskrant.nl/a-b5f05a26

Wilgenkatje

Wilgenkatje

06-08-2018 om 19:22

@Target

Het spijt me je te kwetsen. Wie mij kent, weet dat ik niet direct denigrerend, sarcastisch zuur en verbitterd ben.
Ik gun je zeer je ontspanning.

Als door mijn woorden heen schemert dat ik best een hekel aan zwembaden heb ( en dus niet zo best snap dat iemand daar een hele vakantie spendeert. Naast het restauratieve gedeelte waarover ik vaak verhalen hoor van bergen opscheppen en evenveel laten weggooien - maar misschien heb ik het mis. Want van horen zeggen liegt men het meest) , dan heb je dat goed gezien. Gevolg van ellendige zwemlessen vroeger en dat is nooit meer echt goed gekomen.
En eten weggooien vind ik waardeloos. Helemaal als het lekker eten is wat zomaar zonder eigen inspanning op tafel is gekomen

Kaaskopje

Kaaskopje

06-08-2018 om 21:49

Niki

Ik zei toch ook dat ik niet meer met het vliegtuig
naar Engeland zou gaan? De laatste keer ben ik met de auto door de tunnel geweest. Ik ben 30 jaar geleden met het vliegtuig naar Londen geweest, 24 jaar geleden naar Birmingham en 11 jaar geleden naar Slovenië. Verder nooit gevlogen, alleen met auto's (Antwerpen, Brugge) en de trein (Parijs en de Pyreneeën). In Nederland alles met de trein, fiets en de bus.

Target

Target

06-08-2018 om 22:56

Wilgenkatje offtopic

Oké dank je wel. Het triggerde bij mij iets waar jij als persoon niets mee te maken hebt, maar wel hoe je het bracht.
Ik heb een aantal vakanties op die manier doorgebracht en nooit zó genoten van het eens niets moeten en echt opladen.
Dat was voor mij echt ontspanning: niet zorgen, niet nadenken, niet wassen, niet altijd uren door hete stadjes, kerkjes en cultuur met pijn heen moeten bewegen.

bieb63

bieb63

06-08-2018 om 23:20

Er zijn heel veel mensen die geen eigen dak hebben....." dus daar niets mee kunnen. Nog los van het feit dat er zat mensen zijn die helemaal niet het geld hebben voor een dergelike investering.
Mensen met een eigen dak EN geld op de bank, zijn de enigen die uberhaupt die keus kunnen maken.
Jij doet het niet voor het milieu of het groter geheel. Jij doet het voor jezelf. Prima. Net als je E-bije. Ook prima. Maar scherm daar dan niet mee.

Sloeber

Sloeber

06-08-2018 om 23:53

Poe

Dit draadje dreigt toch een beetje het ‘elkaar de maat nemen’ draadje te worden. Het verwijt is geloof ik vooral dat men keuzes die een groen randje hebben hoofdzakelijk in eigen belang maakt en sommige dingen niet gedaan of gelaten worden die in de ogen van de ander wel prioriteit zouden moeten krijgen.

Eerlijk gezegd snap ik het niet zo. Het lijkt alsof de voorbeelden waarover gehakketakt worden willekeurig gekozen zijn. Het gaat ook voornamelijk over dingen laten maar weinig over ‘goed doen’ om de wereld beter te maken. Prima natuurlijk om maar een klein aspect van alle mogelijkheden te belichten maar om nou te gaan twisten wie welke druppel op de gloeiende plaat wel of niet laat vallen vind ik ook niet goed voor het klimaat, het forumklimaat dan wel te verstaan.

En om alvast op een mogelijke reactie vooruit te lopen; ik heb doorgevraagd bij kaaskopje omdat zij een soort algemene oproep deed om met zn allen goed te doen maar vervolgens te kennen gaf zelf niet van plan te zijn iets aan haar leefstijl en ook niet aan haar wensen (nog s vliegen) te willen veranderen. Vond ik een rare combi, persoonlijk

Angela67

Angela67

07-08-2018 om 00:20

Willekeurig?

Sloeber
Iets goed doen is op onze overvolle aarde helaas vaak iets laten. Het enige wat je daarmee dan actief 'doet' is voorleven. En voorbeelden zijn niet willekeurig. Het gaat in essentie juist om iets opgeven omdat hetgeen je wel graag wil slecht is voor de mogelijke toekomst van de aarde. Overigens heb ik er persoonlijk er hard hoofd in. Ik denk dat er pak 'm beet de komende 50 jaar veel leed en oorlogen zal zijn door klimaatverandering en bijbehorende schaarste/overdaad. Maar als ik het kan betalen en/of opbrengen om bepaalde menselijke gedragingen (dus ook die van mezelf en van mijnkinderen) terug te schroeven weet ik zeker dat ik niet de enige ben. En dat maakt mk's reactie zo vreemd. Dat je voor jezelf dingen graag wilt (bijvoorbeeld roken) die slecht zijn voornamelijk voor jezelf daar kan ik nog bij. Maar dat je je kinderen niet eerlijk zegt hoe de vlag erbij hangt en wel trots roepen dat zonnepaneel en e-bike zulke fantastische bijdragen zijn vindikwel erg struisvogelig. Maak samen dat plaatje van die carbon footprint en bedenk wat je kunt doen om bijvoorbeeld een keer in de drie jaar een vliegreis te kunnen maken. Wat zou je in drie jaar kunnen besparen aan impact waardoor je die reis compenseert?
In dat kader is dit ook een aardig artikel:
Ik heb zoveel energie bespaard in huis het afgelopen jaar, dat ik nu op vakantie mag naar Bali https://www.volkskrant.nl/a-be059db8
Gr Angela

Kaaskopje

Kaaskopje

07-08-2018 om 01:26

Sloeber

Ik vind je samenvatting van mijn aandeel in deze discussie onplezierig. Wensen zijn voorlopig wensen, dat is één. Wie weet wordt vliegen over niet al te lange tijd minder milieuvervuilend als elektrisch vliegen mogelijk wordt. Wie weet heb ik dan ook genoeg geld om een verre reis te kunnen betalen. Nu nog lang niet. Daarnaast was het niet mijn bedoeling om ergens anders heen te vliegen, naar na een gesprek met mijn zus, overweeg ik het toch. Mijn ouders wonen te ver van hier om de afstand binnen één dag af te leggen als je met het OV gaat. Als we ze toch nog een keer willen spreken en zien, na jaren geen contact, zie ik vliegen als noodzakelijk vervoer. Nu kan het nog. Wie weet heel snel niet meer. En hoe voel ik me daar dan over? Het is dus geen vakantie. Daarvoor zou ik zelf nooit naar Spanje gaan. Maar zelfs als ze overleden zijn, zal ik er misschien heen moeten vliegen. Daar zit ik echt niet voor te trappelen hoor.

Ik heb niet gezegd dat ik niets aan mijn leefstijl wil veranderen. Ik eet minder vlees, als het even kan koop ik liever glas, steen of porselein dan plastic. Masr dat is niet altijd praktischen mogelijk. Ik heb een aanzet gegeven tot groente uit eigen tuin, er hangen insectenhuisjes in de tuin, we kopen veel tweedehands. Verder hoor je mij niet zeggen dat ik álles opzij zet voor het milieu. Ik merk wel dat ik steeds meer bewust ben van de noodzaak om stukje bij beetje meer verantwoorde keuzes te maken. En wie dan valt over een aquarium, met led-verlichting, een bescheiden verwarminkje en filter, ach... gelukkig drogen wij de was op een rekje en zitten er geen kinderen te spelen met spelcomputers, of speelgoed met batterijen. We hebben geen terrasverwarming, of terrasverlichting. Geen elektrische grasmaaier, bladblazer of hogedrukspuit. We hoeven de auto nooit te wassen, strijken doe ik nooit meer. Het zal vast niet voor niets zijn dat onze energierekening best redelijk is.

Een beetje beter je best doen, is niet in strijd met dat je nog wel hobby's mag hebben, waarvoor je al dan niet elektriciteit gebruikt.

Ad Hombre

Ad Hombre

07-08-2018 om 07:23

Sinilind

"Grappig Om de reacties van bij voorbeed Ad Hombre te lezen. Eerst komt mijn gezin. Ja ik geloof wel dat het zo is, maar als we met zo’n allen de wereld om zeep helpen dan is er over 50 jaar niets meer over (misschien, wie weet) van een leuke wereld voor je kinderen en hun kinderen."

Niemand weet hoe het er dan uitziet. Wat ik wel weet us dat mijn persoonlijke acties er 0.0 invloed op zullen hebben.

We zijn al pakweg 200 jaar bezig met co2 uitstoten. Er zijn miljarden mensen op de aarde die hun economische situatie aan het verbeteren zijn en dat gaat alleen maar veel meer uitstoten.

Dat klimaat verandert toch wel dus het wordt meer een kwestie van aanpassen. Ik heb al airco's!

Maar goed, dan ben je er niet meer om het te bekijken.
"Ik ben bereid om veel minder vlees te eten en er meer voor te betalen. Heb onlangs een 8ste koe gekocht bij een bio boer in de buurt, dit moet het zijn qua vlees voor zo lang mogelijk."

Een achtste koe, dat klinkt heel minimaal ja. En die dan invriezen zeker. Dat kost zeker ook gern energie?

"Ik ga naar mijn werk (35 km verderop) met openbaar vervoer. Ik vlieg nog te veel, omdat ik de wereld graag bekijk."

Ik wil ook wel met OV, maar dat duurt meer dan twee keer zolang.

Ik heb wel een electrische auto en ik drink losse thee niet uit zakjes. Dus als ik wil kan ik net zo goed meedoen met het 'maat nemen'. Maar die keuzes maak ik hoofdzakelijk om andere redenen en het zou hypocriet zijn om te claimen dat ik zo goed voor het milieu zorg omdat ik bijv. herm geld heb voor ern auto....

Hanne

Hanne

07-08-2018 om 07:27

Als

Als we allemaal weten wat we op zouden willen geven, waarom doen we het dan niet?

Kaaskopje

Kaaskopje

07-08-2018 om 09:05

Ad Hombre

Niemand weet hoe het er dan uitziet. Wat ik wel weet us dat mijn persoonlijke acties er 0.0 invloed op zullen hebben.===

Dit is door mij niet wetenschappelijk tegen te spreken, dus praat ik de wetenschappers maar na... wat je hier zegt is dus echt een dooddoener. Ook al zou je maar 0.1 invloed hebben en je buren ook, dan heb je al meerdere malen 0.1. Dat geldt ook voor mij. Ik kan in mijn eentje niet de wereld schoon krijgen, maar alleen al door 2 keer of meer dagen geen vlees te eten, heb ik daar al wel invloed op. Ik ben ook geen heilig boontje, ik doe me ook echt niet zo voor, maar ik ben me wel steeds bewuster dat ik stapjes moet zetten. Stapjes niet kinderlijk bedoeld, maar letterlijk. Grote sprongen vraagt niemand van je, alle beetjes helpen gewoon wél.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-08-2018 om 09:51

Hanne

Ik kan alleen voor mezelf spreken: gemakzucht, toch te veel hechten aan wat je dan zou moeten opgeven en (sorry het schijnt een vervelend punt te zijn) genoeg geld om iets te kunnen veranderen. In mijn geval is gemakzucht echt een fout die ik mezelf moet aanrekenen. Ik gooi bijvoorbeeld nog teveel weg in de zwarte kliko ipv ze netjes naar een inzamelcontainer te brengen. Ik ben dus blij dat we over enige tijd ondergrondse containers krijgen waar we die zaken in kunnen dumpen, dát gaat me wél lukken. Ik merk dat nu ook aan fitness. Ik heb eerder een poging gedaan, toen was de locatie voor mij onhandig. Dus toen mijn collega het liet afweten, stortte mijn motivatie helemaal in. Nu fitness ik zo dichtbij dat die vlieger niet opgaat. Ik ben er op de fiets in 5 minuten, lopend hooguit een kwartier. Dat ik met mijn zus ga en we onszelf voor 3 jaar hebben vastgelegd, helpt ook ).

Maar geld dus ook. Vlees kopen zoals Sinilind heeft gedaan, is erg duur. Dat is voor ons niet te doen. En inderdaad zouden we daar een grotere vriezer voor moeten kopen. Het kleintje wat we hebben staan, voldoet dan niet.

Ik hoop op een hier nog op te richten Herenboerderij (in Brabant bestaat het al). Mocht die hier komen, dan hoop ik dat je in termijnen mag betalen, zodat het voor iemand als ik ook bereikbaar is. Je koopt je in voor 2000 euro, daarna betaal je een heel acceptabel bedrag per maand waar je vlees, zuivel en groente voor krijgt. Je hoeft niet te helpen, vandaar de naam Herenboer, maar het mag wel. Ik denk dat boeren zich hier meer op zouden moeten richten. Weer een regionale rol vervullen en de consument daar zo mogelijk meer bij betrekken, in plaats van de hele wereld te willen bedienen vanuit megastallen, waardoor kinderen amper weten hoe een koe of varken eruitziet. Een diervriendelijke en milieubewust functionerende boerderij met een kleinere omzet, maar wel met bescheiden winst, lijkt me altijd nog beter dan een kolos die failliet gaat omdat klimaateisen te kostbaar zijn geworden. De afname van export zouden we in onze nationale portemonnee voelen. Dat is dus iets wat vanuit de overheid moet worden opgepakt. In plaats van de btw op voedsel domweg te verhogen, zouden ze onderscheid moeten maken tussen verantwoord en niet langer verantwoord. Stimuleer het een, ontmoedig het ander voelbaar. Je ziet aan tabakverkoop ook dat mensen zich liever scheel betalen aan de accijns, dan ermee te stoppen. Nou... als het zo moet... doe dan maar.

Niki73

Niki73

07-08-2018 om 10:58

Hihi MK

>>>"Natuurlijk bepaal ik waar we heen gaan en hoe. Ze mogen hun mening geven, maar daar houdt het op."

Eeeuh... tot zover jouw principes. Nee met zulke milieuridders gaan we het tij keren. Wees dan gewoon eerlijk. Ik doe me niet beter voor dan ik ben. Ik wil best m'n steentje bijdragen maar ga het vliegen niet laten.<<<

Haha, je trekt onterechte conclusies in je eigen straatje. Ik wil juist niet meer vliegen. Ik kan niet beloven dat ik het echt nooit meer doe, maar ik wil niet meer. Het staat me tegen. Ik wil er niet meer aan meewerken. Die drogredeneringen van "iedereen doet het dus het maakt niet uit als ik het ook doe" vind ik dieptriest. Als je die lijn doortrekt, hoef je echt helemaal niks meer te doen, want dat afval scheiden en en een ritje op je e-bike ipv met de auto bespaart echt helemaal niets vergeleken met wat je de lucht in blaast als je vliegt. Eén persoon, één stoel enkele reis van Amsterdam naar New York verstookt meer energie dan wat een Nederlands gezin van 4 personen per jaar aan energie verbruikt. 4 personen, per jaar! Ga je met het hele gezin, dan heeft jouw gezin dat jaar een 9x grotere CO2-voetafdruk. Vind je dat nou echt nodig/redelijk? Mijn persoonlijke antwoord is nee.

Kaaskopje, sorry dat ik onduidelijk was, ik bedoelde het in het algemeen en zelfs als schepje bovenop jouw verhaal van met de auto naar Engeland gaan.
Ik moet me wat duidelijker uitdrukken, merk ik. Het is de warmte...

Kaaskopje

Kaaskopje

07-08-2018 om 11:08

Niki

Oké duidelijk . Nog een dag doorbijten.

Martijn

Martijn

07-08-2018 om 11:09

en bedankt

Hier: ik eet al 40 jaar geen vlees (niet per se om het milieu, maar om tal van reden). We willen geen auto. We vliegen niet meer dan 3x in de tien jaar. We hebben geen afwasmachine, droger etc. En nog vind ik dat we veel meer zouden kunnen laten: Onze mondiale voetafdruk is precies één hebben we uitgerekend
Al die mensen die zeggen: "nee hoor ik doe het niet want anderen doen het ook niet: en bedankt jongens en meisjes. Kijk even hoe de natuur er nu bij ligt en hoe het klimaat verandert." Oh maar natuurlijk... iedereen zal direct roepen dat het aan Chinese fabrieken ligt en dat men zelf niet verantwoordelijk hoeft te zijn en dat ze het voor de economie doen (haha doorzichtig). Maar je rooft wel de planeet van je kinderen leeg. En bedankt
En nee ik heb geen katoenen tasje.

Martijn

Martijn

07-08-2018 om 11:12

interpunctie

is belangrijk: dubbel aanhalingsteken hoort hierboven niet na verandert" maar na ook niet"

Ad Hombre

Ad Hombre

07-08-2018 om 11:14

Ik verheug me nu al op de nieuwe wereld waarin de milieuridders bepalen wat we wel of niet mogen en moeten. De millenniumwisseling zal bekend staan als middelpunt van de enige periode waarin mensen vrij waren zich over de aarde te verplaatsen.

Mag ik de eerste zijn om onze nieuwe machthebbers te verwelkomen?

Kaaskopje

Kaaskopje

07-08-2018 om 11:27

Jaina ea (hier gezet om het andere draadje niet te vervuilen...)

Jaina: n.a.v. je opmerking over o.a. vakantie in Engeland: "Geen hele spannende bestemminingen dit jaar maar wel heel fijn."===

Deze pik ik er toch even uit. Waarom zie je deze bestemmingen niet als 'spannende'? (dat je ze wel fijn vind, heb ik gezien hoor ) Ik vind een weekje Zeeland al 'spannend'. Niet in letterlijke zin, maar omdat ik daar dingen ga zien, die ik anders niet zou zien. Voor mij (heel erg) persoonlijk, is een vakantie doorgebracht op een strandlaken of ligstoel en niet meer, een verspilde vakantie. Daarvoor kan ik ook naar ons eigen strand of zwembad. Het gaat mij erom dat ik iets mag gaan zien wat ik nog niet eerder met eigen ogen heb gezien. Dat kan dus ook 100 kilometer verderop zijn. Dit veroorzaakt dus ook een beetje mijn wrevel (ik probeer het niet al te zwaar te maken) over verweggistan-vakanties. Natúúrlijk wil ik ook verweggistan-ervaringen opdoen, maar er is dichter bij huis nog zoveel te zien. Ik heb, ja sorry, vaak het gevoel dat verweggistan toch ook een imago-dingetje is. Pffff.... Duitsland, wat gewoon!, nee, wij gaan naar Dubai! "Dubai? Waaróm??" Nou, omdat het kan. We hebben het geld ervoor, met het vliegtuig zit je er zo. "Maar vind je het dan niet erg dat vrouwen daar niet net zo vrij en vrolijk mogen rondlopen als jij?" "Pffff... nou dat is mijn probleem niet hoor, daar kiezen ze toch zelf voor?" Maar wat ga je daar dan doen? "Nou, winkelen, bij het hotel relaxen, héérlijk!" In míjn hoofd speelt zich dan het volgende af: "Mijn hemel, wat oppervlakkig...! Moet ik nu onder de indruk zijn of zo?" Als iemand als Target tegen mij zou zeggen dat ze bijvoorbeeld in Spanje echt bij zit te komen en dit haar manier is om van vakantie te kunnen genieten, zou ik dat begrijpen, maar daarvoor hoef je niet helemaal naar Dubai. (zomaar een wilde keus gemaakt met Dubai en niet op Target gericht)

Ik merk ook aan mijn eigen dochter, dat ver weg trekt. Ik begrijp die behoefte, ik vind het leuk voor haar. Maar op die manier slaat ze hele stukken over, die ook zéér de moeite waard zijn. Ook 'spannend' dus. Bij haar speelt voor een groot deel de temperatuur en zonkans mee. Het moet warm en zonnig zijn. Cynisch genoeg zou de klimaatverandering er voor kunnen zorgen dat vakantiegangers zoals dochter in de toekomst dichter bij huis blijven, minder ver vliegen dus ook. Dat was dit jaar al merkbaar op haar vakantie-adres. Een voordeel van een nadeel.

Martijn

Martijn

07-08-2018 om 11:30

Milieuridders

ja laat die het maar eens overnemen in plaats van wat we nu hebben: de aarde vernietigende natuurverslindende egoïsten. "Oh maar dan moet ik terug in al in al mijn zogenaamde luxe privileges" Euh ja, nou en?

MK

MK

07-08-2018 om 12:38

reactie

@Bieb:
Waarom veroordeel je mijn persoonlijke keuzes wel en die van Kaaskopje niet? Die ook persoonlijke keuzes maakt in wat ze wel en niet doet. Die niet beter is dan de rest. Lijkt erop alsof jij heel selectief leest. Iedereen maakt zijn eigen afwegingen.
Overigens is 'geen geld' geen excuus he? Je hoeft geen zonnepanelen aan te schaffen maar kan tal van andere keuzes maken. Juist dan is het een gunstige keuze om de auto te verkopen. Zie ook hier: win-win. Wat doe je zelf dan? Daar geef je geen antwoord op, net als Angela.

@Angela:
Waarom? Omdat ik het anders zie als jij. Als de klimaatverandering betekent dat het hier zomers >25 graden is, hoef ik niet per se te vliegen. Ik schreef al eerder: het mooie weer leidt er nu al toe dat 20% meer Nederlanders in eigen land blijft. Eens in de paar jaar een verre reis is dan prima, maar ik wil wel per se zomers weer op vakantie. Precies zoals Kaaskopje ook zegt. Verandering is niet per se negatief.

Ad Hombre

Ad Hombre

07-08-2018 om 12:42

Martijn

Misschien, ik hoop het niet voor je, krijg je nog eens een ernstige maar geneesbare ziekte. Dan zul je die "aarde vernietigende natuurverslindende egoïsten" die je alles hebben gegeven waar je zo gretig gebruik van maakt zoals de technologie waarop dit forum werkt nog op je blote kortzichtige knietjes danken.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-08-2018 om 12:53

Ho, wacht even, ik zei niet dat verandering niet per se negatief is! De klimaatverandering op zich is zeer negatief! Een effect daarvan zou je positief kunnen noemen: men blijft mogelijk dichter bij huis.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-08-2018 om 12:55

nos.nl/artikel/2244942-wereldwijde-hittetijd-dreigt

https://nos.nl/artikel/2244942-wereldwijde-hittetijd-dreigt-zeggen-onderzoekers.html

Als de wereld door klimaatverandering nog 2 graden warmer wordt, zal er een hittetijd aanbreken, waarschuwen wetenschappers. Dat betekent dat het uiteindelijk wereldwijd 4 tot 5 graden opwarmt, de zeespiegel door smeltende ijskappen 10 tot 60 meter stijgt en meerdere delen van de wereld onbewoonbaar worden.

Als we nu niets doen, wordt deze 'Hothouse Earth' een werkelijkheid, zegt een internationaal team van klimaatonderzoekers in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

De wetenschappers deden onderzoek naar het effect van een temperatuurstijging van 2 graden op bijvoorbeeld de Zuidpool, permafrost-regio's in Rusland en het Amazoneregenwoud. Volgens hen zal de stijging een domino-effect veroorzaken: de gebieden zullen niet alleen geen broeikasgassen meer gaan opnemen, ze zullen uiteindelijk gaan uitstoten.

Het kantelpunt ligt bij 2 graden. Daarna kunnen we niets meer doen, is te lezen. De bovengenoemde gevolgen zullen dan na een tot twee eeuwen merkbaar zijn. "Ons eco-systeem verandert dan van een vriend in een vijand", zegt een van de auteurs, Johan Rockström.

Momenteel is onze globale temperatuur al 1 graad hoger dan voor de industrialisering. De temperatuur stijgt verder met 0,17 graad per decennium. In het klimaatverdrag van Parijs staan wereldwijde maatregelen om de opwarming van het klimaat tegen te gaan. Het streven is dat de temperatuur maximaal 1,5 tot 2 graden stijgt.
Toekomstplannen

Als we die klimaatdoelen kunnen halen, hoeven we ons dus niet druk te maken over dit scenario, claimen de wetenschappers. "We kunnen wereldwijd onze relatie met de toekomstige planeet beïnvloeden", zegt Röckstrom. Dat kan alleen als we de uitstoot van fossiele brandstoffen inperken, bomen planten, bossen beschermen en uitvinden hoe we de wereld kunnen beschermen tegen zonnestralen.

Niet iedereen is het eens met de conclusies van deze wetenschappers. Volgens sommigen zijn de resultaten te extreem of niet realistisch. "Dit rapport zegt dat we als mens klimaatverandering zelf volledig kunnen stoppen. Dat we de aarde zomaar kunnen laten afkoelen", zegt wetenschapper Phil Williamson. Ook zullen nooit alle mensen wereldwijd de gevolgen van klimaatverandering begrijpen, zegt onderzoeker Chris Rapley. "Als we kijken naar de geschiedenis, lijkt dit een naïeve hoop."

Kaaskopje

Kaaskopje

07-08-2018 om 13:10

Neem bijvoorbeeld Australië

Uit 2014: https://www.nu.nl/wetenschap/3827578/australie-droogt-schuld-van-mens-.html

Een stukje hieruit:

"De toenemende droogte in Australië wordt veroorzaakt door de mens. Dat beweren wetenschappers in een nieuwe studie.

Met name in de winter en herfst zal er in het zuidwesten van Australië aan het einde van deze eeuw 40 procent minder regen vallen dan in de twintigste eeuw.

Deze toenemende droogte is voornamelijk te danken aan de uitstoot van door mensen gemaakte broeikasgassen."

Dit artikel (2018) illustreert waar de wetenschappers in 2014 voor waarschuwden:

https://nos.nl/artikel/2244164-in-australie-is-het-pas-echt-droog-het-eet-je-helemaal-op.html

Stukje hieruit:

"Volgens zijn vrouw Margo ligt de hele boerengemeenschap in de staat Nieuw-Zuid-Wales plat. "Ik zie de droogte als kanker; het eet je helemaal op. Het wordt alleen maar droger en droger en erger en erger. Het heeft een enorme impact op je leven."

Het stel maakt zich zorgen over de toekomst van het stuk land. Hun kinderen zouden het gebied van 2300 hectare willen overnemen, maar de vraag is of de grond ooit nog vruchtbaar genoeg gaat zijn."

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.