Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Kaaskopje

Kaaskopje

30-07-2018 om 01:42

Wat zou je willen inleveren ten gunste van 'het grote geheel'?


Floria

Floria

09-08-2018 om 07:43

noodzaak?

Ik zie de noodzaak tot een discussie over open deuren niet.
Iedereen is wel ontwikkeld genoeg om een aantal manieren en/of maatregelen te kennen (ik lees hier niets nieuws) en heeft allang voor zichzelf bepaald welke bij haar/hem passen. Een discussie erover vind ik meer iets voor kinderen in groep 5 of zo. Die kunnen nog wel enthousiast losgaan over maatregelen zonder context, denk ik.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

09-08-2018 om 08:42

Kinderen in groep 5

Ja, je hebt gelijk, die zijn vol vuur bij zulke vragen. Maar toch is bewustwording van 'grote mensen' ook niet overbodig. Een goede kennis van me had pas door hoeveel plastic we dagelijks in huis halen toen ze verplicht werd afval te scheiden. Even los van het nut en het moment - als je iets letterlijk met eigen ogen ziet, doet dat iets met je. Getallen zijn vaag en de oceaan ver van hier.
We kunnen niet de wereldproblemen op onze schouders nemen en het zullen overheden en bedrijven moeten zijn die echt het roer omgooien. Maar ik weiger erin mee te gaan als mensen stellen dat het individu weinig heeft in te brengen. Vele kleintjes maken een grote.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-08-2018 om 09:23

Floria

Ik ben een volwassen vrouw met volwassen kinderen. Ik ben gevoelig voor herhaling merk ik. Hoe vaker ik iets hoor, hoe sterker ik denk "dit kan niet langer zo!", of "zal ik het dan toch maar eens doen?". Daardoor weeg ik nu meer dan 20 kilo lichter en heb ik man weten te overtuigen van een dag vegetarisch 'vlees'. Los daarvan aten we af en toe al vleesloos, maar meer toevallig. Door die herhaling van o.a. stimulerende berichten online, ben ik ook aan moestuinieren begonnen. Dat laatste zal ihkv het milieu niet veel zoden aan de dijk zetten, maar ik vind het erg leuk om op deze manier eten uit eigen tuin te halen.

Ik kan niet goed tegen 'moeten', dus als iemand tegen mij zegt dat ik morgen moet beginnen met afvallen, gaan mijn stekels overeind staan, maar door minder dwingende maar toch constante aanvoer van informatie waarom overgewicht geen goed idee is, kom ik dan toch op een punt dat ik zélf de knop om kan zetten. Zo zit ik in elkaar, een ander kan juist direct een knop omzetten, zo zijn we allemaal anders. Dus erover blijven praten, bijvoorbeeld hier, op tv discussies voeren, met mensen om mij heen praten, ik ben daar (soms) gevoelig voor.

Ik kom even terug op dat ik niet goed tegen 'moeten' kan en moet me misschien excuseren als mijn toon op anderen datzelfde effect heeft. Ik vind wel dat we 'moeten', dat is mijn overtuiging inmiddels volledig, maar inderdaad... het lukt pas als je het wílt. En dan hoeft niet alles in een keer, maar stap voor stap is ook goed. Ik denk bijvoorbeeld aan het komende schooljaar. Kinderen op de basisschool zouden nóg minder verpakte koekjes of pakjes drinken mee kunnen krijgen. Scheelt echt rotzooi op straat (en in onze tuin ).

Daan

Daan

09-08-2018 om 09:43

Kaaskopje

Je klinkt als een missionaris, omdat je het hebt over gedrag van anderen.
Je hebt zelf geen kleine kinderen dus kunt ze geen minder plastic geven.
Dat irriteert, zeker als je zelf ook nog genoeg vervuilt. (en nee, 1 vleesloos dagje is echt niet zo krachtig)

We eten voor 90 % vegetarisch, dochter 100. Sinds ze dat doet merk ik hoe ingewikkeld het is uit te eten. Geen ramp, wel jammer.
Met goed zoeken vind je een hoop.
Maar het leuke aan uiteten is soms nu juist dat je weinig moeite hoeft te doen
We zijn nu ergens op vakantie waar je lekker (!) vegetarisch eten met een lantaarntje moet zoeken. Best jammer. (en daardoor is mijn 90 % al flink omlaag geschoten)

Daan

Daan

09-08-2018 om 09:46

En kaaskopje

Ook in de praktijk heeft vegetarisch eten weinig met soja te maken.
We eten het wel maar niet vaak. Alleen al omdat te veel niet gezond is. (mogelijk, waarschijnlijk)
Vegetarisch eten is vooral alleen maar omdenken en wat bewuster eten.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-08-2018 om 11:37

Daan

Ik probeer (ook mezelf) te stimuleren. Als dat overkomt als missionarisgedrag, dan vind ik dat vervelend, maar ik denk dat je dan iedereen die hierover praat als missionaris mag zien.

Begrijp ik goed, dat ik alleen ergens iets van mag vinden als ik het zelf kan doen en doe? Net zoiets als dat je vindt dat vluchtelingen hier naartoe mogen komen, maar die wel in je eigen huis op moet vangen? Vragen of mensen na willen denken over vliegen, maar omdat ik zelf niet vlieg mag dat niet?

Ik heb een tijdje ruzie gekregen met man, omdat hij vond dat ik te veel druk op hem legde over vegetarisch eten. Dat wilde hij niet. Ik moest mijn 'verlies' dus nemen en ben blij met alles wat wel lukt. Dus daarom is ieder stukje vlees wat we niet eten een stukje in de goede richting. Na deze ruzie zagen we beelden van hoe vee gehouden wordt in Nederland en ik heb de indruk dat man hierdoor ook iets meer overstag is gegaan voor toch maar een dag vegetarisch 'vlees'. Dat is dus mooi.

Ik kan iets vragen, iets voorstellen, maar als je dat niet wilt, kan ik je niet dwingen.
Dit zelfde geldt voor iedereen op dit forum. Maar we kunnen elkaar wel stimuleren om het ietsje beter te doen. Als we dat zonder gekibbel kunnen doen, zul je merken dat de toon ook minder aanvallend en verdedigend kan worden, omdat je niet tegen elkaar bent, maar met elkaar naar hetzelfde streeft. Dat hoopte ik met dit draadje voor elkaar te krijgen.

Mijn directe vervuiling, ik ben niet te beroerd om daar eerlijk over te zijn, is verpakkingsmateriaal. Ik gooi het niet op straat, zoals koekverpakking en drinkpakjes, maar ik ben laks met opsparen en wegbrengen. Daar voel ik me ook schuldig over, maar kennelijk niet genoeg om de troep op te sparen en naar containers te brengen. Daar zei ik eerder over dat ik daarom blij ben dat de containers naar mij toekomen (ik zei het iets anders). Het zal mij helpen om netjes te doen wat ik moet doen. Echt stomtoevallig zag ik deze week dat ik van opgespaarde punten bij de energieleverancier tassen kan bestellen om afval in op te sparen en dat ga ik doen. Ik ben overgestapt naar een andere en moet deze punten nu opmaken.

Ik gebruik elektriciteit, net als ieder ander. Wát ik doe met die elektriciteit is eigenlijk totaal niet boeiend. Daarom raak ik dan toch wat gepikeerd over commentaar over het gebruik van een e-bike. Ik heb aan onze energierekening nog nooit gemerkt dat we duurder uit zijn door het opladen van de accu. Ons nieuwe maandtarief is 130 euro, we wonen met drie volwassenen onder 1 dak. We doen de gebruikelijke dingen in het huishouden met elektriciteit en gas. Je kunt je van sommige apparaten afvragen of het echt noodzaak is, maar zolang we niet opeens vele malen omhoogschieten in verbruik, vind ik dat ook dat valt onder dat het niet boeiend is wát je ermee doet, als het maar binnen redelijke grenzen blijft. Ik verwacht van ons en anderen niet dat we en ze een soort kluizenaarsleven moeten gaan leiden, met de kippen op stok moeten gaan en wassen met regenwater.

Onze gemakzucht en soms ook domweg klunzigheid heeft ook zijn voordelen. Zo hebben we nooit licht aan in het halletje, omdat het bolletje al héél lang stuk is, we hebben geen buitenverlichting omdat een 'mannetje' van de woningcorporatie de elektriciteitskabeltjes direct tegen de stenen aan heeft afgeknipt. Lekker handig. En op zolder hebben we ook geen licht bij het bed, dus als de hanglamp uit is, is het donker. Wij slapen daar. Als ik de lamp uit heb gedaan, kijk ik waar mijn telefoon ligt zodat ik niet naast het bed ga zitten ).

In een eerder jaar schrok ik van onze waterrekening en ik moest bekennen dat ik daar een flink aandeel in had. Ik liet de kraan openstaan tijdens het tandenpoetsen bijvoorbeeld. Ik ben er op gaan letten en dat was te merken.

Zoals je ziet, vertel ik weer het een en ander over mezelf. Ook dat schijnt voor sommigen irritant te zijn. Maar ik zie dit forum niet als semi-professionele ontmoetingsplek, maar als plek waar we als mensen onder elkaar van alles uitwisselen. Ik lees liever hoe iemand persoonlijk doet en denkt dan een onpersoonlijke algemene beschouwing, of bloemlezing voor de kiezen te krijgen. Daarmee kun je je makkelijk verschuilen achter algemeenheden (je ook beter voordoen), zonder je kwetsbaar op te stellen.

Sloeber

Sloeber

09-08-2018 om 12:07

Zomaar een tip

Als je het in je gezin niet eens kunt worden over vlees of geen vlees kook je zo dat de vleeseter vlees heeft en de ander(en) niet. Als je dus met zn drieën bent en twee zijn bereid vlees te laten staan bespaar je zonder ruzie te maken al 66%

bieb63

bieb63

09-08-2018 om 14:42

bewustwording

Ik denk dat een discussie zoals deze zeker belangrijk is. De sleutel is toch een beetje de bewustwording. Niet dat iedereen en alles door bewustwording zal veranderen, maar wel een heleboel, daar ben ik van overtuigd.
En dat komt omdat niet elke bewustwording (en de aanpassing daarna) persé een echte opoffering is. Heel vaak gebeuren dingen, als je er niet over leest, praat en dus vaak niet over nadenkt, automatisch, uit gewoonte enz. En het gekke is (mijn ervaring, maar ik denk bij velen), dat nadat je je ergens van bewust bent geworden en hebt aangepast, je al heel kort daarna eigenlijk niet begrijpt waarom je dat daarvoor anders deed.
Mijn conclusie is, dat we met z'n allen heel veel dingen kunnen aanpassen die eigenlijk helemaal niet zo'n probleem zijn en waarvan we achteraf eigenlijk niet eens echt begrijpen waarom we het daarvoor anders deden. Het zal zeker niet voor iedereen de zelfde dingen zijn, maar dat geeft niet.

Druppels

Dat is het 'm juist. Die druppels helpen niet, hooguit bezorgen ze de druppelaar een goed gevoel over zichzelf. Over een gloeinde plaat moet je een emmer water keilen, anders brand je er nog steeds je vingers aan. Een bosbrand blus je ook niet met een paar spetters. Wat niet zegt dat ik vind dat je er daarom maar op los moet leven. Ik probeer bewust te consumeren en sta regelmatig stil bij eigen gedrag. Maar uiteindelijk heb je als individu hooguit wat invloed in het stemhokje. En dat nog heel beperkt.

En om op de beginvraag terug te komen. Ik vind het om te huilen dat de (ouderen)zorg en het onderwijs zo achteruit holt. En de toenemende kansongelijkheid die dat met zich mee brengt . Voor betere basisvoorzieningen voor iedereen zou ik zonder bezwaar wat persoonlijke welvaart in willen leveren.

bieb63

bieb63

09-08-2018 om 15:57

Kenfan

Niet helemaal met je eens.
Een druppel helpt uiteraard niet. Maar vele druppels wel. En door het bewust maken van mensen zullen steeds meer mensen dingen anders gaan doen.

W.b.t. onderwijs en (ouderen)zorg, m.n. (ouderen)zorg heb je helemaal gelijk.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-08-2018 om 16:24

Sloeber

Soms zijn tips zo simpel... dat ik daar natuurlijk al lang aan gedacht heb. Maar zo werkt dat dan weer niet voor mij. Ik vind het lekker, dus als ik een speklapje bak, ben ik zo zwak als een nat vloeitje en wil dan ook zo'n speklapje. Eenpansgerechten worden sowieso wat lastig op te delen in wel en niet. Ik denk dat ik in mijn eentje consequenter zou kunnen zijn. Dan zou het gewoon niet meer in huis komen. Het is nog een beetje aftasten, proeven vooral, wat we lekker vinden van vleesvervangers. Tot nu toe bevalt het goed, of goed genoeg. Ik zie dit dus als iets wat moet groeien.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-08-2018 om 16:46

Kenfan

Het is toch niet of of? Of zit jouw hoofd zo vol over die onderwerpen, dat het milieu daar niet meer bij past?

Van de Correspondent: "Daden die nu weinig lijken uit te halen, kunnen een keten van gebeurtenissen in gang zetten met een uitkomst die grootser en meeslepender is dan je ooit had kunnen denken. De samenleving is al vaker radicaal veranderd en verbeterd, niet door de krachten van de natuur, maar door mensen zelf."

Ook jouw uitspraak : "En als burger kun je je stem gebruiken: in het stemhokje...", maar ook: "....en daarbuiten."

https://decorrespondent.nl/10169/klimaatverandering-onze-toekomst-op-een-planeet-die-steeds-warmer-wordt/1120715321-7b9ae659

Wilgenkatje

Wilgenkatje

09-08-2018 om 18:45

Druppels, emmers, een stortbui

Volgens mij heeft Kenfan echt wel oog voor het milieu, maar stelt ze enerzijds vast dat we als individuen veel, veel minder power hebben dan overheden en bedrijven. Anderzijds zijn haar zorg om de teruglopende kwaliteit in onderwijs en ouderenzorg zeker zo groot. En terecht!!

Die druppels dan maar weglaten wil er voor mij niet in. Als ik kleinkinderen te logeren heb, wil ik dat ze kalm aan doen met de kraan, gewoon om hen te ervan bewust te maken dat water een kostbaar goed is dat je niet gedachteloos kan laten wegstromen. Als ze een ijsje krijgen, wil ik dat het papier in de vuilnisbak gaat en niet in de berm, ook al ligt daar al van alles. Ik wil dat ze opeten wat ze zelf (!) hebben opgeschept en dat het restje niet de vuilnisbak in gaat. Het water van hun badje mogen ze met hun gietertje bij de planten gooien. En zo zijn er allerlei alledaagse druppels. Ik wil meegeven dat het goed is om zorgzaam om te gaan met je omgeving. Met energie, met spullen. En uiteraard met dieren en mensen. Pfoe ja, een hele klus. En wat mij betreft zinvol, ook al zijn het druppels.

Daarnaast is het de taak van degenen die gewicht in de schaal leggen bij de emmers en stortbuien dit naar eer en geweten te doen. Erg lastig, gezien de uiteenlopende economische belangen en de internationale verhoudingen.

bieb63

bieb63

09-08-2018 om 22:49

Wilgenkatje

Precies!

Sloeber

Sloeber

10-08-2018 om 00:46

Vlees en vliegen

Misschien helpen dit soort artikelen dan als stimulans:

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/factcheck-is-vlees-eten-vervuilender-dan-vliegen-~ba9c7e2c/

Kaaskopje

Kaaskopje

10-08-2018 om 01:26

Wilgenkatje

Je haalt me de woorden uit de mond.

Zenuan

Zenuan

10-08-2018 om 01:27

Vegetarisch en eenpansgerechten

Mijn dochter eet vegetarisch en de rest van het gezin niet. Dit betekent sommige eenpansgerechten nu tweepansgerchten zijn. Echt niet moeilijk hoor. In plaats van een grote ovenschotel hebben wij twee kleinere schalen. Echt, het is soms zo simpel.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-08-2018 om 01:33

Sloeber

"...is een ticket naar Thailand nog altijd vervuilender dan een jaar vlees eten."

Precies, dat is ook zo. Wat je soms merkt is dat mensen dat als excuus gebruiken om dan maar niets meer te hoeven doen. Ik vlieg niet, dus dat is meer dan genoeg. Het is mooi meegenomen, dat is een feit, maar dan begin ik met mijn 'alle beetjes helpen' .

Kaaskopje

Kaaskopje

10-08-2018 om 01:45

Zenuan

Ik kies ervoor om dat niet te doen. Als we bobotie eten, ik noem maar wat, eten we gewoon niet vegetarisch. Twee schalen kan onze oven niet tegelijkertijd aan. Ik heb het met man vanavond wel gehad over experimenteren met vegetarisch 'vlees'. We aten bami, daar kun je heel geschikt vegetarische reepjes doorheen doen. Veranderingen gaan hier niet altijd snel, maar uiteindelijk gebeurt het wel.

Daan

Daan

10-08-2018 om 02:02

Het goede voorbeeld

Kaaskopje, ik denk dat je met je man doet wat je ook met anderen (zoals hier) doet: je probeert te veranderen.
Houd het bij jezelf, verander gewoon zelf wat je wil veranderen.
Verdiep je bijv in vegetarisch koken, ga dat lekker doen en laat je man met rust.
Vergeet dan wel het vegetarische 'vlees', dat is duur, niet lekker, volstrekt onnodig en vaak ongezond.
Bij elk gerecht kun je makkelijk een stukje vlees bijvoegen voor hem. Of hij maakt dat lekker zelf.
Maar misschien gaat hij je vegetarische recepten zo lekker vinden dat hij vlees gewoon gaat vergeten. Of niet, zijn keus, niet aan jou.

Zolang je blijft vinden dat anderen moeten veranderen want anders kun jij niet veranderen gebeurt er nooit iets.

Daan

Daan

10-08-2018 om 02:08

Bami

Bami bijv is heel erg lekker met stukjes tofu.
Het fijne aan tofu is dat je het kunt marineren precies zoals je wilt.
Tempeh is gezonder maar daar zijn mijn gezinsleden nog niet zo aan gewend. Ik blijf het wel proberen. Tofu is wat toegankelijker.
Met wat ei erin of erop en nog wat zaadjes erop (chia, maan, sesam) heb je een heerlijke en zeer eiwitrijke maaltijd.

Daan

Daan

10-08-2018 om 02:11

Ook lekker

trouwens met noten erop of erdoor. Met pindasaus kom je een heel eind, kun je heel gezond maken.
Eigenlijk leent Aziatische keuken zich erg goed voor vegetarische versies. Ik gebruik ook vaak iets van zeewier erbij of erop.

Zenuan

Zenuan

10-08-2018 om 03:38

Kaaskopje

Vooropgesteld: al eet je 5 gehaktballen per dag, het maakt mij niet uit. Maar je doet nu net of het de schuld is van je man dat jij niet 2 keer per week vegetarisch kan eten. Dat is niet waar. Want jij kunt iedere dag vegetarisch eten als je dat wilt.

bieb63

bieb63

10-08-2018 om 08:44

Nieuwe generatie (MK en Kenfan)

Onze kinderen zijn de nieuwe generatie. Zij zullen het echt anders moeten gaan doen dan zoals wij het gedaan hebben. Sterker nog, het zal normaal voor ze moeten zijn om je bewust te zijn van e.e.a. en niet alles klakkeloos kan. En dat zullen wij ze moeten leren, sterker nog: Wij moeten ze voorleven dat het doodnormaal is. En dat is niet door een houding aan te nemen dat wat ik of jij doet een druppel op een gloeiende plaat is..... Voor ons is het allemaal nog wennen, gewoontes veranderen en vaak het gevoel hebben van een opoffering of gemis. Voor de nieuwe generatie moet her gewoon worden. En WIJ moeten daar voor zorgen.

Daan

Daan

10-08-2018 om 10:08

Bieb

Dat voorleven, dat is nog best moeilijk.
Dochter werd hier vegetarisch, niet door ons dus dat voorleven doet zij. (we aten ongeveer 3 x per week vegetarisch daarvoor)
Maar wat dan opvalt is dat ze zo weinig positief commentaar op de keuze krijgt.
Ook kijken mensen vaker wat scheef als ze horen dat we bijna volledig mee gaan in haar keuze en ook bijna geen vlees meer eten. Een kind hierin volgen wordt toch een beetje vreemd bezien.
Ook wordt kind vaak ondervraagd en wordt bij iedere afwijking ze beticht van hypocrisie.
Het valt dus, zeker voor een kind, nog niet zo mee om goed te doen voor milieu.
(zij doet het trouwens niet voor milieu maar dierenwelzijn)

Dus ach, dat voorleven.... Mijn kinderen zijn milieubewuster dan anderen in onze familie inclusief mezelf, ze moeten vooral ook ruimte krijgen en positieve bevestiging.

Daan

Daan

10-08-2018 om 10:11

Ohja

Ik kan me trouwens nog wel herinneren dat ik daar hier ook nog wel eens over gepost heb.
Het moeizame commentaar en de ietwat vijandige houding naar dochter toe proefde ik hier ook maar al te goed!
(strekking was een beetje dat dochter wel erg lastig doet en dat ze vooral zelf hard aan de slag moest wilde ze geen vlees meer eten... Dat is toch niet stimulerend voor een kind dat een goede keus wil maken?)

Pfff Bieb

Nou, nou wat een preek, de Heiligen der Laatsten Dagen is er niets bij. En dat terwijl als je wat beter zou lezen zou je gemerkt hebben dat ik niet een andere mening, als wel een andere invalshoek heb. Iedereen die hier dingen wat breder probeert te trekken krijgt van jou en Kaaskopje verbale billenkoek. Alsof zo iemand zich non stop volpropt met kiloknallers. In het vliegtuig, op weg naar de volgende exotische shopbestemming.

Leef je bekeringsdrang uit in die oeverloze wasdraadjes, want dat onderwerp leeft zo erg dat je haast de indruk hebt dat de gemiddelde OOL'er elke dag drie halve trommels speciale wasjes draait.

Toekomst

Dochterlief vroeg tijdens een heerlijke vakantie of ze later net zo veel zou verdienen als haar vader. Ik gaf aan dat als ze diploma had behaald, ze een hogere opleiding had genoten maar dat dit geen garantie is voor haar carriëre. Zo noemde ik het voorval van haar neef, die na een hbo opleiding bijna twee jaar in de thuiszorg heeft gewerkt. Hij heeft nu wel een beroep die bij de opleiding past, maar zal niet zijn oom inhalen.

Ik kijk dan terug op onze onbevangen beginperiode; allebei een baan, leuke reizen maken en weinig verantwoordelijkheden.
Mijn ouders hadden die luxe niet zo. Toen ik jong was aten we maximaal twee keer per week vlees, een goedkoop blikje kant-en-klare soep dat met water werd verdund, zorgde voor een extra gang om zo het avondeten meer soelaas te bieden.
Ik ben misschien wat pessimistisch maar ik vrees dat de generatie na ons, vanzelf de broekriem gaan aantrekken. Gewoon omdat ze het minder breed gaan krijgen.

Ad Hombre

Ad Hombre

10-08-2018 om 11:22

Flanagan

Dat zeiden ze ook van mijn c.q. onze generatie ook. Een baan zat er voor ons waarschijnlijk niet meer in. De benzine werd onbetaalbaar. We werden de eerste generatie die het slechter kreeg dan zijn ouders.

Toen ik geboren werd woonden mijn ouders in een tweekamerwoning. Ze hadden als enige in de straat een autootje. Ze hadden geen TV, maar mijn grootouders wel. Er was volgens mij maar 1 zender! We hadden een kolenkachel.

Zelfs een bijstandstrekker heeft het tegenwoordig een stuk luxer.

Saillant detail: ik type dit vanuit de zitkamer van een enorme villa van 450 m2, beetje verouderd, maar wel gaaf. Zwembad, fully climatized, lift en volgens mij is de master bedroom alleen al groter dan het huis van mijn ouders destijds. (Toch nog geen 50€ op airbnb!)

bieb63

bieb63

10-08-2018 om 11:42

Pffff Kenfan

Ik geloof dat je mijn strekking over de nieuwe generatie niet helemaal begrijpt....
Ik en jij zijn niet de heiligen der heiligen. En ik verwacht ook helemaal niet dat we dat zullen worden.
Wat ik bedoel: alles wat altijd voor ons normaal was en nu dús wennen is (in welke vorm dan ook) dat het eigenlijk NIET normaal is en anders moet, kan voor onze kinderen iets worden wat veel vanzelfsprekender is (en dus minder wennen, minder gemis, meer gewoon). Als hier dan wordt gesproken over een druppel op de gloeiende plaat (wat ik wel of niet doe maakt niks uit voor het geheel), is dat de plank mis slaan. Als je nu je kinderen leert (door het te doen!) dat elke dag vlees geen goede keuze is voor het milieu (nog even los van de gezondheid), is het voor hen later vanzelfsprekender dat je niet elke dag vlees eet en zijn de varianten voor hun heel gewoon, ze weten niet beter. Natuurlijk is dat geen garantie dat ze niet dagelijks vlees zullen eten later, maar vanzelfsprekend, zoals dat voor ons was, is dat niet meer. En zo geldt dat voor alles. Dus dat 'druppeltje' van jou of van mij zorgt wel dat een veel groter deel van de volgende generatie het een hele 'plas' anders doen, omdat dat voor hen volkomen normaal is en niet anders gewend zijn.

Ook als is het rookverbod in de horeca opgelegd door de overheid, het interessante is, dat de meesten het idee dat het daarvoor wel gewoon was heel snel al heel raar vonden. Ook rokers! (ik heb heel wat vrienden die roken en zelf ben ik een ex-roker) die het in eerste instantie natuurlijk flink balen vonden en het op zich nog steeds balen vinden (niets lekkerder dan een peuk bij een glas bier of wijn of na het eten), maar ook zij vonden al heel snel het idee dat je een bar of restaurant blauw zette eigenlijk heel idioot... en kunnen zich dat eigenlijk niet eens meer voorstellen dat dat gewoon kon en gebeurde. Veel zijn natuurlijk blij dat het op een terras gewoon nog wel kan (nu nog..), maar ze geven wel aan het inmiddels op een terras al minder vanzelfsprekend te vinden, zijn meer bezig om zich heen te kijken of er niet mensen te dicht op hen zitten, vinden het zelf enigszins genant om naar een asbak te vragen. M.a.w. de bewustwording (en gewenning enz) heeft zeer veel invloed en maakt dat mensen dingen die eerst normaal waren, nu niet meer normaal vinden. Dus jouw zgn. druppeltje heeft wel degelijk invloed. Op de nieuwe generatie...

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.